Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
4,84 snt/kWh 5,17 snt/kWh 9,16 snt/kWh

Sähkösopimus nuorelle

Mikä sähkösopimus on hyvä nuorelle? Lue alta parhaat vinkit siitä, millainen sähkösopimus sopii nuorelle ja kilpailuta sen jälkeen alta sähkösopimuksen tarve – saat hyvät tarjoukset tarkasteltavaksesi välittömästi.

Mikä sähkösopimus on hyvä nuorelle? Lue alta parhaat vinkit siitä, millainen sähkösopimus sopii nuorelle ja kilpailuta sen jälkeen alta sähkösopimuksen tarve – saat hyvät tarjoukset tarkasteltavaksesi välittömästi.

Ladataan lomaketta..

Sähkösopimus nuorelle kilpailuttamalla

Oletko juuri muuttanut ensimmäiseen omaan asuntoosi? Kun aloittelet elämään itsenäisesti omassa asunnossa, tulee vastaan monia uusia asioita, kuten muuttosähkö.

Omasta taloudesta huolehtiminen tuo eteen paljon pohdittavaa. Riittävätkö rahat, mitä kaikki maksaa? Mitä menoja on?

Nuorella ei ole välttämättä kertynyt vielä paljon omaisuutta, ja opiskelijalla rahat voivat olla tiukassa. Siksi on tärkeää säästää rahaa mahdollisuuksien mukaan, eikä maksaa asioista liikaa.

Normaalin arjen pyörittämiseen kuluu rahaa, ja sähkö on yksi välttämätön menoerä. Sähköyhtiöiden hintojen väliltä löytyy suuriakin eroja. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen voit säästää sähkölaskuissasi ja rahaa jää enemmän muihin juttuihin.


Löydä edullisin sähkösopimus nuorelle

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Miten sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu kolmesta eri osasta. Sähkön siirron hinta, sähköenergian hinta ja verot vastaavat kukin noin kolmasosaa sähkön kokonaishinnasta.

Sähkönsiirtohinta on maksu sähkön verkkopalvelusta. Se sisältää sähkön toimituksen kotiin, sekä sähköverkkojen ylläpidon.

Sähköenergia on kuluttamaasi sähköä, jota ostat suoraan sähkönmyyjältä. Maksu koostuu kiinteästä perusmaksusta ja sähkön kulutusmaksusta, joka riippuu siitä kuinka paljon sähköä käytät. Se laskutetaan sentteinä kilowattituntia kohden.

Yleissähkössä kulutusmaksu on sama vuorokauden ja vuoden ympäri. Aikasähkössä kulutusmaksu on eri yöaikaan ja päiväsaikaan. Kausisähkössä kulutusmaksu vaihtuu vuodenajan mukaan.

Sähkön alkuperä

Jos olet kiinnostunut ympäristöasioista, olet varmasti kiinnostunut käyttämäsi sähkön alkuperästä. Sähkön alkuperä kertoo, mitä tuotantotapaa käyttäen sähkö on tuotettu. Sähkönmyyjä on velvollinen kertomaan sähkön tuotantomuodon vähintään kerran kalenterivuoden aikana sähkölaskuissa tai niiden liitteissä, sekä sähkönkäyttäjille suunnatuissa markkinointimateriaaleissa.

Sähköä voidaan tuottaa fossiilisia energialähteitä, uusiutuvia energialähteitä tai ydinvoimaa käyttämällä. Fossiilisia energialähteitä ovat öljy, hiili, maakaasu ja turve.

Uusiutuvat energialähteet ovat käytännössä loputtomia tai uusiutuvia lähteitä. Suomessa kaikkein merkittävimmät käytetyt uusiutuvat energialähteet ovat vesivoima, biomassa ja tuuli. Aurinkovoiman käyttäminen sähköntuotannossa ei ole vielä kovin merkittävässä asemassa, mutta sen tuotantomäärät ovat koko ajan kasvussa.

Uusiutuvien energialähteiden käyttö sähköntuotannossa suojelee ympäristöä, sillä ne eivät lisää hiilidioksidipäästöjä. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä vaikuttaa kasvihuoneilmiöön, josta seuraa ilmaston lämpenemistä. Sähkösopimus on nuorelle valveutuneelle myös eettinen valinta, jolla voi olla vaikutusta myös tuleville sukupolville.

Plus IconKilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. Kilpailuta sähkösopimus ja säästä
Kilpailuta sähkösopimus

Kilpailuttamalla löydät edullisimman sähkön hinnan

Kilpailuttamalla sähkösopimuksen voit säästää tuntuvasti sähkölaskuissasi. Monelle nuorelle sähkön kilpailutus tulee ensimmäisen kerran ajankohtaiseksi, kun täytyy tehdä sähkösopimus ensimmäiseen asuntoon. Sähkönmyyjien hinnoissa voi olla suuriakin eroja, joten kilpailuttaminen on helpoin tapa löytää edullisin vaihtoehto.

Kun täytät sähkönkilpailutushakemuksen, sinulta kysytään ensin joitain perustietoja. Asuinpaikkakunnan postinumeron perusteella pystytään tarkistamaan alueellasi toimivat sähköyhtiöt ja sähkönsiirtoyhtiöt.

Jos tiedät arvion omasta sähkönkulutuksesi määrästä, voit ilmoittaa sen hakemuksessa. Jos et tiedä omaa kulutustasi, se arvioidaan asunnon koon, asukkaiden lukumäärän ja sähkösaunan käytön perusteella. Sähkösauna kuluttaa paljon sähköä, joten sen käyttö vaikuttaa merkittävästi kulutuksen määrään.

Kun olet täyttänyt kaikki kohdat huolella, saat heti tarjouksia useilta eri sähköyhtiöiltä. Tarjouksissa eritellään kulutushinta, kiinteä kuukausimaksu, sopimustyyppi sekä sähkön tuotantotapa. Kun löydät sinua miellyttävän vaihtoehdon, voit siirtyä hakemuksen viimeistelyyn.

Sähkösopimusta kilpailuttamalla löydät sinulle kaikin puolin parhaiten sopivan vaihtoehdon. Kilpailutushakemuksen voit täyttää, vaikka sähkösopimuksen vaihtaminen ei olisikaan sinulle ajankohtaista esimerkiksi määräaikaisen sopimuksen vuoksi. Hakemuksen täyttäminen ei sido mihinkään, ja voit käyttää sitä myös tulevaisuuden suunnitteluun, jos esimerkiksi mietit kuinka paljon vihreään energiaan vaihtaminen tulisi maksamaan.

Erilaiset sähkösopimustyypit

Sähkösopimuksia on olemassa erilaisia tyyppejä, jotka eroavat toisistaan hinnoittelun ja voimassaolon suhteen.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voit irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla. Sähkönmyyjä voi päättää sopimuksen yhden kuukauden irtisanomisajalla.

Sopimuksessa sähköenergian hinta ja perushinta ovat etukäteen tiedossa. Myyjän on kerrottava hinnanmuutoksista vähintään kuukautta ennen niiden voimaantuloa.

Määräaikainen sähkönmyyntisopimus tehdään sovitulle ajanjaksolle voimassaolevaksi ja se päättyy määräajan umpeutuessa. Hinta pysyy kiinteänä koko sopimuskauden sen päättymiseen saakka. Määräaikaista sopimusta ei yleensä voi irtisanoa kesken kauden.

Pörssisidonnaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta muodostuu sopimuksessa määritellyn kaavan mukaan. Yleisimmin näissä sopimuksissa sähkön hinta on sidottu Pohjoismaiden sähköpörssin Nord Poolin tunneittain vaihtuvaan vuorokausi markkinahintaan.

Pörssisähkösopimuksessa maksat sähköstä pörssihinnan sekä myyjän asettaman mahdollisen välityspalkkion ja perusmaksun. Toistaiseksi voimassa olevan pörssisähkösopimuksen voit irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla, ja myyjä voi irtisanoa sen kuukauden irtisanomisajalla.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Etsiessäsi sähkösopimusta nuorelle sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Kuinka paljon sähköä kuluu?

Kun aloittelet itsenäistä elämää ensimmäisessä omassa asunnossa, on samalla opeteltava oman talouden hallintaa. Jotta omat rahat riittävät kaikkeen tarvittavaan, täytyy sinun myös tietää kuinka paljon rahaa mihinkin kuluu.

Sähköyhtiöt laskuttavat asiakkaitaan sähkönkulutuksesta yleensä muutaman kuukauden välein, joten on hyvä osata varautua laskuihin jo etukäteen. Kuinka paljon sitten sähkölasku yleensä on?

Sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa se kuinka paljon sähköä käyttää. Omaa sähkönkulutustasi voit vähentää monin tavoin. Sähkölaitteita hankkiessa kannattaa valita energiatehokkaimmat mallit.

Älä pidä valoja tai sähkölaitteita turhaan päällä. Pese pesukoneella vain täysiä koneellisia. Sähkökiuas kuluttaa paljon sähköä, joten sammuta se heti saunasta poistuessasi.

Omaa sähkönkulutusta voi helpoimmin arvioida tarkastelemalla aiempia sähkölaskuja. Niitä ei tietenkään ole, jos olet vasta muuttamassa ensimmäiseen asuntoosi. Netistä löytyy laskureita, joiden avulla voi karkeasti arvioida oman sähkönkulutuksen määrää. Asunnon pinta-ala, henkilömäärä ja kulutustottumukset vaikuttavat kulutuksen määrään.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Milloin sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa?

Sähkösopimus on suositeltavaa kilpailuttaa vähintään joka toinen vuosi. Sähkömarkkinoiden hintataso voi muuttua säädösten ja muuttuneiden markkinatilanteiden vuoksi merkittävästikin. Jottet maksaisi sähköstä liikaa, kannattaa kilpailuttamalla varmistua oman sähkösopimuksen ajankohtaisuudesta säännöllisin väliajoin.

Huomaa, ettei määräaikaista sähkösopimusta yleensä pysty irtisanomaan kesken sopimuskauden, joten sähkösopimuksen vaihtamista kannattaa odottaa sopimuskauden päättymiseen asti.

Muuton yhteydessä on oivallinen aika kilpailuttaa oma sähkösopimus. Uuteen asuntoon joka tapauksessa usein täytyy tehdä oma sähkösopimus, joten siinä samalla on viisasta vertailla vaihtoehtoja ja hintoja. Sähkönkulutukseen vaikuttavat myös erilaiset asumismuodot ja lämmitysjärjestelmät.

Joskus syynä sähkösopimuksen kilpailuttamiseen voi olla myös tyytymättömyys nykyiseen sopimukseen syystä tai toisesta. Esimerkiksi huonosti toimiva asiakaspalvelu tai toistuvat virheet laskutuksessa voivat tehdä sähkösopimuksen kilpailuttamisesta ajankohtaista.

Myös eettiset syyt voivat johtaa sähköyhtiön vaihtoon. Ehkä haluat vaihtaa vihreämpään energiaan ja ottaa huomioon ympäristöasiat sähkösopimuksessasi.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppoa ja se ei sido mihinkään. Hakemuksen täyttämällä saat heti monia tarjouksia, joita voit verrata keskenään tai tämän hetkiseen sähkösopimukseesi.

Jos joukosta ei löydy sinulle sopivaa vaihtoehtoa, voit jättää prosessin siihen. Hyvän tarjouksen löytyessä viimeistelemällä hakemuksen saat uuden sähkösopimuksen helposti voimaan. Voit valtuuttaa uuden sähkönmyyjäsi hoitamaan irtisanomisen vanhasta sähköyhtiöstäsi.

Milloin sähköä opiskelija-asuntoon ei voi kilpailuttaa?

Sähkönkilpailutus kannattaa aina, mutta joissain tilanteissa sitä ei voi tehdä. Esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiöiden tai kaupunkien vuokra-asunnoissa sähkö voi jo kuulua vuokraan, jolloin siitä ei tarvitse erikseen maksaa. Joskus myös taloyhtiö voi laskuttaa sähkön asukkailta, jolloin omaa sähkösopimusta ei pysty tekemään.

Sähkönsiirtohintaa ei voi koskaan kilpailuttaa. Toisin sanoen, kun kilpailutat sähkösopimuksesi, pystyt kilpailuttamaan vain kulutusmaksun osuuden sähkösopimuksesi hinnasta.

Sähkönsiirtohinnalla kustannetaan sähköverkkojen ylläpitoa ja kehittämistä. Kilpailevien sähköverkkojen rakentaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, ja sähköverkkojen toimintavarmuus on yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää. Tästä syystä sähkön jakeluverkot on lakisääteisesti säädetty monopoleiksi.

Sähkön käyttökohteen sijainti määrittää, minkä yhtiön verkosta sähkö tulee kohteeseen. Siirtoyhtiötä et pysty vaihtamaan.

Koska sähkön siirtohintaa ei pysty kilpailuttamaan, Energiavirasto valvoo siirtohintojen kohtuullisuutta neljän vuoden jaksoissa. Siirtoyhtiöt eivät voi korottaa hintojaan mielivaltaisesti, vaan korotuksille on määritelty korotuskatto.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Sähkösopimus alaikäiselle

Etsiessäsi sähkösopimusta nuorelle tulee ottaa huomioon sellainen seikka, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sähkösopimuksen tekemiseen ja se on hakijan ikä. Sähkösopimusta ei yleensä lähtökohtaisesti tehdä alaikäiselle, vaan se tehdään huoltajan tai muun täysi-ikäisen nimiin.

Huoltaja tai muu täysi-ikäinen henkilö vastaa tällöin sähköasioista, mutta loppupeleissä tilanne ei vaadi täysi-ikäiseltä sen enempää, kuin sähkölaskujen maksamisen ajallaan. Kunnes sitten alaikäinen henkilö, jota varten sopimus on tehty, täyttää kahdeksantoista vuotta, tämä voi solmia oman sähkösopimuksen, ja alkaa hoitaa omia sähköasioitaan.

Tätä ennen nuori alaikäinen kannattaa perehdyttää sähkösopimuksen kiemuroihin ja käytännön asioihin. 18 ikävuoteen kuuluukin paljon käytännön asioiden ja aikuisten maailmaan liittyvien asioiden opettelua, pankkitunnuksen avaamista, mahdollisesti ajokortti ynnä muuta sellaista.

Mikä sähkösopimus sopii alaikäiselle?

Lähtökohtaisesti nuori alaikäinen tuskin kuluttaa hirveästi sähköä, sillä usein ensimmäinen asuntokin on suhteellisen pieni, eikä pyykkikone pyöri välttämättä ihan joka viikko. Tämän vuoksi kulutukseen perustuva sähkösopimus, jossa on pieni perusmaksu ja pitkä määräaikaisuus, voisi olla järkevä valinta, niin sitä ei tarvitse olla miettimässä joka toinen kuukausi.

Jos nuori sen sijaan tykkää leipomisesta, kodin askareista tai käyttää vapaa-aikansa lähinnä elektronisten laitteiden kuten pelitietokoneen äärellä, on sähkön kilowattituntihinnalla ja perusmaksulla hieman enemmän merkitystä.

Kilpailuttamalla ja vertailemalla erilaiset sopimukset läpi löydät nuoren ihmisen käyttöön varmasti sopivan sähkösopimuksen.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä