Kryptovälittäjät sijoituskohteena

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on ollut erittäin suosittua viime vuosina, ja alalle onkin ilmestynyt lyhyessä ajassa paljon erilaisia kryptovaluuttoja ja samalla niiden välittäjiä. Kuten kryptovaluuttoihin, myös välittäjiin voi halutessaan sijoittaa, joskin valikoima on rajallisempi.

Ihmisiä houkuttelevat kryptovaluutoissa ennen kaikkea satumaiset tuotot, joihin osa kryptoihin sijoittaneista on päässyt käsiksi viime vuosina. Lehtiotsikot vilisevät toki otsikoita kryptovaluutoilla rikastuneista, ja houkutus päästä mukaan tähän kehitykseen voi olla suuri – kuka nyt haluaisi jäädä paitsi lähes varmalta kuulostavista tuotoista?

On kuitenkin hyvä huomioida, että niin kryptovaluuttoihin kuin niiden välittäjiinkin liittyy paljon erityispiirteitä, jotka on syytä tietää ennen kuin sijoittaa kumpaankaan niistä. Kryptovaluuttoihin ja niihin välittäjiin onkin syytä tutustua poikkeuksellisen huolellisesti, ennen kuin tekee niihin liittyviä merkittäviä sijoituspäätöksiä. Kyse on toistaiseksi vähän säännellystä alasta, jonka myötä kaupankäynti ei ole samalla tavalla turvallista kuin esimerkiksi osakkeiden ja rahastojen ostaminen luotettavalta arvopaperinvälittäjältä.

Virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen tapahtuu usein välittäjän kautta

Krypto- eli virtuaalivaluuttoihin voi sijoittaa kahdella tavalla, joko ostamalla niitä suoraan kryptopörssistä, tai käyttämällä välikätenä kryptovälittäjää. Erityisesti aloitteleville krypto-sijoittajille välittäjä on ehdottomasti turvallisin ja helpoin tie ja siihen liittyy lukuisia etuja.

Välittäjän tarjoamiin etuihin kuuluu ensinnäkin se, että kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen on hyvin selkeää, sillä välittäjä asettaa hinnan ja sijoittaja voi ostaa tuotteita tähän hintaan mikäli haluaa. Toiseksi välittäjän kautta on helppo ostaa myös pienempi määrä kryptovaluuttaa, mikäli haluaa esimerkiksi vain kokeilla kryptovaluuttoihin sijoittamista. Myös valuutanvaihto onnistuu näppärästi valuutasta toiseen, ja tarjolla on yleensä tukea ja apua asiakaspalvelun muodossa.

Rekisteröityminen välittäjän asiakkaaksi on yleensä varsin helppoa ja nopeaa, ja tarjolla on myös suomenkielistä palvelua tarjoavia välittäjiä ja jopa suomalaisia, Finanssivalvonnan sääntelemiä toimijoita kuten Northcrypto.

Varo vaaraa

Koska kryptovaluutta-ala on vielä toistaiseksi varsin vähän säännelty ja tarjolla toimijoita laidasta laitaan, on syytä tutustua huolella harkitsemaansa välittäjään. Vaikka huijaukset eivät ole kovin yleisiä, mahtuu kryptovaluuttojen lyhyeen historiaan myös niitä, ja jotkut ovatkin menettäneet kaikki säästönsä valitsemalla epäluotettavan tai sittemmin epäluotettavaksi osoittautuneen välittäjän.

Tunnettu huijaus

Yksi tunnetuimmista huijauksista, josta on tehty myös Netflix-dokumentti, on nimeltään Kryptinen tapaus. Dokumentti kertoo kanadalaisen kryptovälittäjä QuadrigaCX:n tarinan.

Kyseessä on yritys, josta tuli nopeasti maan suurin kryptopörssi. Yrityksellä oli parhaimmillaan jopa 100 000 asiakasta. Kun bitcoinin dollarikurssi vuonna 2017 tilapäisesti romahti ja asiakkaat yrittivät siirtää varojaan takaisin perinteisiin valuuttoihin, tämä ei onnistunutkaan ja suututti sijoittajat. Tapausta alettiin tutkia, ja selvisi että asiakkaat eivät tosiasiassa edes omistaneet bitcoineja, vaan kyseessä oli taidokas huijaus. Osa sijoittajista menetti huijauksen myötä merkittäviä summia rahaa, jopa kaikki säästönsä.

Rahoja ei välttämättä saa takaisin

Kryptohuijaukset ovat siitä erityisen ikävä huijauksen muoto, että niiden selvittäminen on usein hankalaa, eikä menetettyjä rahoja saa välttämättä koskaan takaisin. Usein myös uhrien henkilötiedot viedään huijausten yhteydessä, mikä aiheuttaa rutkasti lisäharmia. Onkin arvioitu että suomalaiset menettävät vuositasolla jopa kymmeniä miljoonia euroja erilaisiin sijoitushuijauksiin, joista toki vain pieni osa kohdistuu virtuaalivaluuttoihin.

Välittäjää valitessa kannattaakin suosia tunnettuja ja jo pidempään alalla olleitä yrityksiä, joilla on hyvä maine. Netistä voi lukea myös arvosteluja eri kryptovälittäjistä, joskin kannattaa huomioida, että osa arvosteluista saattaa olla niin sanottuja maksettuja mainoksia.

Listautumishuumaa ja korkeita odotuksia

Kryptoihin liittyvä buumi on toisinaan johtanut myös rajuihin ylilyönteihin. Yksi vuoden 2021 kohutuimmista listautumisista oli Yhdysvaltojen suurimman kryptovaluuttavälittäjä Coinbasen listautuminen Nasdaq-pörssiin. Tämän kryptovälityksen kuninkaan kautta voi käydä kauppaa noin 50 eri kryptovaluutalla, joista yleisimpiä ovat Bitcoin ja Etherum.

Coinbasen listautumishinta oli aloituspäivänä 250 dollaria per osake, josta se kohosi päivän aikana parhaimmillaan lähes 72%, päättäen menestyksekkään pörssipäivänsä 31,3% nousuun. Vuosi 2022 on kuitenkin ollut heikko, ja osakkeen hinta oli kesäkuussa 2022 suorastaan romahtanut aloituskurssista, ollen alle 60 dollaria.

Kryptovälittäjät ovatkin sijoituskohde, johon liittyy paljon odotuksia ja korkeita arvostustasoja. Kyseinen sijoituskohde ei ehdottomasti sovi heille, jotka arvostavat tasaisia tuottoja eivätkä ole valmiita ottamaan vastaan myös kymmenien prosenttien tappioita. Toisaalta buumin mukana voi parhaimmillaan päästä osaksi kryptovaluuttojen mahdollista menestystarinaa.

Kryptovälittäjien arvonluonti

Mikäli on kiinnostunut sijoittamaan kryptovälittäjiin, on hyvä tietää, mistä niiden liikevaihto ja tulos muodostuvat. Kryptovälittäjät ovatkin riippuvaisia eri kryptovaluuttoihin kohdistuvista transaktioista, sillä ne ottavat tyypillisesti pienen osan kauppasummasta itselleen osto- tai myyntipalkkiona. Myös palveluun tehdyistä talletuksista saatetaan periä pieni osuus. Tämä tarkoittaa sitä, että kryptovaluuttojen kysyntä ohjaa voimakkaasti myös välittäjien tuottoja.

Kryptovälittäjien määrä on nykyään todella suuri, ja alalla on paljon kilpailua. Edellä mainitun Coinbasen lisäksi eräitä alan suurimpia toimijoita ovat Gemini, eToro, Kraken, Crypto.com, Binance, Robinhood ja Webull. Kuten edellä on mainittu, toimii markkinoilla myös lukuisia muita pienempiä ja suurempia toimijoita, jopa kotimaisia yrityksiä.

Millaisia eroja kryptovälittäjien välillä on?

Tunnettuuden ja turvallisuuden lisäksi kryptovälittäjien välillä on myös lukuisia muita eroja. Ohessa on esitelty joitakin merkittävimmistä eroista.

Saatavilla olevat valuutat

Kaikki välittäjät eivät välitä kaikkia kryptovaluuttoja, vaan monet ovat erikoistuneet esimerkiksi vain noin kymmeneen valuuttaan. Mikäli kiinnostuksen kohteenasi ovat lähinnä yleisimmät valuutat, tarjonta on laajempaa, kuin mikäli olet kiinnostunut jostakin harvinaisemmasta valuutasta.

Vaihdon määrä

Kuten osakemarkkinoillakin, myös virtuaalivaluutoissa on tärkeää, että valuuttoja voi halutessaan ostaa ja myös myydä helposti. Pienemmissä pörsseissä vaihtovolyymit voivat olla pieniä, eikä osto- tai myyntihinta ole aina toivotun kaltainen. Osa pienemmistä pörsseistä ei myöskään tarjoa kaikkia toimeksiantotyyppejä.

Aloittajaystävällisyys ja saavutettavuus

Toiset välittäjistä ovat profiloituneet aloittajaystävällisiksi, siinä missä osa on suunnattu kokeneille sijoittajille. Erityisesti aloittelijoiden kannattaa valita sellainen välittäjä, jolta saa tarvittaessa myös apua ja tukea helposti. On myös hyvä huomioida, että kaikki välittäjät eivät ole saatavilla kaikkien maiden asukkaille.

Turvallisuus ja regulaatio

Eri maissa toimivat kryptovälittäjät ovat hyvin erilaisen regulaation alla. Kyseessä onkin niin sanottu villi länsi, johon mahtuu monenlaista toimijaa. Vaikka suuret huijaukset ovat harvinaisia, on välittäjien suhteen oltava erittäin huolellinen. Kotimaiset yritykset ovat tiukasti säänneltyjä, mutta ne saattavat olla vähemmän likvidejä kuin suuret maailmanlaajuiset yritykset.

Miten sijoittaa kryptovälittäjiin?

Mikäli kryptovälittäjiin sijoittaminen vaikuttaa edelleen itselle sopivalta idealta, on saatavilla oleviin kryptovälittäjiin tutustuminen seuraava askel. Vaikka kryptovaluuttoja on jopa 10 000 kappaletta ja välittäjiäkin noin 600, vain harvat niistä ovat julkisen kaupankäynnin kohteena. Tämä rajoittaa huomattavasti valikoimaa.

Julkisesti listattuihin kryptovälittäjiin lukeutuvat edellä mainittu kryptovaluuttoihin erikoistunut Coinbase, sekä piensijoittajien joukossa suosittu Robinhood, jonka arvopaperinvälitystoiminnasta virtuaalivaluutat muodostavat vain pienen osan. Molempia yrityksiä voi ostaa Yhdysvaltojen Nasdaq-pörssistä. Kolmas tunnettu Nasdaq-listattu yritys on CME Group.

Vaikka välittäjiä on toistaiseksi listattu vähän eikä valinnanvaraa juuri ole, osaksi kryptovaluutojen buumia pääsee halutessaan myös muilla tavoilla. Ala työllistää myös esimerkiksi virtuaalilompakoiden kehittäjiä, bitcoinien louhijoita sekä tehokkaiden tietokoneen osien valmistajia ja lohkoteknologian alan yrityksiä. Tarjolla on myös erilaisiin bitcoiniin sijoittavia ETF-rahastoja.

Olisivatko kryptovälittäjät minulle sopiva sijoituskohde?

Mikäli kaipaat sijoituksiltasi jännitystä etkä kaihda myöskään suurta riskiä ja pahimmassa tapauksessa suuria prosenttimääräisiä tai euromääräisiä tappioita, voi kryptoala tavalla tai toisella sopia sinulle. On kuitenkin hyvä huomioida, että alaan sijoittaakseen tarvitaan aina kyky sietää myös suurta epävarmuutta. Kryptovaluuttoihin liittyvissä yrityksissä heilahtelu on usein poikkeuksellisen suurta, ja niiden tulevaisuus on yleisesti vaikeasti arvioitavissa ja siitä on olemassa paljon mielipiteitä.

Mikäli kryptovälittäjät tuntuvat vielä liian uskaliaalta sijoituskohteelta, kannattaa tutustua maksunvälittäjiin ja virtuaalilompakoita tekeviin yrityksiin, tai esimerkiksi lohkoteknologian kanssa tekemissä oleviin yritykseen. Nämä yritykset hyötyvät kryptobuumista, mutta niillä on myös paljon muuta liiketoimintaa, eikä liiketoiminta perustu useinkaan pääasiassa virtuaalivaluuttoihin.