CS:GO BLAST.tv Paris Major 2023 -opas

Olemme koonneet CS:GO BLAST.tv Paris Major 2023 – tapahtumasta kiinnostuneille kokeneille konkareille, mutta myös aloitteleville katsojille oppaan. Oppaamme avulla pääsee hyvin alkuun tapahtuman kanssa ja pääsee selville, mitä tapahtuma pitää sisällään. Kyseessä on todella ison koon turnaus, jota useampi kerääntyy seuraamaan.

Tietoa aloittelevalle katsojalle

Jos olet täysin tuntematon tämän pelin kanssa, kannattaa sinun perehtyä etenkin tähän osuuteen ensin. Olemme avanneet, mitä CS:GO tarkoittaa ja mitä peli pitää sisällään. Ottamalla selvää, mitä pelataan, on pelaamisen katseleminenkin kokemuksena jo paljon mukavampaa.

Counter-Strike: Global Offensive, eli CS:GO, on monen pelaajan verkkopeli, jossa kaksi joukkuetta – terroristeja ja antiterroristeja eli erikoisjoukkoja, jotka taistelevat toisiaan vastaan. Joukkueet koostuvat viiden hengen ryhmistä. Pelin perusidea on yksinkertainen: terroristit pyrkivät asettamaan pommin tiettyyn kohteeseen tai ottamaan panttivangin, kun taas antiterroristit yrittävät estää heitä tekemästä niin. Peli on jo melko vanha ja se julkaistiin vuonna 2012 MAC OS X:lle, PlayStation 3:lle, Windowsille sekä Xbox 360:lle. Sittemin pelistä on julkaistu myös Linux versio. Pelistä oli aikoinaan ennakkoversio pelattavissa ennen varsinaista versiota, jota pelataan myös tässä turnauksessa viimeistä kertaa.

Tarkemmin pelin kulusta

CS:GO on yksi suositumpia ensimmäisen persoonan ammuntapelejä. Kyseessä on tavoitepohjainen ja realismiin perustuva peli. Peli pelataan eri karttojen päällä, joilla on erilaisia ​​pommin asettamiskohteita ja panttivankipaikkoja. Pelin alussa pelaaja liittyy joko terroristeihin tai erikoisjoukkoihin. Joukkueet vaihtavat puolia puolessa välissä peliä, jolloin terroristit muuttuvat antiterroristeiksi ja päinvastoin.

Jokaisen pelaajan on valittava aseita ja varusteita ennen jokaista kierrosta, ja pelaajien on kerättävä rahaa tekemällä hyviä suorituksia tai voittamalla kierroksia, jotta he voivat ostaa parempia aseita ja varusteita tuleville kierroksille. Pelitilanteet tuovat peliin oman jännityksensä.

Kyseinen peli vaatii taitoa, tiimityötä ja nopeaa reagointia. Joukkueen jäsenten on oltava yhteydessä ja toimittava yhdessä, jotta he voivat voittaa vastustajansa. Pelissä on myös monia erikoisominaisuuksia, kuten heittämällä savupommeja ja räjähtäviä kranaatteja vastustajien taktiikoiden häiritsemiseksi ja heidän liikkumisensa hidastamiseksi.

Joukkueiden tehtävä pelissä

Pelissä pelaa siis kaksi joukkuetta vastakkain. Terroristeilla on tehtävänään asettaa pommi ja räjäyttää se tai vaihtoehtoisesti puolustaa pantivankeja. Erikoisjoukot pyrkivät estämään pommin räjähtämisen tai vaihtoehtoisesti pelastamaan pelissä panttivangit.

Joukkueet voivat käyttää erilaisia aseita oman tavoitteensa saavuttamiseen. Vastakkaiset joukkueet keräävät myös kierrospisteitä eli niin sanottuja round winsejä, joita voi saada, kun oman joukkueen tavoite saavutetaan tai kaikki vastustajajoukkueen pelaajat on eliminoitu.

Pommi pelimuotona on Counter Striken suosituin pelimuoto ja se on myös muoto, jota käytetään kilpailuissa. Pelin alussa jokaisella pelaajalla on 800 dollaria käytössään, jonka avulla he voivat ostaa itselleen haluamiaan aseita. Ostosten tekoon on aikaa vain 20 sekunttia. Ostoksien teko on mahdollista vain omasta tukikohdasta käsin.

Pelikierrokset

Jokainen pelikierros kestää pari minuuttia, jonka aikana terroristien pitäisi saada pommi asetettua ja räjäytettyä. Pommeille on erikseen merkityt paikat, joko paikka A tai paikka B. Terroristeista vain yksi voi vuorollaan kantaa pommia selässään. Jos tämä kyseinen pelaaja eliminoidaan myös pommi tippuu pelaajan jalkoihin. Tällöin toisen pelaajan tulee nostaa pommi ja ryhtyä kantamaan sitä. Terroristien epäonnistuessa tehtävässään pommin sijoittamisen kanssa, erikoisjoukot voittavat pelin kierroksen.

Erikoisjoukkojen tai terroristien voittaessa kierroksen, he saavat enemmän rahaa kuin mitä hävinnyt joukkue saa. Yhden tai vaihtoehtoisesti useamman hävityn kierroksen jälkeen, joukkue joutuu monesti tyytymään ”eco” kierrokseen eli joukkue säästää tietyn verran rahaa seuraavaan kierrokseen. Usein tämä on 2000 dollaria. Tällöin joukkueella on hyvin pienet todennäköisyydet voittaa säästökierros, mutta seuraavalla kierroksella heillä on mahdollisuus ostaa paremmat aseet ja tarvikkeet.

Historiaa CS:GO BLAST.tv turnauksista

CS:GO on yksi maailman suosituimpia elektronisen urheilun pelejä. Esimerkiksi vuonna 2014 se oli kolmanneksi suosituin peli elektronisen urheilun kilpailuissa. Major turnaus on yksi maailman suurimmista Counter-Strike: Global Offensive -turnauksista. Pelin turnauksissa eniten voittoja on Astraliksella, jolla on nelinkertainen mestaruus. Viime vuonna eli vuonna 2022 mestaruuden voitti Riossa Outsiders -niminen joukkue.

Myös suomalaismenestystä on aikojen saatossa nähty CS:GO:n turnauksien parissa. Suomalaispelaajista rakennettu ENCE-joukkue ylsi kaikkien yllätykseksi hopealle Katowicessa keväällä 2019. Ykkössijaa ei siis suomalaisjoukkueella ole, mutta hopea on jo hieno suoritus. Parhaimmin suomalaisista pelaajista on menestynyt Aleksi ”allu” Jalli, joka on kaksinkertainen pelin hopeamitalisti vuosilta 2015 ja 2019.

Kyseessä on BLAST.tv:n järjestämä kisa, joka on yksi monista CS:GO:n vuoden mittaa järjestämistä kilpailutapahtumista sekä tapahtuma liigojen ulkopuolelta. Tämä turnaus on yksi merkittävimmistä tapahtumista CS:GO-ammattilaispelaajien keskuudessa. Turnauksen voittaja joukkueelle on luvassa suuri rahallinen palkinto sekä arvostettu titteli.

Vuoden 2023 CS:GO BLAST.TV turnaus Pariisissa

Vuonna 2023 CS:GO:n Major turnaus BLAST.TV:n järjestämänä käydään Pariisissa. Seuraavaksi esittelemme hieman tietoa tästä turnauksesta.

BLAST.tv

BLAST.tv:n järjestämät turnaukset ovat olleet suosittuja ja pelitasoltaan erittäin korkeatasoisia. Aiemmin järjestetyt BLAST.tv:n turnaukset, kuten Spring Showdown, Fall Final ja Blast Premier, ovat kaikki keränneet suuren yleisömäärän ympäri maailmaa. Vuoden 2021 CS:GO Major -tapahtuma keräsi yli 1,000,000 katsojaa ympäri maailmaa, joten odotukset tälle mahtavalle tapahtumalle ovat korkealla myös tälle vuodelle.

Tapahtumapaikka

CS:GO BLAST.tv Paris Major 2023 -turnaus pidetään Pariisissa, Ranskassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun tämänlainen turnaus järjestetään Ranskan maaperällä. Pariisi on yksi Euroopan kauneimmista ja historiallisimmista kaupungeista, ja se tarjoaa upeat puitteet turnaukselle. Lisäksi tämä kaupunki on myös yksi suosituimmista matkakohteista maailmassa, ja sen kulttuurin, ruoan ja arkkitehtuurin ansiosta se tarjoaa paljon mielenkiintoisia kokemuksia kaikille matkailijoille. Jos olet miettinyt käydä matkoilla tänä vuonna, suosittelen valtavasti yhdistämään lomamatka tähän tapahtumaan. Edellä mainitut puitteet Pariisissa ja muuallakin Ranskassa ovat huikeat, joten mikset yhdistäisi odotettua CS:GO turnausta samaan pakettiin.

Lennot ja hotelli kannattaa varata hyvissä ajoin, vaikka tarjontaa esimerkiksi hotelleista on hyvinkin paljon Pariisissa. Jos kaupungissa on kuitenkin useampi iso tapahtuma samaan aikaan, voi hotellien hinnat nousta melko korkeiksikin. Matkakohteena Pariisi ei ole halvimmasta päästä, mutta jos on Counter Strike-pelin fani ja turnauksen fiilistely paikan päällä on sinun juttusi, kannattaa lennot ja majoitus varata ajoissa.

Tarkempi tapahtumapaikka

Pariisi on upea paikka ja tarkemmin ottaen turnaus järjestetään vuonna 2023 Pariisin kuuluisassa Accor Arena Sports and Concert Complexissa. Paikan nimi saattaa kuuloistaa monimutkaiselta, mutta paikka on todellakin erikoistunut suurien tapahtumien tuotantoon. Kyseessä on huipputekninen ja paikan varusteluihin kuuluu kalusto hyvien urheilu- ja konsertti sekä muita tapahtumia varten. Areenan kapasiteetti on jopa 20 300 katsojaa, joten paikan päälle mahtuu useampi silmäpari.

Ajankohta

Turnauksen ajankohta on Turnauksen otteluohjelma julkaistaan myöhemmin, mutta se koostuu todennäköisesti useista vaiheista, kuten alkulohkot ja pudotuspelit. Peleissä nähdään varmasti tänäkin vuonna useampi suomalaispelaaja, kuten myös suomalaisia pelaajajoukkueita kuten ENCE. Turnauksia on jatkuvasti eritasoisille pelaajille niiden suosion takia, mutta Pariisissa järjestettävä Major turnaus kokoaa paikalle alan parhaimmat pelaajat. Tarkka ajankohta turnaukselle on 8.5.-21.5.2023. Esimerkiksi loppuotteluun ei ole enää saatavilla lippuja.

Ajanjakso, jolle pelit ajoittuvat on yllättävänkin pitkä, joten matkalle Pariisiin voi lähteä siten, että matkan sijoittaa sopivasti haluamansa pelin yhteyteen.

Missä yöpyä Pariisin vierailun aikana?

Accor Arena Sports and Concert Complex ei paikkana sijaitse aivan Pariisin ytimessä vaan se on hieman sivummalla kaupungin keskustasta. Kuitenkin areenalle on helppo päästä julkisilla yhteyksillä. Pariisissa on kattava metro- sekä bussiverkosto, johon voit hankkia kertalippuja tai pidemmän ajan kulkulipun viettäessäsi kaupungissa useamman päivän.

Hotellia voi katsella areenan läheisyydestä, mutta jos olet yhdistämässä reissuun myös Pariisin vierilun, suosittelemme etsimään hotellia lähempää keskustaa. Tursitien suosiossa on tietenkin tärkeimpien nähtävyyksien lähellä sijaitsevat hotellit, mutta näissä hinnat saattavat olla melko korkeita. Hieman kauempaa voi löytää huokeamman hintaisia hotelleja. Esimerkiksi Montparnassen alue on melko edullinen muuhun Pariisin hintatasoon nähden. Lisäksi ravintolat ovat usein kalliimpia Pariisin parhaimpien nähtävyyksien lähettyvillä. Tästäkin syystä kannattaa suunnata hieman etäämmälle kaupungissa vierailtaessa.

Muita mielenkiintoisia ja tunnettuja alueita Pariisissa on esimerkiksi Montmaren alue, joka taas on aivan toisella puolella Pariisia verrattuna Montparnassen alueeseen. Ennen hotellin valintaa, suosittelemme, että tutkit reittiyhteydet areenan ja hotellin sekä muiden nähtävyyksien välillä. Tällöin välimatkat eivät välttämättä kerkeä muodostua liian pitkiksi. Pelien sattuessa ilta-aikaan kannattaa myös selvittää, kuinka myöhään julkinen liikenne kulkee ja onko ottelun takia järjestetty esimerkiksi lisävuoroja. Taksit eivät ole hirveän kalliita Pariisissa, mutta huijauksia tulee varoa tarkkaan.

Turnauksen eteneminen

Turnaus järjestetään kolmessa eri vaiheessa. Playofss vaiheeseen pääsee katsojia. Ensin pelataan Challengers-vaihe toukokuun alkupuolella. Tässä kohtaa 16 joukkuetta pelaa Sveitsin pelijärjestelmässä. Näistä joukkueista kahdeksan parasta etenee seuraavaan vaiheeseen ja kahdeksan muuta joukkuetta jättää turnauksen.

Seuraavana vaiheena koittaa Legends stage, joka pelataan suunnilleen toukokuun puolivälissä. Pelit pelataan myös Sveitsin järjestelmässä. Viimeinen vaihe on The Champions Stage, jolloin pelataan yksi loppuottelu. Tämän loppuottelun on tarkoitus olla toukokuun loppupuolella. Lopulta finaalissa selviää voittaja, joka kruunataan turnauksen mestariksi.

Ei sovi unohtaa, että tähän Major turnaukseen kuuluu myös RMR-turnaus, joka järjestetään neljässä eri ryhmässä. Joukkueet on jaettu Euroopan ja Amerikan lohkoihin sekä Aasian- ja Tyynenmeren lohkoihin. Näissä sarjoissa on omat ehtonsa ja osa joukkueista voi vielä selvittää tiensä pääturnaukseen mukaan. Nämä pelit pelataan huhtikuun aikana.

CS:GO BLAST.tv Paris Major 2023 -turnauksessa tullaan näkemään huippuluokan pelaajia ympäri maailmaa. Pelaajat ja joukkueet valmistautuvat turnaukseen huolellisesti, sillä he tietävät, että voitto tästä turnauksesta voi nostaa heidät suureen maineeseen ja tarjota heille merkittävän tulonlähteen.

Mistä katsoa pelejä kotoa käsin?

Aina ei ole mahdollisuutta lähteä Pariisiin asti katselemaan pelejä ja monelle esimerkiksi pelien ajankohdat eivät sovi omaan arkeen. Lisäksi esimerkiksi loppuottelun liput ovat jo loppuunmyyty, joten jos sen mielii katsoa liputtomana, on turvauduttava suoratoistopalveluihin. Jos suuntaat Pariisiin, voit sieltäkin käsin suomalaisena katsella turnauksen pelejä esimerkiksi VPN-yhteyden avulla.

Yle on näyttänyt suomalaisena televisiotuotannon tekijänä aiemmin ainakin osan Major turnauksien peleistä. Tänäkin vuonna varmasti tiedossa on ainakin juuri tämä loppuunmyyty loppuottelu televisio-ohjelmistossa. Ylen tuottamaa sisältöä pystyy suomalaisena katselemaan myös ulkomailta käsin ilman VPN-yhteyttä. Yhteys kuitenkin tulee erikseen lunastaa.

Jos siis pääset katsomaan paikan päälle Pariisiin muita alkuvaiheen otteluita, mutta et ole kerennyt lunastamaan lippua finaaliin, voit katsella finaalin myös kotisohvalta. Varmasti myös esimerkiksi maksulliset urheilua näyttävät kanavat näyttävät myös näitä e-urheilun pelejä. Virittyäksesi vuoden 2023 pelin tunnelmaan voit katsoa tallenteena Yle Areenasta edellisvuoden pelin.

Viimeiset pelit Pariisissa

Toukokuussa pelataan viimeinen CS:GO BLAST arvopeliturnaus. Tämän tiedon vahvisti VALVE niminen yritys, joka on erikoistunut videopelien kehittämiseen sekä niiden digitaaliseen jakeluun. Pariisin turnauksen jälkeen major-mestaruudesta tullaan pelaamaan vuonna 2024 todennäköisesti maaliskuussa. Tällöin ei enää pelata samaa peliä, vaan pelinä pyörii Counter-Strike 2. Jos siis olet juuri Counter-Strike: Global Offencive pelin fani tai kiinnostunut juuri tästä pelistä, kannattaa turnaus varmasti seurata. CS2 tullaan julkaisemaan VALVEn mukaan kesällä 2023, joten peliä ei vielä pääse pelaamaan.

Tässä viimeisessä CS:GO majorissa tullaan näkemään 24 joukkuetta. Joukkueet selviävät huhtikuun alkupuolella. Palkintorahat ovat myös jaossa mestaruuden lisäksi. Rahaa voittajajoukkue voi kerryttää 1,25 miljoonaa euroa. Majoria on pidetty CS:n tunnetuimpana ja parhaimpana turnauksena jo kymmenen vuoden ajan. Mestaruudesta pelataan Pariisissa siis jo 19 kerran.

Koska seuraavan kerran pelataan vuoden 2023 jälkeen?

Kun VALVE uutisoi tänä keväänä, että pelit CS:GOn parissa tulevat päätökseen ja tilalle vaihtuu CS2 ilmoitti turnausjärjestäjä PGL, että seuraavat pelit CS2 parissa pelattaisiin vuoden 2024 maaliskuussa Kööpenhaminassa, Tanskassa. Tanskassakaan turnauksia ei ole Major-tasolla ikinä järjestetty, vaikka maa itsessään on hyvin ansioitunut e-urheilun parissa. Tanskassa turnaus aiotaan järjestää Royal Arenalla, jossa on järjestetty ansiokkaasti muita merkittäviä CS:GO turnauksia.

Onko Suomi tällä hetkellä huonossa jamassa CS:GO pelin kanssa?

Moni saattaa ajatella, miten Suomi pärjää tällä hetkellä CS pelien maailmassa. E-urheilu on hyvin suosittua Suomessa, mutta menestyneitä on harva pelaaja. Monen mielestä Counter Strike suomalaisosaaminen on jonkinalisessa alennustilassa, sillä maailman 20 parhaimman tiimin pelaajistossa on tällä hetkellä ainoastaan yksi suomalainen pelaaja. Kyseessä on Aleksi ”Aleksib” Virolainen. Hän pelaa ruotsalaisessa Ninjas in Pyjamas- joukkueessa.

Suomalainen organisaatio ENCE kuuluu yhä pelimaailman huipulle, mutta joukkueessa ei ikävä kyllä ole hetkeen enää pelannut suomalaisia pelaajia. Silloin kun joukkueessa oli suomalaisia se ylsikin pariin kertaan voittopalleille Major- turnauksissa.

Tänä vuonna pelataan vain yksi Major

Vuoden toisen Major turnauksen poistaminen on herättänyt monessa ristiriitaisia tunteita. Vaikka moni pelaaja ja joukkue on kehunut sitä, kuinka toisen turnauksen poistaminen antaa aikaa tutustua uuteen Counter Strike 2 peliin, on se silti saanut myös negatiivista palautetta.

Aiemmin palautetta on antanut esimerkiksi Complexity GM Graham ”messioso” Pitt on esittänyt, että hän toivoo vuoden 2024 majorin tuovan mukanaan merkittävän sysäyksen ansaintamahdollisuuksiin, jotta vuoden 2023 toisen majorin peruuntumista voitaisiin kompensoida.

Taloudellisesti majorit antavatkin todella hyviä mahdollisuuksia niihin osaa ottaville osallistuville joukkueille esimerkiksi tarrojen myynnin kautta, mutta miksei myös järjestävä maa hyödy turstivirrasta sekä itse järjestäjätaho lipputuloista. Esimerkiksi PGL Major Stockholm ja PGL Major Antwerp -tapahtumien jälkeen Valve maksoi osallistuville joukkueille sekä pelaajille yli 70 miljoonaa dollaria digitaalisten esineiden myynnistä.

Monelle katsojalle majoreiden vähyys on myös sääli. Moni haluaisi käydä katsomassa livenä enemmänkin otteluita. Vuonna 2020 pandemiatilanteesta johtuen majoreita ei pelattu lainkaan ja vuonna 2021 niitä oli vain yksi.

Miksi katsoa Counter Strike: Global Offencive pelejä?

Oppaamme lopuksi olemme keräänneet yhteen muutaman syyn, miksi Counter Strike Global Offenciven Major turnauksen pelejä kannattaa seurata.

  • Pelien katselu on viihdyttävää. Tutustuthan ensin kuitenkin pelin perusteisiin
  • Pelejä voi katsoa paikan päältä, jolloin reissun voi yhdistää helposti Pariisin lomaan
  • Myös kotisohvalta käsin on mahdollista seurata pelejä erilaisten striimaus ja suoratoistopalveluiden sekä TV:n kautta
  • CS pelinä on mielenkiintoinen
  • Voit oppia jotain uutta e-urheilusta