Loma-asunnot sijoituskohteena

Idea loma-asunnosta sijoituskohteena perustuu siitä saatavaan vuokratuloon. Monet ovatkin hankkineet loma-asunnon tai loma-osakkeen sijoitusmielessä. Kuten missä tahansa kiinteistössä myös lomakohteessa sijoitustarkoituksiin hankittuna tärkeintä on sijainti. Loma-asunnon tulee olla helposti saavutettavissa ja usein myös loma-asuntojen läheisyydessä toivotaan olevan kattavasti palveluita. Etätyön yleistyminen on kasvattanut loma-asuntojen kysyntää.

Kesämökki sijoituskohteena

Mökki voi toimia hyvänä sijoituskohteena, kun se on sijainniltaan hyvässä paikassa. Suomessa paras sijainti on muutaman tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta ja muista kasvukeskuksilta. Mökin toivotaan usein olevan myös rannalla.

Kesämökki toimii sijoituksena, kun siitä saadaan vuokratuloja. Siksi kannattaakin miettiä tarkkaan, millaisen mökin ostaa sijoitusmielessä. Suomalaiset odottavat usein mökiltä tiettyjä mukavuuksia. Vesi ja sähkö ovat usein mökin vuokraajan perustarpeet, sillä vuokramökillä halutaan viihtyä ja rentoutua työleirin sijaan.

Vuokraamisen haasteet

Kesämökin vuokraaminen saattaa olla huomattavasti haasteellisempaa kuin asunnon vuokraus. Erityisesti rantamökeillä käyttöaika on hyvin rajallinen. Mahdollinen tuotto pitäisi saada sesonkiaikana, eli juhannus ja vilkkain kesälomakausi. Mökin sijainti on erittäin tärkeää ja vuokrattavan sijoitusmökin tuleekin sijaita siellä, missä ihmiset haluavat viettää vapaa-aikaansa. Etelä-Suomessa puhdasvetisen järven rannalla kesämökki saattaa olla varteenotettava vaihtoehto sijoitusmielessä.

Asiantuntijat eivät näe kesämökkiä ensisijaisena sijoitusvaihtoehtona juuri siksi, että kassavirta on saatava lyhyen ajan sisällä. Pelkän rahan vuoksi sijoitusasiantuntijat eivät suosittelekaan kesämökin ostoa. Vuokraamisen avulla mökin kustannuksia saa kyllä usein kuitenkin alennettua, jos mökki on muutoin ison osan vuodesta tyhjillään.

Lapin mökki sijoituskohteena

Kuten rantamökeissä, myös Lapissa mökin sijainnilla on iso merkitys, kun mökki hankitaan Lapista sijoituskohteeksi. Tunturi-Lappi houkuttelee matkailijoita ympäri vuoden ja mökistä voi hyvinkin saada tuottoa vuokraamalla sitä matkailijoille.

Parhaat Lapin kohteet mökille ovat isojen hiihtokeskusten läheisyydessä, jolloin mökki on helposti saavutettavissa läheisen lentokentän ja toimivien kulkuyhteyksien vuoksi.

Mökin vuokraaminen Lapin hiihtokeskuksien läheisyydestä on suhteellisen helppoa. Palvelut keskuksissa ovat lähellä ja voit hyödyntää keskusvuokraamoita ja niiden tarjoamia palveluita sen sijaan, että hoitaisit vuokraamisen itse.

Mitä kannattaa pohtia ennen mökin ostoa?

Ennen Lapin mökin ostoa kannattaa miettiä, kuinka paljon haluaa itse viettää aikaa mökillä vai hankkiiko mökin ainoastaan vuokrattavaksi. Muutama muu asia kannattaa myös pohtia ennen ostopäätöksen tekemistä.

Sijainti

Merkittävintä sijainnin kannalta on se, miten helposti mökki on saavutettavissa. Tarvitseeko käytössä olla oma tai vuokra-auto, vai pääseekö mökille julkista liikennettä hyödyntämällä? Erityisesti joulun aikaan pohjoisen hiihtokeskuksissa vierailee paljon ihmisiä Keski-Euroopasta sekä Aasiasta. Näille kuljetusten hyödyntäminen on erittäin tärkeää. Läheskään kaikki turistit eivät halua vuokrata autoa matkakohteesta.

Sijaintia miettiessä kannattaa myös miettiä, miten alueella on palveluita tarjolla. Turistit käyttävät mielellään elämyspalveluita ja ravintoloita, joten jos nämä ovat helposti saavutettavissa mökin lisäksi, kohde sopii hyvin sijoituskohteeksi.

Vuokraaminen

Sijoitusmökistä tulo saadaan vuokratulojen kautta. Mökissä pitää olla varusteet, joita vuokraajat arvostavat. Laadukkaat tekstiilit ja siisti yleisilme riittää monelle, mutta voit myös mökin varustuksella vaikuttaa siitä saatavaan tuloon. Jos mökistä löytyy esimerkiksi palju ja ylellinen sisustus, voit saada enemmän tuloja. Esteettömyys ja turvallisuus kannattaa myös huomioida.

Käyttöajankohta

Sijaintia valitessa kannattaa miettiä myös se, että mökki on hyvin saavutettavissa silloin, kun vuokraajat haluavat sitä käyttää. Joissakin Lapin kohteissa saavutettavuus on hyvä ympäri vuoden, mutta joissakin kohteissa parhaan sesongin ulkopuolella myös kulkuyhteydet ovat heikommat.

Miksi kannattaa käyttää sijoituskohteena?

Mökille saadaan usein suurempi käyttöaste, kun sitä käytetään sijoituskohteena ja vuokrataan turisteille. Kiinteistö pysyy näin paremmassa kunnossa.

Sijoituskäytössä mökki tuottaa myös tuloja. Sinun ei tarvitses itse huolehtia vuokraamisesta ja siivouksista vaan voit hyödyntää paikallisia palveluita ja välityspalveluita.

Suomen Lappi on suosittu matkailukohde, koska Suomi on turvallinen ja puhdas maa.

Lomaosake sijoituskohteena

Monet pitävät niitä lähes huijauksina, joista on vaikea päästä eroon. Totuus on kuitenkin jossain myyjien ja äänekkäimpien kritisoijien välimaastossa. On totta, että osa lomaosakkeista on vain kuluerä, josta on vaikea päästä eroon, mutta viisaasti valitsemalla myös lomaosake voi toimia hyvänä sijoituskohteena, josta voi saada tuloja.

Lomaosakkeeseen sijoittamisesta kuulee usein paljon negatiivisia kommentteja. Jos harkitset lomaosaketta sijoituskohteena, sijainnin osalta siihen pätee täysin samat argumentit kuin mökkiinkin. Hyvällä sijainnilla golfkentän tai laskettelukeskuksen läheisyydessä tietyt viikot saattaa olla helppo vuokrata, mutta sesongin ulkopuolella olevat viikot saattavat olla vaikeita sijoituskohteena. Lomaosake kannattaa valita sellaiselle ajankohdalle, jolloin kohteessa on paljon kävijöitä ja majoitukselle suuri tarve.

Lomaosakkeita voi ostaa niin maailmalta kuin Suomestakin. Suomessa lomaosakkeiden käyttö sijoituskohteena ei ole kovin suosittua.

Miten lomaosake toimii?

Lomaosakkeella saa yleensä viikon tai joitakin viikkoja omaan käyttöönsä. Osakkeesta maksetaan vastike oman omistusosuuden mukaan. Lomaosake on osa kiinteistöosakeyhtiöstä, joten oston yhteydessä maksat lomaosakkeesta myös varainsiirtoveron. Lomaosakkeen vuokraamiseen saattaa liittyä erityisehtoja, jotka on hyvä selvittää ennen lomaosakkeen ostamista. Ostaessa kannattaa myös huomioida se, että jälleenmyynti saattaa olla haastavaa, etkä välttämättä saa maksamaasi summaa takaisin vaan joudut myymään osakkeen huomattavallakin tappiolla.

Loma-asunto ulkomailta sijoituskohteeksi

Moni suomalainen oleskelee osan vuodesta ulkomailla ja ainakin ajatuksena kannattaa miettiä kannattaisiko ulkomailta hankkia sijoitusasunto, jonka voi vuokrata silloin, kun ei itse oleskele siellä. Jos oleskelet kohteessa osan vuodesta itse, paras vaihto-ehto on hankkia ulkomainen sijoitusasunto turistialueelta. Silloin taas jos hankit asuntoa ulkomailta ainoastaan sijoitusmielessä, asunnon voi hankkia paikallisia, expatteja tai turisteja ajatellen.

Mitä pitää huomioida ulkomaisissa sijoituskohteissa?

Ennen kohteen hankintaa kannattaa selvittää mahdollisimman tarkasti alueen hintataso, vuokrataso sekä sijoitusasunnon verotus. Kannattaa huomioida myös se, että saatat joutua maksamaan veroja sekä Suomessa, että kohdemaassa. Verottajalta löytyy hyvät ohjeet ulkomaisen sijoitusasunnon verotukseen. Kohteen valinnassa kannattaa huomioida myös se, miten saat käytännön asiat järjestettyä. Apujoukkojen palkkaamisesta tulevat kulut kannattaa huomioida, kun laskee sijoituksesta saatavia tuloja. Joissakin paikoissa on myös kansainväliseen vuokraustoimintaan erikoistuneita yrityksiä, jotka voivat hoitaa lähes kaiken puolestasi.

Suomalaisissa pankeissa lainan vakuudeksi kelpaa vain Suomessa sijaitseva omaisuus, joten et voi käyttää ostettavaa asuntoa lainan vakuutena.

Ulkomailta sijoitusasuntoa hankkiessa kannattaa selvittää myös kohteen myyntiin liittyvät asiat. Joissakin maissa maksat veroa asunnon myynnin yhteydessä, toisissa maksat verot, kun ostat asunnon.

Mistä ulkomainen loma-asunto kannattaa hankkia sijoitusmielessä?
Kuten aiemmin todettiin kohteen valintaan vaikuttaa se, aiotko itse viettää aikaa ostettavassa asunnossa vai hankitko sen pelkästään sijoitustarkoituksessa. Ulkomailta hankittavat sijoitusasunnot ovat herättäneet suomalaisissa paljon kiinnostusta, koska asuntojen hintataso on usein kohtuullinen ja lainojen korot ovat matalalla.

Suomalaiset hankkivat usein loma-asunnon sijoitusmielessä kohteesta, jossa he ovat lomailleet. Siksi muutamat kohteet nousevat suosittuina ylitse muiden.

Suosittuja alueita on useita. Euroopassa suomalaisten suosikkeja ovat perinteisesti Espanja ja Turkki, mutta myös Ranska, Irlanti ja Kypros ovat suosittuja kohteita asuntosijoittajille.

Tärkeintä on selvittää millaiset vuokramarkkinat kohteessa on ja millaisia asuntoja kohteessa on helppo vuokrata.

Loma-asunto Turkista sijoituskohteena

Turkin suosio suomalaisten loma-asuntosijoittajien keskuudessa on ollut kasvussa viime vuosien aikana. Erityisesti Alanyan alue sekä Antalya ja Istanbul ovat suosittuja kohteita. Suosio johtuu siitä, että asuntojen hinnat Turkissa ovat suomalaisten näkökulmasta edullisia. Myös yhtiövastikkeet ovat huomattavasti Suomea edullisempia.

Loma-asunnon ostaminen Turkista vaatii maan tapojen ja kielenhallintaa, joten asiantuntevan ammattilaisen käyttäminen välittäjänä kannattaa. Turkissa toimii useita laittomia välittäjiä ja huijareita.

Sijoitus Turkissa sijaitsevaan loma-asuntoon on usein sijoitus itseensä, mutta suosituilta turistialueilta ostettu asunto toimii myös hyvin sijoituskohteena, josta saa helposti vuokratuottoa. Esimerkiksi Alanyassa saat paikallisilta toimijoilta täyden palvelun asunnon vuokraukseen liittyen. Palvelua tarjotaan usein suomeksi, joten asiointi välitystoimistojen kanssa on helppoa. Nämä yritykset tarjoavat usein myös huolinta- ja remontointipalvelua, joten saat kaikki mahdollisesti tarvitsemasi palvelut yhdestä paikasta. Sinun tehtäväksesi jää vain ilmoittaa, minä aikoina asuntoa voi vuokrata ja milloin käytät sitä itse.

Sijoittaminen espanjalaiseen loma-asuntoon

Espanja on ollut suomalaisten loma-asuntosijoittajien suosikki kohde jo vuosia. Etenkin Espanjan Aurinkorannikolla on suhteellisen helppo päästä alkuun loma-asuntosijoittamisessa. Hyväkuntoisista vuokra-asunnoista Espanjassa on suuri pula. Ostamalla laadukkaan ja tyylikkään asunnon, voit päästä hyviinkin vuokratuottoihin.

Tuottoon vaikuttaa paljon se, miten paljon itse käyttää asuntoa. Kesäsesongin aikana asunnosta voi saada saman tuottosumman viikossa, mitä samasta asunnosta saa sesongin ulkopuolella kuukaudessa.

Espanjassa kannattaa huomioida myös se, että pienemmistä asunnoista saa paremman vuokratuoton, kuin suuremmista asunnoista.

Miten hankkia asunto Espanjasta?

Asiantuntijat osaavat parhaiten auttaa asunnonostossa. Paikalliset tuntevat parhaiten alueen asuntomarkkinat sekä lainsäädännön, joka liittyy kiinteistökauppaan Espanjassa. Asiantuntevan välittäjän käyttäminen kannattaa myös siksi, että Espanjassa monet myynnissä olevat asunnot ovat remontin tarpeessa, ellet sitten ole ostamassa uudisasuntoa. Paikalliset tuntevat myös hyvin, millaiset yhteydet alueelta on vaikkapa lentokentille ja miten palveluita on alueella saatavilla. Espanjassa hintataso on ollut viime vuosina nousussa.

Miten hoitaa käytännön asiat?

Espanjassa vuokrasopimus pitää aina olla tehty espanjaksi riippumatta siitä, mistä asunnon vuokraaja on kotoisin. Jos et siis osaa kieltä, tarvitset henkilön, joka voi tehdä vuokrasopimuksen puolestasi. Espanjassa on omia vaatimuksia myös asunnon vuokraajalle, jotka on hyvä tietää, etenkin jos vuokraa asuntoa itse. Tarjolla on myös palveluita, jotka voivat hoitaa käytännön asiat puolestasi. Toimistot voivat hoitaa pelkän vuokrauksen tai voit ostaa palvelun, johon kuuluu jopa asunnon tuunaus mahdollisimman houkuttelevaksi. Voit siis valita palvelutason itsellesi sopivimmaksi.

Vuokralaisen suoja Espanjassa on vahva. Lyhytaikaiseen vuokraukseen liittyy paljon säädöksiä ja se tuottaa paljon työtä, joten etenkin turisteille lyhytaikaisesti vuokratessa, palveluntarjoajan käyttö on suositeltavaa, vaikka siitä tuleekin lisäkustannuksia.

Yhteenveto loma-asunto sijoittamisesta

Riippumatta siitä, missä loma-asunto sijaitsee tai valitsetko mökin, loma-osakkeen vai loma-asunnon ulkomailta, tärkeintä on huomioida sijoituskohteen sijainti. Suomessa Etelä-Suomi sekä Lapin hiihtokeskukset ovat sijainniltaan parhaat sijoitusmielessä, koska saavutettavuus on hyvä ja palvelut ovat usein lähellä. Sama pätee ulkomailta hankittavaan sijoitusasuntoon. Sijainnin pitää olla kohderyhmälle sopiva ja helpolla tavalla saavutettavissa, jotta saat sijoituksellesi tuottoa vuokraamalla huoneistoa tai mökkiä.

Asunnon tai mökin taso vaikuttaa sijainnin lisäksi huomattavasti. Eri kohderyhmillä voi olla erilaisia vaatimuksia, mutta ottamalla etukäteen selvää siitä, minkäkokoisia tai millä varustuksella olevia mökkejä tai huoneistoja vuokrataan eniten valitsemallasi alueella, varmistat paremman tuoton sijoituksellesi.

Sijainnista riippumatta sesonki vaikuttaa aina, jos loma-asunto sijaitsee turistialueella. Etätyön yleistyminen on toki vaikuttanut siihen, että loma-asuntoja halutaan vuokrata myös sesongin ulkopuolella työskentelyä varten. Tämä kannattaakin huomioida sijoituksen tuottoa laskiessa. Kokonaistuottoon vaikuttaa paljon se, kuinka suuren osan vuodesta loma-asunto on käytössä tai vuokralla.

Ulkomailta hankittavan loma-asunnon ostossa on huomioitava se, että se vaatii enemmän perehtyneisyyttä markkinoihin, lainsäädäntöön, tapoihin ja kulttuuriin. Oikein hoidettuna ulkomailla sijaitseva loma-asunto saattaa kuitenkin olla huomattavasti tuottavampi sijoitus, kun kotimaasta hankittu mökki.