Kasvuyhtiöt sijoituskohteena

Kun yritys julkaisee uusia tuotteita tai innovaatioita, nousevat kasvuyhtiöt yleensä nopeasti sijoittajien ja koko kansan huulille. Yksi tunnetuimmista kasvuyhtiöistä on sähköautoyhtiö Tesla.

Kasvuyhtiöiden kasvuvauhti voi olla keskimääräistä pörssiyhtiötä huomattavasti nopeampi. Samalla ne tarjoavat korkeaa tuottopotentiaalia sijoittajille lyhyelläkin aikavälillä. Parhaista kasvuosakkeista jotkut tarjoavat sijoittajille erinomaisia tuottoja.

Kasvuyhtiöihin sijoittaminen on ollut yksi tuottavimmista sijoitustyyleistä viimeisen vuosikymmenen aikana, sillä esimerkiksi vuosina 2020-2022 kasvuyhtiöt menestyivät verrattain hyvin.

Yleinen sijoittajien huolenaihe on kuitenkin kasvun jatkumisen pituus. Kasvuosakkeen hinnan vaarana voi olla nopeakin lasku silloin, jos sijoittajat alkavat kotiuttaa voittoja tai jos taloudellinen tilanne on vaarassa muuttua.

Hyvien kasvuyhtiöiden löytäminen

Ennen osakekurssin voimakasta kasvua erittäin haastavaksi tekee kasvuyhtiöiden löytäminen. Tämän lisäksi yhtiöiden kasvuodotuksilla spekulointi sisältää omat riskinsä, joten kasvuyhtiöihin sijoittaminen sopiikin parhaiten sellaisille sijoittajille. joiden on mahdollisuus ottaa enemmän riskejä ja joiden sijoitushorisontissa riittää pituutta.

Huomioitavia seikkoja kasvuyhtiöiden löytämiseksi ovat:

Kasvuyhtiöt ovat yleensä melko tuoreita yrityksiä lääketieteen, teknologian tai uusien innovaatioiden alalla.
Uusien innovaatioiden jahtaaminen kuulu kasvuyhtiöiden toimenkuvaan ja tämän lisäksi ne haluavat rikkoja rajoja ja normeja.
On tärkeää olla ajan tasalla uusien trendien suhteen.
Kannattaa tutustua yhtiöihin, joiden liikevaihdon kasvu on ollut nopeaa ja alan nopea kasvu jatkuu.
Suomalaiset kasvuyhtiöt
Useat suomalaiset teknologiayritykset ovat pärjänneet hyvin markkinoilla ja ne kuuluvatkin parhaiden kasvuyritysten joukkoon. Esimerkiksi vuonna 2019 joka seitsemäs yritys oli suomalainen sadan nopeimmin kasvavan yrityksen joukosta.

Yksi viime vuosien aikana parhaista kasvuosakkeista on ollut Harvia. Tämän yhtiön kasvu on pitänyt vauhtia yllä ja yhtiön liikevaihto kasvoi muuan vuosi sitten 65 prosentilla ja euromääräisesti se oli jopa 46,2 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli tuolloin jopa 25,5 prosenttia. Eräs toinen suomalainen tunnettu kasvuyhtiö on ollut legendaarinen Nokia.

Amerikkalaiset kasvuyhtiöt

Jotkut yhdysvaltalaiset yritykset pitävät kärkisijaa suurimpien ja tunnettujen yritysten listalla. Esimerkiksi tunnetut Adobe, Autodesk ja Netflix ovat myös suomalaisille tuttuja nimiä ja ne kuuluvat Yhdysvaltojen parhaiden kasvuyritysten joukkioon.

Adobe

Ohjelmistoyhtiö Adobe on arvoltaan jopa yli sadan miljardin dollarin arvoinen ja viime vuosina sen liikevaihto on kasvanut jopa 20 prosentin vuosivauhdilla. Analyytikot ennustavat tahdin pysyvän samanlaisena ainakin toistaiseksi.

Nykyisillä konsensusennusteilla Adoben voittomarginaalit pääsevät yltämään jopa 40 prosenttiin. Kasvua vauhdittavat etenkin suositut pilvipalvelut, joita käytetään tänä päivänä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Autodesk

Suunnitteluohjelmien kuninkaan, Autodeskin avulla on mahdollista suunnitella kaikkea maan ja taivaan välillä. Niitä on käytetty apuna muun muassa talojen, siltojen, teiden, pelien ja elokuvien suunnittelussa.

Joitakin vuosia sitten tämä yritys sai suurimman osan liikevaihdostaan lisensseistä, mutta nykyään sen suurimmat tuotot koostuvat tilauksista. Toimintamallin muuttaminen onkin ollut menestyksekäs askel sekä yhtiölle, että osakkeelle. Konsensusennusteen mukaan lähivuosina on odotettavissa jopa 20 prosentin liikevaihdon kasvua.

Netflix

Jokaiselle tutun suoratoistopalvelujätin, Netflixin viiden vuoden arvonnousu hipoo jopa 700 prosenttia. Yhtiön liiketoiminta perustuu vain tilaajamaksuihin mainostulojen sijaan. Tilaajamäärän nousun odotetaan olevan jopa 50 000 per vuosi. Liikevaihdon kasvu hipoo 30 prosentin tuntumaa ja myös osakekurssiin liittyvät luonnollisesti kovat odotukset.

Kasvuosakkeet

Tulevaisuuden osakkeet, eli kasvuosakkeet ovat osakkeita, joiden hinnan (pörssikurssin) odotetaan kasvavan voimakkaasti tulevaisuudessa. Ne ovatkin monien sijoittajien suosiossa, sillä he haluavat saada nopeaa tuottoa. Vastakohtana kasvuosakkeelle on arvo-osake.

Kasvuosakkeen mahdollinen korkea hintaa johtuu sijoittajien odotuksista yhtiön kasvun suhteen. Sen markkina-arvo voi olla korkea verrattuna yhtiön liikevaihtoon tai tulokseen.

Pähkinänkuoressa kasvuosakkeet ovat siis tyypillisesti niitä yhtiöitä, joille sijoittajat asettavat kovimmat kasvuodotukset.

Tulevaisuuden osakkeet

Tunnetut jättiyritykset, joiden tuotto on ollut valtavaa ja mitkä ovat ovat sijoittajien näkökulmasta tulevaisuudessa noususuhdanteessa, ovat niin sanottuja tulevaisuuden osakkeita.

Amazon

Koronapandemian aikana monet yritykset saivat kokea laskusuhdannetta ja pahimmillaan jopa konkurssin, mutta Amazon sen sijaan vain porskutti eteenpäin. Verkkokaupan tilausmäärät lisääntyivät huimasti pandemian aikana, koska kaupankäynti siirtyi kivijalkamyymälöistä verkkoon.

Amazonin huima kasvu on jatkanut kasvuaan jo useamman vuoden ajan, mutta pandemia vain lisäsi vettä myllyyn. Vuonna 2021 sen markkinaosuus jatkoi yhä vaan kasvuaan, eikä se näytä hidastumisen merkkejä myöskään vuonna 2022.

Tilausten tekeminen Amazonin verkkokaupasta on helppoa ja tämän lisäksi nopeat maailmanlaajuiset toimitukset tekevät siitä ensisijaisen verkkokaupan monille kuluttajille. ympäri maailmaa.

Pfizer

Tunnettu lääkeyhtiö Pfizer lanseerasi ensimmäisenä hyväksynnän saaneen koronarokotteen ja käyttöluvan maailmanlaajuisesti. Muiden yhtiöiden rokotteiden yhteydessä on tullut ilmi vakaviakin sivuvaikutuksia, mutta tutkijoiden mukaan Pfizerin valmistama rokote pitää tällä hetkellä maailman turvallisimman rokotteen sijaa.

Yhtiön kasvuennusteen yksi vaikuttavimmista tekijöistä on se, että Pfizerin rokote saatetaan ottaa käyttöön myös niissä maissa, joissa on tähän asti käytetty muita rokotteita. Pfizer voi myös luottaa tulovirtojensa jatkuvuuteen, sillä rokotteista maksavat kokonaiset valtiot yksityishenkilöiden tai yritysten sijaan.

Apple

Apple on todellinen teknologiajätti, joka on pitänyt vakaata jalansijaa jo useamman vuoden aikana. Applen pörssikurssi on jatkanut kasvuaan tasaisesti vuoden 2021 keväästä saakka, sillä yhtiön tuotteet saivat uudenlaista kiinnostusta osakseen vuoden 2020 pandemian aikana ihmisten ollessa eristyksissä kotona.

Muun muassa kuuluisa sijoittaja Warren Buffet on pohtinut tehneensä virheen päätöksellään myydä omat Applen osakkeensa. Useat sijoittajat ovat olleet varovaisempia, sillä Yhdysvaltojen suuren inflaatioriskin vaara saa sijoittajat miettimään sijoituksiaan. Sillä ei näytä kuitenkaan olleen osaa eikä arpaa Applen osakkeiden menestykseen.

Nordea

Suomalaisillekin tuttu pohjoismaiden suurin pankki, Nordea pitää vakaata markkina-arvoa yllä ja sen osaketta on pidetty likviditeettinsä puolesta erinomaisena. Viime vuosina se on alkanut panostaa sijoituspalveluihin, mikä on ollut nähtävissä myös asiakkaiden käyttäytymisessä viime aikoina.

Nordea voikin olla hyvä sijoituskohde sellaisille sijoittajille, jotka hakevat vakaata pitkän aikavälin sijoituskohdetta. Se on myös ansainnut paikkansa tunnollisena osingonmaksajana, mikä on sijoittajille luonnollisesti positiivinen asia.

Kasvuosakkeiden ostaminen

Osakevälittäjää valitessa on erityisen tärkeää saada minimoitua kaupankäyntikulut, säilytysmaksut ja muut sijoittamiseen liittyvät kustannukset. Muutaman prosentin kulut voivat syödä mahdollisista tuotosta jopa puolet pitkällä aikavälillä tarkasteltuna johtuen korkoa korolle-ilmiöstä.

Useat haluaa sijoittaa Suomen ulkopuolisiin kasvuosakkeisiin, joista suuressa suosiossa on Yhdysvallat. Ulkomaisten osakkeiden ostossa kaupankäyntikulut voivatkin nousta todella korkeiksi, jos sijoittaja käyttää Nordnettia tai oman pankin osakevälittäjää. Parhaiten ulkomaisten osakkeisen ostoon soveltuvia osakevälittäjiä ovat Etoroa ja Degiroa. Sen sijaan suomalaisiin osakkeisiin paras vaihtoehto on Nordnet.

Mikä on osakevälittäjä?

Kun puhutaan osakevälittäjästä, tarkoitetaan tällöin yritystä tai tahoa, joka voi suorittaa pörssissä toimeksiantoja. Näitä ovat osakkeiden ostaminen ja myyminen yksityisten sijoittajien tai muiden yritysten puolesta.

Osakevälittäjän toimintaa säätelevät kyseisen maan lait ja sen valvonnasta vastaavat sen maan valvontaviranomaiset, missä osakevälittäjä tarjoaa palvelujaan. Esimerkiksi Suomessa osakevälittäjien valvonnasta huolehtii Finanssivalvonta.

Osakevälittäjiä on tarjolla kymmenittäin, joten sijoittajan onkin syytä tutustua ja tehdä vertailuja etukäteen löytääkseen sen edullisimman ja parhaimman vaihtoehdon. Tosin paras tai halvin osakevälittäjä on riippuvainen siitä, millaisia sijoitussummia sijoittaja on aikeissa sijoittaa, miten usein aikoo sijoittaa ja mihin kohteisiin. Lisäksi sijoittajan kokemuksella on myös merkitystä ja minkä maiden pörsseihin on sijoittamassa.