Etusivu » Sijoittaminen » Thaimaa sijoituskohteena

Thaimaa sijoituskohteena

Trooppisena paratiisina tunnettu Thaimaa tarjoaa rantojensa ja hintatasonsa lisäksi muutakin. Palmujen ja luonnon ihmeiden lisäksi Thaimaasta löytyy erilaisia sijoituskohteita kiinnostuneille.

Sijoittaminen Aasian pörssiin voi tuntua aluksi vieraalta ja riskialttiilta. Todellisuudessa se on hyvin samanlaista kuin vaikka sijoittaminen Helsingin pörssiin.

Avaamme tässä yleisesti tietoa sijoittamisesta Thaimaan osakkeisiin ja pörssi-indekseihin. Sijoittaminen tapahtuu kuitenkin omaa harkintaa ja riskinsietokykyä mukaillen.

Mihin Thaimaassa voi sijoittaa?

Thaimaa kehittyy vauhdilla ja investointi sinne lisääntyy vuosi vuodelta. Keskitetty sijainti, hyvä infrastruktuuri sekä kasvava turisti- ja asukasmäärä tarjoavat hyvän alustan sijoittamiselle. Thaimaan talouskasvua kiihdyttää myös jäsenyys AEC:ssa (Asian Economic Community), joka helpottaa jäsenmaiden kaupankäyntiä ja liikkuvuutta.

Thaimaassa suosittua on sijoittaa kiinteistöihin. Kasvava ihmismäärä tarjoaa hyvän alustan sijoittaa asuntoon, koska asuntojen hinnat ja vuokrien nousu on jatkanut etenemistään Thaimaassa. Esimerkiksi Phuketissa ja Bangkokissa on Thaimaan arvokkaimmat kiinteistöit. Asunnot ja eläminen ovat kuitenkin halvempaa kuin Suomessa, joten kiinteistön saa pääkaupungista edullisemmin kuin koti-Suomesta.

Sijoittaminen onnistuu myös Thaimaan pörssissä tai sijoittamalla erilaisiin keksintöihin tai edelläkävijöihin. Thaimaassa on toiminnassa erilaisia vihreihin, ekologisiin ratkaisuihin tähtääviä sijoituskohteita. Vain tutkimalla tarkasti löytää itselleen sopivan.

Thaimaassa voi myös sijoittaa paikalliseen valuuttaan, Bathiin (BATH). Valuutta on nostanut hieman päätään koronakriisin jälkeen ja pientä muutosta on havaittavissa, tokikin euroon nähden se on vielä matala.

Thaimaalaiset osakkeet

Thaimaan pörssi ei eroa länsimäisestä pörssistä. Samalla tavalla, samalla periaatteella osakkeet vaihtavat omistajaa ja rahavirta liikkuu. Esimerkiksi Bangkokin pörssiin SET:hen on listattu noin 300 yritystä. Myös kiinteistö- ja rakennusala alkaa nousta Thaimaan hallituksen myönnettyä mittaava tukipaketti alalle. Suuria harppauksia ovat tehneet myös rahoitusalan yritykset.

Thaimaan pörssi (tai lyhennettynä pelkkä SET) on perustettu vuonna 1975 ja se on ASEANin toiseksi suurin.

Myös tästä pörssistä löytyy samanlaisia osakkeita kuin mistä tahansa muustakin. Tässä mainitaan vain muutamia kohteita, mutta tutustumalla lisää löydät varmasti sinulle sopivan ja sinua kiinnostavan osakeyhtiön. Sijoittamaan pääsee luonnonvaroihin kuten Thai Oiliin (TOP), elektroniikkaan Intouch Holdingsiin (INTUCH) tai vaikka rahoitusalalle Bangkokin pankkiin (BBL).

Thaimaalaisten yhtiöiden osakkeet eivät eroa länsimaisista osakkeista paljoakaan. Sijoittaminen toimii samalla tavalla ja sijoittaja voi sijoittaa niin suoriin osakkeisiin kuin yhdistelmäosakemarkkinaindeksiin (esim. SET-indeksi). Lentoyhtiöihin, raaka-aineisiin ja erilaisiin teollisuuskohteisiin sijoittaminen onnistuu Nordnetin kautta helposti.

Thaimaan talous

Maailmantilanteesta johtuen myös Thaimaa koki kolauksen. Koronakriisi aiheutti talouden laskusuhdanteen, mutta Thaimaan hallitus on suunnitellut uuden budjettipaketin saadakseen talouden taas nousuun. Uusi budjetti tukee talouden elpymistä ja nousua.

Thaimaa on teollistunut kehitysmaa. Sen merkittäviä teollisuudenaloja ovat elektroniikka, komponentit, tietokoneosat ja autot, sekä tietenkin turismi. Merkittäviä luonnonvaroja ovat tina ja maakaasu. Myös maatalous on suuri osa Thaimaan taloutta. Mainittakoon tärkeiksi vientituotteiksi riisi, elektroniikka, vilja ja kumituotteet.

Maatalous on merkittävä osa Thaimaan taloutta kokonaisvaltaisesti. Ala työllistää prosentuaalisesti merkittävää osuutta väestöstä. Maa on yksi suurin riisin viejä ja yksi suurimmista tuottajista.

Thaimaa tarvitsee vientituotteitaan ja valtion talous on voimakkaasti riippuvainen tästä. Maan vientituotteet ovat toiseksi suurimmat Kaakkois-Aasiassa. Thaimaan merkittävimmät kauppakumppanit ovat Kiina, Yhdysvallat ja Japani.

Koronapandemia pysäytti turismista riippuvaisen Thaimaan talouden, mutta elpymistä on havaittavissa. Turistit ovat löytäneet jälleen paratiisina tunnetun Thaimaan ja tuovat ostovoimaa sekä rahavirtaa takaisin maahan. Myös Thaimaan lentoliikenne on elpymässä ja maa on avautumassa uudelleen.

Thaimaan talouteen vaikuttavat myös paljon poliittiset epävakaudet, luonnonilmiöt, turismi tai sen puute. Valtio tarvitsee turisteja, mylläkät ja tyytymättömyys aiheuttavat poliittista epävakautta, joka heijastuu suoraan talouteen. Thaimaassa on myös erilaisia luonnonilmiöitä, jotka voivat hidastaa talouden kasvua ja kehitystä.

Myös lamat ja maailmanlaajuinen epävakaus näkyvät Thaimaan taloudessa.

Thaimaan pörssi

Kuten yllä mainittiin, Thaimaan pörssi ei eroa länsimaisesta pörssistä. Idea toimii samalla tavalla ja esimerkiksi Nordnetin kautta pääsee hyvin mukaan Thaimaan pörssiin.

Tavallisten osakkeiden lisäksi Thaimaan pörssissä voi käydä kauppaa muun tyyppisillä arvopapereilla, johdannaistodistuksilla (DW), talletustodisteilla (DR), pörssilistatuilla rahastoilla (ETF) ja kiinteistörahastoilla (PF).

Thaimaan pörssillä on kaksi pörssiyhtiöiden markkinaa: SET (The Stock Exchange of Thailand) ja MAI (Market for Alternative Investment). Näistä jälkimmäinen on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille. Pörssistä löytyy 786 pörssiyhtiötä.

SET:istä tekee mielenkiintoisen myös se seikka, että se noudattaa hieman tiukempaa hintasääntöä ja -politiikkaa kuin jotkin muut pörssit. Esimerkkinä SET ei anna normaalisti osakekurssin nousta tai laskea yli 30 % päivässä.

Ulkomaalaiset sijoittajat ovat kiinnostuneet Thaimaan pörssistä ja kilpailu Aasian markkinoilla on kova. Institutionaalisia sijoittajia löytyy Thaimaan pörssistä jo useita ja he ovat pääsääntöisesti amerikkalaisia tai eurooppalaisia.

Thaimaan pörssiin haluavan on kuitenkin otettava huomioon muutamia asioita, jotka vaikuttavat riskejä. Maan poliittinen epävakaus ja luonnonilmiöt aiheuttavat erilaisia riskejä sijoittajalle ja voivat heilauttaa kurssia. Kaikkia selkkauksia tai ilmiöitä ei pystytä ennustamaan etukäteen, mutta sijoittajan on hyvä olla perillä näiden vaikutuksista omiin sijoituksiinsa.

Sijoittaminen Thaimaan pörssiin

Helpoiten sijoittaminen Thaimaan osakkeisiin tapahtuu Nordnetin kautta. Sieltä löytyy useita eri vaihtoehtoja ja tutkimalla löytää omansa. Mikään sijoitus ei koskaan ole sata prosenttia varmaa, joten myös Thaimaan osakkeissa piilee sama riski kuin muussakin sijoittamisessa.

Thaimaa on kuitenkin sijoittamisen näkökulmasta mielenkiintoinen. Maalla on paljon potentiaalia, ulkomaalaiset sijoittajat ovat löytäneet sen ja Thaimaan valtio sijoittaa oman taloutensa kehitykseen, kuten valtion hallituksen uusimmasta budjetista voimme todeta.

Valitsemalla nyt viisaasti ja harkiten, voi päästä mukaan jännittäviin markkinoihin ja oppia uutta sekä tutustua täysin uudenlaisiin yhtiöihin. Luonnonvarat, kehittyvä teknologia, turismi, kiinteistö- ja rahoitusala tarjoavat jännittäviä mahdollisuuksia myös piensijoittajalle.

Helpoiten mukaan pääsee avaamalla tili Nordnetiin tai muuhun sijoitusalustaan. Myös pienemmällä summalla rahaa pääsee mukaan.

Nordnetistä löytyy oma osio Thaimaan pörssistä ja yhtiöiden osakkeet on lueteltu selvästi. Sivustolla on edulliset hinnat ja ajantasaiset uutiset niin hinnoista kuin maailmanlaajuisista ilmiöistä, jotka vaikuttavat Thaimaan pörssiin.

Thaimaan indeksirahastot

SET50- ja SET100-indeksit ovat Thaimaan tärkeimmät osakeindeksit. Molemmilla listoilla on yrityksiä, jotka on listattu Thaimaan pörssissä (SET) Bangkokissa.

Molemmat indeksit on laskettu SET-indeksiin kuuluvien yritysten osakekursseista, mutta kukin indeksi koostuu näiden osakkeiden osajoukosta sijoituksen perusteella, joka perustuu suureen markkina-arvoon, korkeaan likviditeettiin ja osakkeiden jakamista vähemmille osakkeille.

50 parhaan joukkoon sijoitetut osakkeet ovat SET50-indeksin komponenttiosakkeita. Puolestaan 100 parhaan joukkoon sijoitetut osakkeet (joihin kuuluu myös 50 parasta) ovat SET100-indeksin komponenttiosakkeita. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta todellisuudessa se ei sitä ole.

Indeksien perusmarkkina-arvoa tarkistetaan jatkuvasti vastaamaan kunkin asteikon kohde-etuutena olevien arvopapereiden markkina-arvojen muutoksia. Sen komponenttiosakkeiden luettelo tarkastetaan joka kuuden kuukauden välein. Tällä tavoin ne voidaan mukauttaa osakemarkkinoilla tapahtuneisiin odottamattomiin muutoksiin, kuten uusiin listauksiin tai julkisiin tarjouksiin.

Oli toiveenasi osallistua Aasian kasvaviin markkinoihin osakkeiden, valuutan tai pörssi-indeksin muodossa, Thaimaa sijoituskohteena on yksi mielenkiintoinen vaihtoehto. Huomioi sijoituksen riskit, tutustu rauhassa ja huolellisesti ennen sijoituksen tekoa. Jos vielä senkin jälkeen haluat sijoittaa rahasi Thaimaan pörssiin, kaikki on sinulle avoinna! Nordnetistä löydät suuret yhtiöt, pienemmät yhtiöt, mielenkiintoisimmat luonnonvarat ja Thaimaan ETF-rahastot.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknolgia
Biotech Bitcoin (BTC) Clean Energy Crypto-ETF Digitalisaatio
Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus Energia Esports & Gaming Ethereum (ETH)
Fintech Hyödykkeet Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet
Jalometallit Joukkolainat Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus
Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt Kemianteollisuus Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt
Konepajat Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet
Kybeturvallisuus Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia
Loma-asunnot Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt
Maatalous Matkailu ja turismi Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit NFT Pankki- ja finanssiala Paperi- ja metsäteollisuus
Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia Raaka-aineet
Rahoituspalvelut Rakennusala Ravintolat ja hotellit Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto
Sosiaalinen media Syntiosakkeet Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI)
Telecom ja media Teollisuustuotteet Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt
Tuulivoima Uhkapeliala Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt
Verkkokaupat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Muoti- ja vaateteollisuus  
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Indonesia Intia Italia Japani Kiina
Norja Ranska Ruotsi Saksa Singapore
Sveitsi Taiwan Tanska Thaimaa Turkki
Vietnam Viro Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi
Etelä-Amerikka Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä
Latinalainen Amerikka Tyynenmeren alue
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Inflaatio Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Osinkokalenteri
Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen Stagflaatio
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Valuuttakurssit Yhdistelmärahastot