Pörssisähkön hinta | 7 vuorokauden keskiarvo | 28 vuorokauden keskiarvo |
---|---|---|
4,46 snt/kWh | 7,42 snt/kWh | 9,21 snt/kWh |
Millainen sähkösopimus? – Sähkösopimuksen valintaopas
Tämä sähkösopimuksen valintaopas auttaa sinua löytämään omaan käyttöösi parhaiten sopivan sähkösopimuksen. Kilpailuta alla olevan lomakkeen avulla nykyinen sähkösopimuksesi, ja vaihda se parempaan.
Tämä sähkösopimuksen valintaopas auttaa sinua löytämään omaan käyttöösi parhaiten sopivan sähkösopimuksen. Kilpailuta alla olevan lomakkeen avulla nykyinen sähkösopimuksesi, ja vaihda se parempaan.
Millainen sähkösopimus? – Sähkösopimuksen valinta-opas vastaa
Sähkösopimuksen solmiminen saattaa kuulostaa pelottavalta ja aikaa vievältä toimenpiteeltä. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla, Tälle sivulle olemme keränneet ohjeita sähkösopimuksen valitsemista ja kilpailuttamista varten, jotta se olisi sinulle mahdollisimman helppoa ja sujuvaa.
Sähkö on asia, joka vaikuttaa elämäämme joka päivä ja sen hinta puolestaan talouteemme joka kuukausi. Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi voit säästää jopa satoja euroja kuukaudessa ja olla mukana edistämässä siirtymistä kohti kestävää energiantuotantoa. Tässä artikkelissa käymme läpi perusasioita sähkön hinnan muodostumisesta ja erilaisten sähkösopimusten eroista.
Löydä edullisin sähkösopimus valintaoppaalla
Summarumin sähkösopimuksen valintaoppaalla löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Mistä sähkön hinta koostuu?
Sähkön hinta koostuu Suomessa kolmesta eri osasta: sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta sekä veroista. Kilpailuttamalla sähköyhtiösi voit vaikuttaa käyttämäsi sähköenergian hintaan.
Sähkösiirrosta vastaava yhtiö määräytyy asuinpaikkasi mukaan, eikä sen hinnoitteluun pysty vaikuttamaan. Tulet siis saamaan sähköstäsi kaksi eri laskua – yhden valitsemaltasi sähköyhtiöltä ja toisen sähköverkkoyhtiöltä.
Tavoitat seuraavat sähkötoimijat palvelumme kautta
Mikä on sähkösopimus?
Sähkösopimus on nimensä mukaisesti sopimus, jossa sovit valitsemasi sähköyhtiön kanssa ostamasi sähköenergian hinnasta ja muista sopimusehdoista, kuten irtisanomisajasta. Voit valita sopimuksen miltä tahansa alueellasi toimivalta sähköyhtiöltä.
Sähkösopimuksen tarvitsevat kaikki, asuitpa siis kerrostalossa, rivitalossa, omakotitalossa tai kesämökillä. Se on uusittava aina muuton yhteydessä ja kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen muuttopäivää.
Suomessa toimii lukemattomia eri sähköyhtiöitä, ja kaikkiin erilaisiin sopimustyyppeihin tutustuminen on usein sekä haastavaa että aikaa vievää. Tämän vuoksi olemmekin sinua helpottamaan koonneet yhteen parhaat tarjoukset lukuisilta eri toimijoilta. Täyttämällä maksuttoman lomakkeen sivuillamme saat hetkessä parhaat tarjoukset helposti ja luotettavasti ja voit säästää aikaa sekä rahaa.
Sähkön hintakehitys Suomessa


Miten voin tehdä sähkösopimuksen?
Sähkösopimuksen solmiminen on kaikkein helpointa suoraan internetissä. Kun olet kilpailuttanut sopimuksesi palvelumme kautta, saat listan juuri sinulle parhaiten sopivista sähköyhtiöistä. Sivujemme kautta pääset vaivattomasti täyttämään sopimuslomakkeen suoraan sähköyhtiön kanssa.
Sähkösopimus astuu voimaan yhtiön kanssa sopimanasi päivämääränä. Kuluttajansuojalain mukaisesti sinulla on aina etämyynnissä 14 päivä peruutusoikeus, eikä peruutuksen syytä tarvitse ilmoittaa.
Minkälainen sähkösopimus sopii minulle?
Jokainen meistä on erilainen sähkönkuluttaja, ja sen takia myös paras sähkösopimus vaihtelee suuresti riippuen käyttäjästä. Valinta kannattaa aina tehdä omien tarpeidensa ja arvojensa perusteella. Seuraavassa on mainittu viisi eri seikkaa, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon sopimusta valitessasi.
Miten sähkö on tuotettu?
Sähköntuotannon ekologisuus on aihe, joka on noussut yhä enemmän puheenaiheeksi viime vuosina. Ennen sähkösopimuksen solmimista onkin hyvä miettiä, mitkä arvot energiantuotannossa ovat lähellä juuri sinun sydäntäsi. Onko sinulle tärkeää, että energia on tuotettu Suomessa ja haluatko tukea suomalaista työtä?
Haluatko tukea kestävää kehitystä ja ostaa sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla luonnonvaroilla? Oletko valmis maksamaan hieman korkeamman hinnan sähköstä, joka on tuotettu ekologisemmin?
Monet sähköyhtiöt tarjoavat nykyään vihreitä sähkösopimuksia, joissa sähkö on tuotettu hiilidioksidipäästöttömillä tavoilla. Näitä ovat esimerkiksi aurinkovoima, vesivoima ja tuulivoima. Osa sähköyhtiöstä tarjoaa vain vihreää sähköä kaikissa sopimuksissaan. Alla on lyhyet esittelyt yleisimmistä sähkön tuotantotavoista.
Sähköntuotantotavat:
Tuulivoima – Kun tuulen liike-energiaa muutetaan sähköksi turbiinien avulla, puhutaan tuulivoimasta. Suomessa on useita tuulivoimaloita ja -puistoja, jotka tuottavat sähköä talouksien käyttöön. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa, joka auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Tuulivoiman ongelmana tosin on se, että mikäli ei tuule lainkaan tai liian vähän, ei voimala kykene tuottamaan sähköä.
Vesivoima – Kun energiaa tuotetaan vettä hyödyntäen, puhutaan vesivoimasta. Se perustuu siihen, että virtaavan tai putoavan veden liike-energia muutetaan sähköksi. Vesivoima on uusiutuva, päästötön ja ympäristölle puhdas energiamuoto, joten sillä on iso rooli myös tulevaisuudessa. Vesivoiman ongelmana on kuitenkin ympäristövaikutukset, kuten padot, jotka estävät kalojen liikkumisen ja täten vaikuttavat kalastukseen ja kalakantoihin.
Aurinkoenergia – Tässä energiamuodossa hyödynnetään auringon säteilemää energiaa sähkön muodossa. Energiaa kerätään joko aurinkokennojen tai -keräimien avulla. Kuten edellisetkin energiamuodot, on myös aurinkoenergia uusiutuvaa. Ongelmana kuitenkin on se, että energiaa kyetään tuottamaan vain valoisaan aikaan.
Ydinvoima – Viimeisenä esittelyssä on ydinvoima eli ydinenergia. Se on energiantuotantoa, joka perustuu atomiytimien sidosenergian vapautumiseen ydinreaktioissa, kuten radioaktiivisessa hajoamisessa. Ydinvoima ei ole uusiutuvaa ja se aiheuttaa paljon radioaktiivista ydinjätettä. Tämän takia ydinvoimaa on pyritty vähentämään ja on suositeltavaa valita sähkösopimus joka on tuotettu ympäristöystävällisesti.
Kilpailuttamalla sähkösopimuksesi kauttamme voit aina löytää tarjouksen, joka sopii juuri sinun arvoillesi ja ajatusmaailmallesi. Palvelustamme löytyy lukuisia yhtiöitä, jotka tarjoavat vihreää sähköä ja voit rajata hakutuloksissa saamasi tarjoukset energialähteen mukaan.
Kuinka paljon sähköä kulutan?
Toisena huomioitavana asiana on sähkönkulutus. Oman sähkönkulutuksesi seuraaminen voi tuntua hankalalta, mutta se auttaa suuresti sähkösopimuksen valinnassa. Sen tietäminen auttaa sinua valitsemaan sopimuksen, jossa et maksa turhasta.
Parhaita tapoja seurata omaa kulutustaan on seurata sähkölaskujaan, joissa on merkattuna käytetyn sähkön määrä. Ohjenuorana voidaan sanoa, että kerros- ja rivitaloissa sähkönkulutus on huomattavasti pienempää kuin omakotitaloissa. Paljon sähköä vievät laitteet, kuten sähkösauna, nostavat kulutusta. Myös talon lämmitysmuoto vaikuttaa sähkön käyttömäärään huomattavasti.
Mikäli et tiedä omaa sähkönkulutustasi tai olet vasta muuttamassa ensimmäiseen omaan asuntoosi, voit silti saada meiltä omaan kulutukseesi sopivan tarjouksen. Täytä vain ilmaiseen lomakkeeseemme asuntosi tiedot ja asukasmäärä, ja pystymme sen perusteella laskemaan, mikä on paras tarjous sinun käyttömäärällesi.
Muita aiheeseen liittyviä sivuja
Miten sähkö on hinnoiteltu?
Yksi sähkösopimusten suurimpia eroja on sähkön hinnoittelutapa. Kolme yleisintä hinnoittelutapaa ovat kiinteähintainen sähkö, pörssisähkö ja pakettisähkö:
Kiinteähintainen sähkö – Kiinteällä sähkösopimuksella tarkoitetaan sellaista sopimusta, jonka hinta pysyy samana joka kuukausi. Et siis maksa sähköstäsi käyttösi perusteella, vaan saat sähkön samaan hintaan riippumatta siitä, kuinka paljon sähköä käytät. Jos siis haluat maksaa tietyn summan kuukaudessa, etkä oikein tiedä paljonko sähköä kulutat tai sähkönkulutuksesi vaihtelee joka kuukausi, kannattaa valita kiinteähintainen sähkösopimus.
Pörssisähkö – Tämän sähkösopimuksen hinta muodostuu Pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä. Hinta on jatkuvassa muutoksessa, sillä se perustuu kysyntään ja tarjontaan. Pörssisähkö sopii yleensä parhaiten sellaisiin talouksiin, joissa sähkönkulutus on keskitasoa tai sitä vähäisempää.
Pakettisähkö – Kuten kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa, myös tässä on kiinteä kuukausihinta maksettavana. Erona on kuitenkin se, että pakettisähkössä saa sopimuksessa sovitun kWh määrän verran sähköä käyttöönsä kuukaudessa tai vuodessa. Sähkön määrälle on siis asetettu tietty raja. Tämä on kaikkein yksinkertaisin hinnoittelumuoto, ja sopii talouksiin jotka tietävät tarkkaan paljonko kuluttavat sähköä ja haluavat kiinteän kuukausihinnan sähkölleen.
Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?
Kilpailuttamalla sähkösopimuksen kauttamme saat tarjouksia sekä määräaikaisista että toistaiseksi voimassa olevista sopimuksista. Määräaikainen sopimus solmitaan tietylle ajanjaksolle, ja sähköyhtiö sitoutuu myymään sähköä tietyllä hinnalla koko ajanjakson ajan.
Ajanjakso ilmoitetaan aina selkeästi sopimuksen solmimisen yhteydessä. Tarjouksissa, joissa on ilmoitettu pidempi määräaika kuin kaksi vuotta, sähköyhtiö sitoutuu myymään sähköä samalla hinnalla koko ajaksi, mutta asiakkaana voit irtisanoa sopimuksesi kahden vuoden jälkeen.
Määräaikainen sähkösopimus on usein hinnaltaan halvempi kuin toistaiseksi voimassa oleva, ja saat tietoosi sähkön hinnan koko kauden ajaksi hintasuhdanteista huolimatta. Määräaikaisen sopimuksen huonona puolena on se, ettei sitä voi irtisanoa tai kilpailuttaa kesken sopimuskauden. Sopimus on kuitenkin voimassa vain siinä asunnossa, johon sen on solmittu ja se raukeaa automaattisesti, jos muutat kesken sopimuskauden.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus solmitaan jatkuvana, eli sille ei ole määritelty umpeutumispäivää. Sähkön hinta saattaa vaihdella ylös- tai alaspäin suhdanteista riippuen, mutta sähköyhtiöllä on aina velvollisuus ilmoittaa hinnanmuutoksista vähintään kuukautta ennen niiden voimaantuloa.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii hyvin tilanteisiin, joissa et tiedä asumisen kestoa tai olet muuttamassa pian. Se sopii myös sinulle, jos haluat seurata parhaita hintatarjouksia, sillä voit irtisanoa tai kilpailuttaa sopimuksesi aina kuin haluat.
Sähköyhtiön luotettavuus
Viimeisenä ja hyvinkin tärkeänä huomioon otettavana seikkana on sähköyhtiön luotettavuus. Tarjonta on nykypäivänä laaja ja mukaan mahtuu hyvien yhtiöiden lisäksi valitettavasti myös asiakkaan kannalta epäluotettavia yhtiöitä. Muutamiin perusasioihin keskittymällä pystyt kuitenkin erottamaan epäluotettavat sähköntarjoajat.
Ole tarkka jo sopimusta solmiessa. Sopimusehtojen tulisi olla aina selkeästi esitetty, jotta allekirjoittaessasi sopimuksen, tiedät varmasti mihin suostut. Myös sopimusajan pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Usein määräaikainen sähkösopimus kannattaa solmia vähintään vuodeksi, jolloin tietää että hinta tulee pysymään samana seuraavan vuoden ajan.
Kannattaa myös muistaa että laskutuksen tulisi tapahtua aina takautuvasti, eli sähköntoimituksen jälkeen. Tällöin se perustuu todelliseen kulutukseen etkä joudu maksamaan ylimääräistä.
Vaikka sähköä kilpailuttaessa pyritään löytämään mahdollisimman edullinen sopimus, ei halvin aina välttämättä lupaa hyvää. Jos hinta on selkeästi liian edullinen muihin yhtiöihin nähden, kannattaa pohtia mistä se voisi johtua. Yhtiötä valitessa kannattaa myös etsiä netistä kokemuksia ja erilaisia arvioita, jotka antavat kuvaa siitä kuinka laadukas ja luotettava yhtiö on kyseessä.
Kannattaa myös poiketa yhtiön nettisivuille, ja kiinnittää huomiota esim. siihen että yhteystiedot ovat selkeästi esillä. Luotettavaan yhtiöön saa helposti tarvittaessa yhteyden – yhteystietoja ei pitäisi joutua kaivelemaan.
Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?
- Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
- Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
- Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä
Summarumilla saat sähkön kilpailutuksen edullisesti ja luotettavasti
Nyt kun tiedät miten sähkön kilpailutus toimii ja mitä asioita siinä tulee ottaa huomioon, olet valmis löytämään itsellesi parhaan mahdollisen tarjouksen. Me Summarumilla haluamme tehdä kilpailutuksesta sinulle vaivatonta ja miellyttävää. Sen sijaan että vierailisit useiden eri yhtiöiden sivuilla hakien tarjouksia, me hoidamme kaiken puolestasi vain yhden lomakkeen avulla.
Kilpailutus Summarumilla on täysin ilmaista ja prosessi vie vain muutaman minuutin. Lomakkeessa sinulta kysytään muutamia perustietoja, kuten esim. postinumeroa, asumismuotoa ja sähköpostiosoitetta. Voit myös määritellä haluatko tarjouksia esim. pelkästään vihreästi tuotetusta sähköstä.
Tämän jälkeen me lähetämme tiedot yhteistyökumppaneillemme, jotka esittävät sinulle parhaat tarjouksensa. Saat itse valita lukuisista tarjouksista itsellesi sopivimman. Muista kuitenkin, että kilpailutus ei vielä sido sinua mihinkään, joten jos mikään tarjouksista ei miellytä silmää, voit torjua ne kaikki.
Jos kuitenkin sopiva tarjous löytyy, on jäljellä enää hakemuksen viimeistely, jossa annat loput sopimukseen tarvittavat tiedot, jotka lähetämme sitten sähköyhtiölle eteenpäin. Mikäli sinulle kuitenkin jää tämän jälkeen vielä kysyttävää tai huolenaiheita, voit aina ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.
Toivomme, että tästä oppaasta oli sinulle paljon hyötyä, ja että se vastasi hyvin mahdollisiin kysymyksiisi sähköön liittyen. Sähkön kilpailutus kannattaa aina, ja yleensä sähköt kannattaakin kilpailuttaa uudestaan kolmen vuoden välein. Olisiko sinun kenties nyt aika tarkistaa, löytyisikö markkinoilta parempi tarjous nykyisen sopimuksesi tilalle?
Anna meidän auttaa. Testaa Summarumin sähkön kilpailutusta ja ota selvää löydämmekö sinulle entistä edullisemman sähkön. Kuka nyt ei haluaisi rahaa säästää? Tavoitteenamme on, että voit meidän avullamme säästää rahaa ja silti saada laadukkaasti ja vastuullisesti tuotettua sähköä kotiisi.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Käytettyäsi sähkösopimuksen valintaopasta sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen3 sähkönsäästövinkkiä:
- Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
- Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
- Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä