Sijoittaminen – tuottoa varoillesi

Sijoittaminen on monen ihmisen mielessä, mutta sen aloittamisen kynnys on korkea. Monet suomalaiset tietävät, että sijoittaminen on hyvä tapa tehdä tuloja normaalin ansiotulon lisäksi. Sijoittamisen maailma on kuitenkin valtava, ja sen osa-alueiden ymmärtäminen vaatii aikaa ja kiinnostusta. Sijoittamiseen liittyvissä oppaissamme kerromme lyhyesti mitä sijoittaminen on, miksi kannattaa sijoittaa, mihin sijoittaa ja ennen kaikkea miten päästä alkuun sijoittamisessa.

sijoittaminen

Suosituimmat sijoittamiseen liittyvät sisältömme

Sijoittaminen on ostamista, hallussapitoa ja myyntiä

Yksinkertaisesti avattuna sijoittaminen on erilaisten rahoitusinstrumenttien ostamista, niiden säilyttämistä sekä pois myymistä. Yleisimpiä rahoitusinstrumentteja ovat julkisten osakeyhtiöiden eli pörssiyhtiöiden osakkeet.

Miksi kannattaa sijoittaa?

Kuten alussa mainittiin, sijoittaminen on erinomainen tapa tehdä tuloja ansiotulojen lisäksi. Suomessa ansiotuloja verotetaan reippaasti, minkä takia varallisuutta on vaikea kerryttää pelkän palkkatulon turvin. Tämän takia monet näkevät sijoittamisen hyvänä vaihtoehtona luoda varallisuutta, kuten myös turvata tulevaisuuden eläkepäivien taloudellinen jatkuvuus. Sijoittamista voi harrastaa myös silkasta mielenkiinnosta.

Yksi hyvä syy sijoittamisen aloittamiseen on se, että rahaa ei kannata säilyttää tilillä, jonka korko on mitätön. Hyvänä esimerkkinä pankin säästötili, jossa ensinnäkin raha ei kasva korkoa juuri ollenkaan, ja toiseksi säästötililtä pystyy nopeasti siirtämään rahaa käyttötilille, mikä laskee kynnystä säästöjen tuhlaamiselle. Kun raha makaa säästötilillä, inflaatio – eli rahan arvon heikentyminen ja yleinen hintatason nousu – kuittaa pankin säästötilin pienenkin koron.

Kun rahat sijoittaa sopivalla riskillä ja pienillä kuluilla sopiviin osakkeisiin tai rahastoihin, on säästämisestä tullut paljon järkevämpää verratessa siihen, että rahaa säästetään pankkitilillä. Toisin sanoen sijoittamista voi ajatella järkevänä tapana säästää, josta vielä suurella todennäköisyydellä saa merkittävää taloudellista hyötyä tulevaisuudessa.

Mihin sijoittaa?

Suurin osa suomalaisista sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin tai rahastoihin. Muita vaihtoehtoja ovat talletustilit ja korkorahastot, ETF-rahastot, kiinteistöt, raaka-aineet sekä erilaiset johdannaiset eli henkilökohtaisesti sijoittajalle kootut sijoituspaketit, joita esimerkiksi pankit tarjoavat. Aloittelevan sijoittajan kannattaa lähteä liikkeelle yksittäisistä osakkeista ja rahastoista. Lisäksi viime vuosien aikana sijoitusmaailmaan on rantautunut erilaisia kryptovaluuttoja, joihin sijoittaminen omaa kuitenkin suuren riskin.

Yksittäiset osakkeet: korkeampi riski, suurempi tuotto
  • Sijoittaminen yksittäisiin osakkeisiin on ollut tuottavinta historian näkökulmasta
  • Osakkeella tarkoitetaat omistusosuutta yhtiöstä
  • Osakkeenomistajana saa osinkoa
Lue lisää osakesijoittamisesta
Rahastosijoittaminen on helppoa ja vaivatonta
  • Yleensä yhdistelmä osakkeita ja korkoinstrumentteja
  • Rahastosijoittamisen riski yleensä osakesijoittamista pienempi
  • Rahastosijoitus hajauttaa sijoituksesi käytännössä automaattisesti
Lue lisää rahastosijoittamisesta
ETF-sijoittaminen – pörssinoteerattu rahasto
  • Rahasto, jonka voi ostaa, pitää ja myydä samalla tavalla kuin osakkeen
  • Yleensä alhaiset kulut ja laaja valikoima
  • Hajauttaa riskiä rahastosijoituksen tavoin
Lue lisää ETF-rahastoista