Kannabisosakkeet sijoituskohteena

Suomessa kannabis aiheena jakaa edelleen mielipiteitä ja siitä onkin käyty kiivaita keskusteluja viime vuosien aikana. Muualla maailmassa useammat maat ovat ottaneet paljon avoimemman suhtautumisen tätä erittäin monipuolista kasvia kohtaan, mutta Suomessa se nähdään edelleen pelkkänä huumausaineena. Tästä huolimatta kannabiksen käyttö Suomessa sekä lääke-että viihdekäytössä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Trendi on ollut selkeästi nähtävissä, sillä nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta sen sijana kannabiksen käyttö lisääntynyt.

Suomen valtion mielipiteestä huolimatta tänä päivänä on kuitenkin mahdollisuus sijoittaa kannabikseen osakkeiden kautta. Kyseessä ovat muun muassa kanadalaisten ja yhdysvaltalaisten täysin laillistetut kannabisyritysten osakkeet. Ne ovat mahdollistaneet kannabiksen arvon kasvuun lähtemisen.

Mikä on kannabis?

Suomessa kannabiksella on erittäin huono maine, mutta muualla Euroopassa sen käyttö on hyväksyttyä ja näkyvää. Esimerkiksi Virossa kannabisöljytuotteiden myynti laillistettiin pari vuotta sitten. Näitä tuotteita ei saa kuitenkaan kuljettaa Suomeen. Suomessa on nähtävissä lisäksi leveä kuilu eri ikäryhmien välillä kannabiksen lääke-ja viihdekäytön suhtautumisen suhteen.

Vanhemmat sukupolvet näkevät kannabiksen yleisesti huumeena, mikä koukuttaa nopeasti aiheuttaen tuhoisia seurauksia. Nuoremmille sen sijaan se on paljon mieluisampi vaihtoehto viihdekäyttöön alkoholiin verrattuna, sillä kannabiksesta ei seuraa krapulaa. Mutta tästä huolimatta kannabis sekä alkoholi ovat molemmat riskitasoltaan samanlaisia, sillä molempien kohdalla liikakäyttö voi olla vahingollista eikä toinen ole toistaan parempi vaihtoehto. Kannabiksen liikakäyttö voi aiheuttaa esimerkiksi aistiharhoja, muistihäiriötä sekä pahimmillaan psykoosin.

Sen sijaan lääkeaineena kannabis kattaa suosiollaan kaikki ikäryhmät. Se on lääketieteellisissä tutkimuksissa todettu vähentävän kipuja, esimerkiksi syöpäpotilaiden kohdalla. Tämän lisäksi se auttaa ahdistusoireiden lievittämisessä sekä univaikeuksissa. Tästä huolimatta kannabisreseptejä kirjoitetaan harvoin, minkä vuoksi monet sitä tarvitsevat joutuvat hankkimaan sitä laittomasti.

Monet unohtavat sen, että kannabis on itseasiassa paljon monipuolisempi raaka-aine kuin vain ainoastaan lääke-ja viihdekäyttöön sopiva kasvi. Siitä voi valmistaa myös luonnonmukaista ekologista kangasta. Hamppukangas onkin kestävämpi vaihtoehto synteettisen kankaiden sijaan., mutta sen kasvattaminen on vielä niin rajoitettua ettei se vielä mahdollista muotiteollisuuden suunnan muutosta.

Kannabis sijoituskohteena

Monen muun käyttötarkoituksen lisäksi kannabis on myös erinomainen sijoituskohde. Sitä käytetään sen laillisuudesta ja laittomuudesta riippumatta maailmanlaajuisesti 200 miljoonan ihmisen toimesta. Näistä suurimman osan kannabiksen käyttö on laitonta, mikä kertoo siitä ettei lait rajoita sen käyttöä. Esimerkiksi Kanadassa ja useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa kannabis tuli lailliseksi muuan vuosi sitten, mikä on näkynyt plussana verotuloissa, mutta kannabiksen haitat eivät ole nähtävästi moninkertaistuneet samalla tavalla. Tämä saattaa johtua siitä, että useat ennen laittomasti kannabista käyttäneet ostavat nykyään sitä laillisesti.

Myös Euroopassa useat maat ovat pohtineet kannabiksen laillistamista. Jos se esimerkiksi laillistettaisiin pelkästään lääkeaineena, tulisi se näkymään hurjana nousuna olemassa olevien kannabisosakkeiden pörssikursseissa. Kannabisosakkeiden osto kannattaa, jos uskoo tämän ihmeaineen laajempaan laillistamiseen. Suomessa sen käyttö, hallussapito ja kasvattaminen ovat laittomia. Lääkekäytössä sen sijaan sen asema liikkuu harmaalla alueella, sillä lääkäreillä on oikeus määrätä kannabista potilaalle lääketarkoituksessa.

Kannabisosakkeiden hinnat

Kaikilla perinteisillä mittareilla mitattuna kannabisosakkeet ovat erittäin korkealle valuoituja. Yhtiöistä harva tekee positiivista tulosta ja markkina-arvoltaan suurimpiin lukeutuvien kannabisyhtiöiden osakkeiden P/S-luvut ovat jopa moninkertaiset verrattuna IT-kuplan tekno-osakkeisiin. Tämä kertookin erittäin korkealle nsotetuista odotuksista ja arvostustasosta (ennustetuilla myyntiluvuilla P/S-luvut liikkuvat 10-30 välillä).

Useilla suurimmilla kannabisosakkeilla (muun muassa Aurora Cannabis ja Canopy Growth Corporation) korkeat arvostustasot perustuvat ensisijaisesti odotuksiin kannabiksen myynnin huimasta kasvusta viihdekäytön muuttuessa sallituksi. Käytännössä esimerkiksi USA:ssa Coloradon osavaltion kokemukset ovat osoittaneet, että kalliimman ja korkeakatteisemman lääkekannabiksen myynnin kasvu jää usein niukaksi kannabiksen viihdekäytön sallimisen jälkeen tai se kääntyy jopa laskusuuntaan edullisempien ja helpommin saatavissa olevien kannabistuotteiden vallatessa markkinat.

Esimerkkejä kannabisosakkeista

Kannabikseen sijoittaminen onnistuu helpoiten laillisesti toimivien kannabisyritysten kautta. Kaikki maailman suurimmat ja vaikutusvaltaisimmat kannabisyritykset sijaitsevat Kanadassa ja Yhdysvalloissa, mutta niihin sijoittaminen käy helposti netin kautta kaupankäyntialustoja hyödyntäen. Kannabisosakkeita myyvät esimerkiksi nämä tunnetut yritykset:

Canopy Growth

Vuonna 2013 Ontariossa, Kanadassa perustettu Canopy Growth perustettiin eri nimellä, mutta lanseerattiin uudelleen sen nykyisessä muodossa vuonna 2015. Se oli huhtikuuhun 2019 mennessä markkina-arvoltaan sekä osakkeiden arvoltaan maailman suurin kannabisyritys, mutta sen jälkeen yrityksen kurssi on alkanut laahaamaan. Syynä pörssikurssin sukellukseen olivat yhtiön sisäiset ongelmat, joita on esiintynyt sen perustamisesta lähtien. Helmikuussa 2021 Canopy Growth:in osake hyötyi sijoitusmarkkinoiden hullunmyllystä, mutta sen jälkeen kurssi on taas sukeltanut viime vuoden tasolle.

Tilray

Seattlessa, Yhdysvalloissa vuonna 2014 perustettu Tilray on kanadalaiseksi mielletty kannabisyritys. Vuoteen 2018 mennessä se olikin ensimmäinen yritys, joka vei kannabista laillisesti Kanadasta Yhdysvaltoihin, ja se oli korvamerkitty nimenomaan lääketieteelliseen käyttöön. Tilray onkin nimenomaan lääkekannabiksen tuotantoon erikoistunut yritys. Se solmi vuoden 2018 lopulla yhteistyösopimuksen lääkejätti Novartiksen kanssa. Samana vuonna siitä tuli myös ensimmäinen pörssiin listautunut kannabisyritys.

Aurora

Vuonna 2006 päivänvalonsa nähnyt Aurora Cannabis Inc. on toinen kanadalainen kannabisyritys. Noihin aikoihin kannabiksen kasvattaminen ei ollut Kanadassa laillista yleisellä tasolla. Se oli sallittua ainoastaan lääkekannabikseen erikoistuville yrityksille. Tästä johtuen yrityksen perustaminen oli siis suuri riski, mutta sinnikkyys kuitenkin kannatti. Kahdeksan vuotta myöhemmin Aurora sai ensimmäisenä Kanadassa kannabiksen kasvattamiseen liittovaltion luvan muutenkin kuin vain lääkekäyttöön. Sen jälkeen se on laajentanut toimintojaan aggressiivista kasvustrategiaa hyödyntäen. Vuonna 2018 Auroran markkina-arvo oli jo 10,7 miljardia dollaria ja vuonna 2019 se raportoi hallitsevansa noin 20 prosenttia Kanadan kannabiksen vähittäismyyntimarkkinoista.

Miten ostaa kannabisosakkeita?

Vaikka kannabis on edelleen kiistanalainen aihe Euroopassa, Pohjois-Amerikan kannabisosakkeet ovat sen sijaan vain muutaman klikkauksen päässä. Alalla on vielä paljon kasvuvaraa sekä potentiaalia ja mitä useampi maa hyväksyy kannabiksen lääkekäytössä, sitä rivakammin sen arvo alkaa kasvamaan.

Sijoituskohteena kannabis on kannattavaa, jos haluaa hyötyä sijoittamatta suuria summia kerralla. Mutta on silti syytä pitää mielessä, että kannabis on epävarma ja riskialtis sijoituskohde sekä markkina, sillä se on esimerkiksi vaihtelevien säätilojen armoilla. Tästä syystä kannabikseen sijoittaminen on luonnollisesti sijoittajan omalla vastuulla.

Kaupankäyntialustan valitseminen

Useat sijoittajat ovat aiemmin tehneet sijoitukset pankin kautta. Se on kuitenkin monimutkaisempi ja hitaampi tapa sekä kalliimpi verrattuna netin kaupankäyntialustoihin. Tästä syystä netin kaupankäyntipalvelut ovat nykypäivänä se paikka, missä laitetaan raha kasvamaan ilman ylimääräisä välikäsiä.

Yksi esimerkki kannabisosakkeiden ostamiseen on paljon käytetty kaupankäyntialusta e-Toro. Sen käyttö on kasvanut hurjaa vauhtia viime vuosina perustamisvuodesta 2017 lähtien. Se tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita, kuten osakkeita, valuuttoja, kryptovaluuttoja, indeksirahastoja sekä hyödykkeitä. Lisäksi sen alustalla on mahdollista käydä kauppaa monella eri tavalla, myös sosiaalisesti. e-Toro onkin yksi markkinoiden turvallisimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana myös suomenkielellä.

Tilin luominen ja rahansiirto

Kaupankäyntialustalla tilin luominen tapahtuu muutamassa minuutissa ohjeita seuraten. Lisäksi voi joutua vastaamaan sijoittajakyselyyn, minkä perusteella määritetään millainen sijoittaja on kyseessä. Tunnistautuminen on myös hyvä tehdä lopuksi, sillä se tuo lisäturvaa sijoituksille. Tämän jälkeen tili on auki ja valmiina vastaanottamaan sinne siirrettyä rahaa, jolla voidaan ostaa kannabisosakkeita.

Kannabisosakkeiden ostaminen

Kun tili on avattu ja rahat siirretty, voi kannabisosakkeiden ostaminen alkaa. Kaupankäyntialustan hakuvalikkoon kirjoitetaan halutun kannabisyrityksen nimi ja klikataan yrityksen sijoitussivustolle. Sijoitussivulla on mahdollista seurata sijoituskohteesta käytävää keskustelua, kerätä sieltä parhaat sijoitusvinkit sekä seurata yrityksen osakekurssia reaaliajassa. Klikkaamalla ”Käy kauppaa”-painiketta avautuu ostolomake mihin tarvitsee vain syöttää haluttu summa, millä on valmis ostamaan kannabisosakkeita. Lopuksi klikataan ”Avaa kauppa”-painiketta, minkä jälkeen ostamat osakkeet ovat välittömästi nähtävissä salkussa.

Sijoittaminen Cannabis-ETF:iin

Kannabisosakkeet ovat erinomainen sijoituskohde nyt ja tulevaisuudessa, mutta niihin on mahdollista sijoittaa myös muilla tavoilla. Esimerkiksi ETF:t, eli indeksirahastot, ovat oivallinen keino sijoittaa. Kannabikseen liittyviä indeksirahastoja löytyy moneen lähtöön, kuten muun muassa kannabista käyttävä terveydenala tai kannabiksen tuottajat. ETF:n sijoittamisen kautta on mahdollisuus pienentää riskiä sijoittamalla kaikkiin kannabis ETF:iin.

Markkinoille on tullut myös uusi kannabis ETF-vaihtoehto: Global X Cannabis ETF. Kyseessä on indeksirahasto, jonka sijoitus on suunnattu yritykseen, joiden liikevaihdosta vähintään puolet tulee kannabiksen myynnistä.

Capital.com Cannabis index

ETF voi tuntua joidenkin mielestä liian vieraalta sijoitusmuodolta, mutta sen sijaan on mahdollista ottaa käyttöön Capital.com :in tarjoamista palveluista CopyPortfolio. Sieltä löytyy CannabisCare-indeksi, johon monet ovat jo sijoittaneet ja täten on mahdollista kopioida heidän sijoitukset myös omaan salkkuun.

CannabisCare on nimensä mukaisesti indeksi, mikä nimenomaan keskittyy lääketeollisuudessa käytettävään kannabikseen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi jo luvan saaneita kannabis-lääkevalmisteita. Suomessa kannabiksen käyttö on lääketeollisuudessa jo luvallista, joten ala tulee varmasti kasvamaan lähitulevaisuudessa. Sijoittamalla CannabisCare-indeksiin on mahdollista ansaita tuloa juuri alan kasvuvaiheessa, joten yksittäiseen yritykseen sijoittamisen sijasta tämä voi olla parempi vaihtoehto.

Kannattaako kannabisosakkeisiin sijoittaminen?

Vuoden 2020 kannabisosakkeet matelivat pörssikurssiensa osalta. Tähän saattoi vaikuttaa huomattavasti se, että koronan vuoksi kaikki muu lääkekehitys ja niin sanotut ylimääräiset lääkehoidot jouduttiin keskeyttämään. Seuraavan vuoden alussa kurssit kuitenkin lähtivät nousuun, mutta se nähtävästi johtui yleisestä hypestä, joka sijoitusmarkkinoilla vallitsi alkuvuodesta. Sen jälkeen kannabiskurssit ovat jälleen laskeneet. Nähtäväksi jääkin miten niiden kurssit kääntyvät nousuun jatkossa, kun maailma on palautumassa pikkuhiljaa takaisin normaalin.

Yleisesti ottaen kannabikseen suhtautuminen on ollut jo pitkään lieventymään päin kaikissa ikäryhmissä. Monissa EU-maissa kannabista näkyy selvästi katukuvassa sen laittomuudesta huolimatta. Lisäksi useissa maissa on jo ymmärretty, että kannabiksen lääkekäytön kieltämiselle on nykyään todella vaikea löytää päteviä tekosyitä. Esimerkiksi sen kannabiksen käytön haittojen yleistymisestä verrattuna alkoholin käytön haittoihin ei ole näyttöä. Senpä vuoksi tilannetta on hyvä seurata tarkasti, sillä jos edes yksi EU-maa laillistaa kannabiksen käytön edes lääkkeenä, tulee se näkymään pörssikursseissa.

Kannabis on niin monimuotoinen kasvi käyttötarkoitukseltaan, että sen laillistaminen ei tulisi näkymään pelkästään viihde- ja lääkekäytössä, vaan myös esimerkiksi vaatealalla. Kasvina se on kuitenkin myös korkean riskin sijoituskohde, sillä ei tarvita kuin yksi huono satovuosi heiluttamaan markkinoita hurjasti. Joka tapauksessa kyseessä on korkean potentiaalin sijoituskohde, jossa riittää kasvuvaraa.

Kannabisosakkeet – Yhteenveto toimialan tilanteesta

Lyhyellä tähtäimellä tarkastellessa kannabisosakkeiden tilanne vaikuttaa haastavalta:

  • Korkeat valuaatiot ja erittäin optimistiset kasvuennusteet heikentävät sijoittajan turvamarginaalia
  • Merkittävät lähitulevaisuuden nousua tukevat katalystit ovat jo takanapäin, kuten esimerkiksi kannabiksen viihdekäytön laillistaminen Kanadassa
  • Useimpien alan yhtiöiden kurssit ovat kääntymässä laskutrendiin

Sen sijaan pitkällä aikavälillä kannabismarkkinan kasvunäkymät ovat kiinnostavat:

  • Tutkimuksissa löydetään jatkuvasti uusia kohteita lääkinnälliseen käyttöön
  • Lainsäädäntö ja asenteet ovat lieventymässä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Euroopassa
  • Ennusteiden mukaan kannabismarkkinat kasvavat yli 20 prosenttia vuodessa
  • Vuonna 2027 maailman kannabismarkkinan kooksi on arvioitu jopa 57 miljardia dollaria