Pörssisähkön hinta | 7 vuorokauden keskiarvo | 28 vuorokauden keskiarvo |
---|---|---|
3,27 snt/kWh | 2,16 snt/kWh | 1,54 snt/kWh |
Sähkösopimuksen siirto eri tilanteissa
Miten sähkösopimuksen siirto eri tilanteissa onnistuu parhaiten? Voiko sähkösopimuksen siirtää uuteen osoitteeseen?
Miten sähkösopimuksen siirto eri tilanteissa onnistuu parhaiten? Voiko sähkösopimuksen siirtää uuteen osoitteeseen? Lue markkinoiden parhaat vinkit sähkösopimuksen siirtämisestä ja kilpailuta samalla nykyinen sopimuksesi.
Sähkösopimuksen siirto – näin teet sen
Sähkösopimuksen siirtäminen voi tulla eteen muutossa, kiinteistökauppoja tehdessä tai vaikka esimerkiksi kattiloiden mennessä jakoon, jolloin sähkösopimus halutaan siirtää toisen nimiin.
Jos olet ollut tyytyväinen sähkösopimukseesi, kannattaa se ottaa mukaan uuteen osoitteeseen muutossa, mikäli se vain on mahdollista.
Sen sijaan, jos sähkösopimustasi ei ole kilpailutettu kahteen vuoteen tai et ole ollut tyytyväinen siihen ja maksamasi sähkön hinta on mietityttänyt, voisi sähkösopimuksen kilpailuttaminen olla siinä tapauksessa tarpeellista.
Ja vaikka olisitkin ollut tyytyväinen sopimukseesi, voi silti olla järkevää tarkistaa, onko saatavilla vielä parempaa sopimusta, et ainakaan häviä siinä mitään. Voit säästää tuntuvan määrän rahaa vuodessa valitsemalla sinulle sopiva ja edullinen sähkösopimus.
Löydä edullisin sähkösopimus
Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Tavoitat seuraavat sähkötoimijat palvelumme kautta
Sähkösopimuksen siirtäminen eri skenaarioissa
Hyvä tietää
Sähkösopimus on aina asuntokohtainen. Kun muutat uuteen asuntoon, kannattaa sinun valita sellainen sopimus, joka vastaa parhaalla mahdollisella tavalla uuden kotisi tarpeita. Sähkönsiirto muuttaessa edellyttää siis uutta sopimusta.
Sähkösopimuksen siirto on silti ainakin periaatteessa kysymyksessä silloin, kun teet uuden sopimuksen vanhan sähköntoimittajasi kanssa. Et siis silloin vaihda sähköyhtiötä.
Sähkösopimuksen siirto uuteen osoitteeseen muutossa
Oli sinulla sitten toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen sähkösopimus, on sähkösopimuksen siirto toiseen osoitteeseen siis periaatteessa täysin mahdollista. Tämä tapahtuu kuitenkin siten, että solmit vanhan yhtiön kanssa uuden sopimuksen.
Ilmoita muutosta sähköyhtiölle hyvissä ajoin, niin astuu sähkösopimus voimaan heti kun pitääkin, ja vältyt sähkön pikakytkentämaksuilta tai sähköttömiltä päiviltä uudessa osoitteessa. Pikakytkentämaksut vaihtelevat tilanteiden mukaan sähköyhtiöittäin yleensä 20 eurosta 100 euroon.
LUE LISÄÄ: Muuttosähkö
Määräaikaisen sähkösopimuksen siirto muutossa
Kun haluat siirtää sähkösopimuksen uuteen osoitteeseen, tee muuttoilmoitus sähköyhtiön verkkosivujen lomakkeella tai ota yhteys yhtiön asiakaspalveluun. Määräaikaisen sähkösopimuksen siirto uuteen osoitteeseen onnistuu periaatteessa, mutta se toimii seuraavasti:
Voit ottaa aikaisemman määräaikaisen sähkösopimuksen uuteen osoitteeseen, mutta sen lisäksi sinulla on myös mahdollisuus irtisanoa kyseinen sopimus, jos haluaisitkin etsiä paremman sähkösopimuksen. Muutto on lainvoimainen peruste määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomiseksi.
Jos et siis halua siirtää vanhaa sähkösopimusta uuteen osoitteeseen, voit tässä tilanteessa kilpailuttaa sähkösopimuksen ja etsiä parhaan tarjouksen itsellesi uuteen osoitteeseen.
LUE LISÄÄ: Määräaikainen sähkösopimus
Toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen siirto muutossa
Usein toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi myös siirtää muuton yhteydessä uuteen osoitteeseen. Tee muuttoilmoitus sähköyhtiön verkkosivuilla, niin tieto päivittyy heidän rekisteriin.
Sähköyhtiö tarkistaa, että sopimuksen ehdot pätevät uudessakin osoitteessa ja mikäli niitä ei voida soveltaa sinne, he tarjoavat todennäköisesti sellaista sopimusta, joka kävisi paremmin uuteen kohteeseen.
Jos toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta ei halua siirtää uuteen osoitteeseen, täytyy se irtisanoa hyvissä ajoin. Kuluttajaliiton mukaan toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen irtisanomisaika on 14 vuorokautta, eli tee irtisanominen ja muuttoilmoitus sähköyhtiölle ainakin kahta viikkoa ennen muuttoa.
Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi siis myös kilpailuttaa muuton yhteydessä, mutta kannattaa perehtyä sen ehtoihin ainakin kuukautta etukäteen, jotta prosessi menisi mahdollisimman mutkattomasti.
LUE LISÄÄ: Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Sähkösopimuksen siirto toiselle
Voiko sähkösopimuksen siirtää toisen nimiin? Sähkösopimuksen siirto toisen nimiin ei varsinaisesti onnistu. Voit olla asian tiimoilta yhteydessä suoraan sähköyhtiön asiakaspalveluun.
Sähköyhtiöt eivät suoranaisesti siirrä olemassa olevaa sähkösopimusta toisen nimiin, vaan sähkösopimus on purettava aikaisemman sopimuksen ottaneen henkilön toimesta. Tämän jälkeen henkilö, jonka nimiin uusi sopimus halutaan, solmii sitten uuden sopimuksen joko saman tai uuden sähköyhtiön kanssa.
Tämä prosessi voi tuntua hieman hölmöltä esimerkiksi tilanteessa, jossa asunnossa jo hetken asunut henkilö haluaisi saada asunnon sähkösopimuksen omiin nimiinsä toiselta asunnossa asuneelta henkilöltä, joka nyt on muuttamassa pois.
Loppupeleissä tämä on kuitenkin yksinkertaisin tapa saada kohteeseen sähkösopimus toisen nimiin. Sama pätee, kun tarkoituksena on sähkösopimuksen siirto puolisolle.
Kuolinpesän sähkösopimuksen siirto
Sähköyhtiöt eivät Suomessa saa tietoa asiakkaansa kuolemasta, joten sähkösopimus ei katkea tai siirry automaattisesti. Kuolemantapauksissa sähkönmyyjälle on siis erikseen kerrottava tapahtuneesta, jotta sähkösopimus saadaan muutettua joko kuolinpesän sähkösopimukseksi tai irtisanottua se kokonaan.
Jos asunto jää asumattomaksi ja se pyritään myymään perunkirjoituksen jälkeen, voidaan sähkösopimus irtisanoa välittömästi. Silloin kuitenkin sähköt katkeavat asunnosta täysin aina siihen saakka, että sinne tehdään uusi sopimus. Mikäli asuntoa on tarkoitus jatkossa käyttää asumiseen tai esimerkiksi kesäasuntona, kannattaa kuolinpesän sähkösopimuksen siirto tai vaihtaminen tehdä jonkun kuolinpesän osakkaan nimiin..
Sähkön hintakehitys Suomessa


Sähkösopimuksen ja sähköliittymän siirto kiinteistökaupassa
Omakotitalosta tai mökistä tehtävissä kiinteistökaupoissa on hyvä muistaa kirjata kauppakirjaan myös sähköliittymän siirtyminen ostajan nimiin. Sähköliittymän siirto kiinteistökaupassa on tarpeeton silloin, kun on kyse kerros-tai rivitalosta. Sähköliittymä on näissä tilanteissa taloyhtiön omistuksessa.
Jos irtaimistoon laskettavan sähköliittymän siirto unohtuu kauppakirjasta, voidaan asiasta sopia myös erillisellä sopimuksella jälkikäteen.
Asunnon ostajalle voimme sanoa vinkiksi, että kannattaa varmistua myös siitä, että mahdolliset sähköliittymään perustuvat maksut ovat maksettu kiinteistökauppoja tehdessä, tai että ainakin vastuunjako niiden suhteen olisi selvillä. Lisää vinkkejä asunnon ostoon löydät artikkelistamme Asunnon ostajan opas.
Ostajan vastuulla on ilmoittaa sähköliittymän siirtymisestä paikalliselle sähköverkkoyhtiölle, sillä tieto asiasta ei kulkeudu automaattisesti. Ilmoituksen voit tehdä sähköverkkoyhtiön nettisivuilla lomakkeella tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.
Voiko sähkösopimuksen siirtää myyjältä ostajalle
Kiinteistön ostajan on todistettava kauppakirjalla tai muulla asiakirjalla, että hän on kyseisen kohteen uusi omistaja. Ilman tätä prosessia kohteen sähköliittymä jäisi asunnon myyjän haltuun. Tästä voit lukea lisää artikkelissamme Asunnon myyjän opas.
Kiinteistökauppojen jälkeen ostaja voi sitten siirtää olemassa olevan sähkönmyyntisopimuksensa uuteen kohteeseen tai etsiä kokonaan uuden sähkösopimuksen.
Ja jos kohteessa ei olekaan heti tarvetta sähkölle, niin ostajalla on mahdollisuus myös pyytää sähköverkkoyhtiöltä väliaikaista sähköliittymän sulkemista. Näin voi säilyttää sähköliittymän valmiudet myöhempää tarvetta varten.
Ennen sähköliittymän sulkua on kuitenkin hyvä tutustua sähköverkkoyhtiön hinnastoon. Silloin ei tule yllätyksenä, paljonko sähköverkkoon uudelleen liittyminen mahdollisesti maksaa.
Vaikka sähkösopimuksen siirto uudelle omistajalle ei kiinteistökaupoissa suoraan onnistukaan, ei prosessi silti ole vaivalloinen tai hidas.
Sähkösopimuksen siirto kerrostalosta omakotitaloon
Sähkösopimuksen siirto kerrostalosta omakotitaloon tapahtuu kuten muissakin tilanteissa. Koska kulutus ja esimerkiksi lämmitystapa voivat olla molemmat erilaiset kerrostalossa ja omakotitalossa, ei sähkösopimuksen siirtäminen onnistu sellaisenaan.
Sen sijaan sähköyhtiö tarjoaa sinulle toista sopimusta, joka soveltuu paremmin omakotitaloon. Sama koskee tilanteita, joissa muutat omakotitalosta kerros- tai rivitaloon.
Sähköliittymä mahdollistaa sähkön käytön kiinteistössä, ja sen toimituksesta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. Sähköliittymää ei voi kilpailuttaa kuten sähkösopimusta, joka tehdään sähkönmyyntiyhtiön kanssa.
Sähköliittymä katsotaan kiinteistökauppoja tehdessä irtaimeksi omaisuudeksi, joka täytyy erikseen sisällyttää kauppakirjaan, jotta sähköverkkoyhtiö voi siirtää sähköliittymän kiinteistön ostajan haltuun.
Muita aiheeseen liittyviä sivuja
Entä jos haluan täysin uuden sähkösopimuksen?
Sähkösopimuksen irtisanominen voi tulla kyseeseen, jos aikaisemman sähkösopimuksen tyyppi tai sähkön mittaustapa (esimerkiksi kiinteähintainen pakettisähkö) ei sovellu uuden käyttökohteen sähkösopimukseksi. Tällaisessa tapauksessa voit irtisanoa sähkösopimuksesi ja ottaa tilalle uuden sähkösopimuksen, joka soveltuu uuteen osoitteeseen paremmin.
Voit tehdä sähkön kilpailutuksen netissä tai ottaa yhteyttä haluamaasi sähköyhtiöön. Pyydä heiltä uusi sähkötarjous uuteen osoitteeseen, niin sähköyhtiö hoitaa aikaisemman sähkösopimuksen katkaisemisen ja varmistaa uuden sähkösopimuksen sopivuuden uuteen kohteeseen.
Kerrostalojen ja omakotitalojen väliset erot lämmitystavoissa ja sähkön mittaustavoissa tai hinnoittelussa ovat syitä, joiden vuoksi muuttaminen näiden välillä voi aiheuttaa esteitä olemassa olevan sähkösopimuksen siirrolle uuteen kohteeseen.
Jos kaipaat apua sopivan sähkösopimuksen valinnassa, voit hyödyntää sähkösopimuksen valintaopas -artikkelin hyödyllisiä vinkkejä.
Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?
- Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
- Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
- Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä
Sähkösopimuksen siirto vai uusi sopimus? Muuttajan sähkösopimuksesta hyötyä
Sähköyhtiöt tiedostavat kovan kilpailun muuttajien keskuudessa, minkä vuoksi ne tarjoavat toinen toistaan parempia muuttajan sähkösopimuksia.
- Yksi yhtiö saattaa luvata muuttopizzat illaksi.
- Toinen taas lupaa alennusta muuttopalveluista kuten laatikoista tai kantopalvelusta.
- Kolmas yhtiö saattaa tarjota x-määrän ilmaisia kilowattitunteja uuden kodin sähkönkulutusta varten, joka sitten näkyy pienenä ensimmäisenä sähkölaskuna.
Vaikka tässä artikkelissa onkin puhuttu tilanteista, joissa sähkösopimuksen siirto voitaisiin tehdä, me Summarumilla suosittelemme kuitenkin vanhan sähkösopimuksen siirtämisen sijasta valitsemaan uuden sopimuksen kilpailuttamalla.
Valitse sellainen, jossa on hyödyllisiä etuja muuttoa varten ja edullinen sähkön hinta. Tällä tavoin elämä uudessa kodissa alkaisi mukavasti ja pienellä sähkölaskulla.
LUE MYÖS: Sähkösopimuksen vaihtaminen
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Pohtiessasi sähkösopimuksen siirtoa sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminenSähkösopimuksen siirto toiselle yhtiölle – mitä pitää huomioida?
Sinulla on oikeus valita, keneltä ostat sähkösi, ja tähän kilpailuttaminen on oiva keino saada itselle paras sähkösopimus helposti. Jos sähköasiat ovat sinulle uusia olisi hyvä tietää esimerkiksi se, miksi kotiin saattaa tulla kaksi sähkölaskua.
Vastaus tähän on, että Suomessa sähkön myynti ei ole paikkakuntaan sidottu, vaan esimerkiksi helsinkiläinen sähköyhtiö voi myydä sähköä savolaisen perheen kotiin. Perhe maksaa sähkölaskuja tälle yhtiölle käyttämästä sähköstään sopimuksen hinnan mukaisesti
Sähkön siirrosta vastaa kuitenkin eri yhtiö, joka tässä tapauksessa on Savon Voima. Suomessa sähköverkoista ja energian siirrosta huolehtivat paikkakuntakohtaiset energiayhtiöt, joille sähkönsiirtomaksut siis maksetaan erikseen.
Sähköliittymän siirto
Sähkösopimuksen siirto toiselle yhtiölle sisältää ainoastaan sähkönmyyntisopimuksen siirtymisen. Sähkönsiirrosta sinun ei tarvitse pitää huolta, sillä tieto kulkeutuu paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle automaattisesti.
Sähkönsiirrosta vastaavaa sähköyhtiötä ei siis voi vaihtaa, paitsi kuin muuttamalla eri paikkakunnalle.
Tärkeimpänä asiana voidaan pitää sitä, että sähkösopimuksen siirto tehdään ajoissa, jotta välttyy pimeältä muuttopäivältä tai kalliilta pikakytkentämaksuilta. Pidä myöskin huoli, että sopimuksesi pystyy irtisanomaan, ennen kuin lähdet tekemään sähkön kilpailutusta.
LUE MYÖS: Sähkökatkot tänään
3 sähkönsäästövinkkiä:
- Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
- Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
- Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä
Usein kysyttyä
Esimerkkitilanne: Yksi kämppäkavereista on muuttamassa ja kimppakämpän sähkösopimus on hänen nimissään. Toinen kämppäkaveri haluaisi, että sama sopimus jatkuisi hänen nimissään.
Vastaus on ei. Sähköyhtiölle on tehtävä ilmoitus sähkösopimuksen lopettamisesta sopimuksen tehneen henkilön toimesta. Tässä tapauksessa pois muuttava henkilö voi ottaa kyseisen sopimuksen uuteen osoitteeseensa, mutta kimppakämppään jäävien kaverusten on otettava uusi sähkösopimus jonkun nimiin. Joko samalta sähköyhtiöltä tai joltakin toiselta.
Muista, että muutto on oiva hetki kilpailuttaa sähkösopimus!
Sähkösopimuksen siirto kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen riippuen sähkösopimuksesi ehdoista. Usein sähköyhtiöt saavat sähköt kytkettyä muuttoilmoituksesta seuraavana arkipäivänä.
Olisi kuitenkin hyvä ilmoittaa sähköyhtiölle ainakin viikkoa ennen muuttopäivää, niin ei mene ainakaan tiukille sen suhteen, että ilmoituksen tekeminen sattuisi unohtumaan kaiken muuttohässäkän keskellä. Usein kuitenkin kannattaa harkita uuden sähkösopimuksen tekemistä, sillä muuttohetkellä voi olla tarjolla parempia sopimuksia kuin aikaisempi sähkösopimus.
Sähköyhtiöt voivat periä useamman kymmentä euroa sähköjen pikakytkennästä.
On järkevää kilpailuttaa sähkösopimus muuton yhteydessä, minkä vuoksi useimmat ottavatkin uuden sähkösopimuksen uuteen osoitteeseen. Pitäisi silti olla täysin mahdollista, että vanhan sähkösopimuksen saa siirrettyä uuteen osoitteeseen.
Joissakin tapauksissa voi olla kuitenkin mahdotonta siirtää vanha sähkösopimus uuteen kohteeseen. Näissä tilanteissa voi olla esimeriksi kyse siitä, ettei sähköä myyvä yhtiö halua toimittaa esimerkiksi kiinteähintaista pakettisähköä vaikkapa sähköllä lämmitettävään omakotitaloon.
Sähköyhtiöt ilmoittavat, mikäli sähkösopimuksen siirto ei onnistu ja tarjoavat sitten sopivaa sopimusta tilalle.