Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
5,5 snt/kWh 7,42 snt/kWh 9,21 snt/kWh

Sähkösopimus mökille

Sähkösopimus mökille on yhtä tärkeä kilpailutuksen kohde kuin kodin sähkösopimus. Kilpailuta alta sähkösopimuksesi mökille.

Sähkösopimus mökille on yhtä tärkeä kilpailutuksen kohde kuin kodin sähkösopimus. Kilpailuta alta sähkösopimuksesi mökille.

Ladataan lomaketta..

Millainen sähkösopimus mökille?

Sähkön hinta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Sähköenergia on pääsääntöisesti kesällä edullisempaa kuin talvella, samoin iltaisin ja viikonloppuisin halvempaa kuin työpäivinä. Viime aikoina sähkön hinta on heilahdellut myös muista syistä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Millainen sähkösopimus pitäisi tehdä, jos mökki on vain osan vuodesta käytössä? Kannattaako sinun ruveta itse tuottamaan sähköä mökille auringolla ja tuulella?

Sähkösopimuksia on tarjolla erilaisia. Voi kilpailuttaa vertailusivustolla sekä pörssisähköön perustuvia että kiinteähintaisia sopimuksia, samoin toistaiseksi voimassa olevia ja määräaikaisia sähkösopimuksia. Tarjolla on myös vihreän sähkön sopimuksia. Jos mökki on käytössä vain kesäisin, saattaa perusmaksuton sopimus tulla edulliseksi. Vain kilpailuttamalla tiedät.


Löydä edullisin sähkösopimus mökille

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Miksi pörssisähkön hinta heittelee?

Oletko harkinnut mökille pörssisähköä? Pörssisähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden ja Baltian sähköpörssissä, Nord Poolissa, kysynnän ja tarjonnan mukaan. Se perustuu spot-hintoihin, jotka ovat iltapäivällä noin klo 13:30 tiedossa seuraavan päivän jokaiselle tunnille. Suomi ei ole yksin tässä maailmassa. Sähköenergiaa tuodaan ja viedään myös rajojen yli.

Suomen sähköenergian siirron kantaverkkoa hallinnoi Fingrid. Sen tehtävänä on varmistaa joka hetki, että sähkön tuotanto, tuonti ja vienti ovat tasapainossa sähköenergian kysynnän kanssa.
Paikalliset ja valtakunnalliset sähköverkkoyhtiöt hoitavat siirron ja jakelun kuluttajille.

Sähkön siirtoa et voi kilpailuttaa. Suomen sähköverkko on yhdistetty Venäjän, Ruotsin, Norjan ja Viron sähköverkkoon. Siten suomalaisen sähkönkuluttajan sähköstä maksamaan hintaan vaikuttavat myös Baltian ja Keski-Euroopan alueilla tapahtuvat muutokset sähkön tuotannossa, kulutuksessa ja tarjonnassa.

Olet varmaan mökinomistajana ihmetellyt, miksi sinun pitäisi maksaa pörssisähköstä samaa kallista hintaa kuin kotitalouskuluttajien. Sähköpörssi nyt sattuu toimimaan niin, että viimeisenä voimalansa käynnistävä ja tuotantonsa hinnoitteleva sähköyhtiö määrää sen hinnan, jonka kaikki maksavat. Kun sähkön kysynnän kasvaessa otetaan käyttöön myös fossiilisilla polttoaineilla toimivia voimalaitoksia, vaikuttavat myös päästöoikeuksien hinta ja päästöverot mökkisähkösi hintaan.

Ruotsi ryppyilee sähkön siirron kanssa

Ruotsissa on suljettu ydinvoimaloita ja loputkin aiotaan sulkea. Ruotsin omassa sähkönsiirtoverkossa on ongelmia. Siksi Ruotsi on vastoin sähköpörssin sääntöjä estänyt sähkön siirron verkkonsa läpi Norjasta Suomeen. Siirtokapasiteetti Pohjois-Norjasta Pohjois-Suomeen ei riitä täyttämään sitä sähköenergian määrää, jonka suomalaiset olisivat valmiita Norjasta ostamaan.

Plus IconKilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. Kilpailuta sähkösopimus ja säästä
Kilpailuta sähkösopimus

Kaikkea ei voi laskea Venäjän sähkön ja kaasun varaan

Sähkön tuonti Venäjältä Suomeen on pitkään ollut suurta. Samoin maakaasun tuonti. Venäjän sähkö ja kaasu vaikuttavat vahvasti myös Baltian ja Keski-Euroopan sähkömarkkinoihin ja sitä kautta myös Suomeen.

Kun Saksassakin on tehty päätös ydinvoimaloiden sulkemisesta, on sähkön tuotantoon käynnistetty entistä enemmän maakaasukäyttöisiä voimalaitoksia. Maakaasua virtaa Keski-Eurooppaan muun muassa Ukrainan ja Valko-Venäjän kautta. Itämeren pohjaan laskettu Nord Stream 1 -maakaasuputki on ollut tuotannossa pitkään.

Nord Stream 2 on myös rakennettu valmiiksi, mutta sen käyttölupa on viivästynyt. Monet länsimaat ovat varoitelleet, että Venäjä voi käyttää putkea painostuskeinona saadakseen purettua Ukrainan tilanteen takia asetettuja pakotteita. Jopa käyttöönoton estämistä punnitaan.

Baltiassa tuotantovajausta

Syksyn kovimmilla pakkasilla Baltian maissa on ollut syystä tai toisesta huollossa tai muutoin poissa tuotannosta yli kymmenen pääosin maakaasukäyttöistä voimalaitosta. Maakaasua ei haluta ostaa Venäjältä tai sitä ei ole saatavilla. Tuotantovaje on ollut jopa 3.000 MW eli saman verran kuin Suomessa.

Baltian ongelmana on se, että uusia, vaihtoehtoisia sähköntuotantolaitoksia, mm. tuulipuistoja, ei ole lupamenettelyistä johtuen otettu käyttöön noin kymmeneen vuoteen. Baltian maat ovat päättäneet irtautua kytköksestään Venäjän sähköverkkoon vuoden 2025 lopulla.

Päätös vähentää sähkön tuontimahdollisuuksia myös Nord Poolin alueelle.
Kakki vaikuttaa kaikkeen. Siten kansalliset ja kansainväliset jännitteen heiluttelevat myös sinun mökkisähkösi hintaa.

Auttaako Olkiluoto 3 pudottamaan sähkön hintaa?

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikkö on viimein valmistunut. Sen maksimiteho on noin 1.600 MW, joten se ei yksinään riitä täyttämään sähkön tuotantovajetta huippukulutuksen aikana edes Suomessa.
Selvää on, että Olkiluodosta ei alennussähköä myydä. Viivästyneen käyttöönoton ja kohonneiden rakennuskustannusten takia Olkiluoto 3:n tuottama sähkö hinnoitellaan markkinaehtoisesti, voitot maksimoiden.


Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Miten lyhyeksi aikaa voin tehdä määräaikaisen sähkösopimuksen?

Määräaikainen sopimus on voimassa samalla kilowattitunnin hinnalla kaikkina vuorokaudenaikoina ja vuodenaikoina aina sopimuskauden loppuun asti. Kesken sopimuskauden voit kuitenkin lopettaa määräaikaisen sopimuksen esimerkiksi silloin, kun muutat toiseen asuntoon tai myyt asunnon tai mökin.

Määräaikaisten sähkösopimusten ehdoissa ja kestoissa on eroja eri sähkönmyyjillä. Normaalisti tarjolla on kuuden kuukauden sekä vuoden, kahden vuoden ja jopa kolmen vuoden mittaisia sähkösopimuksia. On myös sopimusehtoja, joiden perusteella yli kahden vuoden mittaisen määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla sen jälkeen, kun sopimus on ollut voimassa yli kaksi vuotta.

Tutki millaiset ovat sinun nykyisen sähkösopimuksesi ehdot ja mahdollisuudet irtisanoa se.Mieti omat tarpeesi. Harkitse tarkkaan, kuinka pitkäksi aikaa sinun on järkevää sitoutua kiinteähintaiseen ja määräaikaiseen sähkösopimukseen mökillä. Kilpailuta eri vaihtoehtoja vertailusivulla. Se ei maksa mitään.

Vasta sen jälkeen, kun olet saanut useita yksilöityjä sähkösopimustarjouksia mökkiäsi varten ja vertaillut niitä, kannattaa tehdä uusi sopimus tai jatkaa vanhalla. Joka tapauksessa joudut puntaroimaan asiaa siinä vaiheessa, kun vanhan määräaikaisen sopimuksen voimassaolokausi loppuu.

Miksi toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus jatkuu toistaiseksi ilman määräaikaa. Tässä sopimustyypissä sähköenergian hinta ei kuitenkaan pysy jatkuvasti samana, vaan se voi muuttua sähkömarkkinalain ja sopimusehtojen puitteissa.

Koska sähkömarkkinat ovat vapaat ja kilpaillut, on eri sähköntuottajilla ja myyjillä tarjota myös mökkisi tarpeisiin hyvin eri hintaisia toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia. Sähkön siirrosta huolehtii mökkikuntasi alueella toimiva verkko-operaattori. Sähkön siirtoa et voi kilpailuttaa, vaan maksat siitä sähköenergialaskun yhteydessä tai erillisellä laskulla sähköverkkoyhtiölle.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voit irtisanoa ilman perusteluja 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Mökkisi sähkösopimuksen kilpailutat nopeasti ja helposti vertailusivuston lomakkeella.

Voit pitäytyä myös vanhassa sopimuksessa, jos se osoittautuu edullisemmaksi kuin sopimukset, joita jopa kymmenet sähkönmyyjät tarjoavat sinulle suoraan sähköpostiisi. Vertaile tarjouksia ja mieti myös, onko jokin muu sähkösopimustyyppi mökillesi parempi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Kilpailuta sähkö nyt ja vertaa, mikä sopimus olisi paras mökillesi.

Sopiiko vihreän sähkön sopimus mökille?

Tuulella, auringolla ja vesivoimalla tuotettu sähkö on erinomainen vaihtoehto mökillesi. Olet jo ehkä itsekin vihreän sähkön tuottaja. Jos mökkitontillasi on suotuisat tuuliolot ja mökin katolle tai tontille on mahdollista asentaa aurinkopaneeleita, kannattaa tätäkin vaihtoehtoa harkita.

Mökillä ei kulu paljon sähköä kesäaikaan, jolloin aurinkopaneelijärjestelmällä saadaan eniten sähköntuotantoa. Silloin sinun kannattaa jopa neuvotella paikallisen verkkoyhtiön ja sähköurakoitsijan kanssa mökkisi aurinko- ja tuulisähköjärjestelmän sekä mökin sähkökeskuksen varustelemista niin, että omasta järjestelmästäsi voidaan myydä sähköenergiaa valtakunnan verkkoon. Tämä on usein edullisempi vaihtoehto verrattuna siihen, että koetat varastoida kaiken ylijäämäsähkön akustoihin omaa käyttöä varten.

Muutokset itse tuottamasi sähkön myynnin mahdollistamiseksi mökin sähkökeskuksessa ja esimerkiksi sulakekoossa johtavat yleensä siihen, että sinun pitää joka tapauksessa tehdä uusi sähkösopimus. Tämä on myös hyvä ajankohta kilpailuttaa vihreän sähkön sopimus vertailusivulla.

Oletko jo siirtynyt sähköauton käyttäjäksi? Jos et, niin tilanne saattaa olla ajankohtainen ennen kuin uskotkaan. Jos sähkökeskuksessa tehdään muutoksia ja laajennuksia, harkitse myös, kannattaako mökille asentaa sähköauton latauslaitteisto. Varmista vähintään valmius asentaa ja ottaa latauslaitteisto käyttöön myöhemmin. Vihreän sähkön sopimuksen ansiosta voit sitten käyttää sähköautosi akuston lataamiseen joko ostettua tai itse aurinko- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä.

Tuulisähkö mökille – tuulesta temmattua sähköä

Aurinkopaneelien avulla osa mökkikansasta tuottaa omaan tarpeeseensa energiaa. Vastaavasti omaan käyttöön hankittu pientuulivoimala on yhtä lailla investointi omaa energiantuotantoa varten. Ylijäämäsähköä voi varastoida akkuihin tai myydä eteenpäin, ja siten säästää sähkölaskussa.

Pientuulivoimala on ei-teolliseen käyttöön, vaan kotitalouksille ja mökeille tarkoitettu tuulivoimala, jonka korkeus on kuudesta kahteentoista metriin ja potkurin halkaisija kolmisen metriä. Suotuisassa tuulessa tällainen voimala tuottaa vuorokaudessa satoja watteja tuulisähköä mökille.

Pieniä tuulivoimaloita käytetään yleensä kesämökeillä, maataloudessa ja pienteollisuudessa. Mökit ovat usein sähköverkkojen ulkopuolella, joten sitä on tuotettava itse esimerkiksi ottamalla tuulisähkö mökille tai hyväksyttävä sähkötön mökki.

Pientuulivoimaloiden hinnat lähtevät muutamasta sadasta eurosta ylöspäin, usein sähköjärjestelmä ja asentaminen tulee maksamaan muutaman tuhatta euroa.

Se, millaisen rakennusluvan voimala vaatii, riippuu kunnasta. Usein lupa riippuu rakennettavan voimalan korkeudesta ja rakennuspaikan kaavasta. Tavallisesti kaava-alueen ulkopuolella rakennettava voimala vaatii vain toimenpideluvan. Selvitä asia joka tapauksessa ensin kuntasi rakennustarkastajalta.

Mitä tarkoittaa kausisähkö?

Kausisähkö eli vuodenaikasähkö tarkoittaa sellaista sähkösopimusta, missä sähkön hinta on erilainen eri vuodenaikoina. Hinnan määrittely on arvioitu ja tehty normaalisti kysynnän ja tarjonnan mukaan vaihtelevien markkinahintojen mukaan.

Kausisähkösopimuksen valitseminen on perusteltua ja edullista, jos mökkisi on käytössä pääosin keväästä syksyyn. Silloin maksat sähköenergiasta talvikaudella mahdollisimman vähän.
Kilpailuta mökkisi kausisähkösopimus vertailusivustolla, saatat yllättyä, miten paljon eri sähkönmyyjien tarjoukset vaihtelevat.

Kannattaako järjestää mökin valvonta ja hälytysmahdollisuus?

Olet ehkä lukenut tapauksista, joissa kesähuvilalle on murtauduttu. Vessanpöntön kansi on rikottu, mutta mitään ei ole viety. Taloudelliset vahingot ovat olleet kuitenkin suuria, sillä murtomiehet ovat jättäneet mökin ulko-oven auki: sähkölasku on ollut huima, kun on lämmitetty harakoille. Lisäksi putket ovat jäätyneet ja haljenneet ja mökin rakenteisiin on tullut vesivahinkoja.

Tällaiset vahingot ovat usein vältettävissä murtosuojauksella. Vaikka murtoa ei voisi estää, niin ainakin saa tiedot siitä, että mökille on tunkeuduttu.

Mistä tiedät, että mökillä on sähkökatkos?

Sähkökatkokset ovat yleisiä alueilla, joissa sähkönsiirto ja jakelu tapahtuu ilmajohtoja pitkin. Ne ovat alttiita myrsky- ja ukkosvahingoille sekä lumikuormille. Sähkökatkokset ovat kiusallisia myös mökilläsi, jos siellä on esimerkiksi säiliöpakastimia marjojen, sienien ja oman puutarhan tuotteiden säilömistä varten.

Edullisin keino saada ilmoituksia mökin sähkökatkoksista on hankkia joitakin kymppejä maksava, pistorasiaan liitettävä laite, joka lähettää viestin sähköjen katkeamisesta omaan matkapuhelimeesi. Ilmoitus tulee myös sähköjen palautumisesta, joten et joudu turhaan varmuuden vuoksi ajamaan jopa satoja kilometrejä mökille.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi sähkösopimusta mökille sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Mitä hyötyä on hälytysjärjestelmästä ja riistakamerasta?

Hälytysjärjestelmästä ja kameravalvonnasta varoittavat tarrat mökin ikkunoissa tai seinäkylteissä toimivat ennaltaehkäisevästi. Jos mahdollinen tunkeutuja tajuaa, että kiinnijäämisen riski on olemassa, hän etsii mieluummin sellaisen murtokohteen, jossa hälytys- ja kameravalvontalaitteita ei ole.

Riistakamera on laite, joka havaitsee liiketunnistimen tai kuvakentässä tapahtuvien muutosten perusteella, että alueella liikkuu ihminen tai vähintään kissankokoinen eläin. Riistakamera lähettää nappaamansa kuvat suoraan matkapuhelimeesi ja tallentaa ne lisäksi omalle muistikortilleen, usein myös palveluntarjoajan pilvipalveluun.

Laitteet toimivat matkapuhelinverkossa. Niissä käytetään virransyöttöön ladattavia akkuja, muuntajan välityksellä verkkovirtaa tai esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmään liitettyjä akkuja. Hälytys- ja kameravalvontalaitteistojen avulla voit välttyä vahingoilta ja vähintään minimoida niitä. Kameravalvonnalla on myös viihdearvo, sillä on mukava tarkastella kuvista villieläimiä, jotka vierailevat mökkitontillasi – pahat mielessä liikkuvia ihmisiä ei niinkään mukava.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Miten voit estää putkirikot mökillä?

Putkivahinkoja syntyy yleensä silloin, kun vesijohdot ovat jäätyneet kovalla pakkasella ja sitten lämpötilan noustessa putken sisällä oleva jää laajenee ja halkaisee putken. Putkirikkoja voi ehkäistä vesijohtojen riittävällä ja asianmukaisella eristämisellä.

Mikäli mökki ei ole talvisin käytössä, niin syyshuollon yhteydessä vesijohdot kannattaa tyhjentää kokonaan. Miksi pitäisit vettä putkissa ja ottaisit riskejä niiden jäätymisestä ja putkivaurioista, jos vesijohdot eivät ole pitkään aikaan käytössä.

Jos mökillä on jatkuvasti sähköt päällä, niin erinomainen keino on kiinnittää vesijohtojen pintaan itsesäätyviä lämmityskaapeleita. Ne alkavat lämmittää vesijohtoja vasta sitten, kun lämpötila putoaa riittävän alas. Jatkuvaa kulua lämmityskaapelit eivät siten aiheuta. Saattolämmityksellä varustetut putket pitää myös eristää kunnolla.

Mikäli mökin ja rantasaunan välillä on vesijohto ja mökillä käydään ja saunotaan usein myös pakkaskaudella, on yksi hyvä keino välttää putkivauriot hankkia lämmitettävä vesijohto. Kaksikerroksinen muoviputki sietää jäätymisen. Se on varustettu lämmityskaapelilla. Kun olet menossa lämmittämään rantasaunaa, niin kytket vain mökillä kytkimestä vesijohtoon lämmityksen.

Putki ehtii sulaa siihen mennessä, kun kiuas on lämmennyt. Kun asennat tai asennutat lämmitettävän vesijohdon, niin huolehdi myös siitä, että saunan vesihana ei jäädy. Sen voi suojata hanan liitosputken ympärille asennetun itsesäätyvän lämmityskaapelin avulla. Jos, ja kun haluat pitää vesijohtovedet käytössä ja estää putkirikot mökillä, niin et voi katkaista sähköjä pääkytkimestä mökiltä lähtiessäsi. Pelkkien putkien sulana pito tulee joka tapauksessa halvemmaksi kuin koko mökin ja rantasaunan sisäilman lämmittäminen.

Usein matala peruslämpö sähköpattereilla riittää tässä tapauksessa varmistamaan, että mökille on mahdollista mennä myös talvella. Mikä onkaan mökille saavuttaessa mukavampaa kuin aloittaa puolilämpimässä varovasti huoneiden lämmittäminen takalla ja kamiinalla. Sinun kannattaa kilpailuttaa mökin sähkösopimus vähintään joka toinen vuosi. Sen voit tehdä ilmaisesti vertailusivustolla.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä