Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
64,48 snt/kWh 31,67 snt/kWh 21,18 snt/kWh

Sähkön hinta

Kilpailua nykyinen sähkösopimuksesi alla olevan kaavakkeen avulla ja löydä käyttöösi nykyistä edullisempaa sähköä!
Ladataan lomaketta..

Summarum Mediassa

Leif
Leif
2022-06-11
Vahvistettu
Hyvä palvelu Hyvä palvelu
Päivi Valkonen
Päivi Valkonen
2022-06-10
Vahvistettu
Oikein hyvä ja nopeaa Oikein hyvä ja nopeaa. Löyty heti hyvä laina jossa on matala korko
Kristina Perälä
Kristina Perälä
2022-06-06
Vahvistettu
Nopea ja helppo! Nopea ja helppo!
Jorma
Jorma
2022-06-01
Vahvistettu
Sain tarjouksen jota en vielä ole… Sain tarjouksen jota en vielä ole hyväksynyt
Arto Tella
Arto Tella
2022-05-31
Vahvistettu
Hyvä palvelu Oli nopea ja asianmukainen palvelu
Laura Eeva Maria
Laura Eeva Maria
2021-09-29
Vahvistettu
Nopea vastaus lainan hakuun Nopea vastaus lainan hakuun. Selkeästi jaoteltu vaihtoehdot. Hakemusprosessin kulku hyvin kuvattu. Vastauksen kestämisestä ilmoitettiin hyvin
Sami Teittinen
Sami Teittinen
2021-08-06
Vahvistettu
Saatuani lainatarjouksen toimitin… Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.

Sähkön hinta – miten se muodostuu?

Tällä sivustolla kerromme sinulle, miten voit tulkita paremmin omaa sähkölaskuasi ja autamme sinua löytämään sähköä edullisella hinnalla.

Sähkö ja sähkön hinta on puhuttanut kovasti viime vuosina. Erilaiset sähköntuotantomuodot kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän, ja tiedostamme yhä paremmin, mistä energiamme tulee.

Sähkön hintojen noustessa myös erilaiset säästötoimenpiteet puhuttavat. Oletko itse tietoinen siitä, mistä oma sähkölaskusi oikeastaan koostuu ja miten loppusumma muodostuu?

Oman sähkölaskusi loppusummaan vaikuttaa sähkön tuotannon hinta, joka lasketaan käytön mukaan kilowattitunteina (kWh) ja kerrotaan sähköntoimittajasi yksikköhinnalla (c). Tämä hinta vaihtelee sähkön toimittajasta riippuen, joten voit itse vaikuttaa sähköenergian hintaan kilpailuttamalla eri tuottajien palvelut. Lisää sähkön kilpailuttamisesta voi lukea Sähkön kilpailuttaminen -sivulta.

Lisäksi laskuun sisältyy sähkön siirrosta aiheutuvat kulut. Tähän palveluun et voi itse vaikuttaa, vaan sähkön siirrosta vastaa paikallinen toimija.

Sähkölaskusi hintaa lisäävät myös verot, joita ovat sähkövero sekä arvonlisävero. Sähköveroon sisältyy valmistevero sekä huoltovarmuusmaksu. Arvonlisävero taas maksetaan kaikesta laskuun sisältyvästä, myös sähköveron osuudesta. Verot ovat pakollisia maksuja, jotka valtio kerää ja joiden suuruus riippuu sähkön käyttömäärästä, eikä niihin voi itse vaikuttaa.Vertaa sähkön hintoja keskenään

Asiakkaana on hyvä olla aina tietoinen kuluttamiensa palveluiden hinnoista. Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset puhelinoperaattorien tai sähköyhtiöiden kesken voivat huomaamatta nousta tarjoushintoja paljon kalliimmaksi.

Sähkön hinta kannattaa kilpailuttaa aina, kun olet solmimassa uutta sopimusta, tai on kulunut vuosi tai pari aiemman sopimuksen solmimisesta.

Summarumin sähkövertailupalvelulla sinä voit löytää vain muutamassa minuutissa itsellesi huomattavasti edullisemman sähkösopimuksen ja näin säästät rahaa joka kuukausi.


Löydä edullisin sähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Sähkön hinta kilpailutus Summarumilla

Summarumin palvelun ideana on kilpailuttaa sinun puolestasi useita eri energiayhtiöiden sähkösopimuksia keskenään antamiesi tietojen pohjalta. Kilpailutuksen seurauksena voit löytää monia eri tarjolla olevia sopimuksia, joissa sähkön hinta on nykyistä sopimusta alhaisempi.

Sähkön hintalaskuri ottaa huomioon muun muassa postiosoitteen, asumismuodon, asunnon koon neliömetreinä, sekä mahdollisen nykyisen sopimuksen. Sinun on siis hyvä kaivaa esiin lasku nykyiseltä energiayhtiöltä, jotta tiedät paljonko sähkön hinta on nykyisessä sopimuksessa.

Tietojen pohjalta sähkön hintalaskuri etsii muutamassa sekunnissa kannaltasi edullisimmat sähkösopimukset. Laskurin käyttö on hyvin helppoa, nopeaa ja vaivatonta, eikä sido sinua jatkotoimenpiteisiin.

Tavoitat seuraavat sähkötoimijat palvelumme kautta

Sähkön hinta kWh – kilo-Watti-tunti

Sähkön hinnoittelu tai sähkön hinta kWh voi vaihdella suuresti maittain tai paikkakunnittain. Sähkön hinnat riippuvat myös monista tekijöistä, kuten sähköntuotannon hinnasta, valtion veroista tai tuista, paikallisista sääolosuhteista, siirto- ja jakeluinfrastruktuurista sekä teollisuuden monitasoisesta sääntelystä.

Sähkön hinta ilmoitetaan yleensä kWh (kilowattitunti) ainakin henkilö- ja yritysasiakkaiden sopimuksissa. Hinnoittelu tai hinnat voivat myös vaihdella asiakaskunnan mukaan, tyypillisesti asuin-, kauppa- ja teollisuusyhteyksien mukaan.

Suomessa kotitalouksien loppukäyttäjien sähkön hinta arvioidaan yleensä puolivuosittain. Vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla kotitalouksien keskimääräinen sähkön hinta nousi edellisvuodesta 17,34 eurosenttiin/kWh.

Maaliskuussa 2020 ainakin Euroopan tasolla kansainvälisen hintavertailun mukaan Suomi on hyvin keskellä. Sähkön hinta oli noin 0,154 euroa/kWh kotitalouksille ja 0,011 euroa yrityksille. Hinta sisältää kaikki sähkölaskun osat, kuten sähkön, jakelun ja verot.

Vertailun vuoksi sähkön keskimääräinen hinta maailmassa tuolloin oli

Nämä hinnat eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Sähkösopimusten kWh hinnat vaihtelevat suuresti. Hyvin tyypillistä on, että sähkösopimuksen sähkön hinta kWh on 5-7 senttiä per kWh. Tämän lisäksi kuitenkin sähkösopimukset sisältävät erilaisia palvelumaksuja, perusmaksuja, peruutusmaksuja ja muita mahdollisia lisiä.

Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

Sähkön hintaan vaikuttavat etenkin vallitsevat markkinavoimat. Kysynnän ja tarjonnan tulisi kohdata, ja kun näissä on epäsuhdannetta, se vaikuttaa myös sähkön hintaan.

Myös sääolot vaikuttavat sähkön hintaan. Koska uusiutuvaa energiantuotantoa on lisätty viime vuosina olennaisesti, etenkin sademäärien ja virtausten vaihtelut vaikuttavat myös sähkön tuotantoon. Sääilmiöt ja niiden vaihtelut vaikuttavat myös tuulivoiman tuottamiseen sekä sen hintaan.

Sähkön siirtohinta riippuu sähköverkon rakenteesta, mikä voi olla hyvinkin erilainen maaseudulla kuin kaupunkialueella. Hintaan vaikuttaa myös samaa verkkoa käyttävien asiakkaiden määrä ja etäisyys sekä siirrettävän sähkön määrä.

Myös määräyksillä on vaikutusta sähkön siirron hintaan, sillä etenkin sähkökatkojen kohdalla on säädetty pisin mahdollinen katkoaika, jonka aikana linjat tulee saada toimintakuntoon. Siirtohintoja valvoo Suomen Energiavirasto ja se pitää huolen siitä, että niitä ei voi nostaa mielivaltaisesti.

Plus IconKilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. Kilpailuta sähkösopimus ja säästä
Kilpailuta sähkösopimus

Sähkön alueelliset hintaerot Suomessa

Kuten jo mainitsimme, sähkön jakeluun ja myös sen hintaan vaikuttaa se, missä sähköä käytetään. Erityisesti etäisyydet vaikuttavat sähkön hintaan, sillä harvaan asutulle alueelle sähkölinjojen vetäminen ja sähkön toimittaminen on suhteessa kalliimpaa kuin tiheämmin asutuille seuduille. Maaseudulla sähkö saattaakin olla alueesta riippuen paljon kalliimpaa kuin kaupunkialueella.

Hintaan vaikuttaa myös se, onko alueelle vedetty maakaapelit vai kulkeeko sähkö ilmajohtoja pitkin. Sähkökatkoja tapahtuu erityisesti alueilla, joille sähkö toimitetaan ilmassa kulkevissa kaapeleissa keskijänniteverkossa. Katkoksia pyritään vähentämään lisäämällä maakaapeliverkon määrää, mikä kuitenkin aiheuttaa kustannuksia.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Sähkömuotojen hinta

Sähköntuotantotapa vaikuttaa myös asiakkaan maksamaan hintaan. Esimerkiksi tuulisähköä on tarjolla melko edulliseen hintaan, jopa reilulla viidellä sentillä per kWh. Pörssisähköä käyttämällä voit päästä sähkön hinnassa jopa reilun neljään senttiin. Lisää pörssisähköstä voit lukea Paras sähkösopimus -sivulta.

Osassa sopimuksista tulee kuitenkin erilaisia välityspalkkioita ja kuukausimaksuja perushinnan päälle. Edullisimmat tarjoukset koskevat yleensä pitkiä määräaikaisia sopimuksia. Hintoja kannattaakin vertailla itselleen mieluisimman sähköntuotantotavan sekä sopivan hinnan löytämiseksi.

Spot-hinta

Oletko vielä kuullut Spot-hinnasta? Spot-hinta on sähköpörssissä määritetty sähkön hinta jokaiselle vuorokauden tunnille. Suomen Spot-hinnan määrittää pohjoismaalainen Nord Pool sähköpörssi. Spot-hinta on käytännössä sähkön raaka markkinahinta, jonka avulla voit säästää sähkökuluissasi. Siihen ei sisälly sähköyhtiöiden lisäkulut.

Sähkön hintaennuste 2022

Verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen sähkön hinta on tuplaantui kesä 2021 aikana. Tyypillisesti sähkön hinta laskee kesäkuukausina, mutta tänä kesänä on käynyt päinvastoin. Sähkön hinta on noussut useista eri syitä. Kaksi merkittävää syytä ovat olleet normaalia koleammat kelit vuoden alkupuolella, sekä fossiilisten polttoaineiden hintojen nousu.

Myös kuiva ja tuuleton kesä on vaikuttanut merkittävästi tuulivoiman tuotantoon. Tuotannon määrä on ollut hyvin rajallista kysyntään nähden, mikä on osakseen nostanut sähkön hintaa.

Mikäli tilanne muuten pysyy samana ja tuleva talvi ei tule olemaan erityisen leuto, voidaan olettaa, että sähkön hinta tulee laskemaan aikaisintaan kevään 2022 aikana. Toisin kuitenkin kävi, sillä Venäjän aloittaman sodan ja siitä seuranneiden pakotteiden sekä monien muiden tekijöiden myötä energia-alaa ja sähkön hintaa on ollut mahdotonta ennustaa. Hinnat ovat edelleen olleet korkealla.

Sinun kannalta yksi hyvä keino suojautua nouseviin sähkön hintoihin on tehdä 6 – 24 kuukauden määräaikainen sähkösopimus, joka takaa tasaisen hinnan koko ajalle.

Näin sähkön markkinahinnalla ei ole enää asiakkaalle niin väliä, ja hän välttyy yllättävän suurilta sähkölaskuilta.

LUE LISÄÄ: Näin sähkön hintakehitys on tapahtunut Suomessa

Sähkön hinta nyt

Sähkön hinta eroaa muiden hyödykkeiden hinnan kehityksestä siltä osin, että sen hinta on riippuvainen hyvin monista eri tekijöistä.

Hintojen kehitystä on heilutellut pääasiassa sääolosuhteiden muutokset, raaka-aineiden hinnan vaihtelut sekä päästöoikeusmarkkinat.

Alla olevasta taulukosta on mahdollista tarkastella, miten sähkön hintakehitys on kulkenut vuoden 2021 ja 2022 aikana.

Sähkön hintakehitys Suomessa

Lainojen jakauma ympyrädiagrammi

Vuonna 2021 sähkön hinta on ollut suhteellisen kallista osaksi kuivan ja tuulettoman kesän takia. Vähäiset sateet ovat haitanneet vesivoiman tuotantoa ja vähäinen tuuli helteiden aikana on vähentänyt tuulivoiman tuotantoa. Joulukuussa 2021 hinta kävi ennätyskorkealla, mutta sittemmin tilanne on onneksi rauhoittunut.

EU:n tekemä päästöpolitiikka on ollut myös osakseen nostamassa sähkön hintaa nykyiselle tasolle.

EU on asettanut tavoitteeksi vähentää kasvihuonekaasuja 55% vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa sähköntuotannon osalta sitä, että tuotanto nojaa yhä enemmän uusiutuviin energiantuotannonmuotoihin fossiilisten polttoaineiden sijaan.

Voidaan siis todeta sähkön hinnan olevan yhä enemmän jatkossa riippuvainen muun muassa sääolosuhteista, mikäli kansainvälinen energiapolitiikka tulee tulevaisuudessa nojaamaan uusiutuviin energiamuotoihin.

Eri sähköyhtiöiden hintoja

Tässä kappaleessa käymme hieman läpi eri sähköyhtiöiden hintoja. Vertailemme kerrostaloasuntoihin soveltuvia energiamuotoja sekä määräaikaisella että toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla.

Emme kuitenkaan voi tarpeeksi muistuttaa, että jokaisen kannattaa ensin tutustua omaan kuukauden keskiarvoon sähkönkulutuksessa, jotta voit löytää itsellesi halvimman sähkösopimuksen.

Kun tunnet oman kulutuksesi, olet aina paremmassa asemassa.

Fortum sähkön hinta. Fortum tarjoaa esimerkiksi asiakkailleen kuukausisopimuksen, joka on toistaiseksi voimassa oleva. Näin sinulla on kiinteä sähkömaksu. Fortumilla on myös olemassa 3 ja 6 kuukauden toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, jonka sähkön hinta vaihtuu vuodenaikojen mukaan. Sähkön hinta on noin 13 c/kWh, ja perusmaksu on 4 euron hujakoilla per kuukausi.

Helen sähkön hinta. Helen tarjoaa asiakkailleen sopimuksia, joiden perusmaksu on vajaa 4 euroa per kuukausi. Jos sinua kiinnostaa kiinteä sähkö, voit saada sopimuksen alle 12 c/kWh. Toinen vaihtoehto on perussähkö, joka maksaa noin 12 c/kWh.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla tiputat nykyisen sähkösopimuksesi hintaa

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Sähkön hintavertailu

Edellisessä kappaleessa esittelimme eri sähköyhtiöiden sähkösopimusten hintoja esimerkin vuoksi. On kuitenkin mahdollista, että sähkön hinta on ehtinyt muuttua tämän artikkelin kirjoittamisesta, joten suosittelemme seuraavaa.

Selvittääksesi siis edullisimman sähkön hinnan juuri sinulle, tee Summarumin sähkön hinnan kilpailutus ja katso, mikä olisi edullisin sähkösopimus, jota hintavertailu sinulle ehdottaa. Sähkön hintavertailu on mahdollista tehdä kotisohvalta mobiililaitteella tai tietokoneen selaimella.

Sähkön hintavertailu on nopeaa, ilmaista ja mahdollistaa edullisimman sähkösopimuksen, jota tietojesi perusteella voidaan sinulle ehdottaa. Sähkön hinta saattaa vaihdella, jos verrataan kahden eri käyttökohteen välisiä sähkölaskuja. Kerrostaloasuntojen sopimukset yleensä sisältävät useammin perusmaksun, kun taas omakotitalon sähkölasku muodostuu pitkälti käytetyn sähkön hinnasta.

Sähkön hintavertailu koskee ainoastaan sähkön myyntihintoja. Tämä johtuu siitä, ettei sähkön siirtohintoja ei ole mahdollista kilpailuttaa, joten sähkön hintavertailu ei sitä ota huomioon vertailussa. Suomessa sähkön siirrosta ja sähköverkkojen ylläpitämisestä vastaavat alueelliset energiayhtiöt, joten saman alueen sisällä asuville sähkön siirtohinta on kaikille sama.

Jos on aikaisemmin maksanut kalliista sähköstä ja tilanteeseen on saatu muutos sähkön hintavertailun ja kilpailutuksen avulla, säästöt voivat olla vuositasolla kymmenistä euroista jopa satoihin euroihin. Säästöjen suuruus korostuu etenkin sähkölämmitteisissä kohteissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Tiedät nyt miten sähkön hinta muodostuu. Me Summarumilla tarjoamme sähkösopimuksen kilpailuttamisen lisäksi myös muitakin palveluja kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Usein kysytyt kysymykset

Mistä sähkön hinta muodostuu?
Sähköntuotannon hinta ja sähkön siirron kulut. Nämä määräytyvät vallitsevien markkinavoimien, eli kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Mitkä tekijät vaikuttavat sähkölaskuni hintaan?
Oman sähkölaskusi loppusummaan vaikuttaa sähkön tuotannon hinta, sähkön siirrosta aiheutuvat kulut, sähkövero ja arvonlisävero, sekä tietysti oma sähkönkulutuksesi.
Onko Suomessa alueellisia eroja?
Kyllä. Paikalliset sähköyhtiöt tarjoavat erihintaisia tarjouksia. Lisäksi sijainnista riippuen sähkönsiirtomaksu voi olla keskivertoa kalliimpi tai halvempi.
Onko eri sähkömuodoissa eroja?
Sähkömuodot voidaan jakaa fossiilisiin ja fossiilittomiin energialähteisiin. Fossiilista energiaa saadaan öljystä, maakaasusta ja hiilestä. Fossiilitonta energiaa taas saadaan etenkin ydinvoimasta, sekä aurinko-, tuuli- ja vesivoimasta.
Mitä eri muodot maksavat?
Tämä riippuu täysin sopimuksesta. Nykyään ei kuitenkaan ole enää syytä olettaa, että uusiutuvat energiamuodot olisivat kalliimpia kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö.
Miten energiavirasto vaikuttaa sähkön hintaan?
Energiavirasto on suomalaisen sähköinfrastruktuurin valvontaviranomainen, jonka vastuualueita ovat muun muassa ekologisen sähkön valvominen Suomessa sekä yleinen sähkö- ja kaasumarkkinoiden toiminta. Energiavirasto ei ole suoraan vastuussa sähkön hinnasta, vaikkakin he ylläpitävät sähkönhinta.fi sivustoa. Siellä sähkönmyyjät ilmoittavat hintatiedot verkkosivuille, ja ovat viime kädessä vastuussa tiedon paikkansapitävyydestä.
Mikä on Spot-hinta?
Sähkön raaka markkinahinta, jonka määrittää pohjoismaalainen Nord Pool sähköpörssi vuorokauden jokaiselle tunnille.