Lontoon pörssi sijoituskohteena

Lontoo on Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupunki. Lontoon tarkkaa väkilukua on hankalaa määritellä, mutta jos otetaan huomioon kaikki Lontoon hallintoalueen piirit, niin asukkaita on yhteensä yli 21 miljoonaa. Lontoo tunnetaan turismistaan ja värikkäästä kulttuurielämästään. Nämä turismin ja kulttuurielämän toimialat tarjoavatkin mielenkiintoisia mahdollisuuksia Iso-Britanniaan sijoittaville.

Iso-Britannia on aina ollut merkittävä teollisuusmaa ja se lukeutuu BKT:lla mitatun kansantaloutensa puolesta Euroopan menestyneimpiin kärkimaihin. Sen talous pyörii nykyään eniten palvelualojen voimalla. Lontoossa sijaitsee maailman toiseksi suurin finanssikeskus.

Lontoon pörssi

LSE eli Lontoon pörssi (London Stock Exchange) perustettiin vuonna 1801. Pörssi on yksi suurimmista pörsseistä. Lontoon pörssin omistaa London Stock Exchange Group plc. Sen käytetyin indeksi on FTSE 100. Lontoosta löytyy myös AIM, joka on osakkeiden markkinapaikka sellaisille pienille kasvuyrityksille, joita ei toistaiseksi kelpuuteta LSE:hen.

Lontoon pörssi on iso ja se kiinnostaa monia sekä sijoitus- että ostomielessä. Vuosikymmen sitten jopa Nasdaq oli ostamassa Lontoon pörssiä. Vuonna 2016 Lontoon pörssi yritti yhdistää voimansa Saksan pörssin (Deutche Börse) kanssa. Euroopan komissio esti kuitenkin prosessin vuonna 2017, koska komission mukaan pörssille olisi tullut monopoliasema.

Lontoon pörssi on täysin online-kaupankäynnin piirissä muun muassa Nordnetin toimesta. Löydät Lontoon pörssistä peräti 350 markkina-arvoltaan suurinta yritystä. Tutki sinulle sopivia sijoitusmahdollisuuksia FTSE 100- ja FTSE 250 -indeksien yrityksistä. Huomioi, että jokaisesta Lontoon pörssissä tehdystä ostosta peritään hinnaston mukaisen välityspalkkion lisäksi 0,25 % valuutanvaihtopalkkio ja 0,5 % suuruinen leimavero.

Lataa sijoittajan vero-opas (pdf)

Miksi kannattaa valita Lontoon pörssi?

Lontoon pörssistä löytyvät niin maailmanlaajuiset suuret yhtiöt kuin pienemmätkin hyvän kasvupotentiaalin omaavat yhtiöt. Lontoo on Iso-Britannian keskus, jonka vuoksi kaupunki on yksi sijoittajien suosikeista. Pörssi on Iso-Britannian pääpörssi. Lontoon pörssin käytetyin indeksi on FTSE 100 (footsie), joka koostuu sadasta markkina-arvoltaan suurimmasta pörssiyhtiöstä Lontoon pörssissä.

Iso-Britannia tunnetaan vuosisatojen ansiosta merkittävänä teollisuusmaana, mutta Lontoossa noteeratut suuret yhtiöt ovat jostain syystä jämähtäneet kehityksessään paikoilleen. Sijoittajien kannalta tämä on siitä hyvä asia, että sijoitukset pysyvät stabiileina, mutta siltä kannalta huono, ettei suurista tuotoista kannata haaveilla. Lontoon pörssissä onkin havaittu viime vuosina hurjiakin vaihteluita nimenomaan pienten, hyvän kasvupotentiaalin, omaavien yritysten keskuudessa. Pienille yrityksille on myös ominaista, että ne ovat pystyneet digitalisoitumaan ketterämmin kuin isot yritykset.

Lontoon pörssin osakkeet

Sijoittaessasi Lontoon pörssiin, sijoitat varmasti Euroopan suurimpiin, menestyneimpiin ja korkean kasvupotentiaalin omaaviin yrityksiin. Lontoon pörssiin hyväksytyt yritykset ovat olleet olemassa jo vuosikymmeniä. Niiden toiminta on kannattavalla pohjalla.

Sijoittaessasi ulkomaisiin osakkeisiin, hajautat riskisi menettää varasi ja samalla vakautat osakesalkkuasi myös geopoliittisesti. Pitkällä aikavälillä osakesijoitukset ovat tuottoisia tuotteita, joskin riskialttiita vallitsevan maailmantilanteen vuoksi.

Jos mielit Lontoon pörssin osakemarkkinoille, laita ainakin nämä yritykset seurantaan:

 • lääkealan pörssiyhtiö Astrazeneca
 • maailmanlaajuisesti terveydenhoitoon, hygieniaan ja kodinhoitoon liittyviä päivittäistavaroita sekä lääkkeitä valmistava ja markkinoiva teollisuusyritys Reckitt Benckiser Group
 • energia-alan yritys BP
 • monikansallinen kaivosyhtiö Anglo American
 • muotitalo Burberry
 • luksusautoja valmistava autonvalmistaja Rolls Royce
 • pankkitoimija HSBC
 • kaivosyhtiö Rio Tinto
 • lääketeollisuudessa toimiva pörssiyhtiö Glaxosmithkline
 • alkoholijuomayhtiö Diageo
 • raaka-ainekauppaan ja kaivostoimintaan erikoistunut jättiyritys Glencore
 • päivittäistavaroita valmistava yrityskonserni Unilever
 • tupakkayhtiö British American Tobacco sekä
 • kansainvälinen energiayhtiö Shell.

Lue lisää osakkeista ja niiden ostosta.

Lontoon talous takaa vakaan pohjan Lontoon pörssille

GFCI:n mukaan Lontoo kuuluu maailman vauraimpiin kaupunkeihin BKT:n ansiosta. Lontoon merkitys on Yhdistyneille kuningaskunnille äärimmäisen tärkeä, koska Lontoon bruttokansantuote muodostaa sen BKT:sta noin viidenneksen. Viisi tärkeää liikekeskusta ovat City of London, jossa sijaitsevat muun muassa Lontoon pörssi ja Bank of Englandin pääkonttori, Westminster, Canary Wharf, Camden ja Islington sekä Lambeth ja Southwark.

Tiesitkö, että Lontoon pääelinkeino on rahoitus? Lontoossa toimii yli 480 kansainvälistä pankkia. Rahoitusala takaakin Lontoolle erinomaisen maksutaseen vuosi vuodelta ‒ 37 % maailman valuuttamarkkinoista hoituvat Lontoossa.

Katso reaaliaikainen markkinakatsaus Nordnetista.

Lontoon pörssin toiminta

Pörssissä sijoittaminen tapahtuu punnissa ja käydessäsi kauppaa muussa valuutassa kuin euroissa, sinulta veloitetaan yleensä valuutanvaihtokulut. Esimerkiksi Nordnet on palvelu, joka suorittaa valuutanvaihdon automaattisesti Lontoon pörssissä tehtyihin kauppoihin. Tämä automaattinen valuutanvaihto kustantaa 0,25 % kauppasummasta.

Lontoon pörssissä voit sijoittaa:

 • osakkeisiin,
 • joukkovelkakirjoihin,
 • ETF:iin sekä
 • IOB-listan yhtiöihin (London Stock Exchange International Order Book, IOB). IOB-listalla vaihdetuimpien osakkeiden joukossa on Gazprom, Sberbank ja Lukoil. IOB tarjoaa pääsyn myös
 • muihin kansainvälisiin yrityksiin kuten Samsung, LG ja Huyndai.

Parhaat brittiläiset osakkeet Lontoon pörssissä ovat tällä hetkellä:

 • Teknologiayhtiö Relx PLC
 • sijoituspankki Barclays Plc
 • monikansallinen kuluttajatuotteiden myyjä, osinkomaksaja ja tasainen kasvaja Unilever Plc
 • uusille markkinoille laajeneva vakuutusjätti Prudiental PLC sekä
 • telejätti Vodafone Group Plc.
 • Lontoon pörssi on auki arkisin 8.00–16.30 (Lontoon aikaa).

Katso markkinakatsaus Nordnetissa.

Sijoittaminen Lontoon pörssiin

Lontoon pörssissä suurin painoarvo on fossiilisia polttoaineita tuottavilla yhtiöillä, tupakkayhtiöillä, lääkeyhtiöillä, kaivosyhtiöillä sekä pankeilla. Jokainen edellä mainittu yhtiö on haavoittuvainen globaaleista markkinoista ja yleismaailmallisista tilanteista, joten sodat, pakotteet, talouden kasvunäkymien heikkeneminen sekä tuotanto-ongelmat näkyvät heti pörssin listoilla. Erityisesti koronapandemia aiheutti tummia pilviä kestävän kehityksen trendeihin. Lontoon pörssistä puuttuvat valitettavasti vielä globaalit teknologiaosakkeet.

Kun osakesalkussasi ja rahastoissasi on riittävästi brittiläisiä ja muita ulkomaisia osakkeita, käy kaupankäynti esimerkiksi Nordnetin välityksellä helposti ja nopeasti. Nordnet mahdollistaa turvallisen ja luotettavan kaupankäynnin, eikä sijoittamisesta kerry ylimääräisiä maksuja ja piilokustannuksia. Kaikki kustannukset esimerkiksi valuutanvaihtoon liittyen kerrotaan sivuilla selkeästi ja Nordnet hoitaa vaihdot pääosin automaattisesti.

Lue asiantuntijan vinkit sijoittamiseen.

ETF-sijoittaminen Lontoossa

ETF eli Exchange Traded Fund on indeksirahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa erityisesti ulkomaisissa pörsseissä. Indeksirahastossa käydään kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. ETF-rahastot ovat nousseet viime vuosina suureen suosioon sijoittajien keskuudessa, koska se tarjoaa myös piensijoittajille useita tuottavia sijoituskohteita. Erityisesti pitkäaikaissijoittajat hyötyvät merkittävästi sijoittaessaan ETF-rahastoihin.

ETF on monipuolinen rahasto ja sen laaja valikoima sijoitustuotteista takaa, että jokaiselle sijoittajalle löytyy jotakin globaalisti. ETF-rahasto on myös joustava ja siellä sijoitusten hajauttaminen kaikkiin maailman rahastoihin on helppoa. Kun sijoittaja haluaa muuttaa omistamansa osuudet rahaksi, se onnistuu verkkopalvelun kautta.

Tutustu lisää ETF-rahastoihin

Näin pääset alkuun

Osakesijoittaminen ei ole monimutkaista, vaikka se saattaa siltä aluksi tuntua. Laadi itsellesi sijoittamiseen liittyvä sijoitussuunnitelma ja luo itsellesi tavoitteet, mitä tavoittelet ja millä budjetilla. Mitä paremmin ymmärrät omat taloudelliset tavoitteesi ja riskinsietokykysi, voit harkita sijoittamista ja sijoitusten hajauttamista. Jos olet vasta aloittamassa sijoittamista ja etenkin Lontoon pörssi kiinnostaa kohteena, niin muista, että kannattava ja tuottoisa sijoittaminen vaatii markkinoiden ymmärtämistä. Aloittelijan on hyvä keskustella suunnitelmistaan aluksi asiantuntijan kanssa.

Sijoittaminen vaatii myös pitkäjänteisyyttä, koska tuotot eivät tule yhdessä yössä. On myös tärkeää oppia hajauttamaan sijoituksiaan moniin maihin. Etenkin koronapandemia osoitti, että globaalilla hajautuksella on merkitystä.

Jos kaipaat nopeaa tuottoa varoillesi, niin sijoittaminen ei ole välttämättä se parhain vaihtoehto. Kysele myös tuttavilta heidän kokemuksiaan sijoittamisesta, lue sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta ja/tai kuuntele erilaisia podcasteja aiheesta. Sijoittamisesta saattaa muodostua jollekin, jopa koko perheelle, yhteinen harrastus. Jopa elämän mittainen, kun siihen jää koukkuun. Pitkäikäinen ja pitkäaikainen vauraus syntyy järkevillä sijoituksilla ja sijoitukset ovat mukava potti jättää joskus mahdollisille jälkipolvilleen.

Aloita sinäkin sijoittaminen.