Etusivu » Sijoittaminen » Internet-ala sijoituskohteena

Internet-ala sijoituskohteena

Tänä päivänä useimmat yritykset digitalisoivat liiketoimintansa ja panostavat isosti erilaisiin kehityshankkeisiin. Digitalisaatio tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia myös sijoittajille. IT-alasta kiinnostuneelle sijoittajalle onkin olemassa erilaisia varteenotettavia sijoituskohteita.

Tutustu eri sijoitusalustoihin

AlustaSijoituskohteetSiirry
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
Sijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Sijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Sijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Sijoita kiinteistöihin joukkorahoituksen kauttaSiirryArrow
Tessin on ruotsalainen joukkurahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Tessinin tarjoavat sijoituskohteet sijaitsevat enimmäkseen Ruotsissa, mutta myös Suomessa.
Sijoita ETF-rahastoihinSiirryArrow
Lysa on ruotsalainen sijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa indeksi- ja ETF-rahastoihin matalilla palkkiolla.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin mm. Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin mm. Ruotsissa, Latviassa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Sijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Espanjaan, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
Sijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Sijoita lyhytaikaisiin lainoihinSiirryArrow
Robo.cash on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen lyhyt- ja pitkäaikaisiin kuluttaja- ja yrityslainoihin automatisoidusti. Robocash kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Kazakstaniin, Sri Lankaan, Singaporeen ja Filippiineille.
Sijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa pienlainoihin Virossa.
Sijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.

Huom!

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

IT-Konsultointi

Ohjelmistokehitystä, palvelumuotoilua ja liiketoiminnan konsultaatiota tarjoavilla yrityksillä menee hyvin, sillä ketterät kehitysmenetelmät ovat yleistyneet. Nykypäivänä asiakkaat tilaavat konsultteja suunnittelemaan ja toteuttamaan järjestelmiä IT-järjestelmätoimitusten sijaan. Tämä mahdollistaakin huomattavasti joustavamman toimintamallin. Asioita on mahdollista suunnitella ja toteuttaa pienissä osissa ja suunnitelmia voidaan tarkentaa samalla sitä mukaan kun työt etenee.

Ketterä kehitys vähentää projekteihin liittyviä riskejä sekä asiakkaan, että toimittajan päässä ja samalla parantaa onnistumisen mahdollisuuksia. Tästä johtunee konsulttiyritysten kova kysyntä tällä hetkellä.

Alan suurimpana haasteena on sopivien osaajien löytäminen. Konsulttina toimivista ohjelmistokehittäjistä on pula. Osaajia ei ole tarpeeksi ja se toimii suurimpana esteenä konsulttiyritysten kasvun tiellä. Liiketoiminnan kasvattaminen orgaanisesti on vaikeaa, jos osaajia ei ole riittävästi. Nopeampaa kasvua on mahdollista saada vain yritysostojen kautta.

Konsulttiyritysten kannattavuutta rajoittaa korkeat kiinteät kulut, sillä henkilöstökulut kasvavat samassa tahdissa liikevaihdon kanssa. Alan toimijoiden on lisäksi mahdotonta saavuttaa todellista kilpailuetua suhteessa muihin toimijoihin. Useimmat konsulttitalot ovat kannattavia ja menestyviä yrityksiä, mutta huomattavan suurta kasvua ne eivät pysty samaan aikaiseksi. Niiden toiminta on sinänsä kannattavaa, mutta katteet jäävätä mataliksi.

Pilvipalvelut

Terminä pilvipalvelu tarkoittaa Internetin välityksellä tarjottavaa ohjelmistoa, joka ei vaadi asiakaskohtaisia asennuksia tai laitteistoa. Ohjelmistojen siirtyminen pilveen on vallitseva trendi-ilmiö, jolla on laajat vaikutukset. Järjestelmien tekeminen pienillä kustannuksilla on mahdollista virtuaalisilla pilvipalvelualustoilla, kuitenkin siten, että järjestelmän tehoja voidaan käytön kasvaessa kasvattaa loputtomasti. Tämä onkin tarjonnut pienille Startup-yrityksille sekä ohjelmistontoimittajille uudenlaisia mahdollisuuksia. Suuriakin järjestelmiä on mahdollista tilata pieniltä toimittajilta. Aiemmin ainoastaan isot yhtiöt pystyivät toimittamaan laajan infran, mitä isommat järjestelmät olivat vailla.

Pilvipalveluiden kulut muodostuvat käytön mukaan. Myös asiakas maksaa palvelusta yleensä kuukausittain käytön mukaan. Toisin sanoen kulut kasvavat tai pienenevät liikevaihdon mukana. Pilvipalvelualustojen kulut ovat toimittajille loppujen lopuksi vain pieni osa asiakkaan maksamasta hinnasta, joten parhaimmassa tapauksessa ne antavat mahdollisuuden merkittävän hyvälle katteelle. Yrityksen liikevaihdolla on mahdollisuus kasvaa räjähdysmäisesti tarjoamalla pilvipalvelua ilman kiinteiden kulujen nousua. Siispä pilvipalvelujen liiketoimintamalli antaa puitteet räjähdysmäiselle kasvulle sekä hyvälle katteelle, mikä tekee luonnollisesti pilvipalveluja tarjoavista yrityksistä kiinnostavia sijoituskohteita.

Esineiden Internet

Kun esineitä liitetään verkkoon, puhutaan tällöin esineiden Internetistä. Tulevaisuudessa kaikki arkipäiväisetkin esineet, esimerkiksi kahvinkeittimet ja pesukoneet, ovat nettiin kytköksissä. Internet ei ole ainoastaan ihmisten välistä kommunikointia varten, vaan kommunikointia voidaan harrastaa myös erilaisten esineiden kanssa sekä mahdollistaa laitteiden kommunikoinnin keskenään.

Laitteita valmistavat yritykset voivat saada asiakkaiden käyttäytymisestä hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja. Tätä dataa voidaan hyödyntää tuotesuunnittelussa sekä markkinoinnissa. Lisäksi Internet luo mahdollisuuden ihan uudenlaisten palvelujen luomiseen fyysisen esineen yhteyteen. Loppukäyttäjälle tämä antaa mahdollisuuden parempaan ja monipuolisempaan käyttökokemukseen.

Käyttäjä voi muun muassa ohjata laitteiden toimintaa matkapuhelimen kautta ja kaikki mahdollinen data tallentuu automaattisesti pilvipalveluun. Lisäksi käyttäjällä voi olla esimerkiksi lääkärintarkastuksen sijaan ranteessa laite, mikä seuraa sydämen toimintaa, verenpainetta ja mahdollisesti ottaa jopa verikokeita. Tämä mahdollistaisi erilaisten sairauksien havaitsemisen hyvissä ajoin ja näin ollen pidentäisi ihmisten elinikää sekä myös parantaisi yleisesti ottaen elämänlaatua.

Robotiikka

Robotit yleistyvät kovaa vauhtia ja niistä on tulossa osa meidän kaikkien arkipäivää. Tällä hetkellä robotit esimerkiksi ohjaavat autoja, tarkistavat veroilmoituksia, ovat apuna sairaalatoiminnassa sekä hoitavat asiakaspalvelua useilla verkkosivuilla chat-palveluissa. Etenkin teollisuudessa robotit ovat olleet käytössä jo pitkään.

Konsultointi, pilvipalvelut ja esineiden Internet ovat tietyllä tapaa melko näkymättömiä asioita, mutta robotiikka tulee aiheuttamaan joka paikassa näkyvän muutoksen. Se tarjoaa myös sijoittajille valtavia mahdollisuuksia, mutta luo samalla uhkia yksittäisille yrityksille.

Muutos tulee olemaan merkittävä ja se tapahtuu nopealla aikataululla. Osa yrityksistä tulee hyötymään paljon robotiikasta toisin kuin ns. kelkasta putoavat yritykset, joiden vaarana on hävitä kokonaan kuvioista.

Sosiaalinen media

Internetin kautta tehdään yhä enemmän ostoksia tänä päivänä. Yritys, jolta puuttuu vahva näkyvyys verkossa, ei tule pärjäämään. Etenkin, kun kivijalkakauppojen ja ostoskeskusten suosio on laskusuunnassa. Sosiaalisen median yrityksille Internet on kotikenttäedun tarjoava maailma.

Yritykset käyttävät yhä enemmän blogia ja sosiaalista mediaa osana markkinointia. Tämän päivän onnistunut mainoskampanja pitää sisällään jaettavissa olevaa sisältöä, kuten esimerkiksi blogeja, videoita ja kuuluisuuksia. Niiden yritysten, joilta puuttuu tällainen sisältö on vaikea pärjätä kilpailussa mukana.

Internetin aikakaudella kuluttajat ovat vaan entistä uskollisempia rakastamilleen brändeille. He peukuttavat Facebookissa ja seuraavat yrityksiä Twitterissä ja Instagramissa. Nämä kuluttajat pääsevät kokemaan olevansa osa yrityksen menestystarinaa ja sosiaalisen median yrityksillä on pelattavanaan yhteisöllisyyden trendissä keskeinen osa.

Sosiaalisen median yrityksiä tukevia asioita ovat yhteydet, sisältö ja yhteisö. Kaikki sosiaalisen median yritykset eivät kuitenkaan ole niitä parhaita sijoituskohteita, vaikka älypuhelinten lisääntymisen myötä sosiaalisesta mediasta tuli yksi markkinoiden nopeimmin kasvavista segmenteistä.

Paine innovointiin on sosiaalisen median yrityksillä valtava. Niiden tulee löytää uusia käyttäjiä, mutta myös samalla onnistua pitämään kiinni vanhoista käyttäjistä. Se ei ole helppoa ja isommatkin yritykset ovat kokeneet tässä epäonnistumista, kuten esimerkiksi Alphabetin Google+ tai Applen iTunes Ping sekä Friendster, Xanga, Digg, MySpace ja Diaspora. Tämä onkin syytä pitää mielessä, ennen kuin sijoittaa sosiaalisen median kasvutarinaan.

Internet-alan sijoittamisen riskit

Tietoturvariskit ovat olennainen osa Internettiä. Tietovarkaus on merkittävä riski Internet-sektorille ja kaikille siihen sijoittaville. Tämä voi johtaa liikesalaisuuksien menetykseen, teollisiin varkauksiin sekä kuluttajien ja henkilöstön henkilöllisyyden varastamiseen. Tällaisten asioiden tapahtuessa yleisö menettää usein luottamuksensa kyseiseen yritykseen ja siitä seuraa investointien menettäminen.

Toinen ongelma, jonka Internet-sektori joutuu kohtaamaan on sääntelyjen riski. Teknologian kehittyessä hallitukset ja lait pyrkivät pysymään mukana. Tämän seurauksena Internet-alan on usein sovitettava laitteet ja liiketoimintakäytännöt vastaamaan uusia lakeja ja määräyksiä kansainvälisesti, mikä ei ole aivan halpaa. Tämä on yhä suurempi ongelma, kun otetaan huomioon talouden globalisaatio. Kiinassa tai Japanissa käyttöön otettu uusi laki voisi merkittävästi vaikuttaa Yhdysvaltoihin sijoittautuvaan Internet-yhtiöön, mikäli yritys tekee kansainvälistä liiketoimintaa.

Internet-alan sijoittajien on myös huolehdittava siitä, miten internet-yhtiöt jatkavat liiketoimintaansa huoltoseisokin aikana. Esimerkiksi, jos Internet-palvelu häiriintyy luonnonkatastrofien tai teknisen vian vuoksi, sen on edelleen pystyttävä palvelemaan asiakaskuntaansa, jotta se pysyisi kannattavana palvelun palauttamisen ajan. Jos tällaiselle hätätilanteelle ei ole olemassa suunnitelmaa, aiheutuu tästä sijoittajille huomattava taloudellinen riski.

Oman riskinsä tuo myös teknologian kehitys. Yritysten on investoitava rahaa varmistaakseen, että niiden tekninen infrastruktuuri on ajantasainen ja kykenevä pysymään markkinoilla kilpailukykyisenä. Päivitykset ovat useimmiten kalliita ja tehokkuus yleensä laskee siirtymisen aikana. Sijoittajien on siksi oltava tietoisia näistä mahdollisista häiriöistä liiketoiminnassa ja arvioitava, onko yrityksellä mahdollisuus pysyä kannattavana päivityksen jälkeen.

Internet on monien innovaatioiden lähde, minkä vuoksi toimiala on investointien näkökulmasta houkutteleva. Nykyaikainen esineiden internet yhdistää useita laitteita ja sovelluksia tavalla, joka ei ole koskaan ennen ollut mahdollista. Internet-sektori tarjoaa kuitenkin myös suurta riskejä niille sijoittajille. jotka eivät tee asianmukaista tutkimusta ennen päätöstä rahan sijoituskohteesta. Siksi asianmukainen riskinarviointi ja huolellisuus ovat tärkeitä seikkoja investoidessa Internet-pohjaisiin yrityksiin.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknolgia
Biotech Bitcoin (BTC) Clean Energy Crypto-ETF Digitalisaatio
Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus Energia Esports & Gaming Ethereum (ETH)
Fintech Hyödykkeet Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet
Jalometallit Joukkolainat Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus
Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt Kemianteollisuus Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt
Konepajat Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet
Kybeturvallisuus Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia
Loma-asunnot Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt
Maatalous Matkailu ja turismi Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit NFT Pankki- ja finanssiala Paperi- ja metsäteollisuus
Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia Raaka-aineet
Rahoituspalvelut Rakennusala Ravintolat ja hotellit Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto
Sosiaalinen media Syntiosakkeet Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI)
Telecom ja media Teollisuustuotteet Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt
Tuulivoima Uhkapeliala Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt
Verkkokaupat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Muoti- ja vaateteollisuus Kryptovaluutat
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Indonesia Intia Italia Japani Kiina
Norja Ranska Ruotsi Saksa Singapore
Sveitsi Taiwan Tanska Thaimaa Turkki
Vietnam Viro Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi
Etelä-Amerikka Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä
Latinalainen Amerikka Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Inflaatio Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Osinkokalenteri
Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen Stagflaatio
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Valuuttakurssit Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen

Muita sijoittamiseen liittyviä oppaita ja työkaluja