Etusivu » Sijoittaminen » Teknologiajätit sijoituskohteena

Teknologiajätit sijoituskohteena

Harva kuluttaja on voinut välttyä amerikkalaisten teknologiajättien voittokulkuun osallistumisesta, mutta voisiko tavallinen kuluttaja myös itse hyötyä jättien keräämistä voitoista? Amerikkaiset teknologiajätit, kuten Apple, Microsoft, Google, Amazon ja Facebook ovat hallinneet pitkään Yhdysvaltojen osakemarkkinoita. Esimerkiksi näiden viiden yhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo on jo peräti 18 prosenttia koko S&P 500 -osakeindeksin kokonaismarkkina-arvosta.

Microsoft, Apple ja Amazon ovat jo ylittäneet biljoonan dollarin markkina-arvon kertaalleen. Apple ylitti sen jo elokuussa 2018 ensimmäisenä yksityisyrityksenä maailmassa, ja tammikuussa 2022 Apple teki historiaa, kun sen markkina-arvo käväisi kolmessa biljoonassa eli kolmessa tuhannessa miljardissa dollarissa. Yhtiön osakkeen arvo oli korkeimmillaan 182,88 dollarissa.

Nordnetin sivuilla kerrotaan, että amerikkalaiset teknologiayritykset ovat suosittuja sijoituskohteita. Yhtiöt ovat onnistuneet kasvamaan huimaa vauhtia ja ihmiset käyttävät niiden palveluita jatkuvasti, joten niihin sijoittaminen kiinnostaa. Suurimmille teknologiajäteille on jopa annettu oma FAANG-lyhenne, joka sisältää yhtiöt Facebook, Amazon, Apple, Netflix ja Google.

Suurimmat jätit

On selvää, että pääoma keskittyy tällä hetkellä muutamalle yhtiölle vahvemmin kuin koskaan aiemmin. Esimerkiksi vuonna 2021 Apple, Google ja Microsoft tekivät yhteensä 57 miljardia dollaria tulosta kolmessa kuukaudessa. Erittäin huima tulos, eikö?

Salkunrakentaja-sivustolta selviää Morgan Stanley -pankin USA:n osakestrategian johtaja Mike Wilsonin kertoneen, että muutaman yrityksen suuri osuuskoko indeksin markkina-arvosta on ennennäkemätöntä. Wilsonin mukaan edes 2000-luvun alun teknologiakuplassa muutaman yhtiön ylivalta ei ollut näin suurta.

Erkkilä kertoo, että vuodesta 1990 lähtien vain viiden S&P 500 -indeksinosakkeen markkina-arvo on ollut yli neljä prosenttia. Nämä yhtiöt ovat Apple, Microsoft, GeneralElectric, Cisco Systems ja Exxon Mobil. Erkkilän mukaan S&P 500 nousi vuonna 2019 yli 30 prosenttia ja osingot mukaan laskien yli 33 prosenttia.

Teknojättien oma kupla

Maailmalla on alettu aiheellisesti huolestua pääoman keskittymisestä vain muutamille teknologiajättiläisille. Esimerkiksi Bank of America on varoittanut asiakaskirjeessään ”kasvavasta korrelaation ja keskittymisen riskistä”. Kerrotaan, että pankki on suositellut osakesijoittajia hakemaan sijoituskohteita muista yhtiöistä kuin teknologiajäteistä. Huolia mahdollisesta teknojättien kuplasta lisää sellainen tosiasia, että niiden osuus koko indeksin tuloskehityksestä ei ole kasvanut samassa suhteessa kuin niiden markkina-arvo.

Teknologiajättien alati kasvava valta ja merkitys on herättänyt huolia myös päättäjissä, mutta analyytikoilla riittää silti uskoa teknologiajätteihin. Kansainväliset teknologiajätit maksavat erilaisten järjestelyjen vuoksi vain vähän veroja suhteessa tuloksiinsa. Niiden verotus painottuu pääkonttorimaahan, joten ne eivät maksa veroja sinne, missä niiden loppuasiakkaat ovat. Esimerkiksi Ranska ja Italia ovatkin jo ottaneet käyttöön oman teknologiajätteihin kohdistuvan veronsa. Ihan järkevää.

Tulevaisuuden visioita

Koronapandemia edesauttoi teknologiayhtiöiden tuloskasvua, sillä etätöiden ja virtuaalitapahtumien lisääntyminen ymmärrettävästi suosi alaa. Teknologiayhtiöiden arvostus on edelleen korkealla tasolla, ja koronakriisin vauhdittama digiloikka pitää kiinnostuksen tähän toimialaan korkealla. Etätöiden suosio ei ole hiipunut tällä hetkellä mihinkään, joten alan osakekurssit voivat säilyä hyvinkin korkealla tasolla.

Osuuspankin osaketiimin vetäjä Lauri Tillman kertoo yhtiöiden osakkeiden olevan korkealla, mutta niiden saattavan olla viiden vuoden kuluttua vielä nykyistäkin korkeammalla. Hänen mukaansa teknologian alasegmenteissä voi olla jännittäviä uusia sijoituskohteita.

Tämän hetken uusinta tietoa on, että teknologiajätit Apple, Google ja Microsoft ovat kertoneet haluavansa päästä pysyvästi eroon salasanoista. Yhtiöiden visiossa vaikeasti muistettavien salasanojen sijaan ihmiset voisivat kirjautua laitteilleen ja tileilleen tulevaisuudessa varmempia tunnistautumistapoja käyttäen, kuten sormenjälki- tai kasvojentunnistimella.

MTV Uutisten sivuilta selviää Microsoftin johtaja Alex Simons sanoneen, että työskentelemällä yhdessä eri alustoilla he voivat vihdoin edetä kohti salasanojen poistamista. On selvää, että pelkkiin salasanoihin turvautumista pidetään internetin suurimpana tietoturvaongelmana. Nimittäin yhä edelleen useat käyttävät netissä liian yksinkertaisia salasanoja tai jopa samaa salasanaa useassa paikassa. Yhtiöiden mukaan salasanojen kalasteluyritykset estyisivät varmempien tunnistautumistapojen laajemmalla käytöllä.

MTV Uutiset kertovat, että salasanojen poistamista pidetään turvallisempana kuin kaksivaiheista tunnistautumista, jossa kertakäyttökoodi lähetetään viestillä tai mailitse toissijaisena vahvistuksena sivustoille tai palveluihin kirjauduttaessa.

Jännittävä metaversumi

Visioiden lisäksi tällä hetkellä kohistaan metaversumista, joka on nykyajan trendikäsite. Sen tarkka määrittely on kuitenkin haastavaa, joten kymmenet teknologia-alan toimijat ovat perustaneet metaversumin selkeyttämiseksi uuden yhteenliittymän nimeltä Metaverse Standards Forum. Mukana ovat esimerkiksi Microsoft, Facebook-yhtiö Meta, pelifirma Epic Games, Sony Interactive Entertainment, Qualcomm ja Nvidia. Yhteensä 33 toimijan joukkoon lukeutuu myös hieman pienempiä tekijöitä.

Vaikka metaversumi voi kuulostaakin todella modernilta sanalta, se ei ole aivan uusi asia. LYNX-sivustolla kerrotaan, että jo 1980- ja 1990-luvuilla peliyhtiöt kehittivät virtuaaliympäristöjä. Muistatko sellaisia tai ehkä jopa itse käytit? Myös suuret yritykset kokeilivat virtuaalimaailmoja tämän vuosisadan ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Esimerkiksi Instagramin käyttäjät ovat huomanneet käyttävänsä jo jonkin aikaa sovellusta nimeltä Meta, eli Facebook vaihtoi virallisesti nimensä Meta Platformsiksi. Kaikkien tunteman Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö keskittyy oman metaversuminsa kehittämiseen nimen muutoksen myötä. Zuckerberg on kertonut seuraavan vuosikymmenen aikana jopa miljardin ihmisen työskentelevän ja olevan vuorovaikutuksessa sekä luovan tuotteita ja sisältöä metaversumiin. Määrä on valtava!

Selvennettäköön vielä, että metaversumi tai metaverse on siis 3D-maailma, joka sisältää yhteistyötä vaativia ​​tiloja. Nämä tilat tarjoavat ihmisille erilaisia ​​kokemuksia virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden tekniikoiden avulla. 3D-lasien käytön suosio on lisääntynyt metaversen vallatessa alaa.

Sijoittaja.fi-sivuston mukaan jotkut teknologian suuryhtiöt ovat arvelleet, ettei metaversumista voisi tulla yhden yrityksen tuote. Todellisen maailman virtuaalinen käyttöönotto suuressa mittakaavassa edellyttäisi eri yritysten teknologioiden yhteentoimivuutta. Sitä pitäisi olla laitteistojen, ohjelmistoalustojen, sovellusten, virtuaalisten 3D-tilojen sekä digitaalisten esineiden kanssa. Myös ihmisten avatarit aiheuttavat haasteita, koska niiden odotetaan liikkuvan sujuvasti eri virtuaalitilojen välillä.

Biljoonien dollarien markkinat

Hyvä uutinen kuitenkin on se, että sijoittajilla on paljon mahdollisuuksia saada tuottoa tästä valtavasta megatrendistä. Kerrotaan, että metaversen markkinoiden koko voi nousta peräti 800 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä. Jotkut analyytikot uskovat, että kun otetaan huomioon metaversen suuri muutosvaikutus, siitä voi tulla useiden biljoonien dollarien markkinat. Biljoonien dollarien!

Metaversen tuomisen suurille markkinoille mahdollistavat erityiset laitteistot, ohjelmistot, digitaaliset avatarit ja muut ei-vaihdettavat tokenit (NFT), kryptovaluutat ja kryptoverkot. Vuonna 2021 metaverse alkoi raivata tilaa markkinoilta, kun yhä useampi teknologiajätti kertoi investoivansa metaversen innovatiivisiin virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden tekniikoihin. Kiinnostavaa, eikö?

Esimerkiksi Etelä-Koreaan on ilmestynyt useita metaversumi-ETF-rahastoja. LYNXin mukaan maaliskuussa 2022 oli saatavilla 8 metaversumi ETF-rahastoa, joihin on jo sijoitettu yli miljardi dollaria. Yli 70 prosenttia pääomavirroista tuli yksityissijoittajilta. Sivustolla kerrotaan lisäksi, että Yhdysvalloissa on jo saatavilla useita ETF-rahastoja, mutta eurooppalaisille tarjonta on vielä rajallista.

Teknologiajättien vastuullisuus

Vaikka teknologiajätit ovatkin syynin alla, osaavat ne ottaa myös vastuuta. Muropaketin sivuilta selviää, että monet yhdysvaltalaiset teknologiajätit ovat allekirjoittaneet EU:n ohjeistuksen liittyen valeuutisia ja disinformaatiota vastaantaisteluun. Allekirjoittaneisiin yrityksiin kuuluvat muun muassa Facebook, Microsoft, Google, Twitter, Twitch sekä TikTok.

Yritykset sitoutuvat ohjeistuksen sisältämiin 44 tavoitteeseen, esimerkiksi demonetisoida valeuutisia tarjoavat sivustot, selvästi merkitä perättömäksi havaittu sisältö, antaa tutkijoille pääsy aihetta koskevaan dataan sekä työskennellä entistä tiiviimmin faktoja tarkastavien tahojen kanssa. Tämä onkin erittäin hyvä tieto, jos vielä miettii, voiko jätteihin luottaa.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknolgia
Biotech Bitcoin (BTC) Clean Energy Crypto-ETF Digitalisaatio
Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus Energia Esports & Gaming Ethereum (ETH)
Fintech Hyödykkeet Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet
Jalometallit Joukkolainat Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus
Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt Kemianteollisuus Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt
Konepajat Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet
Kybeturvallisuus Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia
Loma-asunnot Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt
Maatalous Matkailu ja turismi Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit NFT Pankki- ja finanssiala Paperi- ja metsäteollisuus
Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia Raaka-aineet
Rahoituspalvelut Rakennusala Ravintolat ja hotellit Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto
Sosiaalinen media Syntiosakkeet Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI)
Telecom ja media Teollisuustuotteet Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt
Tuulivoima Uhkapeliala Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt
Verkkokaupat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Muoti- ja vaateteollisuus  
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Indonesia Intia Italia Japani Kiina
Norja Ranska Ruotsi Saksa Singapore
Sveitsi Taiwan Tanska Thaimaa Turkki
Vietnam Viro Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi
Etelä-Amerikka Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä
Latinalainen Amerikka Tyynenmeren alue
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Inflaatio Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Osinkokalenteri
Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen Stagflaatio
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Valuuttakurssit Yhdistelmärahastot