Etusivu » Sijoittaminen » Viro sijoituskohteena

Viro sijoituskohteena

Tällä hetkellä Viro on kiinnostava sijoituskohde sen hyvien talousnäkymien vuoksi. Maata sekä sen taloutta on hoidettu hyvin ja maasta löytyy runsaasti teknologia osaamista sekä innovaatioita.

Viron taloudellinen kehitys on ollut nopeaa koko 2010 – luvun ajan, tämä on mahdollistanut myös yrityksien kehittymisen ja sitä myötä yrityksien kasvun.

Tällä hetkellä Viroon sijoittaminen on kiinnostavaa, mutta toistaiseksi jokseenkin hankalaa verrattuna moniin muihin sijoituskohteisiin, joita löytyy laajasti eri alustoilta.

Virolaisiin yhtiöihin sijoittaminen käy tällä hetkellä helpoiten oman pankin kautta, pankin kuitenkin tulisi olla kansainvälinen.

Sijoituskohteita Viron pörssissä on vähän sillä Viro on kärsinyt pitkään taloudellisista ongelmista eikä listalle pääseviä yhtiöitä näin ollen ole päässyt syntymään.

Sijoittaminen Viroon

Suuriosa eurooppalaisista pankeista hyväskyvät kaupankäynnin Viron osakkeilla perinteisillä kaupankäyntitileillä. Pankin ulkopuoliset alustat voivat vaatia henkilöllisyystodistuksesta kopion Useimmiten kopio voidaan lähettää helposti verkon kautta.

Tasapainoiset markkinat. Viron vahvuuksia ovat turvallisuus, automaatio ja pilvipohjaiset ratkaisut, jotka ovat merkittävässä roolissa kaikilla sektoreilla sekä kehittyvässä taloudessa. Virosta löytyy toimiva liiketoimintaympäristö, jossa on laajasti mahdollisuuksia. Talous on puolestaan vakaa ja helposti ennustettava. Varsinkin yritysmaailmassa Viron verojärjestelmä on arvostettu ja tuo sen vuoksi Viroon lukuisia investointeja ulkomailta.

Virossa yritykset voivat testata ja kehittyä tehokkaasti, laajentuminen on mahdollista nopeasti myös Euroopan ja Aasian markkinoille. Virossa on iso kasvupotentiaali ja se on hyvä paikka yrityksille huokeamman verotuksen lisäksi, luoda ja testata erilaisia teknologioita ja ideoita.

Yritys verotus Virossa
Yksityishenkilöiden tulovero on 20 % ja yritysten 0 % mikäli voitot jätetään yritykseen. Yritykset maksavat tuloveron siis vain nostetuista voitoista.

Jos Suomessa yleisesti verovelvollinen henkilö nostaa osinkoja Virolaisesta yhtiöstä verotetaan näitä kuin osingot olisi nostettu Suomalaisesta yhtiöstä.

Viron talous

Alueen markinat kasvavat kohinalla. Viron talouskasvu oli keväällä 2021 Euroopan nopeimpia. Vaikka Korona pandemia vaikutti Viron matkailuun negatiivisesti jäivät taloudelliset vauriot kuitenkin ennustettua pienemmiksi.

Viron BKT eli bruttokansantuote kasvoi vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä 5.4 % verrattuna vuoden 2020 samaan ajankohtaan.

Vuonna 2020 turistien tuoma rahamäärä laski noin 65 % edellisvuoteen verrattuna. Vastaavasti tavaranvienti on kasvanut vuoden 2021 alussa. Viron tärkeimpiä vientikohteita ovat Suomi, Ruotsi ja Latvia. Näistä suurin vientikohde on Suomi 16 %.lla.

Ulkomaisia investointeja Viroon tehdään eniten Suomesta sekä Ruotsista. Suomalaiset investoivat eniten valmistavaan teollisuuteen, vähittäiskauppaan ja palveluihin.

Maan taloutta vahvistavat tulevaisuudessa myös EU tuet, EU rahoituskehykset sekä Koronaan liittyvät elpymispaketit.

Palkkojen nousu

Viron työmarkkinoilla on havaittu viime aikoina työvoimapula ja palkan nopea nousutahti. Keskimääräinen palkka Virossa on 1475 euroa. Palkat ovat nousseet keskimäärin 6 – 8 % koko 2010 – luvun ajan. Palkkojen nousu on ollut nopeampaa verrattuna tuottavuuteen, tuottavuuden kasvaessa 2 – 3 % vuositasolla. Palkan nopea nousu suhteessa tuottavuuteen on heikentänyt Viron kilpailukykyä.

Korona vaikutti negatiivisesti kuitenkin myös palkka kehitykseen, osa palkoista jopa laski. Palkan laskua nähtiin erityisesti matkailu- ja ravintola alan työtehtävissä. Kuitenkin talousnäkymien parantuessa myös palkkojen nousu on palannut ennalleen, sillä palkat nousivat keskimäärin 4.9 % vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

Työntekijöiden puuttumisesta kärsivät erityisesti IT-ala, jossa suurin pula on korkeakoulutetuista osaajista. Työvoimapulasta kärsivien yritysten määrä on ennustettu nousevan korkeimmaksi vuosiin.

Viron tärkeimmät pörssit

Tallinnan pörssi on Virossa toimiva arvopaperipörssi, joka on nykyään Nasdaq-konsernin omistuksessa. Se on Viron ainoa säänneltyä osakekauppaa harjoittava pörssi.

Pörssitoiminta alkoi Virossa jo 1920 ja päättyi Neuvostoliiton miehitykseen vuonna 1941.

Tallinnan pörssi perustettiin yhdessä 10 liikepankin kesken vuonna 1995, kun Viro oli itsenäistynyt vuonna 1991.

Vuonna 2001 Suomalainen HEX Oyj osti enemmistöosuuden Tallinnan pörssistä. Helmikuussa 2002 Tallinnan pörssi siirtyi HEXin kaupankäyntijärjestelmään, jolloin kauppaa alettiin käydä euroilla.

Syyskuussa 2003 HEX Oyj:n ja Tukholman pörssiä operoineen OM AB:n yhdistymisen myötä myös Tallinnan pörssi siirtyi yhdistymisestä muodostuneen yhtiön OMHEX:n, omistukseen.

2003 OMHEX muutti nimensä muotoon OMX.

Helmikuussa 2008 Tallinnan pörssin omistaja vaihtui, kun OMX yhdistyi yhdysvaltalaisen NASDAQ Stock Market Inc:n kanssa muodostaen yhtiön NASDAQ OMX Groupin.

Virolaiset pörssiyhtiöt listattuna

Huomioithan, että listalla ovat pidempi aikaiset pörssiyhtiöt, tuoreimmat tulokkaat voivat puuttua listalta.

 • Arco Vara
 • Baltika
 • Ekspress Grupp
 • Harju Elekter
 • LHV Group
 • Merko Ehitus
 • Nordecon
 • PRFoods
 • Skano Group
 • Silvano Fashion Group‎
 • Tallink‎
 • Tallinna Kaubamaja Group‎
 • Tallinna Sadam
 • Tallinna Vesi

Virolaiset osakkeet

Nasdaq Baltic listalta löytyvät Viron, Latvian sekä Liettuan pörssiosakkeet. Suomesta käsin osakkeiden ostaminen voi olla muita osakkeita vaikeampaa niiden vähäisen kysynnän vuoksi. Vähäinen kysyntä nostaa niiden kuluja, jolloin osakkeiden myynti ei ole järkevää kaupan käynti alustalle eikä niiden ostajalle. Kuten jo aiemmin mainittiin voi osakkeiden ostaminen olla helpompaa kansainvälisten pankkien kautta kuten Danskebank tai Nordea. Nämä kuitenkin useimmiten edellyttävät myös asiakkuutta kyseisiin pankkeihin, mikäli kuitenkin olet jo valmiiksi pankin asiakas, joka tarjoaa Virolaisia osakkeita on niiden ostaminen hyvä ja harkittava vaihtoehto ajatellen Viron talousnäkymiä.

Sijoittaminen osakkeisiin

Ennen sijoittamista on tärkeää miettiä omia sijoitus mahdollisuuksia sekä perehtyä sijoittamiseen, mikäli on vielä aloittelija. On tärkeää muistaa, että sijoittamisessa on riskinä menettää aina sijoittamansa pääoma, eikä koskaan tule sijoittaa ns. kaikkia munia samaan koriin. On erityisen tärkeää, että sijoituksia hajautetaan useisiin eri osakkeisiin. Hajauttamalla voidaan minimoida pääoman hävikki.

Sijoittamiseen on tänä päivänä tarjolla paljon materiaalia niin netissä kuin erilaisten verkkokurssien muodossa. Näihin kannattaa paneutua ennen sijoittamisen aloittamista.

Useimmat Suomalaisista sijoittavat suomalaisista sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin tai rahastoihin, koska näiden kulut ovat yleisesti matalammat.

Sijoittaminen onnistuu suurimmassa osassa Suomalaisista pankeista sekä erilaisilla alustoilla kuten suositun Nordnetin kautta. Alkuun pääsee jo 15 € kuukausi sijoittamisella.

Aloittavalle sijoittajalle suosittelemme yksittäisiä osakkeita tai rahastoja.

Vinkkejä Viron osakesijoittamiseen

Vertaile eri palveluntarjoajat sillä heidän kuluissaan sekä muissa maksuissa voi olla suuriakin eroja, koska Viron osakemarkkinat ovat toistaiseksi niin vähäisesti tarjolla. Vähäinen tarjonta nostaa kulujen määrää. Lisäksi vertaile muita tarjolla olevia osakkeita tulevaisuutta ajatellen, jotta sijoittaminen jatkossakin olisi vaivatonta. Onko tarjolla esimerkiksi myös rahastoja?

Tee sijoitussuunnitelma oman talouden pohjalta, mieti onko järkevämpää sijoittaa isompi summa harvemmin vai pienempi summa kuukausittain. Onko tarkoituksena sijoittaa pitkä jänteisesti vai lyhyellä aikavälillä saada maksimaalinen tuotto. Sijoituksen aika vaikuttaa siihen minkälaisia sijoituksia kannattaa tehdä. Pääoman tulee olla sellainen, ettei sen häviäminen aja sinua kokonaisuudessaan vararikkoon.

Hajauta jolloin samalla minimoit riskit. Älä osta pelkkää yhtä osaketta tai rahastoa, sijoita ennemmin pienissä osissa useampaan kohteeseen näin pääoma jakautuu ja häviön riski pienenee. On järkevää tehdä sijoituksia eri toimialoille sillä yhden toimialan markkinoiden mennessä alas se useimmiten vaikuttaa kaikkiin sen toimialan yrityksiin. Voit ostaa sekä Virolaisia että Suomalaisia osakkeita / rahastoa halutessasi.

Pysy kartalla maailman tilanteesta sekä oman toimialan tapahtumista. Arvioi sijoituksiesi tulevaisuuden näkymiä sekä mahdollisia riskitekijöitä, jotka vaikuttavat sijoituksiesi rahan tulemiseen.

Lue ja seuraa ammatti sijoittajia näistä opit parhaiten sijoittamaan sinulle sopivammalla tavalla. Sijoittaminen on pitkä jänteistä, eikä kukaan synny sijoittajaksi.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknolgia
Biotech Bitcoin (BTC) Clean Energy Crypto-ETF Digitalisaatio
Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus Energia Esports & Gaming Ethereum (ETH)
Fintech Hyödykkeet Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet
Jalometallit Joukkolainat Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus
Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt Kemianteollisuus Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt
Konepajat Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet
Kybeturvallisuus Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia
Loma-asunnot Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt
Maatalous Matkailu ja turismi Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit NFT Pankki- ja finanssiala Paperi- ja metsäteollisuus
Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia Raaka-aineet
Rahoituspalvelut Rakennusala Ravintolat ja hotellit Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto
Sosiaalinen media Syntiosakkeet Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI)
Telecom ja media Teollisuustuotteet Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt
Tuulivoima Uhkapeliala Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt
Verkkokaupat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Muoti- ja vaateteollisuus  
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Indonesia Intia Italia Japani Kiina
Norja Ranska Ruotsi Saksa Singapore
Sveitsi Taiwan Tanska Thaimaa Turkki
Vietnam Viro Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi
Etelä-Amerikka Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä
Latinalainen Amerikka Tyynenmeren alue
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Inflaatio Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Osinkokalenteri
Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen Stagflaatio
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Valuuttakurssit Yhdistelmärahastot