sijoittaminen » Kannattaako asuntosijoittaminen korona-aikana?

Kannattaako asuntosijoittaminen korona-aikana?

Viimeksi päivitetty 09.06.2021

#asuntosijoittaminen #korona

Koronavirus (COVID-19) ei päästä ketään helpolla. Edelleen on kysymysmerkillä, mitä koronaviruksen muuttama tulevaisuus tuo tullessaan. Viruksen nopea lisääntyminen lisää jatkuvasti epätietoisuutta, sekä lisää vastaamattomien kysymysten määrää niin hallituksille, rahoituslaitoksille, yrityksille kuin yksityishenkilöille kaikkialla Euroopassa ja muualla maailmassa.

Pieni talo

Koronaviruspandemia on myös jo ehtinyt monin tavoin vaimentaa ja tulee vaimentamaan entisestään pohjoismaisia asuntomarkkinoita. Tämä johtuu lähinnä siitä, että talouden näkymät ja kuluttajien luottamus talouteen ovat heikentyneet voimakkaasti. Yhteyskuntien hätätilanteessa asetetut rajoitukset vaikuttavat pankkien, kiinteistönvälittäjien ja asiakkaiden toimintaan ja myös heidän taloudelliseen asemaan.

Pohjoismaissa yleinen trendi on se, että asuntomyynti on laskenut, ja lisäksi asuntojen myyntiajat pitenevät. Tämä johtaa lopulta siihen, että pankit ovat riippuvaisia tukkurahoituksesta, mikä tekee niistä myös alttiita erilaisille jännitteille kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla.

Kilpailuta asuntolainasi ilman sitoumuksia Kilpailuta asuntolaina 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. TÄYTÄ ILMAINEN ASUNTOLAINAHAKEMUS

Kansainväliset rahoitusmarkkinat

Koronaviruspandemia heitti kansainväliset rahoitusmarkkinat ennennäkemättömään myllerrykseen maaliskuussa 2020 ja pysäytti äkillisesti maailmantalouden. Arvioita pandemian kestosta ja sen vaikutuksista terveyteen ja talouteen päivitetään jatkuvasti, mutta valitettavasti mikään taho ei pysty täysin vahvistamaan yhtä ja oikeaa skenaariota.

Vaikka pandemia iski talouteen erittäin rajusti ympäri maailmaa, se voi pitkittyessään tehdä eri osapuolista erittäin haavoittuvaisia, ja laukaista erilaisia ongelmia, jotka ovat jo pitkään kasvaneet nykyisessä rahoitusjärjestelmässä. Tämä koskee erittäin vahvasti myös asuntomarkkinoita.

Koronan vaikutukset Suomeen

Kuten jokainen tietää, korona on aiheuttanut valtavia muutoksia yhteyskunnassamme poikkeuksellisen tilan takia. Vaikka koronan aiheuttamat terveydelliset ja taloudelliset vaikutukset ovat melko vähäiset Suomessa, rajoitustoimet tulevat vaikuttamaan yhteiskuntaamme vielä pitkän viiveenkin jälkeen. Vaikka periaatteessa saisimme oman taloutemme kuntoon, globaali taantuma on iskemässä voimakkaasti Suomeenkin, joka näkyy ehkä ensimmäisenä viennin vähenemisenä.

Suomen parin vuoden takainen talouskasvu on menossa jälleen huonompaan suuntaan, ja muun muassa suuret irtisanomiset ja lomautukset ovat nostaneet työttömyyden ennätyskorkealle sekä Suomessa että myös ulkomailla.

Koronan aiheuttaman taantuma on niin raskas, että se tulee aivan varmasti vaikuttamaan myös asuntosijoittamiseen. Vaikka tällä hetkellä markkinoilla ei ole ollut kovin suuria muutoksia, on ihan järkevää osata odottaa, että taantuma vaikuttaa asuntosijoittamiseen jollain tapaa. Tämä alkaa jo näkyä, mutta suurimmat muutokset näkyvät viiveellä.

Asuntosijoittamisen tilanne Suomessa

Yksityiset vuokranantajat ovat riippuvaisia asukkaiden maksukyvystä, jolloin pandemia on voinut aiheuttaa stressiä vuokranmaksuihin liittyen. Olemme kuitenkin siinä mielessä onnekkaita, että jokainen sosiaaliturvan piiriin kuuluva kansalainen on oikeutettu erilaisiin asumistukiin. Vuokranantajat siis tulevat melko varmasti saamaan rahansa, vaikka työttömyys onkin kasvussa.

Mitä asuntosijoittajan tai sitä harkitsevan kannattaisi siis tässä tilanteessa tehdä? Kun katsomme pääpiirteittäin erilaisia tilastoja asuntosijoittamiseen, ei siinä näy järin suuria muutoksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö joukosta voisi poimia yksittäisiä sijoittajia, joiden tilanne on aivan erilainen.

Vaikka yleisesti luvuissa ei ole suuria notkahduksia vielä syksyn 2020 alkuun mennessä, on asuntokauppa selvästi hiljentynyt. Tämä johtuu lähinnä siitä, että asuntoja myydään nyt vähemmän. Tähän toki vaikuttaa suuresti asuntojen sijainti. Isoimmissa kaupungeissa kauppa ja kilpailu on kovempaa kuin pienemmillä paikkakunnilla.

Asunnon sijainti on asuntosijoittamisessa erittäin tärkeä, eikä tämä ole lähitulevaisuudessa muuttumassa. Vaikka korona on aiheuttanut jonkin verran paluuliikettä maaseudulle, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sijoittajan kannattaisi pitää sijaintia ykköskriteerinä.

Vinkit asuntosijoittamiseen

Jos olet suunnitellut lähtöä mukaan asuntosijoittamiseen, sinun ei tarvitse arastella osto- tai myyntipäätösten kanssa koronan vuoksi. Tässä kohtaa tai muutenkaan ei kuitenkaan kannata lähteä hätiköidysti tekemään nopeita ratkaisuja. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana korostuu kuitenkin entistä paremmin kärsivällisyys, pitkäjänteisyys, ja huolellinen valmistautuminen sijoittamiseen.

Suomessa pankit ovat nyt myöntäneet asuntolaina-asiakkailleen erilaisia helpotuksia, kuten esimerkiksi väliaikaisia korkojaksoja. Tässä tapauksessa maksat siis vain asuntolainan korot, ja voit hoitaa muut kulut sitten, kun tilanteesi on parempi.

Lue myös: