Etusivu » Sijoittaminen » Nordea rahastot ja sijoittaminen Nordean kautta

Nordea rahastot ja sijoittaminen Nordean kautta

Nordea on yksi Suomen suurimmista pankeista, jolla on kattava sijoitustuotevalikoima. Suomalaisten peruspankkina tunnettu Nordea tarjoaa hyvin erilaisia sijoitusratkaisuja henkilöasiakkaille ja institutionaalisille sijoittajille, ja löytyypä pankista myös oma Private Banking -järjestelmä suurimmille ja arvokkaimmille sijoittajille ja yrityksille. Tässä artikkelissa tartumme tarkemmin siihen, minkälainen Nordean arvo-osuustili on, ja miten sijoittaminen onnistuu tavalliselta pulliaiselta Nordean kautta.

Nordean logo

Nordea arvo-osuustili: Sijoitustuotteet

Nordealla on sijoitustuotevalikoimassaan kaikki perustuotteet, jonka lisäksi kokeneemmat daytraiderit ja muut alan spesialistit voivat nauttia laajasta valikoimasta johdannaisia. Nordean eri sijoitustuotteet voi arvioida omalle riskinsietokyvylleen sopivaksi, mutta tavallisen säästösijoittajan kannattaa aloittaa niistä itselle helpoimmista, eli rahastoista ja osakkeista. Nordean sijoitusportaali on nimeltään Nordea Investor, joka on verkossa toimiva sijoitusympäristö. Nordea Investor toimii hyvin samalla tavalla kuin OP:n oma sijoituspalvelu ja pohjoismaissa toimiva Nordnet.

Osakkeiden, indeksirahastojen ja muiden rahastojen ohella Nordeassa voi sijoittaa myös strukturoituihin tuotteisiin, joita ovat muun muassa sijoitusobligaatiot ja yritystodistukset. Jos etsit pörssinoteerattuja sijoitustuotteita, jotka ovat muita kuin rahastoja tai suoria osakkeita yrityksistä, johdannaisista kaupankäynti onnistuu esimerkiksi Bull- ja Bear-sertifikaateilla, warranteilla ja turbowarranteilla. Nordealla on valikoimissaan yli 2 500 sijoituskohdetta yli 20 eri markkinapaikalla sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa.

Tuotteet ja kaupankäynnin aloittaminen

Helpoin tapa aloittaa sijoittaminen Nordean kautta on valita instrumentiksi osakkeet. Osakkeet ovat hyvä tuote aloitteleville sijoittajille, jos ne osaa hajauttaa kunnolla. Jos haluat aloittaa osakesijoittamisen Nordeassa, tarvitset tähän joko arvo-osuustilin tai uunituoreen osakesäästötilin, ja lisäksi pääsyn Nordean Investor-kaupankäyntialustalle. Ensimmäisenä kannattaa suunnata katse Helsingin ja Tukholman pörssien päälistoille, ja katsoa minkälaisia yhtiöitä kyseisillä markkinoilla on listattuna. Useimmilla pankeilla muista kuin Helsingin ja Tukholman pörssistä ostettujen osakkeiden ostaminen ja säilyttäminen on jonkin verran kalliimpaa, joten kannattaa aloittaa näistä.

Toinen hyvä vaihtoehto sijoittamisen aloittamiseen Nordealla on aloittaa rahastoista, esimerkiksi indeksirahastoista. Indeksirahastojen eli yhtiöitä seuraavien ETF-rahastojen ja raaka-aineiden hintoja seuraavien ETC-rahastojen parhaita puolia on se, että nämä rahastot toimivat passiivisesti eikä sijoittajan oikeastaan tarvitse tehdä muuta kuin ostaa ja pitää. Lisäksi saat yhdellä ostolla hajautettua salkkuasi huomattavasti sen sijaan, että valitsisit itse useita yhtiöitä listalta ja joutuisit maksamaan enemmän kaupankäyntikuluja.

Nordea arvo-osuustili: Maksut ja kulut

Nordealla pääset sijoittamisen makuun ilmaisella kaupankäyntialustalla. Maksuton kaupankäyntipalvelu Nordea Investor sisältää mahdollisuuden sijoittaa kotimaisiin ja ulkomaisiin osakkeisiin ja ETF:in, warrantteihin, sertifikaatteihin. Lisäksi ilmaisesta palvelusta saa viikkoraportin sijoittamiseen liittyen. Maksullisia lisäpalveluja ovat etenkin päivätreidaajille tarkoitetut reaaliaikaiset kurssit. Toisin kuin esimerkiksi OP:lla, Nordealla ei ole käytössä erillisiä kaupankäyntipalveluja säästäjille ja sijoittajille. Vaihtoehtoja on sen sijaan vain yksi, ja tähän voi hankkia haluamiaan maksullisia lisäpalveluja sitä mukaa, jos tarvetta tulee. Kaupankäyntialustan aktivoinnin lisäksi sijoittamiseen tarvitaan arvo-osuustili tai osakesäästötili.

Kiinteät kulut

Nordealla sijoittamisessa kannattaa huomioida, että palvelun käytöstä kertyy jonkin verran kiinteitä kuluja. Vaikka Nordea Investor -kaupankäyntialustan käyttö on maksutonta, reaaliaikaisten kurssien seurannasta tulee maksaa 1–5 euroa per kohde. Nordea Marketsin aamuraportti maksaa tavalliselle sijoittajalle 30 euroa, ja velkavipuvartta käyttävien tulee maksaa jokaisesta velalla otetusta sijoituksesta euro lisähintaa.

Kaupankäyntipalkkiot

Valtaosa sijoittamisesta tulevista maksuista kertyy kaupankäyntipalkkioista, ja niin myös Nordealla. Verkkopankin kautta tehdyt sijoitukset ovat edullisimpia, ja Nordealla on kaupankäyntipalveluihin liittyen oma hinnasto sen perusteella, kuinka paljon sijoituksia tehdään edellisellä vuosineljänneksellä. Viiden tason hinnastossa tasolla 1 alle 800 euron toimeksiannosta tulee maksaa 1 % kaupankäyntipalkkiota, ja yli 800 euron toimeksiannosta 0,2 %, tai vähintään 8 euroa.

Jos kaupankäyntipalkkioita on kertynyt edellisen kolmen kuukauden aikana vähintään 150 euroa, tippuu yksittäisten kaupankäyntipalkkioiden hinta hieman. Tällöin yli 800 euron kaupoista tulee maksaa 0,18 prosenttia tai vähintään 8 euroa. Ylimmällä tasolla yli 300 euron kaupoista joutuu maksamaan vain 0,6 % kaupankäyntipalkkion sijoituksen kokonaismäärästä. Kauppaa voi käydä myös puhelimitse tai Nordean konttorissa käymällä, mutta nämä palvelut eivät luultavasti kuulu nykyisen modernin sijoittajan repertuaariin.

Säilytysmaksut

Arvopaperien säilyttämisestä tulee maksaa säilytysmaksuja. Jos edellisellä vuosineljänneksellä ei ole ollut välityspalkkioita, tulee henkilöasiakkaan maksaa 1,95 euroa kuukaudessa. Jos sen sijaan edellisen kolmen kuukauden aikana on käynyt kauppaa, säilytysmaksuja ei kerry. Lisäksi Nordean Private Banking -asiakkaalle säilytysmaksuja ei kerry.

Lisäksi Nordealla tulee maksaa niin kutsuttuja markkinakohtaisia tarkennuksia silloin, kun kauppaa käydään muussa valuutassa kuin eurossa. Lisäksi muiden maiden arvopaperipörsseillä on omia kuluja kaupankäynnistä, jotka Nordea ohjaa asiakkaan maksettavaksi. Tällaisia ovat muun muassa Lontoon pörssin valuuttakauppapalkkio, ja isojen italialaisten ja ranskalaisten pörssiyritysten transaktioverot. Toivottavasti nämäkin pörssit saadaan jonain päivänä nykyaikaan.

Nordea arvo-osuustili ja kilpailijat

Nordeaa vaivaa omassa sijoitusympäristössään vähän konservatiivisempi ote kuin esimerkiksi Nordnetissä, ja palvelu lienee suosituin sellaisille sijoittajille, jotka ovat jo Nordean asiakkaita. Kiinteiden kulujen periminen ei vain valitettavasti ole tätä päivää etenkin, kun esimerkiksi Nordnetissä ei ole erillisiä kiinteitä kuluja arvopaperien säilyttämiselle. Nordean Investor -kaupankäyntialustan käyttö on helppoa ja vaivatonta, mutta varsinkin pienellä salkulla voi sijoitusten ylläpitoon valua hieman liikaa katetta omista tuotoista.

Netissä on jonkin verran kattavia arvosteluja Nordean kautta sijoittamisesta. Esimerkiksi Nordean rahastoista kannattaa lukea suoraan Sijoittaja.fi -portaalista. Lisäksi Nordealta löytyy kattava opas sijoitusten tekemiseen tai sijoittamisen aloittamiseen. Suositeltava palvelu sellaisille, jotka ovat jo Nordean asiakkaita ja joille varallisuutta on kertynyt kiitettävästi etukäteen.

LÄHTEET:

Nordea – Rahastot ja rahastosäästäminen