Pörssisähkön hinta | 7 vuorokauden keskiarvo | 28 vuorokauden keskiarvo |
---|---|---|
3,45 snt/kWh | 2,16 snt/kWh | 1,54 snt/kWh |
Sähkön hinta kWh – Paljonko kWh sähköä maksaa?
Sähkön kWh hinta 2023 vuonna riippuu sopimuksen tyypistä ja sähkön alkuperästä.
Sähkön kWh hinta 2023 riippuu sopimuksen tyypistä ja sähkön alkuperästä. Älä maksa turhaan liikaa sähköstäsi vaan kilpailuta alla olevan lomakkeen avulla sähkösopimuksesi ja ota käyttöösi aikaisempaa edullisempi sopimus.
Sähkön hinta kWh – Paljonko kWh sähköä maksaa?
Käytämme jatkuvasti sähköä arjessamme, ja sen hinta luonnollisesti mietityttää. Sähkönmyyjät soittelevat nykyään suoraan ihmisille ja myyvät tuotteitaan, uutisissakin asia vilahtaa vähän väliä, etenkin nyt kun kWh hinta on noussut korkeammalle kuin vuosiin. Omaa sähkönkulutustaan tulee jokainen tarkkailleeksi viimeistään sähkölaskua lukiessaan.
Suomessa sähköntuotannon muotoja on jo useita, ja miltei kaikkia jokainen voi myös valita käyttävänsä. Sähköntuotannon tavoista ja siihen liittyvistä investoinneista, kuten ydinvoimalan tai tuulipuiston rakentamisesta, käydään myös kovasti keskustelua.
Pitkän ja kylmän talvemme vuoksi jokainen odottaa jännityksellä sähkönhinnan kehitystä ja sen vaikutusta omaan sähkölaskuun. Sähkön kulutus talvella lisääntyy ja sen hinta voi olla etenkin nyt tulevina kuukausina todella korkealla.
Tässä artikkelissa vastaamme mm. seuraaviin sähkön kWh hintaan liittyviin kysymyksiin:
- Mistä sähkön kWh hinta sitten muodostuu?
- Mikä on kWh johon sähkön hinnasta puhuttaessa viitataan?
- Miksi kilowattitunnin hinta muuttuu jatkuvasti?
Sähkön hinnan muodostuminen on monen tekijän summa, johon perehtyminen kannattaa. Perehtymisen jälkeen voit hyvinkin tuntea halua kilpailuttaa sähkösi nähdäksesi, saatko markkinahinnaltaan edullista sähköä.
Tilastoja
- Pitkään sähkön kWh hinta oli 5-7 senttiä
- Talvesta 2021 alkaen hinnat ovat nousseet
- Kesällä 2022 kWh hinta oli n. 17 senttiä
- Syksyllä 2022 kWh hinta oli n. 30 senttiä
Löydä edullisin sähkösopimus
Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Sähkön hinnan lyhenteet
Kilowattitunti eli kWh on sähköstä käytettävä energian mittayksikkö. Sähkönkulutustasi siis mitataan kilowattitunteina, ja siitä laskutetaan kulutuksen mukaan. Tästä taas johdetaan sähkön hinta muotoon snt/kWh, eli montako senttiä yksi kilowattitunti maksaa.
Hyvä tietää
Kilowattitunti ei tarkoita sitä, montako kilowattia olet käyttänyt tunnin aikana. Se vastaa sellaista energiamäärää, joka kuluu laitteelta, joka käyttää 1000 wattia tunnissa päällä ollessaan.
Sähkö ei maksa euroja per kilowattitunti, joten se esitetään muodossa senttiä per kWh, snt/kWh. Kilowattitunnin hinta vaihtelee pääasiassa välillä 4-8 snt/kWh, mutta pörssisähkön spot-hinta vaihtelee jopa välillä 1-20 snt/kWh.
Tavoitat seuraavat sähkötoimijat palvelumme kautta
Sähkön tekemisen, kuljettamisen ja kuluttamisen osapuolet
Jos sähkönmyyjäsi on eri taho kuin sähkönjakelijasi, saat yleensä sähköstäsi kaksi laskua. Sähkönmyyjäsi syy sinulle sähköä, sähkönjakelijasi taas kuljettaa sen kotiisi.
Sähköntuottaja tuottaa kotiisi tulevan sähkön. Sitten olet vielä sinä, joka kulutat sähköä.
Oman osansa ottaa myös valtio, joka veloittaa energiaveron sähkönsiirron mukana.
Tiesitkö?
Karkeasti arvioituna sähkönmyyjä, sähkönsiirrosta vastaava sähköyhtiö sekä verotus saavat jokainen kolmanneksen sähkölaskustasi.
Sähköntuottaja
Nykyisillä markkinoilla on monen eri tuottajan tuottamaa sähköä. Niillä on paitsi lukuisia tuottajia, myös lukuisia energianlähteitä. Energianlähteet jaetaan usein fossiilisiin ja fossiilittomiin, mutta myös edelleen vihreisiin ja muihin lähteisiin.
Esimerkiksi ydinvoima on fossiiliton energianlähde, mutta ei vihreä. Vuonna 2020 Suomen tuotetuin sähkö on ollut ydinvoimaa, toiseksi tuotetuin vesivoimaa ja kolmanneksi suurin sähkötuotannon muoto on ollut tuontisähkö.
Sähköntuotannosta syntyvä sähkö säilötään tuotantolaitoksessa, kunnes se siirretään valtakunnalliseen kantaverkkoon. Kantaverkkoa myöten vaikkapa Oulussa tuotettu tuulivoima voidaan ohjata Jyväskylään, tai Eurajoella tuotettu ydinvoima Ivaloon.
Sähkönmyyjä
Kun ostat sähköä, teet sopimuksen yleensä sähkönmyyjän kanssa. Hän ei yleensä ole sähkön tuottaja eikä jakelija, vaan erillinen toimija. Sähkönmyyjät voivat soittaa kotipuhelimeenkin tai kohdata sinut kauppakeskuksessa. Summarumin kilpailutuksella voit pyytää tarjouksia sähkösopimuksesta, ja vertailla eri myyjien hintoja keskenään.
Sähkönmyyjän kanssa tekemään sähkösopimukseen voit vaikuttaa ja juuri tätä hintaa voit kilpailuttaa. Kilpailutuksen voit tehdä periaatteessa vaikka kerran kuussa, mutta sähköyhtiösi eli sähkönjakelija voi laskuttaa tästä. Jos vaihdat sähkönmyyjää yli kerran vuodessa, se on sähköyhtiölle peruste maksuttaa sähkömittarin lukemisesta.
Kaikki sähkönmyyjät eivät myy sähköään joka puolelle Suomea. Tämä johtuu sähköverkosta, mutta ennen kaikkea sähkönjakelijasta. Sähkönjakelusta nimittäin vastaa sähkönjakelija, josta lisää seuraavaksi.
Sähkönjakelija
Sähkönmyyjillä on valtakunnan kokoiset markkinat, kun taas sähkönjakelijalla on paikallinen monopoli. Jakelija vastaa oman sähköverkkonsa toiminnasta, laajentaa ja huoltaa sitä. Siksi hän myös päättää siitä, millaista sähköä verkossa jaetaan ja mihin hintaan.
Sähkönmyyjä lähettää sinulle siis laskun sähköstä, mutta sähkönjakelija laskuttaa sinua sähkönsiirrosta. Sitä ei valitettavasti voi kilpailuttaa, sillä sähköverkon omistaja eli sähkönjakelija päättää siirtohinnan yksin. Jakelija ei kuitenkaan voi pyytää siirrostaan mitä tahansa hintaa.
Noin kolmannes sähkölaskustasi koostuu sähköverosta, jonka toiminen nimi on energiavero. Sähkönsiirron hintatasoa valvoo Suomessa Energiavirasto. Sähköyhtiöitä kehotetaan tekemään investointeja sähkönsiirron turvaamiseksi eli sähköverkon parantamiseksi, mikä koituu asiakkaiden maksettavaksi.
Sähkön saanti halutaan turvata, koska siitä on tullut meille jokapäiväinen, elintärkeä asia. Yksi tapa turvata sähkönsiirto on kaapelointi, joka vähentää sähköverkon huoltotarvetta.
Jos ostat sähkönmyyjältä vesivoimalla tuotettua sähköä, se ei käy ilmi seinästä tulevasta sähköstä. Sähköntuottajien sähkö tavallaan sekoitetaan ennen sen päätymistä asiakkaille, mutta sähköntuottajien osuus sähköstä vaihtelee. Vaihtelu syntyy siitä, missä määrin sähkönjakelijan asiakkaat ostavat mitäkin sähköä.
Jos käytät nyt fossiilisilla energianlähteillä tuotettua sähköä ja siirryt tuulivoimalla tuotettuun sähköön, sähkönjakelijasi sähkön suhdeluvut muuttuvat samalla osuudella. Samalla fossiilisen sähkön kysyntä vähenee ja sitä tuotetaan vähemmän, kun taas tuulivoimalla tuotetun sähkön kysyntä nousee ja sen tuotantoa nostetaan.
Sähkön kuluttaja eli sinä
Kun saat kotiisi sähköä, se on siis sähköntuottajan tuottamaa, sähkönmyyjän sinulle myymää ja sähköyhtiön siirtämää. Voit kilpailuttaa sähkönmyynnin ja valita haluamallasi tavalla tuotettua sähköä, mutta siirtohintaan voit vaikuttaa vain muuttamalla. Tämä on toki jo isompi toimenpide, eikä kovin moni taida yksistään tämän vuoksi pakata kamppeitaan.
Sähkölaskun loppusummaan voit vaikuttaa paitsi sähkön kilpailutuksella, myös kulutustottumuksiasi muuttamalla. Veden lämmittäminen tapahtuu yleensä sähköllä, joten sen kuluttamisen vähentäminen näkyy myös sähkölaskussa. Sähkökiuas vie nopeasti kilowattitunteja, joten saunomispäivien vähentäminen säästää yhtä lailla rahaa.
Jos asuntosi lämpeää sähköllä, voit vähentää lämmitystarpella pukeutumalla sisällä lämpimämmin sekä huolehtimalla ikkunoiden lämpöeristyksestä. Kodinkoneiden huoltaminen ja päivittäminen kannattaa tehdä vähintään muutaman vuoden välein, jottet ruoki sähkösyöppöjä koneita. Huomaa, että valmiustilassa jatkuvasti olevat laitteet vievät myös sähköä!
Miellyttäväksi huonelämpötilaksi koetaan yleisesti 22 astetta. Suositeltu huonelämpötila on kuitenkin pari astetta tätä alempi. Talvella, kun lämpöä eniten kaivataan sisälläkin, termostaattia mielellään ruuvaa isommalle.
Voi kuitenkin olla fiksumpaa pukea yksi kerros vaatteita lisää kuin koskea termostaattiin. Lämpötilaa voi työpäivän ajaksi säätää pienemmälle, ja yleisesti ihmiset nukkuvat paremmin viileässä makuuhuoneessa.
Miten laskea sähkön kilowatti hinta
Sähkön kilowattihinta on mahdollista laskea varsin helposti. Sähkölaitteen teho on tyypillisesti ilmoitettu watteina (W). Tämä tulee muuttaa kilowateiksi. 1000 wattia on 1 kilowatti. Käyttöaika taas mitataan tunneissa.
Jos siis käytät laitetta tunnin verran, kerrot laitteen tehon tunnilla. Näin sähkön hinta per kWh on laskettavissa melko yksinkertaisesti.
Esimerkkejä laitteista ja niiden kulutuksesta
Laite | Kulutus kWh |
Jääkaapit | 0,5 kWh/vuorokaudessa |
Astian- ja pyykinpesukoneet | 1 kWh/pesukerta |
Kahvin- ja vedenkeittimet | 0,1 kWh/keittokerta |
Televisiot | 0,1 kWh/tunnissa |
Saunan sähkökiukaat | 5-10 kWh/lämmityskerta |
Energiansäästölamput | 001 kWh/tunnissa |
Kun tiedät sähkön kWh hinnan, voit laskea kWh euroiksi ainakin suuntaa antavasti varsin helposti. Muista, että lopullinen sähkön kokonaishinta riippuu käyttämästäsi sopimuksesta.
Sähkön hintakehitys Suomessa


LUE LISÄÄ: Sähkön hinnan kehitys
Sähkön kilpailuttaminen
Summarumin sähkösopimusten kilpailutuksella saat heti useita tarjouksia niiltä sähkönmyyjiltä, joiden myymää sähköä sähkönjakelijasi jakaa. Huomaa, että ilmoitettu sähkön kWh hinta ei sisällä siirtomaksuja, jotka sinun on selvitettävä erikseen paikalliselta sähköyhtiöltä.
Kilpailutuksessa ilmoitetut kuukausihinnat ovat arvioita, jotka tehdään antamiesi tietojen pohjalta. Sähkön kilpailutus ei maksa sinulle mitään, etkä sitoudu mihinkään ellet valitse jotakin tarjouksista ja täytä tilauslomaketta.
Toimi näin
Aloita kilpailutus ottamalla esiin viimeisin sähkölaskusi, tai koko vuoden sähkölaskut. Tarvitset näitä tietoja kilpailutuksessa. Voit tehdä kilpailutuksen myös ilman tarkkoja kulutusmääriä, mutta arvio on silloin epätarkempi.
Laskustasi löydät myös tiedon siitä, onko nykyinen sähkösopimuksesi määräaikainen. Määräaikaisen sopimuksen irtisanominen ennen määräaikaisuuden päättymistä on mutkikasta ja jopa mahdotonta, jolloin voit hyvinkin joutua odottamaan määräaikaisuuden päättymiseen asti ennen kuin voit vaihtaa sähkönmyyjääsi.
Saadaksemme selville kotiisi sähköä jakelevan sähköyhtiön sekä jakelijalle sähköä myyvän tahon, tarvitsemme postinumerosi. Sähköyhtiöillä on monopoli aina omalla alueellaan, ja siksi jakelijana toimii aina paikallinen sähköyhtiösi. Seuraavaksi tarvitsemme tietoja asunnostasi: asutko kerrostalossa, omakotitalossa vai rivitalossa? Tämän tiedon avulla osaamme arvioida sähkönkulutustasi. Rivitalossa sähköä kuluu eri tahdissa kuin kerrostalossa, saati sitten omakotitalossa.
Kun syötät tietoa sähkönkulutuksestasi, ota huomioon kuukausi jolloin sähkölaskusi, josta tietoa katsot, on tullut. Kesällä ja talvella kulutut sähköä hyvin erilaisiin tarkoituksiin ja eri määriä. Seuraavaksi tarvitsemme tiedon asuntosi koosta sekä siitä, montako henkilöä asunnossa asuu.
Tieto siitä, onko asunnossasi sähkökiuas ja kuinka usein saunotte, parantaa kulutuksen arviota. Kun kerrot vielä sähkösi nykyisen hinnan, pääsemme vertaamaan sitä kilpailijoihin. Samalla pääset itse arvioimaan sitä, olisiko sähkönmyyjän vaihtamiselle tarvetta ja näet, saatko kotiisi uusien energiamuotojen tuottamaa sähköä.
Selvitä sähkön hinta per kilowattitunti ja solmi paras sopimus nyt!
Sähkösopimusten tarjoukset
Annettuasi tiedot, saat useita sähkösopimustarjouksia. Niissä kerrotaan sähkönmyyjän nimi sekä se, millä tuottamistavoilla sähkö on tuotettu. Voit mahdollisesti myös valita tuottamistavan. Sähkön kulutushinta kerrotaan muodossa snt/kWh eli senttiä per kilowattitunti.
Sopimuksessa voidaan kertoa sähkölle kuukausihinta, ja tietenkin ilmoitetaan se, onko kyseessä toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus vai määräaikainen. Lopuksi saat arvion sähkön vuosihinnasta ja näet kerralla, paljonko sähkö maksaa arviolta.
Sinun ei ole pakko hyväksyä mitään sopimuksista. Vasta hyväksymällä jonkun sopimuksista ja täyttämällä myyjäkohtaisen lomakkeen, solmit sähkösopimuksen. Halutessasi voit tutkia sähkönmyyjiesi taustat varmistuaksesi siitä, että ne toimivat laillisesti ja reilusti.
Etsi netistä asiakkaiden palautteita ja mahdollisia uutisjuttuja. Jos ostat vihreää sähköä, muista, että sinulla on oikeus nähdä sertifikaatit, joilla varmistetaan sähkön alkuperä.
Kaikki Summarumin yhteistyökumppanit ovat luotettavia ja näin turvallisia valintoja.
Muita aiheeseen liittyviä sivuja
Miten kilowattunti hinta määräytyy?
Sähkön hinta kWh muodossaan on sellainen, jossa nähdään jatkuvaa vaihtelua. Sähkön tuottamisen hinta vaihtelee siinä missä sähkön pörssihintakin. Asiakkaana näet tämän viimeistään sähkölaskussasi. Sähkön pörssihinta vaihtelee samaan tapaan kuin vaikkapa Nokian osakkeen kurssi, eli kysyntä ja tarjonta määrittelevät hinnan.
Se, millaiseen hintakehitykseen juuri sinun sähkösi hinta on sitoutunut, selviää sähkösopimuksestasi.
Spot Hinta
Yksi tapa sähkönhinnan määräytymiselle on tuntikohtainen sähkön hinta eli niin sanottu spot-hinta. Spot-hinta määritellään pohjoismaisessa sähköpörssissä, Nord Poolissa. Pörssimarkkinoilla myyjät ja ostajat käyvät kauppaa sähköstä jatkuvasti, ja sähkön hinta heilahtelee sen mukana. Jos tarjontaa ei ole eli sähköä ei ole myytävänä, sähkön kWh hinta nousee kohisten, koska sähkölle on enemmän ostajia kuin myyjiä.
Spot-hinta määritellään aina edellisenä päivänä, ja huomisen hinnat määritellään tänään. Markkinat ovat pohjoismaisesti kansainväliset, ja sähkö siirtyy vaikkapa Norjasta Suomeen. Eri maiden sähköntuotannon ”ylijäämillä” voidaan auttaa maita, joiden tuotannossa esiintyy ”alijäämää”.
Toisin sanoen maa, jossa sähköä päästään tuottamaan enemmän kuin sitä kulutetaan, voi myydä ylimääräisen sähkönsä toiselle maalle, jossa kulutusta on enemmän kuin tuotantoa.
Yleensä spot-hinta on korkeimmillaan päivällä, jolloin sähkölle on paljon kulutusta. Olemme kaikki hereillä ja toimitamme askareitamme, erilaiset tehtaat ovat käynnissä ja sähkö pyörittää niissä olevia koneita. Toisaalta sähköä myös tuotetaan tällöin, jos tuotannon edellytykset täyttyvät, ja se tasaa hintaa. Tuotannossa voi kuitenkin esiintyä katkoksia esimerkiksi sään vuoksi: tuulivoimaa ei saada, jos tuulen nopeus on alle kolme metriä sekunnissa.
Sähkön hinta kwh 2022
Vuodet 2021 ja vuosi 2022 olivat molemmat melkoista vuoristorataa sähkön kWh hinnan kannalta. Moni pörssisähkösopimuksen omaava ja sähköllä lämmittävä suomalainen joutui kohtaamaan ikävät seuraukset korkeasta sähkön kWh pörssihinnasta eli todella suuren sähkölaskun. Tilanne on ollut Euroopassa jopa vielä huonompi.
Sähkön hinta kWh 2022 poukkoili pitkin vuotta jopa yli 20 snt/KWh, ja ikävimmässä asemassa olivat juuri ne, joilla oli toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Silloin hinta on perustunut nimenomaan sähkön kWh markkinahintaan.
Sähkön kWh 2023
Nyt kiinnostus kohdistuu siihen, mihin sähkön kWh hinta 2023 vuonna tulee kääntymään. Onnellisia ovat tilanteessa ne, joilla on pitkä, määräaikainen sopimus, johon on sähkön kilowatti hinta on ollut maltillisesti lukittuna.
Uusia sopimuksia solmivat ovat sen sijaan jo joutuneet miettimään päänsä puhki sen suhteen minkä sähkösopimuksen ottaisi, kun tarjolla on ollut vain huonoja vaihtoehtoja.
Sähkön hinta kWh 2023 keväällä on vielä täysi kysymysmerkki. Yleisesti kelien muuttuessa keväisemmiksi ja lauhemmiksi, on sähkön kWh hinta toki tullut samalla edullisemmaksi, kun sen käyttötarve pienenee sään muuttuessa lämpimämmäksi.
Kun mietit, mikä on sähkön hinta nyt, ota samalla huomioon sähkösopimuskohtaiset muut kulut, kuten perusmaksu.
Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?
- Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
- Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
- Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä
kWh hintalaskuri
kWh hintalaskuri antaa sinulle osviittaa siitä, millaisiksi sähkölaskusi muodostuu. Samalla näet tämän hetken parhaat tarjoukset sähkösopimuksille.
TUTUSTU: Sähkölaskuri
Sopimusten kilpailuttaminen kannattaa
Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa aika-ajoin, jotta pysyt kartalla sähkön hinnasta sekä sen tuotantotavoista! Erityisen hyvä hetki kilpailuttamiseen on muuttaminen. Muuttaessa sähkösopimus vanhassa osoitteessa puretaan joka tapauksessa, ja vastaavasti uusi sähkösopimus solmitaan uuteen osoitteeseen.
Tietenkin uuden kodin sähkökulutus voi poiketa täysin edellisen kodin kulutuksesta, koska et vielä voi tietää mitään vaikkapa kiukaan kulutuksesta tai ikkunoiden tiiviydestä. Voikin olla hyvä aloittaa uudessa osoitteessa toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella, ja kilpailuttaa sähkösi, kun sinulla on enemmän tietoa uuden kotisi sähkönkulutuksesta.
Kilpailuttaminen ei sido sinua mihinkään. Kilpailutuksella saat kuitenkin osviittaa siitä, onko sähkösopimuksesi ajan tasalla, ja maksatko sähköstäsi enemmän kuin muut. Sähkönkulutusta on hyvä miettiä samalla, sillä kulutuksen vähentäminen on sähkönkin kohdalla paitsi rahoja säästävä teko, myös ympäristön kuormitusta vähentävää toimintaa.
Voit tarkkailla omaa sähkönkulutustasi sähkömittaristasi ja sitä kautta saat myös jo osviittaa siitä, mitä sähkö maksaa. Sähköyhtiösi voi myös tarjota tähän työkaluja, jos sinulla on etäluettava mittari. Jo pienilläkin kulutusvalinnoilla on väliä.
LUE SEURAAVAKSI: Halvin sähkösopimus
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Pohtiessasi sähkön hintaa kWh:lla mitattuna sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen
3 sähkönsäästövinkkiä:
- Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
- Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
- Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä