Australia sijoituskohteena

Maukkaita viinejä, pomppivia kenguruita vai huikean upeita maisemia – mitä juuri sinulle tulee mieleen Australiasta? Australia on toki kaikkea tätä, mutta lisäksi eksoottinen ja monipuolinen sijoituskohde, jossa on monipuolinen valikoima erilaisia yhtiöitä eri toimialoilta.

Tyynenmeren alueella sijaitseva Aasia on maantieteellisesti laaja mutta väkiluvultaan pienehkö valtio. Australian väkiluku on 25,7 miljoonaa ja se on samalla maailman ainoa valtio, joka on myös maanosa. Eri uskontoja ja kansallisuuksia on runsaasti ja maassa puhutaan useita eri kieliä ja alueella elää myös alkuperäiskansoja. Mikäli toivot sijoitussalkkuusi jotain uutta ja erilaista, kannattaakin selvittää, olisiko eksoottinen Australia juuri sinulle sopiva sijoituskohde?

Vakaa ympäristö kasvulle

Australia tunnetaan turvallisena maana, jossa poliittinen ympäristö on rauhallinen ja sijoittaminen Australiaan mielletään turvalliseksi. Sääntelyn turvin toimiminen onkin selkeää. Australian kasvu on ylittänyt viime vuosina G7- ja OECD-maiden keskiarvot, ja maata pidetäänkin yrityisesti kohtalaisen matalariskisenä investointikohteena. Australia on vauras maa, jossa myös työttömyysaste on pysytellyt matalana.

Australian osakkeet ja yhtiöt

Suurimmat pörssiyhtiöt Australiassa ovat pääsääntöisesti finanssiyhtiöitä kuten erilaisia pankkeja ja muita rahoitusalalla toimivia yrityksiä. Merkittävänä kaivosteollisuuden maana myös kaivosyhtiöt näkyvät luonnollisesti suurimpien yritysten listalla. Suomalaisille ehkä tutuin yritys on uimapukuja valmistava Speedo ja tietenkin Bega Cheese, joka valmistaa paljon muitakin elintarvikkeita kuin mielipiteitä jakavaa vegemiteä. Yritysten joukossa on toki myös lukuisia yhtiöitä aivan muilta toimialoilta ja Australiaan sijoittava voi valita mieleisensä monista eri toimialoista ja yrityksistä.

Australian talous

Australia on vauras maa, jossa on korkea bruttokansantuote väkilukua kohden. Talous on kasvanut jo poikkeuksellisen pitkään erittäin hyvin ja maalla meneekin tällä mittapuulla erittäin mukavasti. Australia on merkittävä kaupankävijä, ja maalla on useita vapaakauppasopimuksia esimerkiksi Yhdysvaltojen, Kiinan, Japanin, Etelä-Korean, ASEAN-maiden ja Iso-Britannian kanssa. Tärkeimmät kauppakumppanit ovat Kiina, Japani ja Etelä-Korea.

Australian teollisuus, vienti ja tuonti

Suuria teollisuudenaloja Australiassa ovat kaivosteollisuus, finanssiala, rakentaminen, terveys ja koulutus sekä valmistus. Myös turismi toimii alueella merkittävänä työllistäjänä ja mahdollistaa toimintaedellytykset sadoille tuhansille yrityksille maassa. Raaka-aineista lähes 70% päätyy vientiin mikä on merkittävä osuus.

Merkittävimpiä muista maista tuotavia hyödykkeitä ovat polttoaineet, autot, televiestintälaitteet ja osat, ajoneuvot, tietokoneet, lääkkeet ja kulta. Vientiin päätyy erityisesti rautamalmia, maakaasua, kultaa, alumiinia, lihaa, raakaöljyä ja kuparia. Vientimaista kaikkein tärkein on Kiina, josta kohdistuu Australiaan vastavuoroisesti myös eniten tuontia. Kiinan osuus viennistä on jopa yli 30% ja tuonnistakin lähes 20%.

Rikkautena luonnonvarat

Australialla on runsas ja rikas maaperä ja täten laaja valikoima erilaisia luonnonvaroja. Näihin lukeutuvat muun muassa hiili, rauta, kupari, kulta, maakaasu ja uraani. Myös uusiutuvien energianmuotojen tuotanto on korkealla tasolla. Rikas maaperä onkin mahdollistanut sen, että raaka-aineiden vienti on merkittävä osa Australian taloutta.

Viinimaa

Australia tunnetaan myös laadukkaana viinimaana ja viini onkin merkittävä vientituote – vuonna 2021 vientiin pääntyi noin 619 miljoonaa litraa viiniä. Liikevaihdon perusteella mitattuna Australian suurimmat viiniyhtiöt ovat Treasury Wine Estates, Pernod Ricard Winemakers, Casella Family Brands, Accolade Wines ja Australian Vintage. Australialaiset viinit ovat tunnettuja myös suomalaisten ruokapöydissä ja ne on otettu hyvin vastaan maailmanlaajuisesti. Merkittävimpiä viinialueita Australiassa ovat Etelä-Australia, New South Wales ja Victoria. Alueilla tuotettavia viinilaatuja ovat esimerkiksi Shiraz, Pinor Noir ja Cabernet Sauvignon.

Laaja finanssiala

Finanssisektori työllistää Australiassa jopa 450 000 ihmistä, eli kyseessä on merkittävä toimiala maassa. Australian neljä pääpankkia kuuluvat maailman suurimpiin pankkeihin ja kaikki 4 sijoittuvat myös maanlaajuisesti 25 turvallisemman pankin joukkoon vakaan toimintaympäristön ja kehittyneen sääntelyn myötä. Australialaiset pankit ovat kannattavuudeltaan keskimäärin erinomaista tasoa ja tuottavatkin merkittävän osan maan bruttokansantuotteesta.

Turistien unelmakohde

Australian upea luonto ja turvallinen ympäristö ovat mahdollistaneet sen, että myös turismi on Australiassa todella merkittävä työllistäjä. Turismi työllistää Australiassa 660 000 asukasta ja tukee yli 300 000 paikallista yritystä, eli kyseessä on jopa finanssisektoriakin merkittävämpi työllistäjä maassa. Turismin tuoma liikevaihto on 152 miljardia dollaria vuosittain, tosin summa on ymmärrettävästi vaihdellut viime vuosina verrattuna aikaan ennen COVID-19 -pandemiaa.

Australia on toiminut myös lukuisten elokuvien kuvauspaikkana, kiitos ainutlaatuisen ja vaihtelevan luonnon. Tunnetuista Hollywood-elokuvista Australiassa on kuvattu muun muassa seuraavat elokuvat: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017), Thor: Ragnarok (2017), Aquaman (2018), Pacific Rim -sarja (2013 & 2018), Petteri Kaniini (2018), Mortal Kombat (2021) ja Elvis (2021).

Australian pörssi

Suurin ja merkittävin pörssioperaattori Australiassa on ASX eli Australian Securities Exchange. ASX:n kotipaikkana toimii Sydney ja kyseessä on yksi maailman kymmenestä suurimmasta pörssistä ja myös erittäin vanha pörssi. ASX-pörssiin on listattuna reilusti yli 2000 yritystä, joten valinnanvaraa riittää. Määrä onkin moninkertainen verrattuna esimerkiksi Helsingin pörssiin. Aikaerojen vuoksi pörssikurssien tarkastelu sopii Suomessa asuvista yökyöpeleille, sillä pörssi on auki Suomen aikaan 03-09.

Maassa toimivia pienempiä pörssioperaattoreita ovat myös National Stock Exchange of Australia (NSX) sekä Chi-X. ASX on kuitenkin selvästi tunnetuin ja suurin pörssioperaattori Australiassa.

Sijoittaminen Australiaan

Australian maantieteellisesti kaukainen sijainti vaikuttaa myös siihen, että alue voi olla itselle vieras eikä sijoittamisen aloittaminen vaikuta helpolta. Tämä on ymmärrettävää, sillä sijoituskohteita on tarjolla paljon ja monelle koti-Suomikin on riittävän laaja ja monipuolinen sijoitusympäristö. Suorat osakeostot monissa maissa saattavat lisäksi olla paitsi kalliita, myös hankalia toteuttaa. Tietoa yrityksistä on ehkä saatavilla vähemmän ja yritysten nimet eivät ole itselle tuttuja, sillä vain harva yrityksistä toimii lähialueillamme. Joka tapauksessa Australia ei talouskasvustaan huolimatta ole toistaiseksi kuulunut suomalaisten suosituimpiin sijoituskohteisiin ja tähän on ollut ymmärrettäviä syitä.

Australian markkinoille on kuitenkin nykyään olemassa yksinkertaisempi väylä, erilaiset Australia-ETF -rahastot, joihin sijoittamalla pääsee halutessaan helposti kiinni Australian sijoitusmarkkinoille. Helppouden lisäksi kyseessä on kustannustehokas ja yleensä laajasti hajautettu sekä likvidi vaihtoehto, eli paikallisten yritysten tarkka tunteminen ei ole välttämätöntä. Suorien osakeostojen tai kiinteistösijoitusten sijaan tavalliselle kuluttajalle ETF-rahastot ovatkin yleensä järkevin tapa sijoittaa Australiaan.

ETF-rahastot

Mikäli ETF-rahasto ei ole vielä tuttu termi, kannattaa ehdottomasti tutustua aiheeseen laajemmin, sillä kuten aiemmin on mainittu, ovat ETF-rahastot monelle sopiva tapa sijoittaa eksoottisiin ja hieman tuntemattomampiin kohteisiin kuten Australia. Tarjolla on ETF-rahastoja laidasta laitaan, ja myös Australiaan on mahdollista sijoittaa tiettyjen ETF-rahastojen kautta. ETF-sijoittamiseen ei yleensä tarvita suuria pääomia, vaan rahastot ovat mainiosti myös piensijoittajan ulottuvissa – sijoittamisen voi usein aloittaa jopa muutamalla kymmenellä eurolla.

Australia-ETF -rahastot

Australian alueelle sijoittavia ETF-rahastoja ei ole valtavasti, mutta eräs helposti myös suomalaisten saavutettavissa oleva ETF-rahasto on Lyxor Australia. Kyseessä on pääomaltaan kohtalaisen pieni ETF-rahasto, jonka kotipaikka on Luxemburg. Rahasto on niin sanottu passiivinen ETF-rahasto, eli se pyrkii seuraamaan indeksin kehitystä, tässä tapauksessa Australian 200 suurimman ja vaihdetuimman yrityksen kehitystä. Mukana on siis esimerkiksi erilaisia finanssi- ja kaivossektorin yrityksiä ja viinintuottajia sekä teleoperaattoreita.

Mikäli kiinnostuit Australiaan sijoittavista rahastoista, kysy lisää pankiltasi. Voit myös käyttää verkkopankin hakutoimintoja selvittääksesi, millaisia vaihtoehtoja juuri sinun palveluntarjoajasi tarjoaa.