Saksa sijoituskohteena

Saksalla on vahva talous ja väestöpohja, mutta monia muitakin syitä sijoittamiselle Saksaan löytyy. Saksassa jyllää laaja digitalisaatioaalto, joka on hyvä yritysten kannalta. Esimerkiksi Suomi on kuitenkin Saksaa edellä digitalisaatiossa. Nyt Saksa kuitenkin panostaa digitalisaatioon niin teollisuudessa, automaatiossa, energiaverkoissa ja IoT:ssä kuin älykaupunkiprojekteissakin. Digitalisaation lisäksi Saksassa on meneillään suuri kiinnostus kestävää kehitystä kohtaan.

Saksalaiset osakkeet

Saksasta löytyy paljon vakavaraisia yrityksiä, joiden osakkeisiin on sijoittajan kannalta mielekästä sijoittaa. Teollisuus- ja teknologiayrityksiä löytyy paljon. Vakavaraiset yritykset pärjäävät hyvin kansainvälisilläkin markkinoilla. Onnistuessaan sijoituksissaan Saksan markkinoilta voi saavuttaa keskimäärin jopa 10 prosentin vuotuisen tuoton. Tämä vaatii kuitenkin kokemusta ja jopa tuuria. Osakemarkkinoilla riskit ovat kuitenkin hyvin läsnä, eikä historia takaa tulevaisuuden tuottoja.

Millaisia osakkeita Saksassa on tarjolla?

Saksaa on pitkään pidetty autoteollisuuden luvattuna maan. Vaikka autoteollisuus onkin Saksassa suurta ja iso markkina, se ei ole ainoa totuus. Nykyään Saksan markkina täyttyy kaikenlaisista eri alojen yrityksistä ja uusia menestystarinoita syntyy jatkuvasti.

SAP

Euroopan suurin ohjelmistokehittäjä SAP on myös maailman suurin yritysohjelmistonkehittäjä. SAP-järjestelmää käytetään monissa, etenkin teollisuuden, yrityksissä päivittäin. SAP investoi jatkuvasti uusiin teknologioihin ja innovaatioihin. Osakkeen arvo on välillä käynyt todella matalallakin, mutta paluuta jopa entistä korkeammalle tasolle odotetaan.

Siemens

Valtava saksalainen konserniyritys Siemens toimii monilla eri toimialoilla. Erilaiset teknologiaan, automaatioon ja sähkölaitteisiin liittyvät tuotteet yhdistettynä energiatehokkuuteen ovat suuri valtti markkinoilla. Siemensin kasvu on ollut tasaista jo pitkään ja samaa odotetaan tulevaisuudelta.

BMW

Suuri autovalmistaja BMW on ollut Saksan markkinoilla pitkään vakaa toimija. Kehitystä on tapahtunut vuosikymmenten aikana ja BMW tarjoaakin ratkaisuja vaihtoehtoisille polttoaineille. Sähkö- ja hybridiautot ovat jo selkeä osa katukuvaa. Autoteollisuuden toimijana BMW on perinteinen saksalainen toimija, jolla on myös suuret globaalit markkinat.

Laatu

Sijoittajan etsiessä laatua, Saksan markkinat ovat hyvä vaihtoehto. Laadukkaita vaihtoehtoja on paljon, eikä Saksan mahtitalousalueen talous hievahda pienestä. Saksassa muistetaan inflaation vaikutukset ja lainan takaisin maksun ehdottomuus, joten inflaatioon osataan varautua paremmin.

Mistä kasvu syntyy?

Saksassa on paljon yrityksiä, jotka ovat toimineet saman mallin mukaan vuosikymmenet. Kasvu vaatii kuitenkin kehitystä. Sijoitusta tehdessä on hyvä lukea artikkeleita ja yritysten vuosikertomuksia arvioiden, mikä on yrityksen kehityksen suunta ja onko sellaista. Isot kehitysaskeleet voivat olla riski, mutta samalla kasvun ehto.

Saksan talousalue

Saksa on kiinnostava talousalue niin yrityksille kuin sijoittajillekin. On kuitenkin tärkeää huomioida muutamia asioita astuessa Saksan markkinoille.

Olitpa sitten tuomassa yritystä Saksaan tai sijoittamassa Saksassa toimivaan yritykseen, on tärkeää varmistua siitä, että yrityksen strategia on kunnossa. On tärkeää tietää, että yritys on miettinyt tarkasti, mitä tulee tekemään Saksan markkinoilla.

Toinen tärkeä asia on keskittyminen siihen, minkä osaa parhaiten ja mitä haluaa tehdä. Liian ison palan haukkaavat yritykset menestyvät harvemmin Saksan markkinoilla. Erikoistumista ja vankkaa osaamista arvostetaan suuresti.

Saksan markkinoilla toimittaessa on hyvä havaita myös, mitä lisäarvoa tuo markkinoille. Samat tuotteet uudelleen ja uudelleen eivät toimi kehittyvän Saksan markkinoilla. Yrityksellä tulee olla jokin myyntivaltti, jonka se voi puskea läpi markkinoilla. Markkinoilla toimiminen vaatii myös paikallista läsnäoloa. Saksassa arvostetaan sitä, että yritys todella toimii Saksassa. Niinpä tällaiset yritykset menestyvät usein paremmin.

Saksaa voidaan kuvailla maailman globaaleimmaksi maaksi, koska sen markkina pitää sisällään paljon kulutukseen pohjautuvia yhtiöitä. Vahva autoteollisuus ja kaikki sen alihankkijat tukevat markkinaa.

Saksan pörssi

Saksassa toimiii useampi pörssi, mutta suurin niistä on Frankfurtin pörssi. Sieltä voit löytää monien maailmankuulujen yritysten osakkeita. Esimerkiksi BMW, Siemens, Zalando ja Adidas löytyvät Frankfurtin pörssistä.

Frankfurtin pörssin osakekaupoista 90 % tapahtuu Xetran kautta, joka on maailmanlaajuisesti toimiva sähköinen markkinapaikka. Myös muut pörssit maailmalla käyttävät Xetraa, kuten Irlanti ja Shanghai, mutta alun perin se luotiin Frankfurtin pörssiä varten.

Xetran kautta voit käydä kauppaa osakkeiden lisäksi rahastoilla, optioilla, joukkovelkakirjoilla ja hyödykesopimuksilla. Se on avoinna aikaeron huomioiden samat kellonajat kuin Helsingin pörssi, eli Suomen aikaa 10.00-18.30.

Sijoittaminen Saksaan

Saksan osakemarkkinat houkuttelevat vertailtaessa eri maita sijoituskohteena. P/e-luku kertoo hyvän hintaisista osakkeista Saksassa, joka on yleisesti myös maana edullisempi kuin eurooppalaiset maat keskimäärin. Saksa on selkeästi myös koko maailman keskiarvoa edullisempi markkina. Tähän vaikuttaa varmasti myös Saksan teollisuuden heikentyminen jo pitkällä aikavälillä, jonka myötä myös talouskasvu on hidastunut ja onkin lähemmä nollaa.

Saksalaisten osakkeiden ostaminen

Saksa on helppo markkina sijoittaa kaikista Euro-maista käsin, koska valuutta ja sen kurssi ovat samat. Lähdeverot maksetaan kuitenkin automaattisesti Saksan pörssien osakkeista saksaan, ja liikaperintätilanteessa sijoittaja joutuu itse perimään niitä takaisin.

Verotus

Saksalaiseen verotukseen on hyvä perehtyä ennen Saksan markkinoille sijoittamista. Saksasta tulevien osinkojen katsotaan oleva ulkomaalaisten osakkeiden osinkoa, jolloin niistä maksetaan verosopimuksen mukainen lähdevero. Saksassa tuo vero on 25 %, josta verottaja Suomessa hyväksilukee vain 15 %. Tämän päälle tulee solidaarisuus vero, 6 %. Kokonaisveron osuudeksi tulee siis yli 32 %, joka on hieman suurempi kuin Suomen 30 % alle 30 000 euron pääomatuloista. Liiallisen veron voi kuitenkin periä jälkikäteen takaisin Saksalta, mutta se voi olla työlästä.

Verojen takaisin periminen vaatii osakevälittäjän todistuksen maksetusta osingosta, ja se on yleensä maksullinen. Liikaverotusta voi periä takautuvasti neljältä edeltävältä vuodelta, joten pienempiä summia sijoittava sijoittaja voi keskittää perinnän yhteen ajankohtaan useammalta vuodelta.

Saksa ETF:t

ETF-rahasto, eli Exchanged Traded Fund, on rahasto, joka on pörssinoteerattu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rahastoa voi ostaa pörssistä samalla periaatteella kuin osakkeita. ETF-rahastoja pystyy ostamaan lähes kaikkien suomalaisten pankkien verkkopankin kautta ja niissä on pääsääntöisesti alhaiset kulut. Tämä on kuitenkin hyvä tarkistaa sijoitusta tehdessä. Saksaan sijoittavat ETF:t eivät ole yleensä Helsingin pörssissä, vaan ne löytyvät Saksan pörsseistä.

Saksalaisia osakkeita varten löytyy myös ETF-rahastoja. Etuna tässä on se, että hajautus on tehty valmiiksi, joten myös riskit ovat sijoituksellasi pienemmät. ETF-rahastojen riskit sijoittuvat samalle tasolle kuin muidenkin rahastojen. ETF-rahastoissa saat kuitenkin tietää tarkalleen, mihin osakkeisiin ja missä suhteessa rahaston varat on sijoitettu.

Yhteenveto

Saksan markkinat ovat hyvä sijoituskohde, mutta kuten kaikissa sijoituksissa, sijoituskohteeseen on tärkeää perehtyä huolella. Artikkelit ja vuosikertomukset ovat hyviä lähteitä ajankohtaiselle tiedolle.

Saksan markkina on erittäin globaali, joten yleiset tuotto-odotukset ovat hyvät. Perinteiset yritykset ovat Saksassa arvostettuja, mutta sijoittajan kannalta on tärkeää varmistaa, että yrityksellä on myös hyvät kasvuodotukset. Kasvu vaatii kehitystä ja muutoksia yrityksessä, mutta samalla se luo hyvää tuottoa yritykselle. Pitää kuitenkin muistaa, että muutosten ja kehityksen mukana tulevat myös riskit.

Vaikka Saksa on maana ja markkinana ollut historiallisesti vakaa, mikään historiallinen ei ole tae tulevasta. On siis tärkeää varautua aina pahimpaan ja sijoittaa vain sen verran, kun on valmis häviämään. Tämä pätee kaikkien sijoitusten kohdalla.

Saksasta voit, tehdessäsi sijoitukset oikein, saada hyvät tuotot sekä osakkeiden että ETF-rahastojen muodossa.