Etusivu » Sijoittaminen » Osakesijoittaminen

Osakesijoittaminen

Osakesijoittaminen voi olla tuottoisin tapa säilyttää ja kartuttaa pääomaa. Se vaatii kuitenkin hieman aikaa ja vaivaa sijoittajalta sekä kykyä sietää riskiä. Lue tästä, miten osakesijoittaminen aloitetaan ja millaisia asioita niin aloittelevan kuin kokeneemmankin sijoittajan tulee muistaa.

osakesijoittaminen

Kannattaako aloittaa osakesijoittaminen?

Sijoittaminen sopii kenelle vain, jolla on vähänkin rahaa säästettäväksi. Sijoittaminen on ainoa tuottoisa säästämisen muoto. Talletukset haihtuvat inflaation myötä taivaan tuuliin, sillä säästötilien korot eivät ole riittävän korkeat.

Sijoitusrahastot ja ETF-rahastot ovat vaivaton tapa aloittaa sijoittaminen, mutta ei yhtä tuottoisa kuin suora osakesijoittaminen. Suora osakesijoittaminen kannattaa seuraavin ehdoin:

  • Voit sitoa vähintään 1500 euroa rahaa sijoituksiin pitkäkestoisesti. Hätäinen sijoittaja tienaa keskimäärin kärsivällistä heikommin.
  • Ymmärrät markkinoiden toimintaa ja sinulla on tietämystä osakesijoittamisen perusteista tai olet valmis opiskelemaan niitä.
  • Sinulla on aikaa tutustua mahdollisiin sijoituskohteisiin ja tehdä niistä asiallisia analyyseja. Pelkän vaiston varassa sijoittaminen johtaa pitkällä tähtäimellä heikkoihin tuloksiin.
  • Paitsi kukkarosi, myös mielenterveytesi kestää riskinottoa. Muista, että osakkeiden arvo heilahtelee aina ja toisinaan sijoittaja kärsii tappiota.

Millainen on hyvä salkku?

Sijoitusten hajauttaminen on osakesijoittamisen a ja o. Pienikin sijoitussumma kannattaa jakaa vähintään neljään kohteeseen niin, että yhden markkina-alueen tai sektorin heilahdukset eivät syö koko sijoitusta.

Sijoittaminen esimerkiksi korkoinstrumentteihin tuo salkkuun vakauttaa, kun taas pörssiosakkeisiin sijoittaminen lisää suurten voittojen mahdollisuutta. Sijoitussalkun riskiä voi siis säädellä muuttamalla pörssiosakkeiden ja korkosijoitusten välistä suhdetta. Erään nyrkkisäännön mukaan varovainen sijoittaja voi asettaa pörssiöosakkeisiin neljännekseen sijoituspääomastaan, riskiä sietävä sijoittaja puolet ja korkeariskistä salkkua rakentava sijoittaja jopa 90 %.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että jos ohjauskorot ovat lähellä nollaa (kuten esimerkiksi vuonna 2020 on), korkosijoitukset eivät käytännössä tuota sijoittajalle mitään.

Luonnollisesti myös valittujen pörssiosakkeiden luonne on ratkaiseva. Jos valitaan vakaan, suuren yrityksen osakkeita, salkku on vakaampi, kun taas kasvuyrityksiin sijoittaminen aiheuttaa arvon heittelemistä. Huomioi, että pitkän aikavälin tarkastelussa pienet yhtiöt tuottavat keskimäärin enemmän voittoa sijoittajille kuin suuret yhtiöt.

Eräs osa hyvää hajautusta on sijoittaa pieniä summia rahaa pitkällä aikavälillä sen sijaan, että laittaisi kerralla suuren pääoman likoon. Tämä vähentää sitä ikävää mahdollisuutta, että pörssikurssit romahtaisivat juuri tämän suuren yksittäissijoituksen jälkeen.

Mitä osakesijoittamisen sudenkuoppia tulee välttää?

  1. Älä toimi vaistolla tai tunteella. Ihmiset ovat huonoja tekemään hyviä valintoja, eivätkä yleensä tiedä tätä. Suosi analyyseja ja laskelmia. Tämä tuottaa pitkällä tähtäimellä parhaan tuloksen.
  2. Paras tuotto saadaan turvallisista sijoitusratkaisuista. Vaikka riskisijoittaminen ja ”treidaus” voi parhaimmillaan moninkertaistaa pääoman arvon, kokonaiskuvassa se on kehno keino saada omaisuus poikimaan. Vauraus kumpuaa tylsistä, konservatiivisista vaihtoehdoista. Hae elämääsi jännitystä jostain muualta.
  3. Älä anna rahojasi huijareille. On esimerkiksi olemassa sijoituspankkeja, jotka lupaavat tähtitieteellisiä voittoja. Nämä lupaukset ovat petkutusta.
  4. Etsi välittäjää myös perinteisten kivijalkapankkien ulkopuolelta. Esimerkiksi ruotsalainen Nordnet on sijoittajalle perinteisiä pankkeja halvempi vaihtoehto, mutta ei lainkaan huonompi.
  5. Hyödynnä nettipalvelujen tarjoamia analyysitietoja. Hyvä väline on vaikkapa Morningstar.