Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
0,32 snt/kWh 1,63 snt/kWh 1,44 snt/kWh

Pörssisähkö

Ladataan lomaketta..

Summarum Mediassa

Summarum Mediassa

Pörssisähkö seuraa sähkömarkkinoiden hintaa. Pörssisähkön hinta muodostuu tuotantokustannusten, kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin sähkönmyyjä ei vaikuta siihen. Kilpailuta nykyinen sähkösopimuksesi heti uuteen alla olevan lomakkeen avulla.

Yhä useampi suomalainen kotitalous harkitsee nyt siirtymistä pörssisähköön. Mutta mitä on pörssisähkö, millaisia kuluja sopimuksiin liittyy ja kenelle se sopii? Mm. näihin annamme vastaukset tässä artikkelissa.

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö on sähköä, jonka hinta vaihtelee tunneittain. Hinta pörssisähkölle muodostuu NordPool -nimisessä sähköpörssissä, joka on yhteinen kaikille Pohjoismaille. NordPool on osakeyhtiö ja sen osakkaana Suomessa on Fingrid, muut Pohjoismaiden kantaverkkoyhtiöt ja Euronext-niminen yhtiö.

Tyypillisesti pörssisähkön käyttäminen on edullisinta myöhään illalla, yöaikaan ja viikonloppuina. Se, millaisia seuraavan päivän tuntihinnat ovat, tiedetään aina edellisenä päivänä kello 15:00 mennessä.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että voit suunnitella omaa sähkönkulutustasi, ja näin saat vaikutettua siihen miten paljon maksat sähköstä.

Sähköpörssi toimii niin, että siellä sähköntuottajat tarjoavat tuotettaan myyntiin ja sitä ostajat sitten sieltä ostavat. Suomessa tuotettavasta sähköstä jopa 75 prosenttia myydään nimenomaan NordPoolissa.

Kannattaako ottaa pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus?

Pörssisähkö tulee usein kiinteähintaista edullisemmaksi, vaikka pörssisähkön tuntihinta muuttuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. Ydinvoimalla tuotetaan sähköä tasaiseen tahtiin, mutta vesivoimalla, tuulella sekä auringolla epätasaisesti sään, vuosien, vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan vaihdellen.

Useat energiayhtiöt ovat syksyllä 2022 nostaneet sähkön hintaa todella reippaasti. Monet yhtiöt ovat myös aloittaneet tarjoamaan pörssisähkösopimuksia kiinteänhintaisten sopimusten sijaan.

Päästöoikeuksien hintojen vaihtelu vaikuttaa esim. hiilivoimaloissa tuotetun sähkön hintaan. Sähkösopimusten vertailu kannattaa. Sähkön pörssihinnan seuraaminen ja oman sähkönkulutuksen keskittäminen vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkö on halpaa, voi mahdollistaa pienemmän sähkölaskun kuin kiinteähintaisella sähkösopimuksella.

Pörssisähkö vs kiinteä sähkösopimus

Pörssisähkö Kiinteähintainen sopimus
Hinta vaihtelee jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta pysyy tavallisesti samana sopimuskauden loppuun.
Pörssisähkön seuraamisen myötä käyttäjällä on parempi kontrolli kulutuksestaan. Sähkön hintaa ei tarvitse seurata.
Hintaerot mahdollistavat säästöjen syntymisen. Määräaikaisissa sopimuksissa on mukana ns. riskilisä.
Tällä hetkellä todella suurta vaihtelua. Tällä hetkellä kiinteähintaiset sopimukset entistä kalliimpia.

Löydä edullisin pörssisähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla sinulle sopiva pörssisähkösopimus löytyy nopeasti. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Mistä nähdä pörssisähkö nyt?

Pörssisähkön hintaa on mahdollista seurata sivustomme yläosasta. Näet sieltä, mikä on

Sähkön kilpailuttaminen Summarumin kautta on ilmaista ja se paljastaa sähkön hintaerot eri yhtiöillä nopeasti. Tee siis kilpailutus jo tänään!

Pörssisähkön spot-hinta Suomessa

Spot-hinnat sähköpörssissä ovat niin kutsuttuja raakoja markkinahintoja eri alueille.

Pörssisähkön spot-hinta Suomessa ei huomioi esimerkiksi profiilikustannuksia, sähkön myyjän toimintakustannuksia tai vaikkapa sähkönmyyjän asiakastukea tai laskutusta.

Pörssisähkö on aktiivisen kuluttajan valinta

Sähkön kuluttajana voit omilla päätöksilläsi vaikuttaa sähkölaskuusi. Markkinasähkö on edullisinta öisin ja viikonloppuisin, joten sinun kannattaa ajoittaa sähkönkulutustasi näihin ajankohtiin. Pyykin- ja astianpesukoneen käytössä maksaa eniten veden lämmittäminen, saunomisessa taas sähkökiukaan ja suihkuveden lämmittäminen.

Miksi pörssisähkön hinta vaihtelee?

Koska öisin sähkön kulutus on vähäisempää, on luonnollisesti sähkön hinta silloin myös markkinoilla edullisempaa. Piikkitunnit sähkön kulutukselle ovat aamulla kello 8 ja 10 välillä ja iltapäivällä klo 16 ja 20 välillä.

Esimerkiksi tuuli vaikuttaa sähkön hinnan heilahteluihin. Suomessa on tällä hetkellä tuulivoiman maksimituotanto yli 4 000 megawattia. Uutta tuulivoimaa on rakennettu maahamme syksyn 2022 aikana runsaasti.

Samoin mm. maakaasun hinta on tavallisesti vaikuttanut sähkön hintaan. Maakaasun hinnan nousu, jonka Venäjä toimillaan aiheutti, nosti sähkön hintaa myös täällä Suomessa. Maakaasun hinnan vaikutukset sähkön hintaan ovat kuitenkin nyt vähentyneet, sillä Euroopassa on saatu maakaasuvarastoja miltei täyteen.

Hyvä tietää

Pörssisähkö mahdollistaa sähkön kuluttajalle säästöt sähkökustannuksissa, mutta omaa aktiivisuutta tarvitaan.

Sähkökulut kuriin

Pörssisähkön valinneella kuluttajalla on varsin hyvä mahdollisuus pitää sähkökulut kurissa, myös nykyisessä tilanteessa. Useimmilla sähköyhtiöillä on tarjolla sovelluksia, joiden käyttäminen on hyödyllistä ja helppoa. Niistä paljastuu mm. pörssisähkön tuntihinta.

Vaikka lähtökohtaisesti pörssisähköä onkin kuluttajan kannalta varsin fiksu ratkaisu, on hyvä muistaa, että pörssisähkössä myös sähkön mahdollinen hinnannousu tulee kuluttajan maksettavaksi.

Koska pörssisähkön hinta määräytyy markkinoiden perusteella, vaikuttaa hinnan muodostumiseen muun muassa sähköntuottajien tuottaman sähkön määrä suhteessa kulutukseen.

Tästä johtuen pörssisähkö on kalliimpaa talvikuukausina. Sähkön kulutus talvella on korkeampaa kuin muina vuodenaikoina. Myös sähköverkon ongelmat ja voimalaitosten huoltoseisokit heijastuvat pörssisähkön hintaan.

Kuitenkin pitkällä aikavälillä sähköpörssin hintoihin perustuva sähkösopimus on edullinen vaihtoehto määräaikaiselle sopimukselle tai muuten kiinteähintaisille sopimuksille.

Plus IconKilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. Kilpailuta sähkösopimus ja säästä
Kilpailuta sähkösopimus

Milloin pörssisähkö on edullisinta?

Milloin pörssisähkö kannattaa ottaa? Monessakin tapauksessa. Jos valintasi on pörssisähkö, voit ruveta aktiivisesti seuraamaan asuntosi tai kiinteistösi sähkönkulutusta. Halvin pörssisähkö on saatavilla silloin, kun sähköenergian kysyntä on vähäisintä. Useissa omakoti- ja rivitalokiinteistöissä on teknisesti mahdollista ottaa käyttöön kaksiaikatariffi, ts. päiväsähkö ja yösähkö.

Silloin kannattaa esimerkiksi suuri lämminvesivaraaja kytkeä päälle yöksi. Nyrkkisääntö on, että sauno ja pese pyykit ja astiat iltaisin ja viikonloppuisin. Myös ruokien valmistaminen isoissa erissä pakastimeen kannattaa halvan sähkön aikana.

LUE LISÄÄ: Halvin sähkö

Huom!

Nykyisen sähköyhtiön tarjoama pörssisähkö ei ole automaattisesti oikea valinta voimassa olevan kiinteähintaisen – toistaiseksi jatkuvan tai määräaikaisen – sähkösopimuksen tilalle. Määräaikaisen sähkösopimuksen purkamisesta seuraa yleensä sopimussakko.

Sopimuksen voi kuitenkin irtisanoa maksutta mm. muuton yhteydessä. Sähkömarkkinoilla on kilpailutilanne, jonka takia hinnat elävät. Vanha sopimus voi tuntua edulliselta, mutta sitä se ei välttämättä ole. Sähkösopimus kannattaakin kilpailuttaa joka toinen vuosi. Silloin saa selville, maksaako enemmän kuin tarjolla olevissa vaihtoehdoissa.

Kenelle pörssisähkö sopii?

Pörssisähkö sopii erityisen hyvin sellaisille kuluttajille, jotka haluavat maksaa sähkön käytöstään aina sen hetkisen markkinahinnan mukaisesti ja jotka ovat halukkaita ottamaan myös riskejä. Olennaisinta on ymmärtää, että sähkön tuntihinta vaihtelee. Kun valitset pörssisähkön, saat hyödynnettyä edullisimpia tunteja.

Onko järkevää hankkia pörssisähkö kerrostaloon?

Kerrostaloasukkaana et välttämättä hyödy paljon, jos valitset pörssisähkön. Syynä on alhainen kokonaiskulutus, kun lämmittämiseen ei sähköä kulu. Pörssisähkö vaikuttaa sähkölaskussa vain käytetyn sähköenergian kilowattituntihintaan.

Usein valtaosan sähkölaskusta muodostavat perusmaksut ja siirtomaksu sekä verot. Vertailu erilaisten sähkösopimusten ja sähköyhtiöiden välillä ei kuitenkaan mene hukkaan, onhan se täysin ilmaista. Mikä parasta, todennäköisesti vertailun tuloksena voit löytää vaihtoehdon, jossa on edullisemmat perusmaksut nykyiseen verrattuna. Silloin pörssisähkön valitsemalla voit saada merkittäviä säästöjä.

Entä omakotitalot, liikekiinteistöt ja rivitalohuoneistot?

Liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja rivitalohuoneistoissa sähkölaskua on mahdollista saada alemmas uuden tekniikan avulla. Jos käytössä on vesikeskuslämmitys, on vesi-ilmalämpöpumppu harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Puulämmitteisissä ja sähköpattereilla varustetuissa asunnoissa on ilmalämpöpumppu tehokas laite tuottamaan perus- tai lisälämpöä. Moni osaa arvostaa automaattista, vähän toimenpiteitä vaativaa lämmönlähdettä.

Öljylämmityksestä pyritään Suomessa asteittain eroon. Lämmitysöljy on kallis vaihtoehto. Sen tilalle on tarjolla myös maalämpöpumppuja, joiden hyötysuhde on korkea. Pörssisähkö voi olla oikea valinta, kun lämmitysjärjestelmä vaihdetaan tai täydennetään sähkökäyttöiseksi.

Uusi tekniikka mahdollistaa laitekohtaisesti lämpötilanpudotuksen yöaikaan ja jopa energian hinnanvaihteluiden mukaan. Monet ilmalämpöpumputkin voidaan nykyään kytkeä jopa etäkäyttöisesti pois päältä, päälle ja yötilaan, joten pörssisähkö antaa mahdollisuuden lisäsäästöihin uuden tekniikan kanssa käytettäessä.

Useissa kodinkoneissa on ajastusmahdollisuus, jota kannattaa hyödyntää. Pitää myös muistaa, että suuri säästö saadaan kytkemällä laitteet pois päältä, kun niitä ei käytetä: televisiot, tietokoneet, latauslaitteet, valaistus, lämmitys ja jäähdytys.

LUE MYÖS: Halvin sähkösopimus omakotitaloon


Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Kilpailuta ja löydä halvin pörssisähkö

Myös pörssisähkö on syytä muistaa kilpailuttaa ennen sopimuksen solmimista. Tämä on paras ja helpoin keino säästää kuluttajana rahaa.

Kun teet sähkösopimuksen, on syytä valita halvin itselle mieluisista vaihtoehdoista. Tämä pätee, oli kyseessä sitten pörssisähkö, määräaikainen sähkösopimus, vihreä sähkösopimus tai jotakin näiden sekoituksena.

Kilpailuta pörssisähkö ja säästä sähkösopimuksessa!

Pörssisähkösopimuksia tarjotaan nyt paljon

Tällä hetkellä monet sähköyhtiöt tarjoavat yhä useammin pörssisähkösopimuksia. Aikaisemmin ne tarjosivat yleensä ensin kiinteähintaista sopimusta, mutta nykyisessä maailmantilanteessa pörssisähkön myyminen on niille kannattavampaa.

Jos sinulla on vielä vaikka vuosi sitten solmittu kiinteähintainen sähkösopimus, on se tällä hetkellä sähköyhtiöllesi mitä todennäköisimmin tappiollinen. Sopimukseen kirjattu myyntihinta näet voi olla nyt huomattavasti matalampi kuin mitä hinta on todellisuudessa spot-hinnaltaan pörssissä.

Tämä taas merkitsee sähköyhtiön kannalta sitä, että heidän on ostettava pörssisähköä kalliimmalla, kuin mitä saavat myydä sitä sopimustensa kautta asiakkailleen.

Pörssisähkö talvella – miksi hinnat nousevat?

Onko pörssisähkö talvella kannattavaa? Tämä kysymys voi tulla monelle mieleen talvella uutisia lukiessa. Silloin sähkön hinta tyypillisesti pomppaa normaalia korkeammalle tasolle.

Syitä hinnan nousuun voi olla useita, mutta yleisimmät ovat ongelmat sähköntuotannossa talvikuukausina sekä kiristyneet pakkaset, jotka puolestaan lisäävät sähkön kysyntää. Sähköntuotanto voi sakata etenkin tuuli- ja vesivoimaloiden osalta.

Mutta jos minulla on pörssisähkösopimus, joudunko maksamaan talvella korkeampaa markkinahintaa sähköstäni?

Vastaus tähän on yksiselitteisesti kyllä. Toki maksamasi hinta riippuu aina osaksi sopimuksesi luonteesta. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että pörssisähkön kallistuessa myös suomalaisten saamat sähkölaskut kasvavat talvikuukausina.

Siksi onkin hyvä olla ainakin tietoinen sähkön hinnanvaihteluista eri kuukausina. Pörssisähkö voi olla todella halpaa keväisin ja etenkin kesäkuukausina, mutta vastaavasti hinnakkaampaa talvella. Keskimäärin pörssisähkön on laskettu kuitenkin olevan kuluttajalle yksi edullisimmista vaihtoehdoista.

LUE MYÖS: Sähkön hinnan kehitys

Onko pörssisähkö saman hintaista kaikkialla Pohjoismaissa?

NordPool on tosiaan sähköpörssi, joka toimii kaikkialla Pohjoismaissa. Pörssisähkön hinta ei kuitenkaan ole jokaisessa Pohjoismaassa samanlainen, vaan maat jakautuvat erilaisiin hinta-alueisiin. Suomi on yksinään oma alueensa, kun taas Norja ja Ruotsi jakautuvat useaan ja hinnaltaan erilaiseen alueeseen.

Mistä tämä sitten johtuu? Pullonkauloista sähköverkossa. Hinta-alueilla on omanlaisensa kysynnän ja tarjonnan tasapaino. Sähkö ei pysty siirtymään eri alueiden välillä, koska siirtokapasiteettia on rajoitettu teknisistä syistä.

Loppuvuodesta 2022 Ruotsissa ja Norjassa on matalammat hinnat kuin Suomessa. Se johtuu siitä, että niiden vesivoimalat ovat täyttyneet vesivarannoista. Kotimaisen sähkön tuotanto Suomessa taas ei ole ollut riittävää täyttääkseen sähkön kokonaistarvetta.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Milloin viimeksi tutustuit sähkölaskuusi?

Monet laskut siirtyvät nykyään suoraan pankin maksupalveluun tai suoraveloitukseen. Kuluttajana sitä ei aina jaksa eikä viitsi katsoa laskusta muuta kuin loppusumman, mutta jokaisen meistä kannattaa kyllä tarkastella laskuja tarkemmin.

Sähkölaskusta selviävät asiakas- ja käyttöpaikkatunnuksen ohella

Kesällä kulutettujen kilowattituntien osuus sähkölaskun loppusummasta on yllättävän pieni, perus- ja siirtomaksujen suuri. Talvella suhde muuttuu varsinkin sähkölämmitteisessä asunnossa.

Kun ryhdyt kilpailuttamaan sähkösopimustasi palveluntarjoajan sivustoilla, joudut antamaan mm. osoitetiedot, asuntotyypin, nykyisen sähkösopimuksen tiedot ja arvioidun kulutuksen. Jos olet muuttamassa uuteen kohteeseen, eikä sinulla ole pätevää kulutusarviota, saadaan arvio järjestelmästä asunnon tyypin ja koon perusteella.

Voit kilpailuttaa vain sähköenergian osuuden ja verrata myös eri sopimusten perusmaksuja. Sähkön siirtohinta määräytyy paikallisen verkkoyhtiön hinnaston mukaan, joten sitä ei voi kilpailuttaa.

Sähköyhtiöt tarjoavat kuluttajille mahdollisuuksia seurata ruokakuntansa tai yrityksensä sähköenergiankulutusta joko laskuarkistoa selaamalla tai jopa erilaisten älypuhelinsovellusten avulla. Joskus jopa vuokranantajalla ja huoltoyhtiöllä on mahdollisuus nähdä vuokralaisten asuntojen ja yhteistilojen sähkönkulutusta tutkimalla, että kaikki ei ole kunnossa.

Saunaosaston ikkunoita on saatettu jättää auki talvipakkasella, jossakin on sulake palanut, kun mittari ei pyöri jne. Laskuja, puhelin- ja tietokonesovelluksia seuraavalla epäkohtiin voi puuttua ennen kuin aiheutuu vahinkoja.

LUE MYÖS: Sähkösopimus-opas

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi pörssisähköä sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti myös muista palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Vaikuttaako pörssisähkö siirtohintaan ja veroihin?

Sähkön siirtohinta määräytyy paikallisen verkkoyhtiön hinnaston mukaan. Se ei ole kilpailutettavissa, mutta on toki säännelty kohtuulliseksi. Sähkölaskusta näet myös sähköveron ja arvonlisäveron osuudet. Niiden suuruus määräytyy kulutettujen kilowattituntien mukaan lasketuista energian ja siirron hinnoista.

Lisäksi maksat vielä perusmaksut liittymätyypin mukaan sekä sähköenergiasta että sähkön siirrosta. Vaikka pörssisähkön hinta ei vaikuta perusmaksuihin, kannattaa niitäkin vertailla eri sähköyhtiöiden ja sopimusvaihtoehtojen välillä.

TUTUSTU MYÖS: Sähkön kilowattitunnin hinta

Apua aurinkopaneeleista

Hyvä keino pienentää omaa sähkölaskua on hankkia aurinkopaneelit, jos se vain on käytännössä mahdollista.

Itse tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa

Monet sähköyhtiöt tarjoavat aurinkosähköjärjestelmien laitteistoja, asennusta ja kytkemistä omaan sähköverkkoonsa. Järjestelmät on edullisinta mitoittaa niin, että valtaosan sähköenergiasta pystyy käyttämään itse. Usein verkkoon myytävästä sähköstä tarjotaan asiakkaille kiinteää kilowattituntihintaa.

Keskimäärin talokohtaiset järjestelmät maksavat itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa.

LUE MYÖS: Lainaa aurinkopaneeleihin

Energiavero ja arvonlisävero pörssisähkölle

Energiavero ja arvonlisävero ovat kulueriä, joita ei voi kilpailuttaa. Ne lasketaan aina toteutuneen sähköenergia- ja sähkönsiirtomaksun päälle. Pörssisähkö voi kuitenkin poikia alemmat verosummat, jos se on edullisempaa kuin kiinteähintaisessa sopimuksessa.

Tänä syksynä on sähkön markkinahinta noussut ajoittain ennätystasolle monesta syystä johtuen.

Kokemuksia pörssisähköstä

Mielipiteitä ja kokemuksia pörssisähköstä löytyy puolesta sekä vastaan. Kaikille pörssisähkön käyttö ei sovi, mutta heille, joille sähkön hinnan seuraaminen ja oman kulutuksen muovaaminen sen mukaisesti ei ole ongelma, tuo pörssisähkö paljon etuja.

Kuluttajat kokevat, että pörssisähkön valitsemalla he saavat sähkölaskunsa omaan kontrolliin. Pörssisähkö koetaan keskimääräisesti halvemmaksi ja fiksummaksi tavaksi ostaa sähköä kuin perinteiset kiinteät sopimukset.

Pörssisähkön hyödyt ja haitat

Edut Haitat
Pörssisähkön avulla voit suunnitella omaa sähkönkulutustasi. Hintojen vaihtelu voi olla paikoin suurta.
Pörssisähkö on edullisinta iltaisin, öisin ja viikonloppuina. Edellyttää omaa aktiivisuutta.
Sopii erinomaisesti aktiivisesti hintoja tarkkaileville.
Saa aikaiseksi säästöjä.

Usein kysyttyä

Kenelle pörssisähkö sopii?
Pörssisähkö sopii aktiiviselle kuluttajalle, joka on valmis sähkön hinnan vaihteluihin. Toisinaan sähkön hinta voi olla alhaisempi, joskus taas kalliimpaa kuin kiinteissä sähkösopimuksissa. Kuluttajan omat valinnat voivat lisäksi ohjata sähkön hinnan muodostumista esimerkiksi, jos kuluttaja käyttää kodinkoneita öisin tai viikonloppuisin arkipäivien sijaan. Pörssisähkö sopii kuitenkin kaikille, jotka ovat valmiita ottamaan riskin sähkön hinnan noususta.
Milloin pörssisähkö ei ole oikea valinta?
Pörssisähkö ei ole sopiva sähkömuoto, jos sähkönhinnan vaihtelu aiheuttaa kuluttajassa huolta. Esimerkiksi talvikuukausina sähkölasku on aina suurempi kuin kesäkuukausina. Sähkölaskun suuruutta voi olla vaikeampi ennustaa, mikäli käytössä on pörssisähkö eikä ole intoa seurata sähkön hintaa verkosta saatavien sähköyhtiön palveluiden kautta. Pörssisähkön avulla saatavat säästöt voivat myös jäädä pieniksi, jos sähkön ajastaminen öihin tai viikonloppuihin on vähäistä tai ei teknisistä syistä onnistu.
Onko pörssisähkö nykypäivää?
Pörssisähkö on entistä ajankohtaisempaa. Kuluneen vuoden aikana sähkön hinta on vaihdellut tuntuvasti monesta syystä: Suomi kuuluu pohjoismaiseen sähköpörssiin eli Nordpooliin. Siksi Norjan huono vesivoimatilanne, Ruotsin päätös sulkea ydinvoimalat, Olkiluodon uuden ydinvoimalan käyttöönoton lykkääntyminen, hiilen maailmanmarkkinahinnan nousu ja päästöoikeuksien hinnannousu ovat heilutelleet sähkön markkinahintaa, samoin Nord Stream II -kaasuputken käyttöönoton viivästyminen. Sähkön siirtoyhteyksiä on rakennettu Pohjoismaista Baltiaan ja Keski-Eurooppaan, joten kysyntä ja tarjonta laajalla alueella vaikuttaa.
Onko pörssisähkö luontoystävällistä?
Kuluttaja voi sähkösopimuksia kilpailuttaessaan valita, haluaako hän uusiutuvilla energiamuodoilla vai perinteisissä voimaloissa tuotettua sähköä. Tämä ns. vihreä, tuulella ja auringolla sekä vesivoimalla tuotettu sähkö maksaa keskivertokuluttajalle muutaman euron kuukaudessa enemmän kuin fossiilisilla polttoaineilla tai ydinvoimalla tuotettu sähkö. Pörssisähkön valitseva voi tehdä päätöksen myös ympäristönäkökohtiin nojautuen. Vertaileminen ja kilpailuttaminen auttaa valitsemaan "vihreimmän" sähköntoimittajan.
Onko pörssisähkö kokeilemisen arvoista?
Jos on epävarma, soveltuuko pörssisähkö oman ruokakunnan tai yrityksen tarpeisiin, ei mikään estä kokeilemasta. Ensin on tietenkin syytä varmistaa, että voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa joustavasti ilman suuria sanktioita. Sen asian hoitaa uusi sähköyhtiö, kun sopimus on solmittu. Kokeilujaksoa ei kannata sijoittaa alhaisen kulutuksen kesäkauteen eikä suuren kulutuksen keskitalveen. Jos vaihdat sähköyhtiötä useammin kuin kerran vuodessa, saattaa verkkoyhtiö veloittaa siirrosta maksun.