Jalkapallon MM-kisat 2022 -kisaopas

Qatar 2022 – Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat pelataan Qatarissa 20.11.-18.12.2022. Jalkapallon MM-kisat järjestetään nyt ensimmäistä kertaa kisojen historiassa Lähi-idän alueella.

MM-kisojen järjestäjänä toimii Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA (Fédération de Football Association). MM-kisat pelataan yhteensä kahdeksalla stadionilla eri puolella Qataria. Kisapaikkojen väliset etäisyydet ovat pienet, ja suurin osa otteluista järjestetään Dohassa, jossa kisataan neljällä eri stadionilla.

Jalkapallon MM-kisat järjestetään poikkeuksellisesti talvella, sillä sää Qatarissa estää kisojen järjestämisen normaaliin ajankohtaan kesä-heinäkuussa. Asteluku Qatarissa voi kohota kesällä yli 40 asteeseen, ja pelaaminen liian kuumissa olosuhteissa on pelaajille terveysriski.

Koska talvella pelattavat kisat vaikuttavat monien maiden seurajoukkueliigoihin, MM-kisat myös kestävät tällä kertaa neljä päivää tavallista vähemmän eli yhteensä 28 päivää. Tällä aikaa kansalliset jalkapallosarjat ovat tauolla.

Jalkapallon MM-kisojen myöntäminen Qatariin on aiheuttanut paljon keskustelua ja kritiikkiä jo etukäteen. Mediaa ja ihmisoikeusjärjestöjä on puhututtanut Qatarin huonot ihmisoikeusolosuhteet ja myös kisojen myöntämisen taustalla olleet korruptio- ja lahjontaepäilyt. Kisojen valmistelua onkin varjostanut monenlaiset kohut.

Mukana MM-kisoissa on tällä kertaa 32 eri maan joukkueet. Edellisen jalkapallon maailmanmestaruuskisat järjestettiin vuonna 2018 Venäjällä. Tuolloin maailmanmestaruuden vei Ranska finaalissa Kroatiaa vastaan. Belgia sijoittui kolmanneksi. Ranska lähteekin Qatarin kisoihin puolustavana maailmanmestarina.

Jalkapallon MM-kisat 2022 pähkinänkuoressa

Tapahtuma-aika 20.11. - 18.12.2022
Isäntämaa Qatar
Lohkovaihe 8 lohkoa
Stadionit 8 stadionia
Joukkueet 32 joukkuetta
Ottelut 64 ottelua
Hallitseva mestari Ranska
Finaali Lusailin stadion, Lusail

Joukkueet Lohkot ja formaatti Stadionit Otteluohjelma Ennakkosuosikit Finaali Televisiointi FAQ

Jalkapallon MM-kisat 2022 joukkueet

Qatarin maailmanmestaruuskisoissa on mukana 32 joukkuetta. Joukkueiden lohkoarvonta suoritettiin 1. huhtikuuta 2022. Silloin selvisi alkusarjojen lohkot, joita on yhteensä kahdeksan.

Mukana olevat joukkueet alkulohkoittain ovat:

 • Lohko A: Qatar · Ecuador · Senegal · Hollanti
 • Lohko B: Englanti · Iran · Yhdysvallat · Wales
 • Lohko C: Argentiina · Saudi-Arabia · Meksiko · Puola
 • Lohko D: Ranska · Australia · Tanska · Tunisia
 • Lohko E: Espanja · Costa Rica · Saksa · Japani
 • Lohko F: Belgia · Kanada · Marokko · Kroatia
 • Lohko G: Brasilia · Serbia · Sveitsi · Kamerun
 • Lohko H: Portugali · Ghana · Uruguay · Etelä-Korea

Joukkueen kokoonpanossa saa FIFA:n sääntöjen mukaan olla enintään 26 pelaajaa. Normaalisti määrä on 23 pelaajaa, mutta FIFA nosti enimmäispelaajien määrää Qatarin MM-kisoihin.

Koronaviruspandemian tuomat muutokset

Loukkaantumisen tai positiivisen koronavirustestin vuoksi poisjääneitä pelaajia saa korvata, jos korvaus tapahtuu viimeistään 24 tuntia ennen joukkueen ensimmäistä peliä kisoissa.

Myös sallittujen vaihtojen määrä on nostettu kisoissa viiteen vaihtoon. Tämä helpottaa pelaajien kuormaa, sillä talvella pelattavien kisojen takia pelaajilla ei ole mahdollisuutta talvilomaan tai lepäämiseen. Monet pelaajat tulevat kisoihin suoraan tiiviin seurajoukkuepelisyksyn jälkeen.

Alkulohkojen ottelupoimintoja

Isäntämaa Qatar kohtaa omassa lohkossaan Ecuadorin, Senegalin ja Hollannin. Qatar pelaa isäntämaana automaattisesti A-lohkossa. Se pelaa myös MM-kisojen avausottelun Ecuadoria vastaan. Isäntämaana Qatar ei myöskään joutunut karsimaan paikastaan MM-kisoihin.

Ainoa kisoissa mukana oleva Pohjoismaa Tanska puolestaan joutuu heti alkulohkossaan kovaan paikkaan hallitsevaa mestaria Ranskaa vastaan. Tanskan muita vastustajia tulevat olemaan D-lohkossa Australia ja Tunisia.

Jalkapallojättien kohtaamisia Qatarissa

Yksi kiinnostavimmista lohkoista on alkulohko G, jossa Brasilia kohtaa Serbian, Sveitsin ja Kamerunin. Serbia ja Sveitsi pelasivat vahvat karsinnat Euroopan karsintalohkoissaan, joissa Serbia voitti muun muassa Portugalin ja Sveitsi otti voiton hallitsevasta Euroopan mestari Italiasta. Italia ei lopulta päässytkään jalkapallon MM-kisoihin, vaan jäi yllätyskarsiutujana kisojen ulkopuolelle.

Odotetuimpia alkulohkon kohtaamisia on jalkapallojättien Espanjan ja Saksan kohtaaminen E-lohkossa. Nuorilla joukkueilla mukana olevien Espanjan ja Saksan kohtaamiseen suuntautuu varmasti monen jalkapallofanin katseet. F-lohkossa puolestaan pääsevät vastakkain edellisten kisojen hopea- ja pronssijoukkueet Kroatia ja Belgia.

B-lohkossa puolestaan on ilmassa jalkapallotunnelman lisäksi myös poliittisia jännitteitä, kun Yhdysvallat kohtaa Iranin. Mielenkiintoinen on myös rajanaapureiden Englannin ja Walesin kohtaaminen samaisessa B-lohkossa.

Jalkapallon MM-kisat 2022: Alkulohkot ja vaiheet, formaatti

Jalkapallon MM-kisoissa turnaus etenee lohkovaiheen kautta pudotuspeleihin. Ennen turnausta on järjestetty karsinnat, joiden kautta maat ovat päässeet lopputurnaukseen. Turnaukseen osallistuvat joukkueet on arvottu kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon. Joukkueet jaettiin neljään arvontakoriin perustuen maailmanranking-pisteisiin.

Lohkoarvonnan eteneminen

Ensimmäiseen arvontakoriin sai paikan isäntämaa Qatar sekä seitsemän maailmanranking-listan perusteella parasta maata. Toisessa korissa oli kahdeksan seuraavaa ranking-pisteiden perusteella ja kolmannessa korissa jälleen kahdeksan maata. Neljännessä korissa oli maailmanranking-pisteiden perusteella kahdeksan matalimmin pisteytettyä joukkuetta. Näistä neljästä arvontakorista nostettiin joukkueet jokaiseen lohkoon.

Jokaisen lohkoon nostettiin maita siten, että kussakin lohkossa sai olla vain yksi maanosan maa. Poikkeuksen teki Euroopan joukkueet, joita sai olla samassa lohkossa korkeintaan kaksi. Tämä siksi, että Euroopan maita on mukana eniten, yhteensä 13. Lohkoarvonnan tulokset löydät ylempää.

Lohkovaihe aloittaa pelit

MM-kisat alkavat lohkovaiheella, jossa jokainen joukkue pelaa kerran oman lohkonsa muita maita vastaan kerran. Alkulohkossa jokainen joukkue pelaa siis yhteensä kolme kertaa. Lohkojen kaksi parasta etenevät neljännesvälieriin. Sijoittuminen lohkoissa määritellään seuraavasti:

 1. Pisteet kaikissa lohkon otteluissa.
 2. Maaliero kaikissa lohkon otteluissa.
 3. Tehdyt maalit kaikissa lohkon otteluissa.
 4. Keskinäisten otteluiden pisteet.
 5. Maaliero keskinäisissä otteluissa.
 6. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit.
 7. Fair-play-tilasto eli reilun pelaajan tilasto, jossa saaduista keltaisista ja punaisista korteista vähennetään tietty määrä pisteitä.
 8. Arvonta.

Koska pelejä on lohkovaiheessa paljon, tahti on alussa hyvin tiivis.

Hyvä tietää

Lohkovaihe pelataan 20. marraskuuta ja 2. joulukuuta välisenä aikana. Tällä ajalla otteluita on useampi päivässä, eikä välipäiviä ole. Penkkiurheilijalle ei siis liiemmin jää aikaa hengähtää. Kun lohkovaihe on pelattu, on vuorossa seuraavaksi pudotuspelit. Pudotuspeleihin jatketaan suoraan lohkovaiheesta, jälleen ilman välipäiviä.

Stadionit ja Qatar turnausisäntänä

Qatar valittiin kisaisännäksi Zürichissä 2. joulukuuta vuonna 2010. Valintaprosessi alkoi jo vuonna 2009, kun viisi maata jätti hakemuksen kisaisännyydestä: Japani, Yhdysvallat, Etelä-Korea, Qatar ja Australia. Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n 22-henkinen valintakomitea valitsi vuoden 2022 kisojen kisaisännän seuraavana vuonna.

Kisaisännyydestä kamppaili lopulta Qatarin kanssa Yhdysvallat. Qatar voitti kisaisännyyden äänin 14-8. Kaksi Qatarin saamista äänistä hylättiin korruptioepäilyjen takia, joten viralliseksi tulokseksi jäi kisaisännyyden voitto äänin 12-8.

Kisaisännyyden varmistumisen jälkeen Qatar on kohdannut suurta kritiikkiä, sillä se on nähty epäsopivana ja epäkelpona isäntämaana jalkapallon MM-kisojen kaltaiselle megatapahtumalle muun muassa ilmastonsa, ihmisoikeuksiensa ja korruptioepäilyiden takia. Qatar on myös yhdistetty FIFA:n korruptioskandaaliin yhtenä osapuolena.

Kohu Qatarista jalkapallon MM-kisojen isäntämaana

Qatar on herättänyt suurta kohua jo ennen MM-kisojen alkamista. Isäntämaata on kritisoitu muun muassa ihmisoikeusrikkomuksista ja korruptiosta. Qataria ja kisat myöntänyttä FIFA:a kohtaan on esitetty korruptiosyytöksiä ja on epäilty, että kisojen hakemusprosessi vääristyi korruption ja lahjonnan myötä. Monet tutkivat journalistit ovat tutkineet korruptioväitteitä, ja FIFA:n korruptioskandaalissa Qatar nostettiin esille yhtenä toimijana.

Myös kuumat ilmasto-olosuhteet ovat herättäneet kritiikkiä Qatarin kyvyistä järjestää kansainvälisesti merkittävä kisatapahtuma. Vuonna 2014 FIFA:n silloinen presidentti Sepp Blatter kertoi, että kisojen myöntäminen Qatarille oli virhe kuuman ilmaston takia. Blatter kuitenkin huomautti, että syytökset korruptiosta ovat pelkästään rasismia. Myöhemmin Blatter on saanut porttikiellon kansainväliseen jalkapallotoimintaan korruptiosyytteiden ja laittoman rahan vastaanottamisen takia.

Puhututtavat ihmisoikeudet

Ihmisoikeusjärjestöt ja media ovat kiinnittäneet huomiota vierastyöläisten karuihin oloihin ja kuolemantapauksiin rakennustyömailla. Brittiläinen The Guardian tutki vierastyöläisten oloja stadionien rakennustyömailla ja totesi, että työläisiä kohdellaan kuten orjia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Qataria työhön pakottamisesta. Järjestöt ovat syyttäneet myös FIFA:a siitä, ettei se ole puuttunut stadionien rakentamiseen ihmisoikeuksien hinnalla.

Myös kisojen kestävyyttä on kritisoitu, sillä lähes kaikki turnauksen stadionit on rakennettu tai remontoitu isolla rahalla pelkästään MM-kisoja varten. Stadionien kohtalo MM-kisojen jälkeen on joiltain osin epävarmaa. Qatarin viranomaiset ja järjestäjätahot ovat painottaneet kestävää kehitystä ja sen jatkuvuutta myös urheilukisojen jälkeen.

Urheilu, politiikka ja ja ihmisoikeudet

Qatarissa urheilu ja politiikka ovat kietoutuneet vahvasti toisiinsa. Myös monet pelaajat ovat kritisoineet Qataria ja kisojen myöntämistä ihmisoikeuksia sortavaan maahan. Muun muassa Suomen jalkapallomaajoukkueen entinen kapteeni Tim Sparv on puhunut ihmisoikeuksien puolesta ja kritisoinut MM-kisojen myöntämistä Qatariin. Myös muut pelaajat Suomessa ja ulkomailla ovat nostaneet esiin ihmisoikeuskysymykset ja ilmoittaneet boikotoivansa kisoja.

Rakennustyömaiden olosuhteiden lisäksi on kiinnitetty huomiota esimerkiksi naisten oikeuksiin Qatarissa ja Qatarin LGBT-oikeuksiin, sillä homous on Qatarissa yhä laitonta. Vuonna 2020 Qatar uutisoi, että se sallisi sateenkaariliput kisakatsomoihin vuoden 2022 MM-kisoissa.

Jalkapallon MM-kisat 2022: Kisapaikat ja stadionit

Kisat käydään kahdeksalla stadionilla ympäri Qataria. Alun perin kisoja varten oli tarkoitus rakentaa ja kunnostaa yhteensä 12 stadionia, mutta kisajärjestäjä on tinkinyt suunnitelmasta muun muassa kohonneiden kustannusten takia.

Stadionien rakentamisessa ja kunnostamisessa on käytetty seuraavia periaatteita: perintöarvo, mukavuus, saavutettavuus ja kestävä kehitys. Kaikkia stadioneita tullaan käyttämään kisojen pudotuspeleissä, ensimmäistä kertaa turnauksen historiassa.

Jalkapallon MM-kisoissa käytetyt stadionit ovat:

Al-Baitin stadion

Al-Khawrin kunnassa sijaitseva Al-Baitin stadion on kisojen avausottelun näyttämö. Avausottelu pelataan Qatarin ja Ecuadorin välillä stadionilla 20. marraskuuta. Yhteensä stadionilla pelataan MM-kisojen aikana yhdeksän ottelua. Stadionin kapasiteetti on 60 000. Rakentaminen alkoi vuonna 2014, ja stadion avattiin vuoden 2021 marraskuussa.

Stadion sijaitsee 35 kilometrin päässä pääkaupunki Dohasta. Se on yksi seitsemästä MM-kisoja varten rakennetusta stadionista, ja yleisökapasiteetiltaan kisoissa käytetyistä stadioneista toiseksi isoin. Suunnitelmien mukaan MM-kisojen jälkeen stadion muutetaan kapasiteetiltaan 32 000 istuimen stadioniksi.

Sijainti: Al Khor, Qatar · Kapasiteetti: 60000

Al-Rayyanin stadion (Ahmad bin Ali stadion)

Ahmad bin Ali stadion, joka tunnetaan yleisesti nimellä Al-Rayyanin stadion on Al-Rayyanin kunnassa sijaitseva yleisurheilu- ja jalkapallostadion. Entinen stadion avattiin vuonna 2003, mutta se putettiin vuonna 2015. Uudelleenrakennettu stadion avattiin vuonna 2020. Sen nykyinen yleisökapasiteetti on 40 000. Siellä pelataan MM-kisojen aikana seitsemän ottelua.

Sijainti: Al Rayyan, Qatar · Kapasiteetti: 40740

Al-Janoubin stadion

Yhteen Qatarin seitsemästä kunnasta, Al-Wakraan rakennettu stadion on yleisökapasiteetiltaan 40 000 suuruinen. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 2014, ja se valmistui toukokuussa 2019.

Stadionin on suunnitellut irakilaissyntyinen brittiläinen arkkitehti Zaha Hadid, jonka suunnittelemia kulttuurirakennuksia on paljon myös Euroopassa. Hadidin töihin lukeutuu muun muassa Bergiselin mäkihyppytorni Innsbruckissa ja Rooman nykytaiteen museo Maxxi. Al-Janoubin stadionilla (ennen tunnettu nimellä Al-Wakran stadion) pelataan yhteensä seitsemän MM-kisaottelua.

MM-kisojen jälkeen Al-Janoubin stadionin kapasiteettia odotetaan pienennettävän 20 000:een. Qatarin viranomaisten mukaan ylimääräiset penkit lahjoitetaan kehittyviin maihin, joilla on pulaa urheiluinfrastruktuurista.

Sijainti: Al Wukair, Qatar · Kapasiteetti: 40000

Kampusalueen stadion (Education City Stadium)

Dohan Kampusalueen stadion (englanniksi Education City Stadium) on Al-Rayyanissa, hieman Dohan ulkopuolella sijaitseva stadion. Sen rakentaminen alkoi vuonna 2016, ja se avattiin vuonna 2020. Stadionin yleisökapasiteetti on 45 350. Kampusalueen stadion sijaitsee nimensä mukaisesti Education Cityssä, yliopistokampusten keskellä.

MM-kisojen jälkeen stadion jää yliopistojen urheilujoukkueiden käyttöön. Kapasiteetti lasketaan kisojen jälkeen 25 000:een. Stadionilla pelataan yhteensä kahdeksan MM-kisojen ottelua.

Sijainti: Al Rayyan, Qatar · Kapasiteetti: 45350

Khalifan kansainvälinen stadion

Al-Rayaanin kunnassa sijaitseva yleisurheilu- ja jalkapallostadion, Khalifan kansainvälinen stadion, on yleisökapasiteetiltaan 48 000. Se toimii Qatarin jalkapallomaajoukkueen kotikenttänä ja on jo tullut urheilumaailmassa tutuksi vuoden 2019 yleisurheilun MM-kisoista, jotka järjestettiin stadionilla.

Stadion on avattu jo vuonna 1976, mutta sitä on vuosien varrella kunnostettu ja laajennettu. Vuonna 2014 aloitettiin remontti, joka valmistui toukokuussa 2017. Khalifan kansainvälisellä stadionilla pelataan MM-kisojen aikana yhteensä kahdeksan ottelua. Stadionilla pelataan myös turnauksen pronssiottelu.

Sijainti: Doha, Qatar · Kapasiteetti: 48000

Stadium 974

Dohassa sijaitseva Stadium 974 (aiemmin tunnettu nimellä Ras Abu Abdoudin stadion) on kapasiteetiltaan 40 000. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 2018, ja se avattiin marraskuussa 2021. MM-kilpailujen jälkeen stadion puretaan. Tämä tekee siitä ensimmäisen väliaikaisen pelipaikan MM-turnauksen historiassa. Stadium 974 isännöi seitsemää MM-ottelua.

Stadionin rakentamisessa on käytetty 974 rahtikonttia, joista tulee stadionin nimi. Suunnitelmissa on purkaa stadion kisojen jälkeen ja uudelleenrakentaa se Uruguayhin, jos Uruguayn hakemus vuoden 2030 jalkapallon MM-kisoille hyväksytään.

Sijainti: Doha, Qatar · Kapasiteetti: 40000

Al-Thumaman stadion

Dohassa sijaitsevan Al-Thumamanin stadionin rakentaminen alkoi vuonna 2017, ja se avattiin vuonna 20221. Stadionin kapasiteetti on 40 000. Al-Thumamanilla pelataan yhteensä kahdeksan MM-kisaottelua.

Sijainti: Doha, Qatar · Kapasiteetti: 40000

Lusailin stadion

Finaali tullaan pelaamaan autiomaahan rakennetussa Lusailin kaupungissa, Lusailin stadionilla. Yleisökapasiteetti tällä stadionilla on yhteensä 80 000, ja stadion on avattu käyttöön vuonna 2021. Alun perin sen piti avautua jo vuonna 2020, mutta avajaiset myöhästyivät rakennuksen keskeneräisyyden vuoksi. Ensimmäinen jalkapallo-ottelu stadionilla on pelattu vasta syyskuussa 2022.

Stadionin ulkoasun on suunnitellut yksi maailman merkittävimmistä arkkitehdeistä, brittiläinen Norman Foster. Lusail sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Dohasta pohjoiseen.

Lusailin stadion on kaikista Qatarin MM-kisoissa mukana olevista stadioneista käytetyin, sillä stadionilla pelataan yhteensä 10 peliä, finaali mukaan luettuna. Kaikki turnauksen pelipaikat ovat omalla tavallaan merkittäviä, mutta Lusailin kaupunki on erityisin. Lusail oli aiemmin pelkkää autiomaata, johon on nyt rakennettu yli 40 miljardilla kokonainen, moderni kaupunki.

Sijainti: Lusail, Qatar · Kapasiteetti: 80000

Jalkapallon MM-kisat 2022: Otteluohjelma ja aikataulut

Tavanomaisesta kesäaikataulusta poiketen Qatarin kuuman ilmaston vuoksi turnaus järjestetään marras-joulukuussa. Tämän vuoksi kaikki kansalliset liigat ovat tauolla MM-kisojen ajan. Turnauksen aikana 20.11-18.12.2022 luvassa on yhteensä 64 ottelua.

Pelit alkavat alkulohkovaiheella, joka pelataan 20. marraskuuta ja 2. joulukuuta välisenä aikana ilman välipäiviä. Otteluita on alkulohkovaiheessa päivässä useampia ja tahti on tiivis.

Alkulohkovaiheen jälkeen pudotuspelit alkavat heti 3. joulukuuta ja kestävät aina finaaliin saakka. Finaali pelataan 18.12.2022 Lusailin stadionilla. Koska Qatarin ja Suomen välillä ei ole aikaeroa, paikallinen aika on sama kuin Suomen aika eli ottelut tulevat suomalaiselle katsojalle sopivaan aikaan.

FIFA World Cup Qatar 2022 – Lohkovaiheen otteluohjelma
Kierros 1.
20.11.2022
18:00
Qatar Ecuador Al Bayt Stadium,
Al Khor, Qatar
21.11.2022
15:00
Englanti Iran Khalifa International Stadium,
Doha, Qatar
21.11.2022
18:00
Senegal Hollanti Al Thumama Stadium,
Doha, Qatar
21.11.2022
21:00
USA Wales Ahmad bin Ali Stadium,
Al Rayyan, Qatar
22.11.2022
12:00
Argentiina Saudi-Arabia Lusail Stadium,
Lusail, Qatar
22.11.2022
15:00
Tanska Tunisia Education City Stadium,
Al Rayyan, Qatar
22.11.2022
18:00
Meksiko Puola Stadium 974,
Doha, Qatar
22.11.2022
21:00
Ranska Australia Al Janoub Stadium,
Al Wakrah, Qatar
23.11.2022
12:00
Marokko Kroatia Al Bayt Stadium,
Al Khor, Qatar
23.11.2022
15:00
Saksa Japani Khalifa International Stadium,
Doha, Qatar
23.11.2022
18:00
Espanja Costa Rica Al Thumama Stadium,
Doha, Qatar
23.11.2022
21:00
Belgia Kanada Ahmad bin Ali Stadium,
Al Rayyan, Qatar
24.11.2022
12:00
Sveitsi Kamerun Al Janoub Stadium,
Al Wakrah, Qatar
24.11.2022
15:00
Uruguay Etelä-Korea Education City Stadium,
Al Rayyan, Qatar
24.11.2022
18:00
Portugali Ghana Stadium 974,
Doha, Qatar
24.11.2022
21:00
Brasilia Serbia Lusail Stadium,
Lusail, Qatar
Kierros 2.
25.11.2022
12:00
Iran Wales Ahmad bin Ali Stadium,
Al Rayyan, Qatar
25.11.2022
15:00
Qatar Senegal Al Thumama Stadium,
Doha, Qatar
25.11.2022
18:00
Hollanti Ecuador Khalifa International Stadium,
Doha, Qatar
25.11.2022
21:00
Englanti USA Al Bayt Stadium,
Al Khor, Qatar
26.11.2022
12:00
Tunisia Australia Al Janoub Stadium,
Al Wakrah, Qatar
26.11.2022
15:00
Puola Saudi-Arabia Education City Stadium,
Al Rayyan, Qatar
26.11.2022
18:00
Ranska Tanska Stadium 974,
Doha, Qatar
26.11.2022
21:00
Argentiina Meksiko Lusail Stadium,
Lusail, Qatar
27.11.2022
12:00
Japani Costa Rica Ahmad bin Ali Stadium,
Al Rayyan, Qatar
27.11.2022
15:00
Belgia Marokko Al Thumama Stadium,
Doha, Qatar
27.11.2022
18:00
Kroatia Kanada Khalifa International Stadium,
Doha, Qatar
27.11.2022
21:00
Espanja Saksa Al Bayt Stadium,
Al Khor, Qatar
28.11.2022
12:00
Kamerun Serbia Al Janoub Stadium,
Al Wakrah, Qatar
28.11.2022
15:00
Etelä-Korea Ghana Education City Stadium,
Al Rayyan, Qatar
28.11.2022
18:00
Brasilia Sveitsi Stadium 974,
Doha, Qatar
28.11.2022
21:00
Portugali Uruguay Lusail Stadium,
Lusail, Qatar

Otteluiden aikataulut

Tässä ovat MM-kisaotteluiden aikataulut pähkinänkuoressa:

Alkulohkon pelit Neljännesvälierät Puolivälierät Semifinaalit Pronssiottelu MM-finaali
20.11.-2.12.2022 3.12.-6.12.2022 9.-10.12.2022 13.-14.12.2022 17.12.2022 kello 18:00 MM-finaali 18.12.2022 kello 18:00

Avausottelu nähdään isäntämaa Qatarin ja Ecuadorin välillä 20. marraskuuta. Alkulohkovaiheessa avajaispäivän jälkeen pelataan kolme tai neljä ottelua päivässä.

Ensimmäisten kahden alkulohkon kierroksen ajan ottelut alkavat kello 13:00, 16:00, 19:00 ja 22:00. Viimeisten kahden alkulohkon pelikierroksen ja pudotuspelien ajan pelit alkavat kello 18:00 ja 22:00.

Jalkapallon MM-karsinnat

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen karsinnat pelattiin kesäkuun 2019 ja kesäkuun 2022 välisenä aikana. Karsinnoista mukaan kisoihin pääsi 31 joukkuetta. Isäntämaa Qatarilla oli automaattinen paikka kisoihin, joten se ei joutunut karsimaan. Kisat järjestää nyt ensimmäistä kertaa maa, joka ei ole itse koskaan ennen pelannut lopputurnauksessa.

32 maasta yhteensä 24 olivat mukana aiemmissa jalkapallon MM-kisoissa vuonna 2018. Qatar tekee ainoana maana debyyttinsä lopputurnauksessa. Vuoden 2018 MM-kisoista poissa olleet Hollanti, Ecuador, Ghana, Kamerun ja Yhdysvallat palaavat nyt mukaan lopputurnaukseen.

Myös Kanada tekee paluun 36 vuoden tauon jälkeen. Vielä pidempi tauko on ollut Walesilla, joka oli edellisen kerran mukana MM-lopputurnauksessa vuonna 1958. Tällä kertaa Wales oli yksi viimeisistä maista, jotka varmistivat paikkansa MM-kisoihin.

Maanosien karsintojen eteneminen

Kullakin maanosalla oli oma ottelujärjestelmä, joka ratkaisi kisoihin selviytyvät joukkueet. Kaikki FIFA:n jalkapallomaajoukkueista (FIFA memeber associations) saivat osallistua karsintaan. Yhteensä maajoukkueita on 211.

Karsinnat koostuivat erilaisista karsintalohkopeleistä ja pudotuspeleistä. Koronaviruspandemia vaikutti jonkin verran karsintojen pitämiseen, ja karsintoja jouduttiin lykkäämään pandemian takia. Karsintapelejä pelattiin näin tiiviimmällä aikataululla.

Maanosilla ja niissä toimivilla kattojärjestöillä oli kullakin oma ennalta määrätty paikkamäärä lopputurnaukseen:

 • Eurooppa (UEFA): 13 maapaikkaa
 • Afrikka (CAF): 5 maapaikkaa
 • Etelä-Amerikka (CONMEBOL): 4-5 maapaikkaa
 • Aasia (AFC): 4-5 maapaikkaa + 1 paikka isäntämaalle (Qatar)
 • Pohjois- ja Väli-Amerikka sekä Karibia (CONCACAF): 3-4 maapaikkaa
 • Oseania (OFC): 0-1 maapaikkaa

Euroopan karsintakilpailuissa oli kaksi eri kierrosta. Ensimmäisellä kierroksella maat jaettiin kymmeneen eri lohkoon. Viidessä lohkossa oli viisi maata, ja viidessä lohkossa kuusi maata. Jokaisesta kymmenestä lohkosta voittaja pääsi suoraan MM-lopputurnaukseen. Lohkojen kakkoset ja kaksi parasta kansojen liigan lohkovoittajaa puolestaan etenivät jatkokierrokselle, jossa oli jaossa vielä kolme paikkaa MM-finaaliin.

Kurkkauksia maanosien karsintoihin

211 maasta Qatar pääsi automaattisesti mukaan jalkapallon MM-kisoihin, koska se toimii isäntämaana. Kaikki muut maat, myös hallitseva maailmanmestari Ranska, joutuivat karsimaan. Saint Lucia ilmoittautui ensin mukaan karsintoihin, mutta myöhemmin perui ilmoituksensa. Myös Pohjois-Korea vetäytyi karsinnoista koronaviruspandemiapelon takia. Koronan vuoksi myös Vanuatu ja Cookinsaaret vetäytyivät.

Euroopan karsintojen suurin yllättäjä oli Italia, joka karsiutui MM-kisoista. Moninkertainen maailmanmestari ja hallitseva Euroopan mestari Italia oli ainoa vanhoista maailmanmestareista, jonka ei onnistunut läpäisemään karsintoja. Se on myös hallitsevana Euroopan mestarina vain neljäs hallitseva mestari, joka karsiutuu mestaruutta seuraavista MM-kisoista.

Tuttujen maiden kompurointia

Etelä-Amerikan karsintoihin puolestaan kompastui Chile, joka jäi nyt toista kertaa perättäin ulos MM-kisoista. Afrikan karsinnoissa Nigeria hävisi Ghanalle ja jäi näin ollen vaille paikkaa MM-kisoista. Nigeria on läpäissyt karsinnan MM-kisoihin kolmena edellisenä kertana, mutta neljättä perättäistä MM-kisaa se ei nähnyt.

Vuoden 2018 turnaukseen yltäneistä maista myös Egypti, Kolumbia, Panama, Islanti ja Ruotsi jäivät tällä kertaa karsintoihin.

Venäjän poissulkeminen jalkapallon MM-kisoista

Vuoden 2018 MM-kisojen kisaisäntää, Venäjän jalkapallomaajoukkuetta, ei tulla näkemään vuoden 2022 MM-kisoissa. Joulukuussa 2019 Maailman antidopingtoimisto WADA antoi Venäjälle neljän vuoden kiellon kaikkiin kansainvälisiin urheilutapahtumiin Venäjän valtiojohtoisten dopingskandaalien jälkeen.

WADA kuitenkin hyväksyi osallistumisen sellaisilta urheilijoilta, jotka eivät olleet osana dopingia tai sen peittelyä. He eivät kuitenkaan saaneet osallistua Venäjän lipun alla. Venäjä saikin näiden sääntöjen mukaan osallistua Euroopan karsintakilpailuun, koska WADA:n säännöt kielsivät vain loppukilpailuun osallistumisen.

Ukrainan sodan vaikutukset

Helmikuussa 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan Venäjän kanssa samassa Euroopan karsintalohkossa pelaavat maat kieltäytyivät pelaamasta Venäjää vastaan ja monet muutkin maat ilmoittivat olevansa samoilla linjoilla. FIFA kielsi ensin Venäjää pelaamasta karsintaotteluitaan kotimaassaan, mutta päätti myöhemmin yhdessä UEFA:n kanssa Kansainvälisen olympiakomitean suosituksesta sulkea Venäjän kokonaan pois kisoista.

Näin ollen Puola pääsi etenemään karsinnoissa automaattisen voiton turvin ja lopulta voitti oman lohkonsa Ruotsia vastaan ja selviytyi mukaan MM-kisoihin. Venäjä valitti FIFA:n tuomiosta, mutta tuomio pysyi voimassaan eikä näin ollen vuoden 2018 MM-kisaisäntää nähdä mukana Qatarissa.

Suomen taistelu jalkapallon MM-karsinnoissa

Huuhkajat ylsi hienosti vuoden 2020 EM-kisoihin ja on nostanut suomalaisen jalkapallokansan suorastaan hurmokselliseen tilaan, mutta MM-kisoihin rahkeet eivät vielä riittäneet. Suomen karsintapelit alkoivat maaliskuussa ja päättyivät marraskuussa 2021.

Huuhkajat pelasi D-lohkossa yhdessä Ranskan, Ukrainan, Bosnia-Herzegovinan ja Kazakstanin kanssa. Ennakoltakin kovaksi tiedetty lohkovoittaja Ranska eteni suoraan MM-kisoihin. Lohkojen toiseksi tulleet puolestaan etenivät jatkokarsintoihin. Suomi taisteli hienosti MM-karsinnoissa, mutta kisapaikka jäi vielä saavuttamatta.

Suomelle lohkon toinen paikka jäi vain pisteen päähän. Näin ollen Ukraina eteni jatkokarsintoihin, kun Huuhkajat jäivät kolmannelle sijalle. Taistelu lohkossa oli kuitenkin upeaa, eikä jatkokarsintapaikkakaan jäänyt kauaksi.

Jalkapallon MM-kisat: liput ja matkustaminen

Jos mielit paikan päälle Qatariin nauttimaan kisatunnelmasta, liput kannattaa ostaa enemmin kuin myöhemmin. MM-kisojen virallinen lipunmyyjä on Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA, jonka sivuilta lippuja ja paikkatilannetta voi seurata suoraan. Lippujen lisäksi FIFA myy myös hospitality-lippupaketteja. Liput kannattaakin ostaa suoraan FIFA:n sivuilta.

Kisalippujen lisäksi kisaturistit tarvitsevat myös Hayya Cardin, joka on pakollinen kaikille kansallisille ja kansainvälisille lipunhaltijoille. Tätä korttia varten Qatarin viranomaiset tarvitsevat tiedot kansainvälisten kisaturistien majoitussuunnitelmista. Tieto on ehtona kortin saamiselle ja Qatariin saapumiselle ja stadioneille pääsemiselle. Kortti tarjoaa myös maksuttoman julkisten liikennevälineiden käytön kisojen aikana.

Kannattaa huomioida myös, että järjestäjillä saattaa olla koronaviruspandemian hillitsemiksi tarkoitettuja toimenpiteitä, joita tulee noudattaa.

Matkustus ja majoitus

Qatar Airways tarjoaa suoria lentoja Helsingistä Dohaan, jossa sijaitsee useampi MM-kisastadioneista, joten yhteyksien kannalta Qatar on helpon matkan päässä. Useimmat MM-kisastadionit myös ovat kohtuullisen lähellä Dohaa, joten matkustaminen maan sisälläkään ei ole kovin aikaa vievää. Lipun ostamisen yhteydessä vaadittu Hayya Card takaa sen, että liikkuminen Qatarissa on lipun omistajalle ilmaista.

Jos lipun onnistuu MM-peleihin saamaan, suuremmaksi ongelmaksi saattaakin koitua sopivan majoituksen etsiminen. Majoitukset ovat suurten tapahtumien aikana hyvin varattuja. Jalkapallon MM-kisat on yksi maailman suurimmista urheilutapahtumista, joten myöhään liikkeellä olevat kisaturistit voivat kohdata todella korkeita hintoja. Lähimmät hotellit ovat jo täyteen varattuja, ja hinnat nousevat mitä lähemmäksi kisat tulevat.

Varo väärennettyjä lippuja

Kannattaa huomioida, että suosittujen urheilutapahtumien yhteydessä myös väärennettyjä lippuja voi olla markkinoilla. Ennen ostoa kannattaakin aina varmistua lipun aitoudesta ja mieluiten ostaa liput virallisista lippukaupoista.

Jos budjetti ei salli matkustamista paikan päälle, kisoja voi seurata kattavasti myös kotisohvalta. Kaikki ottelut näkee suorana televisiosta tai Ylen suoratoistopalvelusta Yle Areenasta.

Jalkapallon MM-kisojen ennakkosuosikit 2022

MM-tittelin nappaajiksi on tälläkin kertaa ehdolla monia suosikkeja, mikä tekee turnauksesta varmasti mielenkiintoisen. Kärkimaiden taso on todella korkealla, ja eroja joukkueiden välille voi olla vaikea saada. Kovimmat menestyjät vuosien varrella ovat olleet Brasilia, Saksa ja Italia.

Tällä kertaa mielenkiintoa turnaukseen tuo se, että viime vuosikymmenten kestomenestyjä Italia ei ole mukana kisoissa lainkaan. Italian tie katkesi tällä kertaa jo karsintavaihteeseen. Yllätyksiäkin voi siis tapahtua, ja urheilussa kaikki on mahdollista.

Kisat käydään perinteisestä arvokisa-aikataulusta poiketen marras-joulukuussa. Vuodenaika tuo varmasti oman lisänsä kamppailuun, sillä pelaajat tulevat turnaukseen suoraan kansallisista sarjoista ja seurajoukkueista eikä heillä ole ollut taustalla kesälomaa vaan alkaneen syksyn seuratason pelit. Seuraavaksi listaamme kisojen voittajasuosikkeja.

Brasilia

Viisinkertainen maailmanmestari Brasilia on jälleen vahvoilla kisoihin lähdettäessä. Brasilia nostetaan lähes aina arvokisoissa voittajasuosikkien joukkoon eikä syyttä, sillä maan historia arvokisoissa on huikaiseva. MM-tasolla menestyneimmän maan edellisestä maailmanmestaruudesta tulee kuitenkin tänä vuonna kuluneeksi jo 20 vuotta, ja Brasilia tavoitteleekin kuumeisesti uudempaa MM-titteliä ensi kertaa sitten vuoden 2002.

Vuoden 2018 MM-kisojen pettymyksen jälkeen Brasilia on jälleen nälkäisenä. Brasilian joukkueesta ei tähtinimiä puutu, ja joukkue onkin jälleen vahvoilla, kun mukaan on tuoda nimiä kuten Neymar, Alisson ja Vinicius Junior.

Ranska

Puolustava maailmanmestari Ranska on jälleen yksi ennakkosuosikeista. Euroopan karsinnoissa lohkonsa voittanut Ranska eteni karsinnoista puolustamaan mestaruuttaan Qatariin. Myös Suomea vastaan Euroopan karsinnoissa pelannut Ranska on valmis toiseen perättäiseen mestaruuteen.

Ranskan menestyksekkäästi vuoden 2018 maailmanmestaruuden johdattanut valmentaja Didier Deschamps luotsaa edelleen joukkuetta, jonka riveistä löytyy kokemusta ja taitoa. Yksittäisenä tähtenä voidaan hienosta joukkueesta nostaa esille Kylian Mbappen taidot. Joukkueen näytöt karsinnoissa ovat olleet vakuuttavia, muttei kuitenkaan ylivoimaisia, mutta voi olla, että Ranska on säästellyt superkuntoaan MM-kisoihin.

Englanti

Perinteikäs jalkapallomaa Englanti jahtaa yhä unelmaa ja lähtee aina jokaiseen arvokisaturnaukseen odotukset korkealla. Vuonna 2020 käydyissä EM-kisoissa ensimmäinen arvokisavoitto sitten vuoden 1966 oli jo lähellä, mutta lipesi kuitenkin viime hetkillä hyppysistä Italian viedessä EM-tittelin rangaistuspotkuilla.

Joukkuetta luotsaa edelleen Gareth Southgate, jonka alaisuudessa Englanti pääsi ensimmäisistä kertaa arvokisafinaaliin vuoden 1966 jälkeen. Southgate onkin saanut joukkueensa vireeseen, ja viimeaikaiset suoritukset osoittavat sen, että joukkueella on rahkeita myös mestaruuteen.

Espanja

Vuoden 2010 mestari Espanja on elänyt viime vuosina suvantovaiheessa. Mestaruuden jälkeisinä vuosina tie vuoden 2014 ja 2018 MM-kisoissa on tyssännyt jo lohkovaiheeseen tai neljännesvälieriin. Espanjan joukkueessa alkaa kuitenkin olla lupaavaa nuorta polvea, eikä sitä sovi sulkea ennakkosuosikkien ulkopuolelle. Aiempien vuosien huippumaa hakeekin nyt paluuta takaisin huipulle.

Kesän 2021 EM-kisoissa Espanja ylsi semifinaaliin asti, mutta tie tyssäsi Italian ollessa silloin parempi. Tällä kertaa on varmaa, että ainakaan Italia ei tule olemaan Espanjan tiellä kohti mestaruutta.

Muut maat

Suosikkien lisäksi potentiaalisia voittajaehdokkaita ovat myös Saksa ja Argentiina. Vuoden 2014 maailmanmestarilla Saksalla on ollut joukkueessa samaa tilannetta kuin Espanjalla, kun uudet pelaajatulokkaat ovat alkaneet korvata vanhempia legendoja. Nyt iskukyky voi kuitenkin olla jo kohdillaan. Myös Argentiinan otteet ovat olleet viime aikoina varmoja, ja joukkueen kapteeni Lionel Messi varmasti kaipaa kruunua pitkälle ja menestyksekkäälle uralleen.

Kisat tuovat kuitenkin aina mukanaan myös yllätyksiä, joten jännitysnäytelmiä on tälläkin kertaa varmasti luvassa. Yllättäjä Kroatia taisteli hienot kisat vuonna 2018, mutta joutui tyytymään hopeasijaan Ranskan viedessä silloin pidemmän korren. Myös Belgia onnistui edellisissä kisoissa hienosti yltäen pronssille, joten nälkää näiltä joukkueilta ei puutu.

Jalkapallon MM-kisat 2022 pudotuspelit ja finaali

Alkulohkoista 16 parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin, jotka on seuraava askel matkalla kohti turnauksen finaalia. Ottelut parit määräytyvät niin, että lohkojen voittajat kohtaavat jonkun toisen lohkon kakkoseksi tulleen joukkueen neljännesvälierissä.

Samassa alkulohkossa ollutta maata ei voi neljännesvälierissä vielä kohdata uudelleen. Näiden otteluiden voittajat eli yhteensä kahdeksan joukkuetta etenevät puolivälieriin. Neljännesvälierien häviäjien turnaus puolestaan päättyy.

Puolivälieriin kahdeksan parasta

MM-kisojen puolivälierissä pelaavat siis kahdeksan parasta joukkuetta. Puolivälieriä seuraa välierät eli semifinaaliottelut, joissa pelaa neljä parasta joukkuetta. Kahdessa semifinaalipelissä ratkotaan, ketkä pelaavat finaalissa ja ketkä pronssiottelussa. Semifinaalien voittajat etenevät finaaliin. Vuoden 2022 MM-kisoissa semifinaalit pelataan Lusailin stadionilla ja Al-Baitin stadionilla.

Jalkapallon miesten maailmanmestaruuskisojen pudotuspelit pelataan 3.-18. joulukuuta. MM-turnaus huipentuu finaaliin, joka pelataan 18. joulukuuta.

Jalkapallon MM-kisojen pudotuspelien kulku

Alkulohkoista poiketen pudotuspeleissä pisteillä ei ole enää väliä. Pudotuspeleissä kyse on kerrasta poikki -pelistä. Maat kohtaavat toisensa vain yhdessä pelissä, ja häviäjän turnaus päättyy, ja voittaja etenee eteenpäin.

Jos pudotuspelivaiheessa peli on tasan vielä 90 minuutin kohdalla, pelataan jatkoaika. Jatkoaika on aina 2 kertaa 15 minuutin mittainen. Jos vielä jatkoajankin jälkeen peli on tasan, tulos selvitetään rangaistuspotkukilpailulla.

Jalkapallon MM-kisojen finaaliottelut 2022

MM-finaali pelataan 80 000 henkeä vetävällä Lusailin stadionilla Lusailissa Qatarin kansallispäivänä 18. joulukuuta. Finaalissa kohtaa kaksi parasta pudotuspeleistä selvinnyttä joukkuetta. Kumpikin joukkue saa nimetä finaaliin enintään 12 vaihtopelaajaa, joista viisi vaihtoa on käytettävissä varsinaisella peliajalla. Jos peli etenee jatkoajalle, kuudennen vaihdon saa tehdä.

Pronssiottelu puolestaan pelataan päivää aikaisemmin, 17. joulukuuta, Khalifan kansainvälisellä stadionilla Dohassa. Pronssiottelussa kohtaavat semifinaaleissa otteluparilleen hävinneet joukkueet.

Jalkapallon MM-kisat 2022 televisiointi

Yhtenä maailman suurimmista urheilutapahtumista MM-kisojen näkyvyys on laajaa, ja turnaus televisioidaan ja sitä välitetään ympäri maailmaa. Myöskään suomalaisilla ei ole siis pelkoa siitä, että kisat jäisivät näkemättä.

Hyvä tietää

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat nähdään historiallisesti sekä Ylen että MTV:n kanavilla. Jokainen ottelu tullaan näkemään suorana ja suomeksi selostettuna ilmaiskanavilla, eli kaikki ottelut ovat vapaasti nähtävissä ilmaiseksi.

Perinteisesti arvokisaturnaukset on nähty Suomessa Ylen kanavilla, mutta tällä kertaa Yle hoitaa kisatuotannon yhdessä MTV:n kanssa.

Yle hoiti yksinoikeudella vielä vuoden 2018 kisat, mutta tällä kertaa Yle ja MTV ovat sopineet yhteistyöstä, ja otteluita tullaan näkemään molempien kanavilla. Samanlaista yhteistyötä ollaan sovittu jo myös vuoden 2026 jalkapallon MM-kisoille.

Yhteistyössä 64 ottelua ilmaiskanavilta

Vuoden 2022 MM-kisoissa Yle näyttää osan MM-otteluista, kun taas osa otteluista näytetään MTV:n tv-kanavilla sekä samanaikaisesti MTV-palvelussa ja C More -suoratoistopalvelussa. Ylen puolella otteluita näytetään Ylen kanavilla sekä Yle Areenassa. Pääkanava Ylellä tulee olemaan TV2.

Yhteensä 42 jalkapallon MM-ottelua tullaan näkemään Ylen kanavilla ja loput 22 ottelua MTV:n palveluista. Yle näyttää muun muassa turnauksen avausottelun ja MM-finaalin, kun taas pronssiottelu on katsottavissa MTV:n puolella. Kaikki ottelut on katsottavissa jälkikäteen Yle Areenassa, C Moressa ja MTV-palvelussa.

Suoratoistopalvelut helpottavat kisojen katselua

Yle Areena ja C More takaavat sen, että kisoja voi seurata vapaasti mistä vain, jos perinteinen kotisohvalta television katselu ei onnistu. Koska MM-kisat järjestetään marras-joulukuussa, kisoja voikin olla hankalampi seurata kuin normaaliaikaan kesällä, jolloin esimerkiksi lomien ajoittaminen turnauksen ajalle on helpompaa.

Mukavaa kuitenkin on, että aikaerosta johtuen ottelut tulevat suomalaisille suotuisaan ilta-aikaan. Suoratoistopalvelut takaavat myös sen, että kisakatsomo kulkee mukanasi minne tahansa, joten kisojen katselun ei täydy rajoittua vain omalle kotisohvalle.

Qatar MM 2022 – Usein kysytyt kysymykset

Jos jokin jäi vielä mietityttämään Qatarin MM-kisoista, tästä löydät vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin liittyen vuoden 2022 jalkapallon miesten maailmanmestaruuskisoihin.

Missä ja milloin jalkapallon MM-kisat pelataan vuonna 2022?
Kisat pelataan Qatarissa, Lähi-Idässä kahdeksalla eri stadionilla. Suurin osa peleistä pelataan stadioneilla maan päänkaupungissa Dohassa. MM-kisat pelataan 20. marraskuuta – 18. joulukuuta välisenä aikana. Finaali nähdään Ylen kanavilla 18. joulukuuta 2022.
Pelaako Suomi jalkapallon MM-kisoissa 2022?
Suomi pelasi hienosti MM-karsinnoissa, mutta taipui lopulta Ukrainalle vain yhden pisteen erolla. Näin ollen Huuhkajien tie tyssäsi tällä kertaa karsintavaiheeseen. Pohjoismaista väriä MM-kisoissa kuitenkin nähdään, sillä mukana on Pohjoismaista Tanska.
Mikä on aikaero kisojen isäntämaahan Qatariin?
Vaikka kisat järjestetään Suomesta katsoen kaukana Lähi-Idässä, aikataulullisesti kisojen seuraaminen on Suomesta käsin helppoa. Aikaeroa Suomen ja Qatarin välillä ei ole, eli paikalliset ajat Qatarissa ovat samat kuin Suomessa. Esimerkiksi finaali pelataan Suomen aikaa kello 18:00, ja alkulohkojen jälkeen ottelut pelataankin aina pelkästään ilta-aikaan.
Kuka voittaa jalkapallon MM-kisat 2022?
Voittajaa on mahdotonta sanoa ennakkoon, sillä kärkimaat ovat äärimmäisen tasaisia ja taso on todella korkealla. Lisäksi jalkapallossa mitä tahansa voi tapahtua. Voittajasuosikkeihin kuitenkin voidaan lukea kestosuosikit Brasilia, Espanja ja Ranska, mutta myös monella muulla maalla on mahdollisuudet voittoon.
Saako jalkapallon MM-kisoihin vielä lippuja?
Lippujen tilannetta voi katsoa suoraan FIFA:n sivuilta. FIFA on ainoa virallinen lipunmyyjä jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin. Lippuja ei kannata ostaa muualta kuin virallisista kanavista, sillä muiden tahojen myymät liput voivat olla väärennöksiä. Lisää ohjeita ja esimerkiksi lippujen hintoja voi etsiä suoraan FIFA:n sivuilta.
Mistä voin katsoa jalkapallon MM-kisoja?
Jalkapallon vuoden 2022 maailmanmestaruuskisat näytetään suorana Ylen ja MTV:n kanavilla sekä suoratoistopalveluissa Yle Areenassa ja C Moressa. Kaikki ottelut on katsottavissa suorana ilmaiskanavilta.
Milloin jalkapallon MM-finaali pelataan?
Vuoden 2022 jalkapallon miesten maailmanmestaruuskisojen finaali pelataan sunnuntaina 18. joulukuuta kello 18:00 Suomen aikaa.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja