Sähkön hinta – löydä halvin sähkö helposti

Kilpailua nykyinen sähkösopimuksesi ja löydä uusi aiempaa edullisempi sähkön hinta!

Kilpailuta sähkösopimukset

Ladataan..
Ladataan lomaketta..

Kilpailuta sähkösopimukset

Vertaa ja kilpailuta sähkösopimukset maksutta


Vertailun tekeminen on helppoa ja nopeaa


Saatavilla lukuisia vihreitä sähkösopimuksia

Summarum Mediassa

Terhi Kolehmainen
Terhi Kolehmainen
2021-08-07
Vahvistettu
En saanut hyvää lainaa
Sami Teittinen
Sami Teittinen
2021-08-06
Vahvistettu
Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
asiakas
asiakas
2021-07-28
Vahvistettu
Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
Tuncher Saliev
Tuncher Saliev
2021-07-26
Vahvistettu
erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
Sari Vihavainen Os Rouvari
Sari Vihavainen Os Rouvari
2021-07-19
Vahvistettu
Lainatarjouksia ei tullut
Ari Tapio Mattila
Ari Tapio Mattila
2021-07-16
Vahvistettu
Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
Krista Nurmi
Krista Nurmi
2021-07-03
Vahvistettu
En saanut jostqin syystä lainaa
Kimmo Alaluusua
Kimmo Alaluusua
2021-06-17
Vahvistettu
Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
Raisa Mattiöa
Raisa Mattiöa
2021-06-16
Vahvistettu
Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
Sirpa
Sirpa
2021-06-12
Vahvistettu
Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

Sähkön hinta – miten se muodostuu?

Tällä sivustolla kerromme sinulle, miten voit tulkita paremmin omaa sähkölaskuasi ja autamme sinua löytämään sähköä edullisella hinnalla.

Sähkö ja sähkön hinta on puhuttanut kovasti viime vuosina. Erilaiset sähköntuotantomuodot kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän, ja tiedostamme yhä paremmin, mistä energiamme tulee.

Sähkön hintojen noustessa myös erilaiset säästötoimenpiteet puhuttavat. Oletko itse tietoinen siitä, mistä oma sähkölaskusi oikeastaan koostuu ja miten loppusumma muodostuu?

Oman sähkölaskusi loppusummaan vaikuttaa sähkön tuotannon hinta, joka lasketaan käytön mukaan kilowattitunteina (kWh) ja kerrotaan sähköntoimittajasi yksikköhinnalla (c). Tämä hinta vaihtelee sähkön toimittajasta riippuen, joten voit itse vaikuttaa sähköenergian hintaan kilpailuttamalla eri tuottajien palvelut. Lisää sähkön kilpailuttamisesta voi lukea Sähkön kilpailuttaminen -sivulta.

Lisäksi laskuun sisältyy sähkön siirrosta aiheutuvat kulut. Tähän palveluun et voi itse vaikuttaa, vaan sähkön siirrosta vastaa paikallinen toimija.

Sähkölaskusi hintaa lisäävät myös verot, joita ovat sähkövero sekä arvonlisävero. Sähköveroon sisältyy valmistevero sekä huoltovarmuusmaksu. Arvonlisävero taas maksetaan kaikesta laskuun sisältyvästä, myös sähköveron osuudesta. Verot ovat pakollisia maksuja, jotka valtio kerää ja joiden suuruus riippuu sähkön käyttömäärästä, eikä niihin voi itse vaikuttaa.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla tiputat nykyisen sähkösopimuksesi hintaa

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Vertaa sähkön hintoja keskenään

Kuluttajan on hyvä olla aina tietoinen kuluttamiensa palveluiden hinnoista. Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset puhelinoperaattorien tai sähköyhtiöiden kesken voivat huomaamatta nousta tarjoushintoja paljon kalliimmaksi.

Sähkön hinta kannattaa kilpailuttaa aina, kun kuluttaja on solmimassa uutta sopimusta, tai hänellä on kulunut vuosi tai pari aiemman sopimuksen solmimisesta.

Summarumin sähkövertailupalvelulla kuluttaja voi löytää vain muutamassa minuutissa itselleen huomattavasti edullisemman sähkösopimuksen ja näin säästää rahaa joka kuukausi.

Sähkön hinta kilpailutus Summarumilla

Summarumin palvelun ideana on kilpailuttaa kuluttajan puolesta useita eri energiayhtiöiden sähkösopimuksia keskenään kuluttajan antamien tietojen pohjalta. Kilpailutuksen seurauksena kuluttaja voi löytää monia eri tarjolla olevia sopimuksia, joissa sähkön hinta on nykyistä sopimusta alhaisempi.

Sähkön hintalaskuri ottaa huomioon muun muassa kuluttajan postiosoitteen, asumismuodon, asunnon koon neliömetreinä, sekä mahdollisen nykyisen sopimuksen. Kuluttajan on siis hyvä kaivaa esiin lasku nykyiseltä energiayhtiöltä, jotta hän tietää paljonko nykyinen sähkön hinta hänellä on.

Tietojen pohjalta sähkön hintalaskuri etsii muutamassa sekunnissa kuluttajan kannalta edullisimmat sähkösopimuksen juuri hänen alueeltaan. Laskurin käyttö on hyvin helppoa, nopeaa ja vaivatonta, eikä sido kuluttajaa jatkotoimenpiteisiin.

Sähkön hinta kWh – kilo-Watti-tunti

Sähkön hinnoittelu tai sähkön hinta kWh voi vaihdella suuresti maittain tai paikkakunnittain. Sähkön hinnat riippuvat myös monista tekijöistä, kuten sähköntuotannon hinnasta, valtion veroista tai tuista, paikallisista sääolosuhteista, siirto- ja jakeluinfrastruktuurista sekä teollisuuden monitasoisesta sääntelystä.

Sähkön hinta ilmoitetaan yleensä kWh (kilowattitunti) ainakin henkilö- ja yritysasiakkaiden sopimuksissa. Hinnoittelu tai hinnat voivat myös vaihdella asiakaskunnan mukaan, tyypillisesti asuin-, kauppa- ja teollisuusyhteyksien mukaan.

Suomessa kotitalouksien loppukäyttäjien sähkön hinta arvioidaan yleensä puolivuosittain. Vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla kotitalouksien keskimääräinen sähkön hinta nousi edellisvuodesta 17,34 eurosenttiin/kWh.

Maaliskuussa 2020 ainakin Euroopan tasolla kansainvälisen hintavertailun mukaan Suomi on hyvin keskellä. Sähkön hinta oli noin 0,154 euroa/kWh kotitalouksille ja 0,011 euroa yrityksille. Hinta sisältää kaikki sähkölaskun osat, kuten sähkön, jakelun ja verot.

Vertailun vuoksi sähkön keskimääräinen hinta maailmassa tuolloin oli

Nämä hinnat eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Sähkösopimusten kWh hinnat vaihtelevat suuresti. Hyvin tyypillistä on, että sähkösopimuksen sähkön hinta kWh on 5-7 senttiä per kWh. Tämän lisäksi kuitenkin sähkösopimukset sisältävät erilaisia palvelumaksuja, perusmaksuja, peruutusmaksuja ja muita mahdollisia lisiä.


Muita sähköön liittyviä artikkeleita

Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

Sähkön hintaan vaikuttavat etenkin vallitsevat markkinavoimat. Kysynnän ja tarjonnan tulisi kohdata, ja kun näissä on epäsuhdannetta, se vaikuttaa myös sähkön hintaan.

Myös sääolot vaikuttavat sähkön hintaan. Koska uusiutuvaa energiantuotantoa on lisätty viime vuosina olennaisesti, etenkin sademäärien ja virtausten vaihtelut vaikuttavat myös sähkön tuotantoon. Sääilmiöt ja niiden vaihtelut vaikuttavat myös tuulivoiman tuottamiseen sekä sen hintaan.

Sähkön siirtohinta riippuu sähköverkon rakenteesta, mikä voi olla hyvinkin erilainen maaseudulla kuin kaupunkialueella. Hintaan vaikuttaa myös samaa verkkoa käyttävien asiakkaiden määrä ja etäisyys sekä siirrettävän sähkön määrä.

Myös määräyksillä on vaikutusta sähkön siirron hintaan, sillä etenkin sähkökatkojen kohdalla on säädetty pisin mahdollinen katkoaika, jonka aikana linjat tulee saada toimintakuntoon. Siirtohintoja valvoo Suomen Energiavirasto ja se pitää huolen siitä, että niitä ei voi nostaa mielivaltaisesti.

Sähkön alueelliset hintaerot Suomessa

Kuten jo mainitsimme, sähkön jakeluun ja myös sen hintaan vaikuttaa se, missä sähköä käytetään. Erityisesti etäisyydet vaikuttavat sähkön hintaan, sillä harvaan asutulle alueelle sähkölinjojen vetäminen ja sähkön toimittaminen on suhteessa kalliimpaa kuin tiheämmin asutuille seuduille. Maaseudulla sähkö saattaakin olla alueesta riippuen paljon kalliimpaa kuin kaupunkialueella.

Hintaan vaikuttaa myös se, onko alueelle vedetty maakaapelit vai kulkeeko sähkö ilmajohtoja pitkin. Sähkökatkoja tapahtuu erityisesti alueilla, joille sähkö toimitetaan ilmassa kulkevissa kaapeleissa keskijänniteverkossa. Katkoksia pyritään vähentämään lisäämällä maakaapeliverkon määrää, mikä kuitenkin aiheuttaa kustannuksia.

Sähkömuotojen hinta

Sähköntuotantotapa vaikuttaa myös kuluttajan maksamaan hintaan. Esimerkiksi tuulisähköä on tarjolla melko edulliseen hintaan, jopa reilulla viidellä sentillä per kWh. Pörssisähköä käyttämällä voit päästä sähkön hinnassa jopa reilun neljään senttiin. Lisää pörssisähköstä voit lukea Paras sähkösopimus -sivulta.

Osassa sopimuksista tulee kuitenkin erilaisia välityspalkkioita ja kuukausimaksuja perushinnan päälle. Edullisimmat tarjoukset koskevat yleensä pitkiä määräaikaisia sopimuksia. Hintoja kannattaakin vertailla itselleen mieluisimman sähköntuotantotavan sekä sopivan hinnan löytämiseksi.

Spot-hinta

Oletko vielä kuullut Spot-hinnasta? Spot-hinta on sähköpörssissä määritetty sähkön hinta jokaiselle vuorokauden tunnille. Suomen Spot-hinnan määrittää pohjoismaalainen Nord Pool sähköpörssi. Spot-hinta on käytännössä sähkön raaka markkinahinta, jonka avulla voit säästää sähkökuluissasi. Siihen ei sisälly sähköyhtiöiden lisäkulut.

Sähkön hintaennuste 2021 – 2022

Verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen sähkön hinta on tuplaantunut kesä 2021 aikana. Tyypillisesti sähkön hinta laskee kesäkuukausina, mutta tänä kesänä on käynyt päinvastoin. Sähkön hinta on noussut useista eri syitä. Kaksi merkittävää syytä ovat olleet normaalia koleammat kelit vuoden alkupuolella, sekä fossiilisten polttoaineiden hintojen nousu.

Myös kuiva ja tuuleton kesä on vaikuttanut merkittävästi tuulivoiman tuotantoon. Tuotannon määrä on ollut hyvin rajallista kysyntään nähden, mikä on osakseen nostanut sähkön hintaa.

Mikäli tilanne muuten pysyy samana ja tuleva talvi ei tule olemaan erityisen leuto, voidaan olettaa, että sähkön hinta tulee laskemaan aikaisintaan kevään 2022 aikana.

Kuluttajan kannalta yksi hyvä keino suojautua nouseviin sähkön hintoihin on tehdä 6 – 24 kuukauden määräaikainen sähkösopimus, joka takaa tasaisen hinnan koko ajalle.

Näin sähkön markkinahinnalla ei ole enää kuluttajalle niin väliä, ja hän välttyy yllättävän suurilta sähkölaskuilta.

LUE LISÄÄ: Näin sähkön hintakehitys on tapahtunut Suomessa

Sähkön hinta nyt

Sähkön hinta eroaa muiden hyödykkeiden hinnan kehityksestä siltä osin, että sen hinta on riippuvainen hyvin monista eri tekijöistä.

Hintojen kehitystä on heilutellut pääasiassa sääolosuhteiden muutokset, raaka-aineiden hinnan vaihtelut sekä päästöoikeusmarkkinat.

Alla olevasta taulukosta on mahdollista tarkastella, miten sähkön hintakehitys on kulkenut vuoden 2021 aikana.

Kuviossa sähkön hinnan yksikkönä toimii tarkastelussa e/MWh eli euroa per megawattitunti.

Vuonna 2021 sähkön hinta on ollut suhteellisen kallista osaksi kuivan ja tuulettoman kesän takia. Vähäiset sateet ovat haitanneet vesivoiman tuotantoa ja vähäinen tuuli helteiden aikana on vähentänyt tuulivoiman tuotantoa.

EU:n tekemä päästöpolitiikka on ollut myös osakseen nostamassa sähkön hintaa nykyiselle tasolle.

EU on asettanut tavoitteeksi vähentää kasvihuonekaasuja 55% vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa sähköntuotannon osalta sitä, että tuotanto nojaa yhä enemmän uusiutuviin energiantuotannonmuotoihin fossiilisten polttoaineiden sijaan.

Voidaan siis todeta sähkön hinnan olevan yhä enemmän jatkossa riippuvainen muun muassa sääolosuhteista, mikäli kansainvälinen energiapolitiikka tulee tulevaisuudessa nojaamaan uusiutuviin energiamuotoihin.

Kilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. KILPAILUTA SÄHKÖ

Eri sähköyhtiöiden hintoja

Tässä kappaleessa käymme hieman läpi eri sähköyhtiöiden hintoja. Vertailemme kerrostaloasuntoihin soveltuvia energiamuotoja sekä määräaikaisella että toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla.

Emme kuitenkaan voi tarpeeksi muistuttaa, että jokaisen kannattaa ensin tutustua omaan kuukauden keskiarvoon sähkönkulutuksessa, jotta voit löytää itsellesi halvimman sähkösopimuksen.

Kun tunnet itsesi kuluttajana, olet aina paremmassa asemassa.

Fortum sähkön hinta. Fortum tarjoaa esimerkiksi asiakkailleen kuukausisopimuksen, joka on toistaiseksi voimassa oleva. Näin sinulla on kiinteä sähkömaksu. Fortumilla on myös olemassa 3 ja 6 kuukauden toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, jonka sähkön hinta vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Sähkön hinta on noin 6 c/kWh, ja perusmaksu on 4 euron hujakoilla per kuukausi.

Helen sähkön hinta. Helen tarjoaa asiakkailleen sopimuksia, joiden perusmaksu on vajaa 4 euroa per kuukausi. Jos sinua kiinnostaa kiinteä sähkö, voit saada sopimuksen alle 5 c/kWh. Toinen vaihtoehto on perussähkö, joka maksaa noin 7 c/kWh.

Väre sähkön hinta. Väre tarjoaa kiinteän kuukausipaketin, joka on noin 7 euroa/kk, jos kulutus on alle 1000 kWh/v. Jos kulutus on yli 1000 kWh/v, paketti nousee yli 10 euroon kuukaudessa. Määräaikaisen sähkösopimuksen kanssa saat sähköä alle 5 c/kWh. Hinta muuttuu asumismuotosi mukaan.

Savon voima sähkön hinta. Savon Voima on siirtänyt sähkömyyntinsä Väreelle, eli heillä pätevät yllä mainitsemamme paketit.

Sähkön hintavertailu

Edellisessä kappaleessa esittelimme eri sähköyhtiöiden sähkösopimusten hintoja esimerkin vuoksi. On kuitenkin mahdollista, että sähkön hinta on ehtinyt muuttua tämän artikkelin kirjoittamisesta, joten suosittelemme seuraavaa.

Selvittääksesi siis edullisimman sähkön hinnan juuri sinulle, tee Summarumin sähkön hintavertailu ja katso, mikä olisi edullisin sähkösopimus, jota hintavertailu sinulle ehdottaa. Sähkön hintavertailu on mahdollista tehdä kotisohvalta mobiililaitteella tai tietokoneen selaimella.

Sähkön hintavertailu on nopeaa, ilmaista ja mahdollistaa edullisimman sähkösopimuksen, jota tietojesi perusteella voidaan sinulle ehdottaa. Sähkön hinta saattaa vaihdella, jos verrataan kahden eri käyttökohteen välisiä sähkölaskuja. Kerrostaloasuntojen sopimukset yleensä sisältävät useammin perusmaksun, kun taas omakotitalon sähkölasku muodostuu pitkälti käytetyn sähkön hinnasta.

Sähkön hintavertailu koskee ainoastaan sähkön myyntihintoja. Tämä johtuu siitä, ettei sähkön siirtohintoja ei ole mahdollista kilpailuttaa, joten sähkön hintavertailu ei sitä ota huomioon vertailussa. Suomessa sähkön siirrosta ja sähköverkkojen ylläpitämisestä vastaavat alueelliset energiayhtiöt, joten saman alueen sisällä asuville sähkön siirtohinta on kaikille sama.

Jos on aikaisemmin maksanut kalliista sähköstä ja tilanteeseen on saatu muutos sähkön hintavertailun ja kilpailutuksen avulla, säästöt voivat olla vuositasolla kymmenistä euroista jopa satoihin euroihin. Säästöjen suuruus korostuu etenkin sähkölämmitteisissä kohteissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Tiedät nyt miten sähkön hinta muodostuu. Me Summarumilla tarjoamme sähkösopimuksen kilpailuttamisen lisäksi myös muitakin palveluja kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Usein kysytyt kysymykset

Mistä sähkön hinta muodostuu?
Sähköntuotannon hinta ja sähkön siirron kulut. Nämä määräytyvät vallitsevien markkinavoimien, eli kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Mitkä tekijät vaikuttavat sähkölaskuni hintaan?
Oman sähkölaskusi loppusummaan vaikuttaa sähkön tuotannon hinta, sähkön siirrosta aiheutuvat kulut, sähkövero ja arvonlisävero, sekä tietysti oma sähkönkulutuksesi.
Onko Suomessa alueellisia eroja?
Kyllä. Paikalliset sähköyhtiöt tarjoavat erihintaisia tarjouksia. Lisäksi sijainnista riippuen sähkönsiirtomaksu voi olla keskivertoa kalliimpi tai halvempi.
Onko eri sähkömuodoissa eroja?
Sähkömuodot voidaan jakaa fossiilisiin ja fossiilittomiin energialähteisiin. Fossiilista energiaa saadaan öljystä, maakaasusta ja hiilestä. Fossiilitonta energiaa taas saadaan etenkin ydinvoimasta, sekä aurinko-, tuuli- ja vesivoimasta.
Mitä eri muodot maksavat?
Tämä riippuu täysin sopimuksesta. Nykyään ei kuitenkaan ole enää syytä olettaa, että uusiutuvat energiamuodot olisivat kalliimpia kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö.
Miten energiavirasto vaikuttaa sähkön hintaan?
Energiavirasto on suomalaisen sähköinfrastruktuurin valvontaviranomainen, jonka vastuualueita ovat muun muassa ekologisen sähkön valvominen Suomessa sekä yleinen sähkö- ja kaasumarkkinoiden toiminta. Energiavirasto ei ole suoraan vastuussa sähkön hinnasta, vaikkakin he ylläpitävät sähkönhinta.fi sivustoa. Siellä sähkönmyyjät ilmoittavat hintatiedot verkkosivuille, ja ovat viime kädessä vastuussa tiedon paikkansapitävyydestä.
Mikä on Spot-hinta?
Sähkön raaka markkinahinta, jonka määrittää pohjoismaalainen Nord Pool sähköpörssi vuorokauden jokaiselle tunnille.