sijoittaminen » Ammattilaisten näkökulmia osakesijoittamiseen

Ammattilaisten näkökulmia osakesijoittamiseen

Viimeksi päivitetty 14.07.2020

Osakesijoittaminen on haastavaa mutta antoisaa. Ammattisijoittaja Ilkka Parviainen ja Inderesin sijoitusanalyytikko Sauli Vilén omaavat pitkän kokemuksen niin osake- kuin rahastosijoittamisen saralta.

Tietokone ja pörssikursseja

Osakepoimijaksi kehittyy yrittämällä pitkäjänteisesti

Osakkeet säilytetään arvo-osuustilillä sähköisesti.  Arvo-osuustilin täyttäminen käy nopeasti verkossa. Huomioi: kun avaat tilin, minimoi kulut.

Sijoittamisessa on tärkeätä minimoida kulut ja hajauttaa monin eri tavoin.  Ajallinen hajauttaminen on tärkeää. Pörssiromahduksestakin selvitään, kun sijoittamista jatketaan.

Kannattaa hajauttaa osakkeiden ostot myös toimialoittain ja vaikka eri maiden mukaan.  Siten, jos jollain toimialalla syntyy YT-neuvotteluita, toisella toimialalla voi menestyä. Osakepoiminta vaatii aikaa ja perehtymistä yhtiöihin säännöllisesti. Kannattaa lukea tarkoin erilaisia analyyseja. Tutustu myös itseesi.  Jos menetät yöunesi osakepoiminnasta, niin kannattaa sijoittaa mieluummin rahastoihin.

Hajautus on tärkeää osakepoiminnassa

Osa ihmisistä ajattelee, että kun ostaa suoraan osakkeita, se on oikeata sijoittamista. Tällöin, ensiksi hankit siis arvo-osuustilin.  Riskejä voit välttää hajauttamalla.  Ajallinen hajautus sekä toimialahajautus toimii hyvin, sekä myös maantieteellinen hajautuskin.

Sijoittaja Ilkka Parviainen, kauppatieteen maisteri ja eMba kertoo: ”Noin 5 vuotta on se aikajana, mitä vähintään kannattaa sijoittaa osakkeisiin.  Mieluummin 10 vuotta ja ajallisesti hajauttaen. Kannattaa lukea kirjallisuutta, muutama hyvä opus ja perehtyä aiheeseen, ennen kuin alkaa sijoittajaksi. On järkevää myös perehtyä yhtiöihin ja pitää lukea analyytikkojen raportteja. Pitää tuntea hyvin yritykset, joihin sijoittaa. Sellaisiin ei kannata sijoittaa, mitä ei ymmärrä.”

Toimialahajautus on myös järkevää. Yleensä 10 osaketta eri toimialoilta on riittävän hyvä hajautus, jotta salkku olisi tarpeeksi hajautettu.

”Vaikka kurssit menevät ylös ja alas – niin kannattaa koko ajan vaan sijoittaa ja ajallisesti hajauttaa, eli säännöllisesti sijoittaa, vaikkapa kuukauden välein.  Siitä ei pidä välittää, vaikka välillä osakesalkun arvo tippuu.  Jos rahaa makuuttaa pankkitilillä, siitä ei saa ainakaan mitään hyötyä, sillä pankkitilillä rahan arvo nakertuu aina inflaation verran.”

Koronan näkyminen osakemarkkinoilla

”Siitähän on monenlaisia ennusteita.  Monet ennustavat, että tulee uusi pudotus (W), mutta todennäköisin minun arvioni on, että tulee hidas paluu entiseen (U).  Optimistisimmat ennustavat, että tulee tällainen avanne (V), eli hyvin nopeasti palaudutaan.  Nythän pörssikurssit on aika pitkälle palautuneet siihen, mistä ne lähtivät putoamaan, mutta en tiedä, onko se kestävällä pohjalla”, Parviainen miettii.

Maaliskuussa 2020 Parviaisen osakesalkku tippui noin 463000 euroa ja Kauppalehti teki hänestä jutunkin: ”Sijoittajien Kummisetä”, kun Parviaiselta tippui melkein puoli miljoonaa.  Se on iso raha, jolla saisi omakotitalon, kesämökin ja monta autoa. Toukokuun loppuun mennessä siitä on kuitenkin tullut jo melkein kaikki takaisin.  Huomatkaa, että Parviainen ei panikoinut, ei menettänyt yöuniaan ja jatkoi vain sijoittamista.  Se kantoi hedelmää. ”En mennyt siitä paniikkiin, koska minulla on kokemuksia näistä romahduksista”, Parviainen toteaa rennosti.

Osakesijoittamista oppii sijoittamalla

Osakesijoittajan pitää osata lukea informaatiota osingoista, katsoa tunnuslukuja, sekä lukea luotettavien analyysitalojen analyytikkojen näkemyksiä.  Ne yritykset, joihin sijoittaa, pitää tuntea.  Koskaan ei pidä sijoittaa sellaiseen yritykseen, jonka liiketoimintaa ei tunne.
”Rahastoihin voi sijoittaa kuitenkin ihan silmät ummessa, koska rahasto hoitaa sen hajautuksen aina.  Esimerkiksi Nordnetin Super sijoittaa 25 yritykseen ja samalla painolla, mitä yhtiöt ovat indeksissä, aina hajautettuna.  Aina kannattaa aloittaa.”

Haastattelimme Parviaista taannoin myös rahastosijoittamisen tiimoilta.

Sijoittajan tärkeimmät ominaisuudet ovat kärsivällisyys ja itsekuri.  Sijoittajan pitää olla myös pitkäjänteinen ja kärsivällinen sekä sijoittaa säännöllisesti. Oma talous täytyy pitää hallinnassa ja tulojen on oltava suuremmat kuin menot.  Sijoittaja ei saa pienestä hätkähtää, eikä panikoitua.  Jos ei pysty osakesalkun kanssa nukkumaan ja yöunet menevät, niin silloin ei kannata sijoittaa osakkeisiin.  Tällöin kannattaa vain pitää tyynyn alla tai pankkitilillä rahat, mutta silloin ei kyllä saa mitään tuottojakaan.  Osakesijoittamisessa pitää sietää riskejä.

Osakesijoittaminen: Sauli Vilén – ammattilaisen tarina

Osakesijoittamisessa on suuremmat riskit kuin rahastosijoittamisessa. Kuitenkin siitä saadut tuotot voivat olla suuremmat ja siksi se saattaa olla kannattavaa. Lähtökohtaisesti sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin.

Säästämällä ja sijoittamalla luo turvaa tulevaisuuden varalle ja saat taloudellista liikkumavaraa itselleen. Siitähän on kysymys. Jos haluat ammattilaiseksi, keskimäärin kaupallinen koulutus on yleinen sijoittamisen toimialalla. Suurin osa on käynyt kauppakorkeakoulun rahoituslinjan, kuten myös itse Sauli Vilen. Valtaosalle rahastot, esimerkiksi kustannustehokkaat ETF-rahastot, voivat olla kuitenkin perushyvä tapa ajallisesti hajauttaen. Rahastoista on helpompi aloittaa, kuin osakkeista.

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén on aloittanut osakesijoittamisen 15 vuotta sitten, pelkästä intohimosta lajiin: ”En ollut edes täyttänyt 18 vuotta”, Vilén muistelee. Sauli Vilen kertoo, että sijoitusala on erittäin kilpailtu. Mutta jos haluat ammattilaiseksi, se voi olla mahdollista.

”Tähän pystyy kyllä omalla työllä ja jatkuvalla kehittämisellä. Hyvien tulosten tekeminen on mahdollista. Ala on hyvin kilpailtu.  Jos joku voittaa, toinen saa alituottoa.  Markkinoita ei voi voittaa kollektiivisesti, kuten kaikissa kilpailluissa lajeissa – kaikki eivät voi voittaa.”

”Pitkässä juoksussa osakkeet on tuottavin omaisuusluokka selkeästi. Totta kai, koska niissä kannetaan eniten riskiä, niistä saa myös hyvän kompensaation.  Itsellä pitää myös olla kiinnostusta perehtyä ja paneutua sijoittamiseen.”

Sauli Vilén kertoo, että jos tosissaan haluaa ryhtyä osakesäästäjäksi, siihen pitää olla valmis käyttämään paljon aikaa. Osakesäästämisessä on aina riskinsä. Osakkeissa riskit liittyvät siihen, jos valitsee yhden yhtiön, niin siinä ottaa aina selviä yhtiökohtaisia riskejä. Kilpailu on kovaa.

”Totta kai, jos ostat vain yhtä osaketta ja kyseisen yhtiön liiketoiminta meneekin huonosti, odotusten vastaisesti, arvo voi laskea. Siinä on selviä yhtiökohtaisia riskejä.”

Osakepoiminta on myös erinomainen harrastus ja sen kautta pääset tutustumaan talouteen ja yritysten toimintaan, mutta samaan aikaan on tärkeätä tiedostaa, että tämä on äärimmäisen kilpailtu ala. Maailman pörssikaupankäynnistä yli 90 prosenttia on ammattilaisten tekemää. Sauli Vilén ei halua julkisuudessa antaa suuria vinkkejä, että mihin osakkeisiin muiden kannattaisi sijoittaa.

”Jos haluan tehdä hyvän osakekaupan, yhdeksässä tapauksessa kymmenestä vastapuolellani on ammattilainen. Hän haluaa myös tehdä hyvän kaupan, kenelle maksetaan ihan kohtuullisen hyvin, hän on yleensä ihan fiksu ja hän tekee kovasti töitä. Kaikki osapuolet yrittävät siis tehdä hyvän kaupan. Tällöin tuleekin vastaan kysymys, että miksi juuri minä olisin fiksumpi, kuin se ammattilainen.  Tämä on ihan hyperkilpailtu laji. Eli jos haluat itse lähteä poimimaan osakkeita aktiivisesti, se vaatii merkittäviä panostuksia. Se on erittäin vaativaa. On tärkeätä tiedostaa, että jos sinulla ei ole kiinnostusta, aikaa, resursseja ja halua tehdä mitään panostuksia, tällöin on yksinkertaisesti parempi mennä kustannustehokkaiden ETF‐rahastojen pariin. Todennäköisesti saat paljon paremman lopputuloksen ilman sitä stressiä tai vaivaa, mitä osakkeet tuottavat.”

Sauli ei pysty sanomaan, paljonko tähän menisi aikaa, mutta merkittäviä määriä.

”Minä en osaa sanoa, kuinka paljon aikaa se vaatii, mutta on tärkeä suhteuttaa siihen, että vastapuolena on pääosin ammattilaisia. Ja ammattilaiset tekevät tätä päivätyökseen.”

”Suomen tunnetuinta yhtiötä, Nokiaa, seuraa työkseen 30 – 35 analyytikkoa maailmalla, joiden tehtävä on vain analysoida Nokiaa.  Lisäksi yhtiötä seuraavat tuhannet salkunhoitajat.”

Lue myös: