Etusivu » Sijoittaminen » Taiwan sijoituskohteena

Taiwan sijoituskohteena

Vaikka puhutaan Taiwanista, niin Taiwan ei ole virallisesti Taiwanin valtio. Taiwan on Kiinan tasavalta. Valtio, joka toimii Taiwanin saarella Itä-Aasiassa. Vuosien 1912‒1949 välisenä aikana Kiinan tasavallalla tarkoitettiin valtiota, joka käsitti suurin piirtein koko Kiinan maan. Kiinassa vallinneen sisällissodan jälkeen, tasavallan hallinto kuitenkin pakeni Taiwanin saarelle, jota se on hallinnut omana alueenaan siitä lähtien.

Taiwanin itsenäisyys on pysynyt vuosikymmenten ajan kiistanalaisena, koska suurin osa maailman valtioista ei luonut minkäänlaisia diplomaattisia suhteita Kiinan tasavallan kanssa. Taiwanilla ei ole diplomaattisia suhteita kuin vajaan 20 valtion kanssa. Ainoa eurooppalainen valtio on Vatikaanivaltio (Vatikaani). Vatikaani on samantyyppinen valtio kuin Taiwan. Se on maailman pienin itsenäinen valtio pinta-alaltaan ja väkiluvultaan. Vatikaanivaltio on Italian pääkaupungin Rooman ympäröimä.

Pääsaari Taiwanin lisäksi Kiinan tasavallalle kuuluvat muun muassa Kinmen, Matsu, Wuchiu sekä 22 saarta Taiwanin ja 64 saarta Pescadorien saariryhmässä. Taiwania ympäröivät isot merialueet, Itä-Kiinan meri pohjoisessa, Filippiienienmeri idässä, Etelä-Kiinan meri etelässä ja Taiwaninsalmi lännessä.

Taiwan sijoituskohteena

Kiinan kansantasavalta sallii Taiwanille kaupalliset yhteydet muiden maiden kanssa, mutta ei missään nimessä poliittisia yhteyksiä. Taiwan onkin tämän vuoksi muun muassa WTO:n ja APECin jäsen nimellä Taiwanin, Penghun, Kinmenin ja Matsun erillistullialue. Maa ei kuulu Yhdistyneisiin kansakuntiin, vaan sen paikka on koko Kiinan edustajana annettu Kiinan kansantasavallalle vuonna 1971. Vuonna 2007 Taiwan pyysi ensimmäistä kertaa jäsenyyttä Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokoukselta nimellä Taiwanin erityistullialue, mutta hakemusta ei edes otettu käsittelyyn.

Taiwanilla eli Kiinan tasavallalla on diplomaattiset suhteet toistaiseksi näiden maiden kanssa (suluissa sopimuksen aloitusvuosi): Guatemala (1933), Honduras (1941), Pyhä istuin (1942), Haiti (1956), Paraguay (1957), Swazimaa (1968), Tuvalu (1979), Saint Vincent ja Grenadiinit (1981), Saint Kitts ja Nevis (1983), Belize (1989), Marshallinsaaret (1998), Palau (1999), Nauru (1980–2002, 2005) sekä Saint Lucia (1984–1997, 2007). Taiwan katkaisi diplomaattiset suhteensa Nicaraguan kanssa loppuvuonna 2021.

Taiwanilaiset osakkeet

Jos mielit sijoittaa Taiwanin pörssiyhtiöihin, ota seurantaan ainakin nämä hyvän kasvupotentiaalin omaavat vakavaraiset yritykset. Nämä yritykset sopivat erityisesti pitkäaikaiseen sijoittamiseen.

Taiwanilaisia pörssiyhtiöitä ovat ainakin:

ASRock

Taiwanilainen emolevyvalmistaja ASRock Inc. on perustettu vuonna 2002. Yritys on erikoistunut high-end-emolevyjen valmistamiseen AMD:n ja Intel:in -suorittimille. Se on perustettu ASUSTeK Computer Inc:n tytäryhtiöksi. ASRock on kasvanut nopeasti ja siitä on tullut maailman kolmanneksi suurin emolevybrändi. Yrityksellä on toimintaa myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Nuori ja elinvoimainen yritys on maineikas ympäri maailman luotettavuudellaan ja osaamisellaan.

ASUS

ASUSTeK Computer Inc. eli ASUS on taiwanilainen tietotekniikka- ja elektroniikkateollisuusyritys. Se valmistaa muun muassa näytönohjaimia ja kannettavia tietokoneita. Yritys on globaali ja sillä on toimipaikkoja Hollannissa, Kiinassa, Saksassa, Itävallassa, Yhdysvalloissa, Aasiassa, Taiwanissa ja Suomessa.

D-Link

Taiwanilainen yritys D-Link Corporation on valmistanut langattoman ja Ethernet-verkon tuotteita kuluttajille ja pienyrityksille vuodesta 1986 lähtien. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Taipeissa. D-Linkillä on toimistoja 90 eri maassa.

MediaTek

Taiwanilainen puolijohdeteollisuuden pörssiyritys MediaTek Inc. ei omista ollenkaan omia tuotantolaitoksia, vaan se toimii mikropiirien suunnittelijana ja jakelijana.

Realtek

Taiwanilainen äänipiireihin ja äänentoistolaitteisiin keskittynyt yhtiö Realtek Semiconductor Corp. on perustettu vuonna 1987 ja on sittemmin pörssinoteerattu Taiwanin pörssissä vuodesta 1998 lähtien. Realtek on panostanut etenkin tutkimus- ja kehittämistyöhön, työllistäen yli 4 000 henkilöä niillä osa-alueilla. Kokonaisuudessaan Realtekillä on työntekijöitä lähes 5 000.

TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company eli TSMC on myös taiwanilainen puolijohdevalmistaja, kuten moni muukin edellä mainittu. Yritys on perustettu vuonna 1987 ja sen päämaja sijaitsee Hsinchussa Taiwanissa.

TSMC valmistaa asiakkaiden tai kolmansien osapuolien suunnittelemia mikropiirejä. Se valmistaa yli puolet maailman tilaustyönä tehtävistä mikropiireistä, valmistusmenetelminään haihtumaton muisti, DRAM-muisti, radiosignaali, korkea jännitte, CMOS-kuvasensorien prosessit ja niin edelleen. Sen asiakkaita ovat muun muassa Altera, AMD, Broadcom, Marvell Technology, Nvidia, Qualcomm ja Apple. TSMC valmistaa kaikki Applen suunnittelemat mikropiirit, mukaan luettuna M1:n. M1 oli vuonna 2021 maailman kehittynein sarjavalmisteinen puolijohde. TSMC:llä on joidenkin arvioiden mukaan 90 prosentin markkinaosuus kehittyneimpien prosessorien valmistuksessa.

Yritys on kovassa nousukiidossa. Yrityksen toimitusjohtaja kertoi asiakkailleen vuonna 2021 yrityksen aikovan käyttää peräti 100 miljardia dollaria seuraavan kolmen vuoden aikana toiminnan kehittämiseen ja vastatakseen alati kasvavaan kysyntään. Yhtiöllä on jo rakenteilla 12 miljardin dollarin laitos Arizonaan Yhdysvaltoihin. Sillä on myös laajennuksia useissa kaupungeissa Taiwanissa ja se operoi kahta tehdasta Kiinassa.

VIA Technologies

Taiwanilainen elektroniikkateollisuusyritys VIA Technologies kuuluu Formosa Plastics Group -yhtiöön. VIA on maailman suurin piirisarjojen itsenäinen valmistaja, joka valmistaa ainakin toistaiseksi prosessoreita, emolevyjä ja piirisarjoja.

Yue Yuen

Taiwanilaisomisteinen urheiluvälinevalmistaja Yue Yuen, viralliselta nimeltään Yue Yuen Industrial Holdings Limited, kuuluu Pou Chen -konserniin. Sen asiakkaita ovat 30 kansainvälistä merkkituoteyhtiötä, kuten Nike, Adidas, Puma ja Asics, ollen näiden tärkein sopimusvalmistaja. Yrityksellä on tehtaita Indonesiassa, Vietnamissa ja erityisesti Kiinassa, jossa sijaitsee sen pääkonttorikin. Pääkonttori on Hongkongissa ja sen osake on listattu Hongkongin pörssiin.

Taiwanin talous

Kiinan tasavallan talous on yksi Itä-Aasian voimakkaimpia. Taiwan kuuluu Aasian tiikereihin (yhteisnimitys Hongkongille, Singaporelle, Etelä-Korealle ja Taiwanille). Taiwanin talous on kehittynyt nopeasti vuodesta 1960 lähtien.

Vaikka Taiwanin voidaan katsoa olevan pieni valtio, se on ”pieni ja pippurinen”, koska valtavimman talouskasvunsa aikana, maa on ollut maailman suurin televisioiden, kellojen, mikroprosessoreiden ja urheilujalkineiden valmistaja. Mikropiirien valmistuksessa maa on edelleen yksi maailman suurimpia.

Tärkeimmät vientituotteet ovat mikropiirien ohella jalkineet, vaneri, sekä sähkötarvikkeet, elintarviketuotteet ja sahateollisuustuotteet.

Taiwanin tärkeimmät pörssit

Taiwan Stock Exchange (Taiwan Stock Exchange Corporation) perustettiin Taipeissa vuonna 1961. Taiwanin pörssi on kokenut monia värikkäitä vaiheita historiansa aikana, viimeisimpänä Aasian talouskriisi 1997. Aasian talouskriisi johti niin sanottujen huonojen velkojen löytämiseen ja monen Aasian maan valuuttojen ja osakemarkkinoiden laskuun.

Lue asiantuntijan vinkit sijoittamiseen.

Sijoittaminen Taiwaniin

Merkittävin osa Kiinan tasavallan hallitsemista osista on ylivoimaisesti Taiwanin saari. Se on osa merenalaista vuorijonoa. Saaren keskiosa ja itäosa ovat vuoristoista seutua, mutta länsiosa on laajaa, suurilta osin viljeltyä, rannikkotasankoa. Sisäosissa Kiinan tasavaltaa on runsaasti ikivihreitä metsiä.

Taiwanin talous keskittyy pääasiassa tuotantoteollisuuteen. Vientiin Taiwan tuottaa etenkin elektroniikka- ja konepajateollisuuden sekä petrokemian tuotteita. Taiwan on edelläkävijä puolijohdekomponenttien valmistuksessa. Puolijohdekomponenttien valmistus on huippuluokkaa. Muun maailman on sanottu olevan jopa riippuvainen tästä tuotannosta.

Taiwan – ETF-rahastot

Mikä on ETF-rahasto? Exchange Traded Fund on indeksirahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa erityisesti ulkomaisissa pörsseissä. Indeksirahastossa käydään kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. ETF-rahastot ovat nousseet viime vuosina suureen suosioon sijoittajien keskuudessa, koska ne tarjoavat useita tuottavia sijoituskohteita.

Taiwanilaisiin yhtiöihin pääsee sijoittamaan kätevästi esimerkiksi ETF-rahastojen kautta. Taiwanilaisista osakkeista muun muassa Taiwan Semiconductor Manufacturing on rinnakkaislistattu New Yorkin pörssiin, jossa sijoittaja voi käydä osakekauppaa usean eri välittäjän kautta.

Näin pääset alkuun Taiwanin osakemarkkinoilla

Laadi itsellesi laaja ja mahdollisimman tarkka sijoitussuunnitelma, budjetti ja luo itsellesi tavoitteet, mitä sijoituksillasi tavoittele. Haetko enemmän lyhyen ajan vai pitkän aikavälin sijoituksia? Mitä paremmin tunnet omat taloudelliset tavoitteesi ja riskinsietokykysi, voit harkita sijoittamista ja sijoitusten hajauttamista.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknolgia
Biotech Bitcoin (BTC) Clean Energy Crypto-ETF Digitalisaatio
Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus Energia Esports & Gaming Ethereum (ETH)
Fintech Hyödykkeet Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet
Jalometallit Joukkolainat Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus
Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt Kemianteollisuus Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt
Konepajat Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet
Kybeturvallisuus Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia
Loma-asunnot Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt
Maatalous Matkailu ja turismi Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit NFT Pankki- ja finanssiala Paperi- ja metsäteollisuus
Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia Raaka-aineet
Rahoituspalvelut Rakennusala Ravintolat ja hotellit Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto
Sosiaalinen media Syntiosakkeet Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI)
Telecom ja media Teollisuustuotteet Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt
Tuulivoima Uhkapeliala Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt
Verkkokaupat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Muoti- ja vaateteollisuus  
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Indonesia Intia Italia Japani Kiina
Norja Ranska Ruotsi Saksa Singapore
Sveitsi Taiwan Tanska Thaimaa Turkki
Vietnam Viro Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi
Etelä-Amerikka Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä
Latinalainen Amerikka Tyynenmeren alue
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Inflaatio Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Osinkokalenteri
Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen Stagflaatio
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Valuuttakurssit Yhdistelmärahastot