Asuntosijoittaminen

Sana sijoitusasunto tuo monelle varmasti mieleen ammattisijoittajan ja suuret rahasummat. Tämä mielikuva on kuitenkin väärä, sillä yhä useammat tavalliset työssäkäyvät suomalaiset hankkivat sijoitusasunnon. Syitä sijoitusasunnon hankkimiseen on monia, mutta yleisimmät syyt lienevät vuokratuoton hakeminen tai remontoitavan kohteen eteenpäin myyminen voitolla. Asuntosijoittamista pidetään yleisesti vakaana sijoitusmuotona, joskin siihen – kuten kaikkeen sijoittamiseen – liittyy riskejä.
Ladataan lomaketta..
Minkä kokoisen lainan tarvitset?20 000 €
  Mikä olisi sopiva laina-aika?12 vuotta
   Arvioitu kuukausierä155 €/kkArvio on laskettu 4,5 % nimelliskorolla.Esimerkki lainakustannuksista: Luoton määrä 40 000 €. Nimelliskorko 4,5 %. Luoton todellinen vuosikorko 4,86 %. Avausmaksu 49 €. Takaisinmaksuaika 10 v. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 50 407 €. Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelevat 1 000-60 000 €, nimelliskorko 4–20 % ja laina-aika 1–15 v välillä.
   ✔️ Ilmainen hakemus
   ✔️ Ei sitoutumista
   ✔️ Nopea lainapäätös
   Hakemuksen lähettäminen ei sido sinua mihinkään. Voit halutessasi vain tarkistaa millaisia tarjouksia tällä hetkellä saisit.

   Hakemusten tekeminen kestää muutaman minuutin.


   Pyrimme esittämään tarjoukset selkeästi ja ymmärrettävästi.


   Suomalainen palvelu suomalaisille kuluttajille.


   Etsimme aina edullisimmat tarjoukset ilman piilokuluja.

   Summarum Mediassa

   Sijoitusasunnon positiivinen kassavirta kasvattaa varallisuutta

   Jos olet hankkinut asunnon saadaksesi vuokratuloja, sinun tavoitteesi omistajana on tietenkin kasvattaa omaa varallisuutta sijoitusasunnosta tulevan positiivisen kassavirran avulla. Asuntosijoittamisessa positiivinen kassavirta tarkoittaa sitä, että vuokrasta jää rahaa käteen vielä verojen, vastikkeiden sekä mahdollisten lainanlyhennysten jälkeenkin.

   Monet kassavirtasijoittajat huomioivat sen, että kassavirta säilyy positiivisena myös korkojen noustessa. Yksi kätevä suojautumiskeino korkojen nousua vastaan on kymmenen vuoden kiinteä korko.

   Kassavirtaan keskittyvä asuntosijoittaja ei myöskään hätkähdä asuntojen arvon vaihtelua, sillä fokus on sijoitusasunnon tuottamassa kassavirrassa. Kannattaa pitää mielessä, että vuokralaiskysynnän parantuessa kassavirta paranee ja myös asuntojen arvot nousevat. Asunnon tuottama kassavirta ja asunnon arvo korreloivatkin melko hyvin keskenään.


   Miksi kilpailuttaa sijoitusasuntolainat Summarumilla?

   • Kilpailutat palvelussamme vain yhdellä hakemuksella useita kotimaisia pankkeja
   • Asuntolainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään
   • Kilpailuttamalla asuntolainasi voit kaventaa merkittävästi asumiskuluja

   TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

   Summarum Logo


   Asuntosijoittamisen riskit

   Asunnon arvonnousulla saadaan toki suuremmat voitot, mutta siihen liittyvät riskit ovat myös isommat. Joidenkin mielestä asunnon hankkiminen arvonnousun toivossa onkin enemmän spekulointia kuin asuntosijoittamista.

   Näihin riskeihin on kuitenkin mahdollista varautua esimerkiksi valitsemalla sijoitusasunnon kohde ja alue oikein. Tässä onkin oltava erityisen tarkkana, sillä asuntojen hinnat ovat laskeneet ja on ennustettu, että ainoastaan isoimmissa kaupungeissa on mahdollista tienata asunnoilla tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

   Oletko ajatellut ostaa huonokuntoisen asunnon ja suunnitellut remontoivasi sen itse? Ole realistinen aikasi suhteen, sillä jos aikasi on jo valmiiksi kortilla, saat elämääsi suuren remonttiprojektin, joka ei välttämättä etenekään toivotussa aikataulussa. Tästä voit lukea lisää myös Asunnon ostajan opas -sivulta.

   Miten saan positiivista kassavirtaa?

   Asuntosijoittajan ensimmäinen ratkaistava kysymys on, miten hän löytää sijoitusasunnon, josta saa positiivista kassavirtaa.

   Muita harkittavia seikkoja ovat:

   1. taloyhtiötä
   2. aluetta koskevat ostokriteerit.

   Positiivisen kassavirran saamiseksi asuntosijoittaja voi:


   Muuta sijoittamiseen liittyvää

   Positiivinen kassavirta ei ole aina välttämätöntä

   Vaikka positiivinen kassavirta on asuntosijoittamisen ytimessä, on myös tilanteita, joissa sitä ei aina tarvita. Nämä tapaukset liittyvät kasvaneeseen asuntosalkkuun, sillä negatiivisesta kassavirrasta on hyötyä verotusmielessä.

   Mikäli omistat positiivista kassavirtaa tuovia vanhoja asuntoja, sinun kannattaa hankkia muutama negatiivista kassavirtaa tuottava yhtiölainoitettu uudiskohde. Rahoitusvastikkeet on mahdollista vähentää vuokratuloista ja näin uudiskohteiden negatiiviset kassavirrat pienentävät veroja, jotka tulevat muiden asuntojen maksuun.

   Seuraavissa tapauksissa positiivinen kassavirta ei ole välttämätöntä:

   Asuntosijoittamisen perusajatuksena on siis hankkia positiivista kassavirtaa tuova asunto, mutta kuten yllä olevista esimerkeistä ilmenee, yhden asunnon kohdalla ei kannata olla turhan kriittinen, jos sinulla on isompi asuntosalkku.

   Tällaisessa tapauksessa on katsottava kokonaisuutta ja huomioitava koko asuntosalkun kassavirta.

   Asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta

   Asuntosijoittaminen olemassa olevan yrityksen kautta ei aina ole paras vaihtoehto, ellei yritys sitten nimenomaan keskity asuntosijoittamiseen. Tämä johtuu lähinnä siitä, ettei yrityksen kautta omistamisesta ole tällä hetkellä kovinkaan suuria veroetuja.

   Jos liiketoimintaa lähdetään kehittämään nimenomaan verovähennysten vuoksi, voi helposti törmätä tilanteeseen, jossa veroetuja on paljon, mutta niin on myös kuluja.

   Muuten kuitenkin asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta on suositeltavaa, jos sinun ei tarvitse nostaa yritykselle rahoja, eli palkkatulot ja yrityksen muut tulot saadaan jotain toista kautta.

   Hyvän sijoitusasunnon ominaisuudet

   Mitkä seikat sitten tekevät asunnosta hyvän sijoituskohteen? Monet ajattelevat sijaintia, joka onkin yksi keskeisimmistä tekijöistä. Keskeisellä paikalla sijaitsevan asunnon saa helposti vuokrattua.

   Mikäli mahdollista, asunto kannattaa hankkia väestönkasvusta nauttivan kaupungin keskustasta. Yliopistokaupungit ovat myös loistavia kohteita, sillä vuokralaisten enemmistön muodostavat juuri opiskelijat. Sijainti ei suinkaan ole ainoa huomioitava seikka.

   Asunnon koko on varsin olennainen tekijä, sillä yksiöistä ja pienistä kaksioista saa korkeampaa vuokraa neliötä kohden. Vuokra ei korreloi asunnon koon kanssa, sillä kolme kertaa yksiötä suuremmasta asunnosta ei saa kolminkertaista vuokraa. Hyvät sijoitusasunnot ovatkin usein alle 40 (joskus jopa 30) neliömetriä.

   Koko vaikuttaa myös yhtiövastikkeeseen, sillä sitä maksetaan yleensä asunnon neliömäärän perusteella. Pienen asunnon puolesta puhuu myös se, että Suomessa on yhä enemmän yhden hengen talouksia. Tämä tarkoittaa sitä, että pienten asuntojen kysyntä tuskin romahtaa lähiaikoina.

   Sijoitusasuntoa hankkivan kannattaa tutustua alueeseen, jossa hankittava asunto sijaitsee. Näin hän voi arvioida alueen kehitystä ja eri puolia. Lisäksi on syytä tutustua paikalliseen hintatasoon, jotta voisi tunnistaa edullisen kohteen sellaisen tullessa markkinoille.

   Sijoitusasunnon kunto, vakuutus ja verot

   Asunnon valinnassa monia mietityttää varmasti sen kunto. Vuokralle menevää sijoitusasuntoa hankkiessa kannattaa muistaa, että vuokralaisilla kriteerit ovat eri kuin omistusasuntoa etsivillä. Asunnon ei siis tarvitse olla priimakunnossa etenkään ostovaiheessa.

   Sijoitusasunnon tapauksessa siistit pinnat, asunnon kohtuullinen yleisilme sekä toimivuus riittävät. Asuntosijoittajan ei kannata säikähtää myöskään huonokuntoista asuntoa, sillä usein jo pintaremontti nostaa asunnon arvoa ja vuokraa.

   Sijoitusasunnon etsijän kannattaa ehdottomasti perehtyä myös taloyhtiöön. Hyvän sijoitusasunnon kriteereihin kuuluu, että se on hyvin hoidetussa taloyhtiössä. Mikäli taloyhtiöllä on iso korjausvelka, voi se laittaa asuntosijoittajan laskelmat täysin uusiksi.

   Vuokralle menevän sijoitusasunnon hankkijan kannattaa ottaa vakuutus sijoitusasuntoa varten, sillä voi sattua vahinkoja, joita vuokralaisen tai taloyhtiön vakuutus ei suostu korvaamaan.

   Verojen suhteen on hyvä tietää, että vuokratulot lasketaan pääomatuloiksi ja niistä menee vuodessa 30 prosentin vero 30 000 euroon asti. Tämän ylittävistä vuokratuloista otetaan 34 prosentin vero. Mikäli otat lainaa sijoitusasuntoa varten ja vuokraat asunnon, olet oikeutettu vähennyksiin ja voit vähentää verotuksessa lainan korot pääomatuloistasi. Pääomatulojen verotuksesta löytyy vielä lisäinfoa Asuntolainoihin liittyvä verotus -sivulla.

   Mistä kannattaa lähteä liikkeelle asuntosijoittamisessa?

   1. Ensiksi kannattaa määritellä tuottotavoite sijoitusasunnolle. Tasaista tuloa tavoittelevien kannatta vuokrata asunto, mutta mikäli haet isompaa voittoa kerralla, voit remontoida asunnon ja pyrkiä myymään sen kalliimmalla.
   2. Kuten aiemmin mainittua, asuntosijoittajan kannattaa tarkistaa taloyhtiön tulevat remonttisuunnitelmat, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.
   3. Mikäli ostat asunnon joka on valmiiksi vuokrattu, on ostajan tarkastettava vuokrasopimuksen ehdot sekä oikea vuokrataso.
   4. Positiivisia rahavirtoja tavoittelevan kannattaa ottaa mukaan laskuihin myös maksettavaksi tulevat verot.
   5. Lopuksi on hyvä muistaa, että aloittelevan asuntosijoittajan kannattaa luottaa kiinteistövälittäjän asiantuntemukseen sijoitusasuntoa hankittaessa. Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata itse heti alussa.

   ASP-asunnon käyttö ja myynti

   Onko sinulla ASP-säästötili? Jos vastasit kyllä, sinun on hyvä tietää, ettei ASP-lainalla voi ostaa sijoitusasuntoa muuta kuin luvan kanssa.

   Tähän liittyvät seuraavat ehdot:

   Muuten voit muuttaa ASP-lainasi tavalliseksi asuntolainaksi, ja ostaa sijoitusasunnon. Siinä tapauksessa kuitenkin valtion ilmainen korkotuki loppuu, etkä voi vastaanottaa maksutonta valtiontukea.

   Lue lisää ASP-säästämisestä ASP laina ja ASP tili-sivulta.

   Asuntosijoittamisen kannattavuus

   Kuten olemme jo aiemmin maininneet, asuntosijoittamisesta on paljon hyötyä sijoittajalle, kun asiat hoidetaan huolellisesti. Useita ihmisiä harmittaa, etteivät he ole aloittaneet asuntosijoittamista aikaisemmin. Tähän asti iso osa tuloista menee muuten joka kuukausi vuokranmaksuun.

   Onnistuneessa asuntosijoittamisessa on seuraavat edut:

   Plus IconKilpailuta asuntolainasi ilman sitoumuksia Kilpailuta asuntolaina 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta asuntolainat – täytä ilmainen hakemus
   Asuntolaina

   Strategiat asuntosijoittamiseen

   Jos olet aloitteleva asuntosijoittaja, sinua voi ensimmäisenä hämmentää hyvän sijainnin löytäminen. Jos asut Suomen suurissa kaupungeissa, sinun voi olla vaikea löytää järkevä sijoituskohde ihan naapurista.

   Muuten elämäntavastasi riippuen sinun voi olla järkevä miettiä vaihtoehtoisia sijainteja usein kulkemiesi reittien varrella, kuten esimerkiksi kesämökkireitin varrelta tai vanhempien ja sukulaisten kotikaupungista. Sijoitusasunnosta huolehtiminen on helpompaa, kun sinulla on lähistöllä tuttuja yrittäjiä tai ystäviä, jotka voivat auttaa tilanteen tullen.

   Hyväkuntoinen vai remontoitava sijoitusasuntokohde?

   Tämä on hyvin tyypillinen ihmettelyn aihe. Onko sinulla aikaa remontoida, vai haluatko valmiin paketin? Jos olet palkkatöissä, sinulla ei välttämättä ole ylimääräistä aikaa asunnon kunnossapitoon. Siksi hyväkuntoinen sijoitusasunto saattaa sopia sinulle paremmin.

   Jos aikataulusi on vapaampi, olet mahdollisesti miettinyt remontoitavaa sijoituskohdetta. Huonokuntoisempi asunto vaatii kuitenkin paljon erilaisia taitoja, kuten esimerkiksi sisustukseen ja remonttiin liittyvät taidot, tai esimerkiksi aikaa valita hintalaatusuhteeltaan parhaat materiaalit kunnostustöihin. Jos sinulla on tuttuja, jotka voivat tehdä tämän puolestasi, remontoitava kohde on erittäin hyvä vaihtoehto.

   Ole kuitenkin jälleen realistinen. Useat ihmiset erehtyvät romantisoimaan remontteihin liittyviä vaiheita, vaikka tosiasiassa joskus remontin aikana tuntuu, kuin seinät kaatuisivat päälle. Aikataulut eivät välttämättä pidä, ja remontoitava asunto voi pitää sisällään useita yllätyksiä.

   Suunnittele vaiheet huolellisesti

   Asuntosijoittamisen etu on se, että se sopii kaikenlaisille ihmisille. Silti kannattaa pitää mielessä, että sijoittaminen kuin sijoittaminen vaatii paljon opiskelua. Et ole koskaan täysin ammattilainen, joten olit sitten suunnitellut ostavasi yhden tai useamman sijoitusasunnon, sinun ei kannata lopettaa aiheen opiskelua.

   Opiskelu on tärkeä tapa aloittaa sijoittaminen, mutta se ei tietenkään kerrytä varojasi. Pääomatuloja ei tule ennen kuin olet soveltanut vinkkejämme käytännössä. Opit siis ostoprosessin aikana enemmän kuin koskaan muuten.

   Käytä teknologiaa tukenasi

   Nettivahdit. Tietysti ensimmäinen askel on aloittaa asuntoilmoitusten läpikäyminen esimerkiksi nettivahtien avulla. Näin voit valita sinulle sopivan sijainnin ja hinnan.

   Asuntosijoittaminen velkarahalla: laskurit. Sinulla on käytössäsi useita laskureita, joiden kanssa voit laskea asuntosijoituksen kannattavuutta omien henkilökohtaisten kriteeriesi avulla. Voit myös kokeilla asuntolainalaskurillamme, minkälaiseen lainanmaksuun sinulla on varaa, ja mitä sijoitusasunnon käytöltä siinä tapauksessa vaaditaan.

   Omien Excel-taulukoiden laatiminen. Jos osaat käyttää edes jokseenkin Exceliä, sinun kannattaa kokeilla sen kautta asuntosijoittamisen visualisointia. Voit myös katsoa jo valmiiden laskureiden kautta, mitä sinun kannattaa asuntosijoituksien pääoman kanssa ottaa huomioon.

   Laskentakaavat. Opiskele taulukoiden ja välittäjien käyttämiä laskukaavoja, ettet lankea valheellisiin tuloksiin. Laskentakaavaa voidaan helposti manipuloida esimerkiksi valheellisilla vuokratuloilla tai arvonnousulla niin, että vuokratuottoprosentti on houkuttelevan positiivinen.

   Verkostoituminen. Löytämäsi sivustot, josta asuntoilmoitukset löytyvät, löytävät myös kaikki muut asuntomarkkinoita seuraavat. Siksi on erittäin tärkeää, että käytät energiaasi myös verkostoitumiseen. Näin voit löytää sijoituskohteita, jotka eivät ole myynnissä julkisesti. Verkostoitumisen kautta voit löytää kohteita, jotka alittavat markkinahinnat.

   Sosiaalinen media. Asuntosijoittaminen voi tuntua niin hurjalta, että helpoimmat vaihtoehdot jäävät hyödyntämättä. Useilla ei tule mieleen tarkistaa myös sosiaalisen median kanavoita, joita muissa tarkoituksissa hyödynnetään päivittäin.

   Tapahtumat ja koulutukset. Useat ammattilaiset järjestävät tapahtumia, joihin osallistuminen voi ensin tuntua turhan kalliilta. Kaikki eivät kuitenkaan ole niin hintavia. Jos päätät säästää koulutusmaksuissa tai tilaisuuksien pääsymaksuissa, voit joutua maksamaan myöhemmin pitkän pennin huonosta sijoituskohteesta. Harkitse myös siis tätä vaihtoehtoa.

   Asuntosijoittaminen – Airbnb vai pitkäaikaisvuokralaiset?

   Asuntosijoittamista harkitsevan kannattaa käydä myös läpi, mitä mahdollisuuksia asuntosijottaminen airbnb -muodossa voisi tuoda mukanaan. Airbnb asuntosijoittaminen eroaa monelta osin perinteisestä asuntosijoittamisesta, jossa asuntoa vuokrataan pitkäaikaisvuokralaisille. Tässä kappaleessa käymme läpi muutamia yleisimpiä ajatuksia, joita asuntosijoittamista harkitsevan kannattaa pohtia.

   Airbnb asuntosijoittamisen ja perinteisen vuokranantamisen yleisimmät erot:

   Suomessa ammattimaiseen airbnb asuntosijoittamiseen liittyy paljon säädöksiä, joista on hyvä olla perillä, jos ammattimainen asuntosijoittaminen airbnb -tyyppisesti on se tapa, jolla haluaa saada tuottoa.

   On hyvä muistaa, että asioista voi, ja kannattaakin ottaa selvää etukäteen, mutta tärkeimmät opit tulevat vasta matkan varrella!

   Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

   Asuntosijoittaminen vaatii asuntolainaa, jonka voit kilpailuttaa kauttamme. Sen lisäksi voit myös hyötyä muista palveluistamme:
   Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Lainojen kilpailuttaminen

   Usein kysytyt kysymykset

   Mitä on asuntosijoittaminen?
   Yhä useammat työssäkäyvät Suomen kansalaiset ostavat itselleen sijoitusasunnon tai -asuntoja. Syitä sijoitusasunnon hankkimiseen on monia, mutta yleisimmät syyt lienevät vuokratuoton hakeminen tai remontoitavan kohteen eteenpäin myyminen voitolla.
   Kannattaako asuntosijoittaminen?
   Asuntosijoittamista aletaan usein harkita turhan myöhäisessä iässä. Asuntosijoittamisella voit hyödyntää velkavipua, eli tuottaa pääomaa lainarahoilla. Sijoittaminen on hyvä mahdollisuus säännöllisille tuloille etenkin silloin, kun saat sopivasti vuokratuloja kulujen korvaamiseksi ja asunnon arvo nousee vuosien varrella.
   Mitä riskejä asuntosijoittaminen sisältää?
   Kuten kaikki sijoittaminen, myös asuntosijoittaminen sisältää aina erilaisen määrän riskejä. Jos esimerkiksi tähtäät kiinteistön arvonnousuun, sillä saadaan suuremmat myyntivoitot, mutta siihen liittyvät riskit ovat myös isommat. Asuntosijoittamisen riskeihin on mahdollista varautua esimerkiksi valitsemalla sijoitusasunnon kohde ja alue järkevästi.
   Mitä veroja sijoitusasunnosta on maksettava?
   Maksettavia veroja ovat asunnon ostoon ja myyntiin liittyvä verotus, sekä vuokratulojen verotus. Asuntoa ostaessa sinun tulee maksaa 2% varainsiirtovero. Jos myöhemmin myyt asunnon hankintahintaa korkeammalla summalla, sinun tulee maksaa myyntivoitosta pääomatuloveroa. Vuokratulot lasketaan myös pääomatuloiksi ja niistä menee vuodessa 30 prosentin vero 30 000 euroon asti. Tämän ylittävistä vuokratuloista otetaan 34 prosentin vero. Muistathan, että vuokratulojen kanssa voit hyödyntää sijoitusasunnon verovähennyksiä.
   Kannattaako sijoitusasunto hankkia yksityishenkilönä vai yrityksenä?
   Yksityishenkilönä sinun voi olla helpompi hyödyntää erilaisia etuja. Muuten kuitenkin asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta on kannattavaa, jos asuntosijoittamisen kassavirtaa ei tarvitse sekoittaa muuten yrityksen kanssa. Palkkatulot ja yrityksen muut tulot saadaan siis yrityksen liiketoiminnan kautta, eikä asunsijoittamisesta mahdollisesti syntyvän positiivisen kassavirran kautta.