Etusivu » Urheilutapahtumat 2023-2024 » Jääkiekon MM-kisat 2023 -kisaopas

Jääkiekon MM-kisat 2023 -kisaopas

Vuoden 2023 miesten jääkiekon MM-kilpailut järjestetään Suomessa ja Latviassa 12.–28. toukokuuta 2023. Mutta hetkinen – onko edellisistä MM-kisoista ja MM-kullasta todella jo vierähtänyt lähes vuosi? Kyllä se uskottava on, ja moni silmäileekin varmasti jo kaihoisasti Mantan patsasta ohi kulkiessaan.

Kisoja odotellessa on erinomainen aika aloittaa kisojen fiilistely ja tutustua ohjelmaan. Tässä oppaassa käymme läpi kaikki tärkeimmät jääkiekon MM-kilpailuihin liittyvät tiedot ja päivämäärät. Käymme läpi niin kisaohjelman, lohkot kuin kilpailuiden seuraamisenkin. Ketkä ovat tämän vuoden suosikkeja ja ovatko viime vuoden leijonasankarit jälleen mukana joukkueessa?

Myös tänä vuonna MM-kisoja voi seurata ilmaiseksi kotisohvalta käsin, mutta suomalaisilla on hieno mahdollisuus seurata pelejä myös paikan päällä Tampereella. Suomen joukkueelta odotetaan jälleen paljon, sillä Suomen jääkiekkotaival on viime aikoina ollut sangen menestyksekäs.

MM-draamaa jo kättelyssä

Alun perin ei suinkaan ollut tarkoitus, että vuoden 2023 MM-kilpailuja pelattaisiin jälleen Suomessa. Kilpailut oli alun perin määrä pelata Venäjällä Pietarissa, mutta vuoden 2022 helmikuussa Kansainvälinen Olympiakomitea päätti, että Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaan seurauksena maa menettää oikeutensa järjestää MM-kilpailut.

Sen lisäksi että MM-kilpailut siirrettiin pois Venäjältä, Venäjä ja Valko-Venäjä eivät myöskään saisi osallistua itse MM-kilpailuihin, kuten eivät valtaosaan muistakaan merkittävistä urheilutapahtumista ja muista tapahtumista. Esimerkiksi Euroviisut ovat niin ikään toukokuussa järjestettävä tapahtuma, johon Venäjällä ei myöskään ole oikeutta osallistua.

Slovenia ja Unkari, jotka olivat juuri nousseet korkeimmalle sarjatasolle, havittelivat yhdessä vuoden 2023 kilpailuja, mutta järjestäminen ei lopulta onnistunut suurista toiveista huolimatta. Tämän jälkeen Suomi ja Latvia lähettivät empimättä yhdessä hakemuksen kilpailuiden järjestämiseksi Tampereella ja Riiassa. Vaikka molemmat olivat juuri hiljattain olleet järjestämässä kilpailuja, oli suuri toive saada kilpailut järjestettyä, tavalla tai toisella.

Päätös syntyi varsin nopeasti ja MM-kilpailut vahvistettiin Suomeen ja Latviaan jo 27.5.2022. Aikataulu kilpailuiden järjestämiseen oli tosin ennätyksellisen tiukka, sillä itse kilpailuihin ei ollut hyväksymishetkellä edes vuotta. Valtaosa otteluista pelattaisiin Suomessa, mutta myös Latviassa päästäisiin vihdoin pelaamaan täysille katsomoille, sillä vuonna 2021 Latviassa järjestettäviin MM-kilpailuihin ei ollut otettu katsojia COVID-19 -pandemian johdosta. Tämä miellytti eittämättä latvialaisia kiekkofaneja suuresti.

Tiukasta aikataulusta huolimatta kisajärjestelyt ovat edenneet hyvin ja odotetut kilpailut päästään järjestämään tuttuun tapaan. Suomalaisfaneilla toiset peräkkäiset kotikisat ovat toki ylimääräistä hemmottelua, josta kannattaa ottaa kaikki irti.

Kilpailuiden järjestäminen yhdessä toisen maan kanssa on varsin tavallista, ja esimerkiksi Suomi on järjestänyt kilpailut yhdessä Ruotsin kanssa vuosina 2012 ja 2013. Myös vuonna 2025 kilpailut järjestetään kahden maan toimesta.

Kotikisoista odotetaan paljon

Monen mielessä on edelleen viime vuoden loistokas maailmanmestaruus kotiareenalla, kun Suomi vei MM-kultaa Tampereella ja Helsingissä pelatuissa kotikisoissa. Finaaliottelussa kaatui Kanada lopputuloksen ollessa 4–3. Himmein mitali lähti tällöin Tšekin matkaan, joka kaatoi pronssiottelussa Yhdysvallat.

Tamperelaisille kiekkofaneille onkin luvassa harvinaista herkkua, kun Tampereella pelataan jälleen tänä vuonna MM-lätkää. Kilpailut pidetään uutuuttaan hohtavalla Nokia Areenalla, jossa puitteet kisoille eivät varmasti voisi olla paremmat. Todistivathan jo viime vuoden kilpailut, että Tampere on erinomainen paikka järjestää jääkiekon MM-kisat. Tällöin kisat pelattiin Tampereen Nokia Areenan lisäksi Helsingin Jäähallissa, jossa olosuhteet eivät ole aivan yhtä modernit. Molemmilla kisapaikoilla tunnelma oli toki erinomainen.

MM-kilpailuiden virallisena suojelijana Suomessa toimii tänä vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka on tunnettu kiinnostuksestaan ja intohimostaan urheilua kohtaan. Maailmanmestaruuskilpailuiden virallinen teema on nimeltään ”We live the game”, joka kuvastaa tunteita, joita koetaan sekä jääkiekkokaukalon sisäpuolella että sen ulkopuolella. Tapahtuman arvoja ovat hauskuus, yhteisö sekä kestävä kehitys.

Valtaosa tärkeistä otteluista pelataan Tampereella

Tampereella pelataan kisojen toinen alkulohko (A-lohko) sekä välielät, mitalikamppailu ja kaksi puolivälierää. Toinen alkulohko ja loput kaksi puolivälierää pelataan Riiassa. Valtaosa merkittävimmistä mittelöistä pelataan siis Tampereella. Mikäli Suomi sattuisi pääsemään MM-finaaliin asti, pääsisivät suomalaiset kannustamaan Suomen voittoon Tampereelta käsin.

Puolivälierien, välierien ja finaalipelien aikataulut ja paikat on jo julkaistu, nappaa ne talteen ohesta. Suomen alkulohkon pelipäivät ja -ajat esitellään tuonnempana erikseen:

Torstai, 25.05.2023

  • 1. Puolivälierä Tampereella, klo 16.20
  • 2. Puolivälierä Riiassa, klo 16.20
  • 3. Puolivälierä Tampereella, klo 20.20
  • 4. Puolivälierä Riiassa, klo 20.20

Lauantai, 27.05.2023

  • 1. Välierä Tampereella, klo 14.20
  • 2. Välierä Tampereella, klo 18.20

Sunnuntai, 28.5.2023

  • Pronssiottelu Tampereella, klo 15.20
  • Loppuottelu Tampereella, klo 20.20

Se, missä jatkopeleissä Suomi tulee pelaamaan, riippuu luonnollisesti Suomen menestyksestä. Aiemman menestyksen perusteella uskomme toki, että Suomi löytää tiensä vähintään puolivälieriin ja toivon mukaan aina loppuotteluun asti.

MM-kisojen historia

Jääkiekon MM-kilpailuilla on jo pitkä perinne, sillä kisoja on järjestetty jo vuodesta 1920. Ensimmäiset MM-kilpailut pidettiin vuoden 1920 kesäolympialaisten yhteydessä ja osallistuvia maita oli vain seitsemän: Kanada, Tšekkoslovakia, Yhdysvallat, Sveitsi, Ruotsi, Ranska ja Belgia.

Jääkiekon MM-kisojen ohjelma ja aikataulu

Jääkiekon MM-kisat järjestetään tänä vuonna siis 12.–28. toukokuuta. Suomi pääsee tositoimiin heti avauspäivänä, kun se kohtaa Yhdysvallat 12.5. klo 16.20 alkavassa ottelussa. Myös muut Suomen alkulohkon pelit ovat jo tiedossa, nappaa ne ylös tästä:

  • 12.5. klo 16.20: Suomi–Yhdysvallat
  • 13.5. klo 20.20: Saksa–Suomi
  • 15.5. klo 20.20: Suomi–Ruotsi
  • 17.5. klo 20.20: Suomi–Ranska
  • 19.5. klo 16.20: Unkari–Suomi
  • 20.5. klo 16.20: Itävalta–Suomi
  • 23.5. klo 20.20 Suomi–Tanska

Koska kaikki Suomen alkulohkon pelit pelataan Suomessa, ovat myös ajat paikallista aikaa. Myös Latvian aikavyöhyke on tosin sama kuin Suomessa, joten peliajat on helppo muistaa.

Suomi ei tule pääsemään alkulohkossa tänäkään vuonna helpolla, sillä Yhdysvallat, Saksa ja Ruotsi ovat kaikki nälkäisiä ja menestyneitä kiekkomaita. Heti ensimmäisessä pelissä Yhdysvaltoja vastaan on annettava kaikkensa, jos mielii saavuttaa voiton. Myös toisessa lohkossa on joukko nälkäisiä kiekkomaita, kuten kaikkien aikojen voitokkain MM-kilpailumaa Kanada sekä hyvin menestynyt Tšekki. Entä miten tulee pärjäämään Sveitsi, joka yllätti viime vuonna kaikki voittamalla alkulohkonsa?

Venäjä ja Valko-Venäjä eivät osallistu MM-kilpailuihin myöskään tänä vuonna, sillä ne on suljettu pois MM-kilpailuista. Kyseiset maat on suljettu pois myös ensi vuoden kilpailuista, eikä jatkosta tämän jälkeen ole vielä tietoa. Venäjän ja Valko-Venäjän tilalle MM-kilpailuihin nostettiin Slovenia ja Unkari alemmalta sarjatasolta.

MM-kisalohkot

Jääkiekon MM-kisoihin osallistuu 16 eri maata ja alkusarja pelataan kahdessa eri lohkossa. Lohkot ja niissä pelaavat maat ovat seuraavat:

A-lohko (Tampere, Suomi)

  • Suomi
  • Yhdysvallat
  • Ruotsi
  • Saksa
  • Tanska
  • Ranska
  • Itävalta
  • Unkari

B-lohko (Riika, Latvia)

  • Kanada
  • Tšekki
  • Sveitsi
  • Slovakia
  • Latvia
  • Norja
  • Kazakstan
  • Slovenia

Suomen lohkosta ennakkoon vahvimpia osallistujamaita ovat Yhdysvallat ja rakas naapurimme Ruotsi, mutta MM-kisoissa on aina tilaa yllätyksille. Esimerkiksi Saksa on väläytellyt useasti hyvää virettä juuri MM-kisoissa. Alkulohkossa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa, mutta heti puolivälierissä jatkoonpääsy on yhdestä voitosta kiinni. Näin ollen yksikin virhe maksaa helposti jatkopaikan.

B-lohkossa ennakkosuosikki on luonnollisesti Kanada, joka on kestomenestyjä kiekkokarkeloissa. Myös Tšekin joukkuetta pidetään ennakkoon vahvana. Unohtaa ei toki pidä myöskään Sveitsiä, joka yllätti kaikki viime vuonna voittamalla alkulohkonsa.

Pelien eteneminen ja pisteiden määräytyminen

Jääkiekon MM-kilpailuissa pelitapa vaihtelee hieman sen mukaan, pelataanko alkulohkon pelejä vai jatkovaihetta. Merkittävimmät erot liittyvät rangaistuslaukauksiin ja jatkoaikaan. Seuraavassa käymme läpi, miten peli etenee alkulohkoista finaaleihin asti.

Alkulohkot

Alkulohkoja on kaksi kappaletta, A ja B-lohko, joissa molemmissa pelaa kahdeksan eri joukkuetta. Suomen lohko näissä kilpailuissa on A. Alkulohkossa otteluita on jokaisella maalla seitsemän kappaletta, sillä kaikki saman lohkon maat kohtaavat toisensa.

Lohkossa kerätään pisteitä, joiden määrä riippuu voiton tai tappion luonteesta. MM-kilpailuissa ottelu ei voi koskaan päättyä tasapeliin, vaan tilanne ratkeaa aina viimeistään rangaistuslaukauksien tai jatkoajan avulla. Pisteitä kertyy seuraavasti:

  • Varsinaisella peliajalla tapahtuva voitto: 3 pistettä
  • Jatkoajan/rangaistuslaukauskilpailun jälkeen tapahtuva voitto: 2 pistettä
  • Tappio jatkoajan tai rangaistuslaukauskilpailun jälkeen: 1 pistettä
  • Varsinaisella peliajalla tapahtuva tappio: 0 pistettä

Jotta joukkue pääsisi etenemään alkusarjasta eteenpäin, on se sijoituttava lohkossaan neljän parhaan joukkoon. Niin ikään kummankin lohkon viimeinen joukkue putoaa alemmalle sarjatasolle. Myös häntäpään sijoituksilla on siis merkitystä, kun haetaan pääsyä tulevien vuosien kilpailuihin.

Hyvä menestys alkusarjassa voi auttaa myös jatkossa, sillä jatkopeleissä lohkovoittaja saa vastaansa alkusarjassa heikoiten pärjänneen, mutta jatkoon menneen joukkueen. Tällöin puolivälierän vastus voi olla ennakkoon hieman helpommaksi mielletty.

Varsinainen peliaika MM-kilpailuiden otteluissa on 60 minuuttia. Jos tilanne on tämän jälkeen tasan, seuraa alkulohkoissa pituudeltaan viiden minuutin jatkoaika. Mikäli tämäkään ei tuo ratkaisua, seuraa rangaistuslaukauskierros eli voittolaukauskierros.

Rangaistuslaukaukset ovat usein tuskastuttavan jännittävä osa pelistä, sillä yksikin epäonnistuminen voi maksaa voiton. Usein Suomenkin tilanne on ratkennut juuri rangaistuslaukausten jälkeen. Mikäli viiden rangaistuslaukauksen jälkeen tilanne on edelleen tasan, jatketaan rangaistuslaukauksia yksitellen, kunnes voittaja selviää.

Pudotuspelit ja finaaliottelut

Verrattuna alkulohkoon, pudotuspeleissä on hieman erilaiset säännöt. Niin puolivälierissä, välierissä kuin pronssiottelussakin pelataan kymmenen minuutin jatkoaika, mikäli tilanne päättyy varsinaisella peliajalla tasan. Jatkoajan pituus on siis tuplasti pidempi kuin alkuerissä. Jatkoaika pelataan tässäkin tapauksessa kolmella kolmea vastaan. Jos ratkaisua ei saada jatkoajan avulla, seuraavat rangaistuslaukaukset, kuten alkuerissä.

Finaali eroaa pudotuspeleistä ja pronssiottelussa siitä, että siinä pelataan aina 20 minuutin jatkoaikoja, kunnes peli ratkeaa. Tämä tarkoittaa, että finaalia ei koskaan ratkaista rangaistuslaukauskilpailulla. Muutos on melko tuore, sillä vielä viisi vuotta sitten myös finaali voitiin ratkoa rangaistuslaukausten turvin. Näin ratkesi esimerkiksi vuoden 2018 kultamitali.

Leijonien MM-joukkue julkaistaan toukokuussa

Kaikkia meitä kiinnostaa toki, keitä Suomen joukkueessa tänä vuonna pelaa. Joukkue julkaistaan vasta toukokuussa ja pelaajilla onkin vielä aikaa antaa näyttöjä MM-kisoja varten. Joukkuetta luotsaa tuttuun tapaan valmentaja Jukka Jalonen.

Vaikka lopullinen MM-joukkue ei ole vielä tiedossa, antaa MM-leiriryhmä viitteitä siitä, keitä pelaajia joukkueeseen mahdollisesti saattaisi olla tulossa. Kyseessä on MM-kilpailuihin valmistava ryhmä, joka harjoittelee yhdessä ennen MM-kilpailuja. MM-leiriryhmä pelaa tänä vuonna otteluita Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa, ja mukana on myös ensikertalaisia: puolustaja Antti Tuomisto ja laitahyökkääjä Patrik Puistola.

Lillehammerin lisäksi otteluita pelataan Vaasassa, Porissa ja Ruotsin Uumajassa. Vaasassa ja Porissa vastapuolena on Tanska, Uumajassa taas Ruotsi. Ohessa esitellään MM-leiriryhmän monipuolinen pelaajakattaus, joka voi vielä päivittyä:

Maalivahdit:

  • Lassi Lehtinen
  • Jussi Olkinuora

Puolustajat:

  • Niklas Friman
  • Mikko Lehtonen
  • Petteri Lindblom
  • Nikolas Matinpalo
  • Atte Ohtamaa
  • Arttu Pelli
  • Ville Pokka
  • Valtteri Pulli
  • Juuso Riikola
  • Vili Saarijärvi
  • Antti Tuomisto

Hyökkääjät:

  • Juhamatti Aaltonen
  • Marko ”Mörkö” Anttila
  • Markus Grandlund
  • Hannes Björninen
  • Markus Hännikäinen
  • Janne Kuokkanen
  • Heikki Liedes
  • Eetu Liukas
  • Julis Mattila
  • Ahti Oksanen
  • Harri Pesonen
  • Patrik Puistola
  • Mikael Ruohomaa
  • Arttu Ruotsalainen
  • Antti Suomela
  • Jerry Turkulainen

Viime vuonna katsojat äänestivät Suomen joukkueen arvokkaammaksi pelaajaksi Jussi Olkinuoran, joka on mukana myös tämän vuoden leirillä. Niin ikään parhaaksi puolustajaksi valittu Mikko Lehtonen on mukana MM-leirin kokoonpanossa.

Kuinka seurata kisoja?

MM-kisoja voi seurata joko paikan päällä tai kotisohvalta käsin. Suurin osa peleistä pelataan Tampereella, mutta on mahdollista, että osa Suomen joukkueen mahdollisista jatkopeleistä pelataan myös Riiassa, sillä kaksi neljästä puolivälierästä pelataan Latvian maaperällä.

MTV3 näyttää kaikki leijonien pelit maksutta

Kilpailujen televisioinnista Suomessa vastaa MTV, ja kaikki Suomen pelit ja mitalipelit ovatkin maksutta nähtävissä MTV3-kanavalla. Loput peleistä nähdään maksullisen CMORE-suoratoistopalvelun kautta. Koska osa peleistä pelataan päällekkäin, on ainoa tapa seurata aivan kaikkia pelejä hankkia erillinen suoratoistopalvelu. Erilaisiin kanavapaketteihin kannattaa tutustua CMOREn sivuilla.

Monia kiinnostaa varmasti myös, kuka kisoja tänä vuonna kommentoi. Monelle Antero Mertaranta on edelleen se ainoa oikea kommentaattori, mutta hänen ääntään on perinteisesti saanut kuunnella lähinnä maksullisen kanavapaketin avulla. Ilmaiskanavien selostuksesta on perinteisesti vastannut Mika Saukkonen. Lopullista tietoa jännittäessä voi kuitenkin lohduttautua sillä, että MM-kilpailuja pyörittää varmasti jälleen kokenut ja osaava kisatiimi.

Vuosi 2023 on toistaiseksi viimeinen vuosi, kun kisat näkyvät MTV:n kanavilla, sillä vuodesta 2024 alkaen televisioinnista vastaa Nordic Entertainment Group eli NENT. Monet tuntevat NENTin paremmin sen alabrändeistä Viasat ja Viaplay, jotka ovat maksullisia. Kuitenkin myös tällöin kaikki leijonien MM-pelit ja mitalipelit näkyvät maksuttomilla kanavilla, sillä laki velvoittaa tähän Suomessa.

Paikan päällä Tampereella tai Riiassa

Kaikki Suomen alkulohkon eli A-lohkon pelit pelataan Tampereella. Suomalaisten ei siis tarvitse matkustaa Riikaan alkupelien aikaan, ellei mieli seurata toisen lohkon pelejä tai tiettyjä jatkopelejä. Riikaan on toki erinomaiset lentoyhteydet Suomen suurimmilta lentokentiltä.

Suurin osa kisaturisteista suunnannee kuitenkin Tampereelle. Tampereella pelit pelataan Nokia Areenalla, joka sijaitsee aivan kaupungin ytimessä. Areena on valmistunut vasta vuonna 2021 ja se tarjoaa huipputason olosuhteet urheilutapahtumien järjestämiseen.

Tampereen majoituskapasiteetti on rajallinen, joten kisareissua kannattaa ehdottomasti jo alkaa suunnittelemaan, jos paikan päälle mielii. Tampereelle on erinomaiset joukkoliikenneyhteydet ja sinne pääsee oman auton lisäksi junalla, linja-autolla tai lentokoneella. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta käsin myös päiväretki Tampereelle onnistuu hyvin.

Lippuja Tampereen peleihin myy virallinen kanava lippu.fi ja lippujen hinnat vaihtelevat suuresti riippuen ottelusta sekä lipputyypistä. Myynnissä on myös erillisiä ”fan ticket” -lippuja, joilla kokemukseen saa vielä enemmän sisältöä. Ajantasainen tieto lippujen saatavuudesta löytyy lippu.fi-sivustolta.

Varsinaisten pelien lisäksi kannattaa muistaa myös kattava oheisohjelma. MM-kisojen fanialue Fan Zone sijaitsee aivan keskustassa, Rautatieaseman ja Nokia Areenan kupeessa. Paikan päällä on esimerkiksi iso screeni, jossa näytetään kaikki Tampereen ottelut suorina lähetyksinä sekä myyjiä ja ravintolapalveluita. Alueelle ei myöskään ole sisäänpääsymaksua ja se sopii kaiken ikäisille.

Yhteenveto: uusiiko Suomi MM-kullan?

Jääkiekon MM-kilpailut pelataan Latvian Riiassa ja Suomen Tampereella 12.–28.5.2023. Viime vuonna Suomi voitti neljännen MM-kultansa, ja kaikki mahdollisuudet viidenteen ovat olemassa. Suomi on vakiinnuttanut paikkansa suurten kiekkomaiden joukossa viimeistään viime vuosina, kun menestystä on tippunut tasaisesti.

Suomen joukkue selviää toukokuussa, mutta jo MM-leirikattaus paljasti, että mukana on joukko luottopakkeja edellisvuosilta ja muutama uusi tulokas. On siis lupa odottaa, että joukkue on tasokas ja tottunut työskentelemään yhdessä. Joukkuetta valmentaa tänäkin vuonna viime vuodet menestyksekkäästi valmentanut Jukka Jalonen.

Kisojen seuraaminen sekä TV-ruudun välityksellä että livenä on tänä vuonna helppoa. Kaikki leijonien pelit sekä mitalipelit näkyvät ilmaiseksi MTV3-kanavalla, joten myöskään erilliseen kanavapakettiin ei tarvitse investoida, paitsi jos mielii nähdä myös muut kuin Suomen alkupelit. Jos kuitenkin mielit paikan päälle, kannattaa reissun suunnittelu aloittaa pikimmiten, sillä parhaat liput ja majoitukset menevät nopeasti.

Kaikkein innokkaimmat fanit pohtivat jo varmasti, missä MM-kilpailut pidetään vuoden päästä? Tämäkin on jo tiedossa, sillä kilpailut järjestetään Tšekissä. Kilpailukaupunkeina toimivat Praha ja Ostrava ja kilpailujen päivämäärät ovat 10.–26.5.2024. Vuoden 2025 kisat sen sijaan järjestetään Ruotsissa ja Tanskassa.

Suomen MM-startti nähtiin 1939

Kautta aikojen menestyneimpiä kisamaita ovat olleet Kanada sekä Neuvostoliitto ja sitä seurannut Venäjä. Nämä maat veivätkin valtaosan mitaleista vuosikymmenien ajan ja osallistujamaita oli huomattavasti vähemmän kuin nykyään. Huomionarvoista on, että kaikki ensimmäiset MM-kilpailut järjestettiin nimenomaan olympialaisten yhteydessä ja itsenäisenä tapahtumanaan MM-kilpailut järjestettiin ensi kertaa vasta vuonna 1930.

Suomi osallistui MM-kilpailuihin ensimmäisen kerran vasta 1939, eikä Suomen menestys ollut alkuaikoina kovin kummoista. Himmeämpääkin mitalia jouduttiin nimittäin odottamaan varsin pitkään ja hartaasti ja joukossa oli useita rökäletappioita. Vuonna 1992 Suomi onnistui saamaan hopeamitalin Prahan kisoissa, ja tätä seurasi ikimuistoinen MM-95 Tukholmassa. Kukapa voisi kuvitella, että tästä on pian jo 30 vuotta?

Käänne tapahtui 1990-luvulla

1990-luku oli selvästi suomalaisen kiekkohistorian käännekohta ja 1990-luvulta lähtien Suomi onkin kuulunut menestyneimpiin jääkiekkomaihin. Suomella on koossa jo 16 mitalia MM-kilpailuista, minkä lisäksi useita mitaleita talviolympialaisista, viimeisimpänä kultaa vuonna 2022.

Taskuun MM-kilpailuista on tarttunut tasaisesti hopeaa ja pronssia, mutta myös neljä kultamitalia. Toki joitakin lipsahduksia on matkaan mahtunut, mutta suurimmaksi osaksi Suomi on ollut mukana vähintään välierissä asti.

2020-luvulla tämän vuoden MM-kilpailut ovat vasta kolmas tapahtuma, sillä vuonna 2020 Sveitsiin suunnitellut kilpailut jouduttiin perumaan COVID-19 -pandemian johdosta. Peruuntuminen oli hyvin harvinainen tapahtuma, sillä edellisen kerran kisat on jätetty pitämättä vuonna 1946, pois lukien kolmet Olympialaisten vuoksi perutut kilpailut. Nykyään jääkiekon MM-kilpailut tosin pelataan, vaikka samana vuonna järjestettäisiin myös talviolympialaiset.

Suomi on MM-kilpailuiden viidenneksi menestynein maa, mikäli Neuvostoliitto ja Venäjä sekä Tšekki ja Tšekkoslovakia lasketaan yhteen. Suomella on kultamitaleita neljä kappaletta, kun Kanadalla ja Venäjällä/Neuvostoliitolla niitä on 27 kappaletta. Eroa neljäntenä olevaan Ruotsiin on siihenkin seitsemän kultamitalia. Suomen taival viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana on ollut vahvasti nousujohteinen. sillä kultamitaleista kaksi on saavutettu viimeisen viiden vuoden aikana.

Viime vuosien kisamenestys ja MM-2022

Vaikka monen mielessä ykkösenä on edelleen legendaarinen MM-kulta vuonna 1995, on Suomen jääkiekkomenestys ollut viime vuosina oikein mallikasta. Viimeisistä viidestä MM-kilpailuista on tuloksena kaksi kultaa, yksi hopea sekä neljäs ja viides sija. Lisäksi vuoden 2022 talviolympialaisissa Suomi voitti jääkiekossa olympiakultaa. Vuonna 2022 juhlittiin siis tuplamestaruutta, kun kansa juhli toreilla kahteen otteeseen.

Viime vuoden MM-kilpailuissa Suomi voitti alkulohkonsa kuudella voitolla ja yhdellä jatkoaikahäviöllä. B-lohkon voitti yllättäen tuntemattomampi kiekkomaa Sveitsi, joka joutui tosin taipumaan Yhdysvalloille heti puolivälierässä. Aina alkulohkon voitto ei siis ole tae tulevasta menestyksestä.

Omassa puolivälierässään Suomi voitti Slovakian 4–2 ja eteni välieriin, jossa vastukseksi tuli Yhdysvallat. Voitto Yhdysvalloista saavutettiin lukemin 4–3. Finaalissa vastuksena oli kestomenestyjä Kanada, joka joutui taipumaan Suomelle, joka voitti lopulta 4–3 jatkoaikamaalilla. Näin Suomi saavutti neljännen maailmanmestaruutensa.

Vaikka suomalaiset ovat jo tottuneempia menestymään jääkiekon arvokisoissa, on maailmanmestaruus aina koko kansaa sykähdyttävä tapahtuma. Viime vuonna Suomen kultajoukkueen kapteenina toimi Valtteri Filppula ja valmentajana Jukka Jalonen, joka on luotsannut joukkuetta jo vuodesta 2018 lähtien. Koska tämän vuoden joukkuetta ei ole vielä julkaistu, ei kapteenista ole vielä tietoa. Aiheesta kuitenkin spekuloidaan jo, onhan kisoja edeltävän MM-leirin kokoonpano jo julkaistu.