Seuraeläinvakuutus, joka kulkee myös nimellä koiravakuutus, on lemmikin sairaanhoitokuluja korvaava vakuutustyyppi. Sitä kaupataan yleensä osana kotivakuutusta.

Koira

Mitä seuraeläinvakuutus kattaa?

Perusvakuutuksesta maksetaan korvausta, jos lemmikkieläin kuolee. Seuraeläinvakuutukseen voi myös liittää eläinlääkärivakuutuksen, joka korvaa eläimen hoitokuluja. Eläinlääkärivakuutus saattaa olla vielä jaettu kahtia niin, että tapaturmien ja sairauksien hoitoa varten täytyy ottaa erilliset vakuutukset.

Hyvä koiravakuutus kattaa myös koiran muiden ihmisten omaisuudelle aiheuttamat vahingot sekä koiran hyökkäykset muita ihmisiä vastaan.

Tavallinen seuraeläinvakuutus korvaa myös lemmikin kuoleman villieläimen kynsissä. Huomaa kuitenkin, että tällainen tapaturma saatetaan korvata jo normaalistakin kotivakuutuksesta. Lisäksi suurpetovahinkojen korvausjärjestelmän kautta maksetaan korvauksia suurpedon tappamasta seuraeläimestä, mikäli eläintä ei ole vakuutettu.

Tiettyjä lemmikin tapaturmia saatetaan vakuuttaa myös yllättävistä suunnista. Esimerkiksi agility-lisenssiin liitetään erittäin halpa agility-vakuutus, joka on voimassa muun muassa kilpailuissa ja urheiluleireillä.

Seuraeläinvakuutusten rajoitukset

  • Kaikkia lääketieteellisiä toimenpiteitä ei korvata. Yleensä vakuutuksen piiriin ei kuulu keisarinleikkaus, ainakaan niiden koirarotujen kohdalla, joiden synnytyksestä rodunjalostaminen on tehnyt vaikeaa. Myös muita rodulle tyypillisiä vaivoja ja sairauksia voidaan sulkea ulos vakuutuksen piiristä.
  • Yleensä vain hevonen, poni, koira tai rekisteröity rotukissa ovat vakuutettavissa. Osa vakuutusyhtiöistä vakuuttaa vain rotukoiria.
  • Usein vakuutuksen edellytyksenä on eläinlääkärintodistus, joka osoittaa eläimen terveydentilan olevan hyvä ja todistaa pakollisten rokotusten olevan hoidossa.
  • Seuraeläinvakuutus ei korvaa fysioterapiaa tai vaihtoehtohoitoja.
  • Vain osa vakuutusyhtiöistä, kuten Pohjola ja Tapiola, tarjoaa seuraeläinvakuutusta erillisenä tuotteena. Muut vakuutusyhtiöt ainakin lähtökohtaisesti myyvät seuraeläinvakuutuksia vain muiden vakuutusten kanssa pakettiratkaisuna. Tästä saattaa kuitenkin olla mahdollista neuvotella tapauskohtaisesti.
  • Yleensä seuraeläinvakuutuksen ottamisella on ikäraja. Alle kuuden viikon ikäiselle eläimelle ei vakuutusta myönnetä. Vakuutuksen yläikäraja on koirilla ja kissoilla 5-7 vuotta, poneilla ja hevosilla noin 13 vuotta. Toisinaan koiraharrastajat ovat surkutelleet, että jos koiralle ei ota vakuutusta jo pentuna, myöhemmin hankitun vakuutuksen kattavuus jää vaillinaiseksi.
  • Kaikki seuraeläinvakuutukset eivät ole voimassa ulkomailla. Tämä on tärkeää tarkistaa ainakin, jos koira kiertää näyttelyreissuilla Suomen ulkopuolella. If on ainoa vakuutusyhtiö, joka varmuudella tarjoaa tämän suojan.

Paljonko seuraeläinvakuutus maksaa?

Seuraeläinvakuutuksista ei ole tehty ajantasaisia vertailuja. Kuten useimpien vakuutusten kohdalla, vakuutusyhtiöt eivät kerro avoimesti vakuutuksen hintaa, vaan heiltä täytyy erikseen kysellä tarjouksia. Kyselyä kannattaa hyödyntää tilaisuutena kilpailuttaa vakuutus.

Seuraava Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan suorittama seuraeläinvakuutusten vuosimaksujen hintavertailu on vuodelta 2009. Se vaikuttaa pitävän karkeasti ottaen yhä paikkansa. Huomioi, että eri vakuutusyhtiöillä on hyvin erilaiset sopimusehdot ja kattavuus, joten hintavertailua ei kannata pitää ostopäätöksen pohjana. Löytääksesi itsellesi sopivan vakuutuksen, kysele, tutki, kilpailuta ja lue vakuutussopimus suurennuslasin kanssa.

Vakuutusyhtiö

Suomen ajokoira, pentu 1100 e

Suomen lapinkoira, pentu 800 e

Manchesterin terrieri, pentu 1300 e

Saksanpaimen-koira, 3 v,
4200 e

Ragdoll, pentu
1000 e

Lähivakuutus

65

50

75

220

60

Pohjantähti

56

41

48

201

41

Pohjola

95

73

70

418

56

If

87

67

101

409

80

Tapiola

59/75

40/51

75/94

235/294

65

Turva

125

91

148

ei

114

Fennia

127

93

150

486

116

 

Katso myös:
Vertailutietoa seuraeläinvakuutusten hinnoista
(Vakuutus- ja rahoitusneuvonta)
Eläinvakuutus (Vakuutusfakta)
Koiraharrastajien kokemuksia vakuutuksista (Petsie.fi)