7 vuorokauden keskiarvo | 28 vuorokauden keskiarvo |
---|---|
1,63 snt/kWh | 1,44 snt/kWh |
Sähkön hinta
Sähkön hinta on noussut hurjaa tahtia viimeisen vuoden aikana miltei kaikkialla maailmassa, myös meillä Suomessa. Kilpailuta nykyinen sähkösopimuksesi alla olevan kaavakkeen avulla ja varmista, että sopimuksessasi sähkön hinta 2023 on oikealla tasolla.
Sähkön hinta on noussut hurjaa tahtia viimeisen vuoden aikana miltei kaikkialla maailmassa, myös meillä Suomessa. Kilpailuta nykyinen sähkösopimuksesi alla olevan kaavakkeen avulla ja varmista, että sopimuksessasi sähkön hinta 2023 on oikealla tasolla.
Sähkön hinta – miten se muodostuu?
Tällä sivustolla kerromme sinulle, miten voit tulkita paremmin omaa sähkölaskuasi ja autamme sinua löytämään sähköä edullisella hinnalla.
Nykyinen sähkön hinta on puhuttanut kovasti viime vuosina. Erilaiset sähköntuotantomuodot kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän, ja tiedostamme yhä paremmin, mistä energiamme tulee. Lisäksi nykyinen maailmantilanne on nostanut hintoja merkittävästi ja miltei jokainen suomalainenkin pohtii nyt aikaisempaa tarkemmin sähkösopimuksensa sisältöä.
Kun sähkön hinta nousee, myös erilaiset säästötoimenpiteet puhuttavat. Oletko itse tietoinen siitä, mistä oma sähkölaskusi oikeastaan koostuu ja miten loppusumma muodostuu?
Sähkön hintavertailu onnistuu kun ymmärrät kulurakenteen
Oman sähkölaskusi loppusummaan vaikuttaa tuotannon hinta, mutta miten sähkön hinta lasketaan? Se lasketaan käytön mukaan kilowattitunteina (kWh) ja kerrotaan sähköntoimittajasi yksikköhinnalla (c). Tämä hinta vaihtelee sähkön toimittajasta riippuen, joten voit itse vaikuttaa sähköenergian hintaan kilpailuttamalla eri tuottajien palvelut. Lisää sähkön kilpailuttamisesta voi lukea Sähkön kilpailuttaminen -sivulta.
Lisäksi laskuun sisältyy sähkön siirrosta aiheutuvat kulut. Tähän palveluun et voi itse vaikuttaa, vaan sähkön siirrosta vastaa paikallinen toimija.
Sähkölaskusi hintaa lisäävät myös verot, joita ovat sähkövero sekä arvonlisävero. Sähköveroon sisältyy valmistevero sekä huoltovarmuusmaksu. Arvonlisävero taas maksetaan kaikesta laskuun sisältyvästä, myös sähköveron osuudesta.
Verot ovat pakollisia maksuja, jotka valtio kerää ja joiden suuruus riippuu sähkön käyttömäärästä, eikä niihin voi itse vaikuttaa.
Sähkön hinta eri vuorokauden aikoina
Sähkön hinta eri vuorokauden aikoina voi vaihdella merkittävästi tuotannon ja sähkön riittävyyden mukaan. Kun sähköä on tarjolla vähemmän, se maksaa enemmän. Tyypillisesti sähkön hinta on edullisimmillaan Suomessa yöaikaan.
Asiakkaana sinun on hyvä olla aina tietoinen kuluttamiesi palveluiden hinnoista. Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset puhelinoperaattorien tai sähköyhtiöiden kesken voivat huomaamatta nousta tarjoushintoja paljon kalliimmaksi.
Sähkön hinta kannattaa kilpailuttaa aina, kun olet solmimassa uutta sopimusta, tai on kulunut vuosi tai pari aiemman sopimuksen solmimisesta.
Summarumin sähkövertailupalvelulla sinä voit löytää vain muutamassa minuutissa itsellesi huomattavasti edullisemman vaihtoehdon ja säästä sähkösopimuksessa rahaa joka kuukausi.
Vertaa sähkön hinta eri yhtiöillä Summarumin kätevässä palvelussa vaikka heti!
Löydä edullisin sähkön hinta avullamme
Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Sähkön hinta nyt
Sivumme ylälaidasta löydät ajankohtaisen tiedon siitä, mitä on sähkön hinta nyt. Näet ylälaidasta pörssisähkön hinnan
- sähkön hinta tänään
- 7 päivän keskiarvolla
- 28 vuorokauden keskiarvolla
Se, mikä on hyvä sähkön hinta juuri sinun talouteesi, riippuu käytännössä kulutustottumuksistasi.
Sähkön hintavertailu Summarumilla
Summarumin palvelun ideana on kilpailuttaa sinun puolestasi useita eri energiayhtiöiden sähkösopimuksia keskenään antamiesi tietojen pohjalta. Kilpailutuksen seurauksena voit löytää monia eri tarjolla olevia sopimuksia, joissa sähkön hinta on nykyistä sopimusta alhaisempi.
Paljon tätä helpommaksi ei sähkön hintavertailu voi mennä!
Sähkön hintalaskuri ottaa huomioon muun muassa
- postiosoitteen
- asumismuodon
- asunnon koon neliömetreinä
- mahdollisen nykyisen sopimuksen.
Sinun on siis hyvä kaivaa esiin lasku nykyiseltä energiayhtiöltä, jotta tiedät paljonko sähkönhinta on nykyisessä sopimuksessa.
Tietojen pohjalta laskuri etsii muutamassa sekunnissa kannaltasi edullisimmat sähkösopimukset. Laskurin käyttö on hyvin helppoa, nopeaa ja vaivatonta, eikä sido sinua jatkotoimenpiteisiin.
Tavoitat seuraavat sähkötoimijat palvelumme kautta
Sähkön hinta kWh – kilo-Watti-tunti
Sähkön hinnoittelu tai sähkön hinta kWh voi vaihdella suuresti maittain tai paikkakunnittain. Sähkön hinnat 2023 vuodelle riippuvat myös monista tekijöistä, kuten
- sähköntuotannon hinnasta
- valtion veroista tai tuista
- paikallisista sääolosuhteista
- siirto- ja jakeluinfrastruktuurista
- teollisuuden monitasoisesta sääntelystä.
Sähkön hinta ilmoitetaan yleensä kWh (kilowattitunti) ainakin henkilö- ja yritysasiakkaiden sopimuksissa. Hinnoittelu tai hinnat voivat myös vaihdella asiakaskunnan mukaan, tyypillisesti asuin-, kauppa- ja teollisuusyhteyksien mukaan.
Sähkön hinta vaihtelee eri maiden välillä
Suomessa kotitalouksien loppukäyttäjien sähkön hinta arvioidaan yleensä puolivuosittain. Vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla kotitalouksien keskimääräinen sähkön hinta nousi edellisvuodesta 17,34 eurosenttiin/kWh.
Maaliskuussa 2020 ainakin Euroopan tasolla kansainvälisen hintavertailun mukaan Suomi oli hyvin keskellä. Sähkön hinta oli noin 0,154 euroa/kWh kotitalouksille ja 0,011 euroa yrityksille. Hinta sisälsi kaikki sähkölaskun osat, kuten sähkön, jakelun ja verot.
Vertailun vuoksi sähkön keskimääräinen hinta maailmassa tuolloin oli
- 0,12 euroa/kWh kotitalouksille ja
- 0,10 euroa yrityksille.
Nämä hinnat eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, vaan sähkön hinta maittain voi vaihdella. Ylipäätään sähkösopimusten kWh hinnat vaihtelevat suuresti. Hyvin tyypillistä on, että sähkösopimuksen sähkön hinta kWh on 5-7 senttiä per kWh. Tämän lisäksi kuitenkin sähkösopimukset sisältävät erilaisia palvelumaksuja, perusmaksuja ja muita mahdollisia lisiä.
Sähkön hintaennuste 2022 – 2023
Verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen sähkön hinta tuplaantui kesä 2021 aikana. Tyypillisesti sähkön hinta laskee kesäkuukausina, mutta tuona kesänä kävi päinvastoin. Sähkön hinta on noussut useista eri syitä. Kaksi merkittävää syytä, joista sähkön hinnannousu johtui, olivat normaalia koleammat kelit vuoden alkupuolella, sekä fossiilisten polttoaineiden hintojen nousu.
Myös kuiva ja tuuleton kesä vaikuttivat merkittävästi tuulivoiman tuotantoon. Tuotannon määrä oli hyvin rajallista kysyntään nähden, mikä osakseen nosti sähkön hintaa.
Oletus oli, että sähkön hinta tulisi laskemaan kevään 2022 aikana. Toisin kuitenkin kävi, sillä Venäjän aloittaman sodan ja siitä seuranneiden pakotteiden sekä monien muiden tekijöiden myötä energia-alaa ja sähkön hintaa on ollut käytännössä mahdotonta ennustaa. Sähkön hinnat ovat edelleen olleet korkealla.
Kannaltasi yksi hyvä keino suojautua nouseviin sähkön hintoihin on tehdä 6 – 24 kuukauden määräaikainen sähkösopimus, joka takaa tasaisen hinnan koko ajalle.
Näin sähkön markkinahinnalla ei ole enää niin väliä, ja vältyt yllättävän suurilta sähkölaskuilta.
LUE LISÄÄ: Näin sähkön hintakehitys on tapahtunut Suomessa
Sähkön hinta 2022
Sähkön hinta 2022 vuoden aikana on ollut monelle suorastaan karmaisevaa katseltavaa. Keskiarvoisesti sähkön hinta on kivunnut yli 17 senttiin. Tavallisesti sähkön hinta on joka vuosi korkeimmillaan talvikuukausina, ja keväällä sekä kesällä edullisempaa.
Vuosi 2022 on kuitenkin ollut tässä poikkeus: kesäkuukausina spot-hinnat olivat nimittäin korkeammalla kuin mitä ne keskimäärin yleensä ovat.
Sähkön hintaa nostaa | Sähkön hintaa laskee |
Epävakaa tilanne markkinoilla | Sähköyhtiöiden hallitukselta saama lainatukipaketti |
Futuuri- ja johdannaismarkkina joka on tällä hetkellä sekaisin | Matalampi ALV joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana. |
Johdannaismarkkinoiden kasvaneet vakuusvaatimukset | |
Maakaasutoimitusten päättyminen Euroopan alueelle | |
Olkiluoto 3:n ongelmat |
Sähkön hintaennuste 2023
Sähkön hintaennuste 2023 vuodelle vaikuttaa ehkä hieman yllättäen lohdulliselta. Mistä ennuste saadaan? Sähköfutuureista, jotka ennakoivat sähkön hintaa. Niiden kautta voimme saada viitteitä sähkön hinnoista tulevaisuudessa. Arviot kuitenkin vaihtelevat jatkuvasti johdannaismarkkinoilla. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sähkön hinta jatkaa toistaiseksi nousuaan.
Etenkin kun edessä on vielä talvi, ei ihme, että sähköyhtiöt ovat jälleen nostaneet määräaikaisten sopimustensa hintaa. Toistaiseksi on vaikea sanoa, mihin sähkön hinta 2023 vuoden aikana vielä kohoaa. Markkinatilanne ja tulevan talven sää vaikuttavat molemmat sähkön hintaan.
Milloin sähkön hinta laskee?
Asiantuntijat ennakoivat, että sähkön hinta keväällä 2023 laskisi nykyisestä jopa merkittävästi. Sähkön hinnan laskeminen ei silti ole varmaa.
Toisin sanoen se, päästäänkö keväällä todella edulliseen sähköön, vaikuttaa kuitenkin hyvin epätodennäköiseltä.
Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät
Sähkön hintaan vaikuttavat etenkin vallitsevat markkinavoimat. Kysynnän ja tarjonnan tulisi kohdata, ja kun näissä on epäsuhdannetta, se vaikuttaa myös sähkön hintaan.
Myös sääolot vaikuttavat sähkön hintaan. Koska uusiutuvaa energiantuotantoa on lisätty viime vuosina olennaisesti, etenkin sademäärien ja virtausten vaihtelut vaikuttavat myös sähkön tuotantoon. Sääilmiöt ja niiden vaihtelut vaikuttavat myös tuulivoiman tuottamiseen sekä sen hintaan.
Sähkön siirtohinta riippuu sähköverkon rakenteesta, mikä voi olla hyvinkin erilainen maaseudulla kuin kaupunkialueella. Hintaan vaikuttaa myös samaa verkkoa käyttävien asiakkaiden määrä ja etäisyys sekä siirrettävän sähkön määrä.
Myös määräyksillä on vaikutusta sähkön siirron hintaan, sillä etenkin sähkökatkojen kohdalla on säädetty pisin mahdollinen katkoaika, jonka aikana linjat tulee saada toimintakuntoon. Siirtohintoja valvoo Suomen Energiavirasto ja se pitää huolen siitä, että niitä ei voi nostaa mielivaltaisesti.
LUE MYÖS: Sähköverkon tila
Sähkön hinta Suomessa 2023 – huomaa alueelliset hintaerot
Sähkön jakeluun ja myös sen hintaan vaikuttaa siis se, missä sähköä käytetään. Erityisesti etäisyydet vaikuttavat sähkön hintaan, sillä harvaan asutulle alueelle sähkölinjojen vetäminen ja sähkön toimittaminen on suhteessa kalliimpaa kuin tiheämmin asutuille seuduille. Maaseudulla sähkö saattaakin olla alueesta riippuen paljon kalliimpaa kuin kaupunkialueella.
Hintaan vaikuttaa myös se, onko alueelle vedetty maakaapelit vai kulkeeko sähkö ilmajohtoja pitkin. Sähkökatkoja tapahtuu erityisesti alueilla, joille sähkö toimitetaan ilmassa kulkevissa kaapeleissa keskijänniteverkossa. Katkoksia pyritään vähentämään lisäämällä maakaapeliverkon määrää, mikä kuitenkin aiheuttaa kustannuksia.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Tiedät nyt miten sähkön hinta muodostuu. Me Summarumilla tarjoamme sähkösopimuksen kilpailuttamisen lisäksi myös muitakin palveluja kuten:Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen
Sähkön hintakatto
Julkisuuteen on tullut tieto, jonka mukaan Kuluttajaliitto ehdottaa määräaikaista sähkön hintakattoa. Helsingin Sanomien haastattelussa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell ehdottaa, että ns. Kokkolan malli, eli 16 snt/kWh sähkökatto ulotettaisiin valtakunnalliseksi.
Tällä hetkellä Kokkolan Energia siis laskuttaa sähköenergiasta asiakkailtaan korkeintaan 16 senttia kilowattitunnilta. Sähköä myydään toistaiseksi vain Kokkolan kunnan alueelle.
Olkiluoto 3: käyttöönoton viivästyttyä riski sähköpulaan talvisina päivinä on kasvanut ja nyt tarvitaan suomalaisten kotitalouksien pelastamiseksi järeitä toimia. Siihen sähkön hintakatto 2023 voi olla sopiva väline.
Muita aiheeseen liittyviä sivuja
Sähkömuotojen hinta
Sähköntuotantotapa vaikuttaa myös asiakkaan maksamaan hintaan. Esimerkiksi tuulisähkö on tarjolla melko edulliseen hintaan, jopa reilulla viidellä sentillä per kWh. Pörssisähköä käyttämällä voit päästä sähkön hinnassa jopa reilun neljään senttiin. Lisää pörssisähköstä voit lukea Paras sähkösopimus -sivulta ja artikkelistamme Pörssisähkö. Sieltä näet myös ajankohtaiset hinnat.
Osassa sopimuksista tulee kuitenkin erilaisia välityspalkkioita ja kuukausimaksuja perushinnan päälle. Edullisimmat tarjoukset koskevat yleensä pitkiä määräaikaisia sopimuksia. Hintoja kannattaakin vertailla itselleen mieluisimman sähköntuotantotavan sekä sopivan hinnan löytämiseksi.
Spot-hinta
Oletko vielä kuullut Spot-hinnasta? Spot-hinta on sähköpörssissä määritetty sähkön hinta jokaiselle vuorokauden tunnille. Suomen Spot-hinnan määrittää pohjoismaalainen Nord Pool sähköpörssi.
Spot-hinta on käytännössä sähkön raaka markkinahinta, jonka avulla voit säästää sähkökuluissasi. Siihen ei sisälly sähköyhtiöiden lisäkulut.
Sähkön keskihinta
Sähkön hinta eroaa muiden hyödykkeiden hinnan kehityksestä siltä osin, että sen hinta on riippuvainen hyvin monista eri tekijöistä.
Hintojen kehitystä on heilutellut pääasiassa sääolosuhteiden muutokset, raaka-aineiden hinnan vaihtelut sekä päästöoikeusmarkkinat.
Alla olevasta taulukosta voit tarkastella, miltä sähkön keskihinta näytti vuoden 2021 ja 2022 aikana.
Sähkön hinnan kehitys Suomessa


Vuonna 2021 sähkön hinta oli suhteellisen kallista osaksi kuivan ja tuulettoman kesän takia. Vähäiset sateet haittasivat vesivoiman tuotantoa ja vähäinen tuuli helteiden aikana vähensi tuulivoiman tuotantoa. Joulukuussa 2021 hinta kävi silloiseen tilanteeseen nähden ennätyskorkealla, mutta tilanne vielä rauhoittui siitä.
EU:n tekemä päästöpolitiikka on ollut myös osakseen nostamassa sähkön hintaa nykyiselle tasolle.
EU on asettanut tavoitteeksi vähentää kasvihuonekaasuja 55% vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa sähköntuotannon osalta sitä, että tuotanto nojaa yhä enemmän uusiutuviin energiantuotannonmuotoihin fossiilisten polttoaineiden sijaan.
Voidaan siis todeta sähkön hinnan olevan yhä enemmän jatkossa riippuvainen muun muassa sääolosuhteista, mikäli kansainvälinen energiapolitiikka tulee tulevaisuudessa nojaamaan uusiutuviin energiamuotoihin. Niistä löydät lisätietoa artikkelissamme Vihreä sähkösopimus.
Eri sähköyhtiöiden hintoja
Tässä kappaleessa käymme hieman läpi eri sähköyhtiöiden hintoja. Vertailemme kerrostaloasuntoihin soveltuvia energiamuotoja sekä määräaikaisella että toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla.
Hyvä tietää
Tutustu ensin omaan kuukauden keskiarvoon sähkönkulutuksessa, jotta voit löytää itsellesi halvimman sähkösopimuksen. Kun tunnet oman kulutuksesi, olet aina paremmassa asemassa.
LUE LISÄÄ: Halvin sähkö
Vertaa sähkön hinta kahden esimerkin kautta
- Fortum sähkön hinta. Fortum tarjoaa esimerkiksi asiakkailleen kuukausisopimuksen, joka on toistaiseksi voimassa oleva. Näin sinulla on kiinteä sähkömaksu. Fortumilla on myös olemassa 3 ja 6 kuukauden toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, jonka sähkön hinta vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Sähkön hinta on noin 13 c/kWh, ja perusmaksu on 4 euron hujakoilla per kuukausi.
- Helen sähkön hinta. Helen tarjoaa asiakkailleen sopimuksia, joiden perusmaksu on vajaa 4 euroa per kuukausi. Jos sinua kiinnostaa kiinteä sähkö, voit saada sopimuksen alle 12 c/kWh. Toinen vaihtoehto on perussähkö, joka maksaa noin 12 c/kWh.
Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?
- Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
- Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
- Kilpailuttamalla tiputat nykyisen sähkösopimuksesi hintaa
Sähkön hinnan vertaileminen kannattaa
Edellisessä kappaleessa esittelimme eri sähköyhtiöiden sähkösopimusten hintoja esimerkin vuoksi. On kuitenkin mahdollista, että sähkön hinta on ehtinyt muuttua tämän artikkelin kirjoittamisesta, joten suosittelemme seuraavaa.
Selvittääksesi edullisimman sähkön hinnan juuri sinulle, tee Summarumin sähkön hinnan kilpailutus ja katso, mikä olisi edullisin sähkösopimus. Sähkön hinnan vertailua on mahdollista tehdä kotisohvalta mobiililaitteella tai tietokoneen selaimella.
Hintavertailu on nopeaa, ilmaista ja mahdollistaa edullisimman sähkösopimuksen, jota tietojesi perusteella voidaan sinulle ehdottaa. Sähkön hinta saattaa vaihdella, jos verrataan kahden eri käyttökohteen välisiä sähkölaskuja.
Kerrostaloasuntojen sopimukset yleensä sisältävät useammin perusmaksun, kun taas omakotitalon sähkölasku muodostuu pitkälti käytetyn sähkön hinnasta.
Sähkön markkinahinta 2023
Kun sähkön hintaa verrataan, koskee se aina ainoastaan sähkön myyntihintoja. Tämä johtuu siitä, ettei sähkön siirtohintoja ei ole mahdollista kilpailuttaa, joten sähkön markkinahinta 2023 ei sitä ota huomioon vertailussa.
Tiesitkö?
Suomessa sähkön siirrosta ja sähköverkkojen ylläpitämisestä vastaavat alueelliset energiayhtiöt, joten saman alueen sisällä asuville sähkön siirtohinta on kaikille sama.
Jos olet aikaisemmin maksanut kalliista sähköstä ja tilanteeseen on saatu muutos hintavertailun ja kilpailutuksen avulla, säästöt voivat olla vuositasolla kymmenistä euroista jopa satoihin euroihin. Säästöjen suuruus korostuu etenkin sähkölämmitteisissä kohteissa.
Keskimääräinen sähkön hinta 2023 vuodelle on korkeampi kuin mitä olisimme voineet vielä muutama vuosi sitten kukaan kuvitella, mutta samalla hinnoissa ennustetaan myös laskua.
3 sähkönsäästövinkkiä:
- Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
- Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
- Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä