talouden hallinta » Miten pitää talous tasapainossa?

Miten pitää talous tasapainossa?

Viimeksi päivitetty 04.09.2020

Apua Kuluttajaliitosta! Kuluttajaliitto on kuluttajien etujärjestö, joka neuvoo kuluttajia ja jakaa tietoa. Kuluttajaliitto on riippumaton ja kaikille avoin kansalaisjärjestö. Tylsää ehkä? Saattaa olla, mutta sitäkin hyödyllisempää.

Pieni auto ja prosentti vaa'alla

Oman talouden tasapainottamisessa kannattaa aina aloittaa taloussuunnitelman tekemisestä. Siinä kotitalouden kaikki tulot ja menot kartoitetaan ja lasketaan maksuvara, eli se kuinka paljon tuloja jää käyttöön pakollisten menojen jälkeen.

”Kannattaa miettiä omia arvojaan ja pohtia niiden kautta kulutuspäätöksiään. Taloudellisuus ja säästäväisyys on usein myös ekologista, mutta aina näin ei ole. Kodin lämpötilan laskeminen asteella säästää sähkölaskua ja ympäristöä, mutta toisaalta halpa t-paita on kukkarolle edullinen mutta tuskin kestävästi tuotettu”, kertoo Kuluttajaliiton varapääsihteeri ja kuluttajaekonomisti Paula Pessi.

Paula Pessi vetää Kuluttajaliitossa tällä hetkellä tieto- ja viestintätiimiä. Taustaltaan hän on kuluttajaekonomisti ja hän on pitkään toiminut kuluttajan omaan talouteen ja taloudenhallintaan liittyvien aiheiden parissa.

”Säästäväinen asenne vaatii usein kärsivällisyyttä. Yön yli miettiminen on hyvä ohje ja erityisesti kalliiden vakuudettomien luottojen käyttöä ei-välttämättömien ostosten hankintaan kannattaa välttää”, Pessi miettii ja jatkaa: ”Myös hankintojen rahoittaminen erämaksulla kasvattaa useimmiten alkuperäistä summaa.

Kuluttajaliiton vinkit säästämiseen:

  • Kun taloussuunnitelma on tehty, kannattaa suunnata katse muuttuviin menoihin ja siihen, mistä voisi säästää.
  • Muuttuvia menoja ovat muun muassa ruokamenot, harrastukset, vaatteet, kodin sisustus ja elektroniikka. Voisiko ehkä joitain hankintoja lykätä ja pärjätä vanhalla hieman pidempään?
  • Hyödynnä some-kirppiksiä ja kierrätä aktiivisesti myös omia tavaroitasi, joita et enää tarvitse.
  • Joskus kannattaa satsata laatuun, sillä laadukkaammat tuotteet kestävät loppujen lopuksi pidempään, vaikka alussa maksaisivatkin enemmän.
  • Vältä hävikkiä ja hyödynnä ostamasi ruuat. Tee kerralla suurempia annoksia kotiruokaa ja pakasta loput. Kilpailuta kodin sopimukset (esim. sähkö, lainat, vakuutukset) ja vertaile hintoja ennen hankintoja.
  • Kun hankkii esimerkiksi suoratoistopalveluja, on hyvä miettiä hetki, ennen kuin sitoutuu määräaikaisiin sopimuksiin. Määräaikaista sopimusta ei voi noin vain purkaa, vaan siihen on sitoutunut kyseisen ajan – esimerkiksi vuoden tai kaksi. Jos näitä sopimuksia kertyy useampia, voi niiden yhteenlaskettu summa ja kuukausittaiset laskut kasvaa suureksi.
  • Yllättäviä menoja kertyy kaikista pikkusummista ja heräteostoksista. Näihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Vinkkejä edistyneemmille kuluttajille tulevaisuuden varalle

”Itselleen on hyvä säästää tarvittava puskurirahasto, jotta ei joudu turvautumaan kalliiseen lainaan, jos jotain odottamatonta tapahtuu. Useimmiten suositellaan noin kolmen kuukauden nettotuloja tai kotitalouden menoja vastaavaa summaa. Kun puskurirahasto on kerätty ja jos rahaa säästyy kuukausittain, kannattaa miettiä voisiko säästää jonkin summan erilliselle säästötilille tai esimerkiksi johonkin rahastoon tai muuhun soveliaaseen säästökohteeseen”, Pessi kertoo.

Onko mopo karannut käsistä?

Toimi ajoissa! Talouden hallinnan suhteen, kannattaa toimia mahdollisimman pian, jos huomaa, ettei selviä maksuistaan ja ottaa yhteyttä maksun saajaan ja yrittää neuvotella uusista maksujärjestelyistä. Ajoissa toimimalla on mahdollista välttää maksuhäiriömerkintä, joka vaikeuttaa huomattavasti elämää.

Jos laskut alkavat kasaantua, eikä helpotusta ole näkyvissä, yhteys maksuttomaan, oikeusaputoimistoissa toimivaan talous- ja velkaneuvontaan tai Takuusäätiön Velkalinjaan kannattaa ottaa mahdollisimman pian ja pohtia ratkaisuja ammattilaisten kanssa.

Talous kannattaa pitää alun perinkin kunnossa ja välttää maksuvaraan nähden liian suuria hankintoja ja päätöksiä.

Lue myös: