Singapore sijoituskohteena

Singaporen tasavalta on noin 5,6 miljoonan asukkaan kaupunkivaltio Kaakkois-Aasiassa. Singapore on yksi tiheimmin asutetuista kaupungeista. Se itsenäistyi vuonna 1965.

Singapore oli itsenäistyessään hyvin köyhä maa monilta osin. Talous ja infrastruktuuri olivat heikossa kunnossa ja omavaraisuus oli matalaa. Mutta mitkä asiat sitten pelastivat Singaporen kurjuudelta ja kasvattivat yhdeksi maailman suurimmista talousmahdeista? Vastaus on selvä: sen äärimmäisen hyvä sijainti ja satama.

Singaporen sijainti niin sanotusti kehittyneiden maiden läheisyydessä ja Aasiaa ja Eurooppaa yhdistävän merireitin varrella, alkoivat vakiinnuttaa Singaporen asemaa yhtenä markkinapaikkana. Kiinan jälkeen, Singapore pitää vankasti kiinni asemastaan myös maailman toiseksi suurimman konttisataman vartijana. Konttisataman kasvu on vuosittain useita prosentteja.

Singaporen talouden kasvu perustuu kansainväliseen kauppaan, raaka-aineiden jatkojalostusteollisuuteen ja monipuoliseen pankki- ja pörssitoimintaan.

Singapore sijoituskohteena

Suvereeniksi saarivaltioksi kutsuttu Singapore on ollut itsenäinen kaupunkivaltio jo vuosikymmenten ajan. Se on pienessä ajassa kehittynyt yhdeksi maailman vauraimmista maista. Singaporella on myös vahva asema finanssikeskuksena. Palvelusektori toimii Singaporessa talouden suurimpana veturina.

Singapore on ollut hyvin avoin taloutensa kannalta, mikä on osoittanut muille maille, että maa on vahva talousmahti ja vahva vapaakaupan puolestapuhuja. Sen ulkomaankauppa on arvoltaan yli kolminkertainen bruttokansatuotteeseensa nähden. Talous on osoittanut vain kasvusuuntaan, eikä Singaporen taloutta ole tuntunut hetkauttavan mikään. Singapore haluaa olla edelläkävijä muun muassa puhtaan teknologian alalla.

Singaporelaiset osakkeet

Singaporen valuutta on Singaporen dollari (SGD tai S$), jonka liikkeeseenlaskija on MAS. Se on Singaporen keskuspankki ja rahoitusalan sääntelyviranomainen. MAS hallinnoi rahaa, pankkitoimintaa, vakuutustoimintaa, arvopapereita ja rahoitusalaa. Se valvoo myös valuutan liikkeeseenlaskua koskevia erilaisia ​​säädöksiä. Sen tehtävänä on myös edistää rahatalouden vakautta sekä talouden kasvua edistävää luotto- ja valuuttapolitiikkaa.

Toisin kuin monet muut keskuspankit, MAS ei säätele rahajärjestelmää korkojen avulla vaikuttaakseen järjestelmän likviditeettiin. MAS hallinnoi rahapolitiikkaansa sallimalla Singaporen dollarin vaihtokurssin nousta tai laskea julkistamattomalla kaupankäyntialueella.

Monien asiantuntijoiden mukaan Singapore on maailmanlaajuinen rahoituskeskus ja sen pankit tarjoavat huippulaatuisia pankkipalveluita yrityksille. Vuonna 2020 Singapore listattiin Global Financial Centers -indeksissä yhdeksi kilpailukykyisimmäksi finanssikeskukseksi maailmassa sekä yhdeksi kilpailukykyisimmistä maista koko Aasiassa.

Singaporen talous

Leikkisästi sanottuna Singapore on Hongkongin, Etelä-Korean ja Taiwanin ohella yksi neljästä Aasian tiikeristä. Nimitys Aasian tiikerit tai Aasian lohikäärmeet, tulee siksi, että kyseisten maiden talouskehitys on ollut nopeaa 1960-luvulta lähtien ja jokainen näistä maista kuuluu maailman edistyneimpien talouksien ja rikkaimpien maiden joukkoon.

Singaporen talous on vapaa, innovatiivinen, dynaaminen ja yritysystävällinen. Se on ainoa Aasian maa, jolla on AAA-luottoluokitus. Vaikka Singaporen markkinat ovat suhteellisen vapaat, on Singaporen hallituksen toiminnoilla merkittävä osuus taloudesta.

Singaporella on maailman talousfoorumin 141 maan luokituksen mukaan maailman kilpailukykyisin talous. Se houkuttelee yhä kasvavissa määrin ulkomaisia yrityksiä investoimaan Singaporeen etenkin sijaintinsa, mutta myös ammattitaitoisen työvoimansa, alhaisten veroasteiden, kehittyneen infrastruktuurin ja korruption nollatoleranssin ansiosta. Kaupungissa pidetään myös äärimmäisen paljon erilaisia konferensseja ja yritystapahtumia.

Singapore tunnetaan myös rikkaiden veroparatiisina henkilökohtaisten tulojen alhaisten veroasteiden ja ulkomailla saatujen tulojen ja pääomavoittojen verovapautusten vuoksi. Lienee selvää, että tämän vuoksi Singaporessa on maailman eniten miljonäärejä. Singaporessa on myös kotitalouksilla hyvät oltavat, koska jopa joka kuudes kotitalous omaa vähintään miljoona dollaria käytettävissä olevaa omaisuutta.

Singaporen hallitus pitää hyvää huolta asukkaistaan tarjoten vähävaraisille lukuisia avustuksia arkeen avustusohjelmien avulla:

  • joihinkin ohjelmiin kuuluu 400–1000 Singaporen dollarin taloudellisen avun tarjoaminen kuukausittain vähävaraisille kotitalouksille ja
  • ilmaisen sairaanhoidon tarjoaminen valtion sairaaloissa sekä
  • lasten opetuksen maksaminen.
  • Muita etuja ovat muun muassa:
  • kuntosalimaksujen korvaus kansalaisten kannustamiseksi harjoittelemaan,
  • jopa 166 000 Singaporen dollaria vauvabonuksena jokaiselle kansalaiselle,
  • voimakkaasti tuettu terveydenhuolto,
  • vammaisten taloudellinen tuki,
  • alennettujen kannettavien tietokoneiden tarjoaminen köyhille opiskelijoille sekä
  • alennukset kuluista, kuten julkisesta liikenteestä ja sähkölaskuista.

Vuodesta 2018 lähtien Singapore on sijoittunut inhimillisen kehityksen indeksissä TOP10 maiden joukkoon koko maailmassa.

Singaporen tärkeimmät pörssit

Edellä kerrotun perusteella, ei liene yllättävää, että Singaporen rahoitusmarkkinat ovat maailman kehittyneimpien joukossa. Singaporen pörssi (Singapore Exchange, SGX) esimerkiksi aloitti Aasian pörsseistä ensimmäisenä osakkeiden ja johdannaistuotteiden integroidun kaupankäynnin. Pörssi on avoinna arkisin klo 9–12 sekä klo 13–17 (Singaporen aikaa).

Singapore Exchange, Singaporen pörssi ‒ SGX

SGX on Aasian johtava ja luotettu arvopaperi- ja johdannaismarkkinoiden infrastruktuuri, joka toimii osake-, korko-, valuutta- ja hyödykemarkkinoilla korkeimpien sääntelystandardien mukaisesti. Sillä on käytössään kestävän kehityksen alusta, SGX FIRST/Future in Reshaping Sustainability Together.

Singaporen pörssi on sitoutunut edistämään talouskasvua kestävällä tavalla hyödyntäen rooliaan ekosysteemin avaintoimijana, liiketoimintana, sääntelijänä ja pörssiyhtiönä. Se on myös mukana aktiivisesti ilmastonmuutoksen torjunnan puolestapuhujana ja pörssin tavoitteena on olla johtava kestävän kehityksen ja siirtymäkauden rahoitus- ja kaupankäyntikeskus, joka tarjoaa luotettavia, laadukkaita ja kokonaisvaltaisia ​​tuotteita ja ratkaisuja.

SGX on Aasian kansainvälisin pörssi, jolla on sijoittajille useita palveluita, kuten listaus-, kaupankäynti-, selvitys-, säilytys- ja datapalveluita. Noin 40 % listatuista yhtiöistä ja yli 80 % listatuista joukkovelkakirjoista on peräisin Singaporen ulkopuolelta.

Singapore on maailman likvidein kansainvälinen markkina-alue Kiinan, Intian, Japanin ja ASEANin vertailuindeksille. Valuuttamarkkinoilla SGX on Aasian johtava markkinapaikka ja kattavin palveluntarjoaja maailmanlaajuisille OTC- ja futuurikaupan osapuolille. Pääkonttori sijaitsee AAA-luokitellussa Singaporessa, ja pörssi on tunnettu maailmanlaajuisesti riskienhallinta- ja selvityskyvystään.

Sijoittaminen Singaporeen

Singapore on pieni saarivaltio Malakan niemimaan eteläkärjessä. Se on ollut arvokas kohde erilaisten tuotteiden alkuperämaana jo useiden vuosisatojen ajan. Sieltä on kuljetettu Eurooppaan muiden Aasian maiden tavoin, muun muassa mausteita, teetä ja etenkin silkkiä.

Singapore on yhtä tunnettu öljyvarannoistaan, kuten Suomi. Eli sillä ei ole itsellään öljyä yhtään, mutta se on silti yksi maailman suurimmista öljynjalostajista. Miten? Singaporeen tuodaan raakaöljyä öljyjalostamoihin ja jalosteet myydään kalliimmalla hinnalla ulos, vientiin, muihin maihin. Kannattaa siis pitää silmällä näihin liittyviä rahastoja ja Singaporen pörssin osakkeita.

Singaporen haastajaksi on nousemassa kovaa vauhtia ainakin Indonesia. Jos Indonesian talous jatkaa kasvuaan odotetusti, se tulee hyödyttämään sijaintinsa vuoksi etenkin Singaporea ja Singaporen taloutta.

Koska Singapore on osannut ottaa kaiken hyödyn irti sijainnistaan ja satamastaan, se on houkutteleva sijoituskohde ulkomaisille yrityksille, isoille ja pienille sijoittajille. Monella kansainvälisellä yrityksellä on tuotantolaitosten lisäksi myös pääkonttori Singaporessa.

Lue lisää sijoittamisesta.

Singapore – ETF-rahastot

Exchange Traded Fund (ETF) on indeksirahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa erityisesti ulkomaisissa pörsseissä. Indeksirahastossa käydään kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. ETF-rahastot tarjoavat myös piensijoittajille useita tuottavia sijoituskohteita ja ovat siksi sijoittajien suosiossa.

Yksi Singaporen menestyvistä ETF-rahastoista on Xtrackers MSCI Singapore UCITS ETF 1C. ETF-rahaston tavoitteena on, että sijoitukset kuvastavat MSCI Singapore Investable Market Total Return Net -indeksin (”viiteindeksi”) kehitystä, joka on suunniteltu heijastelemaan tiettyjen Singaporen yritysten osakkeiden kehitystä.

Tutustu lisää ETF-sijoittamiseen.

Näin pääset alkuun Singaporen osakemarkkinoilla

Laadi itsellesi sijoitussuunnitelma ja luo itsellesi tavoitteet, mitä sijoituksillasi tavoittelet, millä budjetilla ja haetko enemmän lyhyen ajan vai pitkän aikavälin sijoituksia. Mitä paremmin tunnet omat taloudelliset tavoitteesi ja riskinsietokykysi, voit harkita sijoittamista ja sijoitusten hajauttamista.

Katso markkinakatsaus Nordnetista.