Pörssisähkö

Pörssisähkö seuraa sähkömarkkinoiden hintaa. Hinta muodostuu tuotantokustannusten, kysynnän ja tarjonnan mukaan, joten sähkönmyyjä ei vaikuta siihen.

Kilpailuta sähkösopimukset

Ladataan..
Ladataan lomaketta..

Kilpailuta sähkösopimukset

Vertaa ja kilpailuta sähkösopimukset maksutta


Vertailun tekeminen on helppoa ja nopeaa


Saatavilla lukuisia vihreitä sähkösopimuksia

Summarum Mediassa

Terhi Kolehmainen
Terhi Kolehmainen
2021-08-07
Vahvistettu
En saanut hyvää lainaa
Sami Teittinen
Sami Teittinen
2021-08-06
Vahvistettu
Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
asiakas
asiakas
2021-07-28
Vahvistettu
Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
Tuncher Saliev
Tuncher Saliev
2021-07-26
Vahvistettu
erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
Sari Vihavainen Os Rouvari
Sari Vihavainen Os Rouvari
2021-07-19
Vahvistettu
Lainatarjouksia ei tullut
Ari Tapio Mattila
Ari Tapio Mattila
2021-07-16
Vahvistettu
Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
Krista Nurmi
Krista Nurmi
2021-07-03
Vahvistettu
En saanut jostqin syystä lainaa
Kimmo Alaluusua
Kimmo Alaluusua
2021-06-17
Vahvistettu
Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
Raisa Mattiöa
Raisa Mattiöa
2021-06-16
Vahvistettu
Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
Sirpa
Sirpa
2021-06-12
Vahvistettu
Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

Pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus?

Pörssisähkö tulee usein kiinteähintaista edullisemmaksi, vaikka pörssisähkön hinta muuttuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. Ydinvoimalla tuotetaan sähköä tasaiseen tahtiin, mutta vesivoimalla, tuulella sekä auringolla epätasaisesti sään, vuosien, vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan vaihdellen.

Päästöoikeuksien hintojen vaihtelu vaikuttaa esim. hiilivoimaloissa tuotetun sähkön hintaan. Sähkösopimusten vertailu kannattaa. Sähkön pörssihinnan seuraaminen ja oman sähkönkulutuksen keskittäminen vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkö on halpaa, voi mahdollistaa pienemmän sähkölaskun kuin kiinteähintaisella sähkösopimuksella.

Siirry Summarumin sähkövertailuun tästä. 


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Pörssisähkö on aktiivisen kuluttajan valinta

Pörssisähkö mahdollistaa sähkön kuluttajalle säästöt sähkökustannuksissa, mutta omaa aktiivisuutta tarvitaan.

Sähkön kuluttaja voi omilla päätöksillään vaikuttaa sähkölaskuunsa. Markkinasähkö on edullisinta öisin ja viikonloppuisin, joten kuluttajan kannattaa ajoittaa sähkönkulutustaan näihin ajankohtiin: Pyykin- ja astianpesukoneen käytössä maksaa eniten veden lämmittäminen, saunomisessa taas sähkökiukaan ja suihkuveden lämmittäminen.

Pörssisähkön valinneella kuluttajalla on hyvä mahdollisuus pitää sähkökulut kurissa. Useimmilla sähköyhtiöillä on tarjolla sovelluksia, joiden käyttäminen on hyödyllistä ja hauskaa.

On kuitenkin muistettava, että pörssisähkössä myös sähkön mahdollinen hinnannousu tulee kuluttajan maksettavaksi. Koska pörssisähkön hinta määräytyy markkinoiden perusteella, vaikuttaa hinnan muodostumiseen muun muassa sähköntuottajien tuottaman sähkön määrä suhteessa kulutukseen.

Tämän vuoksi pörssisähkö on kalliimpaa talvikuukausina, jolloin sähkön kulutus on korkeampaa. Myös sähköverkon ongelmat ja voimalaitosten huoltoseisokit heijastuvat pörssisähkön hintaan. Kuitenkin pitkällä aikavälillä sähköpörssin hintoihin perustuva sähkösopimus on edullinen vaihtoehto määräaikaiselle sopimukselle tai muuten kiinteähintaisille sopimuksille.

Säästömahdollisuuksia pörssisähköllä

Jos valitset pörssisähkön, voit ruveta aktiivisesti seuraamaan asuntosi tai kiinteistösi sähkönkulutusta. Pörssisähkö on edullisimmillaan silloin, kun sähköenergian kysyntä on vähäisintä. Useissa omakoti- ja rivitalokiinteistöissä on teknisesti mahdollista ottaa käyttöön kaksiaikatariffi, ts. päiväsähkö ja yösähkö.

Silloin kannattaa esimerkiksi suuri lämminvesivaraaja kytkeä päälle yöksi. Nyrkkisääntö on, että sauno ja pese pyykit ja astiat iltaisin ja viikonloppuisin. Myös ruokien valmistaminen isoissa erissä pakastimeen kannattaa halvan sähkön aikana.

Nykyisen sähköyhtiön tarjoama pörssisähkö ei ole automaattisesti oikea valinta voimassa olevan kiinteähintaisen – toistaiseksi jatkuvan tai määräaikaisen – sähkösopimuksen tilalle. Määräaikaisen sähkösopimuksen purkamisesta seuraa yleensä sopimussakko.

Sopimuksen voi kuitenkin irtisanoa maksutta mm. muuton yhteydessä. Sähkömarkkinoilla on kilpailutilanne, jonka takia hinnat elävät. Vanha sopimus voi tuntua edulliselta, mutta sitä se ei välttämättä ole. Sähkösopimus kannattaakin kilpailuttaa joka toinen vuosi. Silloin saa selville, maksaako enemmän kuin tarjolla olevissa vaihtoehdoissa.

Auttaako uusi tekniikka?

Kerrostaloasukas ei välttämättä hyödy paljon, jos valitsee pörssisähkön. Syynä on alhainen kokonaiskulutus, kun lämmittämiseen ei sähköä kulu. Pörssisähkö vaikuttaa sähkölaskussa vain käytetyn sähköenergian kilowattituntihintaan.

Usein valtaosan sähkölaskusta muodostavat perusmaksut ja siirtomaksu sekä verot. Vertailu erilaisten sähkösopimusten ja sähköyhtiöiden välillä ei kuitenkaan mene hukkaan. Se on ilmaista. Todennäköisesti vertailun tuloksena voi löytyä vaihtoehto, jossa on edullisemmat perusmaksut nykyiseen verrattuna. Silloin pörssisähkön valitsemalla voi saada merkittäviä säästöjä.

Liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja rivitalohuoneistoissa sähkölaskua saa alemmas uuden tekniikan avulla. Jos käytössä on vesikeskuslämmitys, on vesi-ilmalämpöpumppu harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Puulämmitteisissä ja sähköpattereilla varustetuissa asunnoissa on ilmalämpöpumppu tehokas laite tuottamaan perus- tai lisälämpöä. Moni osaa arvostaa automaattista, vähän toimenpiteitä vaativaa lämmönlähdettä. Öljylämmityksestä pyritään asteittain eroon. Sen tilalle on tarjolla myös maalämpöpumppuja, joiden hyötysuhde on korkea. Pörssisähkö voi olla oikea valinta, kun lämmitysjärjestelmä vaihdetaan tai täydennetään sähkökäyttöiseksi.

Uusi tekniikka mahdollistaa laitekohtaisesti lämpötilanpudotuksen yöaikaan ja jopa energian hinnanvaihteluiden mukaan. Monet ilmalämpöpumputkin voidaan nykyään kytkeä jopa etäkäyttöisesti pois päältä, päälle ja yötilaan, joten pörssisähkö antaa mahdollisuuden lisäsäästöihin uuden tekniikan kanssa käytettäessä.

Useissa kodinkoneissa on ajastusmahdollisuus, jota kannattaa hyödyntää. Pitää myös muistaa, että suuri säästö saadaan kytkemällä laitteet pois päältä, kun niitä ei käytetä: televisiot, tietokoneet, latauslaitteet, valaistus, lämmitys ja jäähdytys.

Milloin viimeksi tutustuit sähkölaskuusi?

Monet laskut siirtyvät nykyään suoraan pankin maksupalveluun tai suoraveloitukseen. Kuluttaja ei aina jaksa ,eikä viitsi katsoa laskusta muuta kuin loppusumman, mutta jokaisen kannattaa kyllä tarkastella laskuja tarkemmin.

Sähkölaskusta selviävät asiakas- ja käyttöpaikkatunnuksen ohella arvioitu vuosikulutus sekä mittausjakson perusmaksut, sähköenergian kulutus, verkkomaksut ja verot. Kesällä kulutettujen kilowattituntien osuus sähkölaskun loppusummasta on yllättävän pieni, perus- ja siirtomaksujen suuri. Talvella suhde muuttuu varsinkin sähkölämmitteisessä asunnossa.

Kun ryhdyt kilpailuttamaan sähkösopimustasi palveluntarjoajan internet-sivulla, joudut antamaan mm. osoitetiedot, asuntotyypin, nykyisen sähkösopimuksen tiedot ja arvioidun kulutuksen. Jos olet muuttamassa uuteen kohteeseen, eikä sinulla ole pätevää kulutusarviota, saadaan arvio järjestelmästä asunnon tyypin ja koon perusteella.

Voit kilpailuttaa vain sähköenergian osuuden ja verrata myös eri sopimusten perusmaksuja. Sähkön siirtohinta määräytyy paikallisen verkkoyhtiön hinnaston mukaan, joten sitä ei voi kilpailuttaa.

Sähköyhtiöt tarjoavat kuluttajille mahdollisuuksia seurata ruokakuntansa tai yrityksensä sähköenergiankulutusta joko laskuarkistoa selaamalla tai jopa erilaisten älypuhelinsovellusten avulla. Joskus jopa vuokranantajalla ja huoltoyhtiöllä on mahdollisuus nähdä vuokralaisten asuntojen ja yhteistilojen sähkönkulutusta tutkimalla, että kaikki ei ole kunnossa.

Saunaosaston ikkunoita on saatettu jättää auki talvipakkasella, jossakin on sulake palanut, kun mittari ei pyöri jne. Laskuja, puhelin- ja tietokonesovelluksia seuraavalla epäkohtiin voi puuttua ennen kuin aiheutuu vahinkoja.

Lisätietoa erilaisista sähkösopimuksista täältä. 


Muita sähköön liittyviä artikkeleita

Vaikuttaako pörssisähkö siirtohintaan ja veroihin?

Sähkön siirtohinta määräytyy paikallisen verkkoyhtiön hinnaston mukaan. Se ei ole kilpailutettavissa, mutta on toki säännelty kohtuulliseksi. Sähkölaskussa näkyy myös sähköveron ja arvonlisäveron osuus. Niiden suuruus määräytyy kulutettujen kilowattituntien mukaan lasketuista energian ja siirron hinnoista.

Lisäksi kuluttaja maksaa vielä perusmaksut liittymätyypin mukaan sekä sähköenergiasta että sähkön siirrosta. Vaikka pörssisähkön hinta ei vaikuta perusmaksuihin, kannattaa niitäkin vertailla eri sähköyhtiöiden ja sopimusvaihtoehtojen välillä.

Hyvä keino pienentää omaa sähkölaskua on hankkia aurinkopaneelit, jos se vain on käytännössä mahdollista. Itse tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa energiamaksuja, siirtomaksuja eikä veroja. Monet sähköyhtiöt tarjoavat aurinkosähköjärjestelmien laitteistoja, asennusta ja kytkemistä omaan sähköverkkoonsa.

Järjestelmät on edullisinta mitoittaa niin, että valtaosan sähköenergiasta pystyy käyttämään itse. Usein verkkoon myytävästä sähköstä tarjotaan asiakkaille kiinteää kilowattituntihintaa. Keskimäärin talokohtaiset järjestelmät maksavat itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa.

Energiavero ja arvonlisävero ovat kulueriä, joita ei voi kilpailuttaa. Ne lasketaan aina toteutuneen sähköenergia- ja sähkönsiirtomaksun päälle. Pörssisähkö voi kuitenkin poikia alemmat verosummat, jos se on edullisempaa kuin kiinteähintaisessa sopimuksessa. Tänä syksynä on sähkön markkinahinta noussut ajoittain ennätystasolle monesta syystä johtuen.

Kun Olkiluodon uusi ydinvoimalayksikkö saadaan tuotantoon ja maakaasu alkaa virrata Eurooppaan myös Nord Stream II -putkea pitkin, niin odotettavissa on laskevia hintoja myös sähköpörsseissä.

Kilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. KILPAILUTA SÄHKÖ

Usein kysyttyä

Kenelle pörssisähkö sopii?
Pörssisähkö sopii aktiiviselle kuluttajalle, joka on valmis sähkön hinnan vaihteluihin. Toisinaan sähkön hinta voi olla alhaisempi, joskus taas kalliimpaa kuin kiinteissä sähkösopimuksissa. Kuluttajan omat valinnat voivat lisäksi ohjata sähkön hinnan muodostumista esimerkiksi, jos kuluttaja käyttää kodinkoneita öisin tai viikonloppuisin arkipäivien sijaan. Pörssisähkö sopii kuitenkin kaikille, jotka ovat valmiita ottamaan riskin sähkön hinnan noususta.
Milloin pörssisähkö ei ole oikea valinta?
Pörssisähkö ei ole sopiva sähkömuoto, jos sähkönhinnan vaihtelu aiheuttaa kuluttajassa huolta. Esimerkiksi talvikuukausina sähkölasku on aina suurempi kuin kesäkuukausina. Sähkölaskun suuruutta voi olla vaikeampi ennustaa, mikäli käytössä on pörssisähkö eikä ole intoa seurata sähkön hintaa verkosta saatavien sähköyhtiön palveluiden kautta. Pörssisähkön avulla saatavat säästöt voivat myös jäädä pieniksi, jos sähkön ajastaminen öihin tai viikonloppuihin on vähäistä tai ei teknisistä syistä onnistu.
Onko pörssisähkö nykypäivää?
Pörssisähkö on entistä ajankohtaisempaa. Kuluneen vuoden aikana sähkön hinta on vaihdellut tuntuvasti monesta syystä: Suomi kuuluu pohjoismaiseen sähköpörssiin eli Nordpooliin. Siksi Norjan huono vesivoimatilanne, Ruotsin päätös sulkea ydinvoimalat, Olkiluodon uuden ydinvoimalan käyttöönoton lykkääntyminen, hiilen maailmanmarkkinahinnan nousu ja päästöoikeuksien hinnannousu ovat heilutelleet sähkön markkinahintaa, samoin Nord Stream II -kaasuputken käyttöönoton viivästyminen. Sähkön siirtoyhteyksiä on rakennettu Pohjoismaista Baltiaan ja Keski-Eurooppaan, joten kysyntä ja tarjonta laajalla alueella vaikuttaa.
Onko pörssisähkö luontoystävällistä?
Kuluttaja voi sähkösopimuksia kilpailuttaessaan valita, haluaako hän uusiutuvilla energiamuodoilla vai perinteisissä voimaloissa tuotettua sähköä. Tämä ns. vihreä, tuulella ja auringolla sekä vesivoimalla tuotettu sähkö maksaa keskivertokuluttajalle muutaman euron kuukaudessa enemmän kuin fossiilisilla polttoaineilla tai ydinvoimalla tuotettu sähkö. Pörssisähkön valitseva voi tehdä päätöksen myös ympäristönäkökohtiin nojautuen. Vertaileminen ja kilpailuttaminen auttaa valitsemaan "vihreimmän" sähköntoimittajan.
Onko pörssisähkö kokeilemisen arvoista?
Jos on epävarma, soveltuuko pörssisähkö oman ruokakunnan tai yrityksen tarpeisiin, ei mikään estä kokeilemasta. Ensin on tietenkin syytä varmistaa, että voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa joustavasti ilman suuria sanktioita. Sen asian hoitaa uusi sähköyhtiö, kun sopimus on solmittu. Kokeilujaksoa ei kannata sijoittaa alhaisen kulutuksen kesäkauteen eikä suuren kulutuksen keskitalveen. Jos vaihdat sähköyhtiötä useammin kuin kerran vuodessa, saattaa verkkoyhtiö veloittaa siirrosta maksun.