Etusivu » Sijoittaminen » OP rahastot ja sijoittaminen OP:n kautta

OP rahastot ja sijoittaminen OP:n kautta

Kaikkien Suomen pankkien kautta on mahdollista aloittaa arvopaperisäästäminen suhteellisen helposti. Oli omana tavoitteena sitten taloudellinen riippumattomuus, eläkekassan kerryttäminen tai vain talouden perusperiaatteiden opiskelu sijoittamisen kautta, arvo-osuustilin avaaminen on nykyään helppoa. Tässä artikkelissa käymme läpi tarkemmin sijoittamista Osuuspankin kautta.

Osuuspankin logo

OP arvo-osuustili

OP on yksi Suomen suurimmista pankeista, jolla on myös subjektiivisen näkemyksen mukaan paras verkkopalvelualusta. OP:n verkkopankki on helppokäyttöinen ja selkeä. Tällä on merkitystä osakesijoittamisen ja arvo-osuustilin avaamisen suhteen, sillä nykyään kaikista helpoin ja yksinkertaisin tapa sijoittamiseen vaaditun arvo-osuustilin avaamiseen on nimenomaan oman verkkopankin kautta.

OP arvo-osuustilin avaaminen

OP:n kautta rahasto- ja osakesäästämiseen pääsee käsiksi avaamalla pankkiin arvo-osuustilin. Jos olet jo OP:n asiakas, voit avata arvo-osuustilin ja arvopaperisäilytykseen tarvittavat palvelut suoraan omasta OP verkkopankista. Jos taas et ole OP:n asiakas mutta haluaisit ryhtyä sijoittamaan OP:n kautta, sinun tulee ottaa yhteyttä lähimpään Osuuspankkiin tai soittaa OP:n palvelunumeroon. Voit myös siirtää nykyisen pankkisi arvo-osuustilillä tai Arvopaperikeskuksessa säilytyksessä olevat sijoitukset OP:n palveluun tekemällä tähän palvelupyynnön. Pankkipalvelujen keskittäminen on normaalisti edullista, sillä eri pankeilla on omat bonusjärjestelmänsä niille, joilla on esimerkiksi asuntolaina, kulutusluotot ja muut palvelut saman katon alla.

Osuuspankin kautta sijoittaminen ja sijoitustuotteet

OP:lla on sijoituspalvelunsa kautta mahdollista sijoittaa lähes kaikkiin tavallisimpiin arvopapereihin, kuten yritysten pörssiosakkeisiin, tavallisiin rahastoihin ja indeksirahastoihin kuten ETF- ja ETC-rahastoihin. Lisäksi OP:n kautta voi sijoittaa myös johdannaisiin, kuten optioihin, futuureihin ja warranteihin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että johdannaissijoittaminen on taitolaji, joten omaa sijoituskassaa ei kannata suin päin lähteä tuhlaamaan suoraan johdannaiskauppojen riskeihin ja korkeaan volatiliteettiin.

OP sijoittaminen, maksut ja kulut

Aikaisemmin pankkien kautta sijoittaminen ja arvo-osuustilin avaaminen ovat olleet kalliita operaatioita yksityissijoittajille. Kaukana ovat ne ajat, jolloin arvo-osuustilin avaamisesta ja sijoituksista pyydettiin aivan järkyttäviä palkkioita, ja osakiitos tästä tulee osoittaa Nordnetille ja muille nettisijoittamisen pioneereille. Pankkien on yksinkertaisesti ollut pakko laskea sijoittamisen hintoja, kun asiakkaat ovat helppokäyttöisyyden ja hinnoittelun vuoksi lähteneet sankoin joukoin Nordnetin ja muiden verkkopalvelujen kautta toimivien sijoitusinstituutioiden asiakkaaksi.

OP:lla on kaksi eri palvelupakettia sijoittamisesta kiinnostuneille, joiden hinnat riippuvat kaupankäyntiaktiivisuudesta. Jos olet luonteeltasi säästäjä ja haluat yksinkertaisesti pistää vähän rahaa pahan päivän varalle säästöön, kannattaa valita OP:n Säästäjä-paketti. Tämä paketti maksaa kuukaudessa 2,80 euroa, jonka lisäksi muiden kuin suomalaisten arvopaperien säilyttämisestä peritään lisäksi 0,10 % maksu vuodessa. OP:n Sijoittaja-paketti taas maksaa kuukaudessa alkaen 5,20 euroa, jonka lisäksi tähän palvelupakettiin voi hankkia maksullisia lisäpalveluja, kuten reaaliaikaisten kurssien seurannan ja reaaliaikaiset uutiset, jotka maksavat molemmat 5 euroa/kuukaudessa/lisäpalvelu.

Kuitenkin jos olet uusi asiakas, osakesijoittajan palvelupaketin saa vuodenajasta riippuen avattua tarjoushinnalla. Tarjoushintojen perusteella arvo-osuustilistä ei tarvitse maksaa kuukausimaksua, minkä lisäksi kotimaisten ja ruotsalaisten osakkeiden kaupankäyntipalkkiot ovat noin puolet tavallisista hinnoista.

OP:n henkilöasiakkaan kaupankäyntihinnaston mukaan perushinnat OP:n kautta tehdyille sijoituksille ovat muilla kuin omistaja-asiakkailla 0,20 % kaupan arvosta tai vähintään 0 euroa sekä Suomessa, Ruotsissa että muilla markkinoilla silloin, kun kaupankäyntipalkkioita on edelliseltä kalenterineljännekseltä alle 150 euroa. Yksittäisestä kaupankäynnistä maksettavien palkkioiden suuruus laskee sitä mukaa, mitä enemmän kauppaa käy.

Jos edelliseltä kvartaalilta kaupankäyntipalkkioita on laskutettu yli 2500 euroa, kaupankäyntipalkkioiden suuruus on 0,05 % tehdyn kaupan arvosta. Tämä vaatii kuitenkin suhteellisen suurta sijoitusomaisuutta. OP:n kautta kotimaisten (ja ruotsalaisten) osakkeiden ja arvopaperien säilytys on huomattavasti edullisempaa kuin muilta markkinoilta hankittujen arvo-osuuksien säilyttäminen.

OP:n palvelupakettien mukana saa yhden säilytyksen kotimaisille osakkeille, mutta jos säilytyksiä halutaan useampia tai haluat sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin, näistä peritään 1,8–2,6 euroa kuukaudessa ulkomaisten osakkeiden säilytyspalkkion lisäksi. Eri valuutoissa tehdyistä sijoituksista joutuu maksamaan valuutanvaihtokulua, joka on 0,3 % kauppasummassa. Jos sinulla on käytössä OP-bonuksia pankkiasioiden keskittämisen kautta, näitä bonuksia on mahdollista käyttää myös sijoituspalvelujen kuukausimaksujen kattamiseen.

OP sijoittaminen verrattuna kilpailijoihin

OP:n kautta sijoittaminen on nykyään suhteellisen edullista, ja se on Nordean ohella lähtenyt selkeästi mukaan sijoituspalvelujen hintakilpailuun kuluttaja-asiakkaista. Mutta halpaa se ei todellakaan ole, sillä kiinteitä kuluja tulee väistämättä maksaneeksi kuukausittain erilaisista perus- ja lisäpalveluista. Koska monet kiinteistä kuluista ovat euromääräisiä, pienen summan sijoittaminen OP:n kautta esimerkiksi osakkeisiin ei välttämättä ole järkevää. Kuukausittaiset palvelumaksut ja muut kulut syövät nimittäin helposti tuotot. Jos sinulla taas on suuri sijoituskassa (eli vähintään 100 000 euroa salkussa), voi keskittämisestä OP:lle olla hyötyä. Tällöin saat henkilökohtaista sijoituspalvelua ja pankkiasioiden keskittämisestä saadut hyödyt voivat kattaa kaupankäynti- ja säilytyskulut. Jos verrataan OP:ta sijoitusalustana Nordnetiin, palvelu on suurin piirtein yhtä helppokäyttöinen, mutta Nordnet pärjää selkeästi paremmin erityisesti erilaisten maksujen ja kaupankäyntikulujen suhteen.

OP sijoittaminen kokemuksia netissä

Verkosta löytyy jonkin verran erilaisia kokemuksia siitä, minkälaista kaupankäynti on OP:n verkkopalvelussa. Myös OP:lla on todella kattava artikkelikokonaisuus sijoittamiseen liittyen, joten se kannattaa katsoa läpi OP:n omilta nettisivuilta. Lisäksi esimerkiksi Laiskasijoittaja-blogissa käsitellään muutamassakin eri artikkelissa sitä, miten OP:n sijoitusympäristö pärjää varsinkin Nordnetiä vastaan. OP:n sijoituspalvelu on Suomessa suosittu etenkin vanhempien ihmisten keskuudessa, jotka ovat tottuneet saamaan pankista kaikki rahaan liittyvät palvelut kerralla. Netin kautta sijoittamista aloitteleville kaikista edullisin ympäristö on kuitenkin Nordnet. Jos sinulla on jo valmiiksi asiakkuus OP:lla, kannattaa vertailla palvelujen hintoja ennen sijoitustilin avaamista.

LÄHTEET:

Osuuspankki – Säästöt ja sijoitukset