Etusivu » Sijoittaminen » Verkkokaupat sijoituskohteena

Verkkokaupat sijoituskohteena

Viimeisen vuosikymmenen aikana verkkokaupat ovat yleistyneet suuresti. Tämä on mahdollistanut suuren muutoksen ihmisten ostokäyttäytymiseen. Nykyään monet ihmiset shoppailevat mieluummin omalta kotisohvalta kuin lähtevät kivijalkamyymälöihin ostoksille. Myös verkkokaupoissa asiointi on parantunut huomattavasti sen jälkeen, kun ensimmäiset verkkokaupat on avattu. Nykyään laissakin pakollisen 14 päivän palautusoikeuden lisäksi verkkokaupat tarjoavat jopa 100 päivän tai vuoden palautusaikaa käyttämättömille tuotteille. Toimituskulut ovat ilmaisia tai hyvin alhaisia, koska suurelle toimijalle on mahdollista neuvotella alhaiset toimitusmaksut.

Suuret verkkokaupat eivät suinkaan ole ainoita verkkokauppoja. Myös pienyritykset pyörivät usein verkkokauppana, koska tällöin fyysistä liiketilaa ei välttämättä tarvita. Tämä mahdollistaa yritykselle mahdollisimman pienet kulut, mikä etenkin pienyrityksen tapauksessa on ideaalia.

Tutustu eri sijoitusalustoihin

AlustaSijoituskohteetSiirry
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Sijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Sijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Sijoita kiinteistöihin joukkorahoituksen kauttaSiirryArrow
Tessin on ruotsalainen joukkurahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Tessinin tarjoavat sijoituskohteet sijaitsevat enimmäkseen Ruotsissa, mutta myös Suomessa.
Sijoita ETF-rahastoihinSiirryArrow
Lysa on ruotsalainen sijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa indeksi- ja ETF-rahastoihin matalilla palkkiolla.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin mm. Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin mm. Ruotsissa, Latviassa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Espanjaan, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
Sijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Sijoita lyhytaikaisiin lainoihinSiirryArrow
Robo.cash on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen lyhyt- ja pitkäaikaisiin kuluttaja- ja yrityslainoihin automatisoidusti. Robocash kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Kazakstaniin, Sri Lankaan, Singaporeen ja Filippiineille.
Sijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa pienlainoihin Virossa.
Sijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.

Huom!

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Mitä voin ostaa verkosta nykypäivänä?

Verkkokauppojen laajuus on huima. Nykypäivänä kaiken ruuasta vaatteisiin ja jopa itsehoitolääkkeisiin, huonekaluihin ja erilaisiin digitaalisiin tuotteisiin voi ostaa netin kautta. Voit etsiä, mitä ikinä haluatkaan ostaa, Googlesta ja se tarjoaa sinulle verkkokauppoja, jotka myyvät haullesi sopivia tuotteita.

Tarjonta ja samalla myös kilpailu on suurta internetin ihmeellisessä maailmassa. Parhaan hinnan löytää helposti Googlen tai muiden hintoja vertailevien sivustojen kautta. Pienet yritykset keskittävät myyntinsä verkkokauppoihin, jotta eivät tarvitse fyysistä liikettä, jonka toiminta rajoittuu pienelle alueelle ja on kallista ylläpitää. Netistä saakin ostettua myös hienoja pienyritysten käsitöitä ja muita uniikkeja tuotteita.

Myös tilaustuotteita on mahdollista ostaa verkkokaupoista. Voit siis saada juuri sellaisen villapaidan, ovikranssin tai lapsen pehmolelun kuin haluat räätälöitynä juuri sinulle sopivaksi. Kaikki tämä on tehty helpoksi ja voit räätälöidä oman tuotteesi jopa vain muutamalla klikkauksella.

Vaikutus kivijalkamyymälöihin

Kivijalkamyymälöiden myynti on laskenut merkittävästi verkkokauppojen tultua markkinoille. Ihmiset eivät enää halua lähteä talvella loskaan rämpimään, kun on mahdollista tilata tuotteet suoraan kotiovelle tai lähi-Postiin parissa päivässä. Ja kaiken tämän voi vielä tehdä omalta kotisohvalta lämmin kuppia kahvia kädessä.

Ihmiset arvostavat luonnostaan helppoutta, ja verkkokauppojen selkiydyttyä sekä käyttöliittymien, palautusehtoja ja toimitusten sekä maksutapojen osalta, ne ovat osoittautuneet helpoksi shoppailuvaihtoehdoksi. Kukapa ei ostaisi samaa tuotetta mieluummin parilla klikkauksella kuin etsimällä monista myymälöistä usean tunnin ajan. Tuotteen saatavuus heti tässä ja nyt ei ole ihmisille ei ole ihmisille yhtä tärkeää kuin ostosten tekemiseen kulutettu aika ja vaiva.

Toiminnan kannattavuus

Verkkokauppojen kulut on pienet pienten tilavaatimusten vuoksi. Sekä kivijalkamyymälä että verkkokauppa vaativat tilaa varastoinnilla, mutta pakkaus vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin suuret näyttelyhyllyt sisältävät myymälät.

Sijoittaminen verkkokauppoihin
Erilaisia verkkokauppoja löytyy myös pörssistä osakkeina, mutta sen lisäksi on mahdollista sijoittaa listautumattomiin yhtiöihin. Oman verkkokaupan perustaminen on myös vaihtoehto. Toki siinä tilanteessa puhutaan enemmän yrityksen pyörittämisestä kuin sijoittamisesta, mutta sijoittamista se oma liiketoimintakin on suurelta osin.

Vakavaraisiin pörssiyhtiöihin sijoittaminen on helppoa ja edullista, sekä takaa yleensä pienemmät riskit kuin listautumaton yhtiö.

Muista hajauttaa

Aina sijoittamisen yhteydessä puhutaan hajauttamisesta. Näin on hyvä tehdä sijoittaessaan mihin tahansa, niin myös verkkokauppoihin sijoittaessa. Kaikkia munia ei kannata laittaa yhteen koriin.

Hajauttaminen onnistuu sijoittamalla moniin eri osakkeisiin ja tämä onnistuu myös sijoittamalla pelkästään verkkokauppoihin, koska monet verkkokaupat toimivat täysin eri aloilla tuottaen tuotteita täysin erilaisiin tarpeisiin. Voit siis sijoittaa esimerkiksi elektroniikkaa myyvään verkkokauppaan, rakennustarvikkeiden verkkokauppaan ja kosmetiikkaverkkokauppaan. Näin olet hajauttanut riskejäsi. Pelkästään verkkokauppoihin sijoittamisen riskit hyvällä hajautuksellakin ovat yhä olemassa ja se on hyvä muistaa. Riskitöntä sijoitusta ei ole olemassakaan.

Rahastot

Riskejä pystyy hallitsemaan myös sijoittamalla rahastoon, joka sijoittaa puolestaan useampiin sen sijoitussuunnitelmaan sopiviin osakkeisiin. Näin saat hajautettua yhdellä sijoituksella sijoituksiasi automaattisesta. Samalla sijoituksesi hallinnasta huolehtii ammattilainen.

Sopivia rahastoja kannattaa ensin etsiä oman sijoituspalveluntarjoajan sivuilta, mikäli on jo löytänyt itselleen edullisen ja hyvän palveluntarjoajan. Muussa tapauksessa voi tarkastella kaikkia vaihtoehtoja, kunhan ei sijoita päätä pahkaa kiinnostavaan rahastoon tarkistamatta rahastosta ja palvelusta aiheutuvia kuluja.

Rahastojen kulut vaihtelevat riippuen palveluntarjoajasta. Muista tarkistaa kaikki kulut, jotka syntyvät sijoituksestasi. Aktiivisten rahastojen hallintapalkkioissa voi olla isojakin eroja.

Riskit

Sijoittaessa verkkokauppoihin hajauttaminen on hyvin mahdollista, koska eri alojen verkkokauppoja löytyy paljon. Verkkokauppoihin tehdyillä sijoituksilla on kuitenkin samat riskit kuin muillakin osakesijoituksilla.

Verkkokauppa pyörii verkossa ja tarvitsee vain varaston, mikäli sen tuotteet ovat fyysisiä. Digitaalisiin tuotteisiin verkkokauppa ei välttämättä tarvitse minkäänlaista fyysistä toimitilaa. Tämä vähentää yrityksen kuluja, mikä on hyvä asia sijoittajan kannalta. Tällaisella toimintamallilla yrityksen rahat eivät valu vuokriin ja muihin tilojen ylläpitokustannuksiin silloin, kun kauppa käy hitaammin.

Verkkokaupat toimivat verkossa, joten netti on niille välttämätön. Samoin myös toimituspalvelut, mikäli tuote on fyysinen. Nettiä tarvitaan kuitenkin nykyään kaikkeen, myös kivijalkamyymälöiden maksupäätteisiin, joten netin toimivuusvaatimus ei lisää riskiä sijoitukselle. Myös kuljetusliikkeiden toimituspalvelut ovat välttämättömiä kaikille paitsi digitaalisia tuotteita myyville yrityksille, joten nämä riskit pätevät kaikkien fyysistä tuotetta myyvien yritysten kohdalla, olipa kyse sitten verkkokaupasta tai mistä tahansa muusta yrityksestä.

Kasvunäkymät

Verkkokauppojen suosio on ollut suurta jo pidemmän ajan ajan ja ihmiset nauttivat yhä enemmän verkossa shoppailusta. Näin voidaan olettaa, että verkkokaupoilla myös sijoituksena on hyvät kasvumahdollisuudet myös vastaisuudessa.

Pandemia-aika sai ihmiset ymmärtämään verkkokaupan mahdollisuudet yhä paremmin ja arvostamaan yritysten palveluita toimittaa tuotteet suoraan kotiovelle tai lähimpään Postiin. Tähän toimintamalliin on totutelleet myös ne, jotka aiemmin välttivät verkosta ostamista. On vaikeaa palata suppeaan kivijalkamyymälän valikoimaan, kun netissä voi vertailla satojen liikkeiden vaihtoehtoisia tuotteita eri malleissa, väreissä ja kuoseissa vain muutamalla klikkauksella.

Verkkokauppojen parantuneet ilmaiset toimitukset ja palautukset, sekä yhä paremmat maksuvaihtoehdot houkuttelevat yhä lisää asiakkaita. Verkkokaupat tarjoavat rahoituspalveluita ja esimerkiksi Paypal-maksuja, jotka helpottavat kuluttaja ostoprosessia ennestään. Rahoituspalveluiden avulla voidaan siirtää maksua myöhemmäksi ja lyhyimmilläänkin ilman kuluja mahdollistaa maksu vasta tuotteen vastaanottamisen jälkeen. Paypal puolestaan takaa kuluttajan rahat takaisin, jos tuote ei koskaan saavu. Nämä palvelunvälittäjät hoitavat asiakkaiden maksut palveluna, joten myös verkkokauppa saa rehellisesti toimiessaan aina maksut ja palveluntarjoaja selvittää sotkut. Myös tästä on etua verkkokaupalle.

Ympäristövaikutus

Toimitukset ja palautukset kuluttavat luontoa ja aiheuttavat päästöjä. Ilmastonmuutoksen vuoksi tätä ei katsota hyvällä, ja sijoittajan näkökulmasta on nykypäivänä tärkeää, että yrityksellä on jokin suunnitelma päästöjen vähentämiseksi. Monella verkkokaupalla onkin tähän onneksi ratkaisuja.

Monet verkkokaupat tarjoavat lisämaksusta päästöjen kompensointeja. Tämä saa helposti asiakkaan klikkaamaan tilaukselleen pienen lisäsumman, kun saa syyllisyyden päästöistä pois omasta taakastaan. Verkkokaupat ovat myös ruvenneet suosimaan ekologisempia kuljetusyrityksiä. Toimitusten mukana saattaa myös tulla kirje, jossa kehotetaan myymään kaverille tai antamaan lahjaksi tuotteet, jotka eivät sopineet itselle. Toki tämä lisää yrityksen myyntiä, mutta on hyvä myös luonnon näkökulmasta.

Ympäristöystävällisyysasioissa pitää aina muistaa kuitenkin olla kriittinen. Vaikka hyviä yrityksiä, jotka pyrkivät toimimaan yhä ympäristöystävällisemmin, löytyy jo hyvä määrä, monet yritykset harrastavat silti viherpesua. Tämä tarkoittaa näennäistä ympäristön ja luonnon hyväksi toimimista, vaikka todellisuudessa asiaa pelkästään kampanjoitaisiin ja mitään ei tehtäisi luonnon eteen. Muista siis tarkistaa faktat, mikäli haluat panostaa ympäristöystävällisiin yrityksiin.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknolgia
Biotech Bitcoin (BTC) Clean Energy Crypto-ETF Digitalisaatio
Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus Energia Esports & Gaming Ethereum (ETH)
Fintech Hyödykkeet Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet
Jalometallit Joukkolainat Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus
Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt Kemianteollisuus Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt
Konepajat Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet
Kybeturvallisuus Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia
Loma-asunnot Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt
Maatalous Matkailu ja turismi Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit NFT Pankki- ja finanssiala Paperi- ja metsäteollisuus
Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia Raaka-aineet
Rahoituspalvelut Rakennusala Ravintolat ja hotellit Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto
Sosiaalinen media Syntiosakkeet Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI)
Telecom ja media Teollisuustuotteet Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt
Tuulivoima Uhkapeliala Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt
Verkkokaupat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Muoti- ja vaateteollisuus Kryptovaluutat
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Indonesia Intia Italia Japani Kiina
Norja Ranska Ruotsi Saksa Singapore
Sveitsi Taiwan Tanska Thaimaa Turkki
Vietnam Viro Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi
Etelä-Amerikka Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä
Latinalainen Amerikka Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Inflaatio Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Osinkokalenteri
Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen Stagflaatio
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Valuuttakurssit Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen

Muita sijoittamiseen liittyviä oppaita ja työkaluja