Fintech sijoituskohteena

Puhuttaessa Fintechista viitataan uusiin finanssiteknologiaa hyödyntäviin palveluihin tai uuden finanssiteknologian kehittämiseen keskittyviin kasvuyrityksiin. Startupit kehittävät finanssialalle uusia innovaatiota, joita myyvät alan toimijoille. Itsessään Fintech on kuitenkin vaikea määritellä, sillä on vaikea tietää etukäteen milloin teknologiasta kehittyy finanssialan palvelu.

Kun puhutaan finanssialan tulevaisuuden innovaatioista, silloin tarkoitetaan lähinnä tulevaisuuden teknologiaa ja alan palveluita. Internetillä on huomattava vaikutus muutokseen, sillä asiakkaat haluavat nopeaa ja helppoa palvelua. Etenkin nuoret sukupolvet ovat tottuneet teknologiaan, joka ratkaisee melkeinpä kaikki ongelmat.

Fintechin sovellukset

Jo kautta historian teknologia on ollut osa rahoitusalaa. Siitä hyviä esimerkkejä ovat pankkiautomaattien ja luottokorttien käyttöönotto 1950-luvulla sekä sähköiset nykypäivän kauppapaikat. Fintech toimii sovelluksesta ja hankkeesta riippuen eri tavalla. Vuosien varrella on tapahtunut useita parannuksia, kuten koneoppiminen algoritmit, lohkoketjut ja datatiede.

Uusien innovaatioiden ja sovellusten valikoima on laaja ja niitä kehitetään koko ajan lisää. Tunnettuja esimerkkejä Fintechin sovelluksista ovat Danske Bankin lanseeraama MobilePay, OP:n Pivo sekä lisäksi suomalainen terveys-ja finanssialan fuusio Fjuul, joka on kehitetty yhteistyössä Nordean kanssa.

Uudet sovellukset ovat vallanneet myös lainamarkkinat. Alalla uusia toimijoita ovat esimerkiksi lainanhakua tarjoavat palvelut Acorns ja SoFi. Näiden palvelujen avulla lainanhakijasta voidaan kerätä Big Data-tietoja sekä muita henkilötietoja, joista on apua luottopäätöksiä tehdessä.

Fintech sijoituskohteena

Finanssiteknologia on nyt suuressa nosteessa sijoittajien keskuudessa. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii juurikin pohjoismainen Fintech. Näihin yhtiöihin on mahdollista sijoittaa joko keräämällä listaamattoman yhtiön osakkeita, sijoittamalla suoraan osakkeisiin tai ETF-rahastojen avulla.

Vallitsevassa sijoitushuumassa positiivista on se, että suurin osa etenkin Startup -yritysten saamista sijoituksista tulee Pohjoismaista. Näistä tapansa mukaan Ruotsi johtaa joukkoa. Syynä siihen ovat esimerkiksi ruotsalaiset suurinnovaatiot Klarna ja iZettle. Myös yrittäjyyspainotteisella kulttuurilla on oma merkityksensä.

Kuitenkin pääoma tulee Pohjoismaiden ulkopuolelta kasvukehityksessä pidemmällä olevilta yrityksiltä, mutta tulevat vuodet näyttävät miten Pohjoismaat tulevat pärjäämään kilpailussa mukana näiden kärkimaiden kanssa.

Hyvän kuvan Finanssiteknologian yritysten potentiaalista antaa esimerkiksi ARK Fintech innovation ETF, joka kuuluu yhteen maailman eniten vaihdetuimmista finanssiteknologiaan sijoittavista pörssinoteeratuista rahastoista.

Rahoitusala ja Fintech

Fintech on kasvanut ja yleistynyt huimaa vauhtia. Muumia vuosia sitten kyseessä oli vielä uudissana, jota piti selittää ja selventää useissa eri lähteissä. Silti jo niihin aikoihin Fintechiin tehdyt sijoitukset olivat kasvaneet muutamassa vuodessa huimaa vauhtia maailmanlaajuisella asteikolla.

Tänä päivänä sijoittajat ovat kiinnostuneita pohjoismaisesta Fintechistä ja kaikissa pohjoismaissa sijoittaminen tähän alaan onkin kovassa kasvussa huolimatta Ruotsin pitämästä kärkisijasta. Tosin Suomi sijoittui vuonna 2021 jo sijalle 13 maailmanlaajuisessa Fintech-maa vertailussa.

Koronapandemian alkamisvuotena sijoitusten määrä luonnollisesti romahti niin euro- kuin lukumäärällisesti. Tämä kehitys oli aiemmin nähtävissä myös kansainvälisellä tasolla, jossa kriisin alkuvaiheessa pääomasijoitukset seisahtuivat hetkeksi lähes kokonaan. Tilanne kuitenkin parani loppuvuotta kohti ja sen suunta on ollut koko ajan kohti parempaa.

Miksi Fintech on kiinnostava sijoituskohde?

Rahoitusalan täytyy kehittyä jatkuvasti sääntelyn pakottamana, mutta Fintech näyttää pysyvän vakaana. Ala tarvitseekin jatkuvasti uusia innovaatioita ja erityisesti erilaisia sovelluksia.

Rahoitusalaan vaikuttaa positiivisesti sekä myös negatiivisesti EU-direktiivit ja erityisesti PSD2 eli maksupalveludirektiivi. Kyseinen direktiivi voi kuulostaa tavallisen kansalaisen korvaan tuntemattomalle. Sillä tarkoitetaan pankkien lupaa ulkopuolisille toimijoille päästä asiakkaiden tili- ja maksutietoihin.

Fintechin osalta tämä tarkoittaa sitä, että kilpailu kasvaa ja pakottaa pankit investoimaan uudenlaisiin palveluihin, joita tuottaa juurikin Fintech. Mikäli pankit eivät pysy kilpailussa mukana, rahoitusalan palveluita alkavat tuottaa muut rahoitusalan toimijat. Kaikesta huolimatta pohjoismaiset pankit pitävät ainakin toistaiseksi digitalisaation kärkisijaa, mikä on tiietenkin positiivinen asia Fintech-yritysten näkökulmasta katsottuna.

Sijoittajan kannalta tämän tyyppinen kehitys on myönteinen asia, sillä kaikesta huolimatta rahoitusala kehittyy koko ajan digitaalisempaan suuntaan ja uutta teknologiaa kaivataan kipeästi jatkuvasti.

Fintech-alan sijoituskohteet

Verkkokaupassa shoppailu on helppoa, sillä muutamalla klikkauksella tuote on jo ostoskorissa ja kassalla valmiina maksettavaksi. Nämä nettikaupan maksusovellukset ovat niitä elementtejä, jotka kerryttävät uusia Fintech-innovaatiota lähes luontaisesti. Onkin turha olettaa nettikauppojen suosion vähenevän, joten tästä syystä Fintech-alan yrityksiin sijoittaminen on yksi varteenotettavista vaihtoehdoista.

Erityisesti pohjoismaisiin sijoituskohteisiin kuuluu myös erilaiset asiakaspalveluun liittyvät automaatiot, taloudenhallinta, sijoitusneuvonta sekä lainamarkkinat. Jotta palvelut saadaan pelaamaan yksinkertaisesti ja tarvittaessa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, ovat kotimaiset finanssialan yritykset olleet mukana näiden palvelujen automatisoinnissa.

Suomalaiset Fintech-yritykset

Meillä suomalaisilla on tapana tulla melkeinpä asiassa kuin asiassa hieman muita Pohjoismaita jäljessä, etenkin Ruotsia. Kuten aiemmin mainittu, ruotsalaisilla on Fintech-alalla selkeä etulyöntiasema, mutta löytyy alalta myös suomalaisiakin innovaatioita. Tosin niitä ei voi vielä verrata Klarnan tai iZettlen kaltaisiin kansainvälisiin menestystarinoihin.

Suomalaiset Fintech-alan yritykset ovat keskittyneet muun muassa vakuutuksiin, kryptovaluuttaan, maksupalveluihin, turvallisuuteen, asiakaspalveluun sekä sijoittamiseen. Suomalaisen Fintechin vahvimpina alueina ovat finanssialan ohjelmistot, rahoitus, back-end teknologiat ja maksupalvelut.

Finanssialaan kuuluu useita rahoitusalan yrityksiä, jotka ovat suuntautuneita lainamarkkinoille. Ne käyvät myös kovaa kilpailua asiakkaista pankkien kanssa. Niiden painopiste on digitaalisissa palveluissa, palveluiden helppoudessa, saavutettavuudessa sekä nopeudessa. Ne ovatkin tulevaisuuden kärkinimiä Fintechin ja siihen sijoittamisen kannalta tarkasteltuna.

Sijoituksissa oleva kotimaisuusaste on aina selkeä positiivinen merkki ja se antaa uskoa pohjoismaisten ja etenkin suomalaisten yritysten tulevaisuuteen. Fintech-yrityksissä on kehittymässä upeita innovaatiota ja teknologiaratkaisuja, jotka ansaitsevat oman menestystarinansa. Sijoittajan kannattaa miettiä potentiaalisena sijoituskohteena juurikin rahoitus- ja maksuratkaisuja tarjoavia yrityksiä, jotka haastavat perinteiset pankit digitaaliseen kilpailuun.

Fintech-osakkeet ja osaketyypit

Rahoitusala kehittyy koko ajan teknologian avulla. Se on helpottanut elämäämme useilla osa-alueilla, kuten pankkitoiminnassa. Fintechin avulla käytämme pankkitilejämme arjessa mobiililaitteiden kautta. Kyseessä on siis kattava teknologinen rahoitusalusta.

Useat suuret yritykset, kuten PayPal ja Square käyttävät myös Fintechiä. Se onkin suosittu sijoituskohde sijoittajien keskuudessa sen jatkuvasti kasvavan alan vuoksi.

Lista tunnetuista Fintech-osakkeista:

 • Square – Vuosien varrella kehittynyt ala, joka käsittelee korttimaksuja vuosittain 100 miljardin dollarin edestä. Ihmisiä saadaan houkuteltua kohti kasvavaa pienyritysten lainausalustaa, joka tunnetaan nimellä Square Capital. Squaren kahden tärkeimmän ominaisuuden, Cash Appin ja Square Online Store -verkkokaupan, ansiosta se voidaan todeta valtavan kasvun omaavaksi toimialaksi.
 • Paypal – Maailman johtava rahansiirtoalusta, joka on jyräämässä perinteisten pankkien rahansiirrot. Se myös kehittyy ja paranee koko ajan ja tästä syystä on yksi potentiaalinen sijoituskohde.
 • MercadoLibre – Tunnetaan paremmin nimellä Amazon.com. Se pitää sisällään useita verkkokauppa-alustoja. Näistä olennaisia ovat Mercado Pago-maksut Fintechin näkökulmasta tarkasteltuna. Alalla on valtava kasvupotentiaali, sillä maksuja käsitellään miljardeja dollareita joka vuosineljännes.
  Lista tunnetuimmista Fintech-osaketyypeistä:
 • Maksujen käsittely – Asiakkaan ja kauppiaan välinen maksutapahtuma, joka pitää sisällään rahoituslaskelmien käsittelyä.
 • Online-ja mobiili pankkitoiminta – Pankkipalveluja, joiden avulla tilien ja maksutapahtumien käsittely onnistuu internetin välityksellä.
 • Verkko-ja vertaislainaus – Rahan lainausalusta, jonka avulla eri lainanantajien on internetin välityksellä mahdollista sovittaa yhteen lainanottajia ja lainata heille myös rahaa.
 • Henkilöltä henkilölle-maksut – Tunnetaan myös nimellä P2P-maksut. Tarkoittaa rahan lähettämistä ja vastaanottamista tilille henkilöiden kesken luotto-ja maksukorttitietoihin liitettyjä verkkopalveluja hyödyntäen.
 • Rahoitusohjelmistot – Tunnetaan myös nimellä rahoitusjärjestelmäohjelmisto. Ohjelmisto tai sovellus, jonka tarkoituksena on seurata yrityksen tai henkilön kaikkia taloudellisia tietoja.
 • Rahoituspalvelut – Finanssialan palvelut, joiden avulla yrityksen taloutta voi hallita, mukaan lukien esimerkiksi valuutanvaihtopisteet, pörssit ja pankit.