Ranska sijoituskohteena

Ranskan tasavalta on 67,5 miljoonan asukkaan tiheään asuttu valtio Länsi-Euroopassa. Ranskalla on useita merentakaisia alueita omistuksessaan. Ranska on pinta-alaltaan kolmanneksi laajin valtio Euroopassa. Isompia ovat vain Ukraina ja Venäjä.

Ranska on yli 1 100 vuotta vanha valtio. Se on yksi Naton ja Euroopan unionin perustajajäseniä sekä Yhdistyneiden kansakuntien ja YK:n jäsen. Ranska on teollisuusmaa, mutta myös yksi tärkeimmistä Europan maatalousmaista. Ranskassa valmistetaan valtaosa maailman viineistä ja se taitaakin olla kaikkein tärkein maan vientituotteista. Lisäksi Ranska on äärimmäisen suosittu matkailumaa. Siellä vierailee yli 90 miljoonaa matkailijaa vuoden ympäri.

Ranska sijoituskohteena

Vuonna 2021 Ranskan BKT eli bruttokansantuote oli noin 3 biljoonaa dollaria. Ostovoimakorjattuna samainen luku oli noin 3,4 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Ranskan kansantalous on samoilla linjoilla Iso-Britannian kanssa.

Noin 80 prosenttia Ranskan bruttokansantuotteesta muodostuu erilaisista palveluista, pyöreästi 18.5 % teollisuudesta ja 2 % maataloudesta. Ranska kuuluu teollisuusmaiden G7-ryhmään (ent. G8, nykyisin tavataan ilman Venäjää) ja on osa myös Maailman kauppajärjestöä. Ranskan valuutta on euro.

Valtio omistaa Ranskassa melkeinpä monopolimaisesti vielä monista yrityksistä muun muassa pankkialalla, energia-alalla sekä kuljetus- ja tietoliikennealoilla. Ranskan teollisuuden tärkeimpiä vientituotteita ovat lentokoneet, autot, koneet, kemikaalit ja elektroniikka.

Ranskalaiset osakkeet

Sijoittaessasi Ranskan osakemarkkinoille, sijoitat Euroopan suurimpiin ja menestyneimpiin yrityksiin. Ranskalaiset yritykset ovat olleet olemassa jo vuosikymmeniä ja niiden toiminta on hyvin stabiilia.

Sijoittamalla ulkomaisiin osakkeisiin, hajautat riskisi menettää sijoituksesi ja vakautat osakesalkkuasi myös maantieteelliseltä kannalta. Pitkällä aikavälillä, osakesijoitukset ovat riskialttiita, mutta tuottoisia tuotteita.

Laita nämä yritykset seurantaan ja osakekannat harkintaan, jos mielit Ranskan osakemarkkinoille:

 • informaatioteknologia-, konsultointi- ja ulkoistuspalveluja tarjoava Capgemini,
 • mediakonglomeraatti Meta Platforms Inc (Facebook/FB),
 • vakuutusyhtiö AXA (CS),
 • media-alan yhtiö Vivendi (VIV),
 • alkoholituotteiden valmistaja ja jakelija Pernod Ricard (RI),
 • vähittäismyyntiin keskittynyt kauppaketju Carrefour (CA),
 • hotelli- ja ravintola-alan yritys Accor (AC),
 • pankki- ja sijoitusyhtiö BNP Paribas (BNP),
 • ajoneuvovalmistaja ja automerkki Peugeot (UG),
 • globaali lääkeyritys Sanofi (SAN),
 • Louis Vuitton -ylellisyystuotteita valmistava ja markkinoiva yritys LVMH Moët Hennessy (MC),
 • elintarviketeollisuuden yritys Danone (BN) sekä
 • ajoneuvovalmistaja Renault (RNO).

Lue lisää osakkeista ja niiden ostosta

Ranskan talous

Markkinavetoinen sekatalous kuvaa hyvin Ranskan taloutta. Ranska on vajaassa 120 vuodessa kehittynyt maatalousvaltaisesta valtiosta teollisuusvaltaiseksi ja siitä edelleen vielä palveluvaltaiseksi valtioksi. Kehitys on ollut huimaa ja hyvinkin kannattavaa talouden kannalta. Ranskan talous lähti voimakkaaseen kasvuun heti toisen maailmansodan jälkeen. Ensin kehittyi Pohjois-Ranska ja sittemmin Etelä-Ranskan kehitys on kirinyt pohjoisen edelle.

Ranskassa tuotetaan runsas määrä erilaisia elintarvikkeita ja suurin osa Ranskan maa-alasta on viljelysmaata. Ranska onkin EU:n johtava maatalousmaa, ja tunnetuin viineistään. Vientituotteiksi Ranskan maataloudesta saadaan vehnää, maissia, ohraa ja sokerijuurikasta. Burgund, Champagne, Bordeaux ja Rhônen laakso ovat pyhitettyjä viininviljelyyn.

Ranskan maataloudessa on hauska erikoisuus siinä, että maassa tuotetaan ns. kotimaisia banaaneja ja sokeriruokoa. Tämä johtuu siitä, että tuotanto tapahtuu Ranskan departementissa Guyanassa Etelä-Amerikassa.

Teollisuus on keskistetty Ranskassa pohjoiseen ja maatalous eteläosaan maata. Suurin osa teollisuuden johtavista yrityksistä on ollut valtion omistuksessa, mutta viime vuosina Ranska on hellittänyt omistuksistaan ja on alkanut yksityistää omistuksiaan. Merkittäviä teollisuuskaupunkeja ovat muun muassa Pariisi, Nantes, Lyon, Marseille ja Toulouse.

Ranskan tärkeimmät pörssit

Mitä tulee mieleen, kun ajatellaan Ranskaa? Eiffel-torni, maailman kuuluisin maalaus Mona Lisa, erilaiset viinit, maittavat ruuat, muoti, Louis Vuitton ja rakkauden kaupunki Pariisi. Jos olet kiinnostunut Ranskan tarjoamista elämyksistä, niin eräänlaisia kiinnostavia tuotteita olisi tarjolla myös Ranskan pörssissä.

Ranska on Euroopan Unionin toiseksi suurin talousmahti. Saksan tuntuu olevan ikuinen ykkönen. Ranskan pörssistä löytyy mielenkiintoinen valikoima erilaisia koukuttavia yrityksiä, kuten Pörssistä löytyvät esimerkiksi luksusmerkkien emoyhtiöt kuten Louis Vuitton, Céline, Loewe, Dom Pérignon, Moët & Chandon, Tiffany & Co. sekä Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga ja Saint Laurent.

Ranskan pörssi ‒ Pariisin pörssi

Pariisin pörssi eli Paris Bourse (Euronext Paris/Paris Stock Exchange) on Ranskan ainoa pörssi. Se on ollut toiminnassa 1700-luvulta asti. Pariisin pörssi on osa Euroopan unionin perustamaa Euronextia. Siihen kuuluvat Pariisin pörssin lisäksi muun muassa pörssit Amsterdamista, Lissabonista ja Brysselistä.

Euronext Parisista löytyy isoja yrityksiä kuten vakuutusyhtiö AXA ja finanssiyritys BNP Paribas. Pörssissä on valittavissa sijoitussalkkuunsa myös rengasyritysten ykkönen Michelin.

Euronext Pariisissa voi käydä kauppaa näillä rahoitusvälineillä:

 • osakkeet,
 • joukkovelkakirjat (joukkolainaosasto),
 • optiot ja
 • sertifikaatit (NextWarrants).

Pariisin pörssi on auki arkisin 9.00–17.30 (Ranskan aikaa).

Katso markkinakatsaus Nordnetissa.

Sijoittaminen Ranskaan

Ranskan tärkeimmät teollisuuden toimialat ovat teräksen tuotanto, autojen, lentokoneiden, aseiden ja erilaisten koneiden valmistus sekä öljynjalostus. Lisäksi erilaiset tekstiilit ja kemikaalit ovat tärkeitä muun muassa viennin kannalta.

Ranskan mineraalivarat ovat vähäiset. Ranskasta löytyy rautamalmia, sinkkiä ja uraania. Suurin osa maan sähköenergiasta tuotetaan ydinvoimalla. Sen suurimmat ydinvoimayhtiöt ovat Areva, EDF ja GDF Suez. Euroopan unionin parlamentti kannatti taannoin komission esitystä luokitella ydinvoima ja maakaasu vihreiksi sijoituskohteiksi. Talous- ja ympäristövaliokunnat eivät olleet aluksi samaa mieltä, mutta lopulta ehdotus sai enemmistön kannatuksen. Kestävän kehityksen ja ympäristövastuullisen toiminnan kannalta, EU:ssa tarvitaan yksityisiä investointeja ja sijoittajia myös kaasuun ja ydinvoimaan.

Ranska on helppo markkina-alue kaikille sijoittajille Euroopassa, koska sijoittaminen tapahtuu euroissa. Valuutan vaihdosta tai siitä aiheutuvista kustannuksista ei tarvitse huolehtia. Ranskan pörssissä on kuitenkin käytössä paikallinen 0,3 prosentin rahoitustransaktiovero osakkeiden kauppasummasta.

Lue asiantuntijan vinkit sijoittamiseen.

Ranska – ETF-rahastot

ETF (exchange-traded fund) on indeksirahasto. Sen osuuksilla käydään kauppaa erityisesti ulkomaisissa pörsseissä. ETF-rahastot ovat suosittuja sijoituskohteita etenkin ammattilaissijoittajien keskuudessa. Ne tarjoavat myös piensijoittajille useita tuottavia sijoituskohteita. ETF-rahastot sopivat hyvin aloittelevillekin sijoittajille.

Mitä ovat ETF-rahastot? ETF-rahastot ovat pörssirahastoja. Ne ovat tyypillisesti passiivisia rahastoja, jotka seuraavat aktiivisesti osake- tai joukkovelkakirjaindeksiä. ETF-sijoitusrahastot taas sijoittavat muihin asioihin, kuten hyödykkeisiin ja kiinteistöihin.

Eräs ranskalainen varainhoitaja on tuomassa Euroopan markkinoille ensimmäisenä krypto-ETF:n. Se seuraa aktiivisesti kryptovaluutta Bitcoinin hintaa. Tuleva ETF-tuote avaa sijoittajille uuden vaihtoehdon, mutta sen tuomat hyödyt riippuvat täysin sijoittajasta ja sijoittajien määristä markkinoilla. Krypto-ETF:n vahvuuksia tulevat olemaan erityisesti sen hajauttaminen ja turvallisuus.

Lue lisää ETF-rahastoista.

Näin pääset alkuun Ranskan osakemarkkinoilla:

Mietityttääkö sinua sijoittaminen ja sen aloittaminen? Sijoittamisen aloitus käytännössä koetaan usein hankalaksi. Laadi itsellesi sijoittamiseen kokonaisbudjetti ja pitkän ajan suunnitelma tavoitteista. Mitä paremmin tunnistat omat taloudelliset tavoitteesi ja sijoittamisen riskit, sitä paremmin uskallat harkita osake- ja rahastosijoittamista. Myös sijoitusten hajauttaminen yli oman maan rajojen on suotavaa. Jos haluat tuottoa varoillesi, lue asiantuntijoiden vinkit ennen kuin aloitat sijoittamisen.

Kun sijoitat ja hajautat sijoituksiasi monipuolisesti ulkomaisiin osakkeisiin ja rahastoihin, saat pitkällä aikavälillä mukavan varallisuuden säästöön. Valtaosa ranskalaisista yrityksistä on toiminut jo vuosikymmeniä, ellei satoja vuosia. Jos mielit Ranskan osake- tai rahastomarkkinoille, ota seurantaan ainakin nämä pitkän ajan sijoittamiseen sopivat potentiaalit: Peugeot, Capgemini, Facebook (FB), AXA (CS) ja Vivendi (VIV).

Kansainvälisiltä sijoitusmarkkinoilta löytyy suuri joukko johtavia ranskalaisia yrityksiä, joista suurin osa on myös Pariisin pörssissä.

Aloita sinäkin sijoittaminen