Ruotsi sijoituskohteena

Ruotsin kuningaskunnalla on pitkä ja vaiherikas historia takanaan. Jo 1100-luvun alussa, syntyi Ruotsin itsenäinen valtio. Valtio kehittyi taloudellisesti ja poliittisesti kunnes 1300-luvulla mustasurma tappoi noin kolmanneksen koko Skandinavian väestöstä. Valtion kehitys koki pahan takaiskun ja vuonna 1397 perustettiin Kalmarin unioni Tanskan kuningatar Margareetan ehdotuksesta. Kalmarin unionin tarkoituksena oli auttaa Tanskaa taistelussa Hansaa ja pohjoissaksalaisia ruhtinaita vastaan. Hansaliitolla oli ylivalta Pohjois-Euroopassa, uhaten vakavasti Pohjois-Euroopan maita.

Ruotsi jättäytyi ulkopuolelle Kalmarin unionista vuonna 1523. Värikkäiden vuosisatojen myötä, Ruotsista muodostui omanlaisensa valtio, joka halusi jättäytyä muiden maiden konflikteista ulkopuolelle ja kehittää vain oman valtionsa toimintaa ja taloutta. Vuonna 2014 Ruotsi rikkoi Sveitsin rauhanennätyksen, juhlimalla 200-vuotista rauhaa.

Tammikuussa vuonna 1995 Ruotsi liittyi useiden maiden tavoin Euroopan unioniin, ollen sen kolmanneksi suurin maa. Ruotsi on myös Yhdistyneiden Kansakuntien, Pohjoismaiden neuvoston, Euroopan neuvoston, Maailman kauppajärjestön sekä OECD:n jäsen. Vuonna 2022 Ruotsi haki myös Naton jäsenyyttä yhdessä Suomen kanssa.

Ruotsin kuningaskunta kuuluu Pohjoismaihin ja sijaitsee Pohjois-Euroopassa, Suomen ja Norjan välissä. Ruotsi on kooltaan Pohjoismaiden suurin maa sekä koko Euroopan mittakaavassa Ruotsi on viidenneksi suurin maa. Sen pääkaupunki on Tukholma. Ruotsissa asuu yli 10 miljoonaa ihmistä ja hiukan vajaa 90 % heistä asuu kaupunkialueilla maan keski- ja eteläosissa.

Ruotsi sijoituskohteena

Ruotsin kuningaskunta on perustuslaillinen monarkia ja parlamentaarinen demokratia. Lainsäädäntövaltaa ylläpitää 349-jäseninen yksikamarinen parlamentti. Parlamentin jäsenet valitaan neljän vuoden välein vaaleilla.

Ruotsi on hyvin pitkälle kehittynyt valtio monilta osin. Se on erittäin korkealla tasolla ihmisten yleisen elämänlaadun, terveydenhuollon, koulutuksen ja ihmisten suojelun osalta. Ruotsilla on vaurautta, siellä on paljon kansalaisvapauksia, se on taloudellisesti hyvin kilpailukykyinen ja siellä vallitsee sukupuolten tasa-arvo ja työelämän osalta työntekijöiden tulotasa-arvo. Ruotsi ylläpitää pohjoismaista sosiaalihuoltojärjestelmää, joka tarjoaa kansalaisilleen yleistä terveydenhuoltoa ja korkea-asteen koulutusta.

Useat ruotsalaiset yhtiöt ovat globaaleja johtajia eri toimialoilla. Muun muassa Abloy (Assa Abloy) on lukkotoimialan maailman kärkeä, teollisuuden edelläkävijä automaatiossa on ehdottomasti ABB ja yksi maailman johtavista kuorma-autojen valmistajista on Volvo.

Ruotsilla on myös pitkälle kehittyneet kauppasuhteet naapurimaihinsa. Muun muassa Tanskaan. Ruotsin ja Tanskan välille on rakennettu siltatunneli, nimeltään Juutinrauma. Juutinrauma yhdistää Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan ja Ruotsin Malmön, yhden Ruotsin suurimmista kaupungeista.

Ruotsalaiset osakkeet

Tukholman pörssillä ja osakemarkkinoilla on pitkä historia. Pörssissä on listattuna useita pankkeja sekä perinteisiä teollisuus- ja teknologiayhtiöitä eri aloilta. Pörssiin listatut yritykset ovat luonteeltaan suuria, innovatiivisia, vakaita, pitkäänkin alalla toimineita ja maailman johtavia yrityksiä tulevaisuuden teknologiassa. Muun muassa informaatio- ja viestintäteknologioiden ja -palvelujen toimittaja Ericsson, on ollut olemassa yli sata vuotta.

Tukholman pörssi on pelikenttä monipuolisille tech-yrityksille ja pörssin listoille mahtuu myös useita pieniä kasvuhakuisia yrityksiä osakkeineen. Muun muassa nämä ruotsalaiset osakkeet ovat olleet todella haluttuja sijoittajien keskuudessa viime vuosien aikana. Jos mielit sijoittaa pohjoismaisille osakemarkkinoille, niin näitä kohteita sinun kannattaa ainakin harkita:

  • kansainvälisesti toimiva vähittäiskaupan konserni Hennes & Mauritz (H&M),
  • sijoitusyhtiö Investor AB,
  • osake- ja rahastovälittäjä sekä nettipankki Nordnet AB,
  • lääkealan pörssiyhtiö AstraZeneca,
  • informaatio- ja viestintäteknologioiden ja -palvelujen toimittaja Ericsson,
  • liikepankki Swedbank,
  • henkilö- ja kuorma-autoja valmistava Volvo,
  • sijoitusyhtiö Kinnevik,
  • monikansallinen teleoperaattori Telia sekä
  • Internet-palvelualalla toimiva rahapeliyhtiö Evolution Gaming.

Edellä mainitut yritykset sopivat erityisesti pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Muista kuitenkin, että ennen sijoittamisen ja kaupankäynnin aloittamista, sinun tulee ymmärtää osakekauppoihin liittyvät riskit. Kaikenlainen kaupankäynti globaaleilla osakemarkkinoilla sisältää aina korkean riskin, joka ei sovi kaikille.

Katso suosituimmat ruotsalaiset osakkeet Nordnetissa.

Ruotsin talous

Ruotsia ihannoidaan sen laajan raudan ja teräksen tuotannosta. Mineraalit ovat aina olleet tärkeä osa Ruotsin taloutta. Ruotsi onkin tuottanut jo vuosia suurimman osan Euroopan malmivaroista. Ennen teollistumisen aikaa, Ruotsin talous perustui rautamalmiin ja puuhun. Maan merkittävimpiä omavaraisuutta kasvattavia luonnonvaroja ovat sinkki, rautamalmi, kupari, lyijy, hopea, uraani ja puu.

Nykyään talous nojaa yhä voimakkaammin muun muassa metalli- ja kemianteollisuuteen. Sen merkittävimpiä vientituotteita ovat koneet, rauta, malmi, moottoriajoneuvot sekä metsätaloustuotteet. Ruotsin ulkomaankaupan perustana toimivat puutavaratuotanto, vesivoiman tuottaminen ja rautamalmi.

Maan bruttokansatuote koostuu eniten palveluista. Metsätalous tulee toisena, koska Ruotsi on Kanadan jälkeen maailman toiseksi suurin havupuusta tehdyn sahatavaran viejä. Maatalous tuottaa pienimmän osan BKT:stä ja työllistääkin alle prosentin koko maan työvoimasta. Maan maatalous tuottaa ohraa, vehnää, sokerijuurikasta, lihaa sekä maitoa.

Ruotsin tärkeimmät pörssit

Osakemarkkinat ovat aina olleet sijoittajille äärimmäisen houkuttelevia. Onhan osakemarkkinoilla listattuna menestyviä sekä suuria että pieniä, globaalejakin, yrityksiä. Tukholman pörssi on yksi maailman isoimmista pörsseistä.

Pörssin omistaa Tukholman kaupunki. Tukholman pörssitalo (Börshuset) sijaitsee ansaitusti Ruotsin pääkaupungissa, Tukholman vanhassakaupungissa, aivan Stortorgetin pohjoislaidalla. Pörssitalo sijaitsee historiallisesti arvokkaalla paikalla. Sen paikalla sijaitsi aikanaan Tukholman vanha raatihuone.

Ruotsin pörssi ‒ Tukholman pörssi

Stockholmsbörsen eli Tukholman pörssi perustettiin vuonna 1863 ruotsalaisten osakkeiden markkinapaikaksi. Vuonna 1998 se siirtyi Optionsmäklarna AB:n (OM AB) omistukseen ja myöhemmin vuonna 2003 pörssiyhtiö yhdistyi Helsingin pörssin omistaneen HEX Oy:n kanssa OM HEX AB:ksi (myöhemmin nimi muuttui OMX AB:ksi). Vuoden 2008 helmikuuhun asti OMX AB operoi Tukholman ja Helsingin pörssien lisäksi myös Kööpenhaminan, Islannin, Riian, Tallinnan ja Vilnan pörssejä. Tämän jälkeen yhtiön omistaja on ollut NASDAQ OMX Group, Inc.

Tukholman pörssissä noteerattujen osakkeiden hintakehitystä kuvataan OMXS- ja OMXS30-indekseillä. OMX AB julkaisee Pohjoismaista listaa eri maiden (Helsingin, Tukholman, Kööpenhaminan ja Islannin) pörsseissä noteerattujen osakkeiden hinnoista. Pörssejä ei ole koskaan yhdistetty, vaikka ne toimivat OMX AB:n alaisuudessa. Jokaisen maan pörssit toimivat edelleen erillisinä pörsseinään, kukin oman maansa lainsäädännön alaisena.

Katso markkinakatsaus Ruotsin osakkeista.

Sijoittaminen Ruotsiin

Ruotsiin sijoittaminen on kannattavaa. Ruotsin kruunun kurssi on pudonnut viime vuosien aikana aika paljon. Se on hyödyttänyt eritoten ruotsalaisia yrityksiä, jotka harjoittavat globaalia vientiä. Kurssin muutoksen vuoksi, globaaleista ruotsalaisista yrityksistä on tullut entistä kilpailukykyisempiä.

Jos Ruotsin pörssiin listatut yhtiöt kiinnostavat, nappaa talteen kolme kovaa vinkkiä:

Hajauta riskit: Hajauttamalla riskit erilaisiin ja eri kokoisiin sijoitusyhtiöihin, minimoit omat riskisi menettää sijoituksesi ja toisaalta kasvatat mahdollisuuksiasi saada tuottoja ehkä vasta tällä hetkellä kasvupotentiaalin omaavilta yrityksiltä.

Kunnioita 100-vuotiaita: Ruotsista löytyy monia hyvin menestyneitä, vakavaraisia yrityksiä kuten Ericsson, Volvo, Assa Abloy ja SKF. Nämä yhtiöt ovat olleet olemassa vuosikymmeniä, jotkut jopa vuosisatoja. Näillä yrityksillä on korkea osakkeen arvo, ja ne ovat olleet vuosien ajan edelläkävijöitä alansa kehityksessä.

Sijoita tulevaisuuteen: Tukholman pörssissä on listattuna monia erilaisia ison kasvupotentiaalin omaavia yrityksiä. Varsinkin ne yhtiöt, jotka suunnittelevat ja kehittävät tietokone- ja mobiilipelejä, ovat nyt suosittuja.

Lue asiantuntijan vinkit sijoittamiseen.

Ruotsi – ETF-rahastot

ETF eli Exchange Traded Fund on indeksirahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa erityisesti ulkomaisissa pörsseissä. Indeksirahastossa käydään kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. ETF-rahastot ovat nousseet viime vuosina suureen suosioon sijoittajien keskuudessa, koska se tarjoaa myös piensijoittajille useita tuottavia sijoituskohteita.

Markkinakatsaus Ruotsin indeksirahastoihin.

Näin pääset alkuun Ruotsin osakemarkkinoilla

Voit aloittaa sijoittamisen esimerkiksi kertasijoituksella laittamalla hajautetun sijoituksen Ruotsin osakemarkkinoille. Sijoittamisen voi aloittaa myös sijoittamalla suoraan kansainvälisiin tuotemerkkeihin, kuten lukkoja valmistavaan yritykseen Assa Abloyhyn, vaateliike Hennes & Mauritziin (H&M) tai koneita ja laitteita valmistavaan Electroluxiin. Ennen sijoittamista on kuitenkin hyvä ottaa selvää yrityksen taustoista, liikevaihdosta ja talouden historiallisesta kehityksestä. Näin pystyt optimoimaan omat mahdollisuutesi kyseisten yritysten osakemarkkinoilla ja pohtimaan onko sijoituksilla tuottomahdollisuuksia.

Katso suosituimmat ruotsalaiset osakkeet Nordnetissa.