Pörssisähkön hinta | 7 vuorokauden keskiarvo | 28 vuorokauden keskiarvo |
---|---|---|
5,5 snt/kWh | 7,42 snt/kWh | 9,21 snt/kWh |
Sähkön hintakehitys Suomessa
Summarum Mediassa

Sähkön hintakehitys on päivän polttava kysymys nyt kaikkialla. Mitkä asiat vaikuttavat sähkön hintakehitykseen? Entä minkälaiset tulevaisuuden ennusteet ovat? Lue alta lisää ja kilpailuta samalla nykyinen sähkösopimuksesi parempaan alla olevan lomakkeen avulla.
Sähkön hintakehitys Suomessa marraskuussa 2022
Alta voit tarkastella sähkön hintakehitystä Suomessa, kehityksen seuranta on viimeksi päivitetty marraskuussa 2022.

Sähkön hinnan yksikkönä toimii tarkastelussa e/MWh eli euroa per megawattitunti.
Sähkön hintakehitys on usein vaihtelevaa, mutta yllä olevasta kaaviosta on mahdollista huomata tarkemmin, miten sähkön hinnan kehitys on vaihdellut kuluneen vuoden aikana.
Vuoden 2020 ennätyssateinen keli piti sähkön hinnan matalana läpi vuoden. Kuten kaaviosta voidaan kuitenkin todeta, vuonna 2021 tilanne on ollut eri ja vuonna 2022 hinta on noussut verrattain todella kovalle tasolle.
Sähkön hinta pysyi suhteellisen alhaisena vuoden 2021 alussa. Halvimmillaan sähkö oli vuonna vuoden alussa, maaliskuussa, jolloin sen hinta oli ainoastaan 36,76 euroa /MWh.
Hinta lähti kuitenkin nousuun toukokuun 2021 aikana. Kalleimmillaan sähkön hinta on toistaiseksi ollut joulukuussa 2021, jolloin hinta yli viisinkertainen maaliskuuhun 2021 nähden.
Sähkön nousseeseen hintaan ovat vaikuttaneet muun muassa kuluneen kesän hyvin vähäsateiset kelit sekä fossiilisen sähkön päästöoikeuksien voimakkaasti noussut hinta, sekä sittemmin Venäjän aloittama sota Ukrainassa ja siitä johtuvat pakotteet.
LUE LISÄÄ: Sähkön kWh hinta
Löydä edullisin sähkösopimus
Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Mihin suuntaan sähkön hinta kehittyy – nämä asiat saattavat muuttua
Sähkön hintakehitys tulevaisuudessa on vaikea ennustaa, ja tässä vallitsevalla energiakriisillä sekä ilmastonmuutoksella on oma merkittävä osansa. Sähköä voidaan joutua sen niukkuuden vuoksi säännöstelemään, mikä käytännössä tarkoittaa hallittuja sähkökatkoja. Valistuneita arvauksia on mahdollista tehdä menneiden hintojen perusteella, mutta todellinen ennuste ei osu välttämättä oikeaan. Koska sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä on paljon, on haastava eritellä yksittäisten tekijöiden vaikutusta.
Pyrkimys siirtyä fossiilisista polttoaineista uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettavaan sähköön on ollut jatkuvasti kasvava trendi. Vesi- ja tuulivoima ovat kuitenkin riippuvaisia aina säätilojen kehityksestä.
Tiesitkö?
Sähkön tuotannon siirtyessä jatkuvasti enemmän näiden fossiilista vapaiden tuotantomuotojen pariin, nousee samalla myös sähköntuotannon vaihtelevuus.
Emme voi juuri vaikuttaa esimerkiksi sateiden määrään, jolla on jatkuvasti kasvava vaikutus myös sähkön hintaan. Sähkön hintakehitys tulevaisuudessa saattaakin olla vielä entistä alttiimpi suurille vaihteluille sääolosuhteiden mukaan.
TUTUSTU MYÖS: Sähkön hintavertailu
Sähkön hintakehitys 2022
Sähkön hintakehitys 2022 oli monessa kotitaloudessa ja yrityksessä varsin tuskallista seurattavaa. Vuoden aikana hintavaihtelu oli rajua ja nousua tuli keskihintoihin merkittävästi. Sähkön hinta on tyypillisesti korkeimmillaan talvisin, mutta vuonna 2022 tähän saatiin poikkeus.
Kesällä nimittäin sähkön spot-hinta oli huomattavasti korkeammalla kuin mitä tavallisesti.
Sähkön hintaa nostaa | Sähkön hintaa laskee |
Epävakaa tilanne markkinoilla | Sähköyhtiöiden hallitukselta saama lainatukipaketti |
Futuuri- ja johdannaismarkkina joka on tällä hetkellä sekaisin | Matalampi ALV joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana. |
Johdannaismarkkinoiden kasvaneet vakuusvaatimukset | |
Maakaasutoimitusten päättyminen Euroopan alueelle | |
Olkiluoto 3:n ongelmat |
Sähkön hintakehitys 2023
Sähkön hintakehitys 2023 vuodelle vaikuttaa asiantuntijoiden näkemysten mukaan valoisammalta kuin mitä vielä hetki sitten kuviteltiin. Tuleva talvi on sähkön hinnan kehityksen kannalta todennäköisesti vielä varsin ikävää katseltavaa, mutta ennusteiden mukaan keväällä alkaa jo helpottaa.
Sähkön futuurihinnat 2023
Sähköfutuurit ennakoivat sähkön markkinahintaa. Futuurien avulla voidaan tehdä ennusteita siitä, millaiseksi sähkön hintakehitys muuttuu. Koska sähkön hinta riippuu johdannaismarkkinoista, vaihtelevat arviot jatkuvasti.
Sähkön hinnan kehitys 2000-luvulla Suomessa
Montaa kuluttajaa kiinnostaa se, miten sähkön hinnan kehitys 2000-luvulla on toteutunut.
Artikkelissa aiemmin esitelty Nord Pool kerää historiallista dataa sähkön hinnasta ja sähköpörssin datan perusteella voidaankin tarkastella, miltä sähkön hintakehitys Suomessa on 2000-luvulla näyttänyt.
Nord Poolin verkkosivuilta on tarkasteltavissa sähkön hinnan kehitys Suomessa vuodesta 2006 alkaen. Alla olevassa kaaviossa onkin kuvattu sähkön hintakehitys Suomessa alkaen vuodesta 2006 ja päättyen vuoteen 2020.
Kaavion perusteella voidaan heti todeta, että sähkön hintakehitys 2000-luvulla on vaihdellut vuosikohtaisesti. Sähkön hinnan kehitys oli etenkin 2000-luvun alussa hyvin vaihtelevaa.
Matalimmillaan sähkön hinta on tämän tarkasteluvälin sisällä ollut vuonna 2007, jolloin sähkön hinta oli keskimäärin 30,01 e/MWh. Korkeimmillaan sähkön hinta on 2000-luvulla ollut vuonna 2010, jolloin sähkön hinta oli keskimäärin 56,64 e/mWH.
Näin sähkön hinta muodostuu
Suurin osa tavallisista kuluttajista ei todennäköisesti tiedä, mistä sähkön hinta tarkalleen ottaen muodostuu. Tietämättömyys aiheesta on ymmärrettävää, sillä sähkön hinnan muodostuminen poikkeaa monilta osin tyypillisimmistä markkinoilla olevista muista hyödykkeistä.
Sähkömarkkina eroaa monesta muusta markkinasta siten, ettei sähköä voida samalla tavoin varastoida kuin monia muita hyödykkeitä voidaan.
Esimerkiksi öljyn hinta on huomattavasti sähköä tasaisempi, sillä öljyä kyetään varastoimaan ja sen saatavuutta näin tarkastelemaan ja säännöstelemään helpommin.
Sähkön hinta taas määräytyy koko ajan sen hetkisen markkinatilanteen mukaan. Koska Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden sähköstä noin puolet tuotetaan uusiutuvalla vesivoimalla, on vesitilanteella merkittävä vaikutus sähkön hintaan.
Sähkön hinnan kehitys riippuu monesta eri tekijästä
Kuten edellisessä kappaleessa käsiteltiin, sähkön hintakehitykseen vaikuttavat monet erilaiset tekijät. Sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa seuraavat
-
- Kysynnän ja tarjonnan tilanne
- Sää
- Lämpötilat
- Vesitilanne
- Ympäröivät markkinat ja niiden hintatasot
- Päästöoikeuden hinta
- Poliittiset jännitteet
- Helpottunut sähkön tarjoajan vaihtaminen
Kuten listasta on helppo huomata, sähkön hinnan määräytyminen ei ole yksitahoinen. Sähkön hintakehitys onkin kiinni monista kuluttajasta riippumattomista tekijöistä.
Säätilat, kuten vesisateiden määrä, lämpötila sekä tuulisuus vaikuttavat kaikki merkittävästi sähkön hintaan. Lisäksi markkinoiden tilanne sekä päästöoikeuksien hinta ovat merkittäviä tekijöitä hinnan muodostumisessa.
Suurimmalla osalla tavallisista kuluttajista on kuitenkin asumiseen liittyen sähkösopimus, jossa sähkön hinta on sidottu johonkin tiettyyn summaan. Täysin sähkön pörssihinnan mukaan muuttuva sähkösopimus on ollut harvinaisempi ratkaisu, mutta nykyään sen valitsee yhä useampi kotitalous.
Suomessa on sähkösopimukset vaihtelevat usein kaupungeittain, alla listattuna suurimpien kaupunkien sähkösopimuksiin liittyviä tietoja:
Muita aiheeseen liittyviä sivuja
Sähkön hintakehitys Suomessa ja Euroopassa
Sähkön hinnan nouseminen ei ole koskaan kovin toivottua kuluttajien keskuudessa. Eikä liiemmin yritystenkään. Nyt etenkin koronan aiheuttaman talouden shokin jälkeen useat maat tuskailevat nousseiden sähkön hintojen vuoksi, eikä maailman poliittinen tilanne helpota tilannetta yhtään.
Sähkön hinta kehitys Suomessa voidaan sanoa olevan siis edelleen verrattain pientä, jos katsomme sähkön hintaa vaikkapa Saksassa. Saksan sähkön keskihinta vuonna 2021 oli maailman kalleinta. Sähköstä joutui pulittamaan noin 0.364 USD/kWh. Pohjoismaista Tanska oli kolmen kalleimman maan joukossa hinnalla 0.344 USD/kWh.
Vaikka sähkön hintakehitys Suomessa on ollut voimakkaasti nousussa, Suomen sähkön hinta on maailman laajuisesti hieman keskivertoa korkeammalla. Tämä on melko positiivinen asia, jos asiaa mietitään sähkön kulutuksen kannalta.
Suomessa monet kotitalouden lämpiävät sähköllä, joka on merkittävin kulutukseen vaikuttava tekijä. Euroopassa yhä monet maat, kuten Saksa käyttävät kotitalouksien lämmityksessä maakaasua. Riippuvuus ulkomailta tuotavasta maakaasusta ei ole myöskään hyvä asia kotitalouksien kannalta. Vuonna 2021 maakaasun hinta on monin kertaistunut, joka näkyy myös kotitalouksien kukkarossa.
Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?
- Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
- Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
- Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä
- Vertaile sopimuksia tänään ja saa uusi sopimus heti voimaan!
Sähkön hintakehitys sähkölaskussa
Moni ei välttämättä tiedä mitä kaikkea tulee maksaneeksi sähkölaskun yhteydessä. On jopa hieman yllättävää, että sähkölaskusta vain noin kolmannes on varsinaista sähkön hintaa.
Loput sähkölaskusta ovat sähkönsiirtomaksua, sekä sähköveroa. Sähkön siirtohintaan vaikuttavat taas erilaiset huolto- ja parannustoimet.
Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö sähkön hintakehitys Suomessa vaikuttaisi saatuun sähkönlaskuun. Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on edelleen taloudellisesti järkevä päätös, jolla voit kuluttajana säästää jopa kymmeniä tai satoja euroja vuodessa.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Luettuasi artikkelin sähkön hintakehityksestä Suomessa, sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminenArvio sähkön hinnan kehityksestä
Tällä hetkellä vaikuttaa tosiaan siltä, että sähkön hintakehitys rauhoittuu viimeistään keväällä 2023. Asiantuntijoiden näkemys on se, että silloin palataan ainakin vuoden 2022 kesän hintojen paikkeille.
Kesän lopulla näyttää siltä, että voimme päästä jopa alle 10 sentin hintoihin.
Pörssisähkön hintakehitys
Pörssisähkö on tällä hetkellä yhä useamman kotitalouden valinta. Se seuraa sähkömarkkinoiden hintaa, joka vaihtelee tunneittain. Tavallisesti pörssisähkön käyttö on edullisinta iltaisin, yöllä ja viikonloppuisin.
Pörssisähkön hintakehitys on seurattavissa Nord Poolissa, josta lisää kohta.
Sähkön spot-hinta eli pörssihinta
Sähkön spot-hinta eli pörssihinta on sähkön raakahinta, johon ei ole sisällytetty sen välityskustannuksia tai veroja. Sähkön spot-hinta ilmoitetaan sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille erikseen.
Suomen alueen sähkön spot-hinta määräytyy sähköpörssissä seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille aina kyseistä vuorokautta edeltävän päivän aikana. Suomen tulevan päivän sähkön hinta on pörssissä aina viimeistään kello 12:30.
LUE LISÄÄ: Spot-hintainen sähkösopimus
Nord Pool – Pohjois- ja Baltianmaiden oma sähköpörssi
Nord Pool on Pohjoismaiden sekä Baltian maiden oma sähköpörssi. Nord Poolin kautta kuluttaja voi tarkastella sähkön hintakehitystä haluamansa aikajänteen sisällä.
Nord Pool hallinnoi sähköpörssiä Pohjoismaiden sekä Baltian maiden lisäksi myös muissa Euroopan maissa.
Alle on listattuna niitä Euroopan maita, joiden sähköpörssiä Nord Pool Pohjoismaiden sekä Baltian maiden pörssien lisäksi hallinnoi.
- Puola
- Saksa
- Alankomaat
- Belgia
- Itävalta
- Luxemburg
- Ranska
- Yhdistyneet kuningaskunnat
Tutustu tarkemmin Nord Pooliin heidän omalta verkkosivustoltaan.
Sähkön hintakehitys Suomessa – yhteenveto
Sähkön hintakehitys eroaa monesta muusta hyödykkeestä. Koska sähkön hintakehitys on riippuvainen monista vaihtelevista tekijöistä, vaihtelut hinnan sisällä ovat hyvin yleisesti esiintyviä. Sähköä ei voida myöskään varastoida yhtä helposti kuin joitakin muita energian tuotantotapoja.
Nyt sähkön hinnan nousuun ovat vaikuttaneet muun muassa kuluneen kesän hyvin vähäsateiset kelit sekä fossiilisen sähkön päästöoikeuksien voimakkaasti noussut hinta.
- Sähkön spot-hinnan kehitys. Sähkön spot-hinta eli pörssihinta on sähkön raakahinta, johon ei sisälly sen välityskustannuksia tai veroja. Sähkön spot-hinta ilmoitetaan sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille erikseen.
- Mihin suuntaan sähkön hinta kehittyy? Sähkön hinta määräytyy koko ajan sen hetkisen markkinatilanteen mukaan. Koska Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden sähköstä noin puolet tuotetaan uusiutuvalla vesivoimalla, on vesitilanteella merkittävä vaikutus sähkön hintaan.
- Sähkön osuus sähkölaskussa? On jopa hieman yllättävää, että sähkölaskusta vain noin kolmannes on varsinaista sähkön hintaa. Loput sähkölaskusta ovat sähkönsiirtomaksua, sekä sähköveroa. Sähkön siirtohintaan vaikuttavat taas erilaiset huolto- ja parannustoimet.
Mihin sähkön hinta kehittyy tulevina kuukausina ja vuosina? Sen näyttää lopulta vain aika.
LUE SEURAAVAKSI: Kuinka nopeasti sähkösopimus tulee voimaan