Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
24,21 snt/kWh 24,6 snt/kWh 28,26 snt/kWh

Pörssisähkö

Pörssisähkö seuraa sähkömarkkinoiden hintaa, vaan pörssisähkön hinta muodostuu tuotantokustannusten, kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin sähkönmyyjä ei vaikuta siihen. Kilpailuta nykyinen sähkösopimuksesi heti uuteen alla olevan lomakkeen avulla.
Ladataan lomaketta..

Summarum Mediassa

Leif
Leif
2022-06-11
Vahvistettu
Hyvä palvelu Hyvä palvelu
Päivi Valkonen
Päivi Valkonen
2022-06-10
Vahvistettu
Oikein hyvä ja nopeaa Oikein hyvä ja nopeaa. Löyty heti hyvä laina jossa on matala korko
Kristina Perälä
Kristina Perälä
2022-06-06
Vahvistettu
Nopea ja helppo! Nopea ja helppo!
Jorma
Jorma
2022-06-01
Vahvistettu
Sain tarjouksen jota en vielä ole… Sain tarjouksen jota en vielä ole hyväksynyt
Arto Tella
Arto Tella
2022-05-31
Vahvistettu
Hyvä palvelu Oli nopea ja asianmukainen palvelu
Laura Eeva Maria
Laura Eeva Maria
2021-09-29
Vahvistettu
Nopea vastaus lainan hakuun Nopea vastaus lainan hakuun. Selkeästi jaoteltu vaihtoehdot. Hakemusprosessin kulku hyvin kuvattu. Vastauksen kestämisestä ilmoitettiin hyvin
Sami Teittinen
Sami Teittinen
2021-08-06
Vahvistettu
Saatuani lainatarjouksen toimitin… Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.

Pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus?

Pörssisähkö tulee usein kiinteähintaista edullisemmaksi, vaikka pörssisähkön hinta muuttuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. Ydinvoimalla tuotetaan sähköä tasaiseen tahtiin, mutta vesivoimalla, tuulella sekä auringolla epätasaisesti sään, vuosien, vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan vaihdellen.

Päästöoikeuksien hintojen vaihtelu vaikuttaa esim. hiilivoimaloissa tuotetun sähkön hintaan. Sähkösopimusten vertailu kannattaa. Sähkön pörssihinnan seuraaminen ja oman sähkönkulutuksen keskittäminen vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkö on halpaa, voi mahdollistaa pienemmän sähkölaskun kuin kiinteähintaisella sähkösopimuksella.


Löydä edullisin pörssisähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan pörssisähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Pörssisähkö on aktiivisen kuluttajan valinta

Pörssisähkö mahdollistaa sähkön kuluttajalle säästöt sähkökustannuksissa, mutta omaa aktiivisuutta tarvitaan.

Sähkön kuluttaja voi omilla päätöksillään vaikuttaa sähkölaskuunsa. Markkinasähkö on edullisinta öisin ja viikonloppuisin, joten kuluttajan kannattaa ajoittaa sähkönkulutustaan näihin ajankohtiin: Pyykin- ja astianpesukoneen käytössä maksaa eniten veden lämmittäminen, saunomisessa taas sähkökiukaan ja suihkuveden lämmittäminen.

Pörssisähkön valinneella kuluttajalla on hyvä mahdollisuus pitää sähkökulut kurissa. Useimmilla sähköyhtiöillä on tarjolla sovelluksia, joiden käyttäminen on hyödyllistä ja hauskaa.

On kuitenkin muistettava, että pörssisähkössä myös sähkön mahdollinen hinnannousu tulee kuluttajan maksettavaksi. Koska pörssisähkön hinta määräytyy markkinoiden perusteella, vaikuttaa hinnan muodostumiseen muun muassa sähköntuottajien tuottaman sähkön määrä suhteessa kulutukseen.

Tämän vuoksi pörssisähkö on kalliimpaa talvikuukausina, jolloin sähkön kulutus on korkeampaa. Myös sähköverkon ongelmat ja voimalaitosten huoltoseisokit heijastuvat pörssisähkön hintaan. Kuitenkin pitkällä aikavälillä sähköpörssin hintoihin perustuva sähkösopimus on edullinen vaihtoehto määräaikaiselle sopimukselle tai muuten kiinteähintaisille sopimuksille.

Plus IconKilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. Kilpailuta sähkösopimus ja säästä
Kilpailuta sähkösopimus

Säästömahdollisuuksia pörssisähköllä

Jos valitset pörssisähkön, voit ruveta aktiivisesti seuraamaan asuntosi tai kiinteistösi sähkönkulutusta. Pörssisähkö on edullisimmillaan silloin, kun sähköenergian kysyntä on vähäisintä. Useissa omakoti- ja rivitalokiinteistöissä on teknisesti mahdollista ottaa käyttöön kaksiaikatariffi, ts. päiväsähkö ja yösähkö.

Silloin kannattaa esimerkiksi suuri lämminvesivaraaja kytkeä päälle yöksi. Nyrkkisääntö on, että sauno ja pese pyykit ja astiat iltaisin ja viikonloppuisin. Myös ruokien valmistaminen isoissa erissä pakastimeen kannattaa halvan sähkön aikana.

Nykyisen sähköyhtiön tarjoama pörssisähkö ei ole automaattisesti oikea valinta voimassa olevan kiinteähintaisen – toistaiseksi jatkuvan tai määräaikaisen – sähkösopimuksen tilalle. Määräaikaisen sähkösopimuksen purkamisesta seuraa yleensä sopimussakko.

Sopimuksen voi kuitenkin irtisanoa maksutta mm. muuton yhteydessä. Sähkömarkkinoilla on kilpailutilanne, jonka takia hinnat elävät. Vanha sopimus voi tuntua edulliselta, mutta sitä se ei välttämättä ole. Sähkösopimus kannattaakin kilpailuttaa joka toinen vuosi. Silloin saa selville, maksaako enemmän kuin tarjolla olevissa vaihtoehdoissa.Auttaako uusi tekniikka?

Kerrostaloasukas ei välttämättä hyödy paljon, jos valitsee pörssisähkön. Syynä on alhainen kokonaiskulutus, kun lämmittämiseen ei sähköä kulu. Pörssisähkö vaikuttaa sähkölaskussa vain käytetyn sähköenergian kilowattituntihintaan.

Usein valtaosan sähkölaskusta muodostavat perusmaksut ja siirtomaksu sekä verot. Vertailu erilaisten sähkösopimusten ja sähköyhtiöiden välillä ei kuitenkaan mene hukkaan. Se on ilmaista. Todennäköisesti vertailun tuloksena voi löytyä vaihtoehto, jossa on edullisemmat perusmaksut nykyiseen verrattuna. Silloin pörssisähkön valitsemalla voi saada merkittäviä säästöjä.

Liikekiinteistöissä, omakotitaloissa ja rivitalohuoneistoissa sähkölaskua saa alemmas uuden tekniikan avulla. Jos käytössä on vesikeskuslämmitys, on vesi-ilmalämpöpumppu harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Puulämmitteisissä ja sähköpattereilla varustetuissa asunnoissa on ilmalämpöpumppu tehokas laite tuottamaan perus- tai lisälämpöä. Moni osaa arvostaa automaattista, vähän toimenpiteitä vaativaa lämmönlähdettä. Öljylämmityksestä pyritään asteittain eroon. Sen tilalle on tarjolla myös maalämpöpumppuja, joiden hyötysuhde on korkea. Pörssisähkö voi olla oikea valinta, kun lämmitysjärjestelmä vaihdetaan tai täydennetään sähkökäyttöiseksi.

Uusi tekniikka mahdollistaa laitekohtaisesti lämpötilanpudotuksen yöaikaan ja jopa energian hinnanvaihteluiden mukaan. Monet ilmalämpöpumputkin voidaan nykyään kytkeä jopa etäkäyttöisesti pois päältä, päälle ja yötilaan, joten pörssisähkö antaa mahdollisuuden lisäsäästöihin uuden tekniikan kanssa käytettäessä.

Useissa kodinkoneissa on ajastusmahdollisuus, jota kannattaa hyödyntää. Pitää myös muistaa, että suuri säästö saadaan kytkemällä laitteet pois päältä, kun niitä ei käytetä: televisiot, tietokoneet, latauslaitteet, valaistus, lämmitys ja jäähdytys.


Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Pörssisähkö talvella

Onko pörssisähkö talvella kannattavaa? Tämä kysymys voi tulla monelle mieleen talvella uutisia lukiessa. Silloin sähkönhinta tyypillisesti pomppaa normaalia korkeammalle tasolle.

Syitä hinnan nousuun voi olla useita, mutta yleisimmät ovat ongelmat sähköntuotannossa talvikuukausina, sekä kiristyneet pakkaset, jotka puolestaan lisäävät sähkön kysyntää. Sähköntuotanto voi sakata etenkin tuuli- ja vesivoimaloiden osalta.

Mutta jos minulla on pörssisähkösopimus, joudunko maksamaan talvella korkeampaa markkinahintaa sähköstäni? Vastaus tähän on yksiselitteisesti kyllä. Toki maksamasi hinta riippuu aina osaksi sopimuksesi luonteesta. Mutta yleisesti voidaan sanoa, että pörssisähkön kallistuessa myös ihmisten saamat sähkölaskut kasvavat talvikuukausina.

Siksi on hyvä olla ainakin tietoinen sähkön hinnanvaihteluista eri kuukausina. Pörssisähkö voi olla todella halpaa keväisin ja etenkin kesäkuukausina, mutta vastaavasti hinnakkaampaa talvella. Keskimäärin pörssisähkön on laskettu kuitenkin olevan kuluttajalle yksi edullisimmista vaihtoehdoista.

Myös pörssisähkö on syytä muistaa kilpailuttaa ennen sopimuksen solmimista. Tämä on paras ja helpoin keino säästää kuluttajana rahaa. Kun teet sähkösopimuksen, on syytä valita halvin itselle mieluisista vaihtoehdoista. Oli kyseessä sitten pörssisähkö, määräaikainen sähkösopimus, vihreä sähkösopimus tai jotakin näiden sekoituksena.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Milloin viimeksi tutustuit sähkölaskuusi?

Monet laskut siirtyvät nykyään suoraan pankin maksupalveluun tai suoraveloitukseen. Kuluttaja ei aina jaksa ,eikä viitsi katsoa laskusta muuta kuin loppusumman, mutta jokaisen kannattaa kyllä tarkastella laskuja tarkemmin.

Sähkölaskusta selviävät asiakas- ja käyttöpaikkatunnuksen ohella arvioitu vuosikulutus sekä mittausjakson perusmaksut, sähköenergian kulutus, verkkomaksut ja verot. Kesällä kulutettujen kilowattituntien osuus sähkölaskun loppusummasta on yllättävän pieni, perus- ja siirtomaksujen suuri. Talvella suhde muuttuu varsinkin sähkölämmitteisessä asunnossa.

Kun ryhdyt kilpailuttamaan sähkösopimustasi palveluntarjoajan internet-sivulla, joudut antamaan mm. osoitetiedot, asuntotyypin, nykyisen sähkösopimuksen tiedot ja arvioidun kulutuksen. Jos olet muuttamassa uuteen kohteeseen, eikä sinulla ole pätevää kulutusarviota, saadaan arvio järjestelmästä asunnon tyypin ja koon perusteella.

Voit kilpailuttaa vain sähköenergian osuuden ja verrata myös eri sopimusten perusmaksuja. Sähkön siirtohinta määräytyy paikallisen verkkoyhtiön hinnaston mukaan, joten sitä ei voi kilpailuttaa.

Sähköyhtiöt tarjoavat kuluttajille mahdollisuuksia seurata ruokakuntansa tai yrityksensä sähköenergiankulutusta joko laskuarkistoa selaamalla tai jopa erilaisten älypuhelinsovellusten avulla. Joskus jopa vuokranantajalla ja huoltoyhtiöllä on mahdollisuus nähdä vuokralaisten asuntojen ja yhteistilojen sähkönkulutusta tutkimalla, että kaikki ei ole kunnossa.

Saunaosaston ikkunoita on saatettu jättää auki talvipakkasella, jossakin on sulake palanut, kun mittari ei pyöri jne. Laskuja, puhelin- ja tietokonesovelluksia seuraavalla epäkohtiin voi puuttua ennen kuin aiheutuu vahinkoja.

Lisätietoa erilaisista sähkösopimuksista täältä. 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi pörssisähköä sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti myös muista palveluistamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Vaikuttaako pörssisähkö siirtohintaan ja veroihin?

Sähkön siirtohinta määräytyy paikallisen verkkoyhtiön hinnaston mukaan. Se ei ole kilpailutettavissa, mutta on toki säännelty kohtuulliseksi. Sähkölaskussa näkyy myös sähköveron ja arvonlisäveron osuus. Niiden suuruus määräytyy kulutettujen kilowattituntien mukaan lasketuista energian ja siirron hinnoista.

Lisäksi kuluttaja maksaa vielä perusmaksut liittymätyypin mukaan sekä sähköenergiasta että sähkön siirrosta. Vaikka pörssisähkön hinta ei vaikuta perusmaksuihin, kannattaa niitäkin vertailla eri sähköyhtiöiden ja sopimusvaihtoehtojen välillä.

Hyvä keino pienentää omaa sähkölaskua on hankkia aurinkopaneelit, jos se vain on käytännössä mahdollista. Itse tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa energiamaksuja, siirtomaksuja eikä veroja. Monet sähköyhtiöt tarjoavat aurinkosähköjärjestelmien laitteistoja, asennusta ja kytkemistä omaan sähköverkkoonsa.

Järjestelmät on edullisinta mitoittaa niin, että valtaosan sähköenergiasta pystyy käyttämään itse. Usein verkkoon myytävästä sähköstä tarjotaan asiakkaille kiinteää kilowattituntihintaa. Keskimäärin talokohtaiset järjestelmät maksavat itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa.

Energiavero ja arvonlisävero ovat kulueriä, joita ei voi kilpailuttaa. Ne lasketaan aina toteutuneen sähköenergia- ja sähkönsiirtomaksun päälle. Pörssisähkö voi kuitenkin poikia alemmat verosummat, jos se on edullisempaa kuin kiinteähintaisessa sopimuksessa. Tänä syksynä on sähkön markkinahinta noussut ajoittain ennätystasolle monesta syystä johtuen.

Kun Olkiluodon uusi ydinvoimalayksikkö saadaan tuotantoon ja maakaasu alkaa virrata Eurooppaan myös Nord Stream II -putkea pitkin, niin odotettavissa on laskevia hintoja myös sähköpörsseissä.

 

Usein kysyttyä

Kenelle pörssisähkö sopii?
Pörssisähkö sopii aktiiviselle kuluttajalle, joka on valmis sähkön hinnan vaihteluihin. Toisinaan sähkön hinta voi olla alhaisempi, joskus taas kalliimpaa kuin kiinteissä sähkösopimuksissa. Kuluttajan omat valinnat voivat lisäksi ohjata sähkön hinnan muodostumista esimerkiksi, jos kuluttaja käyttää kodinkoneita öisin tai viikonloppuisin arkipäivien sijaan. Pörssisähkö sopii kuitenkin kaikille, jotka ovat valmiita ottamaan riskin sähkön hinnan noususta.
Milloin pörssisähkö ei ole oikea valinta?
Pörssisähkö ei ole sopiva sähkömuoto, jos sähkönhinnan vaihtelu aiheuttaa kuluttajassa huolta. Esimerkiksi talvikuukausina sähkölasku on aina suurempi kuin kesäkuukausina. Sähkölaskun suuruutta voi olla vaikeampi ennustaa, mikäli käytössä on pörssisähkö eikä ole intoa seurata sähkön hintaa verkosta saatavien sähköyhtiön palveluiden kautta. Pörssisähkön avulla saatavat säästöt voivat myös jäädä pieniksi, jos sähkön ajastaminen öihin tai viikonloppuihin on vähäistä tai ei teknisistä syistä onnistu.
Onko pörssisähkö nykypäivää?
Pörssisähkö on entistä ajankohtaisempaa. Kuluneen vuoden aikana sähkön hinta on vaihdellut tuntuvasti monesta syystä: Suomi kuuluu pohjoismaiseen sähköpörssiin eli Nordpooliin. Siksi Norjan huono vesivoimatilanne, Ruotsin päätös sulkea ydinvoimalat, Olkiluodon uuden ydinvoimalan käyttöönoton lykkääntyminen, hiilen maailmanmarkkinahinnan nousu ja päästöoikeuksien hinnannousu ovat heilutelleet sähkön markkinahintaa, samoin Nord Stream II -kaasuputken käyttöönoton viivästyminen. Sähkön siirtoyhteyksiä on rakennettu Pohjoismaista Baltiaan ja Keski-Eurooppaan, joten kysyntä ja tarjonta laajalla alueella vaikuttaa.
Onko pörssisähkö luontoystävällistä?
Kuluttaja voi sähkösopimuksia kilpailuttaessaan valita, haluaako hän uusiutuvilla energiamuodoilla vai perinteisissä voimaloissa tuotettua sähköä. Tämä ns. vihreä, tuulella ja auringolla sekä vesivoimalla tuotettu sähkö maksaa keskivertokuluttajalle muutaman euron kuukaudessa enemmän kuin fossiilisilla polttoaineilla tai ydinvoimalla tuotettu sähkö. Pörssisähkön valitseva voi tehdä päätöksen myös ympäristönäkökohtiin nojautuen. Vertaileminen ja kilpailuttaminen auttaa valitsemaan "vihreimmän" sähköntoimittajan.
Onko pörssisähkö kokeilemisen arvoista?
Jos on epävarma, soveltuuko pörssisähkö oman ruokakunnan tai yrityksen tarpeisiin, ei mikään estä kokeilemasta. Ensin on tietenkin syytä varmistaa, että voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa joustavasti ilman suuria sanktioita. Sen asian hoitaa uusi sähköyhtiö, kun sopimus on solmittu. Kokeilujaksoa ei kannata sijoittaa alhaisen kulutuksen kesäkauteen eikä suuren kulutuksen keskitalveen. Jos vaihdat sähköyhtiötä useammin kuin kerran vuodessa, saattaa verkkoyhtiö veloittaa siirrosta maksun.