Etusivu » Sijoittaminen » Peliala sijoituskohteena

Peliala sijoituskohteena

Osakesijoittaminen on kasvattanut kiinnostusta yhtä useamman kohdalla eikä sen aloittaminen vaadi sen suurempia vaatimuksia, sillä jokaisella kiinnostuneella on mahdollisuus aloittaa sijoittaminen tavalla jos toisella. Suurin ongelma syntyykin silloin, kun aletaan miettimään sijoituskohdetta. Tyypillisimmät mieltä askarruttavat kysymykset ovat: onko hyvä idea ostaa kuuluisia osakkeita vai pitäisikö sijoittaa johonkin omaan kiinnostukseen kohteeseen.

Tutustu eri sijoitusalustoihin

AlustaSijoituskohteetSiirry
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Sijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Sijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Sijoita kiinteistöihin joukkorahoituksen kauttaSiirryArrow
Tessin on ruotsalainen joukkurahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Tessinin tarjoavat sijoituskohteet sijaitsevat enimmäkseen Ruotsissa, mutta myös Suomessa.
Sijoita ETF-rahastoihinSiirryArrow
Lysa on ruotsalainen sijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa indeksi- ja ETF-rahastoihin matalilla palkkiolla.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin mm. Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin mm. Ruotsissa, Latviassa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Espanjaan, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
Sijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Sijoita lyhytaikaisiin lainoihinSiirryArrow
Robo.cash on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen lyhyt- ja pitkäaikaisiin kuluttaja- ja yrityslainoihin automatisoidusti. Robocash kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Kazakstaniin, Sri Lankaan, Singaporeen ja Filippiineille.
Sijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa pienlainoihin Virossa.
Sijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.

Huom!

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Pelialan kasvun kehitys

Nykyään pelaajien keski-ikä on yli 40 vuotta. Tämä ryhmä on aktiivisesti kiinnostunut pelialasta sekä heiltä löytyy myös rahaa mahdollisen vakityön ja sen tuoman varakkuuden ansiosta. Heidän kiinnostuksen kohteina ovat myös rahapelit, kuten esimerkiksi nettikasinoilla pelaaminen.

Viimeisten vuosian aikana pelialla on tapahtunut hurjaa kasvua.

Se on 2020-luvulla yksi maailman nopeimmin kasvavista aloista eikä laantumista ole näkyvissä lähivuosina, sillä pelaaminen on saavuttanut todella suuren suosion nykyihmisten keskuudessa.

Kiinnostukseen ovat tuoneet oman lisänsä myös esports-kilpapelaaminen, missä kilpaillaan suosituimpiin kuuluvien videopelien mestaruudesta miljoonien ihmisten seuratessa ympäri maailmaa.

Pelialan kasvua kuvaavat parhaiten numerot. Vuonna 2012 se oli 70 miljardia dollaria. Summa nousi 137 miljardiin dollariin vuoteen 2018 mennessä ja vuonna 2021 odotettu arvio oli yli 180 miljardia dollaria.

Sen kasvu on tällä hetkellä noin 11 prosentin luokkaa vuodessa, mikä on moninkertainen määrä verrattuna useiden maiden talouskasvuun.

Teknologia menestyksen salaisuutena

Peliala on päässyt kukoistukseen etenkin teknologian kehittymisen ja digitalisaation anisosta. Alan kokonaisarvo nousi huimasti ylöspäin mobiilipelaamisen tullessa kuvioihin mukaan ja tämän ansiosta noususuunta on edelleen aktiivinen.

Lisäksi suuret peliyritykset siirtyvät pilvipelaamista ja sen tuomia mahdollisuuksia kohden sekä tekevät siirtoja löytääkseen parhaimmat pelitrendit.

Uusia pelialan yrityksiä ilmestyy vuosittain satoja markkinoille ja jokainen niistä joutuu lanseeraamaan jotain uutta, sillä alan kilpailu on kovaa. Sovelluskauppojen ansiosta menestyspelien julkaiseminen on helppoa ja sen myötä on mahdollista saada myös maailmanlaajuista asiakaskuntaa. Pelkästään Suomessa on olemassa jo yli 300 pelialan yritystä.

Pelialan edustus pörsseissä

Sijoittamisen kannalta aika on otollinen. Pörssien suhteen pelialalta löytyy useita vaihtoehtoja. Suomessa jopa Helsingin pörssiin on listautunut useampi suomalainen yritys, kuten Supercell, Remedy ja Rovio, mutta maailmalta löytyy tätäkin monipuolisemmin valinnanvaraa.

Esimerkkinä Ruotsi on rahapelaamisen mallimaa. Sieltä on maailmalle ponnistaneet suuret pelikonsernit, kuten oman alansa palkituimmat LeoVegas ja Betsson Group sekä pelijätti Evolution, joka otti mukaansa toisen ruotsalaisen valmistajajätin NetEntin.

Atlantin toiselta puolelta löytyy tunnetut suuret peliyritykset, kuten Nintendo, Electronic Arts ja Activision Blizzard sekä pelien myyntipuolelta tutut nimet Gamestop ja Amazon.com, joka kuuluu pelialan suurvoittojen kerääjien. Kaikki nämä löytyvät New Yorkin NASDAQ-pörssistä.

Suurimmat voitot startupeista

Pitkällä aikavälillä pelialan startup-yrityksillä voidaan kerätä huomattavasti paremmat sijoitustuotot kuin nykyään suosituilla, uransa huipulla elävillä peliosakkeilla.

Startupin osakkeet ovat hinnaltaan halpoja, mutta menestyksen myötä arvo voi moninkertaistua jopa parissa vuodessa. Niihin sijoittamiseen sisältyy kuitenkin aina enemmän riksejä kuin suuriin yrityksiin sijoittaessa, mutta harva pystyy tekemään suuria voittoja, jollei ota riskejä.

Parhaimpana sijoitustaktiikkana toimii varojen hajauttaminen mahdollisimman monelle alalle ja toimijalle. Yksi osa niistä voidaan helposti siirtää startupeille ja niitä voidaan aina tasaisin väliajoin tasapainotella sekä siirrellä toimijoilta toiselle.

Pelialan ABC

Pelialasta kiinnostuneen sijoittajan olisi hyvä tietää tiettyjä asioita ja termejä ennen kuin valitsee yhtiötä, johon sijoittaa. Suurimmat osat näistä termeistä ovat tärkeitä erityisesti mobiilipeleille sekä tietokonepeleille, tosin yhä kasvavissa määrin myös konsolipeleille, joiden prosessi on muuttumassa yhä vaan lähemmäksi mobiilipelien maailmaa.

ARPDAU (average revenue per daily user) tarkoittaa keskimääräistä liikevaihtoa per päivittäinen käyttäjä. Tämä luku kertoo minkä verran paljon pelaavilta pelaajilta kuluu rahaa peliin. Se onkin erityisen tärkeä niille mobiilipeleille, mitkä ovat käytännössä aina free-to-play.

ARPMAU (average revenue per monthly user) kertoo kuukausittaisen liikevaihdon per käyttäjä.

GAAS (game as a service) tarkoittaa, että peli on lisensoitu ja sen kehitys tapahtuu yhdessä pitkäaikaisesti lisenssin omistajan kanssa. Pelinkehittäjä vastaa julkaisusta ja sen kehityksestä julkaisemisen jälkeen. Etenkin First North-listalta löytyvä Next Games on erikoistunut lisensioituihin peleihin.

DAU-luvulla tarkoitetaan päivittäisiä kirjautuneita käyttäjiä. Mitä suurempi luku on, sitä suurempi määrä aktiivisia pelaajia pelillä on. Se kertoo usein myös tulovirtojen potentiaalista.

In App-myynti tarkoittaa myyntiä sovelluksen sisällä. Pelit sisältävät useita ominaisuuksia, joita pelaaja voi ostaa edetäkseen pelissä nopeammin. Tämä onkin käytännössä se syy, miksi mobiilipelit usein tekevät enemmän rahaa pitkällä aikavälillä mitä perinteiset videopelit.

Konversioluku tarkoittaa pelissä tapahtuvaa rahankäyttöä. Se kertoo kuinka suuri osuus pelaajista on laittanut rahaa peliin tietyn ajanjakson sisällä. Suuri luku kertoo siitä, että peli muuttuu tehokkaasti rahaksi. Luku kertoo myös kuinka paljon suuri osa pelaajista on kuluttanut peliin rahaa esimerkiksi 30 päivää lataamisen jälkeen.

Maksetut lataukset kertovat pelin latauksien määrän kohdistettua markkinointia apukeinona käyttäen. Mitä suurempi on suhde orgaanisiin latauksiin, sitä enemmän yhtiön tarvitsee panostaa markkinointiin.

Monetisaatio eli mitä enemmän pelaajat kuluttavat rahaa pelin sisällä esimerkiksi In app -palveluihin, sitä paremmin peli monetisoi.

Retentio kertoo pelin koukuttavuudesta. Mitä korkeampi retentio, sitä useammat pelaajat palaavat pelaamaan peliä päivästä ja kuukaudesta toiseen.

Se onkin myös yksi tärkeimpiä mittareita pitkällä aikavälillä, koska loppujen lopuksi vain korkean retention omaavat pelit pystyvät tarjoamaan muutakin kuin hetken ihmeitä. Jos uusi peli ei menesty, alkaa peliyhtiön aika nopeasti muuttua kannattamattomaksi.

Kannattaako peliyhtiöihin sijoittaa?

Peliala kuuluu osana voimakkaasti kasvaviin aloihin, mutta se on silti epävakaa markkina-alue sijoittajan näkökulmasta tarkasteltuna.

Rahapelaaminen on siirtynyt nykyään yhä enemmän nettiin ja yhä useamman suomalaisen pelipaikkana toimivat ulkomaiset rahapeliyhtiöt.

Useille tuttuihin pelialan brändeihin lukeutuvat muun muassa Rovion Angry Birds, Supercellin Clash of Clans ja rahapeleistä esimerkiksi Kindredin Otto kasino.

Sijoittajan olisi tärkeää ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua yritykseen ja brändiin kokonaisvaltaisesti sekä tutustua myös eri peliyhtiöiden kasvustrategiaan.

Esimerkiksi kahden suurimman nousijan Rovion ja Remedyn, tilanne ja liiketoiminta eroavat toisistaan: Remedy on edennyt tasaisesti linjassa omaan strategiaan, kun taas Rovion toiminta on ollut vaihtelevampaa.

Siinä missä Rovion liiketoiminta elää data-analytiikan ja käyttäjähankinnan investointien mukana, Remedyn hankkeet ovat pitkäaikaisia projekteja, mitkä eivät ole niinkään alttiita kvartaalien heilautuksille. Rahapelit ovat myös kovan turbulenssin keskellä Suomessa ja muualla maailmalla.

Yhteenveto

Osakesijoittamisessa, kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa on aina omat riskinsä. Peliala on vielä suhteellisen nuori, joten sen ennustettavuus on luonnollisesti myös hieman haastavampaa verrattuna perinteisempiin toimialoihin.

Tästä huolimatta pelien suosio tulee todennäköisesti jatkamaan kasvuaan entisestään mitä pitemmälle ajassa mennään.

Pelit kuuluvat nykyään jo osana valtavirtaa ja tämä ei todennäköisesti tule koskaan enää muuttumaan. Lisäksi pelaavia ihmisiä ei nykyään enää luokitella ns. nörteiksi, joten samanlaista negatiivista asennetta pelaajia kohtaan ja leimaantumisen vaaraa ei ole enää, mitä ennen muinoin.

Pelialan suosio tuleekin aiheuttamaan sen, että pelialan osakkeissa voi olla paljonkin mielenkiintoisia mahdollisuuksia erityisesti pitkän tähtäimen sijoittajia ajatellen.

Oikeat peliyhtiöt valitakseen on kuitenkin ensin tutustuttavat niihin kokonaisvaltaisesti, kuten esimerkiksi brändeihin ja kasvustrategiaan.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknolgia
Biotech Bitcoin (BTC) Clean Energy Crypto-ETF Digitalisaatio
Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus Energia Esports & Gaming Ethereum (ETH)
Fintech Hyödykkeet Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet
Jalometallit Joukkolainat Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus
Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt Kemianteollisuus Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt
Konepajat Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet
Kybeturvallisuus Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia
Loma-asunnot Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt
Maatalous Matkailu ja turismi Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit NFT Pankki- ja finanssiala Paperi- ja metsäteollisuus
Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia Raaka-aineet
Rahoituspalvelut Rakennusala Ravintolat ja hotellit Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto
Sosiaalinen media Syntiosakkeet Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI)
Telecom ja media Teollisuustuotteet Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt
Tuulivoima Uhkapeliala Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt
Verkkokaupat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Muoti- ja vaateteollisuus Kryptovaluutat
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Indonesia Intia Italia Japani Kiina
Norja Ranska Ruotsi Saksa Singapore
Sveitsi Taiwan Tanska Thaimaa Turkki
Vietnam Viro Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi
Etelä-Amerikka Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä
Latinalainen Amerikka Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Inflaatio Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Osinkokalenteri
Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen Stagflaatio
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Valuuttakurssit Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen

Muita sijoittamiseen liittyviä oppaita ja työkaluja