Sähkön hintakehitys Suomessa

Mitkä asiat vaikuttavat sähkön hintakehitykseen? Entä minkälaiset tulevaisuuden ennusteet ovat? Lue alta lisää ja kilpailuta samalla nykyinen sähkösopimuksesi parempaan alla olevan lomakkeen avulla.
Ladataan lomaketta..

Summarum Mediassa

Leif
Leif
2022-06-11
Vahvistettu
Hyvä palvelu Hyvä palvelu
Päivi Valkonen
Päivi Valkonen
2022-06-10
Vahvistettu
Oikein hyvä ja nopeaa Oikein hyvä ja nopeaa. Löyty heti hyvä laina jossa on matala korko
Kristina Perälä
Kristina Perälä
2022-06-06
Vahvistettu
Nopea ja helppo! Nopea ja helppo!
Jorma
Jorma
2022-06-01
Vahvistettu
Sain tarjouksen jota en vielä ole… Sain tarjouksen jota en vielä ole hyväksynyt
Arto Tella
Arto Tella
2022-05-31
Vahvistettu
Hyvä palvelu Oli nopea ja asianmukainen palvelu
Laura Eeva Maria
Laura Eeva Maria
2021-09-29
Vahvistettu
Nopea vastaus lainan hakuun Nopea vastaus lainan hakuun. Selkeästi jaoteltu vaihtoehdot. Hakemusprosessin kulku hyvin kuvattu. Vastauksen kestämisestä ilmoitettiin hyvin
Sami Teittinen
Sami Teittinen
2021-08-06
Vahvistettu
Saatuani lainatarjouksen toimitin… Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.

Sähkön hintakehitys Suomessa toukokuussa 2022

Alta voit tarkastella sähkön hintakehitystä Suomessa, kehityksen seuranta on viimeksi päivitetty toukokuussa 2022.

Lainojen jakauma ympyrädiagrammi

Sähkön hinnan yksikkönä toimii tarkastelussa e/MWh eli euroa per megawattitunti.

Sähkön hintakehitys on usein vaihtelevaa, mutta yllä olevasta kaaviosta on mahdollista huomata tarkemmin, miten sähkön hintakehitys on vaihdellut kuluneen vuoden aikana.

Vuoden 2020 ennätyssateinen keli piti sähkön hinnan matalana läpi vuoden. Kuten kaaviosta voidaan kuitenkin todeta, vuonna 2021 tilanne on ollut eri ja vuonna 2022 hinta on noussut verrattain kovalle tasolle.

Sähkön hinta pysyi suhteellisen alhaisena vuoden 2021 alussa. Halvimmillaan sähkö oli vuonna vuoden alussa, maaliskuussa, jolloin sen hinta oli ainoastaan 36,76 euroa /MWh.

Hinta lähti kuitenkin nousuun toukokuun 2021 aikana. Kalleimmillaan sähkön hinta on toistaiseksi ollut joulukuussa 2021, jolloin hinta yli viisinkertainen maaliskuuhun 2021 nähden.

Sähkön nousseeseen hintaan ovat vaikuttaneet muun muassa kuluneen kesän hyvin vähäsateiset kelit sekä fossiilisen sähkön päästöoikeuksien voimakkaasti noussut hinta.


Löydä edullisin sähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Sähkön spot-hinta eli pörssihinta

Sähkön spot-hinta eli pörssihinta on sähkön raakahinta, johon ei ole sisällytetty sen välityskustannuksia tai veroja. Sähkön spot-hinta ilmoitetaan sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille erikseen.

Suomen alueen sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille aina kyseistä vuorokautta edeltävän päivän aikana. Suomen tulevan päivän sähkön hinta on pörssissä aina viimeistään kello 12:30.

Nord Pool – Pohjois- ja Baltianmaiden oma sähköpörssi

Nord Pool on Pohjoismaiden sekä Baltian Maiden oma sähköpörssi. Nord Poolin kautta kuluttaja voi tarkastella sähkön hintakehitystä haluamansa aikajänteen sisällä.

Nord Pool hallinnoi sähköpörssiä Pohjoismaiden sekä Baltian maiden lisäksi myös muissa Euroopan maissa.

Alle on listattuna niitä Euroopan maita, joiden sähköpörssiä Nord Pool Pohjoismaiden sekä Baltian maiden pörssien lisäksi hallinnoi.

Tutustu tarkemmin Nord Pooliin heidän omalta verkkosivustoltaan. 

Kilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. KILPAILUTA SÄHKÖ

Sähkön hintakehitys tulevaisuudessa – nämä asiat saattavat muuttua

Sähkön hintakehitys tulevaisuudessa on vaikea ennustaa. Valistuneita arvauksia on mahdollista tehdä menneiden hintojen perusteella, mutta todellinen ennuste ei osu välttämättä oikeaan. Koska sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä on paljon, on haastava eritellä yksittäisten tekijöiden vaikutusta.

Pyrkimys siirtyä fossiilisista polttoaineista uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettavaan sähköön on ollut jatkuvasti kasvava trendi. Vesi- ja tuulivoima ovat kuitenkin riippuvaisia aina säätilojen kehityksestä.

Sähkön tuotannon siirtyessä jatkuvasti enemmän näiden fossiilista vapaiden tuotantomuotojen pariin, nousee samalla myös sähköntuotannon vaihtelevuus.

Emme voi juuri vaikuttaa esimerkiksi sateiden määrään, jolla on jatkuvasti kasvava vaikutus myös sähkön hintaan. Sähkön hintakehitys tulevaisuudessa saattaakin olla vielä entistä alttiimpi suurille vaihteluille sääolosuhteiden mukaan.

Miten sähkön hinta on kehittynyt 2000-luvulla Suomessa?

Montaa kuluttajaa kiinnostaa se, miten sähkön hintakehitys 2000-luvulla on toteutunut.

Artikkelissa aiemmin esitelty Nord Pool kerää historiallista dataa sähkön hinnasta ja sähköpörssin datan perusteella voidaankin tarkastella, miltä sähkön hintakehitys Suomessa on 2000-luvulla näyttänyt.

Nord Poolin verkkosivuilta on tarkasteltavissa sähkön hintakehitys Suomessa vuodesta 2006 alkaen. Alla olevassa kaaviossa onkin kuvattu sähkön hintakehitys Suomessa alkaen vuodesta 2006 ja päättyen vuoteen 2020.

Kaavion perusteella voidaan heti todeta, että sähkön hintakehitys 2000-luvulla on vaihdellut vuosikohtaisesti. Sähkön hintakehitys oli etenkin 2000-luvun alussa hyvin vaihtelevaa.

Matalimmillaan sähkön hinta on tämän tarkasteluvälin sisällä ollut vuonna 2007, jolloin sähkön hinta oli keskimäärin 30,01 e/MWh. Korkeimmillaan sähkön hinta on 2000-luvulla ollut vuonna 2010, jolloin sähkön hinta oli keskimäärin 56,64 e/mWH.

Näin sähkön hinta muodostuu

Suurin osa tavallisista kuluttajista ei todennäköisesti tiedä, mistä sähkön hinta tarkalleen ottaen muodostuu. Tietämättömyys aiheesta on ymmärrettävää, sillä sähkön hinnan muodostuminen poikkeaa monilta osin tyypillisimmistä markkinoilla olevista muista hyödykkeistä.

Sähkömarkkina eroaa monesta muusta markkinasta siten, ettei sähköä voida samalla tavoin varastoida kuin monia muita hyödykkeitä voidaan.

Esimerkiksi öljyn hinta on huomattavasti sähköä tasaisempi, sillä öljyä kyetään varastoimaan ja sen saatavuutta näin tarkastelemaan ja säännöstelemään helpommin.

Sähkön hinta taas määräytyy koko ajan sen hetkisen markkinatilanteen mukaan. Koska Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden sähköstä noin puolet tuotetaan uusiutuvalla vesivoimalla, on vesitilanteella merkittävä vaikutus sähkön hintaan.

Nämä asiat vaikuttavat sähkön hintakehitykseen

Kuten edellisessä kappaleessa käsiteltiin, sähkön hintakehitykseen vaikuttavat monet erilaiset tekijät. Sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa seuraavat

Kuten listasta on helppo huomata, sähkön hinnan määräytyminen ei ole yksitahoinen. Sähkön hintakehitys onkin kiinni monista kuluttajasta riippumattomista tekijöistä.

Säätilat, kuten vesisateiden määrä, lämpötila sekä tuulisuus vaikuttavat kaikki merkittävästi sähkön hintaan. Lisäksi markkinoiden tilanne sekä päästöoikeuksien hinta ovat merkittäviä tekijöitä hinnan muodostumisessa.

Suurimmalla osalla tavallisista kuluttajista on kuitenkin asumiseen liittyen sähkösopimus, jossa sähkön hinta on sidottu johonkin tiettyyn summaan. Täysin sähkön pörssihinnan mukaan muuttuva sähkösopimus on harvinaisempi, mutta sellaisiakin on olemassa.

Joidenkin lähteiden mukaan noin 10 % suomalaisista kuluttajista omaa tällaisen sähkön pörssihinnan mukaan muuttuvan sähkösopimuksen.


Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Sähkön hintakehitys Suomessa ja Euroopassa

Sähkön hinnan nousu ei ole koskaan kovin toivottua kuluttajien keskuudessa. Eikä liiemmin yritystenkään. Nyt etenkin koronan aiheuttaman talouden shokin jälkeen useat maat tuskailevat nousseiden sähkön hintojen vuoksi.

Sähkön hinta kehitys Suomessa voidaan sanoa olevan siis edelleen verrattain pientä, jos katsomme sähkön hintaa Saksassa. Saksan sähkön keskihinta vuonna 2021 oli maailman kalleinta. Sähköstä joutui pulittamaan noin 0.364 USD/kWh. Pohjoismaista Tanska oli kolmen kalleimman maan joukossa hinnalla 0.344 USD/kWh.

Vaikka sähkön hintakehitys Suomessa on ollut voimakkaasti nousussa, Suomen sähkön hinta on maailman laajuisesti hieman keskivertoa korkeammalla. Tämä on melko positiivinen asia, jos asiaa mietitään sähkön kulutuksen kannalta.

Suomessa monet kotitalouden lämpiävät sähköllä, joka on merkittävin kulutukseen vaikuttava tekijä. Euroopassa yhä monet maat, kuten Saksa käyttävät kotitalouksien lämmityksessä maakaasua. Riippuvuus ulkomailta tuotavasta maakuusta ei ole myöskään hyvä asia kotitalouksien kannalta. Vuonna 2021 maakaasun hinta on monin kertaistunut, joka näkyy myös kotitalouksien kukkarossa.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä
  • Vertaile sopimuksia tänään ja saa uusi sopimus heti voimaan!

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Sähkön hintakehitys sähkölaskussa

Moni ei välttämättä tiedä mitä kaikkea tulee maksaneeksi sähkölaskun yhteydessä. On jopa hieman yllättävää, että sähkölaskusta vain noin kolmannes on varsinaista sähkön hintaa.

Loput sähkölaskusta ovat sähkönsiirtomaksua, sekä sähköveroa. Sähkön siirtohintaan vaikuttavat taas erilaiset huolto- ja parannustoimet.

Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö sähkön hintakehitys Suomessa vaikuttaisi saatuun sähkönlaskuun. Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on edelleen taloudellisesti järkevä päätös, jolla kuluttaja voi säästää jopa kymmeniä tai satoja euroja vuodessa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Luettuasi artikkelin sähkön hintakehityksestä Suomessa, sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Sähkön hintakehitys Suomessa – yhteenveto

Sähkön hintakehitys eroaa monesta muusta hyödykkeestä. Koska sähkön hintakehitys on riippuvainen monista vaihtelevista tekijöistä, vaihtelut hinnan sisällä ovat hyvin yleisesti esiintyviä. Sähköä ei voida myöskään varastoida yhtä helposti kuin joitakin muita energian tuotantotapoja.

Nyt sähkön hinnan nousuun ovat vaikuttaneet muun muassa kuluneen kesän hyvin vähäsateiset kelit sekä fossiilisen sähkön päästöoikeuksien voimakkaasti noussut hinta.

Mikä on sähkön spot-hinta? Sähkön spot-hinta eli pörssihinta on sähkön raakahinta, johon ei sisälly sen välityskustannuksia tai veroja. Sähkön spot-hinta ilmoitetaan sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille erikseen.

Miten sähkön hinta määräytyy? Sähkön hinta määräytyy koko ajan sen hetkisen markkinatilanteen mukaan. Koska Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden sähköstä noin puolet tuotetaan uusiutuvalla vesivoimalla, on vesitilanteella merkittävä vaikutus sähkön hintaan.

Sähkön osuus sähkölaskussa? On jopa hieman yllättävää, että sähkölaskusta vain noin kolmannes on varsinaista sähkön hintaa. Loput sähkölaskusta ovat sähkönsiirtomaksua, sekä sähköveroa. Sähkön siirtohintaan vaikuttavat taas erilaiset huolto- ja parannustoimet.

Usein kysyttyä

Miten sähkön hinta on kehittynyt Suomessa?
Sähkön hinta on kehittynyt edellisen vuoden aikana vaihtelevasti. Vuoden 2020 aikana sähkön hinta oli erityisen matalalla. Kesän 2021 aikana hinta on kuitenkin kiivennyt suhteessa tähän ylöspäin.
Mitkä asiat vaikuttavat sähkön hintakehitykseen?
Sähkön hintakehitykseen vaikuttavat muun muassa sen hetkisten markkinoiden kysyntä ja tarjonta, polttoaineiden hinnat sekä päästöoikeuden hinta. Lisäksi Pohjoismaiden markkinoilla sen hetkinen vesitilanne on merkittävä tekijä hinnan määräytymiselle.
Mistä sähkön hintakehitystä voi seurata?
Kuluttajan on mahdollista seurata sähkön hintakehitystä sähköpörssi Nord Poolin avulla.
Mikä on Nord Pool?
Nord Pool on sähköpörssi, jonka avulla kuluttajan on mahdollista tarkastella sähkön hintaa. Nord Poolin verkkosivuilta kuluttaja voi tarkastella sähkön reaaliaikaista, historiallista tai tulevan päivän hintaa.
Mitä tarkoittaa sähkön spot-hinta?
Sähkön spot-hinta on Nord Poolin sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta jokaiselle vuorokauden tunnille. Spot-hinta tulee näkyviin seuraavan vuorokauden joka tunnille tarkastelun kohdetta edeltävänä päivänä.