Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
5,45 snt/kWh 7,42 snt/kWh 9,21 snt/kWh

Markkinahintainen sähkösopimus

Onko parempi tehdä määräaikainen sähkösopimus vai luottaa toistaiseksi voimassa olevaan? Kilpailuta nyt sähkösopimuksesi kotimaisen Summarumin kautta, säästät hetkessä aikaa, rahaa ja vaivaa.

Sähkösopimuksia löytyy tänä päivänä laidasta laitaan. Onko parempi tehdä määräaikainen sähkösopimus vai luottaa toistaiseksi voimassa olevaan? Markkinahintainen sähkösopimus on myös yksi vaihtoehto, josta kerromme tarkemmin alta. Kilpailuta nyt sähkösopimuksesi kotimaisen Summarumin kautta, säästät hetkessä aikaa, rahaa ja vaivaa.

Ladataan lomaketta..

Markkinahintainen sähkösopimus

Nykyään on olemassa monia erilaisia sähkösopimusvaihtoehtoja. On sopimuksia, joissa keskitytään mahdollisimman ympäristöystävälliseen sähköön, määräaikaisia sopimuksia, joissa hinta voidaan lukita pitkäksi aikaa samalle tasolle sekä niin sanottuja markkinahintaisia sähkösopimuksia.

Tässä artikkelissa keskitytään markkinahintaisiin sähkösopimuksiin ja niiden omiin erityispiirteisiin, jotka erottavat ne muista sähkösopimuksista. Artikkelin luettuasi ymmärrät, kenelle tällaiset sähkösopimukset ovat sopivimpia ja mitä hyötyä niistä sähkön kuluttajalle on.


Löydä edullisin sähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Mitä tarkoittaa markkinahintaisuus?

Sähköä valmistetaan ympäri maailmaa eri tavoin. On olemassa voimaloita, joiden tuotanto vaihtelee hetkestä toiseen, kuten esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimalat, joiden energiantuotannon määrä vaihtelee sään ja vuorokaudenaikojen mukana. Toisaalta on olemassa tasaisia sähköntuotantolaitoksia, kuten ydinvoimalat, joiden tuotanto ei vaihtele hetkestä toiseen kovinkaan paljoa.

Osa voimaloista voi myös olla välillä poissa käytöstä esimerkiksi huollon takia, jolloin ne eivät tuota lainkaan energiaa. Kaiken kaikkiaan käytettävissä olevan energian kokonaismäärä vaihtelee siis hetkestä toiseen.

Myös energiantuotannon kustannukset vaihtelevat ajankohdasta riippuen. Uusiutuvan energian kuten aurinko- ja tuulivoiman kustannukset ovat suhteellisen matalat sen jälkeen kun voimala on rakennettu ja toiminnassa. Joten silloin kun ne pystyvät tuottamaan paljon energiaa, on sähköä halvempaa tuottaa. Kun taas sään tai vuorokaudenajan takia ei pystytä tuottamaan uusiutuvaa, halpaa sähköä, joudutaan käyttämään esimerkiksi hiiltä tai ydinvoimaa enemmän. Tällainen sähkö on kalliimpaa tuottaa kilowattia kohden, mikä johtaa siihen, että sen hetkinen energiantuotanto on hinnaltaan kalliimpaa.

Oman haasteensa saa aikaan se, että myös sähkönkysyntä vaihtelee paljon hetkestä toiseen. Esimerkiksi yöaikaan kuluttajat ja yritykset käyttävät vähemmän sähköä. Suuria määriä energiaa on haastavaa varastoida myöhempää käyttöä varten, joten energiayhtiöt joutuvat optimoimaan omaa tuotantoaan käytön mukaan.

Mikäli omaa tuotantoa ei ole jollain hetkellä tarpeeksi, mutta toinen yhtiö tuottaa sillä hetkellä omaan käyttöönsä nähden liikaa energiaa, voivat yhtiöt käydä kauppaa energiasta keskenään ja tasata sähkön kysyntää ja tarjontaa keskenään. Sähkö liikkuu kaikkien yhtiöiden yhteisessä sähköverkossa, joten sen siirtäminen yhtiöltä toiselle ei vaadi esimerkiksi akkujen ja paristojen kuljettamista paikasta toiseen.

Tämä kaikki johtaa siihen, että energian hinta sähköyhtiöiden välillä vaihtelee jatkuvasti, ja sähköstä myös käydään jatkuvasti kauppaa. Yksinkertaisesti sanottuna: silloin kun sähkön kysyntää on paljon suhteessa sähkön tuotantoon, on sähkö kalliimpaa, ja kun energiaa tuotetaan paljon suhteessa kysyntään, on sähkö halvempaa.

Markkinahintaisessa sähkösopimuksessa pääset käsiksi näihin sähkön ”pörssihintoihin”, jolloin hän voi pyrkiä hyötymään tästä markkinoille luontaisesta sähkön hinnan vaihtelusta omassa sähkölaskussaan.

Miksi valita markkinahintainen sähkösopimus?

Markkinahintainen sähkösopimus on omalla tavallaan hyvinkin houkutteleva vaihtoehto. Usein markkinahintainen sopimus sopii parhaiten henkilölle, joka käyttää sähköä maltillisesti ja kokee, että oma energiankulutus ajoittuu ajoille, jolloin energiaa tuotetaan eniten suhteessa käyttöön.

Usein markkinahintaisessa sopimuksessa voi olla suhteellisen matala kuukausimaksu. Sopimuksen hinta on energiapörssissä oleva kulloinenkin markkinahinta, johon sähköyhtiö lisää jonkinlaisen oman marginaalinsa päälle. Tämä tarkoittaa, että etenkin aikoina, jolloin sähkö on pörssissä halpaa, tulee markkinahintainen sopimus erittäin edulliseksi.

Toisaalta esimerkiksi talvisaikaan, jolloin energiankulutus on korkeaa ja kaikkea edullista sähköntuotantoa kuten vesivoimaa ja aurinkovoimaa ei päästä hyödyntämään, voi markkinahintainen sopimus olla kalliimpi kuin kiinteähintainen sopimus.

Markkinahintainen sopimus sopii myös aktiiviselle reissaajalle tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnon sähkösopimukseksi. Matalan kuukausimaksun takia niiltä ajoilta kun sähköä ei käytetä, ei myöskään laskua paljoa muodostu.

Kiinteähintainen sähkösopimus voi tulla halvemmaksi tilanteissa, joissa käytät sähköä erityisen paljon. Se, miten tasaisesti sähköä käytetään ympäri vuoden ja eri vuorokaudenaikoina vaikuttaa myös siihen, tuleeko markkinahintainen sähkö sinulle halvimmaksi sopimukseksi.

LUE LISÄÄ: Sähkön kulutus talvella

Plus IconKilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. Kilpailuta sähkösopimus ja säästä
Kilpailuta sähkösopimus

Markkinahintaisuus ja ympäristöystävällisyys

Viime aikoina ilmastonmuutos ja ympäristöystävällisyys ovat muodostuneet yhä tärkeämmiksi arvoiksi ihmisille. Saatat haluta pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi ja varmistaa, että maailmasta jäisi mahdollisimman paljon myös jälkipolville.

Energiayhtiöt tarjoavatkin nykyään paljon erilaisia vihreitä vaihtoehtoja sähkösopimuksiin. Todellisuudessa on haastavaa sanoa, mikä sopimus on ympäristöystävällisempi kuin toinen, mutta toki on olemassa energiayhtiöitä, jotka panostavat uusiutuviin energiamuotoihin, ja joiden energiantuotannosta yhä suurempi osa tehdään kestävällä tavalla.

Valitsemalla ympäristöystävällisen sähkösopimuksen voit ottaa toki myös kantaa uusiutuvan energiatuotannon puolesta, mikä on monille tärkeä kannanotto ja ohjaa markkinoita tiettyyn suuntaan.

Markkinahintaisissa sopimuksissa pääsee harvoin ottamaan kantaa ympäristöystävällisyyteen. Pörssisähkö, jota ostat, voi olla tuotettu millä tahansa keinolla, eikä käyttäjä pääse yleensä valikoimaan tuotantotapaa.

Markkinahintainen sähkö voi siis olla ydinvoimalla, hiilellä tai uusiutuvilla energiamuodoilla toteutettua sähköä, etkä ota sopimuksen kautta kantaa mihinkään muuhun kuin siihen, että haluaa ostaa aina sen hetken edullisinta sähköä.

Markkinahintaisuus ja määräajat

Viimeisten vuosien ajan sähköyhtiöt ovat myyneet suhteellisen aktiivisesti ja aggressiivisesti erilaisia määräaikaisia sopimuksia, joissa saat kiinteän hinnan tietyksi aikaa, mutta et pysty vaihtamaan sopimusta määräaikana. Määräajat ovat usein pituudeltaan vuodesta kahteen vuoteen.

Määräaikaisissa sopimuksissa on usein houkutteleva käyttösähkön hinta, mutta kuukausimaksut ovat tavallisesti korkeammat kuin esimerkiksi markkinahintaisissa sopimuksissa. Tämä tarkoittaa, että etenkin pienemmällä käytöllä määräaikainen sopimus saattaa olla melko kallis vaihtoehto.

Toisaalta isolla kulutuksella kuukausihinnan merkitys on melko pieni, ja silloin taas matala ja tasainen käyttösähkön hinta voi tehdä sähkösopimuksesta erittäin edullisen. Määräaikainen sopimus saattaa olla siis paras vaihtoehto silloin, kun sähköä käytetään paljon.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Miten varmistat itsellesi halvimman sähkölaskun?

On mahdotonta sanoa, onko juuri sinun käyttöösi paras ja edullisin sähkösopimus markkinahintainen sopimus vai jokin muu. Markkinahintaisia sopimuksia on myös erilaisia eri sähköyhtiöistä ja alueista riippuen.

Tästä syystä paras tapa varmistaa itsellesi edullisin mahdollinen sähkösopimus on vertailla erilaisia sopimuksia keskenään. Tällaiseen on olemassa erilaisia vertailupalveluja, kuten Summarum.fi-sähkösopimuksen kilpailutuspalvelu.

Kilpailutuspalvelu toimii yksinkertaisesti ja nopeasti. Syötät palveluun sähkösopimuksen kannalta oleelliset tiedot, eli oman alueesi (postinumeron perusteella), asuntotyyppisi, eli onko kyseessä omakotitalo, rivi- tai paritalo tai kerrostaloasunto, sekä sähkön käyttötietosi.

Käyttötiedoista palvelu kysyy joko sähkön toteutuneita käyttömääriä, jotka löydät esimerkiksi sähkölaskulta, tai sitten palvelu arvioi käytön muutamien perustietojen perusteella. Palvelu käyttää asunnossa asuvien henkilöiden määrää, asunnon asumisneliöiden määrää ja lämmitysmuotoa perusteina, joiden perusteella laskee arvion sähkönkulutuksesta.

Kun olet syöttänyt tarkat luvut tai luvut arvion tekemisen pohjalle palveluun, pääset suoraan sivulle, jossa palvelu suosittelee sinulle lukujen perusteella erilaisia sähkösopimusmalleja. Tällä sivustolla voit helposti vertailla erilaisia sopimuksia keskenään, sillä palvelu laskee arvion siitä, kuinka paljon sopimus aiheuttaisi keskimäärin kuukaudessa sähkölaskua.

Kun olet löytänyt sopivan sähkösopimuksen, pääset palvelusta suoraan sähköyhtiön sivuille tekemään sopimusta. Halvasta sähköstä pääset siis nauttimaan lähes välittömästi, sillä sopimuksen tekemiseen ei tarvita paljoakaan lisätietoja tai tarkistuksia.

Summarum.fi-sähkösopimuksen vertailupalvelua pääsee käyttämään kuka tahansa ilman kustannuksia ja sitoumuksia. Palvelua voi siis käyttää ihan puhtaaseen vertailuun ilman mitään vaatimuksia siitä, että sähkösopimusta olisi pakko lähteä vaihtamaan.

Koska vertailu on nopeaa, maksutonta ja vaivatonta, on hyvin järkevää tehdä säännöllinen sähkökilpailutus. Etenkin jos sinulla ei ole käytössä määräaikaista sopimusta, joka sitoo tiettyyn sopimukseen kiinni.

Määräaikaisen sopimuksen kilpailuttaminen

Määräaikainen sopimus sitoo sinua aina tietyksi aikaa. Vastineeksi kiinteästä ja usein edullisesta hinnasta tietylle ajanjaksolle, sitoudut pitämään saman sähköntoimittajan sopimusjaksolle.

Määräaikaisen sopimuksen suurin riski on se, että sähkön hinta lähtee sopimuksen aikana pysyvämpään laskuun. Jos hinnat laskevat pian sopimuksen tekemisen jälkeen, joudut pitämään kalliit hinnat seuraavien kahden tai kolmen vuoden ajan, mikä saattaa tulla erittäin kalliiksi.

Määräaikaisen sähkösopimuksen purkaminen ei ole kovinkaan yksinkertaista, mutta se onnistuu esimerkiksi muuton takia. Vanhaa, määräaikaista sähkösopimusta ei ole pakko jatkaa uudessa asunnossa, vaikka sen sinne saisikin siirrettyä.

Muussa tapauksessa määräaikainen sopimus on vaikeaa katkaista. Ellei sähköyhtiö päätä muuttaa sopimuksen ehtoja tai vastaan tule jotain muuta merkittävää muutosta sopimuksen kannalta, joudut pitämään määräaikaisen sopimuksen koko sopimuskauden loppuun asti.

Määräaikaisia sopimuksia ei kuitenkaan onneksi voi nykyään ketjuttaa, vaan sopimus jatkuu kauden päätyttyä toistaiseksi voimassa olevana. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse olla heti kärppänä päättämässä sopimusta sen loppuvaiheilla. Sähköt eivät siis katkea asunnosta, vaikka uutta sopimusta ei tekisikään heti.

Vaikka määräaikaista sähkösopimusta ei pystykään katkaisemaan sopimusaikana, monet sähköyhtiöt ovat kuitenkin valmiita kilpailuttamaan sopimuksen siinä vaiheessa, kun sopimusta on jäljellä enää kuusi kuukautta tai vähemmän. Tällöin uusi sopimus astuu automaattisesti voimaan siinä vaiheessa, kun vanha, määräaikainen sopimus lakkaa.

Tällöin säästät itseltäsi sen vaivan, että sinun pitää muistaa, milloin vanha sopimus on loppumassa ja kilpailuttaa sopimus juuri silloin. Toki tällaisessa tilanteessa ottaa myös riskin siitä, että sähkön hinta voi muuttua jäljellä olevan sopimuskauden aikana, ja siinä vaiheessa kun uusi sopimus astuu voimaan, voi se olla jo vanhentunut.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kanssa tällaisia ongelmia ei tietenkään ole, vaan voit vaihtaa sopimuksen heti halutessasi. Itse sopimuksen tekeminen on nopeaa ja vaivatonta, sillä tunnistautuminen ja tietojen antaminen sopimusta varten onnistuvat nopeasti verkossa.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Yhteenveto markkinahintaisesta sähkösopimuksesta

Markkinahintainen sähkösopimus on yksi hyvä vaihtoehto sähkösopimusta miettiessä. Se voi olla erityisen hyvä tilanteissa, joissa sähkön käyttösi on vähäistä tai kausittaista, jolloin pääsee hyötymään matalista kiinteistä kuluista.

Markkinahintainen sähkösopimus ei välttämättä ole paras vaihtoehto tilanteisiin, joissa sähköä käytetään paljon ja jatkuvasti, kuten esimerkiksi ison perheen sähkölämmitteiseen omakotitaloon, sillä markkinahintaisuus tarkoittaa isoja vaihteluita sähkön hinnassa eri aikoina.

Itselle sopivinta sähkösopimusta etsiessä kannattaa huomioida oma tilanne sähkön käytön määrien ja aikojen suhteen. Näitä asioita huomioiden löytää itselleen parhaiten sopivan sähkösopimuksen.

Sähkösopimukset kilpailuttamalla esimerkiksi Summarum.fi -sähkösopimusten kilpailutuspalvelussa näet suoraan, mikä on omaan käyttöösi sopivin ja edullisin sähkösopimus. Syötät palveluun omat sähkön käyttöön liittyvät tietosi ja palvelu näyttää, millaiset kustannukset aiheutuisivat erilaisilla sopimuksilla.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi markkinahintaista sähkösopimusta sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen
Palvelun käyttö ei maksa mitään eikä sido mihinkään, eikä vertailuun kulu kuin muutama hetki. Jos sinulla on sähkölasku käsillä vertailua tehdessäsi, saat syötettyä oikeat tiedot sähkön käytöstäsi, jolloin saat varmasti oikeisiin lukuihin perustuvat suositukset.

Rahanarvoisena vinkkinä suosittelemme katsomaan palvelun kautta useamman kuin yhden sähkölaskun käyttötietojen ajalta, esimerkiksi erilaisilta kuukausilta. Jos lasket käyttökeskiarvon vain yhden laskun perusteella, ja lasku onkin ajanjaksolta, jolloin käyttö on ollut erityisen suurta tai pientä, voi palvelu neuvoa valitsemaan vääränlaisen sähkösopimuksen.

Katsomalla kulutusta useamman eri ajanjakson tai laskun osalta ja vertailemalla suosituksia voit varmistua, että löydät varmasti itsellesi kaikista edullisimman ja sopivimman sähkösopimuksen.

Sähkösopimusten kilpailuttaminen ja vertailu kannattaa aina, kun se on mahdollista. Kilpailuttamalla voit parhaimmillaan säästää jopa satoja euroja vuodessa, joten kyse ei todellakaan ole mistään pienestä säästöstä. Kun kilpailutus on näin nopeaa ja vieläpä ilmaista, ei ole mitään syytä jättää sitä tekemättä.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Usein kysyttyä

Mitä tarkoittaa markkinahintainen sähkösopimus?

Markkinahintainen sähkösopimus tarkoittaa, että sähkösopimuksen hinta määräytyy Nord Pool sähköpörssin hintojen eli Spot tuntihintojen perusteella. Sähköstä maksetaan siis kultakin tunnilta tämän sähköpörssin tuntikohtaista hintaa.

Voit säästää sähkölaskussasi spot hintaisen sähkösopimuksen avulla, sillä tällainen markkinahintainen sähkösopimus mahdollistaa sen, että sähkönkulutuksen energiapiikkejä kuten pyykinpesua tai vastaavia paljon energiaa vieviä kodinaskareita voidaan ajoittaa halvemmille tunneille.

Markkinahintainen sähkösopimus vai kiinteähintainen sähkösopimus?

Valitse markkinahintainen sähkösopimus, jos omistat älykodinkoneita ja sinulla on mahdollisuus seurata sähkön hinnan kehityskäyrää sekä voit ajoittaa kotisi energiapiikit edullisen sähkön tunneille.

Jos sen sijaan haluat tietää koko vuoden sähkölaskujen summan etukäteen, etkä halua sen tarkemmin ajatella sähköasioita arjessasi, valitse kiinteä sähkösopimus.

Muista kuitenkin kilpailuttaa myös markkinahintainen sähkösopimus, sillä sähköä myyvien yhtiöiden erot näkyvät välitys- ja kuukausimaksuissa. Älä myöskään unohda kiinteän sähkösopimuksen kilpailuttamista!

Kannattaako ottaa markkinahintainen sähkösopimus sähkölämmitteiseen kotiin?

Riippuu täysin vuotuisesta sähkönkulutuksestasi ja siitä, tapahtuuko vuoden aikana suuria hinnan muutoksia sähkömarkkinoilla. Jos kulutuksesi on suurta eikä siihen voi helposti vaikuttaa omilla toimille (teillä on esimerkiksi iso perhe), ja sähkömarkkinoilla tapahtuu suuria heilahduksia ja hinta nouseekin yllättävästi, sinua voi kohdata ikävä yllätys sähkölaskussasi.

Voi olla järkevämpää miettiä investointia kustannustehokkaampaan lämmitysmuotoon sekä miettiä toisen tyyppistä sähkösopimusta.