Etusivu » Urheilutapahtumat 2023-2024 » CS:GO IEM Major Rio 2022 -tapahtumaopas

CS:GO IEM Major Rio 2022 -tapahtumaopas

Kauan odotettu CS:GO IEM Major Rio 2022 -turnaus on jo aivan ovella ja Etelä-Amerikka saa vihdoin ensimmäisen CS:GO Majorinsa! Brasilialaiset pelijärjestäjät ovatkin tehneet kaikkensa, että tämän vuoden turnaus päästäisiin vihdoin järjestämään, lukuisten haasteiden jälkeen. Nyt kun turnaukseen on jäljellä enää viikkoja, uskallamme jo hieman hengähtää! Tulossa on nimittäin todellakin kahden viikon täydeltä maailman parasta CS:GO:ta!

Tässä oppaassa käymme läpi turnauksen etenemisen, formaatin sekä mukana olevat joukkueet ja aikataulut. Kerromme siis kaiken, mitä sinun pitää tietää voidaksesi nauttia esports-tunnelmasta. Mikäli mielit paikan päälle, kannattaa liput kuitenkin hankkia pikimmiten, sillä ne on lähes loppuunmyyty, kiitos innokkaiden fanien.

Kuka voittaa huikean, historian toiseksi suurimman CS:GO Major -palkintopotin, jonka pääpalkinnon suuruus on 500 000 dollaria ja kokonaissumma kohoaa 1,25 miljoonaan dollariin? Miten käy suomalaisten ja ENCE:n? Tätä turnausta on todellakin odotettu! Vaikka voittajasuosikkeja on aina, ei tämän vuoden voittaja ole todellakaan kiveen hakattu vaan luvassa voi olla huikeita yllätyksiä.

CS:GO Major Rio 2022 – Mistä on oikein kyse?

CS:GO Intel Extreme Masters (IEM) Rio Major 2022 on Intelin sponsoroima Counter Strike -major -turnaus, joka pelataan loka–marraskuun aikana Riossa, Brasiliassa. Turnauksessa pelataan suosittua Counter-Strike: Global Offensive -peliä, jonka nimi lyhennetään usein muotoon CS:GO. Pääsponsorina Majoreissa toimii pelisarjan valmistaja Valve Corporation.

Alkuperäinen ja ensimmäinen Counter-Strike -pelisarjan osa julkaistiin vuonna 2000 ja jo pian tämän jälkeen kilpapelaaminen pelin ympärillä alkoi. Ensimmäinen Major pidettiinkin jo vuonna 2001, vaikka se tunnettiin vielä silloin nimellä Cyberathlete Professional League Winter Championship. Varsinaisia Major-nimellä järjestettyjä tapahtumia on järjestetty vuodesta 2013 alkaen, vuosi pelisarjan Global Offensive -julkaisun jälkeen. Myös nykyisin mestaruudet ratkotaan Counter-Strike Global Offensive -pelissä.

Majoreita järjestetään vuosittain kaksi kappaletta ja ne nimetään merkittävän sponsorin mukaan. Esimerkiksi viime vuoden turnaus tunnettiin PGL Majorina ja seuraava vuoden 2023 Pariisin Major BLAST.tv -Majorina. Turnaukset pelataan tyypillisesti keväällä ja syksyllä Valve Corporationin asettaman aikataulutoiveen mukaan.

CS:GO Major vihdoinkin Brasiliassa

Rion turnaus on Brasilian ensimmäinen Major CS:GO:ssa ja samalla kauan toivottu ja odotettu sellainen. Onkin mahtavaa, miten CS ja samalla CS-huuma on vihdoin rantautunut jokaiselle mantereelle.

Brasiliassa oli määrä järjestää maan ja samalla mantereen ensimmäinen Major jo vuonna 2020, mutta maailmanlaajuinen COVID-19 -pandemia sotki suunnitelmat, sillä Brasilian huono koronatilanne pakotti siirtämään turnauksen toiseen ajankohtaan tilanteen pitkittyessä. Vuoden 2021 Major pelattiinkin Tukholmassa, brasilialaisten pettymykseksi. Nyt brasilialaiset fanit ovat kuitenkin ensi kertaa saamassa oman CS:GO -turnauksensa, ja into on huipussaan. Suuri osa ottelulipuista onkin jo loppuunmyyty ja tarjolla on enää hajapaikkoja.

Tällä kertaa voitosta on kilpailemassa 24 eri joukkuetta ja turnaus alkaa aivan pian, 31. lokakuuta. Mukana menossa on myös suomalainen ENCE, mikä tekee turnauksesta erityisen kiinnostavan myös suomalaisten näkökulmasta. Joukkueet edustavat lukuisia eri maita eri mantereilta ja mukana on paitsi vanhoja suosikkeja, myös uudempia tulokkaita. Ehkäpä tänä vuonna voittoon nousee yllättäjä?

Yleisölle on joka tapauksessa tiedossa poikkeuksellisen paljon hyvää esports-viihdettä, sillä kaikki pelit pelataan liveyleisön edessä joko Riocentro-areenalla tai Jeunesse Arenalla. Tämä on vasta toinen maailmanlaajuinen turnaus, joissa yleisöllä on mahdollisuus seurata pelejä näin laajasti ja näin läheltä. Yleisön läsnäolo ja kannustaminen tuovatkin varmasti myös pelaajille aivan erilaista tunnelmaa ja kannustus saattaa siivittää yllättävätkin nimet menestykseen, emmehän voi koskaan aliarvioida fanien merkitystä.

Muistatko vielä Tukholman CS:GO Majorit?

Vaikka uusi turnaus kolkuttelee jo ovella, muistaa moni meistä yhä hyvin huikean Tukholman CS:GO PGL Major Stockholm 2021 -turnauksen, joka pidettiin viime vuonna. Palautetaan vielä hetkeksi muistot tähän Majoriin, joka oli suomalaisten kannalta sijainniltaankin suotuisa. Moni meistä olikin todistamassa tunnelmaa onnekkaasti paikan päältä käsin.

Avicii-areenalla pidetty PGL Major Stockholm oli onnistunut turnaus, mutta sen erityispiirteenä muistetaan ennen kaikkea huikea palkintopotti, joka turnauksessa jaettiin. Kahden miljoonan dollarin potti oli mahdollinen, koska tällöin jaettiin myös koronavuonna perutun Majorin palkintorahat. Tukholman palkintopotti olikin kaikkien aikojen suurin Major-potti eikä sellaisia välttämättä nähdä aivan lähitulevaisuudessa uudelleen.

Tukholmassa voittajaksi selviytyi ukrainalainen Natus Vincere, joka ei valitettavasti ole mukana tämän vuoden mittelöissä. Sen sijaan Tukholman turnauksessa mukavasti kärjen tuntumassa pyörinyt FURIA on mukana menossa myös tänä vuonna ja haluaa varmasti parantaa sijoitustaan vielä vähintään jokusen pykälän. Myöskään kestomenestyjiin kuuluva Ninjas in Pyjamas ei yltänyt Tukholmassa aivan kärkeen, joten se hakee varmasti revanssia.

Tänä vuonna pelaamassa on myös hieman tuntemattomampia ja vähemmän aivan huipulla menestyneitä nimiä, joten jännitystä riittää toden teolla turnauksen kaikissa vaiheissa. Suurin osa sijoituksista tulee siis menemään täysin uusiksi, kun Tukholman parhaiten sijoittuneet eivät ole mukana karkeloissa!

24 joukkueen kattaus – kuka vie pääpalkinnon?

Rion Majoriin ei tosiaankaan pääse kuka tahansa, vaan kilpailemaan lähtevät ratkottiin hiljaittain jännittävässä Road to Rio -turnauksessa, johon osallistui suuri määrä maailman kärkijoukkueita. Tämä turnaus toimi myös hyvänä lämmittelyturnauksena tämän vuoden Rion Majoria varten.

Mittelössä oli mukana kaikkiaan 52 joukkuetta, joista vain 24 lunasti matkalipun Rioon. Mukaan lähtevistä joukkueista 16 on Euroopasta, kuusi Amerikasta ja kaksi Aasiasta, eli turnaus on eurooppalais-painotteinen. Ohessa on esitelty mukaan lähtevät joukkueet sekä niiden pelikategoriat.

 • Challengers: C9/Spirit, OG, Vitality, Bad News Eagles, Cloud9, BIG, 9z, EG
 • Contenders: 00Nation, FURIA, GamerLegion, IHC, Outsiders, Fnatic, Imperial, Grayhound Gaming
 • Legends: FaZe Clan, NiP, NAVI, ENCE, Heroic, Team Spirit, Sprout, Liquid

Mukana onkin paljon tuttuja nimiä, jotka ovat menestyneet viime aikojen turnauksissa. Suomea edustaa ENCE, joka on niittänyt mainetta maailmalla jo pitkään ja on Suomen tunnetuin esports-brändi. Joukkueella on lisäksi Suomessa laaja ja äänekäs faniyhteisö, joka kannustaa omiaan vahvasti.

ENCE tarjoaa haastetta Legends-vaiheessa, johon pääsevät parhaiten menestyneet Challengers ja Contenders -joukkueet. Odotamme ENCEn tarjoavan kunnon vastuksen Champions-vaiheeseen mieliville joukkueille ja toivomme toki joukkueelle jatkopaikkaa upeiden joukkueiden joukosta.

CS:GO IEM Major Rio 2022 -turnauksen vaiheet

IEM Rio Major pelataan kolmessa eri vaiheessa, jotka ovat:

 • Challengers Stage
 • Legends Stage
 • Champions Stage

Mittelö alkaa 31. lokakuuta ja jatkuu aina marraskuun 13. päivään asti vaiheittain. Kokonaiskesto turnauksella on siis noin kaksi viikkoa, eli turnauskestävyyttä todellakin vaaditaan niin joukkueilta kuin yleisöltäkin.

Turnaus alkaa Challengers-vaiheella, jossa Challengers ja Contenders -joukkueet mittelevät keskenään paremmuudesta ja jatkopaikoista. Tämän vaiheen kahdeksan parasta etenee Legends-vaiheeseen ja muut kahdeksan joukkuetta putoavat pelistä pois. Challengers-vaihe kestää aina marraskuun 3. päivään asti. Käytössä on kolmen voiton järjestelmä eli joukkueet, jotka onnistuvat voittamaan 3/5 peliä, pääsevät jatkoon. Loput joukkueet lähetetään kotimatkalle kokeilemaan onneaan tulevaisuudessa hieman paremmalla onnella.

Kun Challengers-vaihe on saatu ratkottua, seuraa Legends-vaihe, jossa on mukana joukko nimekkäitä joukkueita, jotka haastavat aiempien vaiheiden jatkoon päässeet. Legends-vaihe pelataan 5.–8. marraskuuta ja siinä pelaa yhteensä 16 joukkuetta, joista puolet tulee edellisen vaiheen voittajista ja puolet, kuten ENCE, tulevat mukaan vasta Legends-vaiheessa. Näistä kahdeksan parasta etenee Champions-vaiheeseen saman formaatin kautta eli kolmen voiton mallilla. Loput kahdeksan putoavat tässä vaiheessa pois ja sijoittuvat sijoille 9–16.

Turnauksen huipentava, äärimmäisen jännittävä Champions-vaihe kestää neljä päivää ja se pelataan marraskuun 10.-13. päivä. Tässä vaiheessa käytössä ei enää ole kolmen voiton malli, vaan kyseessä on kerrasta poikki -systeemi. Joukkueet ovat siis niin sanotusti pakkovoiton edessä. Tämän vaiheen lopullinen voittaja saa mukaansa huikean palkintopotin lisäksi myös mahdollisuuden osallistua ensi vuoden IEM Katowice -turnaukseen.

Turnauksen peleistä suurin osa pelataan Riocentro Arena -areenalla ja Champions-vaihe Jeunesse Arenalla. Turnaus pelataan suositulla ja reiluna pidetyllä Sveitsin formaatilla, josta kerrotaan lisää seuraavassa. Formaatti onkin tuttu jo useista aiemmista esports-turnauksista ja se soveltuu lajiin hyvin.

CS:GO IEM Major Rio 2022 formaatti

Sveitsiläinen formaatti tai Sveitsin formaatti, on monissa kahdenvälisiin otteluihin perustuvissa lajeissa käytössä oleva turnausformaatti. Perusperiaatteena järjestelmässä on, että jokaisella kierroksella kohtaavat joukkueet, joiden pistemäärä on kyseisellä hetkellä mahdollisimman sama. Tämän tarkoituksena on, että joukkueet olisivat myös tasoltaan mahdollisimman samaa luokkaa. Tämä tarjoaa myös yleisölle enemmän jännitystä, sillä voittaja on vähemmän selkeä, kun tilastollisesti samantasoiset joukkueet ottelevat keskenään. Kaikki joukkueet eivät myöskään koskaan kohtaa toisiaan turnauksen aikana.

Ennen turnausta joukkueiden paritus saatetaan tehdä esimerkiksi rankingin perusteella tai toisinaan myös sattumanvaraisesti. Näistä ranking varmistaa paremmin, että joukkueet ovat samantasoiset ja se on siinä mielessä suositeltu malli tällaisiin turnauksiin. Seuraavan kierroksen vastus selviää aina vasta edellisen päätyttyä, eivätkä samat kilpailijat kohtaa toisiaan useaan otteeseen. Tällä varmistetaan että järjestelmä on mahdollisimman reilu, eikä kukaan putoa pois yhden tappion perusteella. Näin pyritään myös varmistamaan, että aidosti parhaat joukkueet pääsevät jatkoon, kun mahdollisimman moni samantasoinen joukkue pääsee pelaamaan keskenään.

Suosittu Sveitsin formaatti on laajalti käytössä eri peleissä kuten shakissa, backgammonissa ja bridgessä ja se on erittäin yleinen myös esports-turnauksissa. Järjestelmän etuihin kuuluu se, että kaikentasoisilla joukkueilla on mahdollisuus pärjätä tasonsa mukaisesti, koska kilpailijat pelaavat aina mahdollisimman samantasoisia joukkueita vastaan.

CS:GO IEM Major Rio 2022 palkintopotti

Kuten aiemmin on todettu, Rion turnauksen voittajat eivät todellakaan lähde kotiin tyhjin käsin. Majorin palkintotaulukko varmistaa, että kaikki joukkueet, myös muut kuin voittajat, saavat mukaan kotiintuomisia:

 • Ensimmäinen sija: 500 000 $
 • Toinen sija: 170 000 $
 • Kolmas ja neljäs sija: 80 000 $

5.-8. sijalle sijoittuneille on tiedossa 80 000 dollaria ja sijat 9.-16. saavat mukaansa 20 000 dollaria. Loputkin kahdeksan joukkuetta lunastavat kohtalaiset 10 000 dollaria. Kokonaispotti kohoaa näin siis 1,25 miljoonaan euroon.

Palkintopotiltaan Rion turnaus kalpenee vain edellisvuotiselle Tukholman turnaukselle, joten kyseessä ovat tällä kertaa todellakin poikkeuksellisen suuret Major-rahat, joita ei CS:GO -turnauksissa ole ennen nähty.

Viekö ENCE potin?

Suomalaisten näkökulmasta lisää jännitystä peliin tuo ENCE, jonka timantinkova joukkue on pärjännyt viime vuosina oikein mukavasti erilaisissa turnauksissa. Tukholman Majorissa joukkue ei yltänyt aivan kovimpaan kärkeen, mutta sijoittui kuitenkin mukavasti sijoille 15.-16. Onkin mielenkiintoista nähdä, mihin joukkue tällä kertaa yltää. Yli miljoonan dollarin palkintopotti houkuttelisi varmasti, onhan kyseessä poikkeuksellisen suuri summa voittajille. Toivommekin ENCElle hyvää iskukykyä Brasiliaan.

Yhtenä turnauksen suosikeista pidetään luonnollisesti FaZe Clania, joka on tällä hetkellä maailman ranking-ykkönen ja näin ollen ansaitusti ennakkosuosikki myös Rion turnauksessa. FaZe Clan voitti hiljattain esimerkiksi Antwerp Majorin sekä IEM Köln 2022 -turnauksen. Joukkueella on myös vakaa ja suuri fanipohja. FaZe Clan on kotoisin Yhdysvaltojen Kaliforniasta ja FaZen joukkueet pelaavat myös muita pelejä, kuten Call of Dutya ja Fortnitea. Menestystä on kertynyt mukavasti monella saralla.

Myös niin ikään laajan fanikunnan omaavat Ninjas in Pyjamas ja Fnatic lukeutuvat suosikkeihin, sillä ne ovat pärjänneet viime aikoina tasaisen varmasti, eikä suurempia lipsahduksia ole sattunut. Ninjas in Pyjamasin kotimaa on Ruotsi ja Fnatic on kotoisin Iso-Britanniasta. Suomalaisina toivomme toki, että ENCE toisi potin Suomeen, vaikka ennakkosuosikkina joukkue ei turnaukseen tällä kertaa lähdekään.

Toisaalta vaikka esille on nostettu joitakin suosikkeja, pidetään tämän vuoden turnausta yleisesti tasaisena ja monille joukkueille povataan mahdollisuutta voittoon. Miksei jokin yllättävämpi tiimi, kuten Cloud9, Team Vitality tai Team Liquid veisi pottia? Voittaja voikin löytyä yllättäen aivan muualta kuin niin sanottujen ennakkosuosikkien joukossa, sillä pienetkin virheet kostautuvat CS:ssä helposti.

Miten seurata CS:GO Major Rio 2022 -turnausta?

Faneilla on mahdollisuus seurata turnausta joko paikan päältä käsin tai streamin välityksellä. Brasiliassa paikan päällä olevat ottelut pelataan kahdella eri areenalla, jotka ovat Riocentro Arena ja Jeunesse Arena. Paikan päällä tapahtuvissa otteluissa selostus tapahtuu portugalin kielellä, mikä on hyvä huomioida mikäli mielii paikan päälle. Suurin osa lipuista on tällä hetkellä myyty loppuun, onhan tapahtumaa odotettu Etelä-Amerikkaan jo pitkään.

Viimeisenä kilpailuviikonloppuna järjestetään myös suuri Fan Fest eli fanijuhla, joka tuo yhteen fanit pelin jännittävimmässä vaiheessa. Tarjolla on mahdollisuus katsoa otteluita suurelta screeniltä, voittaa huikeita palkintoja sekä viettää aikaa muiden fanien kanssa hyvän ruoan ja juoman seurassa. Jos siis aiot lähteä paikan päälle, kannattaa ehdottomasti huomioida myös tämä tilaisuus! Brasiliaiset ovat joutuneet odottamaan turnaustaan pitkään, ja nyt kun he vihdoin sen saavat, on tunnelma aivan varmasti katossa. Ja kuten tiedämme, Brasiliassa todellakin osataan juhlia.

Vaikka Brasilian aurinko houkuttaakin varmasti meitä kaikkia CS:GO -faneja, joutuu suurin osa meistä seuraamaan otteluita kotisohvalta käsin. Onneksi tämä ei ole nykyään ongelma, vaan otteluita voi seurata sujuvasti streamin kautta. IEM Rio Major -turnausta voikin seurata sujuvasti esimerkiksi kaikkien ESL:n CSGO Twitch-kanavien kautta. Tarjolla on useita eri streameja, joiden kautta voi seurata eri otteluita, jotta näet varmasti suosikkisi. Myös monet muut toimijat välittävät tämän huikean turnauksen tunnelmia Brasiliasta. Uutisointi tapahtuman tiimoilta tuleekin kiihtymään h-hetken lähestyessä joten kannattaa pysyä kuulolla.

Pian se alkaa

Nyt kun turnauksen joukkueet ja pelipäivät ovat selvillä, on aika valmistautua turnaukseen, viritellä kisakatsomo valmiiksi ja nauttia ainutlaatuisesta tunnelmasta. Aivan tuota pikaa pääsemmekin jännittämään, kuka nappaa historiallisen hienon palkintopotin ja lunastaa paikkansa esports-huipulla. Odotuksemme ja toiveemme kohdistuvat toki ENCE:en, mutta kenties joukosta löytyy joku aivan uusi yllättäjä? Esports on laji, jossa tulee aina yllätyksiä, etenkin kun paikalla on huikea liveyleisö, joka on odottanut tapahtumaa pitkään.

Tämän vuoden turnauksen erityispiirteenä on paitsi suuri palkintopotti, myös etukäteen tasaväkiseksi arvioitu turnaus. Tämä lisää myös yleisön mielenkiintoa turnausta kohtaan. Paikan päälle onkin tulossa suuri yleisö, joka pääsee seuraamaan kaikkia otteluita livenä aitiopaikoilta. Brasilialainen yleisö on tunnetusti energinen ja äänekäs ja tunnelma tulee olemaan aivan katossa.

Onko suosikkijoukkueesi tänä vuonna mukana onnekkaiden joukkueiden joukossa, vai kannustatko voittoon jotakin muuta joukkuetta? Tutustu joukkueisiin ja pelaajiin lisää, valitse oma suosikkisi ja jännitä suosikkisi menestystä. Tiedossa on aivan varmasti superjännittävää menoa, onhan mukana liuta voitonjanoisia joukkueita, joista moni jäi nuolemaan näppejään viime vuotisessa Tukholman turnauksessa. Lisätietoja turnauksesta kannattaa katsoa myös IEM Rio Major 2022:n omilta sivuilta, jonne tuoreimmat käänteet päivittyvät nopeasti. Aivan kohta jo pelataankin!

Muistuksena loppuun on hyvä mainita vielä tärkeimmät, eli ohessa tiivistetysti turnauksen tärkeimmät asiat, jotka muistamalla olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tiedät mitä tapahtuu:

 • 31.10.–13.11. 2022 Riossa, Brasiliassa
 • Kolme vaihetta: Challengers, Legends ja Champions
 • Mukana 24 joukkuetta
 • Suomen ENCE mukana Legends-vaiheessa
 • Turnausta voi seurata paikan päällä tai streamilla, esim ESL:n CSGO Twitch-kanavien kautta
 • Seuraava Major pelataan Pariisissa ensi keväänä

Muita aiheeseen liittyviä sivuja