Rahoituspalvelut sijoituskohteena

Säästämällä saa erinomaisesti sekä hallittua omaa talouttaan, mutta myös kerrytettyä varallisuutta pitkällä aikavälillä. Säästöjen avulla voi varautua yllättäviin menoihin ja säästöt toimivat konkreettisena apurina normaalissa arkielämässä. Tilille säästäminen, ilman isoja korko-odotuksia, ei tuota yhtään ylimääräistä rahaa eli tuottoa varoille. Siksi ehdotammekin että alkaisit sijoittaa, sijoittaa omaan tulevaisuuteesi.

Sijoittaminen on askel kohti tulevaisuuden unelmia

Yksinkertaisimmillaan sijoittamisella tarkoitetaan sijoituskohteiden ostoa, hallussapitoa ja sijoituskohteiden myymistä tarkoituksena tehdä voittoa. Sijoittaminen on niin sanotusti pidemmälle vietyä säästämistä, koska sijoittamalla varojasi johonkin tiettyyn rahastoon, pankkiin, yhtiön osakkeisiin tai ETF-rahastoihin otat riskin menettää sijoittamasi summan tavoitellessasi isoja tuottoja. Se on riskinottoa osake- ja pääomamarkkinoilla, erilaisten rahoitusinstrumenttien ostamista, niiden säilyttämistä sekä pois myymistä.

Pitkäaikaisella sijoittamisella voi kuitenkin ansaita hyvän pääoman tulevaisuuden hankintoihin, unelmien lomamatkaa varten, eläkepäivien tueksi tai esimerkiksi lasten tulevaisuuden turvaamiseksi. Jokainen unelmoi jostakin. Mistä sinä unelmoit?

Aloita sijoittaminen asiantuntijoiden vinkeillä

Rahoituspalvelut sijoituskohteena

Suurin osa suomalaisista sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin tai rahastoihin, mutta muitakin vaihtoehtoja on:

 • talletustilit ja korkorahastot,
 • ETF-rahastot,
 • kiinteistöt,
 • raaka-aineet sekä
 • erilaiset pankkien tarjoamat johdannaiset eli henkilökohtaisesti sijoittajalle kootut sijoituspaketit.

Rahoituspalvelut kattavat pääsääntöisesti pankkien ja muiden rahoituslaitosten rahoituksen välityksen ja sitä palvelevan toiminnan lukuun ottamatta vakuutus- ja eläkepalveluja. Arvo-osuustilin avaaminen pankkiin ja sijoittamisen aloittaminen eivät ole nykyään enää kalliita toimenpiteitä yksityissijoittajille. Muun muassa nettisijoittamiseen erikoistuneen Nordnetin tulo sijoitusmarkkinoille on johtanut siihen, että tavallisten pankkien on ollut pakko laskea sijoittamisen hintoja.

Mihin kannattaa sijoittaa?

Osuuspankissa sijoittaminen on helppoa

Rahasto- ja osakesäästämiseen pääsee käsiksi avaamalla Osuuspankkiin arvo-osuustilin. Jos olet jo ennestään Osuuspankin eli OP:n asiakas, voit avata arvo-osuustilin ja arvopaperisäilytykseen tarvittavat palvelut suoraan omasta verkkopankista. Muussa tapauksessa, jos sen tarjoamat sijoittamisen palvelut kiinnostavat sinua, voit ottaa yhteyttä lähimpään Osuuspankkiisi tai soittaa palvelunumeroon.

Osuuspankki tarjoaa hyviä vaihtoehtoja sijoittamiseen ja arvopaperikauppaan. Oli omana tavoitteena sitten taloudellinen riippumattomuus, eläkekassan kerryttäminen tai vain talouden perusperiaatteiden opiskelu sijoittamisen kautta, arvo-osuustilin avaaminen on nykyään helppoa.

Tiesithän, että voit myös siirtää nykyisestä pankistasi arvo-osuustililläsi tai Arvopaperikeskuksessa säilytyksessä olevat sijoituksesi helposti Osuuspankkiin. Kun liityt OP:n omistaja-asiakkaaksi ja keskität pankkipalvelut Osuuspankkiin, saat keskittämisalennusta. Kannattaa siis miettiä, siirtääkö sijoituspalveluiden ohella samaan pankkiin myös esimerkiksi asuntolainan, kulutusluotot ja vakuutukset.

Sijoittaminen OP:n kautta

Nordeassa saat monipuoliset sijoitustuotteet
Toisin kuin Osuuspankilla, Nordealla ei ole käytössään erillisiä kaupankäyntipalveluja, vaan ainoastaan yksi maksuton kaupankäyntialusta, jota voi täydentää haluamillaan lisäpalveluilla. Jotta pääset sijoittamaan Nordean kaupankäyntialustalla, sinulla tulee olla arvo-osuustili tai osakesäästötili. Sijoittamisen aloittamiseksi avataan arvo-osuustili, jolla voi käydä kauppaa kaikilla sijoittamiseen liittyvillä tuotteilla tai sitten pelkästään osakesijoittamista varten tarkoitettu osakesäästötili.

Tilin avaaminen tapahtuu Nordean verkkopankin sivuilta vaivattomasti ja nopeasti. Maksuton kaupankäyntipalvelu Nordea Investor sisältää mahdollisuuden sijoittaa kotimaisiin ja ulkomaisiin osakkeisiin ja ETF:in, warrantteihin, sertifikaatteihin. Lisäksi ilmaisesta palvelusta saa viikkoraportin sijoittamiseen liittyen.

Nordean kaupankäyntialustaa suositellaan vain Nordean asiakkaille ja sellaisille henkilöille, joille varallisuutta on kertynyt kiitettävästi jo etukäteen. Lisäpalveluiden ansiosta, Nordealla on tarjota asiakkailleen kattava sijoitustuotevalikoima. Nordea tarjoaa erilaisia sijoitusratkaisuja henkilöasiakkaille ja institutionaalisille sijoittajille, muun muassa Private Banking -järjestelmänsä kautta suurimmille ja arvokkaimmille sijoittajille sekä yrityksille.

Sijoittaminen Nordeassa

Nordnet on kattava pohjoismainen sijoituspalvelu
Jos olet yhtään seurannut osakemarkkinoiden kehitystä, et ole voinut olla kuulematta sanaa Nordnet. Se on lyhyessä ajassa mullistanut osakemarkkinoita suomalaisten arvopaperisijoittajien kaupankäyntialustoilla. Nordnet on onnistunut tekemään sijoittamisesta sekä helppoa, nopeaa että edullista yksityisille sijoittajille netissä ja mobiililaitteilla. Se on luonut jalansijaa osakemarkkinoilla jo yli 30 vuoden ajan.

Alun perin Ruotsista kotoisin oleva osakkeita ja muita arvopapereita välittävä Nordnet perustettiin 1990-luvun puolivälin jälkeen. Ruotsista palvelu levisi muihin pohjoismaihin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, ja nykyään se on markkinajohtaja netin kautta käytävässä sijoittamisessa kaikissa pohjoismaissa.

Nordnet on kattava palvelu, jonka päätuotteita ovat osakkeet, kymmenet erilaiset ETF-indeksirahastot ja muut rahastot. Nordnetissa on pelkästään rahastoja yli 600 kappaletta ja mikä parasta, rahastot toimivat ilman merkintä- ja lunastuspalkkioita.

Lisäksi palvelusta voi ostaa helposti yhdellä toimeksiannolla esimerkiksi erilaisia pörssiosakkeita lähes kaikista maailman pörsseistä. Jos metsästät hyviä arvo-osakkeita, voit Nordnetin kautta päästä sijoittamaan helposti suoriin osakkeisiin.

Sijoittaminen Nordnetissa

Digitaalisiin rahoituspalveluihin sijoittaminen

Digitalisaatio on vaikuttanut rahoitusmarkkinoihin ja rahoituspalveluiden tarjontaan voimakkaasti. Digitalisaation myötä on syntynyt kymmeniä ellei satoja uudentyyppisiä rahoituspalveluja ja –malleja, jotka muokkaavat rahoitusmarkkinoita kiihtyvällä vauhdilla. Maailmantilanne, rahoitusmarkkinoiden muutokset ja hidastunut talouskasvu ovat vaikuttaneet voimakkaasti pankkisektoriin. Erilaisia rahoituspalveluita tarjoavia täysin digitaalisia yrityksiä on syntynyt haastamaan ja täydentämään nykyisiä rahoitusmalleja ja pankkisektoria.

Hakupalveluiden kautta, löytää jo kymmeniä erialaisia yrityksiä, jotka tarjoavat rahoituksen hakemista pitkälle automatisoituna prosessina. Myös sijoittaminen on tehty helpoksi, jolloin erilaisten rahoitustarpeiden tyydyttämisestä tulee sekä helppoa että kustannustehokasta. Tämä automatisoitu toimintamalli vetoaa niin helppokäyttöisyydellä kuin hinnalla, tuoden piensijoittajienkin ulottuville sellaisia sijoitusvaihtoja, jotka aikaisemmin olivat vain suurempien sijoittajien ulottuvilla.

Miksi kannattaa sijoittaa eikä vain säästää?

Säästämällä saat talteen vain tietyn valitsemasi summan ansiotuloistasi tietyllä aikavälillä, kasvattamatta tuottoa varoillesi. Kun taas sijoittamalla teet tuloja ansiotulojen lisäksi.

Sijoittamalla kerrytät varallisuutta. Kuten tiedämme, Suomessa verotetaan muun muassa ansiotuloja verotetaan ankarasti, jonka vuoksi varallisuutta on vaikea kerryttää pelkän ansiotulon turvin. Sijoittaminen onkin hyvä vaihtoehto kerryttää varallisuutta ja turvata tulevaisuuden taloudellinen jatkuvuus.
maksimoit tuotot ‒ matalakorkoinen säästötili ei tuota mitään. Ja hinku tuhlata jo kerätyt säästöt kasvaa. Esimerkiksi pankin säästötili, jossa korko on mitätön, summa ei vuosittaisella säästämisellä kasva ollenkaan. Yleensä säästötililtä pystyy myös nopeasti siirtämään rahaa käyttötilille ilman lisäkuluja, mikä laskee kynnystä säästöjen tuhlaamiselle.

Sen sijaan, että rahaa säästetään matalakorkoisella pankkitilillä, on järkevää, että rahaa sijoitetaan sopivalla riskillä ja pienillä kuluilla erilaisiin osakkeisiin tai rahastoihin. Toisin sanoen sijoittamista voi ajatella järkevänä tapana säästää, josta vielä suurella todennäköisyydellä saa merkittävää taloudellista hyötyä tulevaisuudessa.
Jos olet aloitteleva sijoittaja ja sinua kiinnostaa aloittaa osakesijoittaminen, kannattaa muistaa, että välityspalkkiot saattavat kertyä suuriksi, jos osakkeita ostaa pieniä määriä silloin tällöin. Osakesijoittamisen on katsottu olevan historian saatossa tuottoisin sijoitusmuoto verrattuna esimerkiksi rahastosijoittamiseen.

 • Vinkki:
  Mieti kuitenkin ennen kuin valitset sijoituskohteita, mitä varten ja miten pitkällä aikavälillä haluat sijoittaa varojasi?
 • Laadi suunnitelma, jolla varmistat, miten paljon on mahdollista kuukausittaisista tuloista laittaa sivuun ilman, että talous kärsii?
 • Sijoitusajan lisäksi tärkeimpiä kysymyksiä sijoitussuunnittelussa on oma riskinottokyky, oletko varovainen, maltillinen vai äärimmäisen tuottohakuinen sijoittaja? Muista myös, että monesti tilastoissa näkyvät sijoitustuotteiden historiallinen tuotto ja kehitys eivät ole tae tulevasta tuotosta.
 • On myös hyvä vaihtoehto, kerryttää säästöön isompi summa rahaa ja ostaa enemmän osakkeita kerralla. Pitkällä tähtäimellä sijoitukset tuovat taloudellista turvaa. Ja näin takaat itsellesi isomman tuotto-odotuksenkin.
 • Sijoittaminen kannattaa aloittaa sellaisen välittäjän kanssa, jonka itse kokee luotettavaksi ja joka tarjoaa edullisia vaihtoehtoja. Korkeat kulut syövät sijoitustuottoja.

Tutustu sijoittamiseen liittyviin oppaisiin.

Onnea maltillisten tuottojen metsästykseen!