Italia sijoituskohteena

Muotonsa vuoksi aikanaan leikkisästi saapasvaltioksi nimetty Italian tasavalta sijaitsee Välimeren äärellä Etelä-Euroopassa. Italian pääkaupunki on Rooma ja valtion väkiluku on noin 60 miljoonaa. Italia on yksi Euroopan unionin eli EU:n sekä Naton perustajajäseniä. Valtion naapureita ovat muun muassa Ranska, Sveitsi, Itävälta ja Slovenia. Italian suurin uskonto on katolinen uskonto.

Mitä Italiasta tulee mieleen? Hyvä ruoka, erilaiset viinit, teollisuus, teollisuuden raaka-aineet ja kenties luksusmuoti. Italiasta olemme perineet muihin valtioihin muun muassa maailmankuulut reseptit ja monet resepteissä käytetyt raaka-aineet. Italia on poikkeuksetta maailman suurin viinintuottaja, vaikka voisi ajatella esimerkiksi Ranskan yltävän samalle tasolle. Oliiviöljyn ja kalojen vientimaana Italia loistaa myös kirkkaasti kärjessä. Italian kemianteollisuus on myös merkittävä toimiala, josta monet vientituotteetkin kumpuavat ja luksusmuoti, oi, siitä tulee mieleen ainakin Milano. Mutta millainen Italia onkaan sijoituskohteena?

Italia sijoituskohteena

Vuonna 2022 Italia tunnetaan perheyritysten ”luvattuna maana”. Suuri osa Italian tuotannosta vastaavista yrityksistä, niin pienistä kuin keskisuurista, ovat perheyrityksiä. Talouselämän kannalta, Italian taloudella on suuri ero moderniin ja teollistuneeseen pohjolaan. Ennen koronapandemian aikaa, Italian valtionvelka oli suhteessa bruttokansantuotteeseen noin 150 prosenttia. Italian taloutta kiusaa myös harmaa talous.

Yksi Italian perinteisimmistä ja ehkä tärkeimmistä elinkeinoista on ehdottomasti turismi. 2010-luvun alkupuolella Italia nousi maailman viidenneksi suosituimmaksi matkakohteeksi.

Italiassa on monen muotoisia luonnonrikkauksia, kuten öljyesiintymät, maakaasu-, kivihiili-, elohopea-, rikki-, suola- ja marmoriesiintymät. Siksi Italiassa onkin paljon teräs-, elintarvike- ja kemianteollisuutta. Kone- ja konepajateollisuudessa valmistetaan muun muassa laivoja, moottoriajoneuvoja, konttorikoneita, elektroniikkaa, maatalouskoneita ja rautatiekalustoa.

Italian tärkeimpiä vientituotteita ovat koneet ja moottoriajoneuvot, tekstiilit, kengät ja kemianteollisuuden tuotteet sekä viinit, oliiviöljy, hedelmät ja vihannekset. Vienti suuntautuu Saksaan, Ranskaan, Espanjaan, Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Sveitsiin. Italian kuuluisimmat automerkit ovat Alfa Romeo, Lancia, Fiat, Ferrari, Maserati ja Lamborghini.

Italialaiset osakkeet

Sijoittaessasi Italian osakemarkkinoille, sijoitat eittämättä maapallon suurimpiin ja menestyneimpiin yrityksiin. Italialaiset yritykset ovat pääosin olleet olemassa jo vuosikymmeniä, ellei satoja vuosia ja niiden toiminta on stabiilia. Tulosta tulee ja sijoituksille maksetaan hyviä osinkoja.

Lue lisää osakkeista ja niiden ostosta.

Sijoittamalla italiaisiin ja yleensäkin ulkomaisiin osakkeisiin, hajautat riskiäsi menettää sijoituksiasi ja vakautat salkkuasi myös maantieteellisesti ajatellen. Osakesijoitukset ovat riskialttiita, mutta pitkällä aikavälillä erittäin tuottoisia tuotteita.

Näitä kohteita sinun kannattaa ainakin harkita, jos mielit Italian osakemarkkinoille:

 • öljy- ja kaasuyritys ENI (E)
 • kansainvälinen pankkiryhmä Intesa Sanpaolo (ISNPY)
 • pankki- ja finanssiryhmittymä UniCredit (UCG.MI)
 • väkeviä alkoholijuomia, viinejä ja alkoholittomia aperitiiveja tuottava Campari (CPR.MI)
 • monikansallinen autonvalmistaja Stellantis NV
 • ranskalaisitalialainen puolijohdevalmistaja STMicroelectronics
 • vakuutusyhtiö Assicurazioni Generali
 • maatalous-, rakennus- ja kuljetusalan koneiden ja laitteiden valmistaja CNH Industrial
 • vaatemerkki Moncler
 • ajoneuvojen renkaita tuottava teollisuusyhtiö Pirelli & C

Lue lisää ETF-rahastoista.

Italian talous

Maan elinkeinorakenne on monipuolinen, jälkiteollinen sekatalous. Maassa toimii paljon pieniä pk-alan yrityksiä. Italian taloutta voidaan kutsua jälkiteolliseksi, koska se koostuu pääosin palveluista ja jalostuksesta.

Tärkeimmät Italian kauppakumppanit ovat sekä vienti- että tuontituotteille Saksa ja Ranska, pelkkään vientiin USA, Iso-Britannia ja Alankomaat. Italia tuottaa vientiin muun muassa

 • vaatteita,
 • jalkineita,
 • koneita,
 • moottoriajoneuvoja,
 • laivoja,
 • tekstiilejä,
 • kemikaaleja,
 • tupakkaa,
 • hedelmiä ja
 • vihanneksia.

Italiaan tuotavat tuontituotteet ovat perusmetallit, metallituotteet, kemikaalit, tekstiilit, vaatteet, nahka, asusteet, ruoka, erilaiset juomat, tupakka, koneet ja laitteet, tietokoneet, elektroniset ja optiset laitteet.

Italian taloutta kuvaillessa, mieleen nousevat kuitenkin seikat, kuten harmaan talouden suuri koko, suurehkot tuloerot eri yhteiskuntaluokissa, korkean lisäarvon merkkituotteet, tehoton julkinen sektori ja velkaantunut valtio. Valtio suorastaan pursuaa erilaisista velkakirjoista. Valtionvelan suhde bruttokansantuotteeseen on peräti 159 prosenttia. Luku on Euroopan maista toiseksi korkein Kreikan jälkeen. Näin ei uskoisi olevan, koska 60 miljoonan asukkaan kaupungissa kuitenkin turismi kukoistaa ja Italiassa käykin vuosittain yli 50 miljoonaa matkailijaa.

Italian tärkeimmät pörssit

Vielä 1990-luvulla Italiassa oli useampia pienempiä pörssejä, kunnes pörssit yhdistyivät ja muodostivat nykyisen Italian pörssin. Pörssejä oli aiemmin noin kymmenkunta, kunnes pörssit päätettiin yhdistää yhdeksi isommaksi ja keskitetyksi paikaksi.

Italia on helppo osakemarkkina sijoittajille, koska sijoitukset tapahtuvat helposti euroissa, eikä valuutan vaihdosta tai siitä aiheutuvista kustannuksista tarvitse välittää. Italian pörssissä maksetaan ainoastaan paikallinen 0,10 prosentin rahoitustransaktiovero osakkeiden kauppasummasta. Tämä ei ole paljon.

Italian pörssi ‒ Milanon pörssi

Kaupankäynti Italian pörssissä onnistuu helposti osakkeilla, ETF:illä, ETC:illä ja ETN:illä, rahastoilla, johdannaisilla joukkovelkakirjoilla sekä Milanoon listattujen kansainvälisten iSharesin (BlackRock), Amundin, Invescon, WisdomTreen ja muiden rahastojättien ETF:iä. Rahastosijoittajana pääset kustannustehokkaasti mukaan Italian osakemarkkinoiden kehitykseen, kun ostat MSCI Italy -osakeindeksin tuottokehitystä seuraavaa ETF-rahastoa.

Italian pörssi (Borsa Italiana, Milan Stock exchange MIL) on yksi Euroopan pääpörsseistä ja se on avoinna arkisin klo 9.00–17.30 (Italian aikaa). Pörssi sijaitsee Milanossa.

Pörssistä löytyvät esimerkiksi:

 • legendaarinen autojätti Ferrari,
 • rengasvalmistaja Pirelli,
 • muotiyritykset Prada ja Moncler,
 • energiayhtiö Enel sekä
 • finanssialan ammattilaiset, kuten Intesa Sanpaolo, Unicredit ja Generali sekä
 • jalkapallojoukkueet Juventus, Roma ja Lazio.

Katso markkinakatsaus.

Sijoittaminen Italiaan

Sijoitusmuoto kannattaa valita harkiten, sijoittaminen on osa järkevää taloudenhallintaa. Kun Italiaan kannattaa sijoittaa, mutta valitse kohde tarkkaan. Italialla on nimittäin monipuolinen teollisuustalous niin hyvässä kuin pahassa. Toisaalta Italia jakautuu kehittyneeseen pohjoisosaan, jossa teollisuus kukoistaa ja jota hallitsevat yksityiset yritykset, mutta toisaalta taas vähemmän kehittyneeseen, voimakkaasti tuettuun maatalouden painottamaan etelään, jossa työttömyysaste on korkea.

Italian osakemarkkinat ovat kehittyneet todella heikosti alhaisen talouskasvunsa johdosta, mutta EU:n erilaisten uusien rahastojen ansiosta talous elpyy koko ajan ja osakemarkkinoihin kannattaa sijoittaa.

Lue asiantuntijan vinkit sijoittamiseen.

Vinkki! Muista tarkistaa aina maakohtainen verotus. Kun saat osinkoa italialaiselta tai muulta ulkomaiselta yritykseltä, maksat osingoista veroa sekä omaan maahan että yrityksen kotimaahan/yrityksen verotukselliseen kotipaikkaan. Suomeen maksettavasta verosta hyvitetään ulkomaisen veron osuus. Saamastasi osingosta 85 % on veronalaista pääomatuloa. Pääomatuloa verotetaan 30 % ja 15 prosenttia on verotonta tuloa. Minimoi siis verohävikkisi tuotoista jättämällä osakesäästötililtä pois italialaiset hyvin korkeita osinkoja maksavat yritykset.

Italia – ETF-rahastot

Mitä tarkoittaa ETF? Exchange Traded Fund on indeksirahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa erityisesti ulkomaisissa pörsseissä samaan tapaan kuin osakkeilla. ETF-rahastot ovat suosittuja sijoituskohteita etenkin ammattilaisten keskuudessa. Rahastot tarjoavat monipuolisia sijoituskohteita, pieniä kustannuksia sekä vaivatonta ja helppoa varojen hajauttamista.

ETF-rahastot ovat nousseet viime vuosina suureen suosioon sijoittajien keskuudessa, koska ne tarjoavat myös piensijoittajille useita tuottavia sijoituskohteita. Rahastot sopivat hyvin myös aloitteleville sijoittajille.

Näin pääset alkuun Italian osakemarkkinoilla

Sijoittamisen aloitus on monen mielessä, mutta käytännön toteutus koetaan hankalaksi. Laadi itsellesi sijoittamiseen liittyvä budjetti ja suunnitelma sekä luo itsellesi tavoitteet, mitä tavoittelet ja millä aikavälillä. Mitä paremmin ymmärrät omat taloudelliset tavoitteesi ja riskinsietokykysi, voit harkita osake- ja rahastosijoittamista ja sijoitusten hajauttamista yli rajojen. Mietityttääkö sinua sijoittaminen? Lue asiantuntijoiden vinkit sijoittamiseen ja pääset helpommin alkuun.

Jos mielit Italian osake- tai rahastomarkkinoille, ota seurantaan ainakin hyvän kasvupotentiaalin omaavat ENI, UniCredit, Prysmian, Salvatore Ferragamo ja Telecom Italia. Nämä yritykset sopivat erityisesti pitkäaikaiseen sijoittamiseen.

Aloita sijoittaminen.