Sähkösopimuksen irtisanominen – kuinka se tehdään?

Sähkön saanti kotiin tai toimistolle on jokaisen ihmisen perusoikeus. Jokaisella meistä tulee elämässä eteen tilanteita, joissa sähkösopimus tai -yhtiö täytyy vaihtaa, ja sen takia täysin irtisanoa. Tällä sivulla kerromme, miten sähkösopimuksen voi irtisanoa kätevästi, missä tilanteissa se on mahdollista, ja annamme myös esimerkkejä suomalaisista sähköyhtiöistä.

Kilpailuta sähkösopimukset

Ladataan..
Ladataan lomaketta..

Kilpailuta sähkösopimukset

Vertaa ja kilpailuta sähkösopimukset maksutta


Vertailun tekeminen on helppoa ja nopeaa


Saatavilla lukuisia vihreitä sähkösopimuksia

Summarum Mediassa

Terhi Kolehmainen
Terhi Kolehmainen
2021-08-07
Vahvistettu
En saanut hyvää lainaa
Sami Teittinen
Sami Teittinen
2021-08-06
Vahvistettu
Saatuani lainatarjouksen toimitin viimeisimmän palkkaerittelyn ja muutaman tunnin kuluttua rahat olivat jo tililläni. Todella nopea ja simppeli prosessi.
asiakas
asiakas
2021-07-28
Vahvistettu
Hyvin hallittua hakua! Hyvin hallittua hakutoimintaa ja opastusta. Tarvitaan jonkin verran viitseliäisyyttä käyttäjältä itseltään. Arvosanalla hyvä.
Tuncher Saliev
Tuncher Saliev
2021-07-26
Vahvistettu
erinomainen palvelu Olen erittäin tyytyväinen nopeaan ja laadukkaaseen palveluun
Sari Vihavainen Os Rouvari
Sari Vihavainen Os Rouvari
2021-07-19
Vahvistettu
Lainatarjouksia ei tullut
Ari Tapio Mattila
Ari Tapio Mattila
2021-07-16
Vahvistettu
Toimii niin kuin pitkin ja sain palvelua henkilö kohtaisesti ja kysymyksiin vastaukset..suosittelen kylläkin .
Krista Nurmi
Krista Nurmi
2021-07-03
Vahvistettu
En saanut jostqin syystä lainaa
Kimmo Alaluusua
Kimmo Alaluusua
2021-06-17
Vahvistettu
Lloistava Todella onnistunut ja nopea palvelu kiitos siitä.
Raisa Mattiöa
Raisa Mattiöa
2021-06-16
Vahvistettu
Nopeaa ja ystävällistä tosi asiakaspalvelua
Sirpa
Sirpa
2021-06-12
Vahvistettu
Lantti-saldolaina on hyvä apu arjen yllättävään menoerään

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen

Kuten nimestä voi päätellä, määräaikainen sopimus päättyy määräaikaan mennessä. Jos kuitenkin olet muuttamassa, kun määräaikainen sopimus on vielä kesken, voit joko siirtää sen uuteen osoitteeseen tai irtisanoa sen, eli tämä on oivallinen hetki kilpailuttaa sähkösopimus.

Tyypillisin määräaikainen sähkösopimus kestää enintään kaksi vuotta, jonka jälkeen se on mahdollista irtisanoa. Määräajan jälkeen sopimus siis muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi sopimukseksi. Ja vaikka määräaikaisuus olisikin pidempi kuin 24 kuukautta, on se silti mahdollista irti sanoa kahden vuoden jälkeen.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Ero määräaikaisen ja toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen välillä on se, ettei määräaikaisessa sopimuksessa voida muuttaa hintaa kesken kaiken. Ainoastaan sopimuskauden aikana tulleet veromuutokset ja julkisten maksujen muutokset voivat vaikuttaa määräaikaisen sähkösopimuksen hintaan.

Jos sopimus on sidottu indeksiin, se voi myös puolestaan muuttaa hintoja indeksiä seuraten.

Sähkön hinta on usein edullisempi määräaikaisissa sopimuksissa , joten se kannattaa pitää mielessä, jos tietää jo etukäteen, että tulee asuneeksi käyttökohteessa jonkin tietyn ajan.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanominen

Kuten jo mainitsimmekin, toistaiseksi voimassa oleva sopimus sisältää myös hintojen vaihtelun. Sopimuskauden aikana hinnat eivät ole kiinteät, vaan ne liikkuvat markkinoiden mukaan.

Kannattaa olla tarkkana ettei tule yllätyksenä, mitä sopimusehdoissa sanotaan sähkön hinnan muutoksista, sillä usein sähkötarjous voi muuttua hinnaltaan myöhemmin.

Toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen irtisanomisaika on yleensä noin 14 vuorokautta, mutta tämä on usein neuvoteltavissa sähköyhtiön kanssa. Kun alat miettiä irtisanomista, sinun kannattaa olla heti yhteyksissä sähköyhtiöön.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on sinulle, joka haluat, että sähkösopimuksen irtisanominen on mahdollista nopeallakin aikataululla ilman sen kummempia perusteita.

Eri sopimustyypeistä voit lukea lisää Sähkösopimuksen valintaopas -sivulta.


Muita sähköön liittyviä artikkeleita

Irtisanomisen perusteet

Oli sinulla mikä sopimus tahansa, voit aina neuvotella sähköyhtiön kanssa erilaisista muutosvaihtoehdoista. Sähkösopimuksen irtisanominen on aina mahdollista, vaikkakin toisinaan muutaman kuukauden viiveellä. Tähän kappaleeseen olemme vielä koonneet erilaisia tilanteita, joissa irtisanominen on tarpeellista.

Muutto

Muuton yhteydessä sähkösopimusten maksaminen voi olla painajainen. Siitä voi kuitenkin selvitä nopeasti ja helpolla, jos ryhdyt heti varotoimiin. Mitä sinun tulisi siis tehdä ensimmäisenä?

Aloita siitä, että ilmoitat aikomuksestasi sähköyhtiölle hyvissä ajoin ennen muuttoa. Mainitse myös haluttu irtisanomispäivämäärä välttääksesi välittömän virran katkeamisen.

Osoitteen vaihtaminen edellyttää nykyisen sähkösopimuksen siirtämistä tai irtisanomista. Lopuksi sinun on ilmoitettava sähköntoimittajalle. Tässä sinua auttaa esimerkiksi sähkönsiirtodokumentti, jossa näkyy sähkömittarin lukema lähtöpäivänä. Tämä viimeinen menettely on yhtä tärkeä kuin edelliset, koska sen avulla voit erottaa energiankulutuksesi toisen asukkaan kulutuksesta.

Kun toimittaja on saanut lukemasi, se laskuttaa muuton päivämäärään mennessä kulutettujen kilowattituntien (kWh) perusteella. Tämä toimii todisteena sopimuksen tosiasiallisesta irtisanomisesta.

Tietojesi vuoksi sähkön tarjoaja tarjoaa usein sopimuksen siirtämistä asiakkaan uuteen osoitteeseen, kun kuluttaja ilmoittaa halustaan​​irtisanoa sopimus. Muuttaminen on kuitenkin mahdollisuus verrata sähköyhtiöitä. Sähköyhtiöiden kilpailuttamisesta lisää täältä. 

Muuton aikana saattaa helposti tuntua siltä, ​​että sähkösopimuksen vaihtaminen on paras vaihtoehto taloudellisesta näkökulmasta. Tässä tapauksessa on hyvä tilata uusi sopimus tulevaa kotiasi varten noin kaksi viikkoa ennen muuttoa. Tämä aika antaa myös sähkönjakajalle mahdollisuuden toimia.

Sähkömyyjä voi myös tehdä sähkösopimuksen irtisanomisen

Jos törmäät kadulla sähkömyyjään, kysy löytyisikö heiltä sähkötarjouksia sillä hetkellä. Muuton yhteydessä sähkömyyjä voi myös irtisanoa sähkösopimuksesi puolestasi, jolloin sinun ei tarvitse itse irtisanoa sopimusta, vaan nykyinen sähkösopimuksesi irtisanotaan samalla, kun uusi käyttökohteesi sähköliittymä kytketään uuden sähkönjakelijan alaisuuteen.

Tee tämä hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Irtisanominen energiantoimittajan vaihtamisen takia

Energiasektorin vapauttamisen jälkeen kuluttajat voivat vapaasti vaihtaa sähkön toimittajaa. Tämä on loistava mahdollisuus, kun tiedämme, että jotkut yritykset tarjoavat houkuttelevia tarjouksia sähkön kWh-hinnasta tai vuosimaksusta. Sähkön kilpailuttaminen kannattaa tehdä esimerkiksi tietyin väliajoin.

Lisäksi sähkösopimuksen kestosta riippumatta se voidaan irtisanoa milloin tahansa, huomaa kuitenkin sopimusehtojen irtisanomisaika. Toinen etu on se, että vaihtaminen vaatii vain vähän kuluttajan ponnisteluja, koska kuluttajan ainut tehtävä on valita uusi, sopiva sähköyhtiö.

Uusi sähköyritys sitoutuu lopettamaan nykyisen sopimuksen ja aloittamaan uuden haluttuna päivämääränä. Tähän tulee kuitenkin ottaa huomioon vähintään kuukauden irtisanomisaika.

Käytännössä uusi sopimus alkaa yleensä seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä. Jos peruutuspyyntö tehdään esimerkiksi 15. elokuuta, kyseisenä päivänä allekirjoitetut hinnat tulevat voimaan 1. syyskuuta.

Jos sinulla on energiamittari kotona, toisen toimittajan asiakkaaksi siirtyminen ei missään olosuhteissa merkitse energiamittarin vaihtamista.

Haluatko säästää sähkölaskussa?

Sähkön kilpailuttaminen kannattaa tehdä tietyin väliajoin. Usein muutto on hyvä hetki kilpailuttaa sähköyhtiöt, mutta jos asut pitkään samassa kohteessa, niin ei kannata unohtaa sähköyhtiöiden kilpailuttamista tietyin väliajoin, esimerkiksi vuosittain tai vähintään kahden vuoden välein.

Kun kilpailutat sähkösopimuksen Summarumilla, voit säästää selvää rahaa. Artikkelimme Halvin sähkö – hae edullisin tarjous verkosta kertoo sinulle, miten löytää edullisin sähkösopimus netistä.

Sähköntoimituksen virhe

Vaikkakin näin käy hyvin harvoin, joskus sähkötoimitus voi olla virheellinen. Tässä tilanteessa sinun on mahdollista pyytää hinnanalennusta. Jos sähköntoimituksen virhe perustuu esimerkiksi keskeytykseen, voit neuvotella sopimuksestasi riippuen korvauksesta.

Usein asiakas on oikeutettu peruskorvaukseen, jos sähkökatkos on kestänyt yli 12 tuntia. Korvauksen määrä vaihtelee muun muassa keskeytyksen keston sekä asiakkaan vuotuisen verkkopalvelumaksun suuruudesta. Tässä tapauksessa sähköyhtiön on osoitettava, että sähkökatkos johtuu jostain esteestä, johon sähköyhtiö ei ole pystynyt vaikuttamaan. Sähköyhtiö ei siis olisi voinut välttää katkoksen seurauksia oli se sitten kuinka huolellinen tahansa.

Lisäksi asiakas voi vaatia korvausta vahingosta, josta hän kärsii sähkötoimituksen virheeksi katsottavan sähkökatkoksen vuoksi. Esimerkkejä ovat:

  1. Pakasteiden sulaminen
  2. Sähkölaitteiden rikkoutuminen

Sähköntoimituksen keskeyttäminen

Vaikka asiakas ei kykene maksamaan laskujaan, sähköyhtiöt eivät kuitenkaan voi katkaista asiakkaan sähkönjakoa, elleivät ne ole ensin tarjonneet asiakkaalle erilaisia maksutapoja maksamisen helpottamiseksi. He voivat katkaista sähkönsiirron vain viimeisenä keinona, ja siitä on ensin ilmoitettava asiakkaalle asianmukaisesti.

Koska sähköyhtiö voi irtisanoa sopimuksen?

Silloin tällöin monilla ihmisillä on vaikeuksia maksaa laskujaan. Jos otat velkaa sähköntoimittajalta, sinun on erittäin tärkeä puuttua ongelmaan. Maksujen laiminlyönti johtaa tietysti aina erilaisiin selvityksiin ja menettelyihin.

Jos annat energialaskujen kerääntyä, on vaarana, että toimittajasi lopulta katkaisee yhteyden, eli puolestaan irtisanoo sähkön toimittamisen. Tässä kappaleessa selitämme säännöt sille, miten toimia, jos yhteys katkeaa. Esittelemme myös käytettävissä olevan avun yhteyden muodostamiseksi uudelleen.

Maksujen laiminlyönti. Jos et ole maksanut laskua 28 päivän kuluttua, sähköyhtiö voi ottaa sinuun yhteyttä ja esittää mahdollisuutta irtisanoa sähkön jakaminen. Yhteyden katkaiseminen on kuitenkin harvinaista, koska sujuvalla kommunikaatiolla asiat saadaan usein selvitettyä jokaiselle osapuolelle sopivalla tavalla.

Ennen kuin palveluntarjoajasi katkaisee yhteyden, yhtiön on annettava sinulle mahdollisuus maksaa velkasi maksusuunnitelman avulla. Jos et ole jo tehnyt niin, sinun kannattaa neuvotella kyseisestä suunnitelmasta sähköyhtiösi kanssa.

Eri sähköyhtiöiden sopimuksen irtisanominen

Esittelemme tässä kappaleessa vielä erilaiset keinot, joilla voit irtisanoa sähkösopimuksesi erilaisten suomalaisten sähköyhtiöiden kanssa. Usein sähköyhtiöt suosittelevat soittamaan asiakaspalveluun irtisanomista suunnitellessa. Näin asiat voidaan käydä yhdessä huolellisesti läpi. Suurin osa vastaa toimistoaikaan klo 8 ja 18 välillä.

Muistathan, että kun vaihdat sähkön myyjää asuessasi yhä samassa osoitteessa, sinun ei tarvitse irtisanoa sähkösopimustasi. Sähköyhtiöt saavat aina päivitetyt uuden sopimuksen tiedot uudelta sähkön myyjältäsi. Näiden tietojen pohjalta sähköyhtiöt osaavat tehdä muutokset sopimukseesi, tai irtisanoa vanhan sopimuksesi.

Helen sähkösopimuksen irtisanominen

Helen tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden irtisanoa sähkösopimus lomakkeen kautta. Jos kuitenkin olet perumassa sopimusta, jonka olet juuri tehnyt, sinun tulee soittaa asiakaspalveluun.

Fortum sähkösopimuksen irtisanominen

Jos haluat irtisanoa sopimuksesi Fortumilla, sinun tulee soittaa Fortumin asiakaspalveluun. Näin voit yhdessä asiakastuen kanssa keskustella erilaisista irtisanomiseen liittyvistä kysymyksistä ja hoitaa mahdollisen veloittamattoman laskun.

Vattenfall sähkösopimuksen irtisanominen

Vattenfall tarjoaa sähkösopimuksen irtisanomiseen yhteydenottolomaketta, jonka kautta voit esittää asiasi tai kysymyksesi. Voit myös soittaa suoraan yhtiön asiakaspalveluun. Yleensä asiat kannattaa hoitaa puhelimitse, jotta kaikki asiat tulisi selvitettyä sinulle edulliseen tapaan.

Vattenfall tarjoaa myös chatbotin, jonka kautta automaattivastaaja vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin myös aukioloaikojen ulkopuolella.

Väre sähkösopimuksen irtisanominen

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voit irtisanoa sen 14 vuorokautta ennen sopimuksen sulkemista. Määräaikainen sopimus taas on mahdollista irtisanoa, jos olet muuttamassa, tai muuten määräajan päätyttyä.

Irtisanominen onnistuu myös Väreellä asiakaspalvelun kautta. Voit valita seuraavista yhteydenottotavoista:

Vaasan sähkö irtisanominen

Vaasan sähkö tarjoaa muiden sähköyhtiöiden kanssa online-palvelun, jonka kautta voit myös tehdä muuttoilmoituksen. Voit siihen valita päivämäärän, jolloin sopimus siirretään uuteen osoitteeseen, tai irtisanotaan kokonaan.

Jokaisen sähköyhtiön kohdalla kehotamme kuitenkin tarkistamaan asiat jo hyvissä ajoin. Jos tiedät, että sopimus tulee irtisanoa jossain vaiheessa, aloita sen hoitaminen jo esimerkiksi kolme kuukautta etuajassa.

Yhteenveto

Jokaisen sähköyhtiön sähkösopimus on helposti irtisanottavissa. Oli kyseessä sitten muutto tai irtisanominen sähkön kilpailutuksen takia, voit helposti hoitaa asiat joko verkossa tai puhelimitse.

Keskustan kaduilla tai kauppakeskusten käytävillä toimivat sähkömyyjät voivat myös tehdä vanhan sähkösopimuksen irtisanomisen puolestasi uuden sähkösopimuksen hommaamisen yhteydessä.

Vaikka irtisanomisaika on hyvin tapauskohtainen, suosittelemme silti aloittamaan prosessin hyvissä ajoin.

Sähköyhtiö voi irtisanoa sähkönjakamisen ainoastaan siinä vaiheessa, jos sinulla alkaa olla useita maksuhäiriöitä. Kuten usein muutenkin, myös sähköyhtiöihin kannattaa olla reilusti yhteyksissä. Näin voit sopia itsellesi joko paremman sopimuksen, tai pitää huolen siitä, että yrityksellä on tiedossa tilapäiset maksuongelmat.

Kilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. KILPAILUTA SÄHKÖ

Usein kysyttyä

Kuinka sähkösopimus irtisanotaan?
Sähköyhtiöstä riippuen voit joko soittaa suoraan asiakaspalveluun, tai laittaa näppärästi viestiä verkkosivuilla.
Voiko määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanoa?
Totta kai. Muutto riittää usein syyksi sille, että sopimus täytyy irtisanoa. Keskustele asiasta kuitenkin suoraan sähköyhtiösi kanssa, jos et ole huomannut keskustella asiasta ennen sopimuksen solmimista.
Voiko toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanoa?
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on irtisanottavissa koska vain. Yleensä se pitää kuitenkin tehdä noin kaksi viikkoa ennen katkaisupäivää.
Voiko sähkösopimuksen irtisanoa muuton yhteydessä?
Voi. Tarkista kuitenkin jo etukäteen, millä aikavälillä sähköyhtiö toivoo sopimuksen irtisanomista. Jos muutto on suunniteltu lähitulevaisuuteen, sinun kannattaa heti olla yhteyksissä tästä sähköyhtiöön. Pääsääntö on, että sähköyhtiö tietää muutosta 2-4 viikkoa etukäteen sopimustyypistä riippuen.
Koska sähkösopimusta ei pysty irtisanomaan?
Määräaikainen sähkösopimus voi olla hankalampi irtisanoa, jos näin on päätetty etukäteen. Et myöskään voi irtisanoa sopimusta samana päivänä. Ennakointi on tässäkin asiassa valttia.