Lähisähkö – Ylijäämäsähkön myynti

Mikäli oma sähkönkulutuksesi on pienempää, kuin sähköntarpeesi, voit myydä tuottamaasi lähisähköä paikallisen sähköverkon kautta energiayhtiöille. Lue artikkelista lisää, kuinka voit tienata lähisähköllä.

Kilpailuta sähkösopimukset

Ladataan..
Ladataan lomaketta..

Kilpailuta sähkösopimukset

Kilpailuta sähkösopimukset maksutta


Vertailun tekeminen on helppoa ja nopeaa


Saatavilla lukuisia vihreitä sähkösopimuksia

Summarum Mediassa

Terhi Kolehmainen
Terhi Kolehmainen
2021-08-07
Vahvistettu
En saanut hyvää lainaa
Sami Teittinen
Sami Teittinen
2021-08-06
Vahvistettu
Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
asiakas
asiakas
2021-07-28
Vahvistettu
Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
Tuncher Saliev
Tuncher Saliev
2021-07-26
Vahvistettu
erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
Sari Vihavainen Os Rouvari
Sari Vihavainen Os Rouvari
2021-07-19
Vahvistettu
Lainatarjouksia ei tullut
Ari Tapio Mattila
Ari Tapio Mattila
2021-07-16
Vahvistettu
Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
Krista Nurmi
Krista Nurmi
2021-07-03
Vahvistettu
En saanut jostqin syystä lainaa
Kimmo Alaluusua
Kimmo Alaluusua
2021-06-17
Vahvistettu
Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
Raisa Mattiöa
Raisa Mattiöa
2021-06-16
Vahvistettu
Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
Sirpa
Sirpa
2021-06-12
Vahvistettu
Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

Lähisähkö – myy ylijäämäsähkö verkkoon

Aurinkosähköjärjestelmät ja pienet tuulimyllyt lisääntyvät pienkiinteistöjen katoilla ja pihoilla varsinkin haja-asutusalueilla. Aurinkopaneelien asentamiseen voi saada rakennus- tai toimenpideluvan myös taajamissa sekä omakotitalojen että rivi- ja kerrostalojen katoille, joskus myös tontille. Tuulimyllyjä ei taajamissa useinkaan suvaita pelättyjen meluhaittojen takia.

Omalla aurinko- ja tuulivoimalalla tuotettua sähköä – lähisähköä – voit myös myydä paikallisen sähköyhtiön verkon kautta energiayhtiöille.

Kiinnostaako sähkön tuottaminen omiin tarpeisiin aurinkopaneeleilla ja tuulella? Se on varteenotettava vaihtoehto alentaa kiinteistösi sähkökuluja. Kesäaikana voit jopa tienata itse tuotetun sähkön myynnillä.


Löydä edullisin sähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Miten lähisähköjärjestelmä pitäisi mitoittaa?

Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä jo valoisina talvipäivinä ja kesäisin, mutta tuotanto vähenee syksyllä sitä mukaa kun illat pimenevät ja päivä lyhenee. Synkimpinä talvipäivinä joudut joka tapauksessa ostamaan sähköä, kun kiinteistösi sähkönkulutus on suurimmillaan.

Nyrkkisääntönä on, että aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa tuottamaan 20-35 % ruokakuntasi vuosittain tarvitsemasta sähköenergiasta. Tällöin pystyt hyödyntämään suurimman osan omasta tuotannosta ja kesäaikana jopa myymään sitä sähköyhtiölle.

Tuulivoiman mitoitukselle saattaa tulla rajoituksia esimerkiksi ympäristösyiden takia. Tuulivoimaa on aurinkosähköstä poiketen mahdollista saada vuoden jokaisena päivänä ja tuntina. Kuitenkin myös tuulettomia päiviä on paljon vuoden aikana – usein juuri kylminä talvipäivinä, kun kulutat sitä kiinteistössä eniten.

Tuulivoimaloiden mitoituksesta voidaan yleisesti todeta, että suuret, kaupalliset tuulimyllyt pystyvät jo tuottamaan sähköä makkinoille kilpailukykyiseen hintaan ja voitolla ilman yhteiskunnan tukia. Tämä on vaatinut tuulimyllyjen napakorkeuden noston jopa lähes kahteensataan metriin, siipien pidentämisen ja generaattorin tehon kasvattamisen 10 MW:n luokkaan. Voit siis arvioida, että pientuulivoimala ei tuota hintaansa kovin lyhyellä takaisinmaksuajalla. Osta sen kokoinen mylly, mihin rahat riittävät ja millaisen saat tontillesi tai navetan katolle asentaa.

Monet sähköyhtiöt tarjoavat aurinko- ja tuulisähköön liittyviä neuvontapalveluja. Ne myös myyvät ja asentavat aurinkosähköjärjestelmiä. Kannattaa siis olla yhteydessä sähköyhtiön asiantuntijoihin ja uusiutuvan energian järjestelmiä asentaviin sähköurakoitsijoihin järkevimmän ja tuottavimman järjestelmän löytämiseksi ja hankintahinnan kilpailuttamiseksi.

Kilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. KILPAILUTA SÄHKÖ

Mitä tarvitaan, että pystyt myymään sähköä verkkoon?

Lähisähkön – aurinko- ja tuulisähkön – myyminen sähköyhtiön verkkoon vaatii ns. lähisähkösopimuksen. Se takaa, että voit myydä sähköä verkkoon, kun järjestelmäsi tuottaa yli oman tarpeen ja muina aikoina ostaa sähköä sovitulla hinnalla. Lähisähköstä maksetaan sinulle vain murto-osa siitä kilowattituntihinnasta, minkä joudut ostosähköstä maksamaan.

Kun lasket oman tuotannon kannattavuutta, niin muista, että jokainen itse tuotettu kilowattitunti on pois ostosähkön laskusta sekä sähköenergian että sähkön siirron ja verojen osalta. Lähisähkösopimukset voit kilpailuttaa vertailusivuilla.

Tarvitaanko muutoksia sähkökeskukseen lähisähkön myymiseksi?

Välttämätön ehto sille, että pystyt sähköenergian ostamisen ohella myös myymään itse tuottamaasi lähisähköä valtakunnalliseen sähköverkkoon, on se, että kiinteistösi sähköpääkeskuksessa on sähkömittari, joka lukee sekä ostettujen että myytyjen kilowattituntien määrän.

Mitä laitteita aurinko- ja tuulisähköjärjestelmään tarvitaan?

Aurinko- ja tuulisähköjärjestelmässä on monia eri osia ja elementtejä. Järjestelmän pitää täyttää korkeat sähköturvallisuusvaatimukset. Lähisähköjärjestelmä koostuu tyypillisesti seuraavista osista:

  • Aurinkopaneelit asennustelineineen muodostavat suurimman ja näkyvimmän osan aurinkosähköjärjestelmästä. Ne on syytä suunnata niin, että tuotto on paras mahdollinen. Esimerkiksi kolmikerroksisissa omakotitaloissa muutenkin niukan kokoinen katto saattaa kallistua moneen suuntaan, joten katolle ei saa mahtumaan riittävän tehokasta järjestelmää. Siksi aurinkosähköjärjestelmiä asennetaan myös tonttimaalle.
  • Tuulimyllyjä on tarjolla sekä rakennusten katolle asennettavia että omilla jalustoilla seisovia. Mitä ylemmäs roottori saadaan, sitä paremmin siellä tuulee ja sitä enemmän mylly tuottaa sähköä.
  • Kaksisuuntainen sähköenergian mittaus on siis tarpeen sähköpääkeskukseen. Samalla kannattaa arvioida, pitääkö sulakekoko muuttaa suuremmaksi tulevia tarpeita varten.
  • Tasasähkö- ja vaihtosähkökaapeloinnit, invertteri eli vaihtosuuntaaja ja erotuskytkimet tarvitaan myös.
  • Mahdollisesti on järkevää hankkia myös aurinko- ja tuulisähköjärjestelmien kanssa käyttöön sopiva akusto kontrollereineen.
  • Sähköurakoitsija osaa myös kiinnittää asianmukaisille paikoille vaadittavat turvamerkinnät.

Kannattaako hankkia akusto sähkön varastointiin?

Sähkökatkoihin varautuminen ei ole huono asia. Jos lähisähköjärjestelmääsi liitetään akusto, saa siitä suoraan virtaa 12 tai 24 voltin järjestelmiin ja invertterin avulla 230 voltin verkkoon. Miksi et varustaisi esimerkiksi poistumisteitä 12 voltin kaapeloinnilla ja LED-valoilla, jotta rakennuksessa on turvallista liikkua ja sieltä näkee poistua sähkökatkon sattuessa!

Uusiutuvalla energialla kannattaa ladata myös autojen vara-akkuja.

Miten varaudun sähköauton hankintaan, jos tuotan itse lähisähköä?

Sähköauton lataaminen onnistuu usein jopa pistorasiasta, joka on suojattu 16 ampeerin sulakkeella. Tällainen lataus on kuitenkin hidasta.

Sähköautojen latausta varten on tarjolla monen tehoisia latauslaitteita. Nopeimmat ja tehokkaimmat kotilaturit ovat teholtaan samaa luokkaa kuin saunan sähkökiuas tai keittiön talousliesi. Ne on liitetty kolmivaihevirtaan.

Siinä vaiheessa, kun aurinko- ja tuulisähköjärjestelmien asentaminen ja niillä tuotetun sähkön myyminen valtakunnan verkkoon tulee ajankohtaiseksi, kannattaa sähkökeskukseen asennuttaa ainakin varalle omat sulakkeet myös sähköauton latauslaitteen asentamista varten. Silloin sähkökeskuksen pääsulakekoko tulee mitoitettua oikein jo tulevaisuutta varten, vaikka sinulla ei vielä sähköautoa olisikaan.

Muista mahdollinen sähköauton lataustarve, kun kilpailutat lähisähkösopimusta vertailusivulla. Tilannehan on usein se, että käyt päivisin töissä ja lataat sähköauton akustoa öisin, kun sähköntuotanto omasta uusituvan energian tuotantojärjestelmästä on pienimmillään. Tällöin joudut mahdollisesti ostamaan sähköä sähköauton lataukseen myös kesällä.

Tarvitaanko lähisähkön myyntiin lupa?

Aurinkosähköä tuottavan järjestelmän liittämiseen yleiseen sähkönjakeluverkkoon tarvitaan aina lupa alueen sähköverkkoyhtiöltä.

Varmista asuinkuntasi rakennusvalvontavirastosta ennen aurinkopaneelien ja niiden asennuksen tilaamista, tarvitaanko asennukselle myös rakennuslupa tai toimenpidelupa. Ennen niiden myöntämistä ei asennustöihin kannata ryhtyä.

On kohteita, esimerkiksi arkkitehtonisesti merkittävät suojelukohteet, joiden katoille tai läheisyyteen ei aurinkopaneelien saati tuulimyllyjen asentamista sallita missään tapauksessa. Parempi siis ensin tutkia kaavatilanne ja selvittää mahdolliset rajoitukset.

Mistä tietää, kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat

Pienkiinteistöihin asennettavat aurinkopaneelijärjestelmät ovat tyypillisesti 5-10 kilowatin tehoisia, tosin jopa 100 kW:n järjestelmiä on rakennettu.

Aurinkopaneelien koot ja nimellistehot vaihtelevat paljon. Tarjolla on erilaista aurinkopaneelitekniikkaa, mm. yksikiteisiä ja monikiteisiä paneeleita. Myynnissä on myös katemateriaaleja, joiden pintaan aurinkopaneelit on integroitu. Katon uusimisen ohella saat myös aurinkopaneelijärjestelmän!

Rakennuksen katon yläpuolelle sijoitettavat pienet tuulivoimalat ovat yleensä korkeintaan 1-2 kW:n tehoisia, omalla tornilla tai jalustalla ja vankoilla perustuksilla varustetut tuulivoimalat jopa 20 kW. Rakennuttipa kuuluisa suomalainen iskelmälaulaja aikanaan omalle kiinteistölleen jopa kahden megawatin tehoisen tuulivoimalan – kokemukset siitä olivat vähemmän kiitettävät.

Verkosta löytyy paljon tietoa aurinkopaneeleiden tehoista ja mitoituksesta. Laskentataulukoiden avulla on mahdollista arvioida, onko sinun järkevää ja mahdollista rakennuttaa tuottava aurinkovoimala ja millaisia takaisinmaksuaikoja investoinnille on odotettavissa.

Nyrkkisääntönä on, että eteläisessä Suomessa aurinkopaneelijärjestelmä pystyy tuottamaan vuodessa noin 900 kertaa nimellistehonsa verran sähköenergiaa, jos aurinkopaneelit on asennettu etelään päin ja noin 30 asteen kulmaan. Siten esimerkiksi kahdestakymmenestä 300 watin aurinkopaneelista koostuvan järjestelmän nimellisteho on 6.000 wattia eli 6 kW, joten järjestelmän arvioitu vuosituotto on 5.400 kWh.

Vertaa ja valitse

Sama ohje pätee sekä aurinko- ja tuulivoimalan laitteistovalintoihin että lähisähkön myyntisopimuksiin. Ensin kannattaa kilpailuttaa, sitten vertailla tarjouksia ja sen jälkeen valita itselle paras ja edullisin vaihtoehto.

Asennustyön osuus saattaa olla myös merkittävä. Jos olet alan ammattimies, niin voit tehdä asennukset itse. Muussa tapauksessa jätä aurinkopaneelien asennustyöt ja sähkötyöt alan ammattilaisille. Siten saat myös järjestelmälle sekä asennustyölle takuun.

Lähisähkösopimuksia on tarjolla useilla energiayhtiöillä ja sähkönmyyjillä. Kilpailuta sopimukset vertailusivustolla. Kun saat tarjouksia, vertaile huolellisesti sekä sinulle myytävän että sinulta ostettavan sähkön kilowattituntihinnat, perusmaksut ja muut kulut. Vasta vertailemalla ja arvioimalla mahdollisia tuottoja ja kulutuslukemia saat selville sinulle sopivimman ja edullisimman lähisähkösopimuksen.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi lähisähköä sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen