Latinalainen amerikka sijoituskohteena

Sijoituskohteena Latinalainen Amerikka tuntuu vieraalta ja pelkiltä tyhjiltä lupauksilta. Tiedostamme kyllä, että maanosa pitää sisällään mittaavia luonnon raaka-aineita ja talous on nousussa, tai ainakin sitä yritetään nostaa.

Latinalaisessa Amerikassa kohdemarkkinat sijoittuvat suurimmilta osin Brasiliaan, Peruun, Chileen, Argentiinaan ja Kolumbiaan. Pienemmillä markkinoilla on mukana myös Panama ja Venezuela.

Erityisesti raaka-aineiden hinnannousu tukee alueiden taloudellista kehitystä ja saattaakin olla oiva sijoituskohde haluaville.

Latinalainen Amerikka on yleisesti kasvanut ja modernisoitunut. Latinalaisen Amerikan osakkeisiin kuuluu kymmeniä maailmanluokan yrityksiä, jotka hyötyvät alueen jatkuvasta kasvusta.

Latinalainen Amerikka eroaa Pohjois-Amerikasta monilla tavoilla ja saattaakin siksi olla tulevaisuudessa mielenkiintoisempi kohde kuin Pohjoinen serkkunsa. Pohjoisemman Amerikan väestö harmaantuu, mutta latinomaissa on paljon työikäistä väestöä ja tämän ikäryhmän kasvu on voimakasta tulevina vuosina. Tämä kaikki tietää lisää työvoimaa valtiolle ja yhtiöille, jolloin niillä on kilpailu- sekä kasvumahdollisuuksia.

Latino-osakkeisiin on syytä tutustua etukäteen tarkasti. Mihinkään sijoitukseen ei kannata lähteä mukaan ilman tarkkaa perehtymistä. Nykypäivänä kielimuuri ei ole enää esteenä ja esimerkiksi Nordnetistä löytyy ohjeistusta suomeksi, jolloin ei tarvitse osata espanjaa tai portugalia -puhumattakaan muista kielistä, joita alueilla puhutaan.

Latinalaisen Amerikan talous

Tällä hetkellä Etelä-Amerikan työikäisten kehitys näyttää lupaavalta ja kotitalouksien alhainen velkaantumisaste tukee kysynnän lisääntymistä. Kotimarkkinavetoisten yritysten tulevaisuus näyttääkin varsin lupaavalta.

Sijoittajan näkökulmasta Latinalaisen Amerikan talousnäkymät ovat varsin hyvät. Talous alueilla alkaa vakaantua ja myös poliittiset näkymät ovat hieman tasaisempia.

Latinalaisen Amerikan ollessa niin laaja alue, se sisältää useita erilaisia valtioita, joilla on hieman toisistaan poikkeavat talouden kasvulähteet. Maissa on myös erilaisia osakeyhtiöitä ja luonnonvaroja, mitkä tekevät niistä mielenkiintoisia ja valitsemalla oikein, myös tuottoisia.

Maatalouden näkökulmasta Etelä-Amerikassa on neljä hallitsevaa maata. Nämä ovat Brasilia, Argentiina, Chile ja Kolumbia. Maatalous ja siitä tulevat vientituotteet ovat merkittävä osa maiden talouskasvua. Myös Meksiko on listalla, se on yksi maailman suurin avokadon tuottaja.Latinalaisen Amerikan ollessa niin laaja alue, se sisältää useita erilaisia valtioita, joilla on hieman toisistaan poikkeavat talouden kasvutslähteet.

Tuotannoista myös suuri osa tulee öljystä. Esimerkiksi Brasilia on suuri öljyteollisuuden maa ja tuottaa sekä myy öljyään maailmanlaajuisesti. Myös lentokoneita ja tekniikkaa rakennetaan sekä tuotetaan Brasiliassa.

Puhuttaessa Brasiliasta on tietenkin mainittava myös maan talouden kannalta oleellisia elintarviketeollisuuksia. Kahvia, tupakkaa, maissia ja trooppisia hedelmiä, näistä kaikista ja monesta muusta tulee suuri osa Brasilian vientituotteita.

Latinalainen Amerikka sopii riskejä sietävälle sijoittajalle. Sijoittamalla aurinkoisempaan puoleen Amerikasta on mahdollista saada voittoa pidemmällä aikavälillä eikä kohde ehkä sovi lyhyen aikavälin sijoittajalle. Latinalaisessa Amerikassa on nähtävä sen tuomat edut, hyödyt ja ennen kaikkea uskottava, että sijoitus alkaa tehdä tulosta pidemmällä aikavälillä.

Sijoittaminen Etelä-Amerikan maihin

Hyppäämällä mielenkiintoiseen Latinalaiseen Amerikkaan sijoitusmielessä voi avata ovia ja kasvattaa pääomaa. Markkinoilta löytyy paljon suuryrityksiä, mutta myös pienempiä ja tuntemattomampia yhtiöitä.

Latinalainen Amerikka on tunnettu sisämarkkinoistaan ja jo pelkällä Brasilialla on yli 200 miljoonan ihmisen sisämarkkinat itsessään ja yhdistämällä sen naapurimaihin nähdään suurempi kokonaisuus sekä paljon monipuolisemmat markkinat.

Sijoittamisessa on aina otettava huomioon maiden sekava tilanne, yleiset levottomuudet, infrastruktuuri ja joissain tietyissä paikoissa myös huumekauppa. Nämä seikat vaikuttavat aina sijoittajaan sekä sijoitetun summan kasvuun tai laskuun.

Pitkällä aikavälillä sijoittajan on mahdollista saada tuottoa rahoilleen. Alue on suuri ja siellä on useita eri maita, jotka ovat erilaisessa kasvuvaiheessa ja näin ollen hajautusmahdollisuudet alueilla ovat hyvät.

Raaka-aineiden osalta Latinalainen Amerikka sijoituskohteena on vailla vertaansa. Alueen maissa kasvaa miljoonia mahdollisuuksia. Kiinnosti sinua sitten sijoittaminen kahviin, kaakaoon tai maisiin, tai uskotko ehkä öljyyn tai metalliin, täältä löytyy jokaiselle jotain.

Alueella olevat maat ovat siistineet imagoaan ja ulkomaalaisten sijoittajien usko myös Latinalaiseen Amerikkaan on noussut. Yritykset ovat investoineetkin ja sijoittaneet mm. Chileen, Peruun ja Meksikoon, unohtamatta tietysti Brasiliaa. Myös piensijoittaja voi liittyä ja ostaa haluamiaan osakkeita pienemmälläkin summalla.

Latinalainen Amerikka on sijoituskohteena erilainen kuin vaikka Aasia, mutta se soveltuu henkilölle, joka haluaa hajauttaa sijoituksensa eri maanosien välille. Tämä osa Amerikasta ei ole niin riippuvainen länsimaisista markkinoista. Tulevaisuuden kasvunäkymää täältä löytyy.

Latinalaisen Amerikan pörssi

Edullinen ja hieman riskittömämpi vaihtoehto on ostaa jokin Latinalaisen Amerikan indeksi- tai pienikuluinen sijoitusrahasto. Näiden lisäksi on toki mahdollista sijoittaa suoriin osakkeisiin, mutta silloin omaa salkkua on seurattava aktiivisemmin ja sijoituksen arvon alentuminen on suuremmalta osin mahdollista.

Precios y Cotizaciones-indeksi (ICP) on tärkein pörssi-indeksi Meksikossa. Se koostuu Meksikon pörssin 35 likvideimmistä osakkeista. Siellä on ollut yhtiöitä eri aloilta aina jakelualalta lentoliikenteeseen.

Chilestä puolestaan löytyy IPSA (Precio Selectivo indeksi acciones), joka on osakeindeksi. Se koostuu 40 markkina-arvoltaan parhaan yhtiön osakkeista.

Argentiinasta löytyy puolestaan Merval (Merval Stock Index), josta löytyy osakkeita eri aloilta aina öljytankkereista televiestintään.

São Paulon pörssista vastaa B3 (tunnettiin aiemmin nimellä BM&F Bovespa). Brasiliassa toimivista indekseistä mainittakoon tässä Ibovespa, jolla käydään kauppaa B3:sella.

Latinalaisesta Amerikasta löytyy myös paljon erilaisia rahastoja, joissa sijoitetaan vain Meksikon ja muun Etelä-Amerikan osakkeisiin. Näistä esimerkkejä ovat BGF Latin American A2 ja Templeton Latin America A. Nordnetistä löytyy paljon lisätietoja rahastoista ja paneutumalla tarkkaan, löydät sinulle sopivimman.

Latinalaisen Amerikan osakkeet ja ETF-rahastot

Kuten yllä mainittiin, osakeyhtiöitä ja sijoitusmahdollisuuksia on paljon. Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa sijoittaa eteläisen puolen osakkeisiin, mutta laajasta kirjosta on hauska valita itselle mieluista ja tutustua uudenlaisiin yhtiöihin.

Latinalaisen Amerikan osakesalkut sijoittavat lähes yksinomaan Latinalaisen Amerikan osakkeisiin. Suurin osa näistä salkuista suosii voimakkaasti alueen suuria markkinoita, erityisesti Brasiliaa, Meksikoa ja Argentiinaa.

Pienemmät markkinat, kuten Peru tai Kolumbia, eivät yleensä ole yhtä hyvin edustettuina näissä salkuissa. Nämä salkut sijoittavat vähintään 70 % kokonaisvarallisuudesta osakkeisiin ja vähintään 75 % osakevaroista Latinalaiseen Amerikkaan.

Franklin FTSE Brazil ETF on yksi tunnettu rahasto. Muita tunnettuja ETF-rahastoja on iShares Latin America 40 ja First Trust Latin America AlphaDEX. Huomioi, että mikään rahasto ei ole riskitön ja on aina mahdollisuus, että häviät sijoittamasi rahasumman.

Myös suoria osakkeita on mahdollista ostaa, mutta se vaatii hieman enemmän tuntemusta ja riskien sietokykyä sekä hallintaa. Osakkeista löytyy tuttuja nimiä (Coca-Cola Femsa) sekä tuntemattomampia, kuten Cemex ja Petrobras.

Nordnetin kautta on helppo sujahtaa mukaan luonnonvaroistaan ja työikäisten suuresta ryhmästä tunnettuun Latinalaisen Amerikan sijoitusmaailmaan. Matemaattisesta näkökulmasta katsottuna alue ja sen maat ovat helppo nähdä elinkelpoisena pitkään. Latinalaisen Amerikan osakeyhtiöillä on vahva tasapaino niin työvoiman kuin luonnonvarojen näkökulmasta katsottuna.

Tästä pääsemme lopputulokseen: Latinalaisen Amerikan osakkeet eivät ehkä ole maailman vakaimpia osakkeita, mutta jos olet valmis ottamaan riskin, Latinalainen Amerikka on sinulle auki. Siellä riittää mahdollisuuksia, aloja ja yhtiöitä.

Latinalainen Amerikka on kuin jokeri, mukautuva ja jännittävä. Sijoittaminen sinne ei ole sen kummempaa kuin vaikka Pohjois-Amerikan markkinoille. Tutustua täytyy eikä rahoja koskaan saa sijoittaa tuntemattomaan. Latinalainen Amerikka alueena tarjoaa joitain räjähdysmäisimpiä kasvumahdollisuuksia globaaleilla markkinoilla.