Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
0,32 snt/kWh 1,63 snt/kWh 1,44 snt/kWh

Paras sähkösopimus

Paras sähkösopimus löytyy hetkessä, kunhan vain kilpailutat.

Paras sähkösopimus löytyy hetkessä, kunhan vain kilpailutat.

Ladataan lomaketta..

Paras sähkösopimus on monen tekijän summa

Sähkösopimusta tehdessään voit törmätä eri yhtiöiden tarjoamien vaihtoehtojen sekavaan viidakkoon. Tämä synnyttää helposti epävarmuutta siitä, minkälaiseen tarjoukseen olisi viisainta tarttua.

Yleisesti suositellaan aina kilpailuttamaan eri palveluntarjoajia. Tästä olemme kirjoittaneet lisää Sähkön kilpailuttaminen -artikkelissa. Kilpailuttamisen kautta pääset toivottavasti löytämään itsellesi sopivimman ja ehkäpä myös kaikkein edullisimman vaihtoehdon.

Vertailu ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sillä alan termistö saattaa olla vaikeasti ymmärrettävää. Kaikki eri yhtiöiden tarjoamat sopimusratkaisut eivät myöskään välttämättä ole suoraan verrannollisia keskenään.

Mahdollisimman edullinen hinta ei myöskään ole ainoa kriteeri, joka sähkösopimuksia vertailevalla henkilöllä voi olla mielessään.

Ilmastonmuutoskeskustelun innoittamina monet pyrkivät löytämään omaan arvomaailmaansa istuvaa, mahdollisimman ekologisesti tuotettua eli niin kutsuttua vihreää sähköä.

Tässä artikkelissa selvitämme, mitä sähkömarkkinoilla tapahtuu vuonna 2022, ja mikä on paras sähkösopimus tai paras vihreä sähkösopimus, vaikka toki loppupelissä valinnat ovat hyvin yksilöllisiä.


Löydä edullisin ja paras sähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle parhaiten sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Paras sähkösopimus ei aina ole halvin

Sähkölaskun kokonaissumma koostuu kahdesta eri osasta:

 1. Sähkön myynnistä
 2. Myydyn sähkön siirrosta.

Sähkösopimuksia vertailemalla ja kilpailuttamalla sinä voit vaikuttaa sähkönmyynnin hintaan. Sähkönsiirto sen sijaan ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä, eikä sen hintaa voi kilpailuttaa.

Netti on täynnä sivustoja, jotka kutsuvat vertailemaan sähkösopimuksia ja löytämään joukosta kaikkein halvimman sopimuksen. Halvin sähkösopimus ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti paras jo pelkästään sen takia, että ihmiset arvostavat hyvin erilaisia asioita.

Ympäristöystävällisyys

Toki jokainen varmasti ilahtuu mahdollisimman pienestä sähkölaskusta, mutta yhä suurempi joukko kuluttajia lukee hyvän sähkösopimuksen ominaisuuksiin myös esimerkiksi lähiseututuotannon sekä ympäristöystävällisyyden.

Sähkösopimuksen solmiminen on vuonna 2020 entistä useammin arvovalinta. Yhä yleisemmin pidetään siis tärkeänä sitä, että oma sähkö tuotetaan lähialueella ja että sen tuotanto kuormittaa mahdollisimman vähän ympäristöä.

Näiden ominaisuuksien täyttyessä ollaan valmiita maksamaan sähköstä hieman suurempaa hintaa. Kerromme lisää ekologisesta sähköstä myöhemmin tällä sivulla.

Tavoitat seuraavat sähkötoimijat palvelumme kautta

 • Fortum logo
 • Väre logo
 • Nordic Green Energia logo
 • Pohjois-Karjalan Sähkö logo
 • Nivos Energia logo
 • Helen logo
 • Lumme Energia logo
 • Oomi logo
 • Vattenfall logo
 • Vihreä Älyenergia logo
 • KSS logo
 • Vaasan Sähkö logo

Sähkösopimus: jatkuva vs. määräaikainen

Sähkösopimus voi olla jatkuva tai määräaikainen. Määräajaksi tehty sopimus on yleensä voimassa 12 tai 24 kuukautta, ja sinä aikana sähkön hinta sovitusti pysyy samana.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hinta voi nousta sähköyhtiön erillisellä ilmoituksella kuukauden varoitusajalla, mutta tällöin sopimuksen voi itse halutessaan päättää milloin tahansa.

Sähköyhtiöiden tarjousten hyödyntämisen lisäksi oman sähkölaskun suuruuteen voi vaikuttaa myös omalla toiminnallaan.

Kodin sähkölaitteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan päivittää nykyaikaisiin energiatehokkaisiin malleihin ja tarpeettomat tai väliaikaisesti käyttämättömänä olevat laitteet kannattaa irrottaa sähköverkosta.

Halutessaan kodin laitteiden sähkönkulutusta voi tarkkailla niihin kytkettävillä sähkönkulutusmittareilla.

Asumismuoto

Luonnollisesti sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa myös asumismuoto. Kerrostaloyksiö kantakaupungissa ja vanha omakotitalo maaseudun rauhassa ovat varsin erilaisia asumismuotoja, ja omakotiasujan on huomioitava valinnassaan myös esimerkiksi se, minkälainen lämmitysjärjestelmä talossa on.

Kerros-, rivi- ja omakotitaloja verrattaessa vuotuinen sähkönkulutus vaihtelee tuhansia kilowattitunteja, ja useimmilta sähköyhtiöiltä löytyy kullekin vaihtoehdolle erikseen räätälöityjä sopimusmuotoja.

Paras sähkösopimus opiskelijalle. Opiskelijat asuvat usein vuokralla joko yksin tai yhteisissä ”kimppakämpissä”. Opiskelijoille on olemassa useita erilaisia sähkösopimuksia opiskelija-alennuksella.

Kannattaa siis aloittaa tarkistamalla, minkälaisia opiskelija-alennuksia sähköyhtiöt tarjoavat, ja miettiä sen mukaan sinulle sopivinta sopimusta.

Paras sähkösopimus kerrostaloon. Jos olet muuttamassa kerrostaloon, sinun tulee ensin ottaa huomioon, montako sähkönkäyttäjää asunnossasi on.

Jos asut yksin, sinun on tietysti helpompi arvioida kulusi, ja miettiä, kiinnostaako sinua vakiohintainen sähkö, vai maksatko mielummin käytön mukaan. Kerrostaloasunnossa on se etu, että esimerkiksi lämmityskulut laskevat naapureiden lämmityskapasiteetin mukaan.

Sähkön hintakehitys Suomessa

Lainojen jakauma ympyrädiagrammi

Sähkönkulutus ja omat tottumukset

Kuten aiemmin mainitsimme, asumismuodon lisäksi sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat myös omat sähkönkulutustottumukset. Esimerkiksi runsas sähkölaitteiden määrä, sähkökäyttöinen lattialämmitys tai tiheä sähkösaunan lämmittäminen nostavat sähkönkulutusta myös kerrostaloasunnossa.

Yösähkö on usein hieman edullisempaa, joten etenkin sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuvat hyötyvät yö- tai toiselta nimeltään aikasähköstä.

Lisäksi kodinkoneiden, kuten esimerkiksi kuivausrummun käytön voi omakotitalossa keskittää yöaikaan. Tämäkin kannattaa ottaa sopimusta tehdessä huomioon. Yösähkösopimuksen tuottama säästö voi vuositasolla olla merkittävä.

Plus IconKilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. Kilpailuta sähkösopimus ja säästä
Kilpailuta sähkösopimus

Hinta: kiinteä vs. kulutuksen mukaan

Olet varmasti jo törmännytkin vaihtoehtoon, jossa voit valita sähkösopimusten välillä joko kiinteän sähkösopimuksen tai kulutuksen mukaan veloitettavan sopimuksen. Kiinteähintainen sähkö tarkoittaa sitä, ettei se muutu. Se siis pysyy samana koko sopimuskauden.

Tällä hetkellä sähkön markkinahinta on suhteellisen alhaalla, joten siksi kannattaakin nyt harkita vaihtamista kiinteähintaiseen sähkösopimukseen.

Kulutuksen mukaisesti hinnoiteltava sähkösopimus on kaikista perinteisin. Se on helppo ja edullinen valinta ihmisille, joiden sähkönkulutus on suhteellisen järkevää, eivätkä esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelut vaikuta valtavasti sähkönkulutukseen. Kulutuksen mukainen sähkösopimus on yhä suosituin tyyppi Suomessa.

Jos sähkömaksusi on kulutuksen mukaan, saat yleensä sähköntarjoajalta riittävästi tietoa sähkönhinnan vaihteluista. Voit myös itse aktivoitua tällä saralla, ja käyttää esimerkiksi erilaisia sovelluksia, joiden kanssa voit seurata kulutustasi sekä hintojen muutoksia.


Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Tuntihintainen pörssisähkö on tuonut uusia tuulia markkinoille

Yksi uusimmista ja viime aikoina runsaasti kiinnostusta herättäneistä ilmiöistä sähkömarkkinoilla on tuntihintainen pörssisähkö. Se tarkoittaa lyhyesti sitä, että henkilö hyödyntää sähkön hinnan vaihtelua ja maksaa käytöstään kulloinkin voimassa olevaa sähkön pörssihintaa.

Hinnan kehitystä voi seurata esimerkiksi tarkoitukseen suunnitelluilla kännykkäsovelluksilla. Sopimukset ovat toistaiseksi voimassaolevia, ja ne voi halutessaan päättää milloin haluaa.

Tunneittain laskutettavaa sähkönkulutusta voi kohdistaa edullisimpiin ajankohtiin, mikä voi pienentää sähkölaskua huomattavastikin. Eri tutkimuksissa pörssisähkö onkin todettu edullisimmaksi tavaksi ostaa sähköä.

Nousuvara

Pörssisähköä hyödyntäessäsi et joudu maksamaan niin kutsuttua nousuvaraa, joka perinteisissä sähkösopimuksissa on laskennallisesti mukana hinnoissa.

Toisaalta sähkön hinnan äkillisesti noustessa laskujen summat voivat ainakin hetkellisesti kasvaa poikkeuksellisen suuriksi. Valitettavasti tämä on kuitenkin riski, johon on varauduttava tämän vaihtoehdon valitessaan.

Pörssisähkön edut

Yhä älykkäämmäksi kehittyvä kodintekniikka voi tulevaisuudessa kyetä tulkitsemaan sähkön hintatietoja ja säätää sen perusteella toimintaansa.

Älykkäät lämmityslaitteet ja kodinkoneet voivat automaattisesti hyödyntää sähkön hinnan tuntivaihtelua, ja tuottaa näin asukkaalle paitsi asumisen helppoutta, myös rahallista säästöä. Pörssisähkön osuus onkin todennäköisesti lähivuosina kasvussa.

Kuitenkin asumismuoto vaikuttaa myös siihen, miten paljon voi hyödyntää pörssisähkön etuja. Kerrostaloasujalla voi olla niin vähän kulutusta, että sitä on käytännössä mahdotonta säädellä ja niin kyseisen sähköntuotantotavan hyödyt jäävät mitättömiksi.

Säästöjä etsivän kerrostaloasukkaan kannattaakin siis valita sellainen sähkösopimus, jonka perusmaksu on mahdollisimman alhainen tai sitä ei ole ollenkaan.

Mitä on vihreä sähkö?

Vihreän sähkön tuotanto perustuu uusiutuviin luonnonvaroihin. Ekologinen sähkö on siis lähtöisin vedestä, tuulesta, auringosta ja biopolttoaineista. Sen tuotanto joko ei saastuta ympäristöä lainkaan tai tekee sitä äärimmäisen vähän.

Uusiutuvat energiamuodot auttavat kompensoimaan muuten saastuttavassa elämäntyylissämme, ja siksi uusiutuvien energiamuotojen osuus sähkösopimuksissa on nousussa. Useat energiayhtiöt tarjoavat myös paketteja, joiden avulla pienellä lisähinnalla kuussa voi lisätä uusiutuvan energiamuodon osuutta omassa sähkösopimuksessa.

Uusiutuvat energianlähteet ovat ympäristön kannalta aina paras ja kestävin vaihtoehto. Ympäristöystävälliset ja kestävät sähköntuotantomuodot eivät hieman yllättäen ole aina merkittävästi muita tapoja kalliimpia, joten vuositasolla ero ei varsinkaan kerrostaloasujalle ole erityisen suuri.

Uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämiseen liittyy kuitenkin erilaisia rajoitteita, mistä johtuen vihreän sähkön käsitteeseen liittyy olennaisesti myös pyrkimys vähentää sähkönkulutusta ylipäätään. Se vastaavasti omalta osaltaan pienentää sähkölaskun loppusummaa.

Mikä on paras vihreä sähkö?

Myös vihreän sähkön sopimukset eroavat toisistaan, ja sinä voit pyrkiä valitsemaan niiden joukosta vähiten saastuttavan tai muulla tavoin omasta mielestään parhaan vaihtoehdon. Esimerkiksi tuotantokustannuksia vertailtaessa vain vesivoima kilpailee hinnallaan fossiilisia polttoaineita hyödyntävän sähköntuotannon kanssa.

Vihreää sähköä vaihtoehtona tarjoavista sähköyhtiöistä voi kuitenkin selvittää niiden yleistä strategiaa suhteessa perinteisiin tuotantomuotoihin, ja siten hahmottaa laajempaa kuvaa vihreän sähkön myynnin vaikutuksista yhtiön palvelujen kokonaisrakenteeseen.

Olennaista on esimerkiksi se, millä tavalla yhtiö hyödyntää vihreän sähkön myynnistä kertyviä tuloja toimintaansa kehittäessään.

Mikä siis on paras vihreä sähkösopimus 2022?

Tulevaisuuden kannalta ja vihreän sähkön näkökulmasta hyödyllisintä on valita pienvesivoimalla, tuulivoimalla tai biomassalla tuotettua sähköä.

Ne ovat tavallista vesivoimaa kalliimpia vaihtoehtoja, mutta toiminnalla voidaan rahoittaa tuotannon ylläpito- ja laajennuskuluja, mikä mahdollistaa tuotannon kasvun tulevina vuosikymmeninä.

Parasta sähkösopimusta etsittäessä mahdollisimman alhainen hinta näyttelee siis varsin pientä roolia erityisesti vihreän sähkön osalta.

 


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

 • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
 • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
 • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Paras sähkösopimus on räätälöity omaan elämäntyyliin

Yksi sähkösopimus ei sovi kaikille, ja niinpä itselle parhaan vaihtoehdon löytäminen vaatii omien tarpeiden, arvojen ja elämäntyylin kartoitusta.

Siksi sähkösopimuksia kilpailuttaessa on syytä analysoida tarkasti omia kulutustottumuksia, ja olla realistinen niiden kanssa. Jos alkaa näyttää siltä, että sähkönkulutus on keskiarvoa korkeampi, kannattaa alkaa suunnitella erilaisia energiansäästötapoja.

Tärkeää on myös, että tunnistat erilaiset sähköä suhteellisen paljon kuluttavat laitteet. Jos asunnossasi on sähkölämmitteinen sauna, voi tämä helposti yllättää sähkölaskun saapuessa. Vain kerran viikossa saunan lämmittäminen lisää valtavasti kustannuksia kuussa.

Useilla ihmisillä on myös tapana jättää laturit ja muut kaapelit kiinni pistorasioihin, vaikka niitä ei käytetä. Vaikka tämä kuluttaa sähköä vähän, voi sillä olla suuret vaikutukset vuosittaisiin sähkökuluihin. Seuraavaksi lista vielä sähkösyöpöistä:

 • Keittiön laitteet
  • Jääkaappi, uuni, mikro, vedenkeitin
 • Viihdelaitteet
 • Sauna
 • Lattialämmitys
 • Valaistus

Seuraava taulukko esittelee vielä yleiset ongelmat ja niiden ratkaisut.

Sähkösyöppö Ratkaisu
Sauna Kun sauna on lämmin, laita kiuas pois päältä. Sinun ei tarvitse aina odottaa siihen asti, että olet jo saunonut.
Valaistus Sulje turhat valot, ja käytä energiatehokkaita LED-valoja.
Liedet Älä käytä liian pieniä pannuja ja kattiloita isommalla liedellä. Kun keität jotain kattilassa, pidä kantta päällä.
Uuni Paista ruuista osa uunin jälkilämmössä. Muuten uuni voi olla useita minuutteja kuussa turhaan kuumana.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Paras sähkösopimus löytyy sähkön kilpailutuksen avulla. Autamme sinua kilpailuttamaan sähkösopimusten lisäksi myös näitä:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Johtopäätökset

Kuten tämän artikkelin kautta hyvin selviää, sähköntuotantoyhtiöiden asiakkaat tänä päivänä varsin kirjava joukko, ja niinpä on mahdotonta yksiselitteisesti nimetä vain yhtä parasta sähkösopimusta.

Kuitenkin omaa sähkönkulutustaan tarkkailemalla ja arvioimalla on mahdollista hahmotella oma käyttäjäprofiili, mikä rajaa pois suuren osan ehdottomasti epäsopivista vaihtoehdoista.

Maailma menee eteenpäin ja myös sähkömarkkinat kehittyvät jatkuvasti. Sähkösopimus kannattaa siis aika ajoin nostaa pöydälle ja pysähtyä tarkastelemaan, vieläkö se vastaa omiin tarpeisiin vai olisiko tarjolle tullut jotakin sopivampaa, edullisempaa tai ympäristöystävällisempää.

Mahdollisimman alhainen hinta ei enää ole tärkein kriteeri parasta sähkösopimusta etsiessä, vaan vuonna 2022 ihmisiä kiinnostavat yhtä lailla myös ympäristövaikutukset ja lähituotannon tukeminen.

Yhä useampi huomioi myös mahdollisuutensa panostaa esimerkiksi hieman perinteisiä sähköntuotantotapoja kalliimpaan tuulivoimalla tuotettuun vihreään sähköön vähentämällä kokonaissähkönkulutustaan ja sitä kautta myös sähkölaskun loppusummaa.

Tiivistetysti voi todeta, että paras sähkösopimus on jokaiselle se, joka istuu parhaiten omaan elämäntapaan ja arvomaailmaan.

3 sähkönsäästövinkkiä:

 • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
 • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
 • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Usein kysyttyä

Mistä sähkölaskun hinta koostuu?
Sähkölaskun hinta koostuu sähkön myynnistä ja myydyn sähkön siirrosta. Voit vaikuttaa sähkölaskun hintaan vertailemalla ja kilpailuttamalla sähkölaskuja.
Mikä ero on toistaiseksi voimassa olevalla ja määräaikaisella sopimuksella?
Määräaikainen tarkoittaa sitä, että määrätyssä ajassa sähkön hinta ei vaihtele, vaan pysyy sopimuksen mukaan määritetyn hintaisena. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hinta voi muuttua. Sähköyhtiöt ilmoittavat tästä yleensä kuukauden etukäteen.
Mikä on paras sähkösopimus opiskelijalle?
Kokopäiväinen opiskelija ei usein ehdi ansaita lisätienestiä, joten sähkösopimuksen tulee olla mahdollisimman halpa. Jotkin sähköyhtiöt tarjoavat kiinteähintaisia sähkösopimuksia opiskelija-alennuksella. Opiskelijoiden kannattaa kuitenkin muistaa, että monesti sähkön käyttö on todella vähäistä, joten mahdollisesti määräaikainen, sähkön käytön mukaan muodostuva sähkösopimus tulee halvemmaksi.
Miten voin säästää sähkölaskuissa?
Kotisi voi olla täynnä paljon energiaa kuluttavia laitteita. Esimerkiksi runsas sähkölaitteiden määrä keittiössä tai viihde-elektroniikan määrä olohuoneessa, sähkökäyttöinen lattialämmitys tai tiheä sähkösaunan lämmittäminen nostavat sähkönkulutusta suuresti kuukaudessa. Markkinat ovat täynnä energiatehokkaita laitteita, joten alusta asti kannattaa harkita vakavasti niihin sijoittamista.
Mitä tarkoittaa pörssisähkö?
Pörssisähkö on tuntihintainen sähkö, jolloin voi hyödyntää sähkön hinnan vaihtelua ja maksaa käytöstään kulloinkin voimassa olevaa sähkön pörssihintaa. Hintaa kutsutaan Suomessa Spot-hinnaksi. Pörssisähkö on usein todettu halvimmaksi vaihtoehdoksi.
Mikä on paras vihreä sähkösopimus?
Vastaus ei ole yksinkertainen. Tulevaisuuden kannalta hyödyllisintä on valita pienvesivoimalla, tuulivoimalla tai biomassalla tuotettua sähköä. Ne ovat tavallista vesivoimaa kalliimpia vaihtoehtoja, mutta toiminnalla voidaan rahoittaa tuotannon ylläpito- ja laajennuskuluja, mikä mahdollistaa tuotannon kasvun tulevina vuosikymmeninä. Halvin vaihtoehto on vesivoima, mutta ihmiset voivat olla eri mieltä siitä, onko tämä paras vihreä sähkösopimus vai ei.
Miten paras sähkösopimus löytyy?

Paras sähkösopimus ja paras sähkötarjous löytyvät kilpailuttamalla sähkösopimukset netissä.

Ilmaisen kilpailutuksen tekemällä voit säästää sähkölaskussa selvää rahaa, ja laittaa säästöt vaikka kasvamaan korkoa sijoituksiin.

Mikä on paras sähkösopimus 2022?

Paras sähkösopimus 2022 selviää ainoastaan kilpailuttamalla. Siten voit saada selvillä tämän hetken parhaimman sähkösopimuksen, joka sopii sinun tarpeisiisi parhaiten.

Kuten muutkin markkinat, sähkömarkkinat elävät ja muuttuvat jatkuvasti, mikä tarkoittaa, ettei välttämättä puoli vuotta sitten tehty sähkösopimus olekaan enää niin hyvä verrattuna tämän hetken tarjontaan.

Tämän vuoksi paras sähkösopimus on hyvä kilpailuttaa tasaisin väliajoin, jottei tule maksaneeksi markkinahintaa korkeampia sähkölaskuja.