Etusivu » Urheilutapahtumat 2023-2024 » Mansaarten TT-ajot 2023

Mansaarten TT-ajot 2023

Joka vuosi Mansaari pysähtyy kesän korvilla, kun sen yleisistä teistä yli 60,3 kilometriä suljetaan TT-ajojen ajaksi, jotta maailman hurjimmat ja rohkeimmat moottoripyöräilijät pääsevät väistelemään pylväitä, liikennemerkkejä ja taloja huomattavalla ylinopeudella. Hyvin vankan perinteen omaavat Mansaaren TT-ajot (englanniksi: Isle of Man Tourist Trophy) järjestetään vuosittain touko–kesäkuun vaihteessa.

Jos et kuitenkaan pääse paikalle tänäkään vuonna, on kisoista luvassa runsaasti videomateriaalia eri palveluissa ja ajoja selostetaan radiossa. Tämän vuoden TT-ajot alkavat maanantaina 29.05.2023 ja päättyvät suureen grande finaleen eli loppukilpailuun lauantaina 11.06.2023. Tästä oppaasta löydät TT-ajon lyhyen historiikin lisäksi päivän kuumimmat ja ajankohtaisimmat asiat ajoihin liittyen, kuinka monta suomalaista kisoissa tullaan näkemään sekä mistä kisoja voi katsoa. Jatkahan lukemista.

Missä on Mansaaret?

Mansaaret sijaitsevat Englannin ja Irlannin välisellä merialueella eli Irlanninmerellä. TT-ajot on kyseisellä saarella ajettava maailman vanhin moottoripyöräkilpailu, jonka juuret sijoittuvat aina vuoteen 1907 asti. Mansaaren TT-ajot on eittämättä suurin ja merkittävin moottoriurheilutapahtuma tuolla seudulla.

Jos vain nauttii moottoriurheilusta, ovat TT-ajot ehdottomasti jokaisen koettava edes kerran elämässään, vaikkakin vain katsojan roolissa. Mikään ei voita vauhdin hurmaa ja tunnetta, kun moottoripyörät viilettävät ohi uskomatonta vauhtia ja moottorit pärisevät tehojensa ansiosta.

Mansaaren TT-ajojen historia lyhyesti

Mansaarella ajettiin ensi kerran kilpaa jo vuonna 1904, mutta tuolloin kilpailut olivat autokilpailut. Vuodesta 1907 lähtien, nelipyöräisistä siirryttiin kaksipyöräisiin, eli autot vaihtuivat moottoripyöriin. Tuosta vuodesta lähtien kilpailut on pidetty lähes joka vuosi, lukuun ottamatta maailmansodan vuosia, vuoden 2001 suu- ja sorkkatautiepidemiaa ja koronan vuoksi. Yli 25 vuoden ajan, vuosina 1949–1975, ajot kuuluivat osaksi MM-sarjaa.

Mansaaren TT-ajot kuuluvat mp-alan vanhimpiin moottoriurheilutapahtumiin, joista vanhin on kuitenkin vuodesta 1896 lähtien järjestetty Lontoo-Brighton-ajo eli ”Veteran Car Run”. Kyseinen kilpailu järjestettiin aikoinaan protestina kohtuutonta Britannian tieliikennelakia vastaan. TT-ajojen vastapainoksi Mansaarella järjestetään amatöörikuljettajille suunnattu Manx GP joka syksy.

Kilpailuluokat

Vaikka TT-ajot kuuluvat vanhimpiin moottoriurheilutapahtumiin kautta aikojen, se kuuluu myös vaarallisimpiin tapahtumiin useiden kuolonuhriensa vuoksi. Mansaaren TT-ajot ovat vaatineet vuosien 1907‒2015 (nykyisen Mountain Course-reitin aikana) sekä harjoittelujaksoilla että kilpa-ajoissa peräti 246 kilpailijan hengen.

Viime vuonna suuri tragedia vaati kilpailijoiden joukosta muun muassa isän ja pojan hengen. Menestyksekkäimpiä kuljettajia ovat ajot 26 kertaa eri luokissa vuosien 1977–2000 välillä voittanut Joey Dunlop, 23 voittoa ajanut John McGuinness sekä 16 voittoa sivuvaunuluokassa saavuttanut Dave Molyneux.

Mansaaren TT-ajojen kilpailuluokat ovat lisääntyneet vuosien saatossa, nimiä on muutettu ja kilpailuluokkia on myös yhdistelty pyörämallien mukaan. Tällä hetkellä kilpailuluokkia ovat:

  • Superbike
  • Supersport
  • Superstock
  • Supertwin
  • Sidecar

Superbike

Superbike-sarjan moottoripyörät ovat yleensä johdettu tavallisista tuotantomalleista, ollen supernopeita ja tehokkaita. Niissä on 200 hevosvoimaa 1 000cc:n moottoreilla. Tässä sarjassa pyörien tulee näyttää profiililtaan samalta kuin maantieajoneuvoina. Yleisilmeen tulee olla sama edestä, takaa ja sivuilta tarkasteltuna. Superbike-sarjan joukkueet voivat parannella vakiopyörän suorituskykyä, mutta kilpailun säännöt sallivat myös eritasoiset moottorin viritykset.

Supersport

Supersport-sarjassa kilpaillaan kevyemmillä ja vähemmän tehokkailla moottoripyörillä kuin Superbike-sarjassa. Tässä sarjassa koneita saa muokata laajasti ja niihin voi tuottaa jopa 130 hevosvoimaa. Moottorit ovat yleensä 600‒675cc.

Superstock

Superstock-luokka on 1 000cc:n urheilumoottoripyörille. Tässä sarjassa pyörien on pysyttävä moottoriltaan, rungoltaan ja elektroniikaltaan vakiona. Superstock-luokan onkin koettu olevan erittäin tärkeä etenkin moottoripyörien valmistajille.

Supertwin

Supertwin-luokka vaatii kuljettajiltaan huolellista tarkkuutta nopeiden kierrosaikojen saavuttamiseksi. Tässä sarjassa moottoripyörät ovat kaksisylinterisiä 700cc:n koneilla, jolloin niissä on parhaimmillaan 90 hevosvoimaa. Nämä pyörät ovat virittäjien ja insinöörien taidonnäytteitä.

Sidecar

Sidecar-luokassa eli sivuvaunukilpailuissa kuljettaja asettuu polvilleen moottorin taakse kädet lähellä etupyörää, kun taas matkustaja liikkuu vaunussa takana siirtäen painoaan vasemmalta oikealle kulman mukaan ja eteenpäin tai taaksepäin saadakseen pitoa eteen tai taakse. Sidecar-joukkueessa sekä kuljettajan että matkustajan on työskenneltävä tiiviisti yhteistyössä menestyäkseen kilpailuissa. Kuljettajan ja matkustajan ohjaamissa TT-sivuvaunuissa on joko nelisylinterinen 600cc moottori, kolmesylinterinen 675cc moottori tai 900cc rinnakkais-kaksoismoottori.

Eniten Mansaaren TT-ajojen voittoja ovat ansainneet

  • pohjoisirlantilainen William Joseph ”Joey” Dunlop, 26 voittoa
  • englantilainen John McGuinness, 23 voittoa
  • mansaarelainen sivuvaunukilpailija Dave Molyneux, 17 voittoa
  • brittiläinen ratamoottoripyöräilijä Stanley Michael Bailey ”Mike ’The Bike’” Hailwood, 14 voittoa

Kierrosennätys on vuodelta 2018 englantilaisen ammattimoottoripyöräkilpailija ja kilpakoneiden valmistelua harjoittavan yrittäjän Peter Hickmanin nimissä 16.42,778/keskinopeus 217,989 km/h (135,452 mph).

Kilparata koostuu monesta osuudesta

Mansaaren TT-ajojen kilparata koostuu monesta osuudesta. Kilpailu ajetaan 60,3 kilometrin mittaisella katuradalla (Mountain Circuit). Katurata kulkee Mansaaren pääkaupungista Douglasista koko saaren poikki Balligiin. Balligissa rata kääntyy Kirk Michaelin kautta Ramseyhin. Ramseystä matka jatkuu etelään, kohti nummia, kohoten aina 400 metrin korkeuteen Snaefell-vuorelle, josta kierros päättyy takaisin Douglasiin.

Rataosuuksilla on yhteensä järisyttävät 264 mutkaa. Suurimmassa osassa radan mutkia näkyvyyttä peittävät inhottavasti erilaiset

  • puut
  • pensaat
  • korkeuserot
  • maanpengermät
  • rakennukset
  • kiviaidat ja -muurit

Koska kisojen turvallisuus ja ajo-olosuhteet ovat puhuttaneet kaikkia jo vuosikymmenten ajan, on ihme, ettei radan heikkokuntoiselle päällysteasfaltille, kuopille tai likaisuudelle ole tehty mitään parannustoimia.

Kisojen turvallisuus puhututtaa

On hämmentävää, kuinka huonolla tolalla noin suurten, arvostettujen ja vuosikymmeniä jatkuneiden kilpailujen turvallisuusasiat ovat. Turva-alueita ei ole ja rata kiertää monissa paikoissa kiviaitojen ja talojen välissä. Esimerkiksi kaikki valotolpat ja sähköpylväät on peitetty vain kevyesti heinäpaalein. Useimmiten kilpamoottoripyörillä on kuitenkin vauhtia lähemmäs 200‒300 km/h, joten huoli kilpailijoiden turvallisuudesta on erittäin kyseenalainen.

Kuolemantapauksia on koko kisojen historian aikana kaikki tapahtumat harjoittelujaksoista lopullisiin kilpailuihin huomioiden, ollut pitkälti yli 250 kappaletta. Kuolemantapauksien sattuessa ajoja ei ole ollut tapana keskeyttää, vaan menehtyneet noudetaan rataosuuksilta pois vasta kyseisen ajo-osuuden päätyttyä. Tämä on juuri niin karua kuin se kuulostaakin. Monesti on nähty itse kilpailuissakin, kuinka vakavasti loukkaantuneet joutuvat odottamaan apua kilpailun päättymiseen asti.

Suomalaisväriä Mansaaren TT-ajojen Superbike-luokassa

Tänä vuonna 2023 kirjoitetaan todellista historiaa suomalaisten kilpaurheilijoiden osalta moottoriurheilussa, kun suomalainen Erno Kostamo kilpailee Mansaaren TT-ajoissa Superbike-luokassa. Kostamo on historian ensimmäinen suomalainen kilpailija, joka kilpailee katuratakisan pääluokassa Superbikessa. Erno Kostamo on koko tähänastisen uransa edustanut Kiteen Moottoripyöräkerhoa, mutta nyt se vaihtuu pikimmiten Imatran Moottorikerhoon.

Mikä saa Kostamon ajamaan kisassa, jossa yli 250 ihmistä on kuollut? Tavoitteena suomalaiskuskilla on tulla ehjänä takaisin kisoista ‒ tietenkin, mutta hän on korostanut haastatteluissa, että mistään hetken mielijohteesta tai äkillisestä päähänpistosta kisaamisessa ei ole kyse. Hän aloitti tiiminsä kanssa valmistautumisen TT-ajoihin salaa jo vuonna 2019. Korona sotki pahasti suunnitelmia ja alun perin suunniteltuihin vuoden 2020 kisoihin ei sitten päästykään, koska kisat peruttiin. Nyt on revanssin aika ja Kostamo tiimeineen lähtee tekemään parhaansa.

Mansaaren TT-ajoihin osallistuminen muuttaa toki hänen kilpailukalenteriaan, mutta hän tähtää täysillä TT-ajoihin ja keskittyy niihin 100 %. TT-ajojen ajankohdan ja valmistautumisen vuoksi, Kostamo ehtii ajaa IRRC-katuratasarjasta ainoastaan kolme osakilpailua, mutta myöhemmin syksyllä hänet nähdään muun muassa Horicen ja Frohburgin kilpailuissa. Imatranajoa unohtamatta.

TT-ajojen aikataulut

Vuoden 2023 kisaohjelmaa on laajennettu ja luvassa on enemmän kisapäiviä, enemmän kilpailuja ja enemmän mahdollisuuksia nähdä livenä kilpa-ajoja. Ohjelma-aikatauluja on muokattu faneilta saatujen palautteiden mukaisesti ja tänä vuonna kisapäivien määrä on kasvanut neljästä kuuteen päivään. Kilpailujen määrä on kasvanut kahdeksasta kilpailusta kymmeneen, koska kisaohjelmistoon saatiin bonuksena Supertwin- sekä Superstock- luokan kisat.

Kelpoisuus mitataan kuljettajilta seuraavasti

  • maanantai 29.5.23 (karsinta)
  • tiistai 30.5.23 (karsinta)
  • keskiviikko 31.5.23 (karsinta)

Karsinta/kilpailu

  • torstai 1.6.23 (karsinta)
  • perjantai 2.6.23 (karsinta)
  • lauantai 3.6.23 (kisapäivä nro 1)
  • sunnuntai 4.6.23 (kisapäivä nro 2)

Varsinaiset kisapäivät

  • tiistai 6.6.23 (kisapäivä nro 3)
  • keskiviikko 7.6.23 (kisapäivä nro 4)
  • perjantai 9.6.23 (kisapäivä nro 5)
  • lauantai 10.6.23 (kisapäivä nro 6)

Tarkempi aikataulu luokittain

Maanantai 29.5.23 harjoitukset

  • 10:40 uusien tulokkaiden nopeusvalvontakierros
  • 10:55 Supersport- ja Supertwin-luokka
  • 11:35 Superbike- ja Superstock-luokka
  • 12:20 Sidecars-luokka

Maanantai 29.5.23 karsinta

  • 13:20 Supersport- ja Supertwin-luokka
  • 14:00 Superbike- ja Superstock-luokka
  • 14:45 Sidecar-luokka

Tiistai 30.5.23 karsinta

  • 18:30 Superbike- ja Superstock-luokka
  • 19:20 Supersport- ja Supertwin-luokka
  • 20:10 Sidecar-luokka

Keskiviikko 31.5.23 karsinta

  • 18:30 Superbike-, Superstock- ja Supersport-luokka
  • 20:10 Sidecar-luokka

Torstai 1.6.23 karsinta

  • 18:30 Superbike- ja Superstock-luokka
  • 19:20 Supersport- ja Supertwin-luokka
  • 20:10 Sidecar-luokka

Perjantai 2.6.23 karsinta

  • 13:00 Sidecars-luokka
  • 13:45 Supersport- ja Supertwin-luokka
  • 14:45 Superbike- ja Superstock-luokka

Lauantai 3.6.23 ensimmäinen kisapäivä

  • 10:30 yksinlämmittely (yksi kierros)
  • 11:45 Monster Energy/Supersport TT Race 1 -luokka (neljä kierrosta)
  • 14:15 3wheeling.media/Sidecar TT Race 1 -luokka (kolme kierrosta)

Sunnuntai 4.6.23 toinen kisapäivä

  • 13:30 yksinlämmittely (yksi kierros)
  • 14:40 RST/Superbike Race -luokka (kuusi kierrosta)

Tiistai 6.6.23 kolmas kisapäivä

  • 10:30 yksinlämmittely (yksi kierros)
  • 10:50 Sidecar/Shakedown -luokka (yksi kierros)
  • 11:45 RL360/Superstock TT Race 1 -luokka (kolme kierrosta)
  • 14:00 Carole Nash/Supertwin TT Race 1 -luokka (kolme kierrosta)

Keskiviikko 7.6.23 neljäs kisapäivä

  • 10:30 yksinlämmittely (yksi kierros)
  • 11:45 Monster Energy/Supersport TT Race 2 -luokka (neljä kierrosta)
  • 14:15 3wheeling.media/Sidecar TT Race 2 -luokka (kolme kierrosta)

Perjantai 8.6.23 viides kisapäivä

  • 10:30 yksinlämmittely (yksi kierros)
  • 11:45 RL360/Superstock TT Race 2 -luokka (kolme kierrosta)
  • 14:00 Carole Nash/Supertwin TT Race 2 -luokka (kolme kierrosta)

Lauantai 9.6.23 kuudes kisapäivä

  • 10:30 yksinlämmittely (yksi kierros)
  • 11:20 TT:n sivuvaunujen 100-vuotisjuhla
  • 12:15 Milwaukee/Senior TT -luokka (kuusi kierrosta)

Kisat järjestetään yhteistyössä seuraavien yhteistyökumppaneiden kanssa:

  • Monster Energy
  • RST
  • Honda Motorcycles
  • Arai HELMET
  • Milwaukee
  • Honda Cars
  • Metzeler
  • Bremont chronometers
  • SURE
  • RL360
  • 3WHEELING.media
  • MOTUL

Luvassa on siis kaksi viikkoa henkeäsalpaavaa moottoripyörätoimintaa, joka käynnistyy ilmaisilla harjoituksilla ja ensimmäisellä karsintakierroksella maanantaina 29.5.23.

Kuinka katsoa Mansaarten TT-ajoja?

Mansaaren legendaariset TT-ajot alkavat noin viikon kuluttua (kirjoitushetkestä). Viime vuonna saatiin kokea jotain ennennäkemätöntä ensi kertaa kahteen vuoteen Covid-19-pandemian jälkeen, kun kisamoottoripyörät palasivat ensinnäkin TT Mountain Courselle, mutta kisafanit saivat seurata kisoja suorana myös omalta digitaaliselta kanavalta, TT+:lta. Koska Suomessa ei virallisesti tv:n välityksellä pääse seuraamaan TT-ajoja, on siihen paljon monia muita tapoja. Kansainvälisten suorien lähetysten ja tv:n kohokohtien lisäksi kisoja voi seurata radiosta ja podcasteista, livestriimeistä sekä yleisesti internetistä.

TT:n oma digitaalinen kanava TT+ julkaistiin faneja ajatellen, ja siellä näytettiin ohjelmaa faneille ympäri vuoden. Vuoden mittaan kanavalla on esitetty ilmaista sisältöä katsojille erilaisten dokumenttien ja dokumentaaristen sarjojen, lyhyiden haastattelujen ja muiden materiaalien myötä. Ensi viikolla on taas livetarjonnan ja Mansaaren TT-kisojen vuoro. Kansainvälisistä tv-lähetyksistä päästään toistaiseksi nauttimaan vain Brasiliassa, Kanadassa, Kiinassa, Tsekissä, Ranskassa, Saksassa, Uudessa-Seelannissa, Afrikassa, Puolassa ja USA:ssa.

TT+-kisapassin lunastaneille faneille tarjotaan koko rahan edestä näkyville kisojen kaikki toiminta, parhaimmat reaktiot ja livekuvaa. Ajojen livelähetysten takana on jälleen kerran Mansaaren oma tv-tuotantoyhtiö Greenlight Television. Rataa ympäröi livetoimintakamerat, joilla mahdollistetaan kisan reaaliaikainen seuraaminen netin välityksellä ympäri maailman. TT Radio, helikopterikuvat ja -videot sekä tv-livelähetykset pitävät katsojat loopissa koko tapahtuman ajan.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja