Etusivu » Sijoittaminen » Turkki sijoituskohteena

Turkki sijoituskohteena

Turkin tasavalta on euraasialainen valtio, jossa asuu noin 85 miljoonaa asukasta. Turkki ulottuu Anatolian niemimaalta Lounais-Aasiasta aina Balkanin alueelle asti Kaakkois-Eurooppaan. Turkin lähinaapureita ovat Bulgaria, Kreikka, Georgia, Armenia, Iran, Irak, Syyria sekä Azerbaidžanin Nahitševanin eksklaavi (Azerbaidžaniin kuuluva autonominen alue). Sen ympärillä on myös paljon merta, koska se rajautuu Mustaanmereen, Aigeianmereen ja Välimereen. Turkin alueella sijaitsee myös Marmaranmeri, jonka kautta kulkee Euroopan ja Aasian välinen raja. Sen pääkaupunki on Ankara. Istanbul on kuitenkin Turkin suurin kaupunki ja finanssikeskus.

Turkin alueelle on syntynyt merkittäviä sivilisaatioita, kuten Bysantti ja Osmanien valtakunta. Sen kulttuuri on sekoitus itäistä ja läntistä perinnettä ja Turkin kulttuuria onkin usein kuvattu sillaksi kahden maailman välillä. Turkin taloutta tukee ehdottomasti sen hyvä sijainti. Voimakkaan alueellisen sijaintinsa vuoksi, Turkki on alkanut strategisesti muodostua globaaleilla markkinoilla yhä merkittävämmäksi valtioksi.

Turkki sijoituskohteena

Turkilla on järvet mukaan luettuna pinta-alaa yhteensä 779 452 neliökilometriä. Turkki on suorakulmainen maa, joka on 800 km leveä ja 1600 km pitkä. Maalla on alueita kahdella mantereella. Se on hieman suurempi maa kuin Chile, mutta pienempi kuin Suomi ja Ruotsi yhteensä.

Itä-Traakia on Turkin Eurooppaan kuuluva alue maan luoteisosassa. Se rajoittuu Kreikkaan ja Bulgariaan. Anatolia on maan Aasiaan kuuluva osa, joka koostuu korkeasta keskusylängöstä kapeine rannikkokaistaleineen.

Turkki on yksi vierailluimmista matkailumaista koko maailmassa ja Unescolla on Turkissa peräti 19 maailmanperintökohdetta. Turkin vuosisatojen historia ja alueella asuneiden kansojen muovaama kulttuuriperintö, tekevät Turkista omanlaisensa ja äärimmäisen arvokkaan maan kulttuurillisesti koko maailmalle.

Lue lisää sijoittamisesta.

Turkkilaiset osakkeet

Turkki on voimakas alueellinen suurvalta, jolla on geopoliittisesti äärimmäisen hyvä ja strateginen sijainti. Sen yhteydet eri maihin ovat kadehdittavan monipuoliset. Turkin talous on kehittynyt vuosien varrella muun muassa viennin ansiosta ja Turkki voidaankin luokitella yhdeksi nousevien ja kasvupotentiaalia omaavien talouksien joukkoon.

Turkilla on ollut melko vakaa talous historian valossa tarkasteltuna, mutta viime vuosien aikana sen talousvaikeudet ja valuuttavarannon hupeneminen ovat romahduttaneet varsinkin maan pörssin osakkeiden arvostustasoa. Keskuspankki oli yrittänyt ylläpitää liiran arvoa tukiostoilla. Kurssien laskun vuoksi, Turkin ollaan veikattu olevan pian halvin osakemarkkinoilla, jos taloudessa ei tapahdu merkittäviä muutoksia positiivisempaan suuntaan.

Turkin taloudessa puidaan vieläkin vuoden 2009 jälkeisiä finanssikriisin tuhoja ja tämä näkyy edelleen osakemarkkinoilla. Toisaalta ei saa vaipua synkkyyteen, koska huolimatta maan talousvaikeuksista, osakemarkkinat houkuttelevat sijoittajia yhä enemmän nyt halvempien osakkeiden toivossa sijoittamaan. Tulevaisuuden kannalta tämä saattaa olla nyt oikein hyvä vaihtoehto.

Turkin osakemarkkinoilla voi suorien osakesijoitusten lisäksi sijoittaa esimerkiksi pörssinoteeratun indeksirahaston (ETF) kautta. Siellä voi sijoittaa muun muassa iShares MSCI Turkey ETF.

Turkin talous

Turkki on niin sanotusti hyvin järjestäytynyt ja kansainvälisiä suhteita ylläpitävä valtio. Se on nimittäin Yhdistyneiden kansakuntien, Islamilaisen konferenssin, OECD:n sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön perustajajäsen. Turkki on ollut Euroopan neuvoston jäsen vuodesta 1949 ja Naton jäsen vuodesta 1952. Maa on ollut ETY:n liitännäisjäsen jo vuodesta 1963 lähtien ja EU:n tulliliiton jäsen vuodesta 2005 alkaen. Turkki kuuluu myös G20-maihin, joihin on listattu yhteen maailman 20 suurinta taloutta.

Se on vuosikymmenien ajan noudattanut näennäisesti valtiojohtoista talouspolitiikkaa. Valtio on säädellyt tiukasti yksityistä sektoria, ulkomaankauppaa ja maan suoria ulkomaisia investointeja. Turkin talouden kannalta merkittäviä aloja ovat muun muassa turismi, rakennus-, auto-, elektroniikka- ja tekstiiliteollisuus.

Turismi on kasvanut nopeasti viimeisen 20 vuoden aikana, muodostaen tärkeän osan maan taloudesta. Esimerkiksi vuonna 2013 Turkissa kävi peräti 35 miljoonaa ulkomaista vierailijaa., Turkissa vierailee eniten turisteja Saksasta, Venäjältä ja Iso-Britanniasta.

Turkin autoteollisuus on mittava. Vuonna 2015 se valmisti yli 1,3 miljoonaa moottoriajoneuvoa. Turkkilaiset autovalmistajat, kuten TEMSA, Otokar ja BMC ovat maailman suurimpia pakettiautojen, linja-autojen ja kuorma-autojen valmistajia.

Maan telakat ovat arvostettuja sekä kemikaali- ja öljytankkereiden valmistuksessa sekä myös isoissa megaluokan veneissään. Turkkilaiset kulutuselektroniikan tuotemerkit, kuten Beko ja Vestel, ovat suurimpia tuottajia, jotka vievät Eurooppaan. Kulutuselektroniikan huippumerkit investoivat myös huomattavan määrän varoja uusien teknologioidentutkimukseen ja kehittämiseen.

Viime vuosina myös Turkin videopeliteollisuus on kasvanut. Monet pelikehitysyritykset ovat saaneet sijoituksia pääomasijoittajilta.

Turkin tärkeimmät pörssit

Turkin tärkeimmät kauppakumppanit ovat Euroopan unioni, Yhdysvallat, Venäjä ja Japani. Turkki on käyttänyt hyödykseen vuonna 1995 allekirjoitettua Euroopan unionin ja Turkin tulliunionia kasvattaakseen vientiin tarkoitettua teollisuustuotantoaan. Maa on hyötynyt samaan aikaan EU:sta tulevista suorista investoinneista.

Istanbulin pörssi eli Borsa Istanbul syntyi vuonna 2013, kun se sulautui yhteen muiden Turkin pörssien kanssa. Turkin ainoan pörssin tavoitteena on luoda läpinäkyvät, tehokkaat, luotettavat ja helposti saatavilla olevat markkinat helpottamaan vaihtoa, likviditeettiä ja hintojen muodostusta. Taloudellinen kasvu on taattua, kun markkinat pystyvät tarjoamaan sijoittajille, välittäjille ja osakkeenomistajille monimuotoisia tuotteita ja palveluita samoilla markkinoilla.

Turkin pörssi ‒ Istanbulin pörssi (BIST)

Istanbulin pörssi (Borsa Istanbul, BIST) on Turkin ainoa yritys rahoitusmarkkinoilla, jossa käydään kauppaa arvopapereilla, pääomalla, joukkovelkakirjoilla, yksityisen sektorin joukkovelkakirjoilla, ulkomaanvaluutalla, kiinteistöarvopapereilla tai kansainvälisillä arvopapereilla.

Se perustettiin osakeyhtiöksi ja sen logo on Istanbulin perinteinen ottomaanimerkki, tulppaani. Sen iskulause ”kannattaa sijoittaa”.

Borsa İstanbulin osakkeenomistajia ovat: 49 % Turkin hallitusta, 41 % IMKB, 5 % VOB, 4 % IMKB: n jäseniä, 1 % IMKB: n välittäjiä ja 0,3 % IAB: n jäseniä. Kaikkien valtion omistamien osakkeiden odotetaan olevan myytävissä.

Sijoittaminen Turkkiin

Talous- ja valtiotieteilijät ovat kuvanneet Turkin taloutta usein vastateollistuneeksi maaksi, kun taas Kansainvälinen valuuttarahasto on kuvannut monien muiden merkittävien asiantuntijoiden toimesta Turkin taloutta nousevaksi markkinataloudeksi. Maailmanpankki on luokitellut Turkin ylemmän keskitulotason maaksi, koska maan bruttokansantuote eli BKT on niin hyvä.

Turkin talous on viimeisten 20 vuoden aikana kokenut merkittävää positiivista kehitystä talouden taloudellisissa ja sosiaalisissa näkökohdissa. Maan työllisyys ja keskitulot ovat kasvaneet roimasti vuodesta 2000 lähtien. Se on yksi maailman johtavista maataloustuotteiden, tekstiilien, moottoriajoneuvojen, kuljetusvälineiden, rakennusmateriaalien, kulutuselektroniikan ja kodinkoneiden tuottajista.

Turkki – ETF-rahastot

Mikä on ETF-rahasto? Exchange Traded Fund on indeksirahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa erityisesti ulkomaisissa pörsseissä. Indeksirahastossa käydään kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. ETF-rahastot ovat nousseet suureen suosioon sijoittajien keskuudessa, koska ne tarjoavat myös piensijoittajille useita tuottavia sijoituskohteita.

Tällä hetkellä Turkkiin sijoittaminen on erittäin korkeariskistä. Turkin liira on heikentynyt euroon nähden vuosien varrella. Valuuttaparin päivävaihtelu on ollut vuosia jo merkittävän suurta, eikä tasapainotasoa ole vieläkään löytynyt.

Turkin osakemarkkinoille sijoittaa esimerkiksi iShares MSCI Turkey ETF.

Näin pääset alkuun Turkin osakemarkkinoilla

Laadi itsellesi tarkka sijoitussuunnitelma ja luo itsellesi budjetti, tavoitteet, mitä sijoituksillasi tavoittelet sekä haetko enemmän lyhyen ajan vai pitkän aikavälin sijoituksia. Mitä paremmin tunnet omat taloudelliset tavoitteesi, mahdolliset tulevaisuuden riskit kohteissasi ja riskinsietokykysi, voit alkaa harkita sijoittamista ja sijoitusten hajauttamista.

Muista, että riskienhallintaa on myös osata hajauttaa monipuolisesti sijoituksiaan eri osakkeisiin, rahastoihin tai suoraan yritysten omistuskantaan. Pyydä konsultaatiota asiantuntijalta, jos hiukankaan epäilet omia sijoitustaitojasi. Lopulliset sijoittamispäätökset jokainen tekee aina itse.

Katso asiantuntijan vinkit sijoittamiseen.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknolgia
Biotech Bitcoin (BTC) Clean Energy Crypto-ETF Digitalisaatio
Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus Energia Esports & Gaming Ethereum (ETH)
Fintech Hyödykkeet Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet
Jalometallit Joukkolainat Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus
Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt Kemianteollisuus Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt
Konepajat Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet
Kybeturvallisuus Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia
Loma-asunnot Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt
Maatalous Matkailu ja turismi Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit NFT Pankki- ja finanssiala Paperi- ja metsäteollisuus
Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia Raaka-aineet
Rahoituspalvelut Rakennusala Ravintolat ja hotellit Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto
Sosiaalinen media Syntiosakkeet Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI)
Telecom ja media Teollisuustuotteet Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt
Tuulivoima Uhkapeliala Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt
Verkkokaupat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Muoti- ja vaateteollisuus  
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Indonesia Intia Italia Japani Kiina
Norja Ranska Ruotsi Saksa Singapore
Sveitsi Taiwan Tanska Thaimaa Turkki
Vietnam Viro Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi
Etelä-Amerikka Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä
Latinalainen Amerikka Tyynenmeren alue
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Inflaatio Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Osinkokalenteri
Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen Stagflaatio
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Valuuttakurssit Yhdistelmärahastot