Esittelyssä Nordea rahastot ja sijoittaminen

Nordea on yksi Suomen suurimmista pankeista, jolla on kattava sijoitustuotevalikoima. Suomalaisten peruspankkina tunnettu Nordea tarjoaa hyvin erilaisia sijoitusratkaisuja henkilöasiakkaille ja institutionaalisille sijoittajille. Nordealla on olemassa myös Private Banking -järjestelmä suurimmille ja arvokkaimmille sijoittajille sekä yrityksille. Tässä artikkelissa tartumme tarkemmin siihen, mitä Nordea tarjoaa sijoittajalle ja kuinka aloittaa sijoittaminen Nordean kautta.

Nordean logo

Nordea Investor – Sijoitustuotteet

Nordealla on sijoitustuotevalikoimassaan kaikki perustuotteet, jonka lisäksi kokeneemmat daytraiderit ja muut alan spesialistit voivat nauttia laajasta valikoimasta johdannaisia. Nordean eri sijoitustuotteet voi arvioida omalle riskinsietokyvylleen sopivaksi, mutta tavallisen säästösijoittajan kannattaa aloittaa niistä itselle helpoimmista, eli rahastoista ja osakkeista.

Nordean sijoitusportaali on nimeltään Nordea Investor, joka on verkossa toimiva sijoitusympäristö. Nordea Investor toimii hyvin samalla tavalla kuin OP:n oma sijoituspalvelu ja pohjoismaissa toimiva Nordnet.

Osakkeiden, indeksirahastojen ja muiden rahastojen ohella Nordeassa voi sijoittaa myös strukturoituihin tuotteisiin, joita ovat muun muassa sijoitusobligaatiot ja yritystodistukset.

Jos etsit pörssinoteerattuja sijoitustuotteita, jotka ovat muita kuin rahastoja tai suoria osakkeita yrityksistä, johdannaisista kaupankäynti onnistuu esimerkiksi Bull- ja Bear-sertifikaateilla, warranteilla ja turbowarranteilla. Nordealla on valikoimissaan yli 2 500 sijoituskohdetta yli 20 eri markkinapaikalla sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa.


Löydä paras tieto rahastosijoittamisesta

Summarumin kautta löydät selkeää tietoa Nordea rahastoista ja sijoittamisesta ylipäätään.

Perehdy sijoittamiseen tästä

Summarum Logo

Tuotteet ja kaupankäynnin aloittaminen

Sijoittamisen aloittamiseksi avataan arvo-osuustili, jolla voi käydä kauppaa kaikilla sijoittamiseen liittyvillä tuotteilla tai sitten pelkästään osakesijoittamista varten tarkoitettu osakesäästötili. Tilin avaaminen tapahtuu Nordean verkkopankin sivuilta vaivattomasti ja nopeasti.

Nordea Rahastot

Erinomainen vaihtoehto sijoittamisen aloittamiseen Nordealla on rahastot, esimerkiksi indeksirahastot. Indeksirahastojen ja passiivisten ETF-rahastojen parhaita puolia on se, että nämä rahastot toimivat passiivisesti eikä sijoittajan oikeastaan tarvitse tehdä muuta kuin ostaa ja pitää.

Lisäksi saat yhdellä ostolla hajautettua salkkuasi huomattavasti sen sijaan, että valitsisit itse useita yhtiöitä listalta ja joutuisit maksamaan enemmän kaupankäyntikuluja. Klikkaamalla tästä pääset lukemaan, mitä on rahastosijoittaminen.

Nordealla on rahastosijoittamisen aloittamiseen tarkoitettu työkalu Rahastovalitsin, joka rakentaa sijoittajan profiiliin sopivan hajautetun rahastosalkun. Tämän lisäksi sijoittamiseen liittyviä vinkkejä antaa digitaalinen sijoitusneuvoja Nora, jonka avulla omaa sijoitusprofiilia voi lähteä kartoittamaan.

Nordealla on myös rahastosäästösopimus, jonka avulla rahastosäästäminen automatisoidaan kuukausittaiseksi säästämiseksi, jolloin itse ei tarvitse tehdä juuri mitään.

Osakesijoittaminen Nordea Investorilla

Toinen tapa sijoittaa Nordean kautta on valita instrumentiksi osakkeet. Osakesijoittaminen on hyvä tapa saada sijoituksilleen tuottoa, jos osakesalkun sisällön osaa hajauttaa kunnolla. Jos haluat aloittaa osakesijoittamisen Nordeassa, tarvitset tähän joko arvo-osuustilin tai alkuvuonna 2020 lanseeratun osakesäästötilin, ja lisäksi pääsyn Nordean Investor-kaupankäyntialustalle.

Ensimmäisenä kannattaa suunnata katse Helsingin ja Tukholman pörssien päälistoille, ja katsoa minkälaisia yhtiöitä kyseisillä markkinoilla on listattuna. Useimmilla pankeilla muista kuin Helsingin ja Tukholman pörssistä ostettujen osakkeiden ostaminen ja säilyttäminen on jonkin verran kalliimpaa, joten kannattaa aloittaa näistä.

Pitkäaikaissijoittajalle ja kotimaisiin osakkeisiin sijoittavan kannattaa harkita osakesäästötiliä, jonka tuotoista ei makseta veroa, ainoastaan vasta kun tililtä tehdään nostoja. Tämä voimistaa korkoa korolle -efektiä, jolloin osakesäästötilin tuotto kasvaa arvo-osuustiliä nopeammin.

Arvo-osuustilillä jokaisesta kauppatapahtumasta maksetaan välityspalkkiot ja mahdollisista myyntivoitoista ja osingoista maksetaan pääomatulojen veroa.

Osakesijoittaminen on riskialttiimpaa kuin rahastosijoittaminen, joten aloittelevan sijoittajan on hyvä perehtyä markkinoiden dynamiikkaan, riskeihin ja sijoittamiseen ylipäätään. Voit lukea lisää yleistä tietoa sijoittamisesta täältä.


Muuta sijoittamiseen liittyvää

Nordea arvo-osuustili – Maksut ja kulut

Nordealla pääset sijoittamisen makuun ilmaisella kaupankäyntialustalla. Maksuton kaupankäyntipalvelu Nordea Investor sisältää mahdollisuuden sijoittaa kotimaisiin ja ulkomaisiin osakkeisiin ja ETF:in, warrantteihin, sertifikaatteihin. Lisäksi ilmaisesta palvelusta saa viikkoraportin sijoittamiseen liittyen.

Maksullisia lisäpalveluja ovat etenkin päivätreidaajille tarkoitetut reaaliaikaiset kurssit.

Toisin kuin esimerkiksi OP:lla, Nordealla ei ole käytössä erillisiä kaupankäyntipalveluja säästäjille ja sijoittajille. Vaihtoehtoja on sen sijaan vain yksi, ja tähän voi hankkia haluamiaan maksullisia lisäpalveluja sitä mukaa, jos tarvetta tulee. Kaupankäyntialustan aktivoinnin lisäksi sijoittamiseen tarvitaan arvo-osuustili tai osakesäästötili.

Kiinteät kulut

Ajantasaiset kurssit ovat saatavilla tavalliselle satunnaissijoittajalle ilmaiseksi Nordea Investor -sovelluksen kautta, mutta jos haluaa tehdä päivittäisiä sijoituksia, Nordean maksullisista lisäpalveluista voi siinä tapauksessa olla hyötä.

Reaaliaikaisten kurssien seurannasta tulee maksaa hinnaston mukaisesti muutama euro per kohde. Nordea Marketsin aamuraportti maksaa tavalliselle sijoittajalle muutaman kymmentä euroa, ja velkavipuvarren käytöstä voi aiheutua myös palvelumaksuja sijoituskohtaisesti.

Tarkat ja ajankohtaiset hinnastot kannattaa aina tarkistaa Nordean verkkosivuilta löytyvästä hinnastosta.

Kaupankäyntipalkkiot riippuvat aktiivisuudesta ja summasta

Valtaosa sijoittamisesta tulevista maksuista kertyy kaupankäyntipalkkioista, ja niin on myös Nordealla. Verkkopankin kautta tehdyt sijoitukset ovat edullisimpia, ja Nordealla on kaupankäyntipalveluihin liittyen oma hinnasto sen perusteella, kuinka paljon sijoituksia tehdään edellisellä vuosineljänneksellä.

Viisi eri tasoa määrittelee kaupankäyntipalkkion suuruuden kuten myös summa millä kauppaa tehdään.

Nordean sijoittamiseen liittyvä kaupankäyntihinnasto on rakennettu palkitsemaan aktiivista sijoittamista. Mitä enemmän tai mitä isommilla summilla sijoituksia tehdään, sitä pienempiä perittävät välityspalkkiot tulevat olemaan. Hinnasto voi vaihdella ajan myötä, joten kannattaa aina tarkistaa Nordean ajankohtaiset kaupankäynnin hinnat.

Kauppaa voi käydä myös puhelimitse tai Nordean konttorissa käymällä, mutta nämä palvelut eivät luultavasti kuulu nykyisen modernin sijoittajan repertuaariin.

Maksaako arvopaperien säilytys Nordealla?

Arvopaperien säilyttämisestä tulee maksaa säilytysmaksuja. Jos edellisellä vuosineljänneksellä ei ole ollut välityspalkkioita, tulee henkilöasiakkaan maksaa arvopaperien säilytyspalkkio, joka on yleensä noin pari euroa. Jos sen sijaan edellisen kolmen kuukauden aikana on käynyt kauppaa, säilytysmaksuja ei kerry. Private Banking -asiakkaalle voi olla omat etunsa myös arvopaperien säilytyksessä.

Lisäksi Nordealla tulee maksaa niin kutsuttuja markkinakohtaisia tarkennuksia silloin, kun kauppaa käydään muussa valuutassa kuin eurossa. Lisäksi muiden maiden arvopaperipörsseillä on omia kuluja kaupankäynnistä, jotka Nordea ohjaa asiakkaan maksettavaksi.

Näitä ovat muun muassa Lontoon pörssin valuuttakauppapalkkio, ja isojen italialaisten ja ranskalaisten pörssiyritysten transaktioverot. Tällaisten salkun tuottoja syövien kulujen takia piensijoittajalle voi olla järkevämpää sijoittaa pohjoismaisiin kohteisiin.

Nordea arvo-osuustili ja kilpailijat

Nordeaa vaivaa omassa sijoitusympäristössään vähän konservatiivisempi ote kuin esimerkiksi Nordnetissä, ja palvelu lienee suosituin sellaisille sijoittajille, jotka ovat jo Nordean asiakkaita. Kulurakenteessa Nordea häviää hieman esimerkiksi Nordnetille, jonka kautta kaupankäynti ja arvopaperien säilyttäminen on ollut hyvinkin edullista tähän asti.

Nordean Investor -kaupankäyntialustan käyttö on helppoa ja vaivatonta, mutta varsinkin pienellä salkulla voi sijoitusten ylläpitoon valua hieman liikaa katetta omista tuotoista. Nordealta löytyy kattava opas sijoitusten tekemiseen tai sijoittamisen aloittamiseen – mutta tietoa löytyy vastaavasti myös muilta pankeilta ja palveluntarjoajilta.

Nordean kautta sijoittamista voi suositella sellaisille, jotka ovat jo Nordean asiakkaita ja joille varallisuutta on kertynyt kiitettävästi etukäteen. Sijoittamiseen liittyvää vertailua kannattaa kuitenkin tehdä, ja miettiä avaako arvo-osuustilin ja/tai osakesäästötilin omaan pankkiinsa tai sitten vaikkapa Nordnetiin. Joka tapauksessa sijoittamisen aloittaminen voi olla elämän arvokkaimpia päätöksiä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi sijoittamista kannattaa sinun ottaa kaikki hyöty irti myös muista palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti kulujasi kuten:
Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen Lainojen kilpailuttaminen

Usein kysyttyä

Miksi sijoittaa Nordean kautta?
Nordea on yksi Suomen suurimmista pankeista, jolla on kattava sijoitustuotevalikoima. Nordealta löytyy myös oma Private Banking -järjestelmä suurimmille ja arvokkaimmille sijoittajille sekä yrityksille.
Mikä on Nordea Investor?
Nordea Investor on Nordean ilmainen verkossa toimiva sijoitusympäristö. Nordean tuotevalikoimasta löytyy tavalliset tuotteet sijoittajalle, kuten osakkeet sekä rahastot, mutta myös tuotteita kokeneemmille sijoittajille ja päiväkauppiaille.
Kannattaako Nordean kautta sijoittaa?
Nordean kautta sijoittamista voi suositella sellaisille, jotka ovat jo Nordean asiakkaita ja joille varallisuutta on kertynyt kiitettävästi etukäteen. Pienellä sijoitussalkulla voi asiakkaan sijoitusten ylläpitoon valua hieman liikaa katetta omista tuotoista.