Pörssisähkön hinta | 7 vuorokauden keskiarvo | 28 vuorokauden keskiarvo |
---|---|---|
5,5 snt/kWh | 7,42 snt/kWh | 9,21 snt/kWh |
Yösähkö
Yösähkö on sähkösopimustuote, jossa hinnat on eritelty yö- sekä päiväaikojen välillä. Lue alta lisää ja kilpailuta sähkösopimuksesi heti lomakkeen avulla.
Yösähkö on sähkösopimustuote, jossa hinnat on eritelty yö- sekä päiväaikojen välillä. Lue alta lisää ja kilpailuta sähkösopimuksesi heti lomakkeen avulla.
Yösähkö
Yösähkö on nimensä veroisesti sähkösopimustuote, jossa sähkö on hinnoiteltu erikseen yö- ja päiväsähköön. Edullinen yösähkö on suosittu etenkin sähkölämmitteisissä omakotitaloissa, joissa on sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja ja asukkailla mahdollisuus ajoittaa suurimmat sähkönkulutukset juuri yöaikaan.
Jos esimerkiksi suihkun aina ajoittaa iltaan ja juuri siihen aikaan kun yösähköhinnoittelu astuu voimaan, voi säästää merkittävästi lämpimän veden lämmityskuluissa. Myös sähköpatterit on helppo säätää lämmittämään yöllä ja hyödyntää arkisista askareista, kuten ruuanlaitosta, tuleva lämpö myös kodin lämmitykseen.
Maatiloilla, joissa tarvitaan paljon akkukäyttöisiä työkaluja on mahdollisuus saada säästöjä aikaan lataamalla työkalujen akut yöaikaan täyteen, jolloin päivällä voidaan toimia niiden varassa kalliimman päiväsähkön hinnoittelun sijasta. Kerrostaloissa tai rivitaloissa yösähköstä ei juuri asukkaat merkittävää hyötyä saa, koska usein taloyhtiöiden järjestyssäännöt rajoittavat yösähköstä täyden hyödyn saamista.
Vaikka yösähkö onkin merkittävästi päiväsähköä edullisempaa, niin siinäkin on hinnoittelussa eroja eri yhtiöiden välillä ja edullisimman yösähkön löytää vain hintoja vertailemalla ja sähköyhtiöitä kilpailuttamalla. Kilpailutus on kuitenkin tehty helpoksi ja nopeaksi asiakkaan kannalta, ja sen voi tehdä netissä juuri silloin kun itselle parhaiten sopii.
Kilpailutus on maksutonta eikä velvoita kilpailuttajaa valitsemaan mitään sähköyhtiötä, jos tarjoukset eivät tunnu itselle sopivilta.
Löydä edullisin sähkösopimus
Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Tätä yösähkö tarkoittaa
Yösähkö tarkoittaa käytännössä sitä, että tiettyyn kellon aikaan astuu edullisempi hinnoittelu voimaan. Yösähkön hinta on voimassa valtakunnallisten aikajakovyöhykkeen mukaisesti klo 22 – 07 ja tänä aikana hinta on merkittävästi edullisempaa kuin päivällä.
Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään erikseen, vaan sähkömittariin on kytketty kello, jonka perusteella pystytään erittelemään yö- ja päiväsähkö kaikesta käytetystä sähköstä erikseen. Kun yösähköhinnoittelu on voimassa, niin tähän ajankohtaan kannattaa ajoittaa kaikki paljon sähköä tarvitsevien laitteiden käyttö.
Näitä voivat olla esimerkiksi sähkösaunan lämmitys, kuivausrummun käyttö, asunnon sähkölämmitteisten pattereiden käyttö ja veden lämmitys lämminvesivaraajaan. Kun paljon sähköä tarvitsevia laitteita käytetään yösähköllä, voi se pienentää jo nopeasti omaa sähkölaskua.
Eri sähköyhtiöillä on kuitenkin jokaisella omat hinnoittelunsa yösähkössä ja edullisimman yösähkön löytää kilpailuttamalla sähköyhtiöitä. Jokaiselta yhtiöltä erikseen tarjouksen pyytäminen olisi pitkä ja työläs prosessi, mutta onneksi sähkön hintojen kilpailuttaminen on tehty helpoksi erilaisten kilpailutussivustojen ja -palveluiden kautta.
Yhdellä lomakkeella saa tarjoukset kaikilta palveluun rekisteröityneiltä sähköyhtiöiltä ja asiakkaan tehtäväksi jää valita itselleen sopivin vaihtoehto. Tarjoukset tulevat suoraan sähköpostiin ja uuden sopimuksen vahvistuksen yhteydessä voi uuden sähköyhtiön valtuuttaa hoitamaan kaikki yhtiön vaihtoon liittyvät paperityöt asiakkaan puolesta.
Tavoitat seuraavat sähkötoimijat palvelumme kautta
Kilpailutuksen kautta edullisin yösähkö
Kuten jo aiemmin on todettu, niin edullisin yösähkö löytyy vain kilpailuttamalla. Edellisestä sähkölaskusta löytyy kaikki kilpailutuksessa tarvittavat tiedot. Jos edellistä sähkölaskua ei ole saatavilla, niin lomakkeella voi syöttää tiedot, joiden perusteella laskuris arvioi kulutuksen.
Kun sähkösopimusta kilpailutetaan, niin on tärkeää, että kilpailutuksen tekee se henkilö, jonka nimissä nykyinen sähkösopimus on. Myös puoliso voi tehdä kilpailutuksen, mutta silloin asiaa käsitellään uutena asiakkuutena ja vaaditaan myös uusi siirtosopimus.
Kilpailutuksessa kysytään henkilötiedot, käyttöpaikan osoite, mittarin numero, asumistyyppi, asukkaiden lukumäärä, mikä lämmitysmuoto kohteessa on, arvioitu kulutus ja onko taloudessa paljon sähköä tarvitsevia laitteita. Viihde-elektroniikkaa, pesukonetta, jääkaappia tai hellaa ei tarvitse mainita.
Oman kulutuksen tiedot löytyvät sähkölaskusta, mutta jos sitä ei ole saatavilla, niin järjestelmä arvioi annettujen tietojen perusteella kulutuksen. Arvio perustuu yleisimmin vastaavilla tiedoilla oleviin kulutukseen, joten se on hyvin lähellä todellista kulutusta.
Lisäksi lomakkeella voi valita myös millainen sähkötyyppi (yösähkö, kausisähkö, yleissähkö) on ensisijaisesti ajatuksissa ja halutaanko määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Lomakkeen lähettämisen jälkeen tarjoukset tulevat asiakkaalle suoraan sähköpostiin ja sopiva tarjous hyväksytään sähköyhtiön antamien ohjeiden mukaisesti omilla verkkopankkitunnuksilla.
Kilpailuta sähkösopimuksesi nyt!
Sähkön hintakehitys Suomessa


Miten yösähkön hinta muodostuu?
Yösähkön hinta pohjautuu aina sähkön pörssihintaan, joka vaihtelee paljon eri kellonaikoina. yösähköä hinnoiteltaessa näistä yleensä lasketaan keskiarvo ja pörssihinnan päälle lasketaan yhtiön oma marginaali, jolla katetaan sähköyhtiön kuluja ja katetta ja sen päälle lasketaan vielä verot ennen kuin saadaan asiakkaalle esitettävä hinta.
Kulutushinnan lisäksi asiakkaan kannattaa huomioida, että asiakas saa myös sähkön siirrosta laskun, joka myös vaikuttaa yösähkön hintaa. Siirtohintoja ei asiakas voi toistaiseksi ainakaan vielä kilpailuttaa.
Lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa olennaisesti myös valittu sopimustyyppi – eli onko kyseessä toistaiseksi voimassa oleva sopimus vai määräaikainen. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on aina sähköyhtiöillä kallein vaihtoehto ja lyhyet määräaikaiset sopimukset ovat hieman kalliimpia kuin pidemmät.
Määräaikaisella sopimuksella saa turvattua sopimuksen allekirjoittamishetkellä voimassa olleen hinnan sopimuksen voimassaoloajaksi. Vaikka sähkönhinta nousisi sopimuksen voimassaoloaikana rajustikin, niin asiakkaan hinta pysyy silti samana ja vasta sopimuskauden päätyttyä yhtiö voi tarkistaa hintoja.
Tosin ei silloinkaan, jos asiakas on sopimuksen voimassaoloajan loppupuolella kilpailuttanut jälleen hinnat ja solminut uuden määräaikaisen sopimuksen. Toisaalta määräaikainen sopimus sitoo myös asiakasta ja sitä ei voi kilpailuttaa ennen kuin sopimuskauden lopussa, vaikka miten edullisen yösähkötarjouksen löytäisikin.
Yösähkö vai yleissähkö?
Yösähkö ja yleissähkö ovat kumpikin hyvin erityyppisiä sähkötuotteita, joten valinta niiden välillä on suhteellisen helppokin. Hinnat itsessään eivät näiden sähkötuotteiden välillä ole vertailukelpoisia keskenään, koska tuotteiden ominaisuudet ja käytttarkoitukset poikkeavat niin merkittävästi toisistaan.
Siinä missä yösähköllä säästöjä saa kun ajoittaa suuret sähkönkulutuspiikit yöaikaan, niin yleissähkössä tällaisessa ajastuksesta ei saavuta mitään hyötyä. Yleissähkön hinta on kellonajasta riippumatta aina sama, jolloin sähkölasku on helpommin arvioitavissa kuin aikaperusteisessa hinnoittelussa.
Isoilla sähkönkulutuksilla tosin yleissähkö tulee merkittävästi kalliimmaksi pitkässä juoksussa kuin yösähköllä ja kulutuspiikkien ajoittamisella yöaikaan. Näiden kahden väliltä valittaessa sopimusta onkin olennaista pohtia onko itsellä mahdollisuuttaa ajoittaa esimerkiksi lämmitys tai pyykinpesu ja kuivausrummun käyttö yöaikaan.
Usein kerrostaloissa ja rivitaloissa tämä ei ole mahdollista taloyhtiön järjestyssääntöjen mukaan. Omakotitalossa taas naapurit eivät häiriinny vaikka yöllä pyykkiä pesisikin ja muita kodinkoneita käyttäisi. Myös oma päivärytmi ja sähkönkulutustottumukset vaikuttavat olennaisesti kumpi on parempi vaihtoehto.
Yökyöpelille sopii tehdä kotitöitä vaikka keskellä yötä, mutta aamuvirkku voi olla jo nukkumassa kun yösähkön hinnnoittelu astuu voimaan. Silloin yösähköstä ei oikein pääse hyötymään ellei ajasta koneita ja laitteita käyttämään ensisijaisesti yön edullisempia tunteja.
Muita aiheeseen liittyviä sivuja
Kausisähkö vai yösähkö?
Myös kausisähkö ja yösähkö poikkeavat toisistaan niin merkittävästi, että näidenkin välillä valinta painottuu enemmänkin käyttötarpeen mukaan kuin hinnan mukaan. Hinnoittelultaan kausisähkö voi osittain muistuttaa yösähköä, koska hinnoittelussa huomioidaan arkipäivä talvikuukausina ja kaikki muu on muuta hinnoittelua.
Arkipäiviksi lasketaan viikon päivät maanantaista lauantaihin ja klo 07 – 22 välillä, jolloin voimassa on talven kalliimpi hinta. Kesähinta on voimassa kuitenkin kesän lisäksi talvikuukausina maanantaista lauantaihin yöaikaan ja lisäksi sunnuntaina.
Kesähinta on yleensä merkittävästi edullisempaa kuin talvihinta ja sähkön kulutus kannattaa ajoittaa niihin aikoihin, kun kesähinta on voimassa. Silloin omassa sähkölaskussa voi nähdä tuntuvia säästöjä. Valittiinpa sitten yösähköä tai kausisähköä, niin kilpailutuksella on iso merkitys halvimman yösähkön tai kausisähkön löytämiseksi.
Olennaista on myös pohtia omia sähkönkäyttötottumuksia ja mihin vuorokauden aikaan sähköä tulee eniten käytettyä. Pienempien sähkölaskujen takia ei ole tarpeellista järjestellä koko elämäänsä uudelleen, vaan säästöjä saa jo kilpailuttamalla sähkön hinnat säännöllisesti.
Kilpailuttaminen kannattaa etenkin tehdä jos oma aiempi määräaikainen sopimus on loppumassa tai edellisestä kilpailutuksesta on jo aikaa. Jo sillä saadaan sähkölaskua pienennettyä helposti, kun edullisin tarjous tulee suoraan omaan sähköpostiin.
Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?
- Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
- Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
- Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä
Yösähkö kokemuksia
Kuluttajilla on useita erilaisia kokemuksia sekä yösähköstä, että sähkön valitsemisesta ja kilpailutuksesta. Monia yösähköön liittyviä kokemuksia kuitenkin yhdistää se, että sen hyödyntämisestä huolimatta saadut säästöt eivät ole monelle tuntunee järin merkittäviltä.
”Päiväsähkö maksaa 10,84cnt/kWh ja yösähkö 7,79cnt/kWh. Pesukone kuluttaa noin 1 kWh ohjelmasta riippuen. Eli yksi koneellinen päivällä 10,84cnt ja yöllä 7,79cnt. Pesen keskimäärin yhden koneellinen joka päivä. Kuukaudessa hinnat ovat siis 3,2e ja 2,3e. EI kyllä maksa vaivaa pestä pyykkiä yöllä.”
Allekirjoitetusta sähkösopimuksesta riippuen yösähkö voi olla hyödyllistä tai sitten suhteellisen merkityksetöntä, kuten yllä oleva esimerkkikin osoittaa.
”Hintaero on nykyisin mitättömän pieni, ei sillä ole merkitystä. Olisko ollut 5 senttiä per tiskikoneellinen, kun joskus laskin -> 5 kertaa viikossa tiskaten ja säästö vuodessa on 13 euroa. Vertailun vuoksi meidän koko vuoden sähkölasku on 1200€, eli säästö on luokkaa 1%.”
Moni kuluttajien kokemuksista kuitenkin osoittaa, että joissakin tapauksissa yösähkö voi tulla riittävän paljon halvemmaksi vaihtoehdoksi, jotta sen hankinta olisi perusteltua. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi sellaiset tilanteet, joissa sähkön käyttöä kotitaloudessa on syystä tai toisesta hyvin paljon.
”Ja siitä ei ole sitten mitään säästöä jos sitä sähköä ei mene yöllä reilusti enemmän kuin päivällä. Esimerkiksi suuren lämminvesivaraajan lämmittäminen öisin kannattaa yösähköllä.”
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Pohtiessasi yösähköä sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten: Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen3 sähkönsäästövinkkiä:
- Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
- Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
- Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä