Etusivu » Sijoittaminen » Lentoyhtiöt sijoituskohteena

Lentoyhtiöt sijoituskohteena

Mikä on lentoyhtiö? Millaisia lentoyhtiöt ovat sijoituskohteena? Onko niihin järkevää sijoittaa nyt vai vasta myöhemmin? Vaikuttaako maailmalla vallitseva epävarma tilanne niin, että osakkeet on syytä jättää suosiolla pois omasta salkusta?

Tutustu eri sijoitusalustoihin

AlustaSijoituskohteetSiirry
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Sijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Sijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Sijoita kiinteistöihin joukkorahoituksen kauttaSiirryArrow
Tessin on ruotsalainen joukkurahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Tessinin tarjoavat sijoituskohteet sijaitsevat enimmäkseen Ruotsissa, mutta myös Suomessa.
Sijoita ETF-rahastoihinSiirryArrow
Lysa on ruotsalainen sijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa indeksi- ja ETF-rahastoihin matalilla palkkiolla.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin mm. Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin mm. Ruotsissa, Latviassa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Espanjaan, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
Sijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Sijoita lyhytaikaisiin lainoihinSiirryArrow
Robo.cash on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen lyhyt- ja pitkäaikaisiin kuluttaja- ja yrityslainoihin automatisoidusti. Robocash kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Kazakstaniin, Sri Lankaan, Singaporeen ja Filippiineille.
Sijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa pienlainoihin Virossa.
Sijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.

Huom!

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Miten valita sijoituskohde kun fukuksessa ovat lentoyhtiöt

Lentoyhtiöistä ensimmäisenä mieleen nousee suomalaisille tuttu Finnair. Yhtiö, kuten koko ala, koki kovan kolauksen Covid-19-pandemian myötä, mutta jos markkinoihin on luottaminen, Finnair on brändinä vahva ja useat piensijoittajat ovat löytäneet sen. Toki sijoittajien lisääntyminen ja ostot ovat vahvistaneet kurssia. Sijoittaminen pandemian kurittamiin lentoyhtiöihin voi olla hyvä hetki sijoittaa tulevaisuuteen.

Muita suuria lentoyhtiöitä maailmalla on esimerkiksi American Airlines, Southwest Airlines, Delta Airlines sekä Emirates. Lentoyhtiöiden koko vaihtelee yhden lentokoneen paikallisesta yhtiöstä kansainvälisiin täyden palvelun yhtiöihin, joilla on käytössään satoja koneita ja reittejä ympäri maailmaa.

Vaikka lentoyhtiöihin sijoittaminen on aina riskialtista, sijoittajat ovat sijoittaneet niihin vuosikausia ja aina joku onnistuu tekemään voittoa. Lentoyhtiöiden kehitykseen, osakkeisiin ja tulevaisuuteen vaikuttaa kuitenkin moni seikka, jotka eivät välttämättä vaikuta toisenlaisiin osakkeisiin yhtään.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Koronapandemian aikana suomalaiset säntäsivät sankoin joukoin sijoittamaan Finnairin osakkeisiin. Lentäminen ja matkailu ovat kuuluneet ihmisten elämään jo pitkään, mutta tänä päivänä ihmiskunta on yhä enemmän tietoinen matkailun aiheuttamasta ilmastopäästöistä ja kriisien vaikutuksesta lentoyhtiöiden osakkeisiin. Kukaan ei voinut aavistaa 10 vuotta sitten, että tulevaisuudessa maailmanlaajuinen pandemia kurittaisi lentoyhtiöitä näin pahasti.

Toisaalta, matkustaminen valtioiden ja mannerten välillä on pysyvää ja lentäminen matkustusvaihtoehtona ei ole häviämässä mihinkään.

Matkailu on nostanut päätään uudestaan ja alkaa hitaasti elpyä. Lentoyhtiöihin sijoittaminen onkin pitkänaikavälin sijoittamista eikä nopeaa tuottoa haluavan kannata yrittää tehdä voittoa lentoyhtiöillä.

Vihreät arvot, neutraalihiilijalanjälki ja ilmastonmuutos ovat tapetilla, kun mietitään sijoittamista lentoyhtiöihin. Lentoliikenteestä aiheutuvat päästöt ovat edelleen todella suuret, mutta samalla yhtiöt pyrkivät minimalisoimaan päästöjä ja lentämisestä aiheutuvaa kuormitusta maapallolle. Nämä seikat on hyvä ottaa huomioon valittaessa sijoituskohdetta.

Myös kotimaan matkustaminen lisääntyy. Se on yksi huomioonotettava trendi ja Suomessa välimatkat ovat vielä toteutettavissa muillakin kulkuneuvoilla. Kuitenkin esimerkiksi polttoaineen kallistuminen vaikuttaa päätökseen valita kulkuneuvo, eikä samaa korotusta ole havaittavissa lentolippujen hinnoissa.

Lentoyhtiöistä kiinnostunut sijoittaja voi myös havitella voittoa sijoittamalla ulkomaisiin lentoyhtiöihin. Jo Pohjois-Amerikkassa välimatkat ovat niin suuria, että kotimaanlennot elpyivät hyvää vauhtia ennen ulkomaanlentoja. Nämä seikat on hyvä ottaa huomioon, kun suunnittelee sijoittamista lentoyhtiöihin.

Mitä kaikkea lentoyhtiöiden osakkeilla on edessään?

Lentolippujen hinnat sekä lentoyhtiöiden osakkeet ovat toipumassa pandemian aiheuttamasta kurituksesta. Yleisesti matkustaminen on ottanut reippaita askelia kohti elpymistä ja matkailu kotimaassa on nostanut kiinnostusta. Kasvua ennustaa lisääntynyt kiinnostus matkustamista kohtaan ja yhtiöiden paine päästä korvaamaan menetetyt tulot.

Liikematkustajat ovat suuri sektori lentoyhtiöiden kassavirrassa. Liikematkustaminen ei ole vielä elpynyt samoihin mittakaavoihin, jossa se oli ennen pandemiaa. Etätyö on mahdollistanut työskentelyn missä päin maailmaa tahansa ja sen tuomat hyödyt on huomattu. Kuitenkin liikematkustamista on ollut aina eikä se tule mihinkään katoamaan.

Maailmantalouden kehittyminen vaikuttaa myös lentoyhtiöiden osakkeisiin. Elpynyt maailmantalous tarkoittaa suurempaa ostovolyymia ja silloin myös lentoyhtiöillä pyyhkii paremmin. Heikentynyt talous puolestaan tietää sitä, ettei lentomatkoja tehdä niin paljon kuin paremmassa tilanteessa tehtäisiin ja se puolestaan tietää kielteistä suuntaa sijoitusmielessä.

Lentoyhtiöt ovat toki tärkeä osa maailmantaloutta, mutta niiden osakekurssit liikkuvat suhdanteiden mukana ja laskusuhdanteet aiheuttavat aina tappiota. Toisaalta, noususuhdanne aiheuttaa myös osakekurssien nousua ja näin ollen voittoa sijoittajalleen.

Myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hankaloittanut lentoyhtiöiden asemaa. Reittejä on jouduttu uudelleen reitittämään Venäjän ilmatilan sulun vuoksi. Lentoyhtiöt -mainittakoon tässä Finnair- ovat kuitenkin pyrkineet vastaamaan ilmatilan sulusta aiheutuneisiin ongelmiin ja hidasteisiin. Aasian- sekä Pohjois-Amerikan-markkinoiden kasvaessa Finnair on osannut hyödyntää tätä erinomaisesti ja painottaa verkostoitumisstrategiassaan yhä enemmän niin Pohjois-Amerikan kuin Etelä-Amerikan sekä Aasian reitteihin.

Myös vallitsevat trendit vaikuttavat sijoittamiseen, kun kyseessä on lentoyhtiö. On syytä pohtia ennen sijoituksen tekemistä, toimiiko lentoyhtiö vallitsevien trendien mukaan. Tämän päivän trendejä lentoyhtiöitä ajatellen ovat mm. vastuullisuuden kasvava merkitys, digitalisoituminen ja mahdollinen siirtyminen Aasian kasvutalouksiin. Näihin on hyvä paneutua ennen sijoittamista.

Sijoittaminen lentoyhtiöihin

Tekstissä mainittu Finnair on suomalaisille tuttu ja yleisesti ajateltuna luotettava brändi. Toki Finnairin kurssi on heilahdellut rajusti, käynyt hyvin alhaalla, mutta elpymistä on havaittavissa. Suurien lentoyhtiöiden takana on yleensä myös valtion tuki ja myös valtiot ovat omistajina tai sijoittajina suuriissa lentoyhtiöissä. Tämä on hyvä ottaa huomioon lentoyhtiön valinnassa.

Lentoyhtiöitä löytyy pörssistä pilvin pimein eikä Finnair ole ainut, mihin sijoittajat ovat rahansa laittaneet. Yhtiöitä tutkimalla löytää paljon erilaisia ja eri volyymilla varustettuja lentoyhtiöitä pienemmistä suuriin yhtiöihin.

Sijoittamisessa piilee aina omat riskinsä ja lentoyhtiöt eivät ole poikkeus. Lentoyhtiötä valitessa on hyvä keskittyä muutamiin tekijöihin, jotka voivat auttaa päätöksen teossa. Näistä ensimmäinen tekijä on yhtiön velkataso, joka lentoyhtiöillä voi olla korkea pandemian takia. Velkaantunut yhtiö on aina vaarassa mennä konkurssiin, jolloin sijoittajat häviävät sijoitetun summan. Toinen tekijä on tietenkin lentoliput, jotka määräävät lentoyhtiön tuotot.

Loput kolme seikkaa vaativat hieman sijoitusymmärtämistä. Yhtiön tekemä voitto tai tappio ovat merkittävässä osuudessa, koska pitkään tappiota tehnyt yhtiö on maksukyvyttömämpi. Tuottoihin ja kuormitustekijöihin on hyvä perehtyä. Lentoyhtiön volyymi ja lentokaluston määrä sekä markkinaosuus vaikuttavat myös siihen, kannattaako yhtiöön sijoittaa.

Miten toimia sijoittajana lentoyhtiöiden kanssa?

Ensimmäinen kysymys varmasti on, että kannattaako lähteä mukaan sijoittajaksi? Kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Tutustumalla eri lentoyhtiöihin, niiden osakkeiden kehitykseen ja tulevaisuuden näkymiin on erittäin tärkeää.

Lentoyhtiöihin -niin kuin ei mihinkään sijoitukseen- kannata hypätä suin päin mukaan. Huolellinen asiaan paneutuminen ja yhtiöihin tutustuminen ovat avain menestykseen, vaikka ne eivät vielä takaakkaan sitä. Lentoyhtiöihin sijoittamisella ei vaurastuta yhdessä yössä, mutta pidemmällä aikavälillä se voi olla järkevä vaihtoehto.

Verrattaessa lentoyhtiöitä autoteollisuuteen vastaus on selvä. Sijoittaminen lentoyhtiöön on siltä osin varmempaa, että lentoteollisuus on pysynyt inflaation tahdissa. Lentoyhtiöt ovat hyvää matkaa elpymässä kohti aikaan ennen pandemiaa, mutta matkaa siihen on vielä. Tämä voikin olla hyvä tilaisuus sijoittajalle hypätä mukaan ja odottaa lentoyhtiöiden tulevaisuuden kasvua.

Sijoittaessa lentoyhtiöön on hyvä huomioida oman sijoituksen summa. Lentoyhtiöt ovat vielä epävarmassa asemassa, elpymässä pandemiasta, jolloin niihin ei kannata sijoittaa koko salkun arvoa. Lentoyhtiön osake-EFT on myös hyvä vaihtoehto riskien hallitsemiseksi ja niiden minimointiin. Lentoyhtiöt tarjoavat paljon erilaisia vaihtoehtoja ja mukaan pääsee jo pienellä summalla.

On tärkeää pitää silmällä omia sijoituksiaan ja seurata maailman tilannetta monelta eri kannalta. Fakta on, ettei lentäminen tule loppumaan ja ihmiset tarvitsevat lentoliikennettä tulevaisuudessakin. Kuitenkaan emme voi varmuudella ennustaa, miltä lentoyhtiön osakkeet näyttävät huomenna, vuoden tai kymmenen vuoden kuluttua.

Tässä osiossa mainitsemamme yhtiöt eivät perustu suosituksiin vaan sijoittajan on aina käytettävä omaa järkeä ja tietämystä asioista. Lentoyhtiöistä löytyy paljon tietoa ja osakkeisiin pääsee käsiksi helposti. Nordnetistä löytyy kaikki pörssissä olevat lentoyhtiöt, kotimaisista aina kansainvälisiin yhtiöihin.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknolgia
Biotech Bitcoin (BTC) Clean Energy Crypto-ETF Digitalisaatio
Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus Energia Esports & Gaming Ethereum (ETH)
Fintech Hyödykkeet Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet
Jalometallit Joukkolainat Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus
Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt Kemianteollisuus Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt
Konepajat Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet
Kybeturvallisuus Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia
Loma-asunnot Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt
Maatalous Matkailu ja turismi Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit NFT Pankki- ja finanssiala Paperi- ja metsäteollisuus
Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia Raaka-aineet
Rahoituspalvelut Rakennusala Ravintolat ja hotellit Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto
Sosiaalinen media Syntiosakkeet Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI)
Telecom ja media Teollisuustuotteet Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt
Tuulivoima Uhkapeliala Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt
Verkkokaupat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Muoti- ja vaateteollisuus Kryptovaluutat
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Indonesia Intia Italia Japani Kiina
Norja Ranska Ruotsi Saksa Singapore
Sveitsi Taiwan Tanska Thaimaa Turkki
Vietnam Viro Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi
Etelä-Amerikka Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä
Latinalainen Amerikka Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Inflaatio Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Osinkokalenteri
Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen Stagflaatio
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Valuuttakurssit Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen

Muita sijoittamiseen liittyviä oppaita ja työkaluja